Keresés

Részletes keresés

Broad Bandi Creative Commons License 2001.08.17 0 0 188
Kedves Mindenki!

Talán sok időt és problémát lehetne megspórolni, ha ilyen biotech valamikkel a napfény hatására történő vizetbontó mikrocellákat terveznének. Előnyei: a folyamat (szinte) minden lépése ma is végbemegy a növényi sejtekben, "mindössze" a "H" kötött állapotba kerül. Szvsz tíz éven belül szabadalmazva lesz (nanotech szétválasztással).

Üdv: BB

Törölt nick Creative Commons License 2001.08.17 0 0 187
Jobban végigondolva nem is baromság,és sok lehetőség van benne (meg a géntechnológiában és a biótechben is).
jee_c Creative Commons License 2001.08.17 0 0 186
Igen, akkor lehetne ilyet mondani:
"Tenyésszünk már még egy kis erömüvet, mert kevés a kraft.." :-)
Előzmény: Mr Spock (183)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.17 0 0 185
Ez szvsz negyon életképes lenn.Akár olyan nővények is lehetnének,amik pl.vegyszer hatására a szöllőcukrot lebontva állitanak elő energiát.Igy még a tárolás kérdése is megoldodna.
Előzmény: Mr Spock (184)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.17 0 0 184
Kedves TaXiN,

Algatelep:

A napenergia növényi hasznositása csak akkor kifizetődő, ha a beruházási költségnek kicsinek kell lenni - egyébként nem éri meg.

Ez a kijelentes ebben a pillanatban igaz. De az emberisegnek hosszutavon kell gondolkoznia, es felkeszulnie arra a lehetosegre, hogy az olaj, szen, es meg az uranium is elobb fogy el, minthogy a kontrollalhato magfuziot megoldanak. Hiszen azt nem tudjuk, hogy meddig fog az olaj tartani, de azt tudjuk hogy akarmeddig is, a keszlet veges. Az is eleg nyilvanvalo, hogy a jelenleg ismert es hasznalt "tiszta" energiak kozel sem lennenek elegendoek, mar MA SEM, nemhogy kesobb amikor elvarhatoan meg tobb energiat fog az emberiseg felhasznalni. Tehat fog kelleni valamifele radikalis megoldas. A Napbol boven jon energia, csak ki kell talalni, hogy hogyan lehet "elkapni".

Gabor

Előzmény: TaXiN (181)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.17 0 0 183
Kedves jee_c,

Erröl eszembe jut, hogy egy ilyen teoretikus telepet egy megfelelö algafarmmal összekapcsolva létre lehetne esetleg hozni egy zárt rendszert (egy kis bioszférát), aminek a bemenete a napfény lenne, kifele pedig áramot adna le. (amolyan biológiai napelem lehetne)

Igen, pontosan erre gondoltam.

, csak az a kérdés, hogy mekkora áram állítható elo ilyen úton, és milyen feltételekkel. Nyilván táplálni kell a sejteket, és meg kell oldani a termelödö "salakanyagok" elszállítását (mu vérkeringés), és persze a sejtek által termelt áramot is el kell vezetni.

Sok kerdes van amit majd meg kell oldani. Nekem csak a koncepcio jutott eszembe, miszerint a nap energiajat esetleg lehet elo anyag altal hasznositani, ami az evmilliok evolucioja alapjan mar "kitalalta" az optimalis hatekonysagot. Szinten, azaltal hogy elo anyag, esetleg megoldhato az onszaporitas valahogy.

Gabor

Előzmény: jee_c (180)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.17 0 0 182
Ezt Stanisaw Lem egy régi (30-40 éves) könyvében már kitalálta.Egyébként nem rossz ötlet.
TaXiN Creative Commons License 2001.08.17 0 0 181
Algatelep:

A napenergia növényi hasznositása csak akkor kifizetődő, ha a beruházási költségnek kicsinek kell lenni - egyébként nem éri meg.

Előzmény: jee_c (180)
jee_c Creative Commons License 2001.08.17 0 0 180
Meglepö módon az állat neve magyarul elektromos angolna (ha jól emlékszem), de van még hasonlóan eletromos kisülést generáló elektromos rája is.

Az ötlet feltétlenül érdekes, csak az a kérdés, hogy mekkora áram állítható elo ilyen úton, és milyen feltételekkel. Nyilván táplálni kell a sejteket, és meg kell oldani a termelödö "salakanyagok" elszállítását (mu vérkeringés), és persze a sejtek által termelt áramot is el kell vezetni. Kérdéses, hogy mekkora tömegü ilyen sejtre van szükség adott feszültség elöállításához, és ehhez mennyi és milyen tápanyagra van szüksége a sejttelepnek, valamint, hogy mi a sejtek biológiai müködésének a végterméke. Erröl eszembe jut, hogy egy ilyen teoretikus telepet egy megfelelö algafarmmal összekapcsolva létre lehetne esetleg hozni egy zárt rendszert (egy kis bioszférát), aminek a bemenete a napfény lenne, kifele pedig áramot adna le. (amolyan biológiai napelem lehetne)

Előzmény: Mr Spock (179)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.17 0 0 179
Kedves Mindenki,

Csak ugy eszembe jutott, egyik pillanatrol a masikra, az emberiseg energiaproblemajanak a "tokeletes" megoldasa. Teljesen sci-fi, de egyaltalan nem tartom valoszinutlennek, hogy az elkovetkezendo nehany evtizedbe valakinek az eszebe fog jutni, es meg fogjak valositani. Tehat:

Ugye elkezdtek a genetikai manipulaciokat, genmanipulaciokat. Allitolag mar kepesek egyes funkciokat eloterbe hozni, mas funkciokat visszaszoritani genetikai manipulacioval. Na most:
1. mi van akkor, ha elkezdik kutatni azokat az allatokat, amik kepesek elektromossagot "eloallitani" (electric eel, nem tudom magyarul). 2. Izolalni a sejteket, ami erre kepesek.
3. Genetikai modositas, manipulalas alapon, az adott allattol fuggetleniteni (ezeket a sejteket, vagy szervet).
4. Elkezdeni eloallitani, tenyeszteni, nagy telepeket letrehozni.

Mit szoltok ehhez?

Gabor

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.16 0 0 178
Merjél nagyot álmodni.
Előzmény: tebo (176)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.16 0 0 177
Tebo!az egy másik topic,ahol erröl van szó.
tebo Creative Commons License 2001.08.16 0 0 176
Hello

A mai kornyezetszennyezo technologiakat, csak a tertechnologia lenne kepes levaltani, erre mar 80 eve keszen all. Jellemzoje ennek a technologianak, hogy teljesen kornyezetkimelo, es korlatlan mennyisegu energiat kepes szolgaltatni.

jee_c Creative Commons License 2001.08.16 0 0 175
Az 5kW-ra mondtad példának a háztartási gépek, TV, hütö-t? Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az akkumlátorokról is lehet csúcs teljesítmény szükségekor áramot átvenni, és így nem kell, hogy mindent tudjon a napelem.

Jó dolog, hogy erröl a kérdésröl ennyi mindent sikerült összeszednünk (legföképp thnx timartom).

Az áramszolgáltató hogy fizet a betáplált áramért? :-)

Előzmény: timartom (173)
timartom Creative Commons License 2001.08.16 0 0 174
A melegvízzel az a helyzet, hogy elméletileg teljesen ki lehet váltani napkollektorokkal (csak legyen pénzed, meg megfelelő helyed), de a legpraktikusabb és energia felhasználás szempontjából is működőképesebb az, hogy csupán előmelegítésre használják, és a további melegítést már a hagyományos rendszer végzi.

A lakás szempontjából sok múlik a szigetelésen, illetve a felhasznált anyagokon. Építész ismerősöm szerint, a legideálisabb a vályog, mert a hőtehetetlensége (nyáron-hideg, télen-meleg) a legjobb. Na lassan már elméletben kész is a házam :-)

Ahogy írtam, akadálya egyébként már nincsen annak, hogy a központi hálózatot is használja és váltson terheléstől függően a két rendszer, és az is lehetséges, hogy a központi hálózatra visszatöltsön elektromos áramot. Ehhez külön megállapodás szükséges, de lehet!

timartom Creative Commons License 2001.08.16 0 0 173
Természetesen sok függ a napelemek elhelyezésétől. A fenti kalkuláció egy déli fekvésű tetőre van kiszámítva, amelynek a dőlési szöge 45 fok. A szakemberek szerint ez a fenti számadatokhoz szükséges energia mennyiséget képes termelni (tehát a veszteséget kalkulálták). Ideális esetben úgy kell tervezni a házat.

Bevallom amikor az 5 kw meghatároztam, akkor a hasamra csaptam, de a beszélgetésünk alapján oda jutottunk, hogy ez elsősorban a háztartási (tv, hűtő, porszívó, égők stb.) berendezések áramellátására lenne méretezve, fűtés nélkül és nyári napokra optimalizálva.

jee_c Creative Commons License 2001.08.16 0 0 172

Természetesen jóval többe került az a rendszer, de ha jól emlékszem ~15 év alatt megtérül az ára, és 20 év garanciát adott rá a telepítö cég.. Ára 4.4 millió $, évi megtakarítás 300.000$ cikk a Supergamezen. Persze, szerintem ha az energia tovább drágul, akkor hamarabb megtérül. :-)

Ha valami nagy techn./tudományos áttörés miatt eláraszt bennünket az olcsó energia, akkor viszont bukta. :-))) Bár így lenne. (fúziós, müködö nullponti..)

Előzmény: jee_c (170)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.16 0 0 171
A napelem hatásfoka a nappal bezért szötöl függ elsősorban.Ezzel számoltál?Ha folyamatosan merőlegesen tartással számolsz (mozgatómotorok),akkor az plussz költség,ha stabil beépitéssel,akkor meg nagyon ritkán lesz optimális szögben a napelem.
Kérdés az is,hogy mit akarsz kiváltani:a sima áramfogyasztást,vagy a melegvizkészitést,esetleg a fűtést.
Milyenek a napelemek elméleti energiatermelése?200W/m^2?(a gyengébb).
Van karbantartási költség is(idönként le kell pucolni a piszkot,havat),illetve a téli időszakban van az energiafogyasztásank a csúcsa(hosszú téli éjszakák),úgyhogy a rendszert arra kell méretezni.

jee_c Creative Commons License 2001.08.16 0 0 170
Örülök, hogy ilyen konkrét adatoknak utánajártál.
Az 5kW nem sok egy kicsit átlagos felhasználásnak számolva? Egy ismerösnek kb. 1200kWh fogyott egy év alatt. Ebben fünyírástól kezdve minden benne van, és ez egy elég nagy méretü családi ház, bár csak ketten laknak benne. 1200kWh/(365*24) ~ 0.137kW, tehát ennyi lenne az átlagos fogyasztásuk. Természetesen ennyi napelem-teljesítmény nem lenne elég, mert vannak éjszakák, felhös napok, a télröl már nem is szólva.. ,de talán nem kellene 5 kW-os teljesítmény.
Ellenben ha az áramszolgáltatóval lehetne áramvisszatáplálásról szerzödést kötni, és meg lehetne technikailag oldani, akkor már jobb lenne a helyzet.

Egy másik cikkben voltak számszerü adatok az USA-ban egy nagy börtön napelemekkel való ellátásáról. Természetesen jóval többe került az a rendszer, de ha jól emlékszem ~15 év alatt megtérül az ára, és 20 év garanciát adott rá a telepítö cég.. Ára 4.4 millió $, évi megtakarítás 300.000$ cikk a Supergamezen. Persze, szerintem ha az energia tovább drágul, akkor hamarabb megtérül. :-)

Lehet, hogy érdemes lenne azt is kiszámítani, hogy egy napenergiával müködö vízmelegítö rendszer mennyibe kerülne, és mennyit lehetne vele spórolni. Az az érzésem, hogy kevesebb pénzböl ki lehetne hozni, és a melegvízellátást megoldaná (legalább is nyáron biztos).

Előzmény: timartom (169)
timartom Creative Commons License 2001.08.15 0 0 169
Kicsit komolyabban érdeklődtem, hogy mennyibe kerülne egy ház energiaellátása napelemből.

Szóval: az volt a felvetés, hogy a ház egy átlagos energia felhasználó ezért 5 kw óra energia termelést kalkuláltunk. Amelyik cégnél én érdeklődtem az kétféle napelemet árusít az egyik polimeres (ez az olcsóbb kb 50%-al), a másik kristályos (ez drágább, de sokkal hatékonyabb). Szóval 5 kw áram termeléshez a polimeresből 25 nm felület kell. Ennek ára 1 250 000 forint. A másikból 15 nm és 2 300 000 forint.

Ehhez kalkuláltunk egy olyan tárolórendszert ami 1 hétre elegendő energiát képes tárolni. Ez kb 600 000 forintot jelent. Ezen kívül szükséges egy átalakító, illetve én még megkérdeztem, hogy van-e elehetőség arra, hogy egy figyelőrendszer segítségével, a központi hálózatra is rá lehessen kapcsolódni akkor, ha a napelemes hálózat már nem bírja a terhelést. Az átalakító és a figyelő rendszer együttesen további 1 000 000 forintot jelent, azaz az összes tétel 3 000 000 forintot tesz ki. Ez a kalkuláció a nyári számítással történt azaz a nyári átlagos napsütést vette alapul. Ha a téli működésre is alkalmassá akrjuk tenni akkor a napelemek számát kell növelni minimum 2x, de legalább 3x annyi napelem lenne szükséges. Természetesen ez nem azt ejelenti, hogy a fenti kalkulációval télen nem működne, csak 30%-os teljesítménnyel tudna működni.

Érdekes játék volt és én bevallom sokkal nagyobb összegre gondoltam, azt hittem hogy a 10 milliós összeget is elérné. NA ha nyerek a lottón még az is lehet hogy kipróbálom...

Ja még egy, az állam bácsi támogatja a dolgot...maximum 250 ezer forinttal. Na ennyit az állami szerepvállalásról az alternatív energia népszerűsítésében és elterjesztésében.

jee_c Creative Commons License 2001.08.15 0 0 168
Ey van olyan "jó", mint a "Le az atommal! MIndent csak atomerömüvet ne! Inkább szén(olaj,gáz)erömüvet, az mégsem atomerömü!"...
Előzmény: Dr. Lecter (167)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.15 0 0 167
Az volt a kifogás, hogy nem elég környezetbarát.

marad az árokpart.

Előzmény: jee_c (164)
jee_c Creative Commons License 2001.08.15 0 0 166
Helios napelemek táplálta elektromotoros "müholdpótló" repülögép sikeres tesztje megtörtént. Cikk.

2003-ra készül el az üzemanyagcellás modell (hidrogénes, gondolom), amely már éjszaka is képes lesz fennmaradni, és repülni. A jelenlegi változat a sötédedés beálltával 2-3 órányi energiát tud csak eltárolni.
Cikk a NASA-nál.

Egz érdekes oldal még: Robotika linkek. Az oldalon a Solar kulcsszóra keresve találhatjuk meg az napelemes repülökröl szóló részt.

Előzmény: jee_c (157)
Törölt nick Creative Commons License 2001.08.15 0 0 165
Amig valahol népszevazás van,addig van olyan politikus(ált. zöld),aki azt hangoztatva probál tökét kovácsolni,hogy az adott üzem milyen káros a környezetre,és hogy milyen méjrepülsbe kezdenek majd a telekárak.
Nem az a lényeg,hogy káros-e az üzem,hanem hogy mennyire hangzik károsan.

Mondjuk nem tudom elképzelni,hogy üzemi szinten végzett feldolgozás olyan káros legyen,mint az utszéli égetéssel kivonni az olmot az aksiból.

jee_c Creative Commons License 2001.08.15 0 0 164
És milyen alternatívát javasoltak a zöldek a HAF helyett? Szerintük mi a jobb megoldás jelenleg Magyarországon?

Esetleg tudod, hogy mit kifogásoltak rajta? Talán nem lett volna elég modern?

Nincs több "?" :-).

Előzmény: Dr. Lecter (163)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.15 0 0 163
Feldolgozó.
Előzmény: jee_c (162)
jee_c Creative Commons License 2001.08.15 0 0 162
Az mi lett volna? Feldolgozó üzem, vagy csak lerakótelep? (gondolom az aksiknak lett volna valami... Használt Akkumlátor Feldolgozó? :)
Előzmény: Dr. Lecter (161)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.08.14 0 0 161
Utoljára a gyöngyösoroszi HAF-ot fúrták meg a "környezetvédôk", úgyhogy továbbra is az árokpartokon lehet gyűjteni.
Előzmény: timartom (158)
timartom Creative Commons License 2001.08.14 0 0 160
Nem rossz. Mire építkezni fogok lehet hogy meg is valósul :-)
Előzmény: jee_c (159)
jee_c Creative Commons License 2001.08.14 0 0 159
Sajnos az akkumlátoros kérdésre nem tudom a választ, de itt van egy érdekes hír egy új elven müködö napelemtípusról (és angolul is).

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!