Szia TuJa! Multhéten egy "hatalmas" adag töltöttkáposztát főztem (125db töltelék lett 8kg alapanyagból) meg 3 nagy tepsi buktát. Úgygondoltam, hogy ennek a nagy tömegű kajának (ugyanis egy nagy rozsdamentes fazékban főztem a káposztát) jól be kell fűteni. Hát sikerült! Úgy szikrázott a kemence feneke ha végighúztam rajta szénvonót vagy a piszkafát, mint a csillagszóró! A kis 300°C -ig mérő hőmérőm majdnem kiakadt! Nyitott ajtó mellett rotyogott 2 óráig a töltöttkápozta, ez idő alatt 4x kellett pótolni a folyadékot. Végül beraktam a 3 tepsi buktát papírral letakarva gomdolva a nagy hőre. 10perc után kukucskáltam alá, gyönyörű arany barna volt a teteje. Mondom a teteje! A középső tepsinek csak az alja, de a két szélső tepsinek a két széle és alja is jól megsűlt, akarom mondani megégett. 5mm vastag fekete kéreg keletkezett rajta, amit fogyasztás során el kellett távolítani. Szóval megtörtént az első balúl sikerült kemencés kajám! Ebből tanúlva annak a kis pizzának csak lazán fűtöttem be. 200°C -os volt csak a kemence. 1,5mm vastag anyagból van a tepsi, ennek köszönhetően ezen a hőmérsékleten éppen csak hogy halvány aranyszínű lett a tészta alja, mondhatni szuperül sikerült. Igyaztán akaratlanúl bebizonyítottam a múlthéten pistályi (1332) komentjéhez a tényt, hogy lehet búboskemencébe nyúgodtan keményfával tüzelni, bírja akár a 300°C-t is. 2 óráig fűtöttem az átlagosnál intezzívebben, már a fűtés alatt teljesen átmelegedett a kemence fala és még 8 óra elteltével sem állta a kezem a kemence külső falát, olyan forró folt, belül pedig valamivel több volt mint 200°C. Ez számomra is meglepő volt, alig akartam elhinni! Akármi megsült volna még benne. Ha lakásba lett volna a kemence akkor lehetett volna akár szaunázni is, kíváncsi vagyok milyen meleget csinált volna zárt térbe!
Helló kemencés társaim! Kedvet kaptam TuJa kemencés társamtól a pizzasütéshez! Igaz nem látszik a sajttól, de sonkás, bacon-ös és szalámis a pizza amit ripp-ropp gyorsan a "háztáji" anyagokból dobtam össze ma délután. Annyi benne az extra, hogy a szélét megtöltöttem krémsajttal. Finom lett! 15-en voltunk rá, nem kellett holnap reggelire elpakolni belőle. Részben sajnos, részben hál' Istennek. Íme:
Sziasztok! Van 5.80 cm hosszú és 120cm széles eladó zsákanyagom(korábban írtam, hogy kárpitosként ezzel az anyaggal is dolgozok), ha valakinek kell átadom bolti ár alatt.
szerintem olvad végig a fórumot, és akkor meglátod! félre ne értsd nem bántásból irom!! csak ha utánanézel a témának , kiderül hogy hány és hány fajta kemence van, hány és hány felépitési móddal... és mindenki kinéz egyet és azt szerezi be.
van téglából, van cserépből, van agyagból.
itt mindeki ajénlja a Sabján tibor féle kemencés könyvet. Ami alapmű!
a beszerezésii helyeket meg szintén itt folyamatosan lehet olvasni, kinek mi kell, ki hol talál vmit..
Nem nem! Ennek akár merről is nézzük kenderszövet a neve hivatalosan. A beszerzésével sincs semmi gond, bármelyk bútorszövetet, ponyvát forgalmazó üzletben kapható.
Akkor O.K.! Én így tudom, Te pedig úgy. Csak én a len vásznat másnak ismerem. Ha beütöm a Google-ba mindkét termék nevét akkor érdekes módon olyan találatok jönnek elő amikre én gondolok. Véletlenül se használják a len vásznak kemence készítésre, annál inkább ruhadarabok, használati és dekorációs eszközök készítésére. Ugyanezt tudom elmondani a kenderszövetről is, nem igazán készül belőle ruhadarab, annál inkább jártasabb a képzőművészeti, kézműipar, kenderkötél gyártás na meg persze kemenceépítés során. Ebbe a témába ezek voltak az utolsó gondolataim.
Sajnos csak most olvastam vissza 3-4 oldalt és meglepődtem.
"Pászka recept: Ahhoz, hogy ez a pászka pészachra is kóser legyen, attól kezdve, hogy a liszt először nedves lesz, addig, amíg a sütőbe berakod, nem telhet el több mint 14 perc.
Hozzávalók:
4 bögre finom liszt 1 nem púpozott teáskanál só 3/4 bögre napraforgóolaj 3/4 bögre víz, illetve amennyire még szükség van
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olajozz be egy tepsit. Keverd össze a sót a liszttel. Add hozzá az olajat, és gyúrd össze. Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd addig, amíg nem tapad a tészta. Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb), olyan alakúra, hogy menjen a tepsihez. A kinyújtott tésztát tedd tepsibe, villával gyorsan szurkáld meg, majd vágd fel négyszögletű darabokra. Süsd 15-20 percet, amíg ropogós nem lesz.A mai emberek inkább már megveszik a pékségekben a pászkát,jobb esetben megsütik sütőben.A sonkáról ne is beszéljünk szerintem jó ha van 10 család aki még így készíti.Íme itt a recept"
Még mielőtt a Húsvéti kalács összekeveredne a pászkával!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs se mazsola se élesztő se cukor, se vaj, se tej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Üdv. mindenkinek! Nem akarok kötekedni , de ugyanarról a zsáktípusról beszélünk.(Ismerem ezt az anyagot, kárpitos a szakmám főként régi és antik bútorok javításánál használjuk.) Parádfürdőn jártam , kemencét láttam : ezt a kemencét egy udvaron találtam , sajnos nem tudtam bemenni a kutyától az udvarra.Két szép nagy kenyér hátul az asztalon már le volt takarva egy zacskóval.És ez hátsókéményes ami ugyebár nem olyan elterjedt.Az én kemencém is hasonló, ha elérte a végleges formát felrakom a képet.
Üdv Oven! Kovász készítésre, kenyérsütésre még nem adtam a fejem, de kemence felújátásnak már voltam tanuja. Édesapám többször javítgatta a kemencéjét, jónéhány évig nem volt vele gond felújítás után. Anno mikor építették elkövették azt a hibát, hogy a kemence torkába sinvasat építettek be hidalónak. Nyilván más a hőtágulása a vasnak és a kemence falának és rendesen megreped, olyannyira, hogy még a füst is kiszivárog, amikor már nagyon el van hanyagolva a javítás. Természetesen lehet újra tapasztani, ha belől van összerepedezve, akkor le kell takarítani a kiégett agyagot a cserépíg, drótkefével át kell dörzsölni, hogy a laza anyagok lehúljanak. Ahogy tudjuk portalanítsuk, ecsettel vagy pumpás virág önözővel nedvesítsük meg a cserepet és még nedves állapotába mehet rá a friss, törekes, folyami homokos agyag. Ha a külsején van kenderszövet és olyannyira be lett fűtve, hogy azt is szétszakította, akkor fosszuk le a repedés környékén jó nagy felületen a tapasztást, nedvesítsük be a felületet, egy vékony réteg agyagot vigyünk fel a kemencére és egy akkora híg agyagba áztatott kenderszövettel foldjuk be a repedést, hogy jócskán takarja azt be. Végül tapasszuk ki az eredeti szintre a foltozás helyét. Ha nincs kenderszövettel bevonva a kemence, akkor mindenképpen javasolt ezt utólag megcsinálni olyan módon, hogy fosszuk le a mész réteget egészen a tapasztásig, nedvesítsük meg a felületet, egy réteg agyaggal tapasszuk körbe a kemencét, vonjuk be a híg agyagos kenderrel, majd tapasszuk készre, száradás után ló, vagy szarvasmarha trágyás, folyami homokos mésszel meszeljuk le, majd legvégül sima oltott mésszel, mészfestékkel adjuk meg a végleges felületet. Fütés folyamán hajszálrepedések keletkezni fognak rajta, nem építették még meg azt a búboskemencét ami nem repedt volna meg, de ez ha kihül szinte észrevehetetlen. Ennyit tudok segíteni, sajnos többet nem. Üdv.: DacaGaby
Továbbá: ki tapasztott már újra cserép kemencét? Nekem most kellene, mivel a tél a tető ellenére kicsit megviselte. Azon kívül a kezdeti szakszerűtlen fűtés következtében repedések is keletkeztek az oldalán. El lehet-e ezeket tüntetni újra tapasztással?
Isten ments' hogy kötekedjek, vagy vitatkozzak, de szerintem nem egyről beszélünk. Amit én kenderszövetnek nevezek az egy elég durva és vastag kenderből szőtt anyag, amiből a zsákokat is készítik. Ha jól tudom a lenvászon pedig egy jóval finomabb anyag amiből kabátbélést és sok minden mást készítenek. Valahol van egy darab, majd lefotózom, hogy én mire gondolok.
Üdv. mindenkinek! Lenvásznat kárpitos kereskedésben lehet vásárolni , méterben lehet kapni.Ha jól emlékszem kb. 140cm széles.Van durvább és lágyabb szövésű (soppvászonnak is nevezik szakmán belül, de így már csak az igazi régi mesterek ismerik.) A szejtán : másnéven búzahús-búzasikér világosbarna lisztszerű anyag.Felhasználható kenyér készítésénél a liszt sikértartalmának a növelésére.(adagolása 1ek / 500g liszt).Bioboltokban kapható , forgalmazó:Dénes Ottó 7635 Pécs, Cinke dűlő 11. www.denesotto.hu Remélem tudtam segíteni.
Én egy búrorkárpitos, ponyvakészítő, bőrmegmunkáló cimborámtól kaptam, gondolom olyan helyen lehet megvásárolni ahol ezek az alapanyagok felelhetők. 2,5m széles volt az enyém, gondolom lehet tübb méretben kapni. Rugós ágyakat szoktak behúzni ezzel, meg hatalmas zsákokat készítenek belőle stb.
Üdv! Én egy "új amatőr kemencés" vagyok, 1 éves saját tapasztalatom van a búboskemencével kapcsolatban, Édesapámtól és barátomtól tanultam meg a használatát, illetve emlékem vannak gyerekkoromból, amikor nagyanyám 82 éves koráig használta kemencét 3-5 kg-os kenyér sütésére a szemem láttára. Kedves Pistályi kemencés társ, nem akarnám megbántani a "régi kemencés" ismerősét, de muszáj vagyok feltenni a kérdést, hogy épített e, illetve látott e már működő búboskemencét? Válasz a kérdéseire: 1, szováti cserépből készült a kemencém, ami törekes, folyami homokos agyagba van rakva. Kívülről egy réteg tapasztásra híg agyagba áztatott kenderszövettel van bevonva az egész búb, (ez egyébként összefogja az egészet) amin szintén egy másik réteg tapasztás van. 2, ha kukorica szárral, gyümölcs fa gallyal, szőlővenyigével fűtök, akkor az egy óráig sem tart a gyorsan, nagy lánggal égő tüzelőanyag hamar átmelegíti a kemence minden porcikáját. Kb. 8-10 kéve befűtése után 250°C lesz a kemencébe, ami 4-5 óra elteltével csökken 200°C alá. Ha akácfával fűtök akkor kb. egy talicskányi mennyiséget 2 óra alatt tüzelek el. Ha valaki látott már búboskemencébe égő tüzet, akkor az saját szemével tapasztalta, hogy a láng szabályszerűen körbenyalja a kemence belsejét, haladva felfelé a legmagasabb pontra (a konty részhez) ahol igen kecses de dinamikus röptekkel ívvel kifelé a kemence száján át a kéménybe. Ha nem sajnálja valaki a búboskemencéjét, akkor nyugodtan tüzelhetne benne kokszal is, na persze ésszel! Semmivel sem instabilabb a búboskemence (feltéve ha jól meg van csinálva) mint a téglakemence. Tehát: akármilyen kemence is az ha ész nélkül fűtenek benne akkor képes szétrepeszteni a falát, legyen az búbos, vagy tégla kemence.
Így készült a fala
A kenderszövet összefogja az egész búbot
....és így nyalja körül a láng nyelve a kemence minden porcikáját