A calvadoshoz és az almaborhoz is megvannak a külön almafajták. Továbbá aki "ivó" almalevet csinál, más érettségben szedi, valószínűleg kicsit éretlenebbül, mint ahogy a jó pálinkához kéne, valószínűleg ez adja a problémát. Nehéz az összehasonlítás.
Szakmai segítségre lenne szükségem. Szeretnék idén almából cefrézni, és hallottam egy olyan megoldásról, hogy mostmár van lehetőség a termelőknél az alma lé formájában való megvásárlására.
Hallottatok már ilyenről? Tehát csak almalevet vásárolnék, és azt oltanám be élesztővel. Az ismerősöm még azt is mondta, hogy a kihozatal 100 literenként 10-11 liter. Szerintetek ez lehetséges?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Józan ésszel tudom, hogy igazad/atok van, de egy kicsit túlteng bennem a lokálpatriotizmus. Arról ábrándozok, hogy a DALLAS következő részében Jockey nem whisky-t, hanem Szatmári Szilvapálinkát, vagy Gönci Barackpálinkát iszik. :)
Ja, tudtam, csak voltam már résztvevője olyan ellenőrzésnek, amikor mást tapasztaltam.
Ha valaki, akkor én biztos nem háborgok ezen.
Egyébként az én okleveleimen a pálinka szó szerepel, és csak most jutott az eszembe, hogy ez így nem felel meg a magyar szabályozásnak. A francba, akkor ez ebben a formában nem is és semmit. Mindegy majd jó lesz gyújtósnak. :-)
Véleményem szerin a világhírhez nem csak jó reklám, hanem megfelelő mennyiségű párlat is szükséges. Gondolj csak bele, valaki a tengeren túlról bele szerelmesedik egy birs vagy netán egy kökény pálinkába és úgy dönt, hogy az amerikai piacot elárasztja birs, netán kökény pálesszal. Hát, nem tudom honnan szedné azt a sok pálinkát, mert itthonról nem hinném. Lehet, hogy Kínából.
Régebben, amikor még főzettem a pálinkát és a birs cefre lepárlása került előtérbe, a főzdéstől állandóan azt hallgattam, hogy miért nem teszek bele cukrot, mert akkor többet adna. Így neki sem éri meg. Én megértem őt is, hiszen neki a főzdében a legkedvesebb hang a szeszmérőgép klattyanása, mert az plusz egy liter pálinkát jelent, ami plusz bevétel. Hisz ő a pénzért csinálja.
Vissza nyomom a biztosítékodat. Van otthonfőző ismerősöm aki a Desztilátán már másodszor kapott jelentős minősítést és elhiszem neki hogy nem főz senkinek és nem is ad el 1 csepp pálinkát sem. Én nem általánosítok csak jelzem hogy erősen hibás a rendszer. Ezt nem ti kértétek, de a haszonélvezői vagytok és el kell viselni ha valaki akár általánosít is.
És ugye hogy megint csak a legrosszabb feltételezés.
10% regisztrált,és abból is mennyi tartja be a törvényt?Biztosan van aki nem,hol nincsenek szabályszegők??De ez nem oszt,nem szoroz.
De tudok ám olyat is,akinek kereskedelmi főzdéje van,(Kft-je van)és magánfőző is.
Szerintem ne is folytassuk,mert itt az jön le folyamatosan,hogy a magánosoknak minden meg van engedve,így a legtöbb bűnt követik el,ezzel mekkora kárt okozva a hivatásosoknak,a szent becsületű kereskedekmiseknek.
Ilyen utalások mellett, nem is lehet közös nevező,hogy a magános azért megy versenyre,hogy díjaival dicsekedve később jobban eladhassa az összekutyult valamijét,ez azért nálam kilőtte a 25 amperost!