Uraim! Lehet kicsit közvetve, de ebbe a rövidhullámú témához kapcsolódik a nemrég fellelt "Power Line Communication" -ról szóló anyag, amit találtam a belső hálónkon. (az az őrült fickó 30 MHz es vivőt akart volna kapcsolni a 220-ra, sajna kifelejtette a kínai hajszárítót és a kapcsolóüzemű tápegységeket a pakliból) Akit érdekelne a téma, dobjon egy mailt a dzsonszii@torzsasztal.hu -ra, elküldöm az anyagot, kb 3 mega.
Hát ez jó kérdés , az antennák ammikel néha kínzom egy alacsonyan (3m) kihúzott hangolatlan derót, 28Mhz HB9CV saját barkács , CB-re Blizzard2700 , Urh 2méter egy BRG yagi , UHF-re 6elemes yagi + kolineár mindkettő saját barkács .
Hát RH-ra is remek készülék , igaz QRP , A vétele remek , igaz az alsósávokon ugyanúgy elkell a attenuátor meg inkább IPO a vevő első fokozatát lekapcsolja , Mivel cw szűrő nincs benne ezért a nagy cw dzsungelben nem túl jó fülelni vele nagy a zaj . Az sstv-re meg remek mert jól össze lehet kötni a sz.géppel szóval jó képek jönnek le.
Mondjuk 27,700 -on jellemző hogy jól összenyomják ill. egymásra adnak a külföldi állomások , azon nem segít a jó készülék se .
Szerintem egy igen jó tulajdonságokkal rendelkező gépecske , mondjuk ha a keskenysávú üzemmódokat kedveled akkor nem árt egyúttal a megfelelő szűrő használata ill. vásárlása hozzá , sajnos ezek opciósak , vagyis nincs bennük .
De alapból is remekül viselkedik .
Elsőre ennyi ... kérdezz
Ui : Mondjuk rég tekertem bele ML1251-be Azért az egy kicsit más érzés , persze analóg hangolású , de van egy gondolatom hogy egyes paramétereibe még a ML viszi a pálmát ....
Miért ragaszkodsz a 27 MHz - hez? Egyszerűbb valamelyik 400 as ISM sávon megoldani a problémát. Ilyen modulokat készen (RX / TX ) lehet kapni, kis méretben. Pl. SAW stabil ASK adómodul 5 X 10 mm méretben 1,5 - 12 V tápfesz mellett 5 - 10 DBm "powerrel". Minimum tud 100 métert, ( RX / TX antenna negyedes drót pl. ) gondolom az elég...
Szerintem itt nézz körül: http://delton.hu/bolt.php?cs1=7&cs2=5&cs3=2 Persze némi barkácsolás ezekhez is szükségeltetik, de ha ilyesmi modulokat használsz, akkor a nehezén már túl vagy.
Fényképészeti célra szeretnék készíteni egy rádiós vaku-távvezérlőt.
Már körüljártam a témát (vannak a fővaku villanását érzékelő, meg infrás slave-vezérlők), sőt van is két (Metz) vakum, amik együttműködnek, de ezekkel a megoldásokkal szemben a rádiósnak lennének előnyei.
Átböngésztem néhány modelltávvezérlő kapcsolást, (egy fényképezőgép távvezérlőt is), és jónak tűnik egy elég egyszerű - primitív - megoldás:
A gépre szerelt adó kiküldene egy igen rövid jó erős 27 MHz-es impulzust, aminek az eleje indítaná a másodvaku(ka)t, a vége pedig le is állíthatja őket. (Azért kéne erős, hogy a vevő lehessen kellően érzéketlen ez egyéb zavarjelek ellen.)
Az adót szerintem még meg is tudnám konstruálni, a vevővel kapcsolatosan lennének kérdéseim. (Alapból az az ötletem, hogy a bemeneti rezgőkör után a 27 megát le kéne keverni 10,7 MHz-re, így lehetne használni az FM rádiók KF-jéhez való 10,7 megás kristályszűrőket, így megspórolnám a bonyolult LC hangolást és meglenne a szelektivitás. Mindezt persze minél egyszerűbben és minél kisebben kéne megvalósítani.)
Örömmel vennék minden javaslatot, kritikát, észrevételt...
Nem kell hozzá semmiféle ördőngős antenna. Bőséggel megfelel egy alacsonyan (0,2-0,4 lambda) telepített dipól. De még egyszerűbb - én ezt használom a gépkocsin) egy rövidített, mindössze 1,2 m hosszú, közel vízszintesen (eleváció 25 fok) telepített vertikál!!!!!!!!!!! Vicces, men? Vertikál, ami vízszintes! De működik. 40 Wattal berádiózható kocsiból az ország.
27 MHz-en elképzelhetetlen ez a fajta terjedési mód, ugyanis az RF jel ezen a frekvencián közel függőleges beesési szög esetében már soha nem verődik vissza az ionoszféráról, míg - az F2 réteg ionizációs állapotának függvényében - a 4-8 MHz-es függőlegesen felfelé irányított jelek minden esetben HOLTZÓNA NÉLKÜL, közel egyenletesen szétterülve (kb. 2-300 km-es körzetben) verődnek vissza.
Ez valószínűleg egy J-antenna: alul egy "rövidrezárt 1/4-es" (2/8-os) impedanciaillesztő szakasz (tölcsér formájú), felette egy 5/8-os körsugárzó (ez a J-antennákon többnyire csak félhullámú szokott lenni). Ez az antenna sajnos nem felfelé sugároz, iránykarakterisztikája és nyeresége valószínűleg az 5/8-os groundplane antennához hasonló (ha már CB-ről volt szó, akkor a Penetrátorhoz).
Ok, feladom. :-) Elolvastam erről egy cikket, http://www.qsl.net/wb5ude/nvis/ , érdekesnek tűnik. Nyilván én még nem próbáltam, majd ha nem panelben lakom, és lesz helyem külön antennát telepíteni ehhez, akkor elszórakozom vele mert amúgy érdekes lehet.
Ühüm , elég nagyot tévedtem az adataiban :-) . 7/8 -os , akinek ilyen van/volt nagyon dicsérte , ahogy szokott lenni :-) , De 27mega/ NVIS terjedés lehet hogy erős egy kicsit a részemről ,de nem értek hozzá :-( .
Üdv mindenkinek, egyebekben pedig Boldog Új esztendőt Kívánok!
Kedves HG4I!
Nincsen publikus elérhetőség az adatlapodon, pedig nagyon szeretnék valahogyan kontaktusba kerülni veled rádió (VR...scanner) ügyben. Igaz régebben már beszéltünk telefonon, de sajna elhagytam a számodat... Légyszíves mailj meg hogy keresni tudjalak.
Bár azért érdekes ez a 27mega /NVIS dolog , mert régebben gyártottak olyan antennát ami szinte "teljessen" felfelé sugárzott aszem sigma4000 ?, bár nem volt ilyenem ,de katalógusban láttam ilyet, egészullámú tölcséres csoda ... Lehet hogy napfolt maximum idején működhetett ilyesféleképpen .
Gőzöm nincs, mi még okt.-ben adtuk fel, és karácsony előtt jött a papír, Profék meg valamikor dec elején adták fel, és nekik is akkor jött. Sztem ha mostanában feladtad, még akkor is jan.25- re kéne behivniuk, csak nem képzelik, hogy megváratnak még veled pár hónapot, mert úgy látom elég ritkán van alkalom...
Nos, nem tudom, tudsz-e 27 MHz-en az egész országgal forgalmazni. 6,5-ön az említett NVIS terjedési módot és antennát használva viszont egészen biztosan az ország bármely pontjából másik bármely pontba nappal bármikor teljesen megbízhatóan!!!! Vertikális antennával viszont ez sohasem fog sikerülni!