Hat itt sok minden tisztazatlan. . .eloszor is a gyerek. 31 eves. . .azert kedvence a tatar, mert mar sokszor ette :)).
Masodszor, rengeteget pacolok. . .mondjuk a tatarhoz valot meg nem, meg a steak-et is csak 20-30 perces keves olaj-so-borssal fuszerezem, mert minek elrontani a hus izet.
A mustart nem hasznalom fo fuszerkent - nagyon ritkan es keveset. Aztan meg ott van a hus szarmazasa. . .mint a halat, azt is lehet enni nyersen - ha a minosege megfelelo.
Azt hiszem az alapokkal tisztaban vagyok :)), hogy mit lehet ujra hasznalni, mit nem. . .
Talán, mert a megboldogult(?) Ádám söröző (Népköztársaság út) specialitása a tatár volt (100.-) rengeteg friss piritóssal. Edzés után gyakran fordultunlk meg ezen objektumban.
A tatárbifsztek :) jobb, ha nem darálják, hanem kés fokával elfoszlatják. A fogyasztását meg úgy szeretem, ha minden falatot az ahoz a perchez illően fűszerezem-keverem. Egyiknél a vaj több, következőnél egy kis lilahagyma, ...
Ebben az esetben a pácnak nem ízesítő - hanem pusztán rost-lazító és főleg tisztitó szerepe van.
Nem akarok gusztustalankodni - de te dobnál egy hátast, ha meglátnád, hogy mi gyülik össze a pác-edény alján - 3 nap után.
Magyarul, hogy mennyi nem-odavaló dzsuva van abban a szép húsban (elsősorban vér...meg a társai, amiről jobb nem beszélni).
Ezek mind távoznak a pácolással a húsból -anélkül, hogy módosulna a fennséges íze-zamata.
Figyúúúú: ezért van, hogy a pác-olajat azonnal ki kell dobni használat után - mert az már sem másik pácolásra... de semmi más egyébre sem alkalmas tovább.
akkor te is jó lenne ha befejeznéd a hülyeségeidet. jópárunk, akik régen rendszeres itteni topikolók voltunk, már alig írunk ide, ha nem vetted volna észre. és nem azért, mert nem forgunk a konyhában.
Nagy tatar rajongo vagyok - de meg soha nem csinaltam pacolt husbol. A gyerekem szuletes napja jon - azt hiszem meglepem vele. Nem tudom, hogy pacolom-e de tatar lesz, az biztos - koszi az otletet!!!
Hát de te beefsteak-et mondtál, nem? Azt viszont nem szeletben pácolják ám - hanem nagyon is egyben, ahogy írtam.
Az csak egy véletlen, hogy eddig a fázisig történetesen megegyezik a tatár-beefstek előkészítésével is - de itt aztán szétvállnak az útjaik.
A jó steaknek a titka - a pácolás után - a helyes szeletelés (ezt nagyon el szokták ám kúrjantani) - de a sütés is kíván némi tapasztalatot...mert az is a "nagyon nem mindegy hogy" kategória ám.
Nem is szívesen vállalják be minden vendéglőbe - helyette van a borjúszelet-roston - dehát az labdát szedni se jöhet a steak-hez.
Az IGOR márkanevű sajtok ott is voltak. Kb. 20%-kal olcsóbban. Bivalytejes mozzarella is olcsóbb volt. Az igazán nagy árkülönbség a friss tésztáknál volt. Jó, teljesen más márkák, de itt most közel ezer ft volt egy negyedkilós sima mezei gnocchi, az Auchanban a kilós volt 350 ft!!!!
A "végbemennyen"-t is javítsd ki önként, mielőtt Thor beszól neked is...
"30 deka ilyen étek - rá egy kis jófajta vörösbor" ...
És ezt csak most mondod, amikor már évek óta nem merek TB-t enni?! (Manapság, ha a hús véletlenül nem kergemarhakóros, akkor a tojás szalmonellás biztosan.) Kevés dologhoz iszok sört, de a TB-t pont mindig azzal ettem, vmiért úgy tűnt helyénvalónak.
Boccs - BEEFSTEAK - helyesen...csak nekem is hamarább jár el az újam..a kelleténél.
Nem nem - a "tatár" az egy hideg-kaja - úgy ahogy van. A lejebb leírt előkészítés (pácolás után) után azt a finom husit háromszor (!!!) egymás után ledarálják közepes lyuku rostélyon.
Írd és mondd: nyersen !!! szerválják - így ahogy írtam. meleget nem lát egy szálat sem.
Itt aztán pláne elengedhetetlen a pácolás - mert az minden káros anyagot, maradék vért meg mindent kiszed a húsból - így nyersen is fogyasztható, a gyönyörú, szaftos, baba-rózsaszín husi.
A tatár fő-eleme a "körítés" - vagyis úgy kezdik, hogya tányér közepén felkupacolt (kb. 300 gramm) darálthús közepét benyomják és beleütnek egy nyers-tojás sárgáját.
A kupac köré meg a létező összes fűszerből tesznek egy keveset - és az innyenc páciens az asztalnál keveri meg magának - saját ízlésére.
De van amikor készre-keverve kéri - de az nem az igazi. A legnagyobb flanc, amikor a terem-kocsin tolják ki a cuccot az asztalhoz - és egy szakképzett "keverő-ember" (fehér glassé-kesztyüben) készíiti el előtted - szigorúan a te indikációid szerint.
Egy biztos. 30 deka ilyen étek - rá egy kis jófajta vörösbor - és a hölgy (aki pont az úrral van) az igen "mókás" éjszakának néz elébe :-))))
A medvehagymát már úgy szedem, hogy szépen a leveleket egymásra simítva. Közben figyelve, hogy nincs-e a fonákján pete. Hazaérve adagolom aludóliába (semmi mosás, semmi széttúr kiborít szanaszét szór) ha rendesen szedtem, rakom mint a dohányleveleket és dátumozva a mélyhűtőbe. Mélyhűtötten könnyen törik, előszedve gyorsan lazul és azután már nehéz vele dolgozni.