Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Alexem mint kiderűlt kettő is van. Carmen most növekszik orsónak a többivel.
Most, hogy ismét végigkóstoltam vagy 20 fajtát Érden, különösen megtetszett a Margit. Ízre, keménységre nekem nagyon bejött. Igaz a legtöbb fajta már túlérett volt.
Apósoméknál is beugrottak a 170es kerítésen, majdnem mindent megrágtak. Ami a legszembetűnőbb volt, hogy 2 egyforma fajta nyári almát tejesen lekérgeztek, tőig vissza kellett vágni.
Többi almának csak néhány tenyérniyi helyen szedték le kérgét. + minden gyümölcsfa vesszőit 2 méterig lehántották, rügy nem maradt.
Lehet,mivel a kertben több fánál is garázdálkodott,de azok almák...nehéz eltüntetni.
Én szeretem a Germersdorfit...mondjuk sztem a Linda és a Katalin tök uaz,max némi méretbeli,érésidőbeli és termőképességbeli eltérés van,de íz ,állag uaz...így nekem is van némi mérgezési tünetem :)),de nem bánom,végre telezabálhatom magam friis ,saját gyümölccsel.
Nem valami örvendetes látvány. Még a füvet is csak egyszer nyírtam az idén.
Lementünk a Germesdorfit leszedni. Ez volt az indok. Mindig 4-5 nappal korábban ért mint Tárnokon. Most legalább 1 hét lemaradásban van. Viszont a szarvasok embermagasságig lezabálták a meggy és cseresznyefa ágakat. Csak azokat. Gyógyszerészek figyelem. Miért csak ezeket bántották? A kerítés 160cm + 3 sor szögesdrót 15 cm-re . Lehetett látni a kapun, hogy valaki kiengedte. Nincs rajta lakat, csak lánc.190-200 magason jött be, leszakította a szögesdrótot. Múltkor a kimenetelnél is hasonló ramazurit csinált. Mindig csak a cseresznye és a meggy érdekli.
Itt ha elcigányosodik a tér jönnek a karatésok edzeni. A meggyfám nem olyan érdekes a közönségnek mint az eperfa. Bosszankodtunk a parkosításnál hogy minek eperfa, amikor olyat bármelyik madár tud tojni. Aztán a szederfás topic kiokosított hogy ez Morus Nigra, amelyik nem túl gyakori fajta, rengeteg termése van, viszonylag nagyszemű, sokáig érik, és finom édes, nem savanyú mint a meggy. A gyerekek szeretik, gyakran látom hogy eszik.
Jogilag te vagy köteles rendben tartani a területet, ültethetsz fát de ki nem vághatod, ha egy autó sódert leöntesz fizethetsz területfoglalásit, és ha leszedik azt a gyümölcsöt ami azon a fán terem amit te ültettél, metszettél, permeteztél stb , akkor jogilag köteles val eltűrni. Mert jogilag neked pont annyi közöd van hozzá mint az arra lószáló léhűtőknek, akik miközben jártak keltek felmérni hogy hova lehetne betörni, felfedezték a megyfádat.
Felétek tudnak olvasni a dakoták ?....egyébként én is hasonlót tervezek a barackokkal.Egy kis kőporos permetezés elég látványos lesz,még az analfabéta rejtett tartalékoknak is.
Van a házam előtt az utcán pár meggyfám, amiről a feketerigók (nem a repülők) elkezdték hét elején szüretelni a meggyet. Nem csak ették, de zacskóba is szedték. Kitettem a fákra egy egy jó nagy táblát, kétoldalt megírva (műanyagból mert ugye ha fémből lenne...) hogy Vigyázat! Felszívódó rovarölővel permetezve! Mosás után sem fogyasztható! És láss csodát, megált a szüret. Sőt, ma hallottam az ablakon keresztül hogy szóljunk Józsiéknak is, nehogy egyenek belőle. Egy másiktól meg azt hallottam így ablakon keresztül hogy milyen rendes vagyok hogy kiírtam. :-)) Ha nem dőltek volna be, be volt készítve a vízfestékes víz.
Szívesen elfogadom a javaslatodat, de azért nem költözöm Afrikába. Már a harmadik vásárolt fa fagy ki, pedig védem őket. Úgy látszik, hogy ők nem ismerték a fagytűrést.
Az előbbi bejegyjésről lemaradt a Carmen fa fényképe, valamint mutatok egy még kisebb hurmát is ( tavalyi képpek, már a félig leszüretelt fáról), a 70 cm magas Meader fán most több, mint 40 gyümölcs van. Ez a gyümölcs kicsi, csak 4cm, de ami nagy benne (annak, aki a rumot szereti), hogy rum ízű a termés.
Te tudod mit szeretsz. A bolti nagy, féléretten leszedett hurma gyümölcsöt, amit gázokkal (etilén, CO2) utóérlelnek. Ezek sem ízben sem színben, meg sem közelítik a kicsi, de sajáttermést. Ez egyébként így van nem csak a hurma, hanem a többi gyümölcs esetén is. Félre ne értsd, nem akarlak rábeszélni, csak válaszolok neked, mert sokáig én is csak a boltit ettem, de már leszoktam róla.