Keresés

Részletes keresés

Andrási Gábor Creative Commons License 2000.11.29 0 0 1293
Rendben! "Közkívánatra" nem erőltetem a vita-témát.
Én még csak kétszer teljesítettem a Kinizsi100-at (1998-ban és 2000-ben), így nem igazán vagyok még járatos a Kinizsin valaha is történt "érdekes esetek területén". Most pl. az érdekelne, hogy tud-e valaki arról, hogy volt-e valamelyik Kinizsin komolyabb - "mentős" - baleset? És ha volt, mit tud a részletekről?
Előzmény: Hiver (1291)
Ermak Creative Commons License 2000.11.29 0 0 1292
Bizony, az első néhány száz hozzászólásban benne van.
Kíváncsi is vagyok, miről fog szólni a topic jövő április-májusban, mert a felkészülés témakörét a vonalban lévők zöme átbeszélte, ráadásul többségük rendszeresen ttúrázik.
Előzmény: Hiver (1291)
Hiver Creative Commons License 2000.11.29 0 0 1291
Jól mondod! Kicsit uncsi már ez a vita. Én - szegény kis kezdő - inkább vmi érdekesebb dolgokról olvasgatnék itt. Pl. ki milyen felszereléssel szokott nekilátni a dolognak, és ezzel mennyi idő alatt szokta teljesíteni a távot. (Bár lehet, hogy ezt korábban már leírtátok, mert még nem volt időm végigolvasni...)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1290)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.11.28 0 0 1290
Nem akartam ehhez a threadhez hozzászólni, de kikívánkozik a megjegyzés: szerintem fölösleges a Túra listán lefolytatott vitának újra nekilátni, elég nagy átfedés van a közönségben. (Egyszer érdekes volt meghallgatni mindenkinek a szempontjait, de másodszor meddő.)
Érdemes csak azoknak a túráknak a megreformálásával foglalkozni, amelyeket a reformátor már megcsinált.
Továbbá a ttúrának van egy szép vonása: zsúfolva van a túranaptár, ha nem is ezekben a hetekben, és mindenki bőven talál a saját igényeinek, szintjének megfelelőt. Amelyik meg nem tetszik, arra nem mész el. Akinek saját elképzelései vannak arról, hogyan kell ttúrát szervezni, az kipróbálhatja; ez egy liberális pálya, mindenki nekiláthat, és be fog kerülni a túranaptárba, ha időben leadja az adatokat. Ilyen egyszerű.
Gödény Creative Commons License 2000.11.28 0 0 1289
A történeti hűség kedvéért ezt inkább úgy kellene kérdezni: talán azt hiszik a szervezők, hogy rövidebb távra több pihenőidő szükséges :-) - hiszen ez a piramis a csúcsától lefelé épült. És igen, több szükséges.

Abban is igazad van, hogy a Kinizsi Százas nem arra való, hogy a TV előtt tespedő emberek ezzel a rendezvénnyel kezdjék a túrázást. De ezen nem segítene az sem, ha 26, 28 vagy akár 48 órát adnál rá: az első 25-30 km után fájós, véresre tört lábbal akkor is feladnák, ha a szintidőtől akár négykézláb csúszva is beérhetnének. A Kinizsi Százas - és nem egyedül a Kinizsi Százas, hanem minden hosszútávú teljesítménytúra - igenis ennek a műfajnak az élsportja, akkor is, ha ezért nem jár vastaps, kocsi meg lakás, mint a jobb focistáknak. Erre készülni kell, gyakorolni (mondhatnám: edzeni) kell - akkor is, ha ezt azért sokkal szelídebben, kisebb erőkifejtéssel és időigénnyel lehet megtenni, mint az "igazi" élsportban.

Előzmény: Andrási Gábor (1287)
larzen Creative Commons License 2000.11.28 0 0 1288
Amiről te beszélsz, az nem teljesítménytúra, hanem kényelmes séta. Szerintem jó ez így.
A szintidőt számold úgy, hogy két óra + 5 kilométerenként egy óra. Aki hosszabbra vállalkozik, kevesebbet pihen.
Előzmény: Andrási Gábor (1287)
Andrási Gábor Creative Commons License 2000.11.28 0 0 1287
Sajnálom, hogy nem keltette fel a figyelmedet az a véleményem, hogy az élsportnak illetve az amatőr sportra való ösztönzésnek is meg van a maga létjogosultsága. Én viszont a jelenlegi - tömeges tévé előtt szurkoló vagy focipályán rongáló/dühöngő - helyzet jobbá tételéért mindenképpen a tömegsport - elsősorban a természetjárás - népszerűsítését tartom a teljesítménytúrák elsődleges céljának. Vannak erre megfelelő, és vannak erre nem megfelelő (rohangászós) teljesítménytúrák is. Én a Kinizsit mindenképpen a második kategóriába sorolom. Ha 30 km-re általában 8 órát szokás adni, akkor pl. 60 km-re 16 helyett miért csak 14-et? (Tisztelet a kivételnek!) ilyen alapon a százasokra is 26-27 órát kellen adni. A 40 km-nél hosszabb távra kívánkozóknak miért kell aránytalanul kevesebb idővel beérniük? Talán azt hiszik a kedves szervezők, hogy aki hosszabb túrára is vállalkozik, annak ugyanolyan sebesség mellett kevesebb pihenő is megteszi. Ennek inkább fordítva kellene lennie!
Előzmény: Gödény (1284)
Gödény Creative Commons License 2000.11.27 0 0 1286
Végigpecsételtetett legalább egy túrajelentésre vagy egy fecni papírra ?
Előzmény: pataporc (1285)
pataporc Creative Commons License 2000.11.26 0 0 1285
Mar megint megneztem, de meg mindig ugyanott vagyok :)). Nem tetszik ez nekem... Viszont utanam Sike Balazs jon, aki haver es iden is megcsinalta a Kinizsit, csak szegeny annyira le volt egve, hogy nem tellett neki a nevezesre. Nem lehetne megadni neki az idei teljesitest is? En peldaul lattam, hogy megcsinalta, meg rajtam kivul is akad meg nehany szemtanu. Naaaaaaaaa!
Előzmény: altvizsla (1283)
Gödény Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1284
Hát ebből a szempontból a Kinizsi Százas messze nem a legcélszerűbb. De nem is baj - nem arra volt kitalálva. Vajon a grundon focizókat, az Alsómocsolád - Felsőmocsolád örökrangadó résztvevőit zavarja, hogy sohase fognak játszani az NB1-ben ? És ha zavarja, akkor szüntessék meg az NB1-et ?

Van néhány teljesítménytúra, amely kemény erőpróba, rendszeres túrázás és némi felkészülés nélkül nem sok esély van a teljesítésükre. Van jóval több teljesítménytúra, amelyet a notórius otthonülők ugyan valószínűleg nem tudnának teljesíteni, de aki néha-néha kirándulgat, már némi utólagos fájdalmak árán reális eséllyel nekiindulhat. És vannak túrák / résztávok, amelyekre a profi teljesítménytúrázók csak legyinthetnek, hogy az egy vicc - de akiknek csinálják, iskolások, családok, azoknak pont jó.

Ne akarjunk a piramisból egy nagy, egyenletes lapos izét csinálni. Alap nélkül nincs csúcs, de csúcs nélkül az alapnak sincs sok értelme - és nem is lesz hosszú életű.

Azonban a gyalogtúrázás közkedveltebbé tételére legalkalmasabbak a teljesítménytúrák lennének

Hát ezzel a kijelentéssel már nem értek egyet. A gyalogtúrázást az kedveli meg, aki megismeri a természet és a benne való mozgás szépségeit - ebből a szempontból a teljesítménytúrázás egy lehetséges válfaj, de önállóan, kizárólagosan űzve már egyáltalán nem a legjobb válfaj.

Előzmény: Andrási Gábor (1281)
altvizsla Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1283
A mai nap fordulónap, ami azt is jelenti hogy most vagyunk a legtávolabb a Kinizsiktől. Az ezévitől, és a jövő évitől is vagyis mindkettőtöl 183+-1 napra. Vagyis mostantól nem távolodunk hanem közeledünk a Kinizsihez. Mindenkinek jó felkészülést 2001-re ! Örülök hogy megélénkültünk. Akit érdekel, nézze meg az AV-ranglistát, hol foglal helyet...
Gödény Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1282
(a Kinizsi elejen meg egyaltalan nem jo az a tomegbol gyurt massza, ami a Pilisnyeregig kiser es folyton ralep a labadra).

A dolog egyre reménytelenebb. Kezdetben vala a tömegrajt - ez 170-300 indulóval még hangulatos is volt. Aztán jöve - rövid átmenet után - a folyamatos indulás. De egy csomóan szeretnének hamar indulni, ezért már a hivatalos indulási idő előtt fél-egy órával ott toporog a tömeg a rajthelyen. Tavaly még a rajt megkezdésekor 10 perc alatt 150 ember indult el, utána tudott az indító levegőt venni. Idén 20 perc alatt 300 ember (és utána fogyott el a sor a rajtbélyegző elől).

Előzmény: pataporc (1277)
Andrási Gábor Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1281
A természetjárást mindenképpen népszerűsíteni kell, mondjatok bármit is. Nem mondom azt, hogy olyan nagy baj lenne, ha maradnának "sport jellegű természetjárást népszerűsítő" teljesítménytúrák is. Azonban a gyalogtúrázás közkedveltebbé tételére legalkalmasabbak a teljesítménytúrák lennének -a díjazás (a teljesítmény elismerése) és a meglehetősen jó "reklám" miatt, a rossz rendezés és a rohanásra kényszerítés (az "irreálisan" rövid szintidő) viszont meglehetősen elriasztja a próbálkozó túrista-jelöltek jelentős részét, aminek semmi értelmét se látom.A többiről majd a jövő héten...
Előzmény: pataporc (1277)
Ermak Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1280
Egyébként tényleg jó buli lenne az Iszinik is.
Előzmény: lecsoka (1278)
Ermak Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1279
>Valóban csak amiatt lehet egyfajta tömeghangulata a Kinizsi 100 teljesítménytúrának, hogy immár mintegy 2 évtizede rendezik meg évről évre - az utóbbi rendezéseken 1000 felé közelítő induló-létszámmal.

Fordított logika. A hangulat vonzotta a tömeget, nem a tömegtől vált x év után hangulatossá.

>Szerintem azonban (az általam felvetett módszerekkel) színvonalasabb rendezés/szervezés esetén ma már TÖBB EZREN is elindulnának rajta,

2 különvonat Szárligetre? Gödény ellenvetései eléggé megalapozottak.

>ami ugye az efféle "tömegmámorra" vágyóknak se

Vágyik a rossznyavalya tömegmámorra, inkább korán indulok, és sietek, hogy normális legyen a népsűrűség.

>Egyébként még a szintidőt sem ártana 24-ről 26-27 órára módosítani, hogy a szintidő mellett valós hangsúlyt kaphasson a tejesítés/teljesítmény díjazása is!

Ezt a valós hangsúlyt meg a 26-27 órát magyarázd meg, légyszi!

>(És maga a természetjárás, mert ugye a teljesítménytúrák NEM VERSENYEK!)

Nekem mindig belefér (<20 órába) egy kis virágnézegetés, a táj csodálása, feküdni a bükkfa alatt Pilis-nyeregben, szamócát enni a Hosszú-hegyen...

Előzmény: Andrási Gábor (1276)
lecsoka Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1278
Azt hiszem megtaláltuk ki fogja megszervezni az Iszinik tt-t. Lehet bizonyítani, szerintem mi szívesen elmegyünk. Ám egy jól működő dolgot kár lenne a feje tetejére állítani.
Előzmény: Andrási Gábor (1276)
pataporc Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1277
NEM IGAZ! NEM IGAZ! A Kinizsit eppen azert szeretjuk, mert olyan, amilyen. A tt-hez meg szerintem hozzatartozik, hogy lehet kicsit esetlegesebb, nem olyan verprofi a rendezes (v.o. azagyonmenedzselt utcai futasok). En szeretem, ha elteved a pont, ha kezzel kormolt az oklevel meg ilyesmik, mert pont ettol bajos az egesz, bar lehet, hogy ez izlesnek egy kicsit abnormalis. Ne reformald meg a tt-ket, jo, hogy nem divatsport (a Kinizsi elejen meg egyaltalan nem jo az a tomegbol gyurt massza, ami a Pilisnyeregig kiser es folyton ralep a labadra).
Előzmény: Andrási Gábor (1276)
Andrási Gábor Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1276
Valóban csak amiatt lehet egyfajta tömeghangulata a Kinizsi 100 teljesítménytúrának, hogy immár mintegy 2 évtizede rendezik meg évről évre - az utóbbi rendezéseken 1000 felé közelítő induló-létszámmal. Szerintem azonban (az általam felvetett módszerekkel) színvonalasabb rendezés/szervezés esetén ma már TÖBB EZREN is elindulnának rajta, ami ugye az efféle "tömegmámorra" vágyóknak se lenne túl nagy hátrány - a rendezők mellett.
Egyébként még a szintidőt sem ártana 24-ről 26-27 órára módosítani, hogy a szintidő mellett valós hangsúlyt kaphasson a tejesítés/teljesítmény díjazása is! (És maga a természetjárás, mert ugye a teljesítménytúrák NEM VERSENYEK!)
Előzmény: altvizsla (1244)
Hiver Creative Commons License 2000.11.24 0 0 1275
De igen, elég sokba beleolvastam már, csak nem sok érdemelte ki, hogy betegyem a kedvenceimbe.
kivi Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1274
Tényleg kimaradt egy betű...
Ami a te "kedvenceidet" illeti, hát nem sok topicba tetted be a lábad! :o)
Előzmény: Hiver (1273)
Hiver Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1273
Kivi! Asszem kihagytál egy "m"-et, nem? Egyébként bevallom, nem sok számomra érdekeset - illetve ami az volt, azokat már nagyjából ismertem.

SK! Az épszerkből már tudod is az egyik szakot? (Nem mindenki ám!) A másik: "műmenedzser" (=műszaki menedzser, bár az előző kifejezés szerintem jobban fedi a valóságot.) És hogy minek ez a sok pót-mindenféle? Ismered a mondást: tanulj, vagy megbux! Bár nem nagyon fűlik hozzá a fogam, ami azt illeti... Most is lenne mit csinálnom, gondolhatod.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1272
Az épszerk szigorlatig követtem a szálat, melyik a másik szak? És minek pótzh-zol meg IV-zel annyit? :-)))) Inkább túrázz. :-)
Előzmény: Hiver (1270)
kivi Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1271
Nos, Hiver, mit találtál a kedvenceiben? :)
Hiver Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1270
Hát, ha a sportcipő is jó normál időjárás esetén, pláne marad a tavasz! Addigra talán már lesz egy jó terepfutócipőm is.
Egyébként meg nem csak elméletben gonolkozom rajta, csak télleg rengeteg dógómvan. De ha megcsinálod helyettem a féléves feladataimat, plusz megírod az összes zht+pzht+gyakIVt (2 szak!), meg még összedobsz egy diplomatervet, akkor már mehetünk is! (...dolgozni meg edzeni, mert ezeket is eléggé hanyagolom mostanában! ;o)
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1268)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1269
Helyesebben bakanccsal. Bocs, de marha álmos vagyok, megyek is aludni.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (1268)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1268
De, nyáron lehet, a Piroson is abban voltam okt. végén. Kicsit vallási kérdés is, hogy ki melyiket választja, én bakancssal kezdtem, aztán áttértem a futócipőre, de most télen gondban leszek vele. :-)

Kár, hogy csak ilyen elméletben gondolkodsz rajta! De mindjárt itt a tavasz.

Előzmény: Hiver (1267)
Hiver Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1267
Juteszembe: Ti milyen bakiban túráztok? A múltkor voltam bakancsot nézni, elég riasztó árak voltak. A használhatónak tűnők 30e-nél kezdődtek. Hát nekem erre nincs ennyi pénzem. Sportcipőben meg mégse lehet, nem? Ötletek?
Hiver Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1266
SK! 160cm, már ha a magasságomra gondoltál...
Kösz a tippeket, de asszem csak tavasszal fogom kipróbálni a dolgot, addig eléggé el vagyok havazva a dolgaimmal. Mindenesetre kíváncsian várom a jövő évi naptárt! Egyébként egyenlőre nem futva gondoltam a teljesítést - először örülök, ha gyalog sikerül. Hátizsákilag azért aggódom, mert ált. a barátom szokta hozni a cuccom nehezebbik felét (mindig mindenhova nagy rakás ruhát viszek, mert nagyon fázós vagyok), csak valszeg a ttúrázást önállóan kell majd kipróbálnom, mert ő nem nagyon fog ráérni ilyenekre jövőre. Szóval majd szívesen csatlakozom hozzátok.

pataporc!
Futni nem szoktál véletlenül? Ezzel a súllyal érdemes, erre többen bizonyíték vagyunk :o)

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1265
A statisztika olyan, mint a miniszoknya!

(Sok mindent megmutat, de a lényeget eltakarja. :-))

Előzmény: pataporc (1258)
Ermak Creative Commons License 2000.11.23 0 0 1264

:-)))))))

Mit kapsz te még ezért IRL...

Előzmény: larzen (1263)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!