Tökéletesen megfelel a sárgafölt, hiszen az maga az agyag. Áztatni kell, törni-keverni, szürni és a leülepedett sárgaföldhöz (agyaghoz) mehet a törek és folyamihomok. A tapasztalatok szerint akkor jó az agyag ha már "büdös" úgynevezett kotús szaga van. Tehát a a kemence alja egyszerű mezei nagyszilárdságú putnoki téglából van rakva a micropolos habarcsba. Mi az a micropol? Mészpótló, légpólusképző, képlékenyítő adalékszer. Egy 1/4 m3-es keverőbe 0,3-0,5 dl kell belőle, de nem kötelező, nekem volt és azért raktam bele. Könnyebb a habarccsal dolgozni, nem is tudom mihez hasonlítani, de a kőműves serpenyőből is szinte maradéktalanul kicsúszik, selymes, képlékeny lesz tőle és nem utolsósorban erősíti, nedvességállóvá teszi a kiszáradt habarcsot. Nemtudom jártál e már a kemencebence.hu weboldalon, ott megtalálható a kemencémnek az építési folyamata képekben. http://www.kemencebence.hu/foto/thumbnails.php?album=10 Egyébkén a kemence fenekén lévő 3cm-es samott lapok vannak híg agyagba rakva onnan felfele már csak agyag a kötőanyag. Mindez jól kivehető azokból a képekből melyeket a fenti link tartalmaz. Jó nézegetést! Üdv.: DacaGaby
Tisztelt Daca Gaby! Köszönöm,hogy ilyen hamar kaptam a kérdésemre választ. Azért,hogy biztos legyek a dologban,/mivel kemenceépitésben laikus vagyok:/ inkább rákérdezek még egyszer. Tehát a kemence alja sima tégla és nem samottégla. Ez is a leírt habarcsba van rakva és nem agyagba? És még egy: mifelénk található sárgaföld. Ez megfelel-e, vagy ragaszkodjak az agyaghoz. A mikropolos habarcs az jelenti,hogy fínom rostán atrostált habarcs? Vagy esetleg valami mást jelent?
Válaszodat előre is köszönöm és üdvözlök mindenkit.
Elnézést,de az előbb elfelejtettem leírni,hogy nem csak ez a kemence érdekel.Csak egy a biztos, hogy búbos lesz. Aki tud segíteni az előbb feltett kérdésekben, azt megköszönném.
Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra,mivel kemencét szeretnék én is építeni. Most még a tervezgetés időszakát élem. Találtam itt nagyon sok jó ötletet.Valószínű a Daca Gaby kemecéjéhez hasonlót fogok építeni.Nagyjából értem is az épitéssel kapcsolatos dolgokat. Nem világos előttem az ,hogy: miből készült a kemence alja? - a téglánál is agyag volt a kötőanyag,vagy malter.
Sziasztok! Agyagot pl. Nyíradonyban a tüzépen lehet kapni. 400Ft/50kg-os zsák. Én eddig 9 zsákkal használtam el, de még kell kb 2-vel. 2 rész agyag, 1 rész sárga homok keveréket használok. Üdv: Gábor
Üdv. síelni szerető kemencés társam! Sajnos nem tudom megmondani cm-re pontosan a kemence falának vastagságát, 15cm-től több lehet, de 20cm nincs a tapasztással együtt. A szováti cserép három fele lett elvágva, ez képezi a falvastagságot + a tapasztás. Erről van is egy kép a 1339-es hozzászólásomban. Valóban vastagnak hangzik a 30cm fal, több ideig kell fűteni, de biztos nagyon sokáig is tartaná a meleget a kemencébe. Én eltudnék képzelni egy ilyen kemencét! Ha intenzíven lenne használva, napi rendszerességgel akkor biztos kevesebb gondot kellene fordítani a fűtésre.
Klasszul leírtad a hőmérsékleti viszonyokat, ez jól érthető számomra is. Légyszi azt írd meg, hogy milyen vastag falu a kemencéd, mert nem tudom eldönteni, hogy 15 cm es falvastagság elég-e. Őszintén szólva a 30 cm kicsit sokallom, gondolom sokáig tart annak a felfűtése. Előre is köszi! Siileec
Szia TuJa! Multhéten egy "hatalmas" adag töltöttkáposztát főztem (125db töltelék lett 8kg alapanyagból) meg 3 nagy tepsi buktát. Úgygondoltam, hogy ennek a nagy tömegű kajának (ugyanis egy nagy rozsdamentes fazékban főztem a káposztát) jól be kell fűteni. Hát sikerült! Úgy szikrázott a kemence feneke ha végighúztam rajta szénvonót vagy a piszkafát, mint a csillagszóró! A kis 300°C -ig mérő hőmérőm majdnem kiakadt! Nyitott ajtó mellett rotyogott 2 óráig a töltöttkápozta, ez idő alatt 4x kellett pótolni a folyadékot. Végül beraktam a 3 tepsi buktát papírral letakarva gomdolva a nagy hőre. 10perc után kukucskáltam alá, gyönyörű arany barna volt a teteje. Mondom a teteje! A középső tepsinek csak az alja, de a két szélső tepsinek a két széle és alja is jól megsűlt, akarom mondani megégett. 5mm vastag fekete kéreg keletkezett rajta, amit fogyasztás során el kellett távolítani. Szóval megtörtént az első balúl sikerült kemencés kajám! Ebből tanúlva annak a kis pizzának csak lazán fűtöttem be. 200°C -os volt csak a kemence. 1,5mm vastag anyagból van a tepsi, ennek köszönhetően ezen a hőmérsékleten éppen csak hogy halvány aranyszínű lett a tészta alja, mondhatni szuperül sikerült. Igyaztán akaratlanúl bebizonyítottam a múlthéten pistályi (1332) komentjéhez a tényt, hogy lehet búboskemencébe nyúgodtan keményfával tüzelni, bírja akár a 300°C-t is. 2 óráig fűtöttem az átlagosnál intezzívebben, már a fűtés alatt teljesen átmelegedett a kemence fala és még 8 óra elteltével sem állta a kezem a kemence külső falát, olyan forró folt, belül pedig valamivel több volt mint 200°C. Ez számomra is meglepő volt, alig akartam elhinni! Akármi megsült volna még benne. Ha lakásba lett volna a kemence akkor lehetett volna akár szaunázni is, kíváncsi vagyok milyen meleget csinált volna zárt térbe!
Helló kemencés társaim! Kedvet kaptam TuJa kemencés társamtól a pizzasütéshez! Igaz nem látszik a sajttól, de sonkás, bacon-ös és szalámis a pizza amit ripp-ropp gyorsan a "háztáji" anyagokból dobtam össze ma délután. Annyi benne az extra, hogy a szélét megtöltöttem krémsajttal. Finom lett! 15-en voltunk rá, nem kellett holnap reggelire elpakolni belőle. Részben sajnos, részben hál' Istennek. Íme:
Sziasztok! Van 5.80 cm hosszú és 120cm széles eladó zsákanyagom(korábban írtam, hogy kárpitosként ezzel az anyaggal is dolgozok), ha valakinek kell átadom bolti ár alatt.
szerintem olvad végig a fórumot, és akkor meglátod! félre ne értsd nem bántásból irom!! csak ha utánanézel a témának , kiderül hogy hány és hány fajta kemence van, hány és hány felépitési móddal... és mindenki kinéz egyet és azt szerezi be.
van téglából, van cserépből, van agyagból.
itt mindeki ajénlja a Sabján tibor féle kemencés könyvet. Ami alapmű!
a beszerezésii helyeket meg szintén itt folyamatosan lehet olvasni, kinek mi kell, ki hol talál vmit..
Nem nem! Ennek akár merről is nézzük kenderszövet a neve hivatalosan. A beszerzésével sincs semmi gond, bármelyk bútorszövetet, ponyvát forgalmazó üzletben kapható.
Akkor O.K.! Én így tudom, Te pedig úgy. Csak én a len vásznat másnak ismerem. Ha beütöm a Google-ba mindkét termék nevét akkor érdekes módon olyan találatok jönnek elő amikre én gondolok. Véletlenül se használják a len vásznak kemence készítésre, annál inkább ruhadarabok, használati és dekorációs eszközök készítésére. Ugyanezt tudom elmondani a kenderszövetről is, nem igazán készül belőle ruhadarab, annál inkább jártasabb a képzőművészeti, kézműipar, kenderkötél gyártás na meg persze kemenceépítés során. Ebbe a témába ezek voltak az utolsó gondolataim.
Sajnos csak most olvastam vissza 3-4 oldalt és meglepődtem.
"Pászka recept: Ahhoz, hogy ez a pászka pészachra is kóser legyen, attól kezdve, hogy a liszt először nedves lesz, addig, amíg a sütőbe berakod, nem telhet el több mint 14 perc.
Hozzávalók:
4 bögre finom liszt 1 nem púpozott teáskanál só 3/4 bögre napraforgóolaj 3/4 bögre víz, illetve amennyire még szükség van
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olajozz be egy tepsit. Keverd össze a sót a liszttel. Add hozzá az olajat, és gyúrd össze. Fokozatosan add hozzá a vizet, és gyúrd addig, amíg nem tapad a tészta. Nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra (lehet vékonyabb), olyan alakúra, hogy menjen a tepsihez. A kinyújtott tésztát tedd tepsibe, villával gyorsan szurkáld meg, majd vágd fel négyszögletű darabokra. Süsd 15-20 percet, amíg ropogós nem lesz.A mai emberek inkább már megveszik a pékségekben a pászkát,jobb esetben megsütik sütőben.A sonkáról ne is beszéljünk szerintem jó ha van 10 család aki még így készíti.Íme itt a recept"
Még mielőtt a Húsvéti kalács összekeveredne a pászkával!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs se mazsola se élesztő se cukor, se vaj, se tej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!