Keresés

Részletes keresés

Helem Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4198
Furcsa paradox érzésem van, ha a linkelt ábrát nézem úgy érzem igazad van. Ha a kertembe képzelem magam hajnalban akkor úgy érzem, hogy a vályú fősíkjának szőgét a födhöz minimálisra kell állítani, délben meg nagyra. Én paradoxnak érzem. Attól még lehet, hogy iagazad van.
Előzmény: kpl (4197)
kpl Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4197
http://www.egt.bme.hu/solhipt/f2_8.htm
Előzmény: kpl (4196)
kpl Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4196
"amit a napvályú közepéből húzunk ki merőlegesen"
Ha offset a tükör, akkor a fősík lehet hogy nem is metszi a tükröt!! Gondolj csak a "függőleges" műholdtükrökre. Ott egy másik parabolametszetet használnak, nem a szimmetrikust. (Mondjuk lehet hogy itt sem kötelező a szimmetrikus metszet ?)

Ezt leszámítva jól mondod csak sajna nem látod :-(

A Napmagasság óráról órára való változása csak a Te földralyzi helyzeted és az eltérő koordinátarendszerek miatt van. Az meg azért eltérő, mert a föld forgástengelye nem merőleges a keringési síkjára, ráadásul Te sem az Egyenlítőn állsz.

Este lerajzolom oldalnézetből, de szerintem addigra belátod. Vagy valaki meggyőz. Csillagász könyvekben vannak jó ábrák, keress a neten is.
Előzmény: Helem (4193)
szg307 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4195

A kpl féle rajzon szerinted hol nem működik rendesen a cucc?

Rajzold bele, hátha jobban látszik a dolog.

 

Szerintem jó a kpl-féle hetenként kézi magasság állítás. Oldalirányban pedig nem kell.

Előzmény: Helem (4194)
Helem Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4194

A parabola fő sikja:

Helyett

A parabola vályú fő sikja:

bocsi

Előzmény: Helem (4193)
Helem Creative Commons License 2005.02.25 0 0 4193

Vagy én nem értem vagy Te látod tévesen.

A parabola főtengelye: az a vonal amit a napvályú közepéből húzunk ki merőlegesen.

A parabola fő sikja: ha ezt a vonalat végighúzzuk a vályú hosszában. Az "felrajzol " egy képzeletbeli síkot.

 

Tehát a vályú akkor mutat jó irányba a nap felé, ha ennek a síknak a meghossabbításán rajta van a nap.

 

Mivel a nap reggeltől estig különböző magasságokban van mindig folyton utána kell állítani.

Előzmény: kpl (4190)
kpl Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4192
egy hevenyészett PaintBrush illusztráció:napvalyu elhelyezés
Előzmény: kpl (4191)
kpl Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4191
pontosabban:

A napvályú fősíkja ( amit ugye a síkban kiszerkesztett parabola főtengelyének síkra merőleges eltolása során adódik ) okos ember által Kelet-Nyugat irányú hossztengel<b>lyel telepített</b> ( hossztengely = a parabola párhuzamops eltolásának iránya, ettől lesz vályú ) <b>napvályú</b> esetében megegyezik a telepítés helyén tapasztalható mindenkori nappálya síkjával.
Előzmény: kpl (4190)
kpl Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4190
Napvályúnál nem mindig kell napkövetés !!

A napvályú fősíkja ( amit ugye a síkban kiszerkesztett parabola főtengelyének síkra merőleges eltolása során adódik ) okos ember által Kelet-Nyugat irányú hossztengely ( hossztengely = a parabola párhuzamops eltolásának iránya, ettől lesz vályú ) esetében megegyezik a telepítés helyén tapasztalható mindenkori nappálya síkjával. A nappálya síkja meg ugye egy héten belül esetleg változik annyit hogy érdemes azt az egy-két fokot utánaállítani. Ahhoz meg nem igazán kell semmilyen automatika, csak finom kéz, esetleg valami célzó szerkezet.

Nyilván ilyenkor nem napkeltétől napnyugtáig tart a teljes elméleti kapacitás kihasználása, hanem mondjuk 6 órán át ( 6*15 fok = 90 fok Nap elmozdulás ), de aki völgyben lakik, vagy az udvara fél napig árnyékban van annak ez is bőven elég.

Majd rajzolok is hogy egyértelmű legyen.
JFEry Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4189

Ja!

És egész éjjel lesi a szomszéd ablakát, vagy a közvilágítást.

Előzmény: S.P.T. (4186)
Helem Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4188

"A vezérlés megoldható fél-mechanikus, fél-elektronikus módon.

A tükrök mindíg ugyan arra a pontra vetítik a fényt, tehát az egymáshoz viszonyított helyzetük beállítható mechanikus összeköttetéssel (csukló karok kapcsolják össze őket). Ezt az egészet kellene egy X, illetve egy Y irányú nagyobb motorral vezérelni."

 

Szerintem ez kicsit bonyolultabb, ugyanis a nap elmozdulására a szélső és a belső tükröket nem teljesen egyformám kell elmozdítani. Ha persze jól látom?

Előzmény: S.P.T. (4186)
szg307 Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4187

"A hatásfok különbsége megegyezik a nap-tükör és a tükör-abszorber távolság hányadosával. " Erre gondoltam én is, már láttam ilyen naperőműveket.

 

(közelebb viszem a naphoz a tükröt :-))

 

Egyértelmű: akkora síktükröket kell használni, amekkora az abszorber felület.

 

Ha mondjuk szeretnék egy vízszintesen 4m-es, függőlegesen 1 méteres rendszert, akkor nem kis (tömegű) mechanikát kell beleépíteni. Ráadásul ennek a mechanikának jól kell bírnia az időjárás viszontagságait is (szélnyomás, korózió). Nyilván fel lehet osztani (pl.: 1m x 1m-es) szegmensekre a fenti rendszert. Valamilyen mértékben így legalább redundáns a cucc.

 

Még azt kellene kitalálni, hogy hogyan lehet beállítani a tükröket. Az egyik megoldás, hogy még lent kiszámolni és beállítani, a másik a helyére pakolva egyenként.

 

Nagy előnye az ilyen rendszernek a napkollektorral szemben, hogy

- minimálisra csökkenthető a hőveszteség,

- kisebb a kollektoroknál tapasztalható üvegfelület reflexió

- Kisebb a hőelvezető rendszer meghibásodásának lehetősége (tömítetlenség, stb.) Persze ezzel szemben ott áll a tükörrendszer mechanikai hibalehetőségeinek tömkelege.

 

A tükrök vezérléséhez kellene egy "központi" napkövető elektronika, megfelelő késleltetéssel az irányváltások között.

 

Előzmény: S.P.T. (4186)
S.P.T. Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4186

A fókuszpont (fókuszvonal) távolsága elhanyagolható.

A hatásfok külömbsége megegyezik a nap-tükör és a tükör-abszorber távolság hányadosával. (jó, kicsit bejátszik még a légkör fényszóró hatása)

 

 

Ha sok vezérelhető/szabályozható tükröt akarsz használni, akkor akkora síktükröket kell használni, amekkora az abszorber felületed, mivel a napból érkező sugarak jó közelítéssel párhuzamosak, tehát a tükörrel megegyező méretű fényfoltot vetítenek.

Ide nem kell paraboloid tükör.

 

A vezérlés megoldható fél-mechanikus, fél-elektronikus módon.

A tükrök mindíg ugyan arra a pontra vetítik a fényt, tehát az egymáshoz viszonyított helyzetük beállítható mechanikus összeköttetéssel (csukló karok kapcsolják össze őket). Ezt az egészet kellene egy X, illetve egy Y irányú nagyobb motorral vezérelni.

 

 

A parabola vályúnál nagyon egyszerű a helyzet. Nem vezérelni, hanem szabályozni kell. Két darab fototranzisztorral megoldható, hogy mindíg az égbolt legfényesebb pontjára nézzen.

Ez plusz jó például, ha a felhőzet miatt nem a nap felől jön a legtöbb sugárzás.

Persze, hogy a szabályzás ne fogyasszon túl sok energiát a folyaatos állítgatás miatt, kell neki egy kisebb program, de ez nem gond. Pár száz forintból összedobható egy ilyen elektronika + motor és tápegység

Előzmény: szg307 (4183)
Helem Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4185

"1. Vajon ha a tükröktől 10 m-re van a fókuszpont, akkor jelentősen csökken az összegyűjthető energia attól, mintha 1 m-re lenne?"

Szerintem mindegy. Vannak olyan erőművek, ahol kb. 50-100 méterre is vannak a síktükrök.

Előzmény: szg307 (4183)
kpl Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4184
Igazad van, viszont úgy gondoltam senki nem akarja annyira túlbonyolítani a dolgot hogy rögtön térben kezd el szerkeszteni :-)

Egyszerűen:
- ha napkövetős tükröt akarsz, akkor a kiszerkesztett görbét a parabola főtengeje ( F-ből a v-re állított merőleges ) körül meg kell forgatni

- ha lustább vagy, nyilván párhuzamos eltolás adja a felületet

Azt hiszem a másodikat _sokkal_ egyszerűbb legyártani.
Előzmény: jee_c (4179)
szg307 Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4183

Azért szöget ütött a fejembe ez a soktükrös szerkezet.

 

Arra gondoltam, hogy ha egy háztetőre rakjuk egy síkban őket, és a fókuszpontot valahová a házon kívülre tesszük (pl. egy külön oszlop) akkor jobban elhelyezhetővé válna egy nagyobb berendezés is.

 

1. Vajon ha a tükröktől 10 m-re van a fókuszpont, akkor jelentősen csökken az összegyűjthető energia attól, mintha 1 m-re lenne?

 

2. Egy jó tulajdonsága ennek a soktükrös cuccnak, hogy ki lehet kapcsolni, nem úgy mint a napkollektorokat, amelyek ugye nyáron többet gyűjtenek, mint amit fel tudunk használni. Egyszerűen csak el kell irányítani a fényt akárhová, ahol senkit sem zavar.

 

3. Van valakinek gyakorlati ötlete rá, hogy hogyan és milyen eszközökkel lehet megoldani egy ilyen tükörcsoport vezérlését?

 

4. Eszembe jutott a prérifarkas & gyalogkakukk rajzfilm. A rendszert a gonosz szomszéd szobájába is bele lehet irányítani, a megfelelő nyári fűtés érdekében :-))  Utána ő is épít egy ilyet, és mehet az űrháború. :-))

Helem Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4182
Végig fogom nézni a neten, hogy ki milyen anyagot használ magasabb hőfokon.
Előzmény: dez1 (4180)
jee_c Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4181
Végül is pont kapcsolódó téma:
http://hirek.prim.hu/cikk/44688/?sr=aghirkereso

"Végre: percek alatt feltölthető, háromszoros kapacitású, tartósabb lítiumakkuk

... Az új lítiumakkuk háromszoros üzemidőt tesznek lehetővé, sokkal később használódnak el, és a többórás töltés helyett mindössze pár perc alatt feltölthetők. Az élettartam-növekedés valós, mivel nagyságrendi előrelépést jelent, a több száz újratöltéses életciklusokhoz képest több ezerszeres töltés számot is elviselnek a cég technológiájával készült akkuk. Az újfajta elektródákkal nanoméretű titánium-oxid összetevőkre épülő elemek a digitális fényképezőgépektől a villanyborotvákon át a noteszgépekig képesek lesznek átszakítani a fejlődésnek eddig gátat szabó határt, az elemek korlátozott kapacitását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tervezők számos olyan technológiát felhasználhatnak a hordozható készülékek terén, melyek készen várják a beépítést; nagyobb felbontású, több szín megjelenítésére képes kijelzők, gyorsabb processzorok, nagyobb memóriamodulok kerülhetnek az új eszközökbe. Mivel egész iparágak várták már ezt a fejlesztést, a technológia elterjedése várhatóan a megvalósítható leggyorsabb ütemben történik majd meg."
dez1 Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4180
Németek dolgoznak nitrogénnel....
Előzmény: Helem (4177)
jee_c Creative Commons License 2005.02.24 0 0 4179
A parabolafelület (térben, ami végül is nekünk kell), pedig olyan pontok halmaza, amik egy síktól, és egy rá nem illeszkedő ponttól vannak egyenlő távolságra. Mivel az egész tengelyesen szimmetrikus a parabola(tükör/felület) egyenesére, és egy ilyen síkmetszetet véve magát a parabolagörbét kapjuk, ezért elég azt megszerkeszteni, meg azzal megcsinálni, ahogy a többiek leírták.

Off: Térben egy pont és egy egyenestől egyenlő távolságra levő pontok halmaza egzotikusabb felület, és nem "körszimmetrikus" (térben tengelyesen szimmetrikus), mert van két meghatározó iránya. az egyenes iránya és a pont és az egyenes relatív helyzete (a pontból az egyenesbe hűzott merőleges).
Előzmény: kpl (4173)
Helem Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4178
Tetszik a dolog, meg kéne próbálni nagyban is és meg kéne mérni a max hőmérsékletet egy ide való spéci csőben. Majd nyáron.
Előzmény: S.P.T. (4169)
Helem Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4177

"És mi van azokkal az anyagokkal amik 100 és 200 fok C között krostályosodnak át ? Vannak olyanok ?"

 

Eddigi tapasztalataink alapján, nincs elég energiaszint különbség a két állapot között.

Előzmény: kpl (4170)
S.P.T. Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4176
Meg a fókuszpontja 25 mm körüli ;-)
Előzmény: kpl (4175)
kpl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4175
Ja, úgy már OK.
Oda tényleg az a jó ha rendesen körül van véve.
Előzmény: S.P.T. (4174)
S.P.T. Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4174

Na igen, csakhogy ez fényvetőbe ment, ahol nem a beesésre merőleges felület, hanem a pontsugárzó körül hasznosított térszög számít.

Tehát az én esetemben éppen ilyen "gödör" kellett, hogy legyen.

 

Előzmény: kpl (4172)
kpl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4173
Kis elmélet:

Parabola az a görbe, melynek pontjai egy egyenestől és egy, az egyenesre nem illeszkedő ponttól egyenlő távolságra vannak. (körül-belül)

Szerkesztés:

- egyenes ( v ) és fix pont ( F = fókusz ) felvesz.
- egyenes egy pontjából ( A ) merőlegest állítani az egyenesre ( m )
- A és F összekötő szakaszára felező merőleges szerkeszt ( f )
- m és f metszéspontja a parabola egy pontja ( P )

Felvesz egy másik A pontot, szerkeszt hozzá való P pontot stb.
Előzmény: kpl (4171)
kpl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4172
Szép, de nem kell ennek ilyen gödörszerűnek lenni :-) Magyarországon vagyunk nem a SZU-ban. Anyagtakarékosság is szempont :-)
Előzmény: S.P.T. (4169)
kpl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4171
A parabola ív szerkesztésével vagy a kész ív legyártásával van a gondod ?
Előzmény: Helem (4167)
kpl Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4170
Sajna a kémia sosem volt erősségem. :-((
És mi van azokkal az anyagokkal amik 100 és 200 fok C között krostályosodnak át ? Vannak olyanok ?
Előzmény: Helem (4163)
S.P.T. Creative Commons License 2005.02.23 0 0 4169

Itt megtalálod egy általam készített parabolatükörnek a félig elkészült változatát:

 

parabolatükör

 

Összerakás után megy fémgőzölésre.

 

Vektoros tervet készítek róla, az alapján kivágja egy robot a felpolírozott réz lemezből, össze kell hajtogatni és már mehet is a galvanizálóba.

 

Ez persze kicsi, de nagyobb méretben is elég könnyű elkészíteni egy ilyet.

 

Kiszerkeszted a parabolaívet (igen egyszerű, engem még szórakoztat is), csinálsz belőle egy karton sablont.

Veszel egy adag kontra lemezt, átrajzolod a sablont, kivágod a bordákat.

Felpolíroztatsz egy adag alu lemezt, csavarral belefogatod a bordákba, mehet rá egy védőlakk.

Ennél jobb tükör nem kell a házi megoldásokhoz, sőt! Amíg nem készíted el, el sem hinnéd, hogy mennyire megközelíti a profi cuccokat.

Előzmény: Helem (4167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!