Keresés

Részletes keresés

jutasch Creative Commons License 2005.03.17 0 0 216
Sziasztok! Én még csak most bukkantam erre a topicra, végig olvastam. És gondolom sokan vannak, akik nem szólnak hozzá, de nagyra értékelik Fóka és Török Péter hozzászólásait. Péter átböngésztem a weboldalad (www.ashtanga.hu). Nagyon tanulságos, érdekes az indiai naplód. Fóka, örülök, hogy egyéves hallgatás után visszatértél a topicra. Én, öt éve jógázok (Iyengar yoga), és még csak kb. most egy éve mondhatom el magamról, hogy kezdem megismerni a testem, önmagam. Oktatóm Eugénia (de többször voltam Csendes Erzsébet óráján is, aki nagyon ritkán Pesten is tart órákat). Eugénia arra tanít, hogy minden egyes ászanát tudatosan végezzek, és közben nyugodt, egyenletes legyen a légzésem. Főleg hevedert használunk segédeszköznek, de az a lényeg, hogy senki ne feszítse túl a húrt (mert elszakad). Még csak egy éve jógáztam, amikor egyik alkalommal elegem lett, hogy nem tudom megcsinálni a lótuszülést, megcsináltam, de azt hittem hirtelen, hogy a bokám kijött a helyéről, utána másfél év is eltelt amíg helyre jött a bal bokám. Még orvoshoz sem mentem el (mert azt mondogattam, hogy nem érek rá, nagyon elfoglalt vagyok), pedig szerintem ínszalag húzódásom lett. Mára már jobban odafigyelek magamra. Azért szeretek jógázni, mert nem fullaszt ki, nem terheli meg a szívet. Az ászanák alatt végzett tudatos légzés megkönnyíti a gyakorlatok végzését. A hétköznapi életemben is átvettem a tudatosságot. Séta, futás közben is figyelem a légzésem, hogy egyenletes legyen. És már nem vagyok olyan szeleburdi, nem kapkodok a munkámban. Nem stresszelek.. Nagyon sok idegrendszer erősítő ászana van, kedvencem a Shírsászana (a fejen állás), ami persze eleinte alig ment. Nagyon szeretem a szanszkrit kifejezéseit az ászanáknak, mert így egy nemzetközi jógatáborban is megértem az oktatót. Szerintem a legfontosabb, hogy tapasztalt oktató nélkül ne kezdj el jógázni! És főleg a helytelen pránájamát végzőknél megszakadhatnak a tüdőben a kis hajszálerek. Tapasztalatból beszélek. Írja a topicban egyik hozzászóló, hogy majd lehet hogy egyszer elkezdi, nagyon elfoglalt, meg hogy otthon szeretné végezni, és segítsünk hogy hol van olyan tanfolyam, ahol gyorsan elsajátíthatna egyes ászanákat, és akkor már otthon is végezheti. Én is nagyon elfoglalt vagyok, de örülök, hogy járok jógaórákra. Én több éve járok, de még mindig van mit tanulnom. Főleg azért járok, mert nagyon inspiratív számomra a közös jógázás. Nem bámuljuk, hanem segítjük egymást, segítünk egymásnak kitartani, tökéletesíteni a pózokat. Annyira jó! Nagyon sok jóga klub van már az országban. Öt évvel ezelőtt, amikor elkezdtem a neten keresgélni akkor alig találtam valamit, és elmentem két helyre is (no comment) és nem tetszett, úgyhogy csak egyszer mentem el, de egy hónapon belül találtam egy stúdiót, ahová azóta is járok. Nagyon fontos, amit Péter és Fóka is hangoztat, keresd a megfelelő stúdiót, ahol jól érzed magad, előbb-utóbb megtalálja mindenki a magának való utat. Üdv: judit Zsolty már jobban vagy? Voltál dokinál?
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.08 0 0 215
Kedves Zsolty,
szerintem először is mindenképpen mutasd meg magad orvosnak. Én nem vagyok orvos, másrészt látatlanban igen nehéz bármi konkrétumot mondani.
Ha még végeznéd az említett gyakorlatokat, ajánlatos volna minimum visszafogni az intenzitást, de legjobb lenne egy időre abbahagynod. Részletek híján nem tudo megítélni az említett videót, de nagyon úgy tűnik, jelenleg nem felel meg neked az a program. Lehet, hogy valamilyen meglévő testi problémádat hozta ki a máskülönben jó gyakorlat, de az is lehet, hogy úgy rossz ahogy van (Jóga címszó alatt sajnos sok szemetet is találni :-( ).
Ezért érdemes - különösen eleinte - tanárral tanulni, különböző iskolákat kipróbálni, hogy szakértői segítséggel megtaláld azt, ami neked leginkább megfelel.
Remélem tudtam segíteni.
Péter
Előzmény: zsolty01 (214)
zsolty01 Creative Commons License 2005.02.06 0 0 214

Sziasztok!

A következő kérdésem van:

Nemrég, kb. 4 hete kezdtem el videokazira alapgyakorlatokat végezni.

És a mellkasomnál, de inkább a szegycsontomnál iszonyú fájdalmak jelentkeztek.

Valószinű, hogy túlerőltettem magam? Begyulladhatott?

A hátam is elkezdett fájni, bár azóta az már megszűnőben van,

de itt elől... ez borzalmas. Hasító, de főként nyomó érzések

Ha tudtok, álazoljatok.

Köszönettel:

zsolty01

Előzmény: TörökPéter (213)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.04 0 0 213
Én nem egészen erre gondoltam, hanem inkább arra, hogy az érintés egyszerre energia- és információcsere.
Az, hogy hogyan érintek meg valakit, elmondhatja neki, hogy ott vagyok vele, hogy figyelek rá, hogy szeretem. Jógaoktatás közben azzal, hogy egy ponton megérintem, odairányítom a figyelmét. Az érintés jellege, erőssége, a nyomás iránya stb. mind segít neki megérezni, mit és merre változtasson a pózon. És ez csak a könnyen leírható fizikai szint!

A szóbeli információcsere megint egy jó kis téma önmagában :-) Különbözőek vagyunk, én pl. eléggé analitikus aggyal vagyok megáldva, tehát jól tudok együttdolgozni a kérdezős emberekkel. Másfelől magam egyre kevesebbet használom az elemzőkészségemet a saját életemben (= munkahelyen kívül - mert ott azért karban van tartva) és egyre inkább az érzéseimre, intuíciómra hagyatkozom. Mindkettőnek megvan a maga haszna, és mindkettőt lehet fejleszteni. A szavak lehetnek gátjai a spirituális fejlődésnek, meg segítői is - embere és helyzete válogatja. Idővel az ember megtanulja, mikor érdemes beszélni és mikor jobb hallgatni.

Azt, hogy milyen lesz egy csoport előre szvsz felesleges - és nem is lehet - kitalálni. Úgyis másmilyen lesz ;-) Ha bizonyos emberekkel nem tudsz igazán együtt dolgozni, illetve nem tudod nekik azt és úgy nyújtani, amit szeretnének, akkor legjobb, ha átirányítod őket egy nekik megfelelőbb tanárhoz. Szvsz tanárként - csakúgy mint az életben általában - elég, ha megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik, a többi nem a mi dolgunk (isvara pranidhana, ha így jobban tetszik :-)

A nemi vonzás... hmmm, ez megint önmagában is megérne egy misét :-)
Nekem is alapból jobb a kapcsolatom a lányokkal, és nagyon vonzó és szép lányok láttán bizony néha egy picikét vissza kell fognom magamat az órákon. Nagyon fontosnak tartom, hogy az egész csoportban mindenkire egyformán figyeljek és mindenkivel foglalkozzak. Másfelől meg azt is, hogy a jógasálában tanárként legyek jelen és ne férfiként. A nemét persze nem tudja letenni az ember az ajtóban, kiélvezhetem egy szép ember látványát vagy érintését, de ennek semmiképp sem szabad a tanítás rovására menni. Másszóval senkit sem szabad csak azért fogdosnom, mert az nekem jólesik.
Péter
Előzmény: Törölt nick (211)
A skót Creative Commons License 2005.02.04 0 0 212

Nemcsak számodra lehetetlen szavakba foglalni, szerintem általában nem lehet. Nekem is sokszor van, hogy valaki megkérdezi, miért csinálok ezt-és-ezt így-és-így, és miért nem másképp. Rendszerint nem tudom elmondani, hiába mondom, hogy csak mert érzem, tovább nem tudom elmagyarázni, hogy mi van amögött, ha kérdezik (márpedig kérdezik...). De ez vonatkozik úgy általában az életre is.

Előzmény: Törölt nick (211)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.03 0 0 210
Egyetértek :-) A keménység szerintem összefér a spiritualitással, de ha az ember CSAK kemény, az nem. Tudni kell lágynak is lenni, és tudni kell, mikor melyik a jó megközelítés.
Mondjuk a Bhagavad Gíta arról (is) szól, hogy bizonyos helyzetben a spirituális megoldás a lehető legkeményebb...

Én se szeretem a túlzottan katonás oktatókat. Az eszményem, amifelé törekszem, egyfajta apafigura, aki a legkevésbé sem zsarnoki, hanem ellenkezőleg: segít, támogat és egy biztonságos környezetet teremt a tanítványai számára, amiben azok kedvükre játszhatnak és félelem nélkül kipróbálhatnak új dolgokat.

Abban a tudásban, hogy hogyan segíthetek a tanítványaimnak a legjobban, szvsz benne kell lennie az anatómiának is - nekem rengeteget segített és sokmindent megváltoztatott, amikor elolvastam egy anatómiakönyvet. Egy teljesen új dimenziót ad a saját gyakorlatomhoz és a tanításhoz is, hogy (alapszinten legalább) tudom, mi történik a bőr alatt és mélyen a test belsejében egy adott mozdulat közben.
De ez csak az alap, és erre kell felgyülemlenie a személyes tapasztalatnak. Minden ember egyedi, és nem lehet senkire típusmegoldásokat alkalmazni: mindig meg kell tanulnom és meg kell éreznem, hogy egy adott tanítványom testi felépítése milyen, mik az erősségei és gyenge pontjai, hol van szüksége segítségre és mennyire stb. Plusz még ez napról napra is változik: egyik nap tele lehet az ember energiával és úgy hajlik mint a nádszál, következő alkalommal alig bírja bevonszolni magát a jógasálába, vagy merev mint a bot... Ha ráteszem a kezem valakire, megfeszülhet vagy ellazulhat, attól függően, hogy mennyire vagyunk összehangolódva. Elindul (vagy nem) egy energiacsere köztünk, és ez egyben információcsere is! Mindezeket a dolgokat tényleg csak megérezni lehet.
Péter
Előzmény: Törölt nick (208)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 207
Ja, egyébként tanítanak Iyengart itthon is. 1 db okleveles tanár van (Csendes Erzsébet Egerben), itt Budapesten többen is tanítanak, pl. a Szúrja Jógastúdióban. Csak elég szerencsétlenül astánga jógának nevezik, ugyanúgy, mint azt az iskolát, amibe én tartozom :-/
Tisztázás végett: emennek a "hivatalos", teljes neve Astanga Vinyásza Jóga, és Sri K. Pattabhi Jois a guruja.
Péter
Előzmény: Törölt nick (203)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 206
Az Iyengar jóga az astangának unokatestvére; B.K.S. Iyengar és Sri K. Pattabhi Jois mindketten egy Krishnamacharya nevű bácsinál tanultak. Akitől ezen kívül még legalább két másik egyedi jógaiskola kiindult; nem volt egy mindennapi ember.
Nekem Iyengarral nincs sok tapasztalatom, de az tetszett. Mondjuk azon a workshopon, ahol én jártam, nem voltak ilyen erős feszítések, mint amit te leírsz. Ez biztos hogy tanárfüggő is.
Az astangában ennél ijesztőbb történetek is keringenek Pattabhi Joisról.
A legendák szerint viszont akármilyen drasztikus beavatkozásokat is csinált, mindig terápiás céllal tette és mindig pontosan tudta, mit csinál. Tehát volt olyan is, hogy valakinek szalagjai szakadtak - de egy hónappal később gyógyultan és hajlékonyan távozott Mysore-ból. Nancy Gilgoff, az egyik legelső nyugati tanítványa olyan betegen vetődött Mysore-ba, hogy nem hitte volna, hogy megéli a harmincas éveit - ma, több mint harminc évvel később tele van energiával és gyógyulását egyedül Pattabhinak tulajdonítja. Ő azt mondja, Pattabhi szisztematikusan keresztülhajtotta őket az összes félelmükön és ezáltal felszabadította őket.
Sajnos sokan ebből csak a keménységet tanulták/tanulják el, és azt nem, hogy egy igazi mester mindig pontosan tudja, pontosan kinél, milyen helyzetben, a másodperc melyik törtrészében lehet nagy erővel beavatkozni, és mikor nem szabad. Ahol ez a tudás hiányzik, ott nem gyógyítanak, hanem sérülteket gyártanak :-(((
Magam teljesen tudatában vagyok, mennyire csekély a tudásom, ezért mindig az óvatosság oldalán igyekszem maradni. Úgyhogy csak ritkán szoktam a tanítványaimon ugrálni ;-)
Péter
Előzmény: Törölt nick (203)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 205
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a hagyomány szerint minden külső tanító és mester csak a lelkünk legbelsejében lakó saját személyes tanítónk (hívhatjuk Istennek, Taónak, kozmikus tudattalannak stb is) kivetülése. Tehát a külső tanító szerepe (ideális esetben) annyi, hogy elvezesse az embert ehhez a belső Guruhoz. Amint ráébredtél, hogy benned mindig ott van ez a belső hang, akiben teljesen megbízhatsz, mert az voltaképpen a te legbelső lényeged - onnantól fogva külső tanítóra nincs szükséged.
A kevésbé ideális külső tanítók sajnos sokszor éppen ennek ellentétét teszik, magukhoz kötik és függővé teszik a tanítványaikat. Szóval nem árt résen lenni... nem mind igazi tanító, aki Mesternek vagy Gurunak szólíttatja magát.
Péter
Előzmény: Törölt nick (195)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 204
Cicó,
ez megint egy rendkívül érdekes (és rejtélyes) dolog.
Sokaknak van olyan élménye (nekem is volt), hogy amikor elkezdenek gyakorolni, pl. meditálni, akár az első alkalmak alatt hirtelen erős spirituális élményeket élnek át. Aztán ezeket lehet, hogy sokáig nem tudják megismételni, akármilyen lelkesen gyakorolnak! Idővel - kitartással és türelemmel - persze eljut az ember odáig is...
Szóval úgy néz ki, mintha sokszor kapnánk egy ajándékot, egy betekintést abba, mi minden vár ránk, ha kitartóak vagyunk. Mondhatni, Isten a legrosszabb fajta beetetős marketinggel dolgozik ;-)

Ennek egyébként szvsz az elme működése áll a hátterében. Amikor valami teljesen váratlan spirituális élményt élsz át, az olyan intenzitású, hogy az elméd egyszerűen leblokkol. És ezzel sokszor hozzásegít, hogy (többé-kevésbé, tudatosságod szintjétől függően) átéld az élményt olyannak, amilyen. (Egy bizonyos határig; ha az élmény túl intenzív, akkor egyszerűen "kiveri a biztosítékot" és elájulsz vagy még rosszabb is történhet. De ez magától szvsz sosem történik meg, csak akkor, ha túlerőltetted magad).
Utána viszont, ahogy magadhoz térsz, az elme elkezdi gyártani a gondolatokat. "Mi volt ez? Hú, de klassz volt! Ilyet méééééég akarok! Lehet, hogy ez a nirvána? Vagy mégsem, mert X könyvben azt olvastam, hogy..." és így tovább. És utána ahányszor visszamész gyakorolni, baromi nehéz megállni, hogy az elméd ne szóljon bele azzal, hogy "Jaj de jó, megyünk vissza arra a csodás helyre! De mér nem vagyunk még ott? Mikor érünk oda? Biztos valamit rosszul csinálsz. Nem inkább így kéne?" stb. Ez az, ami garantáltan lehetetlenné teszi, hogy bármiféle spirituális élményt átélj. A másik gát meg a nagy görcsös akarás. Amint ezeken túlhalad az ember, eljuthat - most már egyre tartósabban - oda, amiből a rövid kis ízelítőt kapta annak idején.
Péter
Előzmény: Cicó_ (192)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 201
Cicó,
köszi a dicséretet. Azért remélem olvastad, hogy a képeken nem én vagyok: én a kamera másik oldalán álltam :-)
Akkor előbb-utóbb remélhetőleg összefutunk személyesen is - addig is élvezetes jógázást kívánok :-)
Péter
Előzmény: Cicó_ (191)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 200
Skót,
teljesen egyetértek, én is a magam kárán tanultam ezt meg ;-)
Ahogy mellesleg a többség. Sajnos elég sokan vagyunk annyira érzéketlenek (különösen a jógagyakorlat kezdeti néhány évében), hogy egyszerűen nem jutnak el a tudatunkba a testünk finomabb jelzései. Csak akkor eszmélünk, amikor már megtörtént a baj.
Ehhez még hozzájön az is, hogy a térdízület a fizikai kialakítása és használati módja miatt a testünk legérzékenyebb ízülete, és nem szokott figyelmeztető jeleket adni: sokszor az első figyelmeztetés már maga a sérülés.
Péter
P.S Az ászana neve Dhanurászana (íj-póz).
Előzmény: A skót (190)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 199
Librigirl,
meg tudnád fogalmazni, hogy mitől pánikolsz be, mi az alapvető oka ennek a félelemnek? Mitől lehet az, hogy bizonyos helyzetben előjön, más helyzetben (túra közben) meg nem?
Ez csak egy javaslat, nem akarok semmit ráderőltetni. Tudom, hogy nem könnyű ebbe az érzésbe belemenni, elemezni, de érdemes megpróbálnod, mert végső soron csak ezen keresztül bukkanhatsz rá a félelmed valódi okára. És a félelmet csak úgy győzheted le végérvényesen, ha szembenézel vele.

Ha túl személyesnek érzed a dolgot ahhoz, hogy itt mindenki előtt beszélj róla, elérhetsz e-mailben is: torok_peter <kukac> yahoo <pont> com .
De legjobb lenne, ha beszélnél a jelenlegi tanároddal személyesen. Igazából nem szeretnék belekontárkodni az ő dolgába :-)
Péter
Előzmény: librigirl (186)
TörökPéter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 198
Kedves Fóka,
"Tamaszikus tápok: minden, amitől tespedt leszel. Húsok, tartósított élelmiszerek, gomba, rántással készült főzelékek, teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények."

Gyanítom, hogy itt becsúszott egy sajtóhuba és valójában finomított (fehér) lisztből készült péksüteményeket akartál írni...
Péter
Előzmény: Törölt nick (188)
librigirl Creative Commons License 2005.02.02 0 0 197

"Persze, hát ez természetes. Nem is aszontam, hogy minden részletre magától érez rá az ember. Inkább a késztetés jön magától. De a tanítók és Mesterek szerepe ősidők óta nélkülözhetetlen az útkeresők életében."


egyetértünk. nekem még egyelőre az okoz örömet, ha sikerül egy ászana vagy pár percig képes vagyok figyelni a légzésemre:) te már messzebb jársz, de hogy én is megtapsztalhassam azt amiről te írtál, nekem még ezt kell megtanulnom. de hát ez tulajdonképpen majdnem mindennel így van:)
Előzmény: Törölt nick (195)
librigirl Creative Commons License 2005.02.02 0 0 196
nekünk is mindig elmondja az oktató, hogy csak annyit, ami még jól esik és elég csak 1 vagy egy fél miliméterrel tovább, mert könnyebb a mindennapi gyakorlással 1mm-t haladni, mint egyszerre behozni azt, amit nem lehet.
óra előtt kicsit be szoktam melegíteni, mert a tiedhez hasonló tapasztalatom volt már sajnos, még karatés korszakomból.
amúgy én nem a Padmába, hanem Klinikákhoz járok a Jóga a mindennapi életben órákra.
Előzmény: A skót (190)
Cicó_ Creative Commons License 2005.02.01 0 0 193

A skót :)


köszi, hogy figyelmeszteted a kezdőket, tényleg nem árt az óvatosság
igaz itt az oktató mindig mondja,
hogy csak addig csináljuk a gyakorlatokat, hogy ne érezzünk fájdalmat
bármikor abba lehet hagyni, kijavítja a mozdulatokat...

 

sajnos 2 éve én iss megsérültem sportolás közben a térdemen, azóta se jött rendbe teljesen
ráadásul a gerincemmel is gond van :(
de remélem ezek a kezdőknek való gyakorlatok nem okoznak majd gondokat

 

>>tavasztól én is csatlakozom hozzátok...<<
gyere csak, majd tartunk egy topik-talit :)

Előzmény: A skót (190)
Cicó_ Creative Commons License 2005.02.01 0 0 192

Fóka
ezt írod:
>>olyan hihetetlen eufóriával éltem meg a spirituális ébredést<<

mégiss mennyi idő telt el a kezdetektől?
mert gondolom nem az első jógázás után érezted rögtön
agykontrollal már jógázás előtt is foglakoztál?

Előzmény: Törölt nick (184)
Cicó_ Creative Commons License 2005.02.01 0 0 191

szerintem senki nem veszi önreklámozásnak amit írtál +
a képek úgy iss magukért beszélnek :)


nagyon jó a honlapod, már akkor olvastam mikor feltetted ide,
gondoltam is hogy megnézem  a tanfolyamotokat, de aztán másként alakult

na majd tavasszal, ha jössz :)

Előzmény: TörökPéter (182)
A skót Creative Commons License 2005.02.01 0 0 190

Olvasom itt a hozzászólásokat, és örülök, hogy vannak újabb jógázók.:-) Na és épp emiatt ragadok most billenttyűzetet, hogy leírjam egy fontos - és kissé fájdalmas tapasztalatomat! Szóval kezdők, nagyon vigyázzatok a gyakorlatokkal, hogy tényleg csak addig és annyit nyújtsatok/tartsatok ki, amíg nem éreztek túlzott megerőltetést, és mindent csak lassan! Ugyanis én kb. 2-3 hete jártam úgy az ardha-maciendrászana, azaz az egyik gerinc-csavaró gyakorlat során, hogy pillanatnyi figyelmetlenség miatt kicsit túlcsavartam magam (bár hozzáteszem, hogy nem éreztem, hogy megerőltető lett volna, úgyhogy nem csodálom, hogy nem vettem észre, mivel nem éreztem...). Ennek folyományaként azóta se tudok rendesen oldalra fordulni, csak nagyon minimálisan... Mostanság kezd már egy kicsit javulni, de ha elfordulok egy picit jobban, egyből fájnak a belső szalagok...

 

Úgyhogy, csak óvatosan!

 

Amúgy korábban a térdemmel is jártam már így, és akkor se értettem a dolgot, mert semmi túlfeszítés nem volt a dologban, és mégis megfájdult az egyik ínszalagom a térdemben, és akkor két hónapig nem tudtam csinálni azt a gyakorlatot (nem jut eszembe a neve, hasonfekvésben a karokkal meg kell fogni a bokákat, és így kitartani vagy hintázni - mint valami bölcső).

De azért ezeknek is megvan a maguk haszna, mert általuk csak tudatosabb, óvatosabb lesz az ember.

 

Üdv.: Skót

 

Ui.: ha tényleg olyan jó a Padma stúdió, elképzelhető, hogy tavasztól én is csatlakozom hozzátok...

librigirl Creative Commons License 2005.02.01 0 0 189
"Egyáltalán, a jógában nincsenek előírások, hanem csak ajánlások, aztán vagy megtapasztalod valaminek a kívánatos mivoltát, és aszerint teszel (eszel), vagy nem, és akkor sincs semmi baj. Egyszer majd úgyis sikerül. "

agykontrollt sem ismerem...de a szattvikus táplálkozásnak közben utánanéztem:) érdekes, amit írsz....'89-ben lettem vega, de semmi tudatos elhatározás nem bennem...1xrűen csak úgy éreztem ez a helyes:) abban az időben még nálunk nem volt ennek irodalma, így nehéz is lett volna. mostanában kezdtem tudatosabban hozzáállni a táplálkozáshoz, de azért igyekszem ezt lazán csinálni és nem végletekbe esni.
amit ebből ez egészből ki akartam hozni, hogy biztos vagyok benne, hogy a jógában is megtalálom idővel a helyes utat és megismerem teljességében, de kezdőként egyelőre az út a gyakorlás és a technikák elsajátítása. És ilyen értelemben egyelőre kellenek az intstrukciók.
Előzmény: Törölt nick (188)
librigirl Creative Commons License 2005.02.01 0 0 187
remélek valami ilyesmit a jógától:) szattvikus táplálkozásról még nem hallottam, a tejfogyasztásom pedig alapból minimális (reggeli teába)...szóval, nálam ez úgy látszik nem hatásos:(
Előzmény: Törölt nick (185)
librigirl Creative Commons License 2005.02.01 0 0 186
nincs szó semmiféle 3aslégzésről...1xrűen csak a légzésemet kéne figyelnem, ahogy TörökPéter is leírta.....de én már ettől bepánikolok.....pedig ha belegondolok csináltam már ilyet. pl. mikor bringázom vagy nagyobb túrán vagyok, vagy nagy hidegben, hogy ne a fárdságra vagy a hidegre gondoljak, a légzésemet szoktam hallgatni...és olyankor tényleg sikerül, az amit a jógaoktatóm is mondtott, hogy úgy figyeljem a légzésemet, mintha kivülálló lennék.
TörökPéter Creative Commons License 2005.01.31 0 0 183
Szerintem mindenképp beszélj a tanároddal, ő az aki (valamennyire) ismer téged és személyesen sokkal pontosabban tud segíteni, mint bárki itt a neten keresztül.
Egy-két általános tanácsot tudok adni így látatlanban, abban a reményben, hogy ártani nem ártok vele :-)

Először is, nem kell semmit sem elérned vagy bármire törekedned. Az alap az, hogy már tudsz lélegezni, évek óta csinálod ;-) tehát nem arról van szó, hogy bármit is rosszul csinálnál, csak esetleg lehet javítani a meglevő légzésmódodon (ahogy a legtöbbünknél lehet).
Úgy érzem a leírásodból, hogy görcsök vannak benned, vagy a légzőgyakorlattól görcsössé válsz. Ha így van, akkor eleinte szerintem elég, ha egyszerűen csak ülsz és figyeled a légzésedet. Nem kell semmit változtatnod rajta, csak megfigyeled tudatosan, mi minden történik a testedben: mozognak különböző izmaid, emelkedik és süllyed a hasfalad vagy a bordaíved, a tested belégzéskor eltelik oxigénnel, kilégzés után pedig elkezdesz egy pici légszomjat érezni, ami indítja a következő belégzést. Próbálj megbarátkozni a légzéseddel, a tested működésével ilyen módon, és próbálj eljutni oda, hogy mondjuk 10 percig lazán, erőlködés és feszültség nélkül tudod így figyelni a légzésedet.
Utána, ha ez már megy egy ideje gond nélkül, elkezdhetsz mélyebb lélegzeteket venni. De ezt sem kell túlzásba vinni! A cél nem az, hogy pattanásig feszítsed a légzőizmaid, hanem egyszerűen az, hogy jobban átmossad a tüdőd levegővel. Tehát ha a lehetséges maximális tüdőkapacitás 100%, akkor ebből elég, ha 70-90%-ot töltesz meg (a nyugalmi átlag kb. 10-20%!). Addig lélegezz be, amíg különösebb feszültség nélkül megy, utána szép nyugodtan engedd ki a levegőt. Ha azt érzed, hogy görcsösebbé válsz, akkor vegyél vissza az intenzitásból, vagy akár térj vissza az előző fázisra.
Előfordulhat az is, hogy túl gyorsan lélegzel (hiperventilláció). Ha túl sok oxigén kerül be a szervezetbe és egyúttal a széndioxid szintje leesik, szédülés vagy enyhe rosszullét lehet az eredmény. Szerencsére ilyenkor elég, ha egyszerűen abbahagyod a légzést egy időre (amíg nem kezded el érezni a légszomjat), vagy kisebb levegőket veszel.
Aztán lehet a teljes légzés egyes fázisait (hasi, mellkasi légzés) is gyakorolni külön, ha együtt túl nehéz. Ugyanezekkel az alapelvekkel: túlerőltetés vagy görcsösség esetén térj vissza a nyugodt alaplégzéshez.
Remélem, tudtam valamit segíteni... de mindenképp javaslom, hogy beszélj személyesen az oktatóddal :-)
Jó gyakorlást!
Péter
Előzmény: librigirl (178)
TörökPéter Creative Commons License 2005.01.31 0 0 182
Nem titok, bár nem azért írtam, hogy reklámozzam magam :-)
Astanga vinyásza jóga, korábban már írtam róla (150 körül).
Bővebben itt: www.astanga.hu.
Egyébként valószínűleg csak március tájékán jövök, ha jövök.
Péter
Előzmény: Cicó_ (180)
Cicó_ Creative Commons License 2005.01.29 0 0 181
Librigril
a 3as jóga légzésre gondolsz?
én iss most tanultam - egyenlőre csak akkor sikerül, ha csak azt csinálom,
mert nagyon kell figyelnem hogy veszem a levegőt
Előzmény: librigirl (178)
Cicó_ Creative Commons License 2005.01.29 0 0 180

helló Péter


és milyen órát fogsz tartani, ha nem titok?

bár ha jössz, előbb-utóbb kiderül :)

 

 

Előzmény: TörökPéter (177)
Cicó_ Creative Commons License 2005.01.29 0 0 179

igen nagyon tetszett, bár elég sokan voltunk a nagyteremben

 

nagyon rugalmasak a bérlettel- szinte minden foglalkozásra lehet vele menni

én 12 alkalmasat vettem 3 hónap alatt kell lejárni és 10.6xx Ft volt
itt a januári órarendjük:

órarend1
Előzmény: akikerdez (176)
librigirl Creative Commons License 2005.01.29 0 0 178
nekem ez a tudatos légzés nem megy:( az oktató azt mondta gyakoroljuk otthon reggel vagy este 10 percet....gyakorlom, de nem sikerül. egy idő után a torkomban, mintha egy buborék lenne és úgy érzem nem kapok rendesen levegőt. most már inkább nem is gyakorlom, mert már előre görcsölök, hogy nem fog sikerülni. hozzá tartozik a dologhoz, hogy az allergiám miatt gyakorlatilag állandóan náthás vagyok...változó mértékben, de állandóan. a másik, hogy előfordult már, hogy befulladtam...szerintem inkább pszichikai, mint allergiás okokból....emiatt eleve van bennem egy félelem. pedig biztos én is képes vagyok rá, talán csak más módszerrel ?
TörökPéter Creative Commons License 2005.01.28 0 0 177
Én is voltam szerdán a Padma jógastúdióban, bár órán nem vettem részt - csak arról beszéltünk, hogy esetleg én is tartanék ott órát :-) De ez még odébb lesz.
Viszont a hely maga nagyon tetszett, jó a légköre és otthonos, igazán jógikus hely, ahol jól éreztem magam. Gyöngyivel, az egyik vezetővel beszélgettünk és ő is nagyon kedves és szimpatikus, azt érzem róla, hogy elhivatott és jó oktató.
Úgyhogy mindenkinek merem ajánlani a helyet!
Ha jól emlékszem, egy alkalom 1300 HUF, bérlettel 1000 körül.
Péter
Előzmény: Cicóka_ (167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!