Keresés

Részletes keresés

GPS Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40910

 

Inter-Sparban többször láttam bélszint. Arra nem esküszöm meg, hogy borjú lett volna (pedig az az igazi) - de az ára viszont garantáltan borjú-bélszín ár volt.

Vagyis cca. 4500 Ft/1.000 gramm (mert ilyesminél már nem illik kilót írni :-))))  )

 

Hogy csinálod a pácolást ?...meg a steak-et egyáltalán? Ha gondolod szívesen megosztom, amit egy mesterszakácstól tanultam - illetve számtalanszor láttam is.

 

Sokkal egyszerübb . mint sokan gondolnák. Vagyis semmi hokusz-pókusz....mégis "mesteri".  Szólj, ha érdekel.

.

Előzmény: Infomaker (40907)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40909

Alapesetben igazad van.

Régen egy megnevezés exakt módon meghatározott egy dolgot, ma már minden sz..ból készítenek xxxsonka nevű művackot.

Előzmény: Zitka (40906)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40908
Egyre kevesebben tartják ezt természetesnek. Pl. pulykamell-sonka :-/
Előzmény: Zitka (40906)
Infomaker Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40907
Szejasztok!

Azt mondjátok meg, hova menjek Bp-en , és mit kérjek, hogy fasza steaket tudjak sütni.. A múltkor vettem hátszínt, persze szar lett..

Hol kapni jófajta bélszínt, amit frankón szeletelnek fel, és mondjuk 2 nap pácolás elég neki, és 5-10 perc roston sütés tényleg elég neki?
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40906

Ha már a sonkát szóba hoztad...

Tegnap gyorsan venni kellett vmi szendvicsbe való sonkát a gyerekeknek. Otthon nézem a feliratot: bla-bla-bla COMBSONKA. Érdekes, nekem magától értetődő, hgy a sonka a gyesznó combjából van. :-))))))))) 

Előzmény: TTAMAS (40905)
TTAMAS Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40905

Ma reggel a kispesti piacon:

 

Én: Abból a puffasztott szarból (gyorspácolt, nedves füstölt, húsnak látszó termék)kérek negyed kilót.

Hentes: Uram, teljesen igaza van, de máshol is csak ilyent árulnak. Ezt hozta nekünk az Unió.

 

Az asszony szerint gyönyörű sonkát vettem. :((

Előzmény: tuutuu (40856)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40904
Erdekes iz kombinacio a citromle (ami jo, mert az alma nem barnul meg tole) es az uborka, kapor. Raadasul nincs benne sok kaloria!
Előzmény: Zitka (40903)
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40903

Egyik kedvencem  az alma-póréhagyma saláta. Pedig nem rajongok kifejezetten a majonézes salátákért. De ez nagyon finom, pikáns. A majonézt kicsit lazítom joghurttal, fűszerezem borssal kevés porcukorral. Legjobb a hagyományos :-) jonatán almából. Sült húsokhoz, húsfondühöz a legjobb.

Előzmény: ZsuR (40899)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40902
Itt egy hagymas rakottkrumpli szeru etel - szeretnem kiprobalni mar reg ota, talan most. . .

A hagymat es a fennel-t vekonyra szeleteljuk, vajon megparoljuk.
A krumplit hamozzuk, szeleteljuk.
Tejszint osszekeverjuk reszelt sajttal (Gruy?re) es a parolt hagymaval, fennellel, szeletelt krumplival es egy tepsibe ontjuk, sutjuk amig a krumpli megpuhul.

Nem lehet rossz, de a fennelnek az ize nem midnenki kedvence. No ezt ki is lehet hagyni belole akkor.

Itt a forras is:
"Potato-Fennel Gratin
Copyright, 1999, The Barefoot Contessa Cookbook, All Rights Reserved
Show: Barefoot Contessa
Episode: Birthday Gift Dinner

2 small fennel bulbs
1 yellow onion, thinly sliced
2 tablespoons good olive oil
1 tablespoon unsalted butter
2 pounds russet potatoes (4 large potatoes)
2 cups plus 2 tablespoons heavy cream
2 1/2 cups grated Gruy?re cheese (1/2 pound)
1 teaspoon kosher salt
1/2 teaspoon freshly ground black pepper
Preheat the oven to 350 degrees F.
Butter the inside of a 10-by-15-by-2-inch (10-cup) baking dish.

Remove the stalks from the fennel and cut the bulbs in half lengthwise. Remove the cores and thinly slice the bulbs crosswise, making approximately 4 cups of sliced fennel. Saute the fennel and onions in the olive oil and butter on medium-low heat for 15 minutes, until tender.

Peel the potatoes, then thinly slice them by hand or with a mandoline. Mix the sliced potatoes in a large bowl with 2 cups of cream, 2 cups of Gruy?re, salt, and pepper. Add the sauteed fennel and onion and mix well.

Pour the potatoes into the baking dish. Press down to smooth the potatoes. Combine the remaining 2 tablespoons of cream and 1/2 cup of Gruy?re and sprinkle on the top. Bake for 1 1/2 hours, until the potatoes are very tender and the top is browned and bubbly. Allow to set for 10 minutes and serve."
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40901

Meg is van!

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9065341&go=42601756

 

Medvetalpa

Fél kiló alma

kis citromlé

2 tojás

kb. 20 dkg liszt

cukor, fahéj, olaj a sütéshez

 

Először nagylyukú reszelőn lereszelem az almát szálasra, elkverem a citromlével, és a cukorral (úgy 2-3 ek.). Állni hagyom, aztán nagyjából kinyomkodom a levét, ekkor jön bele a tojás, utána meg a liszt - igény szerint, és a fahéj. Az állaga olyan legyen, mint a tócsnié. Sütni is úgy kell.

Előzmény: Zitka (40900)
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40900

MAgyarul alma pongyolában. Meghámozod az almát, speciálketyerével :-) kiszúrod a magházát, és kb. egy cm vastag szeletekre szeleteled. Sűrű palacsintatésztát készítesz, abba mártogatod az almakarikákat, és forró olajban kisütöd. Fahéjas porcukoral megszórod a tetejét.

 

Van ugyanilyen "ízvilágú" almás tócsni, ami a gyerekeim kedvence. Ha jól emlékszem, medvetalp néven már beírtam valamelyik topikba. Megkeresem.

Előzmény: cszsm (40895)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40899
Ha rakottkrumpli szeru. . .hat attol fugg, milyen az alma ize. Mostanaban szerettem bele a savanykas almakba a salatakban. Zold leveles salatakban, vagy aprora vatott "salsa" jellegu salatakban.

Amikor ilyent probalgatok, keszitek egy kisebb edenyt az uj hozzavaloval. . .es nem az egesz adagot teszem ki probanak. Ha nem akarod az kulon, akkor az egyik sarkaba a tepsinek tegyel par szelet almat a tobbi hozzavalo koze - ha nem izlik, ki tudod kerulni.

Nekem a hagyma nem jott be a rakott krumplinal. Szeretem viszont a hagymas tepsis krumplit, de abban nincs tojas es tejfol, talan azert.
Előzmény: cszsm (40892)
kemorgo Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40898

Bocs, belemekk:

 

Erdélyi felmenőim így főzik:

 

Beáztatott bab, feltesz enyhén sós vízbe forrni. Egy kis hagymát félig bevágva, egy kis csokor petrezselyem- és zellerzöld társaságában hozzáadnak. Amikor a bab puha, kis- szó szerint kis- nagyon enyhén paprikázott rántással kiforralják, ecettel savanyítják. Aki akar, az asztalnál még tejfölt is ad hozzá. Én csak igazi, Kibédről származó, saját kertemben termett lilahagymával eszem. Meg kenyérrel.

Fogyókúra idején hanyagolandó:o))))

Előzmény: joy (40877)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40897
A csipetke nálunk csak tojássárgája-lisztből készül
Előzmény: szysssz (40896)
szysssz Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40896

A zeller íze nekem is kedvencem. :))

Az utóbbi receptet egy múzeumi füzetecskéből vettem, de majdnem egyezik az "öröklött" receptemmel. 

Valóban, a csipetkét (csipdelkét) sokan keményebb tésztából készítik.

A pirospaprika csak csekély mértékben (1-2 késhegynyi) van jelen a fehérbab levesben, így mindössze tört-fehér színt eredményez.

A tejfölt szintén tálaláskor teszem a levesbe, frissebb, üdébb íze van, mint amikor belefőzöm.

A tarka babból főzött levesbe (az én gondolatvilágom szerint) füstölt húst, vagy kolbászt is kell tenni!

Előzmény: ZsuR (40889)
cszsm Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40895

Én is gázosnak gondoltam, azért is kérdeztem. Csak nem tudom, mire használjam azt a rengeteg almát. :))

 

Ez amit írtál, ez micsoda?

Előzmény: Zitka (40893)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40894
Ja tényleg, vajon megpárolt medvehagyma-apríték a krumplipürét is nagyon földobja!
Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40893

Pont rakottkrumpliba nem tenném, de hát ízlések és pofonok... :-)

Csinálj belőle inkább alma schlafrockban-t.

Előzmény: cszsm (40892)
cszsm Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40892

Szakmai tanácsra lenne szükségem. :)

Rakott krumpli szerű kaját szeretnék csinálni. (krumpli, csirkemell, házi kolbász, hagyma, sajt) Kaptunk a férjem nagyijától almát. Szerintetek agyoncsapná nagyon, ha azt is tennék bele??

Zitka Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40891
Magról még  nem vetettem, de tavaly kaptam a Mecsekből hagymástul-gyökerestül egy tucatnyit. Elültettem a kert árnyékos-nedves részére - idén meglátjuk, lesz-e kedve szaporodni. Mindenesetre azon a tájékon erősen kigyomláltam a garázda módon terjedő gyöngyvirágokat, nehogy keveredés legyen...
Előzmény: Thor (40886)
szysssz Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40890

Bizony nem gusztusos látvány!

Nekem babbal még nem, de lencsével volt már ilyen "kalandom". Azóta a lencsét fözés előtt max. 1-2 óráig áztatom.

Előzmény: GPS (40888)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40889
Az anyu is igy szokta - kiveve a karalabet, zellert. Viszot zeller zoldet igen (hihetetlen, mennyire szeretem a levesekben a zeller illatot, izt).

Az anyu a csipetket viszont kemenyre gyurta mindig - en is igy csinalom. Mostanaban, hogy nem rantom, a csipetke suriti be - no meg a tejfol, nekem, mert en tejfolosen eszem. A ferjem nem - mit tudja o, mi a jo. . .

Gondolkodom azon, milyen lenne a feherbableves, ha nem lenne benne pirospaprika. Szerintem csak tejfolos. . .maskepp. . .nem tudom elkepzelni.
Pirosan - pirospaprikaval vagy feheren - tejfollel. Bar en a tejfolt mindig talalaskor teszem bele a levesbe, mert nem mindenki eszi azzal.
Előzmény: szysssz (40884)
GPS Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40888

 

A "korrektül" (vagyis előző este) beáztatott babbal nekem volt ám - nem túl kellemes - meglepim egyszer.

 

Másnap reggelre több mint a fele a szemeknek kettőbe nyiltak - úgy meg már nem túl guszta a levesbe, igaz?

 

Pedig üzletbe vett (vagyis ipari kiszerelésü és januárban vásárolt) termék volt - vagyis kizárt, hogy túl "nyers" lett volna még.

Megvizsgáltam a még be-nem-áztatott maradékot - és "köröm-próbára" valóban puhábnak tűnt - mint az a megszokott, kőkemény szárazbab.

.

Előzmény: szysssz (40884)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40887
Nem csak úgy néz ki, de akkora is, mint a gyöngyvirág. Ezért veszélyes kicsit a szabadban gyűjteni, mert ha véletlenül az utóbbit ennéd meg helyette (amihez azért durva szagláshiány kellene), akkor neked annyi.

Előzmény: Thor (40886)
Thor Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40886

Gyerekek, ha minden igaz, nekem valamelyik fiókomban lapul még egy borítékban félmaréknyi medvehagyma-mag, amit pár éve küldött nekem egy kedves-aranyos fórumtárs a Kertészetből.

Vajon lehet még valamit csinálni vele? Lehet ezekszerint pohárban is nevelni, bent a házban? Azt hittem, ez valami nagy, de akkor lehet, hogy csak akkora, mint a snidling?

nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40885

Nálunk ez A bableves. Akár tarkababól is.

Én a tányérban még teföllel, ecettel, csípőspaprikával ízesítem.

Előzmény: szysssz (40884)
szysssz Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40884

Dél-Borsodban (Sály) is a fenti módon főzik a bablevest kis eltéréssel:

 

Negyed kg (előző este beáztatott) fehérbabot 2,5 l vízben főzik. Hozzáadnak karikára, vagy kockára vágott 4-4 kis szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert. Berántják hagymás-fokhagymás-pirospaprikás rántással, felforralják és csipetkét szaggatnak bele.

 

Csipetke: 1 tojáshoz annyi lisztet teszünk, hogy közepes állagú (se nem lágy, se nem túl kemény) tésztánk legyen. 0,5 cm-es lappá nyújtjuk, kevés ideig szikkasztjuk, majd amikor a leves forr a rántással, belecsipegetjük.

Előzmény: szysssz (40881)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40883
"A piacon meg igen furán néznek rám, ha rákérdek."

Itt a bioboltokban árulják (pohárba szedve), amíg tart a szezon.

Túrókrém (amilyet metélőhagymával csinálnál) sokkal finomabb lesz medvehagymával. Ráolvasztott sajtos húsokhoz (a fokhagymát kihagyva) is tökéletes.
Előzmény: joy (40875)
rollller Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40882
a medvehagyma itthon nem vedett, de vedett teruleten nem szedheto (csak az orszagos kek vonalan gondolom sok helyutt ez utobbi a helyzet)
Előzmény: bd (40879)
szysssz Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40881

Bableves:

 

negyed liter aprószemű fehérbabot 1 éjszakás áztatás után megsózva, 2-3 babérlevéllel 1,5 l vízben puhára főzök.

2 ek zsiradékon kissé megpirítok annyi lisztet, amennyit felvesz, majd megfonnyasztok benne 1 fej fínomra vágott vöröshagymát (ezt pirítani nem szabad!) kevés vízzel simára kavarom és beleöntöm a levesbe.

1-1 ek tejfölre szedve tálalom.

néhány csepp ecettel ízesíthető. Én vékony hasábra vágott vegyes zöldséget szoktam belefőzni, de az alap a fenti leírás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!