Keresés

Részletes keresés

KO36 Creative Commons License 2005.03.29 0 0 4372
A Föld forgása kimeríthetetlen... Ha elméletben csinálnánk egy 1 millió tonnás pörgettyűt, 7,5 MW-ot termelne. "Csak" be kell pörgetni, meg jó kis csapágyazás is kívánatos...
erbe Creative Commons License 2005.03.29 0 0 4371
A Shell, a BP, de gondolom, több más külföldi olajmulti is rendelkezik saját napelemgyártó kapacitással. A MOL is felszerelt már benzinkutat napelemmel, de arra a fejlettségi szintre (előregondolkodásban) még nem jutott el, hogy saját maga is gyártasson. Ha időben és nagyobb méretekben kezd az ilyen beruházásokba, talán a Dunasolar sem megy el Thaiföldre.
Több hír is felröppent már, hogy valahol Bicske környékén akarnak nagyobb napelemgyárat építeni. Hogy áll a dolog? Tud róla valaki?
Előzmény: breien (4359)
kpl Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4370
"Más topicocon, főleg gazd. topicocon már kifejtettem a véleményem a témában."
Valami tömör összefoglalót talán megérdemlünk mi is.

Ezt írtad a (4359)-ben:
"Pedig, az előremenekülés lehetne számukra vonzó. az olajmilliárdokat az alternatív energia kutatásokba fektesse, saját érdekében, mert hamarosan eljön az az idő, hogy "büntetésre " fizetheti, az álatala okozott környezet károsítás finanszírozására."

Ennek a mondatnak így van értelme: "ha az általa okozott környezetkárosítás _megszűntetésének_ finanszírozására" fordítja valaki a büntit. Mármint azt, amit az olajmilliárdokból valaki vagy valami, valami alapján behajt, éppen az olaj és földgázkitermelő multiktól. Ha jól próbálom érteni ...

Csakhogy a kiotói egyezmény - tudtommal - arról szól, hogy a legnagyobb mértékben széndioxid-kibocsátó országok csökkenti a kibocsátásukat az 1990-es szint alá, kb 5 %-kal. Ennek megfelelően szépen beindult a kvótákkal kapcsolatos az adok-veszek, szóval nagyjából nem nagyon fogy csökkenni a kibocsátás. Másrészt abban sem vagyok biztos, hogy a szénhidrogéneket átszámolva valamiféle CO2-egyenértékbe, a kitermelők is csökkentenék a "kibocsátásukat"...

Ha másképp van nyilván kiigazít valaki.
Előzmény: breien (4366)
mukli Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4369
ez mar mukodik nezd meg--www.myzlab.prv.pl .........www.hydrodynamics.com........www.darmova-energia.eko.org.pl.......hopumpa elv.....
Előzmény: S.P.T. (4347)
Stoner Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4368

Nincs mese, a civileknek kell lépniük. Hálózatot kell létrehozni az alternatív-energia-kutatásra. Ehhez fel kell ismerni, hogy a hatalom a mi kezünkben van. Már a Dalai láma is megmondta...

 

Előzmény: kpl (4365)
Stoner Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4367

Azt hiszem, hogy azért nem költenek még az alternatív energiakutatásra, mert rengeteg tartalékuk van. Amit biztosan titokban tartanak.

 

Előzmény: breien (4359)
breien Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4366

Igazad  van  addig,  amíg  a légszenyezettség  miatt  nem  Te,  vagy  hozzátartozód  lesz  beteg.

 

Más  topicocon,  főleg  gazd.  topicocon  már  kifejtettem  a véleményem  a témában.

 

Mivel  nekünk  MO-n,  de  Európában is   behozatalra  szorulunk  energia hordozókból,  talán  nekünk  érdekünk  minnél  hamarább  ezt  a  függőséget  megváltoztatni.   Hála  istennek, több  olyan alternatíva  között   is  választhatunk,  s  a  tudomány  egyre  több  lehetőséget  ad  erre, csak  élnünk  kell  ezzel.  természetesen  ennek  finanszírozását  nekünk  kell  biztosítani.

 

csak  mellékesen.  mit  gondolsz,  a  "kiotói eggyezmény"  miről  szól?

Előzmény: kpl (4365)
kpl Creative Commons License 2005.03.28 0 0 4365
Bár sajna nem vagyok olajmulti, de eljátszom a gondolattal, ha már így felkértél rá :-)

Multik között is sokféle van, mondjuk egy átlagosan konzervatív olajcég - szerintem - abban érdekelt, hogy minél több, később felhasználható szabadalmat szerezzen meg és süllyessze jó mélyre a fiókjában, továbbá, hogy minden lobbierejét latba vesse a lehetséges konkurrenciák ellehetetlenítése érdekében. Valamint kutatási (olaj és gázmező) koncessziókat szerezzen mindenfelé.

Feltételezem, rettentően komoly döntést kellene hozni, ahhoz hogy egy olajcég az egyre nagyobb költséggel megtalálható olajmezők, az azokra létesíthető olaj és gázkutak, és azok egyre nagyobb költséget igénylő kitermelése mellett kötelezően megoldandó "családi jólét" növelés / cég és iparág fenntartása / részvényesek kielégítése helyett a nyereségét alternatív alapkutatásokra költse.

A belegondolást itt be is fejezem, ugyanis nem tartom feladatomnak az olajmultik meggyőzését arról, hogy mi is az ő hosszútávú érdekük, mit csináljanak a nyereségükkel, tudják ők azt. Erről maguknak kell dönteniük, és gondolom régóta dolgoznak is a problémán. Lásd az egyes arab területeken olajcégek által kiépített turistaparadicsomokat.

Büntetés:
Nem tartom nagyon valószínűnek, hogy bármiféle bűntetést kellene fizetniük amiatt, hogy nyersanyaggal és energiahordozóval látják el az egész világot. Ki bűntetné őket? Melyik kormány? Rögtön nem kapna olajat egy cseppet se. Összehangolt fellépésre sincs esély, monopolhelyzetben vannak és kész.

Finanszírozókat is inkább máshol kell keresgélni.



Szerintem ennek a topicnak is inkább az a célja/hatása, hogy a FOGYASZTÓK, akiknek érdeke a költségük csökkentése, függetlenségük növelése, kiváncsiságuk kielégítése, jussanak infóhoz, kezdjenek el tovább gondolkozni a problemán. Ja, és persze, hogy a saját lehetőségeiken belül megtegyenek mindent amit csak tudnak az alternatívák használata érdekében.
Előzmény: breien (4359)
lévy Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4364

adott szövegkörnyezetben feltételezhető, hogy rossz a fordítás...

valószínüleg egyszerüen hővezetésről van szó.

Előzmény: S.P.T. (4362)
JFEry Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4363
Korom.
Előzmény: S.P.T. (4361)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4362

"Smalley a nanotechnológia két oldalát különbözteti meg egymástól: a biotechnológiában manifesztálódó "nedves" a sejt- és vírusszintű molekuláris gépezetekre vonatkozik, míg a "száraz" közvetlenebb módon kapcsolódik az energetikához. Idetartozik az elektromos és hőtermikus vezetés kérdése; nanotech-alkalmazásokkal a magasabb hőmérséklettel szembeni nagyobb ellenállás, szilárdabb eszközök várhatók."

 

Mi az a hőtermikus vezetés?

Előzmény: kpl (4357)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4361

Gyakorlatilag egy miniatűr napkohó.

Mint már múltkor is említettem, ez a legegyszerűbb formája a fókuszált tükrözésnek, mivel a fókuszpontban az elemi tükrökkel megyegyező fényfolt lesz.

 

Egy lábast pl ezekkel a méretekkel pont jól fel lehetne melegíteni.

Esetleg célszerű lenne bevonni az edény alját valami hőtűrő szelektív bevonattal..

Házi ötlet a bevonatra?

Előzmény: kpl (4358)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4360
Igy husvetkor, tojasfujas kozben jutott az eszembe, hogy mondjuk feherjeket, pl tojas feherjet nem lehetne felhasznalni energia termelesre? Az elolenyek alapveto energiatarolojat, az ATP-t?
breien Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4359

Igen, a  k+f  nem  olcsó.

Viszont  azt  is  számold, hogy  egy  alaptéma  a  későbbiekben, hány  egyébb  más  helyen  hasznosítható.

Természetesen, a  kutatás  alaphelyzetében,  amikor  még  csak  keressük  a  megoldási  lehetőségeket,  a felhasználás  még  nem  látható,  sokba  kerűl.

Ahogyan  szélesítjük  az  alkalmazás  területét,  annál kedvezőbb  feltételeket érhetünk  el.   /  gondolj  bele, a számítástechnika  elmúlt  ötven  évében,  minnél  szélesebb  körben  használjuk,  a megtérülési  mutatója  annál  kedvezőbb.  /

Természetes,  hogy  az új  generációk  kifejlesztése  nagyon  sok  pénzt  igényel,  azonban,  ha a meglévő  eredményeket  "értékesítve"  az  abból  nyert profitot  forgatjuk  vissza,  úgy   már  finanszírozható.  pl.  a  multinacionális  cégek  fejlesztési  projektjeinek  finanszírozása.  / a problémát   éppen   ez  okozza.  gondolj  bele,  mi  érdeke  van egy multi.  olaj  cégnek  ma,  hogy  az  alternatív  energiának  a kifejlesztését  finanszírozza?   mi  ma a  gyakorlat? /

 

Nem  akarják  tudomásúl  venni,  az  olajkészletek  végesek.   Az  olaj  felhasználás,  az emberi  élőkörnyezetet  mily  nagy  mértékben  károsítja  /  mennyi  megbetegedés  származik,  a szennyezet  környezetből,  mibe  kerűl  ezek  gyógyítása,  ki  finanszírozza most  azt? /

 

Pedig,  az  előremenekülés  lehetne  számukra  vonzó.    az  olajmilliárdokat  az  alternatív  energia  kutatásokba  fektesse,  saját  érdekében,  mert hamarosan  eljön  az az  idő,  hogy  "büntetésre "  fizetheti, az   álatala  okozott  környezet károsítás  finanszírozására.

Nos,  melyk  alternatíva  a  kedvezőbb  számára,  s  nem beszélve,  a  fogyasztók 

felhasználók,  tehát  az  emberek  számára?

Előzmény: kpl (4357)
kpl Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4358
Nem tudom megállni, beszúrom a képét is, főleg az elkészítés több lehetséges módszere miatt.
 sok kicsi tükör

Nekem nagyon tetszik :-))
Előzmény: kpl (4357)
kpl Creative Commons License 2005.03.27 0 0 4357
ehhez mit szóltok? Energiaellátás nanotechnológiával Nem nagyon dereng nekem ez a téma errefelé.

ez meg egy nagyon dizájnos parabola-tükör, kicsit másképpen és kicsit másra :-))
Feltalálták a halálsugarat
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.26 0 0 4356

Anyám!

 

Ez azért nem semmi összeg egy ilyen konferenciáért!

Főleg, hogy voltam már hasonlón, és általában a 75%-a zagyvaság, vagy, ha nem az, akor az előadó nem tudja magát világosan kifejezni...

 

Szóval ezt túlzásnak tartom, de meg is értem, mert, ha egy jólmenő cég vezérigazgatója lennék, én is kicsengetném érte.

kpl Creative Commons License 2005.03.26 0 0 4355
Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások : ez biztos érdekes lesz !
Rendezvényünkre várjuk : valóban !
Regisztráció : viszont momentán ennyi fölös pénzem nem van, szóval sajna ezt kihagyom

ha valaki beszámolna a hallott okosságokról itt, és/vagy itt (Napenergia?....Napenergia!!) nagyon megköszönnénk !!!
JFEry Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4354
Nem szükséges, ha kimondottan a tapkarékosság a cél. De spec én a 140kW-ot kedvelem 1,8t-hoz
Előzmény: szg307 (4353)
szg307 Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4353

"...egy autónak felesleges 50-60 kw-nál erősebb motor."

 

Ezzel sokan nem értenének egyet. Egy városi kisautónak rendben van, de országúton, autópályán egy normális méretű autóhoz nagyon kevés.

Előzmény: pert1 (4346)
jee_c Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4352
Off Sajnos a hardware részhez annyira nem értek, de ha valami software-es segítség kell, abban tudok (limitált időben) segíteni. Körbekérdezek a környezetemeben. Itt vannak olyanok, akik csinálnak ilyet, és talán szivesen segítenének is.
Előzmény: S.P.T. (4350)
jee_c Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4351
Van, aki nem venne gyengébb autót, azoknak a "takarékosabb" váltoyat még mindig jobb, mint az eredeti. Egyébként ilyen autókon tudják csiszolni a technológiát (mert a fejlesztés költségét itt könnyebben bele lehet épőíteni, mint egy 2 milliós autónál), aztán később ezt a tapasztalatot felhasználva jöhetnek a hibrid kisautók.
Egyébkiéént igazad vanÉ egy ilyen autóval két kisautónyi üzemanyagmegtakarítást lehet elérni (aki ilyet vesz, annak úgy is valami ilyen lenne, ha nem hibrid, akkor sima benzines). Ebből a szempontból először a nagyautókat érdemes lecserélni, bár az is igaz, hogy ilyen autóból lényegesen kevesebb van, mint az átlagautókból. Tehát ott a csere a darabszám miatt lényegesebb, nagyobb mérvű megtakarítást és károsanyagkibocsátáscsökkenést eredméyezne. Az ehhez vezető úton azonban jó megoldás lehet, hogy először az ilyen autókkal kísérleteznek.
Ha megnézed, sajnos a Prius sem annyira olcsó, hogy átlagautónak meg lehessen venni. :( Ugyanakkor dícséretes, mint úttörő.
Előzmény: pert1 (4346)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4350

Kedves Topictársak!

 

Ezt a hozzászólásomat azért írom ide, mert már egy ideje társalgunk egymással és talán kialakult némi halovány bizalom...

Elnézést az off hozzászólásomért!

 

Akik nyomon követik a topicot, talán tudják, hogy mivel foglalkozom.

Felmerült a szüksége annak, hogy egy elektronikában jártas embert keressek a fejlesztéseimhez.

Ha közületek, vagy környezetetekbQl valakit érdekelne efféle hosszú távú munka, kérlek jelezzetek nekem.

 

Konkrétabban olyan emberre lenne szükségem, aki otthon van a mikrovezérlQk területén is, jártas a nyáktervezésben.

ElQny, ha Budapest közelében lakik, és van átlagban legalább napi két óra ideje ezzel foglalkozni, amikor a konkrét munka folyik.

 

Köszönöm a segítségeteket!

pert1 Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4349
Ez nem véletlenül ugyanaz a kísérlet, amivel pár éve Oak Ridge-ben kisérletezett valaki, de ott sajnos a kollégák tisztességtelen módon mérésekkel cáfolták az állítólagos fúziót, és ezután a kutató átment egy vidéki egyetemre, ahol újra felfedezte a szonolumineszcenciás fúziót? Lehet hogy már a illinoisi egyetemet boldogítja?
Előzmény: S.P.T. (4347)
S.P.T. Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4348

Azért érdekes, hogy itt van egy lehetQség, a hidegfúzió beidítására, és "nem térnek ki rá".

 

Egyébként régebben olvastam már egy cikket errQl, ahol majdnem ugyan ez volt leírva, csak még egyáltalán nem tudtak hQmérsékletet mondani.

 

OFF

Miért nem mqködik a hoszú ö és ü?

ON

S.P.T. Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4347

Élet És Tudomány 05.03.25. szám:

 

Az Illinois-i Egyetem kutatóinak sikerült megmérniük szonolumineszcens buborékok belsQ hQmérsékletét.

 

"Kiderült, hogy a hQmérséklet mintegy 20 ezer kelvin, azaz négyszer forróbb a Nap felszínénél!" -mondta Ken Suslick, az egyetem kémiaprofesszora.

 

A szonolumineszcencia hang hatására keletkezik. A folyadékokban terjedQ hanghullámokat kísérQ periodikus sqrqség- és nyomásváltozások a folyadékban levQ apró gázbuborékokat ütemesen hol összenyomják, hol tágulni engedik.

Ha ezek a periodikus nyomásingadozások eléggé erüteljesek, a buborékok nem tudnak lépést tartani a változás ütemével, és szokásos viselkedésükkel ellentétben akkor kezdenek összehúzódni, amikor a külsQ víz nyomása csökken, s akkor tágulnak, amikor a külsQ nyomás éppen nQ: a táguló buborékban a nyomás a vákuuméhoz közelít, és a növekvQ külsQ nyomás összeroppantja a buborékot. A benne lévQ gáz e közben hihetetlen mértékben felhevül. Az eközben kisugárzott fény spektrumából a buborék felszíni hQmérséklete is meghatározható.

 

"A mért húszezer kelvin arra utal, hogy a sugárzást forró plazma bocsátja ki - magyarázta Suslick - És ez még csak a buborék felszíne: mivel a forró plazma átlátszatlan, a buborék belsejébQl eredQ sugárzást ugyan úgy nem láthatjuk, mint a Napnál, ezért az ott uralkodó hQmérsékletet sem tudjuk meghatározni."

 

A kutató szerint a buborékok belseje minden bizonnyal a felszínnél forróbb lehet, de nem tért ki azokra a feltételezésekre, melyek szerint ez akár a magfúzióhoz szükséges hQmérsékletet is elérhetné bizonyos esetekben.

pert1 Creative Commons License 2005.03.25 0 0 4346
Én a 300 lóerős takarékos kisautó helyett inkább egy csökkentett fogyasztású családi miniboeinget megy egy takarékos 3000 lóerős hobbi cirkáló-jachtot szeretnék venni, ha már az energiával takarékoskodunk, takarékoskodjunk minél többel (számításaim szerint így több tucat átlagos kétliteres autónyi üzemanyagot takaríthatunk meg az eredeti nagyfogyasztású repülőgéphez és hajóhoz képest). Szvsz egy autónak felesleges 50-60 kw-nál erősebb motor.

Előzmény: jee_c (4345)
jee_c Creative Commons License 2005.03.24 0 0 4345
Az hol van? Link? Vagy ez nyomtatott sajtó?

Más:
Lexus luxus hibrid autók:
http://www.origo.hu/auto/ujdonsag/20050324luxus.html

"... A GS 450h, amelynek meghajtásáról egy hagyományos, 3,5 literes hathengeres benzines, valamint egy erős elektromotor gondoskodik, a New York Autoshow-n mutatkozik be. A hátsó kerekekre zúduló maximális teljesítmény 300 lóerő, ennek (is) köszönhetően a GSh hat másodperc alatt gyorsul nulláról százra, mindeközben azonban csak annyit fogyaszt, mint egy átlagos kétliteres. ..."
Előzmény: dez1 (4344)
dez1 Creative Commons License 2005.03.24 0 0 4344
Nézzétak meg a jégkocka csomagolásos cikket a házépítők kalauzában....
erbe Creative Commons License 2005.03.24 0 0 4343
"Mi lenne akkor, ha a figyelmünket erre az újfajta gondolkozásra összpontosítanánk?"
Mi lenne, ha megpróbálnád megismerni a tényleg létező, működő megoldásokat és lehetőségeket?

Ma is vannak olyan motorok és generátorok, amik állandó mágnessel működnek, ahol lehet, ki is használják ezt a lehetőséget (automata mosógép szivattyúmotorja állandó mágnessel, szinkronmotor üzemben, stb). Ne félj, amit lehet és működik, azt mindent alkalmaznak, a technika lehetőségeinek szintjén. Ami ötletként felmerül, azt is mindent megvizsgálnak, lehet vagy nem lehet. Ha van értelme, kipróbálják, ha jó, alkalmazzák, ha nem, nem. Egyesek viszont időről időre előveszik az eldobott szemetet, és elrikkantják magukat, hogy feltalálták a spanyolviaszt. De attól, hogy barna és ragad, attól még az sza... marad.
Előzmény: Stoner (4341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!