Találtam egy pókot a lépcsőházban, ami egyáltalán nem olyasmi, amit eddig itthon láttam.
Ha valaki felismeri milyen fajta, kérem szóljon, ártalmatlan-e, vagy valami különlegesről van szó.
A képet mindjárt linkelem.
Enoplognatha ovata - a magyar neve vonalas törpepók. Szintén fekete özvegy rokon, sőt ez sokkal közelebb áll hozzájuk, mint a lentebb tárgyaltak. Persze ártalmatlan, és nem fog nagyobbra nőni.
Ennek egyébként több színváltozata is ismert, melyek megnézhetők itt: http://bugguide.net/node/view/26344
Ez egy Lycosa (Hogna) radiata - Réti farkaspók. A nagyobbak közé tartozik. Fű közt él, és vándorló életmódot folytat. Azért vigyázz vele. Csíphet, de ettől még nem kell bántani. Ugyanúgy, ahogy betévedt a kertbe el is megy onnan magától.
Köszi,tényleg ez a pók lett amit most mondtál! Sőt,találtam a kertben még egy ugyanilyen fajtát,csak az nem fekete , hanem világosbarna,de a pók tuti ugyanez!
Keresztespók, de hogy pontosan melyik fajta, abba most nem megyek bele. Nem sikerült elég pontos választ találnom.
Igen, elég könnyű megkülönböztetni egy kifejlett fiú pókot, egy kifejlett lány póktól. A kifejlett fiú pókoknak feltűnően duzzadt a tapogatólábak vége. Magyarul: olyan mintha két bazinagy boxkesztyűt húzott volna fel. Ez azért van, mert ott tárolja a cuccot ami a kispókokhoz kell. Szóval ez egy általános szabály, és a pókok 99,999%ra igaz. Amelyikre nem, azt még nem fedezték fel. A legtöbb esetben a hím (sokkal) kisebb és akár teljesen eltérő rajzolatú és színű is lehet (pl bikapók). Sokszor hallani, hogy nyár végén, ősz elején sok mászkáló pókkal lehet találkozni, betonon, falon, lakásban. Na ezek 90%a hím. Ez azért van, mert ilyenkor kelnek útra, hogy lánypókot találjanak és kispókokat csináljanak. Ilyenkor csak bolyonganak, mennek amerre látnak, meg nem állnak, és mindenhova bemennek bemásznak. A hím pókok ivarérett vedlés után nem vedlenek többet, hanem szép lassan elpusztulnak maguktól, ha túlélték a randit. Egy lány pók ezzel szemben több évet is elélhet és általában nem vándorol, ha nem kötelező.
Bocs mostanában ritkábban van időm felnézni, de azért meg meg fogok jelenni.
Öööö, hogyha egyértelműen foltos, akkor én inkább S triangulosára tippelnék. (micsoda részletkérdések, mi?)
De ha már ennél a pókicánál tartunk, akkor CSEK TISZ ÁUT (check this out): http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Steatoda_paykulliana Azzéééé ez ott van sztem ;)
TELJESEN MÁS: 2009 elején megszűnt Magyarország legjobb rádióadója a PontFM - Rock&Sport (Magyar média top3 rangsorolás nélkül: A3 tv; Calypso Rádio, Pont FM - minden befuccsol ami igazán jó)
Hiánypótlás gyanánt tudom ajánlani ezt a neten fogható rádióadót: 101 WRIF - EVERYTHING THAT ROCKS http://wrif.com/home.asp (Értelemszerűen Listen Live-ra katt.)
na újra vagyok! fatum,találtam 2 pókot a házban. Két fal közti élben megy a földtől felfele a hálójuk kb. padlótol 30 cm-ig. A nagy testalkata olyan mint a fekete özvegyé,színe fekete,és a potroha oldalán homokszínű-fehér foltok vannak (potroha tetejét nem látom,mert fejjel lefele van a pók) . a pók nem nagy, lábaival együtt kb. 8-9 mm. a kicsi pók ugyanebben a hálóban van,él,tehát lehet hogy ez a hím,vagy nemtom. ez sokkal kisebb. kb 3-5 mm lábaival,és az egész teste homokszínű. Milyen faj(ok) lehet(nek) ? köszi
sziasztok! nekem két tündér lakik lassan már jó két hete az ablakomban. próbáltam rákeresni neten hogy kik lehetnek ők de tanácstalan vagyok... lefényképeztem egyikőjüket, kinagyítva szerintem jól látható a képen. lehet, hogy ez már megválaszolhatatlan kérdés, de meg tudnám valahogy különböztetni őket nemük szerint? csak mert még érdekes lenne ha netán kispókok is ideteremnének :) köszi a segítséget!
...a műkedvelőknek: pókokkal jól el vagyunk látva. Keresztes barátom és az atypus piceus haverjai gyakori vendégek, egy cselőpókom is volt még az építkezés alatt, de meglógott, mire lefotózhattam volna.
Győr környékén, akácos erdő mellett, alapvetően homokos talajú területen lakunk. Ez már a második ilyen pók a keretmben. Visszatessékeltem az erdőbe, mielőtt beköltözik családostól. Felismeri valaki, mi lehet? A teste lábak nélkül 10-15mm lehetett.
evvel a pókkal a hétvégén találkoztunk a Bükkben. Kb 3-3.5 cm. Mikor közelítettünk a fényképezővel furcsán elkezdte rázni a potrohát. Tudja valaki milyen pók ez.
A képen lévő pókot tegnap szedtem le a lányomról, és nem ő volt jobban beparázva. Második ijedtségemben lefotóztam, legalább utólag tudjam miféle. De nem vágom a pókokat, neten nem bírtam kiókumulálni kiféle. Valalki feismeri esetleg? Olyan 2,5-3cm hosszú a teste. A potroha minta nélküli fakózöld, rajta egy-két árnyalattal sötétebb kereszt.
Köszi, a képek alapján a Steatoda bipunctata, magamtól sosem jöttem volna rá! :)
Igen, befőttesüveget rendeztem be neki, és tök jól elvan benne, teleszőtte hálóval meg eszik is rendesen, de majd szabadon engedem csak ki akartam deríteni kicsoda! :)
Közben beköltözött a lakásba egy másik pók is, ő meg vmilyen karolópók, majd csinálok róla képet ha összefutok vele! :)
Ha tudsz angolul vagy németül akkor egy rakás infót megtudhatsz róluk ha rákeresel. Bocs, most nem gyűjtöttem ki külön.
Egyébként egy berendezett közepes befőttesüvegben tök jól elvan, mert igénytelen (koleszospók). Kéthetente bőven elég neki egy akkora eleségállat, ami nem vagy csak kicsit nagyobb a potrohánál meg hetente egy fújás víz valami permetezőből. A helyének tökéletesen megteszi az íróasztal is feltéve hogy a nap folyamán egyáltalán nem süti a nap. Érdemes berakni neki valami búvóhelyet is az ágakra, mondjuk egy összeszáradt falevelet vagy egy darab kérget. Ja és üss pici lyukakat az üvegfedőre.
Feketeözvegy kicsiben.
Ha megunod mindenképp engedd el a pincében vagy akagsorban, vagy be se fogd ha úgy érzed.