Keresés

Részletes keresés

GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41090

Igen, egyet én is kidobtam, azóta jobban lisztezek:)

Szerintem a sok víz a lyukak méretét növeli, én is a lyukacsosabbat szeretem, úgyhogy én is elég hígra hagyom.

 

Előzmény: t3v3d3s (41085)
ribizli Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41089
Én mondjuk nem voltam elragadtatva ettől a dagasztás nélküli kenyértől, de részben a vastag héj miatt. Amúgy se szoktam sokat dagasztani a kenyértésztát, összeállítom, addig gyúrom, míg szép sima lesz, aztán keljen magának. :)
Viszont ezt a dagasztás nélkülit jénaiban sütöttem, teljesen jó volt edénynek, csak arra figyeltem, hogy edényalátétre tegyem, mikor forrón kiveszem a sütőből - meg is égett az alátét. :) És áldottam a sütőkesztyűt!
ribizli
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41088
Kosoznom, koszonom, koszonom!!! Megyek nem dagasztani. . .






Hogy ez milyen jol nez ki!!! Miben sutotted?
Előzmény: GPF (41074)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41087
valami, amit üresen is fel tudsz forrósítani - írta az eredeti recipe.
én szilikonosban sütöttem, és a tepsit, amire rátettem a formát, azt melegítettem fel önmagában. rá alufólia. A kérge így is jó ropogós lett.
Előzmény: Thor (41084)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41086

Magas edény kell! Eredetileg fazékban sütik!

Előzmény: Thor (41084)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41085
a másodiknál természetesen, nem a "kovászgyártásnál". nem kő rászorítani :) így csak egy konyharuhát dobtam ki :) asszem a mindennapi kenyerünkben is írtam, hogy ha túl sok vizet veszel el, hogy ne legyen annyira-annyira híg és kezelhetetlen a tészta, nem lesz olyan jó a végeredmény.
Előzmény: GPF (41083)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41084

Esetleg a sütésre :)

Gondolom, oda alufólia kell, mert fedős tepsit még nem nagyon láttam. Esetleg jénaiban?

Kb. a jénai és a vékonyfalú, kerek, rozsdamentes sütőtál közül választhatok, melyik a jobb hozzá?

Előzmény: GPF (41083)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41083

Melyik fázisra írod a follpack-ot? A hosszú kelesztésnél kell a tálon a jólzáródó fedél, az lehet folpack is, vagy a kelesztőtál teteje, vagy én sima fedővel szoktam.

 

De a második, hajtogatás utáni fázisban hogyan jó a follpack? Hogyan dolgozik a tészta?

Előzmény: t3v3d3s (41078)
noaaa Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41082

Köszönöm H G, hogy leírtad a májast, nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! A család nagyon májasos, de a boltiak összetételétől mindig elborzadok, így gondoltam, lehet, hogy macerás itthon készíteni, de legalább nem nátrium-nitritet és társait falunk.

Ez a kenyér is klasszul néz ki, éppen ilyen hólyagos-héjas fajtáról álmodozom én is. Az enyémek mindenesetre már süldögélnek, az illatuk elég jó és szépen megemelkedtek, meglátjuk vacsoraidőben jogos-e az optimizmus :-)))

Előzmény: H_G (41014)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41081

Nekem még csak randák sikerültek, de mind nagyon finom volt..

Persze én toltam el, hol így, hol úgy....:}}

Előzmény: Thor (41076)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41080

Ja, ennek a receptnek szinte minden adatát változtattuk már.

 

Tök mindegy, mekkora a pohár (bizonyos ésszerű határok között). Nem kell az élesztőt utánaigazítani, mert szerintem a hosszú kelesztés miatt önfenntartó rendszer alakul ki.

 

Csináltam már sima liszttel, kenyérliszttel, félfehér liszttel, egyharmad fehér rozsliszttel (most ez a favorit), egyharmad teljes rozsliszttel... Mindenhogy jó.

 

Nem szoktam szeretni az ilyen ömlengéseket, de ez most nagyon bejött.

 

Egy véletlen tapasztalat:

 

Elég karakteres, ropogós héja van. Ha valakinek ez sok, akkor hagyja tovább lefedve!

Előzmény: GPF (41074)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41079
bármilyen fehér, max. egyharmadát helyettesítsd teljes kiőrlésűvel
Előzmény: Thor (41077)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41078
egy jó tanács: NE konyharuhával, hanem folpackkal...
Előzmény: Thor (41076)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41077
Milyen liszt? Teljes kiőrlésű búza v. tönkölybúza (asszem ilyen van otthon) jó hozzá?
Előzmény: GPF (41074)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41076

Nahát! Ez marha jól néz ki! Kipróbálom.

Köszi!

Előzmény: GPF (41074)
ribizli Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41075
Nem véletlenül nem jut eszébe H_G-nek az étterem neve, ugyanis kívülről nem nagyon látszik. Régebben vmi Square volt, ha jól emlékszem, de épp a múltkor néztem, hogy a buszmegállónál kinn van egy tábla ajánlatokkal, de az étterem neve nincs rajta, és a bejáratnál se látom.
Ha emlékszel a környékre 2001-ből, akkor sejtheted, hol van. A Lajos utcán van (hegy felőli oldalon) ez a böszme nagy irodaház, hullámos-fémszerkezetes üveg előtetővel, és a közepénél van egy beugrója, ott a buszmegálló is, és ott kell a beugrónál bemenni egy átrium-szerű részhez.
ribizli
Előzmény: ZsuR (41064)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41074

Szívesen, mert imádom. Mondjuk a kenyeres topicban többször kitárgyaltuk, de hogy ne kelljen keresni:

 

3 pohár liszt

1,5 pohár víz (kicsit kevesebb, mert így már túl híg a tészta)

2 tk só

1 tk porélesztő (én kb 1/8-ad frisset szoktam használni.)

 

Ezeket össze kell keverni, nem kell dagasztani. Jól lezárva 12-18 órát keleszteni. Ekkor egy elég furcsa állagú, buborékos, kissé savanykás szagú, híg masszát kapunk.

Kicsit kilapítani, balról, jobbról, fentről, alulról behalytani és a hajtott résszel lefelé 2 órát ruhával letakarva pihentetni.

Jól meg kell lisztezni (vagy az eredeti szerint korpázni) a deszkát is meg a tésztát is, mert nagyon ragad.

 

Sütőt és benne egy edényt forróra (250-fokra) előmelegíteni. Tésztát beleborítani, hogy a hajtogatott fél legyen felül. Fél órát lefedve és 20-25 percet lefedés nélkül sütni.

 

Ilyen lesz:

 

 

Előzmény: Thor (41066)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41073
Eszrevettem - koszonom neked is.

Persze, hogy tuleljuk - ne feledd, nem mi vagyunk a veszelyeztettek :))!
Előzmény: tuutuu (41071)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41072
Itt olvastam valahol - talan a Mindennapi kenyerunk-ben? Nezem, de hatalmas irodalom! em talalom. . .talan valaki tud kozelebbit? Elmentett receptet?
Előzmény: Thor (41070)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41071

Én is szóltam, ha halkan is..:}}

Mindegy, túléljük..:}}

Előzmény: ZsuR (41029)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41070
Óóó, mutasd meg lécci, hol nézed?
Előzmény: ZsuR (41069)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41069
Igen - ugy ertettem, elkezdem.
Van egy csodalatos ontottvas labosom - amikor olvastam errol a receptrol, azt gondoltam, az eppen jo lesz hozza.

Megyek megnezem a receptet.
Előzmény: GPF (41067)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41068
A pizzalángosba is lehet tömködni :)
De volt úgy, hogy időhiány miatt kész pitát vettem, és amíg sült a hús, kis olivaolajjal megkenve a sütőben átmelegítettem/pirítottam, finomabb úgy.
Aztán még úgy is csináltam, hogy nem kis szilatokra, hanem vékony szeletkékre vágtam a húst, a fokhagymát a pácba tettem és faszén-grillen sütöttük. Na ez volt a legfinomabb :)
Előzmény: GPF (41065)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41067

Ma nem. Ma legfeljebb bekevered, abból holnap lesz kenyér!

 

Egy vastagabb falú edényben kell sütni, ez helyettesíti a követ is. Lehet vas, üveg vagy akár zománcos anyag. Én üvegben szoktam, de nincs fedő hozzá, ezért 2 réteg alufóliával fedem le.

Előzmény: ZsuR (41062)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41066
Az milyen? Valahol már közzétettétek lennebb? Vagy elmondod nekünk most?
Előzmény: GPF (41056)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41065

Nálunk a kölykök imádják. Mondjuk én is.

De pita kell hozzá, mert a beletömködés, lélecsurgás a lényeg.

Mindenki azt tesz bele, amit akar. Meg ami van.

 

Nálunk a pácolás kimaradt, de meg fogom próbálni! Meg a fokhagymát is.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (41061)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41064
:((
Előzmény: H_G (41055)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41063
Jujj de jol hangzik!!!
Előzmény: Vének Tanácsa TM (41061)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41062
No azt szeretnem en is kiprobalni - a dagasztas nelkulit. Lehet meg ma. . . ha nem kell hozza ko.
Mert a pizzaban az a jo, hogy ha nem akarok fozni, hazhoz hozzak :))!
Előzmény: GPF (41056)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41061
Én elég gyakran készítek, a férjem nagyon szereti. A Nagycsarnokban, az Ázsia boltban vettem gyros-fűszert (nem sós, nem ízfokozós, csak a megfelelő fűszerek vannak benne), ebből csinálok olivaolajjal pácot. Az apróra nyesegetett húst bepácolom, jó forró olajban jól megpirítom, a végén teszek hozzá fokhagymát is. Pizzalángost és vegyes salit joghurtos öntettel, vagy görög salátát adok hozzá.
Előzmény: GPF (41034)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!