Keresés

Részletes keresés

Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 440
Na, ez biztosan nem fordulna elő, ha az engedéllyel a zsebében az ember a Maldív-szigeteken áthajózik a Maamakunudhoo atoll egyik szigetéről a Thiladhunmathee atollba.
Előzmény: BOLOND (435)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.31 0 0 439

A Maldív-szigetek mintegy 1000 km hosszan terül el. Egy nemzetközi repülőtere van, a szigetcsoport közepe felé, a fővárosban Maléban. A turista forgalom természetesen a repülőtérhez közeli szigetekre koncentrálódik, 400-500 km-t nem hajóztatják őket, felesleges lenne, talán Gan a kivétel, mert az az Egyenlítőnél fekszik, és itt is egy kisebbfajta város van, katonai támaszpont volt valamikor. Ide belső repülőjárattal lehet eljutni.

 

Érintetlenségen nem a lakatlan szigeteket értem, hanem az olyan lakott szigeteket, amelyeket még kevéssé ért el a globalizáció és a régi hagyományaik szerint élnek az emberek. .

Azt, hogy vélhetőleg érintetlenebbek arra alapozom, hogy:

1. A turistákat a resortok szolgálják ki, akiknek ez elég is, de az elzárt atollokba külföldi nem is teheti be a lábát csak külön engedéllyel! A Maldív-szigeteken nincs szabad közlekedés, nincsenek menetrendszerinti járatok (néhány kivétellel pl. Gan)stb. ellentétben Óceániával. 

2. Azért se nagyon találkoznak külföldiekkel, mert messze vannak a fővárostól és a resortoktól.

3. Minden sziget kicsi, a legnagyobb sincs 5 km2-nél több, így nincsenek városok, nagy települések, kis közösségekben élnek.

4. Iszlám országról van szó, amely egyébként is erősen hagyománytisztelő és elzártabb közösségeket jelent a befogadóbb és az európai hagyományokkal, így a kereszténységgel jobban átitatott  csendes-óceáni kultúrákhoz képest.

 

És ezek a szigetek többségére nézve igazak. Ezeken a szigeteken nincs kemping, motel vagy panzió, ha van belépési engedély, csak magánszálláson lehet megszállni vagy a hajón. Nincsenek menetrendek, nem tudsz pénzt váltani, nincs honlapjuk, hogy megnézhesd őket az interneten. De azért elérhetőek, ha nehezebben is.

 

Az atollok szépségéről nem egy embert hallottam másképpen nyilatkozni, ez sokszor eléggé szubjektív dolog. Egész Óceánia kultúráját, tájainak változatosságát ne állítsuk szembe egy országéval.

Mert akkor nézhetünk egy india-óceániai utat Seychelle-szigetekkel, Srí Lankával, Andamán-szigetekkel, s lesz változatos táj, a kultúráról nem is beszélve, bár nem vagyok híve a kultúrák ilyesféle összevetésének.Az más dolog, hogy kinek melyik szimpatikusabb.

Nekem is szimpatikusabb a csendes-óceáni, virágfüzéres, disznót tartó, nagy darab törzsfőnök és amit képvisel, mint a "falusi" mecset mellett, két kókuszpálmán a függőágyban vízipipázó maldív. De hogy melyik az eredetibb, melyik él érintetlenebb, hagyományosabb életet, nem könnyű eldönteni.

Az all inclusive szállodáról most nem is volt szó, mert a témánk nem a resortok, hanem a világtól jogilag is elzárt, kis lakott korall-szigetek a Maldív Köztársaság területén.

Előzmény: minimal (432)
minimal Creative Commons License 2005.03.29 0 0 438

Én egész út alatt csak egy magyar házaspárral találkoztam, de ők is Ausztráliában élnek.

 

Ausztrália egyébként perspektívikus, oda szíesen mennék dolgozni. Egész Óceeánia a lábad előtt hever... nomeg persze Ausztrália önmagában is érdekes lehet. :o)

Előzmény: BOLOND (435)
Eavit Creative Commons License 2005.03.29 0 0 437
húúú de dolgoznék azon a hajón.
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.28 0 0 436
Mit dolgoznak a hajón a magyarok,mi a hajó neve és hogy kerültek oda?A képeket mikor láthatjuk majd?
Előzmény: BOLOND (435)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.28 0 0 435

Volt egy setahajo a kikotoben, tiz nappal ezelott is itt volt, most tudtam meg hogy Tahiti es Rarotonga kozott jar allandoan. 

Tiz(!) magyar dolgozik rajta, az egyik lany (Agi, Szegedrol) eppen levelet irt haza, mi pedig pont melle ultunk le egy kerthelysegben mert Husvet leven nem volt sok hely nyitva.  Kicsi a vilag, magyarul meg nem ajanlatos karomkodni sehol:)))

Előzmény: minimal (434)
minimal Creative Commons License 2005.03.27 0 0 434
Hajrá, érezzétek jól Magatokat! :o)
Előzmény: BOLOND (433)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.27 0 0 433

Talalkoztam Andreaval, de Jurgen tegnap jott vissza Nemetorszagbol, mi meg reggel jottunk el onnan.  Azert atadtam az udvozletet Andreanak.  Csinaltam is egy csomo kepet.   Sajna a matrozok nem akartak dolgozni a husveti hosszu hetvege es Rarotongan akartak tolteni a szabadidot, szoval a szigeteken nagyon vekonyan vannak az aruval.  Aitutakit is megcibalta a vihar egy kicsit, leverte az osszes erett gyumolcsot.  Csak ma tudtunk enni fagyit Avaruaban.  Sose legyen nagyobb gondom. :)

Holnap Mangaia.  Ha hazaertunk Aprilis kozepen, teszek fel kepeket.

Udv, Bolond 

Előzmény: minimal (432)
minimal Creative Commons License 2005.03.25 0 0 432

"De az elzárt szigetek vélhetőleg érintetlenebbek mint az ebben a topicban tárgyalt országok szigetei."

 

Ezt nem tudom, mire alapozod. :o)

 

Csak Francia Polinézia akkora területen van, mint Nyugat/Közép Európa. Vannak még Bora-Bora-hoz hasonló, a turizmus által még nem felfedezett szigetek is.

 

Nem mellékesen sokkal változatosabb a táj, nem csak atollok vannak. Viszont az atollok itt a legszebbek a világon. És akkor nem beszéltünk a helyi kultúráról, és az ehhez kapcsolódó élményekről.

 

Mi itt a topic-ban -legalábbis Bolond topic-társ és én- tagadjuk az all-inclusive szállodai életformát. :o)

Előzmény: Bogyó 2 (431)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.03.24 0 0 431

Pedig a táj, az élővilág felveszi a versenyt szinte bármelyik másik ilyennel. Talán csak hegyek nincsenek mint Tahitin.

A Maldív-szigetek üdülőparadicsom, hotelszigetekkel, de vannak lakott szigetek is. Ahol hotel is van meg lakosok is, az talán csak két sziget, a főváros Male és Gan.

A resort  és a lakott szigetek vegyesen vannak néhány atollban. De jóval több atoll van, amely a külföldiek számára szinte megközelíthetetlen, a Maldív-szigeteken nincs szabad közlekedés ide-oda, csak "charter-hajók" egy-két kivétellel. Néhány helyre el lehet repülni. De az elzárt szigetek vélhetőleg érintetlenebbek mint az ebben a topicban tárgyalt országok szigetei. Aki mégis eljut oda, - talán külön engedélyekkel lehetséges - lehet, hogy több természetességet talál.

Lehet, hogy nem, de ha nem érintkezhetnek nagyon külföldiekkel és egyébként is muzulmánok, akkor még nem törhetett be annyira a kozmopolitizmus.

 

Előzmény: minimal (429)
minimal Creative Commons License 2005.03.22 0 0 430

Akkor jó... Pl. Jürgen is meselte, hogy elég ronda dolgokat tud művelni egy vihar. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Atiu-n egy ember sziget külső részére költözött, és ezzel komoly kockázatot vállal.

 

Birdman George meg 30 méteres hullámokról számolt be...

Előzmény: BOLOND (428)
minimal Creative Commons License 2005.03.22 0 0 429

Én 4 hetet töltöttem el ott... Maldív szigetek nem igazán érdekel, ezt korábban a topic-ban már kifejtettem/tük. :o)

Előzmény: bluevic (427)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.22 0 0 428
Ok, kepek lesznek. Az esorol csak annyit, hogy eddig mindig az esos evszakban jottunk, de sosem volt tobb mint egy-ket esos nap hetehte.  Most is egunk mint a piritos.  Atadom az udvozletet a Jurgennek holnap.
Előzmény: minimal (426)
bluevic Creative Commons License 2005.03.21 0 0 427
minimal, hány hetet voltál kint?
Maldív sosem érdekelt? hi :-]
minimal Creative Commons License 2005.03.21 0 0 426

Tényleg, hiszen az esős időszakban vagytok...

 

Atiu-ról, és Aitutaki-ról szívesen látnék képeket! Ha találkozol Jürgen-nel, add át üdvözletemet! :o)

Előzmény: BOLOND (425)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.20 0 0 425

Manihikirol lemaradtunk mert honapokra elore kell a jegyet "megszervezni", de Aitutakirol, Atiurol vagy Mangaiarol tudok kepeket csinalni ha valamit elfelejtettel volna. Aitutakirol Kedden megyunk tovabb Atiura es Mangaiara. Az ido meleg, a paratartalom 300 % es csak szello fujdokal, az is meleg.

Ez az internet nagyon lassu, de sose legyen nagyobb gondom.

Előzmény: minimal (423)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.11 0 0 424
koszi az infot:)))
Előzmény: minimal (423)
minimal Creative Commons License 2005.03.11 0 0 423

Én Győrbe megyek a hétvégén... :o)

 

Érezzétek nagyon jól Magatokat, remélem összejön Manihiki és ellátsz bennünket képekkel, infókkal. :o)

 

Rarotonga-n jelen pillanatban 25,6 fok van, felhős az idő és 94%-os a páratartalom. A szél 7 mph.

Előzmény: BOLOND (422)
BOLOND Creative Commons License 2005.03.11 0 0 422
Lehet Manihiki ossze fog jonni. Visszafele mar talaltunk jegyet, mar csak oda kell jutni. Majd Rarotongarol irok. Vasarnap indulunk. March 14.-en.
Előzmény: minimal (420)
világutazó Creative Commons License 2005.02.18 0 0 421

gócpoint!

 

látogass el a www.ahogyerzed.hu oldalra. ez egy magyar világutazó srác weboldala. tavaly januárban indult és egy hete jött haza. ő elég részletesen leírja, hogyan, hol, mennyiért vette a repjegyét a világkörüli útjára!

 

másoknak is ajánlom az oldalt! egyszerűen észvesztő és fantasztikus!!! tele képekkel és naplóval!

 

:o)

Előzmény: Mr.Gócpoint (417)
minimal Creative Commons License 2005.02.18 0 0 420

Mikor indultok? :o)

Előzmény: BOLOND (419)
BOLOND Creative Commons License 2005.02.17 0 0 419

Attol fugg kitol veszed a jegyet es mennyire vagy rugalmas az idoddel.  Ezek a jegyek altalaban nyitottak egy evre, de elore kell tudatni a legitarsasaggal amikor tovabb akarsz menni, es ok megmondjak mikor van hely.  Ezert jo elore szervezni, foleg ha valami (helyi) unnep korul akarsz menni. 

Ha jobban lekotott idopontokat akarsz az is megszervezheto de akkor fizetni kell ha egy bizonyos idon belul meggondolod magad.

Menj el egy jo utazasi irodaba, ott szebben el tudjak mondani a korulmenyeket.

Előzmény: Mr.Gócpoint (417)
minimal Creative Commons License 2005.02.17 0 0 418

Elvileg ténylegesen világ körüli, ráadásul utazás közben is változtathatod az "itinert". Egy angol srác ad hoc döntött Rarotonga-n, hogy egy héttel tovább marad LA-ben... mindössze pár nappal az út előtt.

 

Jópofa dolog, ahogy írtam, én bele fogok vágni. Kb. 400k lehet az ára + az indulópontba/ból (London, esetleg Frankfurt) való oda-vissza út.

Előzmény: Mr.Gócpoint (417)
Mr.Gócpoint Creative Commons License 2005.02.17 0 0 417

Sziasztok!

 

Mi van benne a világ körüli jegyben? Egy év alatt lehet felhasználni?

Hány km,és gondolom előre le kell foglalni az utakat.

minimal Creative Commons License 2005.02.17 0 0 416

Sajnos időm nincs erre. Ahogy írtam, idén -valszeg- 3 hetem lesz rendesen utazni.

 

Viszont tervbe van véve, hogy pár év múlva -még a húszas éveimben- egyszercsak felmondok, és elindulok egy évre a világ körül. :o)

Előzmény: BOLOND (415)
BOLOND Creative Commons License 2005.02.16 0 0 415
Ha van idod, sok esetben olcsobb venni egy vilag koruli jegyet ami erinti az uticelodat mint egy oda-vissza jegyet. Meg kalandosabb is.  Mort egy ilyen jegy egy evre kb Can$ 2600. 
Előzmény: minimal (414)
minimal Creative Commons License 2005.02.16 0 0 414
Kezdem érteni, miért volt drágább az én repülőjegyem, mint az angolok RTW jegye...
Előzmény: BOLOND (413)
BOLOND Creative Commons License 2005.02.16 0 0 413
Jah, nem vicc, megnezheted az Air New Zealand  weboldalat. Los Angeles-bol indul es akar Fiji-n, Samoan vagy Tahitin meg lehet allni es eleg ha az utolso nap indulsz tovabb Aucklandba onnan meg haza aznap.  Mi azert gondoltuk ha mar arra vetett a sors, szetnezunk egy kicsit Aucklandban.
Előzmény: Bogyó 2 (412)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.02.15 0 0 412

"New Zealandra, Cook szigeti megallassal 3 szemelyre Can$ 3600, ha csak a Cook szigetekre mennenk akkor kb Can$ 5600"

 

Agyrém! Tényleg nem normálisak!

Előzmény: BOLOND (410)
minimal Creative Commons License 2005.02.13 0 0 411

Naja, de hát akkor is: most a Te zsebedben van a repjegy! ;o)

Előzmény: BOLOND (410)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!