ZsuR, ez a "collard green" nem volt nemrég téma itt? Úgy rémlik, arra jutottak a T. topiktársak, hogy ez a kelkáposztához meg mángoldhoz hasonló "keverék", hosszabb levélnyelű (mint a mángold), kelkáposzta-változat (ízre is), bár mintha Magyarországon nem lehetne kapni. Utánakeresni most lusta vagyok. :) Viszont az ilyen téli vitamin- meg friss zöldség-szegény időkben biztos nagyon jó mindenféle levesbe. Valamelyik szakácskönyvemben vegyes zöldséges levesekhez javasolnak spenót/sóska/kel-csíkokat. (És a Kórház utcai piacon egész télen volt friss spenót az egyik néninél...) Ki is fogom próbálni! ribizli
Egesz pontosan ma ebedre fogom csinalni, van a melyhutoben csirkehusleves, csak a leve. Nem tobb mint ketto adag. Egy adagot igy csinalok meg: A tofut kockakra fogm vagni, keves olajon megpiritom mindenhol, es beleteszem a meleg levesbe - metelohagymat vagok a tetejere (meg az is van egy keves a hutoben, jo lesz felhasznalni). A masikat meg csak a siman felkockazott tofut beleteszem a levesbe.
Most megyek a boltba, veszek tofut- azt hiszem nem az "kemeny", hanem a "kozpes kemeny" lesz a jo valasztas - a "puha" felek szetmenne. . .es akkor csirke kremleves lenne belole :))!
Mentsegemre legyen mondva, nem fogom Ujhazi Tyukhuslevesnek hivni :))!
Kedvelem a zoldseglevet is - nem levest, levet. Mint a huslevest, maradek zoldsegeket (akarmi ami van a hutoben) felteszek fozni, mint huslevest. Pici so, bors, repa, zeller, hagyma, fokhgyma alap - azan ami van. Rendkivul jo izesitesre.
A hetvene probaltam ki egy csirkemell fozest: Csontleben, zoldsegleben, csirkeleben forralni par percig a mellet. A kesz levet felforralni (2 csesze le, 1 csirke mell kb az arany) es forrasnal beletenni a csirkemellet. Ujra forrasig hozni, es utana 15 masodpercig forralni - nem tevedes, nem tovabb - aztan felrehuzni a tuzrol, fedo alatt a leben hagyni 12-15 percig. A csirkemell zamatos marad, nem szarad ki.
Tuna szosszal egy csirke valtozata az olasz "vitello tonnato"-nak. Nagyon kellemes arrugulaval.
Ha nincs keszen csirkele, akkor elobb a leveszoldseget 5-10 percig fozzuk, es utana tesszuk bele a csirkemellet.
A levet aztan lehet enni mint levest, csinalni mas levest vele, viz helyett hasznalni, vagy melyhuteni.
Masik uj kedvencem a collard green (?!?) csirkeleben. A zoldet mossuk, apro darabokra vagjuk. Keves oliva olajon megparolunk fokhagymat, es ratesszuk a zoldet, kicsit fonnyasztjuk. Felengedjuk a csirkelevel - reszelt sajt a tetejere, vagy sult sajt taller, bors. Kellemes ebed hideg napokon mint a mai.
Szégyengyalázat, de nem emlékszem rá. Bizonyára, mert minden csípős-savanyú levesevésnél nagyon el vagyok foglalva a sima túléléssel, meg azzal, hogy ne köhögjek már olyan intenzitással, hogy mindenki engem bámuljon a környező asztaloktól. Asszem, veszek egyszer és megkóstolom, hogy biztos legyek benne, hogy azt ettem :)
Kérlek feltétlenül centizd ki minden témában, hogy meddig való a konyhaasztalra, Holger Antaltól a madárinfluenzáig. Hátha jönnek még kóbor, botor lelkek, akik esetleg nincsenek hundred procent tisztában a Határokkal. Különös tekintettel a gusztusos "taknyo.pulyka" kifejezésre.
Szerinted bő 15 éve divat volt vegetáriánusnak lenni?? Mindenki totál hülyének nézett, ha nem otthon ettem, külön macera volt - vendégségben zavarba jöttek, hogy mit adjanak nekem, étteremben szinte nem is értették, mit mondok. De én nem az a fajta vagyok, aki azért gondol/tesz valamit, mert az a divat vagy trendi, vagy azért nem csinál valamit, mert furán néznek rá mások.
Azok szoktak így támadni, akiknek nagyon erős lelkifurdalásuk/bűntudatuk van, mert húst hússal tömnek magukba, és amikor személyes beszélgetésnél kiderül, hogy én növényevő vagyok, rögtön mentegetőzni kezdenek, hogy ők is csak nagyon keveset, és csak szárnyast meg néha halat, vörös húst nem - én meg csodálkozom, mire fel mentegetőznek. ribizli
A vegetáriánus nem csaló, csak húst nem eszik. Aki kizárólag növényt eszik, az a vegán. De nem szép dolog úgy csalást emlegetni, hogy fogalmad sincs a fogalmakról.
Konzultálj esetleg Robzon mesterrel odaát, jelentékeny ideig nem evett húst (csak per "dög" emlegette, mondván, hogy akinek muszáj, egye, ő inkább nem), most sem a húst hússal népszerűsíti, és azt hiszem, egyikünk sem nevezné izomtalannak.
Pont ma vettem egy Príma Konyha magazint, abban van egy gyömbéres-csilis csirkeszárny (ha jól tudom, szárny is van a far-háthoz), meg csirke vadasan, meg pirog. Szóval tésztába töltelék (akár pirog, akár palacsinta) lehet még, vagy főtt tésztához mártás. Az ovo-lakto vegetáriánus meghatározásánál ne hallgass H_G-re :), húst és húskészítményt (hal meg egyéb tengeri herkentyűk is) nem eszem, viszont tojást (ovo), és tejet, tejterméket (lakto) igen. Van, aki csak tojást vagy csak tejet/tejterméket eszik a növények mellett, van, aki egyiket sem, minden állati eredetű fehérjétől tartózkodik, azt szokták vegánnak is nevezni. Ők a növényekből szerzik be a fehérjét, hüvelyesekből és diófélékből általában. Köszönöm a bókot! ribizli
Hat nem tudom, ha valami mas etel helyett eszem a tofut, akkor bizony nekem nem jo. Nem akarom helyettesiteni a hust vele - hanem a valasztekomat akarom novelni a tofu evessel.
Sok kellemes etelt ettem mar belole, ha gondoljatok, teszek be egy parat.
Meg meg egy. A nagymamam nagyon sporolos asszony volt - mindig keves penzbol kellett sok szajat etetnie. Orola rengeteg emlekem van. . .senki nem tudta olyan vekonyra szeletelni az uborkat, mint o!!! Kessel, nem mandolinnal. . .es ki volt szamolva, ki mennyit kap. . .
Lohust vett, sokat, mert az olcsobb volt. Anyam szerint tul sporolt, mondhatni zsugori volt. . .de ez egy mas tema. Szoval, "A Mama meg a halaszlet is lohusbol csinalta!" kifejezes a csaladunkban azt jelenti valaki nagyon. . .fukar. . .:)).
O csinalta a legfinomabb grizes tesztat, a legfinomabb feherbablevest (metelttel). . .
Most ( uralkodnak a szelek, a viharok. Bocs, de ha egy egy mondat így kezdődik, mindíg ez ugrik be) a Match-ban óccsó a csirke far-hát. Már volt leves, paprikás, rántott. Van még ötletetek? bd
ribizli, talán megbocsátod, hogy nyilvánosan írok, de az e-mailod nem publikus. Amennyire egyszer láttalak, igen vonzó és jó formában levő nőszemély vagy. Tudom, hogy olyan már nem leszek, de azért megkérdem (hátha legalább a lányaimnak segítek), mi az, hogy ovo-lakto vegeta?