Keresés

Részletes keresés

hirvike Creative Commons License 2000.05.19 0 0 59
finn művészeti együttes magyarországi útjának szpronzorálása tárgyában

Kosza otlet: a Finn Nagykovetsegen a kulturalis attase esetleg tud segiteni. (*385-0700)

Előzmény: aagnus (43)
hirvike Creative Commons License 2000.05.19 0 0 58
az egyetemen van magyar szak

Szerintem annyi magyarral es magyarul beszelo finnel fogsz talalkozni, hogy meg sok is lesz :-)

Mas: erdekes, a salmiakkit meg senki sem emlitette, mint finn jellegzetesseget... :-) Ez egy fekete cukorka (ill letezik a vodkavaltozata, a Salmiakkikoskenkorva, eleg erdekes az ize, a finnek imadjak (en is), de mas nepek kepviseloi nem nagyon szoktak szeretni. Egyszer erdemes megkostolni.

Ja, es a Fazer csokit ne hagyd ki!

Előzmény: jkarhu (53)
aagnus Creative Commons License 2000.05.19 0 0 57
Köszönöm mindenkinek a finn érdekeltségeket. Veszek egy mély levegőt, és keresem őket.
Főtanszakválasztás - well, itthon mivel foglalkoznál szívesen? Amiben ők nagyon jók (a finnek) az formatervezés, művtöri, környezetvédelem, nonprofit meg egyáltalán marketing... de hogy ez érdekel-e, meg Jyvaskylaben van-e...?
aagnus

pancho Creative Commons License 2000.05.18 0 0 56
Miből lehet választani? Pl. a finnugrisztikát angolul nem ajánlanám. A 3000 markka (ha szállásod meg valami étkezés is megvan a kollégiumben) bőven elég.
Ja, Jyväskylä kb. Szolnok méretű (lakosságra, mert területre sokkal nagyobb, tekintve, hogy van egy csomó tó meg erdő is benne, városon belül, bár nem a szorosan vett belvárosban).
Előzmény: zsosz (55)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 55
azt már tudjátok, h angolul fogok tanulni, azt, hogy mit még én sem igazán :) megnézegettem az óralistákat és elég sok érdekes van... még a main subject-et sem tudtam igazán eldönteni :) ajánlat?
Előzmény: jkarhu (29)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 54
hoppá, valóban elsikkadt... :(( nincs mentség. :) de már megvan. thanx
Előzmény: jkarhu (53)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.18 0 0 53
Zsosz,

A nagy parázásban nem figyelsz eléggé, ejnye, ejnye:-)
Mint már írtam volt, Jyväskylä 70 ezres város, az egyetemen van magyar szak. Ismerkedj össze valakivel onnan, az szeretni fog (nem véletlenül tanul magyarul) és bevisz a tutiba.
Ne reménykedj, nem olcsóbb, mint Helsinki, mindenesetre az ottani (H.) ismerőseim (barátaim?) egyetemista korukban ha nagyon megszorultak, megéltek havi 500-600 FIM-ből. Persze nem ittak meg minden este egy hektó sört, és ez még 1993-ban volt. A többiek azért írtak konkrét árakat is, azokból lehet viszonyítani.
A nyelvből ezek szerint csak a minimum kell, angolul amúgy is mindenki tud.
Ha szereted a vizes dolgokat (vízparti ez-az, horgászat, evezés stb.) és/vagy a téli sportokat, akkor kitűnően fogod érezni magad, mert Jyväskylä körül is rengeteg a víz. Ezek k*rva szépek, nem lehet velük betelni.
jääkarhu
u.i: gyüjtögessél pézt és menjél jövő nyáron Lappföldre. Hihetetlenül jó hely.

Előzmény: zsosz (52)
zsosz Creative Commons License 2000.05.18 0 0 52
naszóval mindenkinek megathanx az infókért, kissé felengedtem, hogy mégse olyan félelmetes az egész, kissé meg összefostam magam, hogy mégis :)

hát igazából angol nyelvű lesz az oktatás, ettől annyira nem rosálok, bár azért angolul könyveket bevágni, amikor néha még magyarul sem megy :))) szóval első kérdés: mennyire eszik a külföldiek vizsgáztatását komojan?

a pénzről: kb. 500 eurót fogok kapni/hó, ez átszámoltam: 3000 FIM. ebből lejön 500-700 FIM a koleszra, de a maradék nem tudom mire elég? nincsenek nagy igényeim... :))) áááááá, dehogy :) szóval mennyit számoljak kb. költőpénznek?

megaztán ha ez egy kis hely, akkor tuti olcsóbb, mint helsinki, nem? megaztán mennyire kicsi? szeged? pécs? eger? bivalybasznád? :OOOO

meg előtte megyek valszínűleg 1 hónapra ijen survival finnish órákat venni helsinkibe, szóval remélem a nyelvvel sem lesz problem...

minden választ és bíztatást előre kösz:
zsosz

p.s.: azért 1 év nagyon hosszú idő..... másodpercenként változik, hogy rosálok-e vagy sem... :)

jkarhu Creative Commons License 2000.05.18 0 0 51
Hei kaikki!

Má' megen lett reggelre egy csomó hozzászólás, úgyhogy nézzétek el, ha nem név szerint válaszolok.
Finn cégek: Nokia, Tikkurila már volt, de sok van még.
- Tammerneon Oy.: fényreklám a fő profil (pl. rengeteg MOLkút és bev.közp. dekorációját csinálták)
- Perlos: Komáromban van hatalmas műanyaggyáruk
- Elcoteq: Pécsen gyártanak Ericsson mobilokat
- Helkama: hűtők
- Fortum: az újpesti hőerőművet építik
- magyar-finn szálloda Rt. : Hélia Hotel
Ebből tán ennyi
Tallin. szvsz Tallin a világ egyik legszebb városa (mármint az óvárosa), mindenképpen érdemes átmenni. Nem túl drága a hajóút + Tallinban a sör meg minden emlékeim szerint a finn árak max. negyede.
jääkarhu

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.18 0 0 50
SumQuiSum,
Van más megoldás! Ugyanis épp az imént pakoltam fel egy szerverre a klippet... Ha épp nem neked :), akkor elküldöm erre a cimedre a helyet. A levél kvótám ennél alacsonyabb, bár az i-drive-ra és a nexusra szoktam pakolgatni, csak azok kicsik ehhez.

:DEL
ui.: Tele van orosszal az emelet!!! Csak nem utálhatják őket annyira... (Mondjuk a cég főleg orosz piacra dolgozik.) Az is igaz viszont, hogy sokáig orosz illetve svéd gondoskodást tűrt a nemzet.

Előzmény: SumQuiSum (49)
SumQuiSum Creative Commons License 2000.05.17 0 0 49
DEL-FIN: Ha el tudod küldeni mailben, akkor feöl tudom rakni a szerverünkre. Ha ez oké, küldj mailt, s begadom a privát címem, ha nem, akkor is és akkor találunk más megoldást. Nekem _kell_ az az mpg!!! :)

pancho: szitaagyú ló = siiviläaivoinen hevonen :D

zsuzsa Creative Commons License 2000.05.17 0 0 48
reszvetem... ha adsz egy postacimet kuldok neked finnorszagrol konyvet ( cegunk szponzoralta, olyan vilagoskek)
2 evig eltem ott, a tel eleg pocsek, de ha hajlando vagy sifutni meg biciklizni, akkor el leszel valahogy.
Hangsulyozd, hogy nem orosz vagy, azokat utaljak. A savoi finnt ugyse ertened meg, idiota nyelvjaras, nincs egy kulturalt mondatuk.. probald az angolt, jyvaskyla egyetemi varos.
kicsit sivar lesz, de tul lehet elni..

ja : azert legalabb az elelmiszerek nevet meg kene tanulnod, mert nagyon ciki elso nap dobbenten alnod a boltban, hogy melyik a tej :-) aztan veszel valami szar piimaat vagy mittomen.
amugy meg draga es baratsagtalan hely, kiveve , ha barataid vannak ott. sajna nekem most nincs pont jyvaskylai ismerosom .

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 47
Nem kihagyva a kábítoszerkereskedelmet, amivel most a helyi újság egy oldalnyi terjedelemben foglalkozott. Ez esetben értelem szerűen a kikötővárosok veszélyeztetebbek, de egy éve már szárazföld belsejében is élénk volt a repülési kedv. Ugyszint egy éve, hogy nem csak a véletlenül beült valaki egy kocsiba és a kormány alá hajolt, hanem mögé beparkolt egy mercédesz amelyik biztosította a terepet. Zsufolt belváros kellős közepén!!! Amugy a kerékpárt érdemes lezárni, mivel az némileg általános, hogy egy időre kölcsönveszik, majd bedobják egy közeli folyóba. Minden rosszindulat nélkül. (És ami furcsa: egy 3 szintes sorház biciklitárolójában már lezárva tárolják a kerékpárokat...)

ui.: A Salo-Hun egyébiránt mindenkinek nagyon sok hasznos információval szolgál(járjon bármerre is), ugyanis egy nagyon jól összeválogatott oldal! Aki arra jár az ugyis sejti kit(kiket) illet érte hála és köszönet... :)

Előzmény: Som-Som (32)
pancho Creative Commons License 2000.05.17 0 0 46
Többeknek:
Tallinn, 2 l, 2 n

Finn ipar: Nokia, Tikkurila jelen van (utóbbinak egy boltja van a Moszkva téren, a Burger Kingtől (Ostrom utca) a Vérmező felé haladva. Vagy Helsinkiben a Koff sörgyár szokott szponzorálni „rokkändrolli” - ennek a finn kiejtésén mindig röhögnöm kellett, annyira mókás - zenekarokat (pl. Leningrad Cowboys, még ilyen sör is volt egy időben, tettem el emlékbe dobozát). Ja, ha már zene: Apocalyptica, ki ne hagyd Finnországban, én kétszer láttam Magyarországon, nagyon állat, heavy metalt nyomnak 4 csellóval és iszonyú lelkesedéssel komoly(?)zenészek.
Amikor kint jártam, olyan kocsmák voltak (Helsinki), mint a Cantina West (mexikói) vagy a Zetor, itt koncert is volt néha, vagy a Hyvä Ystävä (=Jóbarát) hálózat, utóbbi inkább csak söröző.
Ja, Helsinkiben van magyar étterem is, ha már nagyon nem bírod a finn kaját, főzni viszont nem könnyű, mert nem minden fűszert ismernek, amit mi igen (pl. a petrezselyemgyökér - gyk. fehérrépa - náluk ismeretlen, a persilja csak a zöldjét jelenti, a persiljajuuri/persiljanjuuri hallatán csak néztek rám, hogy mi az, aztán magyaráztam, hogy az a része a cuccnak, ami a föld alatt van, mondták, hogy ennek olyanja nincs, paprika (erős) dettó nem járja, meg színespaprika sem, ilyeneket vigyél (mármint őrölt paprikákat), ha főzni akarsz. Hal van dögivel, meg iszonyúan rá akartak beszélni a rénszarvasra (poro, tálban már poronliha), hát nem tudom, nekem annyira nem jött be. De van, ahol medvehúst is lehet kapni (nem is észeveszejtően drága, kb. másfélszerese egy rénszarvassültnek árban, de nem vitt rá a lélek, szeretem a medvéket, meg az étterem ajtajában is volt egy kitömve, és nagyon szomorúan nézett).

DEL-FIN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 45
A repülőtéren biztosan! Anélkül már ritka, hogy hazamennék. Sőt legutóbb elég rendesen feltankoltam a csokikból, mivel nem mindenhez lehet itthon hozzájutni...

Ami a nyelvet illeti, a kollegák gyakran meglepődnek, ahogy elbeszélgetek illetve megértem a szándékukat anélkül, hogy igazán lenne nyelvtudásom. 2x2 hét intenzív ugyan van mögöttem, de nem volt kivel gyakorolnom és a nyelvtant ugyanugy megutáltam, mint a magyart (mivel kisértetiesen hasonló) igy ha lehet angolul beszélek, de már volt olyan, hogy egy szót magyarul jobban megértettek. (pl. joghurt) A szórakozóhelyeken természetes, hogy beszélik az angolt, nade probáld ugyanezt meg egy Kioszkiban. A kalauzok megértenek, nade a buszsofőrők? (Ja és mondjuk az egyetemvárosokban természetes, hogy muveltebbek az átlagemberek is, viszont elhagyva például Helszinkit...) Azután errefele az északiakat tekintik inkább kevésbé műveltebbnek, holott azért van pár nagyváros északon. Nemrég hallottam olyat, hogy bizonyos területeken divat, hogy csak svédül beszélnek. (Ez mondjuk inkább Stokholmhoz közeli településeken gyakoribb.) Hát tél az nem volt, pedig sielni akartam megtanulni, viszont remélem idén is gyönyörű nyár lesz! (Imádom tisztavizű tavakat. És előszőr furcsa is volt, hogy a sárga folyó partjára költöztem.)

:DEL

ui.: A tallint legfőképp a lányok szempontjából érdemes megnézni. Ezért kezdtem felfrissíteni az orosz nyelvtudásom... (Azért tudom, hogy ott az észt a hivatalos nyelv.) Amugy a hely az olyasmi, mint magyarország volt, még mikor fiatal voltam.

Előzmény: HITMAN (42)
aagnus Creative Commons License 2000.05.17 0 0 44
javítás: a koncertekre lenne "vevő" - sajna nem kettő, egyelőre. De még több is lehetne!
aa
aagnus Creative Commons License 2000.05.17 0 0 43
Ez már megint olyan off-szagú, de nem bírom kihagyni.
Kedves honi finn-barátok! Ti hova fordulnátok egy egészen fenomenális finn művészeti együttes magyarországi útjának szpronzorálása tárgyában benne? (Az útiköltséget teremtsék elő otthon). Jelen van itt a finn ipar? Kik azok, akik akár ott *és* itt hajnaldók lennének a zsebükbe nyúlni egy profiegyüttes komolyzenei hangversenykörútját segítendő?
A koncertekre lenne 2vevő", de attol még sem nem laknak, sem nem eszenk, sem nem közelekdnek, és hol a plakát a szóróanyag...?
Kienk ötlete van, szívesen veszem emilben is, hogy ne pacsáljam a topichelyet erre.
Bocsi.
aagnus
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 42
Köszi a tippet. Sajna Tallinrol es Stockholmrol lemaradtam, nem fer bele a napirendbe. Föleg Tallinra lennek kivancsi.
Ajändekba vettem volna pär dobozzal, de majd talän a repulöteren...
Előzmény: jkarhu (40)
hirvike Creative Commons License 2000.05.17 0 0 41
Egy hozzaszolasom elszallt, azert megprobalom rekonstrualni.
Szeretnem eloszlatni azt a felreertest, hogy "en csak a szepre emlekezem". Teny, hogy nagyon szeretem Finnorszagot, es mivel a nyelvet is folyekonyan beszelem, eleg kozel kerultem a lakoihoz is. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindent kritika nelkul elfogadok. Vannak dolgok, amit nem tudok megszokni (pl. a jomodor altalanos hianya), de ugy gondolom, hogy ez csak egy resze a dolgoknak.

tapeta: en is sokszor ereztem, hogy nem vagyok otthon, de ezt szerintem maskepp is le lehet reagalni, mint ahogy te teszed.

Som-Som: en Joensuuban (Finnorszag legrasszistabbnak tartott varosaban) laktam masfel evig, es meg ott sem tapasztaltam ilyen idegengyuloletet, amirol beszelsz.

Előzmény: Som-Som (32)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 40
A Tallin-Helsinki hajójáraton, rádásul tax free.
De emlékeim szerint nemolyan marha tömény benne a szesz, csak 5%. (Lehet,hogy rosszul emlékszem.)
jääkarhu
Előzmény: HITMAN (39)
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 39
Sziasztok!

A nyelvröl: lehet, hogy könnyen tanulhato alapszinten, de amikor az ember csak egy-ket hetet akar eltölteni, akkor nagyon nyomaszto, hogy nem tud egy feliratot sem megerteni az utcän a ketsegbeejtö irasmod miatt. Meg szerencse, hogy svedul is ki vannak irva a dolgok (ez rulez!), neha abbol lehet talälgatni (ha tud vki nemetul v. angolul).
Tudja valaki, hol lehet Finlandia-val töltött bon-bont kapni Helsinkiben? Sehol sem talältam, es ami a legjobb, hogy sok helyen nem is ismertek!
Ahol ismertek, ott a valasz az volt, hogy mivel tömeny szesz van benne, azert nem arusithato. Katasztrofa.
Ha mindenhol kaphato volna pia, akkor is ilyen alkoholistak lennenek?

jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 38
Megbocsátok, ha elnézed nekem, hogy a szitaagyút nem fordítom le.
A nyelv nehézségéről annyit, hogy az elején nekem is (viszonylag) könnyen ment, de amikor többszöri nekifutásra is elvéreztem az ősfinn összehasonlító nyelvészet (vagy valami hasonló nevű) szigorlaton, akkor feladtam. (Ezt azóta is bánom.) A tőhangváltással nem voltak gondjaim, valahogy érzeni lehet, mi mire változik.
A beszélt nyelvben valóban vannak érdekességek, a rövidítések, meg a rengeteg, svédből átvett (fél)szleng kifejezés.
jääkarhu
Előzmény: pancho (37)
pancho Creative Commons License 2000.05.17 0 0 37
1000 bocs (jegesmedvebocs), én írtam, mert lévén egy szitaagyú ló (hevonen, a többit tegyétek hozzá ti) már annyira felejtek, hogy nem tudok különbséget tenni a jää (jég) és a pää (fő) között. Hiába no, utoljára 1993-ban beszéltem finnül (akkor is csak kb. alapfokon, viszont ehhez elég volt 1 hónap tanulás, aztán vagy fél évig volt alkalmam gyakorolni).
Azt viszont továbbra is tartom, hogy nagyon könnyű nyelv, ha megtanulod a tőhangzóváltásokat, ami talán az egyetlen nehézség benne, amúgy meg tök szabályos, semmi kivétel, talán 2 vagy 3 kivételes tőhangzóváltású ige van, még a létige ragozása is kb. szabályos (ez persze a hivatalos finn, a beszélt nyelv már nem ennyire sima, főleg a sok rövidülés miatt).
Előzmény: jkarhu (29)
Én_x Creative Commons License 2000.05.17 0 0 36
SZIASZTOK

csatlakozhatom???

tavaly nyáron 10 napot töltöttem Finnországban.
Azt mondták készüljek fel a hűvös időre, de amikor ott voltam az elmúlt 100 év finnországi LEGFORRÓBB NYARÁT éltem át !!!

olyan volt, mintha itthon lettem volna :-)

Előzmény: jkarhu (35)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 35
Amióta én finn-mániás vagyok, az időjárás miatt állandóan sírnak. Egyszer Helsinkiben azt kellett hallgatnom három napig, hogy micsoda világ, januárban olvad. Persze nem olvadt, -1-2 fok volt napközben. Arra persze semmit nem szóltak, hogy három nap múlva meg -25 lett.
Előzmény: Som-Som (34)
Som-Som Creative Commons License 2000.05.17 0 0 34
Még ennél is rosszabb a helyzet, már az időjárás sem az igazi. Néhány dél-finnországi adat: Az 1999-es nyár olyan forró volt, hogy néhány esős napot leszámítva 2 hónapig 25-30 fok körül volt a hőmérséklet. Az 1999-2000-res télen január elejéig gyakorlatilag egyáltalán nem esett hó, és utána is alig volt lehetőség a síelésre.
Előzmény: jkarhu (33)
jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 33
Som-Som,

Ez komoly? Én két éve voltam utoljára, de akkormég nem tapasztaltam. El vagyok keseredve.
jääkarhu

Előzmény: Som-Som (32)
Som-Som Creative Commons License 2000.05.17 0 0 32
Finnországba látogtóknak egy-két hasznos hellyel szolgálhat a Salo-Hun.

Ezeken az oldalakon nincs leírva sokminden, például az, hogy hirvike még a szebbik Finnországot ismeri, nem azt, amivé az utóbbi 1 évben vált. A drámai változásból néhány dolog, ami most beugrik:

  • Elszabadult az infláció, gyakoriak a sztrájkok. Ez egyelőre nem vészes, de az amúgyis drága közlekedés még drágább lett.
  • A bűnözés nagymértékben megnőtt (kerékpárlopás, autófeltörés), lassan elindult az iparággá válás irányába.
  • Az utcák egyre koszosabbak, és ezt nem a külföldiek okozzák, hanem a fiatal finnek.
  • Finnországot egyre elismertebbnek tartják a hazaiak, és ezzel párhuzamosan a durva nacionalizmus előtört. Pl. "A külföldiek húzzanak ki a kocsmából!" felkiáltások.

Az előbbiek persze nem jelentik azt, hogy jobban kéne félni, mint Magyarországon. Mindenképpen tanácsolni tudom, hogy hosszabb-rövidebb időre gyere ki.
HITMAN Creative Commons License 2000.05.17 0 0 31
Terve! (magyarul: szia!)

Hello tapeta, en is itt vagyok Espoo-ban, de mär csak 2 es fel napot.
A topiknyitohoz:
- K...a dräga hely, ältaläban 3-4x ärszint a hazaihoz viszonyitva.
-En otthon is talälkozom gyakran finnekkel, 98%-ban tenyleg olyanok, hogy egyik nap beszelgetsz vele, masnap meg nem ismer meg, legalabbis nem köszön. Persze volt olyan is Helsinkiben, hogy odajött segiteni a nenike, mikor latta, hogy sutazunk a terkeppel. Böfögnek, köpködnek krakognak, es ha tehetik, a särga földig leisszak magukat. Ezt idefele jövet a repulön be is mutatta ket finn koma, es nem szineztek a dolgon, be is vallottak, hogy igy megy ez errefele. A sztyuvi a vegen mar nem is hozott nekik piat.
Amugy lakhato a hely, leszamitva:
-hideg van (ma kb. 20 fok, de ez mar nagyon jo)
-ilyenkor kesön nyugszik es koran kel a nap - alig lehet aludni. Persze megszokas kerdese.

Most mennem kell, elmenybeszamolo folyt. köv.

Csö.

jkarhu Creative Commons License 2000.05.17 0 0 30
Tapéta,

mostan én vitatkoznék veled.
azt írod: Azzal meg enyhen vitatkokznek, hogy a finn nyelv könnyu. Nem mondom hogy nehez, de a többi europai nyelvnel atlagosan joval nehezebb (mondom ezt az utan, hogy beszelek egy par nyelvet folyekonyan). A nyelvtana is csak kisse hasonlit a magyarhoz. Szoval nem olyan baromira. Olyan közös szavak pedig nincsenek, amit ha meghallasz felismersz.

Az nem vitás, hog k.nehéz, ezt a saját bőrömön tapasztaltam. De azért oly nehéz, mert olyannyira hasonlít a magyarra a nyelvtana. (Saját becslésem szerint kb. 90 %-ban azonos.) Úgyanúgy ragoznak, szóhoz csapnak mindent, ezért nehéz. Nekünk magyaroknak annyi előnyünk van, hogy értjük a nyelv szerkezetét, mígy egy indoerópai nyelvet beszélő fel sem fogja,. hogy lehet ilyen módon szavakat és mondatokat képezni. Ezzel viszont minden előny ki is fújt.
Van viszont kb. 200-250 szó, amit fel lehet ismerni, persze folyékony beszédben, olyannak aki egy szót sem tud finnül, annak nehéz.
jääkarhu

Előzmény: tapéta (16)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!