Inter-Sparban többször láttam bélszint. Arra nem esküszöm meg, hogy borjú lett volna (pedig az az igazi) - de az ára viszont garantáltan borjú-bélszín ár volt.
Vagyis cca. 4500 Ft/1.000 gramm (mert ilyesminél már nem illik kilót írni :-)))) )
Hogy csinálod a pácolást ?...meg a steak-et egyáltalán? Ha gondolod szívesen megosztom, amit egy mesterszakácstól tanultam - illetve számtalanszor láttam is.
Sokkal egyszerübb . mint sokan gondolnák. Vagyis semmi hokusz-pókusz....mégis "mesteri". Szólj, ha érdekel.
Tegnap gyorsan venni kellett vmi szendvicsbe való sonkát a gyerekeknek. Otthon nézem a feliratot: bla-bla-bla COMBSONKA. Érdekes, nekem magától értetődő, hgy a sonka a gyesznó combjából van. :-)))))))))
Egyik kedvencem az alma-póréhagyma saláta. Pedig nem rajongok kifejezetten a majonézes salátákért. De ez nagyon finom, pikáns. A majonézt kicsit lazítom joghurttal, fűszerezem borssal kevés porcukorral. Legjobb a hagyományos :-) jonatán almából. Sült húsokhoz, húsfondühöz a legjobb.
Itt egy hagymas rakottkrumpli szeru etel - szeretnem kiprobalni mar reg ota, talan most. . .
A hagymat es a fennel-t vekonyra szeleteljuk, vajon megparoljuk. A krumplit hamozzuk, szeleteljuk. Tejszint osszekeverjuk reszelt sajttal (Gruy?re) es a parolt hagymaval, fennellel, szeletelt krumplival es egy tepsibe ontjuk, sutjuk amig a krumpli megpuhul.
Nem lehet rossz, de a fennelnek az ize nem midnenki kedvence. No ezt ki is lehet hagyni belole akkor.
Itt a forras is: "Potato-Fennel Gratin Copyright, 1999, The Barefoot Contessa Cookbook, All Rights Reserved Show: Barefoot Contessa Episode: Birthday Gift Dinner
2 small fennel bulbs 1 yellow onion, thinly sliced 2 tablespoons good olive oil 1 tablespoon unsalted butter 2 pounds russet potatoes (4 large potatoes) 2 cups plus 2 tablespoons heavy cream 2 1/2 cups grated Gruy?re cheese (1/2 pound) 1 teaspoon kosher salt 1/2 teaspoon freshly ground black pepper Preheat the oven to 350 degrees F. Butter the inside of a 10-by-15-by-2-inch (10-cup) baking dish.
Remove the stalks from the fennel and cut the bulbs in half lengthwise. Remove the cores and thinly slice the bulbs crosswise, making approximately 4 cups of sliced fennel. Saute the fennel and onions in the olive oil and butter on medium-low heat for 15 minutes, until tender.
Peel the potatoes, then thinly slice them by hand or with a mandoline. Mix the sliced potatoes in a large bowl with 2 cups of cream, 2 cups of Gruy?re, salt, and pepper. Add the sauteed fennel and onion and mix well.
Pour the potatoes into the baking dish. Press down to smooth the potatoes. Combine the remaining 2 tablespoons of cream and 1/2 cup of Gruy?re and sprinkle on the top. Bake for 1 1/2 hours, until the potatoes are very tender and the top is browned and bubbly. Allow to set for 10 minutes and serve."
Először nagylyukú reszelőn lereszelem az almát szálasra, elkverem a citromlével, és a cukorral (úgy 2-3 ek.). Állni hagyom, aztán nagyjából kinyomkodom a levét, ekkor jön bele a tojás, utána meg a liszt - igény szerint, és a fahéj. Az állaga olyan legyen, mint a tócsnié. Sütni is úgy kell.
MAgyarul alma pongyolában. Meghámozod az almát, speciálketyerével :-) kiszúrod a magházát, és kb. egy cm vastag szeletekre szeleteled. Sűrű palacsintatésztát készítesz, abba mártogatod az almakarikákat, és forró olajban kisütöd. Fahéjas porcukoral megszórod a tetejét.
Van ugyanilyen "ízvilágú" almás tócsni, ami a gyerekeim kedvence. Ha jól emlékszem, medvetalp néven már beírtam valamelyik topikba. Megkeresem.
Ha rakottkrumpli szeru. . .hat attol fugg, milyen az alma ize. Mostanaban szerettem bele a savanykas almakba a salatakban. Zold leveles salatakban, vagy aprora vatott "salsa" jellegu salatakban.
Amikor ilyent probalgatok, keszitek egy kisebb edenyt az uj hozzavaloval. . .es nem az egesz adagot teszem ki probanak. Ha nem akarod az kulon, akkor az egyik sarkaba a tepsinek tegyel par szelet almat a tobbi hozzavalo koze - ha nem izlik, ki tudod kerulni.
Nekem a hagyma nem jott be a rakott krumplinal. Szeretem viszont a hagymas tepsis krumplit, de abban nincs tojas es tejfol, talan azert.
Beáztatott bab, feltesz enyhén sós vízbe forrni. Egy kis hagymát félig bevágva, egy kis csokor petrezselyem- és zellerzöld társaságában hozzáadnak. Amikor a bab puha, kis- szó szerint kis- nagyon enyhén paprikázott rántással kiforralják, ecettel savanyítják. Aki akar, az asztalnál még tejfölt is ad hozzá. Én csak igazi, Kibédről származó, saját kertemben termett lilahagymával eszem. Meg kenyérrel.
Magról még nem vetettem, de tavaly kaptam a Mecsekből hagymástul-gyökerestül egy tucatnyit. Elültettem a kert árnyékos-nedves részére - idén meglátjuk, lesz-e kedve szaporodni. Mindenesetre azon a tájékon erősen kigyomláltam a garázda módon terjedő gyöngyvirágokat, nehogy keveredés legyen...
Az anyu is igy szokta - kiveve a karalabet, zellert. Viszot zeller zoldet igen (hihetetlen, mennyire szeretem a levesekben a zeller illatot, izt).
Az anyu a csipetket viszont kemenyre gyurta mindig - en is igy csinalom. Mostanaban, hogy nem rantom, a csipetke suriti be - no meg a tejfol, nekem, mert en tejfolosen eszem. A ferjem nem - mit tudja o, mi a jo. . .
Gondolkodom azon, milyen lenne a feherbableves, ha nem lenne benne pirospaprika. Szerintem csak tejfolos. . .maskepp. . .nem tudom elkepzelni. Pirosan - pirospaprikaval vagy feheren - tejfollel. Bar en a tejfolt mindig talalaskor teszem bele a levesbe, mert nem mindenki eszi azzal.
Nem csak úgy néz ki, de akkora is, mint a gyöngyvirág. Ezért veszélyes kicsit a szabadban gyűjteni, mert ha véletlenül az utóbbit ennéd meg helyette (amihez azért durva szagláshiány kellene), akkor neked annyi.
Gyerekek, ha minden igaz, nekem valamelyik fiókomban lapul még egy borítékban félmaréknyi medvehagyma-mag, amit pár éve küldött nekem egy kedves-aranyos fórumtárs a Kertészetből.
Vajon lehet még valamit csinálni vele? Lehet ezekszerint pohárban is nevelni, bent a házban? Azt hittem, ez valami nagy, de akkor lehet, hogy csak akkora, mint a snidling?
Dél-Borsodban (Sály) is a fenti módon főzik a bablevest kis eltéréssel:
Negyed kg (előző este beáztatott) fehérbabot 2,5 l vízben főzik. Hozzáadnak karikára, vagy kockára vágott 4-4 kis szál sárgarépát és petrezselyemgyökeret, karalábét és zellert. Berántják hagymás-fokhagymás-pirospaprikás rántással, felforralják és csipetkét szaggatnak bele.
Csipetke: 1 tojáshoz annyi lisztet teszünk, hogy közepes állagú (se nem lágy, se nem túl kemény) tésztánk legyen. 0,5 cm-es lappá nyújtjuk, kevés ideig szikkasztjuk, majd amikor a leves forr a rántással, belecsipegetjük.
negyed liter aprószemű fehérbabot 1 éjszakás áztatás után megsózva, 2-3 babérlevéllel 1,5 l vízben puhára főzök.
2 ek zsiradékon kissé megpirítok annyi lisztet, amennyit felvesz, majd megfonnyasztok benne 1 fej fínomra vágott vöröshagymát (ezt pirítani nem szabad!) kevés vízzel simára kavarom és beleöntöm a levesbe.
1-1 ek tejfölre szedve tálalom.
néhány csepp ecettel ízesíthető. Én vékony hasábra vágott vegyes zöldséget szoktam belefőzni, de az alap a fenti leírás.