Én mondjuk nem voltam elragadtatva ettől a dagasztás nélküli kenyértől, de részben a vastag héj miatt. Amúgy se szoktam sokat dagasztani a kenyértésztát, összeállítom, addig gyúrom, míg szép sima lesz, aztán keljen magának. :) Viszont ezt a dagasztás nélkülit jénaiban sütöttem, teljesen jó volt edénynek, csak arra figyeltem, hogy edényalátétre tegyem, mikor forrón kiveszem a sütőből - meg is égett az alátét. :) És áldottam a sütőkesztyűt! ribizli
valami, amit üresen is fel tudsz forrósítani - írta az eredeti recipe. én szilikonosban sütöttem, és a tepsit, amire rátettem a formát, azt melegítettem fel önmagában. rá alufólia. A kérge így is jó ropogós lett.
a másodiknál természetesen, nem a "kovászgyártásnál". nem kő rászorítani :) így csak egy konyharuhát dobtam ki :) asszem a mindennapi kenyerünkben is írtam, hogy ha túl sok vizet veszel el, hogy ne legyen annyira-annyira híg és kezelhetetlen a tészta, nem lesz olyan jó a végeredmény.
Melyik fázisra írod a follpack-ot? A hosszú kelesztésnél kell a tálon a jólzáródó fedél, az lehet folpack is, vagy a kelesztőtál teteje, vagy én sima fedővel szoktam.
De a második, hajtogatás utáni fázisban hogyan jó a follpack? Hogyan dolgozik a tészta?
Köszönöm H G, hogy leírtad a májast, nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! A család nagyon májasos, de a boltiak összetételétől mindig elborzadok, így gondoltam, lehet, hogy macerás itthon készíteni, de legalább nem nátrium-nitritet és társait falunk.
Ez a kenyér is klasszul néz ki, éppen ilyen hólyagos-héjas fajtáról álmodozom én is. Az enyémek mindenesetre már süldögélnek, az illatuk elég jó és szépen megemelkedtek, meglátjuk vacsoraidőben jogos-e az optimizmus :-)))
Ja, ennek a receptnek szinte minden adatát változtattuk már.
Tök mindegy, mekkora a pohár (bizonyos ésszerű határok között). Nem kell az élesztőt utánaigazítani, mert szerintem a hosszú kelesztés miatt önfenntartó rendszer alakul ki.
Csináltam már sima liszttel, kenyérliszttel, félfehér liszttel, egyharmad fehér rozsliszttel (most ez a favorit), egyharmad teljes rozsliszttel... Mindenhogy jó.
Nem szoktam szeretni az ilyen ömlengéseket, de ez most nagyon bejött.
Egy véletlen tapasztalat:
Elég karakteres, ropogós héja van. Ha valakinek ez sok, akkor hagyja tovább lefedve!
Nem véletlenül nem jut eszébe H_G-nek az étterem neve, ugyanis kívülről nem nagyon látszik. Régebben vmi Square volt, ha jól emlékszem, de épp a múltkor néztem, hogy a buszmegállónál kinn van egy tábla ajánlatokkal, de az étterem neve nincs rajta, és a bejáratnál se látom. Ha emlékszel a környékre 2001-ből, akkor sejtheted, hol van. A Lajos utcán van (hegy felőli oldalon) ez a böszme nagy irodaház, hullámos-fémszerkezetes üveg előtetővel, és a közepénél van egy beugrója, ott a buszmegálló is, és ott kell a beugrónál bemenni egy átrium-szerű részhez. ribizli
Ezeket össze kell keverni, nem kell dagasztani. Jól lezárva 12-18 órát keleszteni. Ekkor egy elég furcsa állagú, buborékos, kissé savanykás szagú, híg masszát kapunk.
Kicsit kilapítani, balról, jobbról, fentről, alulról behalytani és a hajtott résszel lefelé 2 órát ruhával letakarva pihentetni.
Jól meg kell lisztezni (vagy az eredeti szerint korpázni) a deszkát is meg a tésztát is, mert nagyon ragad.
Sütőt és benne egy edényt forróra (250-fokra) előmelegíteni. Tésztát beleborítani, hogy a hajtogatott fél legyen felül. Fél órát lefedve és 20-25 percet lefedés nélkül sütni.
A pizzalángosba is lehet tömködni :) De volt úgy, hogy időhiány miatt kész pitát vettem, és amíg sült a hús, kis olivaolajjal megkenve a sütőben átmelegítettem/pirítottam, finomabb úgy. Aztán még úgy is csináltam, hogy nem kis szilatokra, hanem vékony szeletkékre vágtam a húst, a fokhagymát a pácba tettem és faszén-grillen sütöttük. Na ez volt a legfinomabb :)
Ma nem. Ma legfeljebb bekevered, abból holnap lesz kenyér!
Egy vastagabb falú edényben kell sütni, ez helyettesíti a követ is. Lehet vas, üveg vagy akár zománcos anyag. Én üvegben szoktam, de nincs fedő hozzá, ezért 2 réteg alufóliával fedem le.
No azt szeretnem en is kiprobalni - a dagasztas nelkulit. Lehet meg ma. . . ha nem kell hozza ko. Mert a pizzaban az a jo, hogy ha nem akarok fozni, hazhoz hozzak :))!
Én elég gyakran készítek, a férjem nagyon szereti. A Nagycsarnokban, az Ázsia boltban vettem gyros-fűszert (nem sós, nem ízfokozós, csak a megfelelő fűszerek vannak benne), ebből csinálok olivaolajjal pácot. Az apróra nyesegetett húst bepácolom, jó forró olajban jól megpirítom, a végén teszek hozzá fokhagymát is. Pizzalángost és vegyes salit joghurtos öntettel, vagy görög salátát adok hozzá.