Itt is mélyebben van a kötött talaj, de ezt mondani kellett volna a talajmechanika után szeptemberben. Csak benézte az épület 0-ját. Akkor azt mondta, hogy normál alapozás megfelelő lesz.
A tervező is csodálkozik, hogy ilyen drága alapot kapna a ház. 4t vas van betervezve és ebben nincs benne a 500nm 8*15*15 vasháló (duplán van). Nem is jellemző a mi részünkön az ilyen alap. Nem így csinálják. Bár lehet, hogy késöbb problémásak lesznek azok a házak.
Én pihenőpályára rakom a dolgot, mert eléggé idegesít sok minden. Apehnál is van pénzünk ami oktoberben fog kifutni. Sok a munkám, de nem tudok foglalkozni vele, mert mindig valami kavarás van. A tervünk 1,5 éves. Vártunk a pályázatra is 10 hónapot, a 100 nap helyett. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, de nagyon szenvedünk mindennel, és a szakik még nem is csináltak semmit!
Nekünk 176 m2 alapterület, kétszintes, kb 240m2 összterületes házra volt kb 4,5M szerelőbetonig. Nálunk a beton volt sok (kb 100m3), mert mélyen volt a kötött talaj.
Szóval az én tapasztalatom alapján itt körüli árra számíthatsz egy ekkora háznál.
Feladtam az építkezést! A statkus 1,5M vasat tervezett az alapunkba. 211nm a ház 157nm. Készült talajmechanika és azt mondta még összel, hogy semmi extra nem lesz az alappal. Benézte az építmény 0-ját, most meg ezt számolta ki. 4-4,5M kerülne az alap egy ekkora ház alá. Ez már sok lesz. Totál bele is untam, hogy össze vissza rángatnak a hozzáértők. Akik a pályázatot kezelik. Össze vissza beszél mindenki. Mi lenne itt még a kivitelezőkkel, ha most ennyit szívok. 600e bukta. Veszünk inkább egy sorházat és ennyi. Már utálom is a tervet.
Azert van ami mormalisabb, pl. parafa. Van lakkozott klikkes valtozat, amit ugy kell lerakni, mint a "sima" laminaltat. Az also reteg itt is HDF, de a felso az parafa.
" A paratölgy kérge a parafa termék alapanyaga. A paratölgy átlagosan 250 éven keresztül ad jó minőségű kérget, melyet 9 évente hántolnak. A megőrölt parafa szemcséket a gyártás során egyéb adalékanyag hozzáadása nélkül a parafa saját gyanta tartalma rögzíti egymáshoz."
nézegettünk klikkes hajópadlót (na most fogalmam sincs, hogy mi a hivatalos neve) - ami 100% fa, később csiszolható, lakkozható stb. A vízállósága az amiben nem vagyok biztos.
(aztán majd ugorjatok át ha elkészült - úgyis lógunk már valami nagyszabású bulival:)))
mi is dilemmázunk a padlón. Miután brutál kicsi lesz a konyhánk, elég valószínűtlennek tartom, hogy pl. járólap lesz a padlón. Inkább veszünk egy jobbfajta klikkes akármit - ami alá mondjuk padlófűtés is tehető (bár én nem vagyok róla meggyőződve, hogy melegburkolat alá tényleg kell padlófűtés, ha jó a padló szigetelése - egy csomó pénz és ki tudja, hogy megéri-e). Aztán kiderül, hogy mennyire lesz tartós.
A laminát izét a formaldehid miatt ki fogjuk lőni.
Aztán persze lehet, hogy az építkezés végére még pvc-re se lesz pénzünk...
Most már a téglakőtől az apja füléig minden van. Angliában lakó haverom innen vitt ki padlóburkolót a konyhájába, mert jobban tetszett neki, mint az ugyanolyan árban kapható kintiek. Én borzongtam tőle, hogy mé' nemjárólap, de abban igaza van, hogy a négykézláb mászkálós gyerek alá jobb a laminát. És persze radikálisan olcsóbb, főleg, hogy ezt simán lerakták maguk.
(a kert sarkában találtunk egy csomó kisméretű tömör téglát + az egyik mostani szomszédunk is próbál megszabadulni a bontott kisméretű tömör tégláitól, elvileg már ingyen is odadná (korábban a nagyméretűt 20Ft-ért árulta, egy csomót el is adott), csak tisztuljon a kert. Úgyhogy ha kitaláltuk, hogy fel tudjuk-e használni, lehet, hogy bérelünk egy utánfutót és néhány fuvarral elhozzuk tőlük - csak ugye előbb ki kell találnunk, hogy pl. a pincében, teraszon vagy akárhol szükség lenne-e rá (egyébként meg mi is rohangálhatunk, hogy megszabaduljunk tőlük).
Plusz hívtak, hogy van valami cserépakció, rendszerben adják, az összes kiegészítő cseréppel, 120nm-re 270e-s ár jött ki, ha hozzácsapnánk a mi rendelésünket, lehet, hogy brutál olcsón le tudnánk cserélni a cserepeket a régi házon (akkor csak újra kellene lécezni a szerkezet megbontása nélkül - de a léceket amúgy is mind le kéne csekkolni).
Elgondolkoztató (főleg az a része, hogy ha erre is elköltünk 150-200e-t, akkor lehet, hogy az később hiányozni fog. Másik oldalról viszont csak azért tudnánk ennyiért megvenni, mert a két tetőnél már mennyiségi kedvezményt kapnánk). Mondjuk még van 2 hetünk, hogy döntsünk (még nem jött át a link, nem tudom, milyen márka stb.).
hmmmm... amióta tervezőt váltottunk, hogy leült a topik :))))
Helyzetjelentés: úgy tűnik, hamarosan beadhatjuk a tervet, volt benne egy csomó változtatás, teljesen elbuktuk az első pincét (nagyon necces lett volna - plusz brutál drága - semmi értelme nem lett volna) - helyette hátsó pince lesz. Öröm az ürömben, hogy (ha minden igaz és elfogadják és kivitelezhető), a hátsó pince brutál nagy lesz, imádni fogjuk.
Csak remélni tudjuk, hogy lesz időnk felhúzni még mielőtt teljesen elszállnak az árak...
Noh igen, pont ezen okok miatt nehéz a döntés. :-(
A felárral semmi problémám nincs, mert pár ezer Ft lenne a különbség, csak a súly kérdéses - pláne a tolókapunál, bár csapágyas kerekei vannak, na de akkor is.
A tolókapu 40x40-es zártszelvényből van, az biztos elbírná, viszont az utcaajtó 30x30, de ki van merevítve.
Egyébként repedést tekintve nagyobb az esély, h a 2cm-es meghasad, mint a 2,5? Vagy ilyen vastagnál e téren nincs különbség?
2: 1,75m*3cm*20-25cm.984ft/db _Gyalulva_ 2,5cm vastag
Árban így alakulnánk, 26 darabot számoltam összesen a két kapura (minél sűrűbben akarom rakni), gyakorlatilag vízszintesen 4 zártszelvényt érintenének a deszkák, úgyhogy felfogatási pontok vannak bőven.
viszont az epengedely legalabb egy pecsetes papir arrol, hogy amit terveztel az szabalyos. ha annak megfelelsz, akkor nem lehet bajod, akkor sem, ha kiderul hogy nem volt szabalyos. onnantol hogy nem engedelykoteles, nincs ilyen papirod.
Állandóan módosítják a jogszabályokat és nem egyértelmű a szabályozás. Jogász kellene aki értelmezi a szabályokat és mivel nem egyértelmű, többféle megoldás is lehet. A megrendelő se akar jogász lenni és a kivitelező sem. Ráadásul az ügyintézők ücsörögnek az ügyeken. A pályázatok meg olyan kaotikusak, hogy hihetetlen. 100 nap volt elbírálni a pályázatunkat, 11 hónap lett belőle. Szeptemberbe kaptuk meg a szerződést. Közbe aki jött volna csinálni a házat már nem tudott jönni, mert tele volt. Akit találtam október közepén tudott volna alapozni. 12 hónapunk van megcsinálni egy házat, amit szeptember elejével kapott zöld utat!
Nem érdeki őket, ha az önkormányzat ül a használatbavételin! Ez azt jeleneti, hogy 3,5 hónap alatt kell megcsinálni hőszivattyúval és nem biztos, hogy kapsz is valamit.
Ők nem tartják be a szabályokat (3 hónap helyett 10hónap), de te 1 hónapot se késhetsz, mert a hivatalok szívatnak!
Sok feművel és kivitelezővel beszéltem, hogy kell e tervmódosítás az alap és födém változás miatt, de csak szeptemberbe amikor csináltuk volna derült ki, hogy bizony kellene.
Én már gondolkozok az építkezés feladásán is, mert annyi szívatás van már most is!
Mindenbe bele lehet kötni. Ahány tervező, statikus, FEMŰ annyi vélemény van. Pl. olyan, hogy ha változtatsz az alapon, és a födémen kell e tervmódosítás? Valaki szerint nem kell valaki szerint kell. Próbálhatsz szabályos lenni, ha mindenki mást mond.
A ruházatba, cipőbe, szerszámokba, a vezetékekbe is bele tudnak kötni. A tulajdonost is volt hogy megbüntették, mert nem volt sisak a fején az építkezésen.