Az a helyzet, hogy 10% veszteség a teljes falazatra nézve már bizony 3-400eFt. Azért nem vagyok szőrszálhasogató, kicsit sérült téglával nem foglalkoztam, csak a ripityre töröttel, vagy abszolút mérethibással.
A repedéssel sem foglalkoztam volna, de van olyan tégla, ami beépítés után, nem tudom mitől, de ripityre hullott. Nem rakthatta be a vállalkozó már széthullva, képtelenség egy 5-6 darabra szétesett téglát egyben berakni, meg miért tette volna a vállalkozó. Egyértelműen látszik, hogy a mészszemcséktől indul a repedés és esik szét a tégla.
Meg a 10%-ra visszatérve, ha én rendeltem 2000 téglát, akkor az 2000 ép tégla legyen, nekem sehol nem adtak olyan papírt, vagy említették, hogy lehet ennyi, vagy annyi selejt. Ha van átlagos selejtérték, akkor annyival többet hozzanak ki. Hülyén gondolom?
Minden cég retteg tőle, mert iszonyatos ellenreklám a termék/cég ellen :)
Arra számits, hogy szarrá fognak fikázni a kommentekben, de nem az az érdekes, hanem az eredmény. Elég sok cég ennek a hatására kárpótolta a károsultakat.
1. Amit a kérésed ellenére másként csinált a vállalkozód, azt vond le tőle.
2. Ha még jön raklap, azt kibontáskor videózd le, rakodják le az emberek szépen. Ha sok a szemét benne, meg lehet mutatni a wienerbergeresnek/tüzépesnek. Nekem a tüzépes vette anno vissza a cuccot, nála volt túltárolva meg átrakodva a cucc. Igazából 10% veszteségig ne foglalkozz túl sokat a dologgal.
3. ha a téglának a külső és a belső éle rendben van (az a teherviselő) akkor a többi nem érdekes. Egy-egy hajszálrepedés sem érdekes, nem érdemes idegeskedni rajta. Tudom, anno én is idegeskedtem rajta, megkérdeztem statikust, érdektelen.
Közben körbetelefonáltam néhány ismerősömet, akik Profival építkeztek, hogy van-e maradék téglájuk, hogy legyen a kezemben összehasonlításhoz minta.
Köszi a tippet, elsőre én is egy levélre gondoltam, amihez mellékelek valami szakvéleményt, illetve fényképeket, elküldöm a Wienebergernek. Ezt a tékozló homárt megnézem, hogy mi ez...
Esetleg a DAS-t megkérdezem, hogy mit tud tenni, ha már fizetem a tagdíjat.
A képek alapján mit gondolsz, egyáltalán jogos a reklamáció? Meg lehet azt tudni, hogy mennyi mésszemcse lehet egy téglában? Honnan lehet azt tudni, hogy sok. Mert, ránézésre mondani lehet kicsit szubjektív.
Fogyasztásvédelmi Hivatal (vagy mi a lófac a neve most, biztos valami Nemzeti lófittyfüle...), Tékozló Homár, Wienerberger felé levél fényképekkel, leirással, műszaki ellenőr szakvéleményével.
A Homáros bejegyzésnek lesz akkora felhangja, hogy megérje a cirkusz, a többiben nem hiszek.
(jah, és az ostoba vállalkozóval pedig megvetetni azokat a téglákat, amiket kidobott a konténerbe)
Megint volna egy kérdés, amiben a tanácsotokat kérném.
A 46412-es hsz-emben írtam róla, hogy a műszaki ellenőröm kifogásolta a PTH PROFI 38 HS minőségét, mert tiszta márgaszemcsés és sok el volt repedve a kis fehér szemcsékből indulva. Volt olyan is, hogy egyben volt még a tégla, de látszottak a hajszálrepedések ahogy felemelted széthullott a tégla saját súlya alatt. Meg volt pár mérethibás és jópár olyan, ami hólyagos vagy egyéb alakhibás.
Műszaki ellenőröm szerint a szarokat ki kell cseréltetni, a többire meg kérjek minimum 20% értékcsökkentést. Be is jelentettem a Wienebergernek, a vállakozónak meg mondtam, hogy ne építse be a hibásakat, sem a törötteket, hanem rakják félre. Pár töröttet le is tudtam fényképezni még a raklapon, ami még egyben volt ugyan, de már majdnem teljesen elrepedt, a többit félrerakattam.
Természetesen hiába mondtam a vállalkozónak el többször, csak azért is beépített egy csomó hibásat a falazatba, illetve volt olyan is, ami már akkor törött össze mikor be volt építve, ezeket bontással ki kellett cserélni, de azért maradt bent pár törött. Meg hiába mondtam, hogy töröttet ne vágdossa, mert egy egészből kijön két fél, de a töröttből már csak egy fél, szóval ez nem biznisz.
Tegnap este még megvolt a sok törött, meg hibás, ma reggel 9-re jött a Wienebergeres. A vállalkozó a hóesés miatt befejezte a munkát és elvonult 9-re, de még takarítottak egyet előtte, ami azt jelenti, hogy a hibás téglák jó részét behajigálták konténerbe az emeletről, így totál ripityre törtek, már a Wienebergeres fickónak csak 25 db mérethibásat tudtam megmutatni, a szállítási sérülteket és a "spontán" elrepedteket bemondás, illetve fénykép alapján nem fogadta el. Egy szállítási sérültet tudtam csak megmutatni, arra is azt mondta, hogy leejtették, pedig tudom, hogy nem, mert azt az orrom előtt szedték ki a csomagolásból.
Voltak olyan téglák, amik egyben voltak, de tele hajszálrepedéssel, alig lehetett észre venni és befalazás után töredeztek szét, ezek közül azokat, amik pillérbe voltak beépítve, ki kellett cserélni, ami több egyébképnt ép tégla szétverésével járt. Volt olyan is, ami annyira tele volt hajszálrepedéssel, hogy ahogy meg akartad mozdítani 4-5 darabra hullott szét.
Szóval kijött a Wienebergeres fickó, a konténerbe dobott hibás téglákat természetesen nem fogadta el, bár néhány fényképem volt, amin látszik, hogy a raklapon van még a törött tégla, de szerinte a fénykép nem bizonyíték. A falba épített téglára azt mondta, hogyha már be van építve, akkor bukta, miért raktuk be. Erre mondtam, hogy a tanusítvány szerint, ami a csomagoláson volt, ez első osztályú termék, honnan tudná egy kőműves, hogy nem az, meg az egyben lévő hajszálrepedéses téglát honnan kell tudnia, hogy szét fog repedni beépítés után. Szerintem meg a kibontás és csere díját is illene fizetniük, bár az igaz, hogy az egyértelműen hólyagos alakhibás téglát tényleg nem kellett volna betenni, de papírforma szerint első osztályú az is, pedig ugye nem.
Tehát összesen felajánlotta 25 tégla árát, de a műszaki ellenőröm tanácsára nem fogadtam ezt el, mert alá kellett volna írnom, hogy további követelésem nincs a Wieneberger felé.
Szerintetek mit tegyek? A tégla ő szerintük első osztályú, kivéve a 25 db, ami megmaradt a sok selejtből, a falba épített szerintük az én bajom már. A műszaki ellenőröm szerint ez egész szállítmány selejtes, mert tele van márgaszemcsével, ami miatt repedezik szét a tégla. Valójában a teljes szállítmányban olyan 50-60 alak és mérethibás volt és kb ugyanennyi repedt/sérült, amiből csak néhányat tudok igazolni fényképpel, a többit kidobták a vállalkozó emberei.
Először nem akartam túl nagy feneket keríteni a dolognak, de a Wieneberger inkorrekt hozzáállása nagyon felbosszantott. Az Eurothermesek sokkal korrektebbek voltak, a raklap teljes teteje törött volt, szóltam nekik, bemondásra elhitték és küldtek kétszer annyit pótlásba.
Igazából jogosnak érzem az igényt, hogy egyrészt értékcsökkenést kellene fizetni a teljes mennyiségre és ki kéne fizetni a selejtes és szállítási sérülteket is, bár ez utóbbiakból csak 25 van meg, meg kb. 5-10 igazolható fényképpel.
Ti mit tennétek? Már elvből sem akarom annyiban hagyni.
Na nem azért, mert olyan rohadt jó házörzők, hanem mert ijedősek (vizslák) és mindenképpen felugatnak a nappaliban, mint mondjuk kirontanának a csali szalonnáért, vagy bármiért.
Erre meg azért mindig felébredek (és káromkodok magamba), de addig sosem alszok vissza, amig nem hallom csapódni a kutyaajtót, hogy visszajöttek.
Nyáron is átjött a szomszéd kutya párszor, és mikor nem hallottam őket visszajönni (játszottak a döggel a garázs előtt) kimentem megnézni mi az...
Szóval egyedi eset, de én ebből a szempontból nyugodt vagyok :)
Jah, és mozgásérzékelős lámpák vannak kivül, ha azokat felkapcsolja mondjuk a macska, ez a két lökött egyből vakk, és rohan kifelé.
Amikor bevezetékeztem a házat, kinéztem az érzékelőket is, van olyan, ami 40 kg-ig nem riaszt. Namost a két kutya együtt 50-55 kg, és ha ugatás van, akkor egymás mellett rohannak a lengőajtajuk felé, azaz a riasztó tuti bezizzenne...
Hát, pedig nálunk is elég kényes kérdés. Azért lesz szobánként csak egy nyitható ablak, dupla bejárati ajtó (zsilipelés - riasztóval) stb. stb. stb. Rohadt egy világban élünk... (Ráadásul ahol mi építkezünk, az még egy ritka jó hely - a szomszédhoz mégis bemásztak a konyhaablakon és elvitték a laptopját stb. Gondolom előreküldtek egy kiskölyköt.)
van egy panel lakásunk ami bepenészedett, az ablak alatt és a sarokban.
gyanítom, a függöny mindig előtte volt, és a szellőztetés hiánya okozta, nem én hanem az albérlő.
na mindegy, a lényeg, hogy festeni kell. az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor le kell szedni a tapétát a fent említett helyen, vagy elég lemosni valamivel, és ujrafesteni.
A mi tervezőnkkel annyi bajom van, hogy nem hívta fel a figyelmemet hogy mi mennyivel lesz több. Nagyon segítőkész volt. Nem lett túl bonyolult a házunk, de ha valamit szeretett volna, hogy jobb legyen a ház mindig elmagyarázta rendesen. Sajnos siettünk a tervel és a statikai dolgokra nem jutott idő. Azokat most kell pótolni. A talajmechanikát pedig nem szabad lespórolni. Pedig körbekérdeztem mindenkit milyen a talaj felénk, kőműveseket, önkormányzatot, kivitelező céget. Jobb lett volna a 2 szintes ház. De ha már nem Pesten építünk gondoltuk belefér. Aztán most meg riadt szemmel nézünk. Ráadásul félek a betöréstől, mert egyre gyakrabban van. A 2 szintesekbe nem mennek éjjel a felső részbe.
Igazad van. Nem 100% sajnos a bizalom. Valószínű, hogy más is látni fogja a számítást. Ennek ellenére és nem tartom hazugnak, inkább kicsit szétszórtnak. A födém tervben nem volt ilyen brutális vasmennyiség. Azzal meg lehet, hogy az lesz a gond? :)
A magyar tervezőkről nekem nincs jó véleményem sajnos. Ezzel kell együtt élni és valakiben bízni kell. A kőművesek is borzalmasak, filmet lehetne forgatni milyen fazonokkal volt dolgom. Volt olyan akinek cége se volt! Minek az?
Csak ne mondjon ilyen bődületes hülyeséget, mert a program abból számol (bármelyik) amit betáplálnak neki...
Elbaszok valamit, akkor beismerem, és legfeljebb mentegetőzök a családi tragédia miatt.
De elbaszom, ráfogom valamire, ÉS mentegetőzöm... bár én is voltam fiatal, nekem is sikerült igy csökkenteni az ügyfeleim bizalmát, aztán egyik ilyen alkalommal az egyik ügyfelem leült velem beszélgetni, és elmagyarázta mit jelent az üzleti életben a bizalom és a hitelesség. Komolyan vettem, és igazolta magát a dolog.
Késni mindenki késik, hibázni is hibázik. De hazudozni, másra kenni a sarat nem kóser.
(sorry a példabeszédért, de manapság mindenhol ezt látom :/)