Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41058
8-asig, és szerintem 270 körül lehet a maximum. (De ott nem mértem soha, mert a sütőhőmérőm nagyon lassan reagál, 10 perc után mutatja a valós adatot, a maximumon meg összesen ha kell ennyi ideig működtetni egy sütés alatt.)

Az alsóbbak nagyjából így mennek:

190 - 3
210 - 4
230 - 5

bár a "hivatalos" táblázatok ennél alacsonyabb fokokat és kisebb ugrásokat mutatnak, ezért gondolom, h. az enyém forróbb a szabályosnál.
Előzmény: Thor (41054)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41057
A réges-réginél már csak a frisset szeretem jobban :)
Előzmény: GPF (41056)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41056

Na, pont a kenyérhez nem kell kő!

 

A sokak által kipróbált és azóta csak azt sütött un. dagasztás nélküli kenyér teljesen jó héjjal rendelkezik. Teljesen olyan, mint a réges-régi erdélyi kenyér.

Előzmény: ZsuR (41049)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41055
Azt felejtettem el.
Előzmény: ZsuR (41053)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41054

De szintén 8-asig tart?

Az én sütőm amúgy teljesen jó, a kenyér mindig tökéletes lett benne. Csak valamiért úgy derengett nekem, mintha azt olvastam volna, hogy 220 a maximum. Hát jelentem, nem :)

Előzmény: H_G (41051)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41053
Mi a neve?
Előzmény: H_G (41050)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41052

Én maradok a jól bavált saját pizzatésztámnál, kb 3 perc elkészíteni, + a kelesztés, de ahhoz én nem kellek. :)

Talán nem "autentikus", de finom.

Egy 30 cm formához: 22-24 dkg finomliszt, 1.2 dl tejben elkevert 1.5 dkg élesztő, 2 ek. olivaolaj, só, (esetleg száritott oregano)

Előzmény: ZsuR (41049)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41051
Nálam az az 5-ös lenne, de szerintem az én sütőm nem tipikus.

Előzmény: Thor (41048)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41050
Az irodaházban, a régi Sipostól eggyel az amfiteátrum felé. Napközben ez elsősorban menza az irodistáknak (bár annak elég drága), szombatonként esküvőkre specializálódtak. (Vicces látvány hétköznap délben egy jókora "Éljen az ifjú pár" feliratú tükör a falon...) Így a kategóriához képest meglepően ünnepies fogásokkal kísérleteznek néha, gondolom, akkor gyakorol a szakács a következő esküvőre...

Előzmény: ZsuR (41047)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41049
BaThor vagy! Nekem mindig "talpas" lett az otthoni pizzam. . .azt mondjak, jo ha van "pizza -ko" a sutoben, akkor nagyobb az esely, hogy jol sul meg. Gondolkodom rajta, mert ha pizzat nem is, kenyeret nagyon szeretnek sutni!
Előzmény: Thor (41048)
Thor Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41048

Van valakinek tippje, netán biztos tudása arról, hogy gázsütőben (max. fokozat a 8-as), hányasnál lehet a 220-230 fok?

Egy jó ideje szemezek a hiperekben kapható, előre kinyújtott pizzatésztával, amire csak rá kell pakolászni és sütni, és most vettem is. Az első adagot elszenesítettem. A következő előtt értékes válaszaitokat várnám.

ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41047
2001-ben voltam arra utoljara.

Melyik reszen van?
Előzmény: H_G (41046)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41046
Óbuda bizony! De most már aligha ismernél rá, nagyon át- (össze-vissza) építették.

A kenyér fölszívta a véres levet, igen, meg talán még extra bors is volt rajta, elég finom rágcsálnivalót jelentett.

Előzmény: ZsuR (41044)
ribizli Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41045
A 180-200°C közepes tartománynak számít. :)
A megadott tésztamennyiségből valószínűleg több tepsinyi lesz, tehát jobban jársz, ha légkeveréssel sütöd, több tepsit egyszerre betehetsz a sütőbe. A hőmérsékletet 180°C-ra veheted, aztán meglátod, mennyire gyorsan sülnek. Ismeretlen tésztánál én egy villával szoktam kivenni egyet-egyet ellenőrzésre, amikor kezd színesedni.
Ha gyakorlatlan vagy sütésben és a sütővel is, minimális adaggal csinálj egy próbasütést, és igyekezz _mindent_ lejegyezni, ne a fontos alkalomkor kelljen kísérletezni, ötletelni.
Egyébként itt javasolta valaki egyszer, hogy ismeretlen sütőt valami egyszerű étellel szokott kipróbálni - pl. rakott krumplival -, aztán jöhetnek a sütemények.
Van egy Pogácsás topik is itt, nézz be oda is esetleg.
ribizli
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41044
Hat igen. . .Lajos utca. . .ott nottem fel :)) (ugye Obuda?!?!)

Nem tudom, ha a steak nem well done, az ereszt valamennyi levet - akkor meg a kenyer beszivja. Ezert tennek? Enni nem hiszem, hogy ennem. . .
Maradok a szokasos talalasnal - kulonben is szenhidrat szegeny dietan probalok lenni. Elso forduloban lemondok a felkilos steak aljan levo piritosrol :))!
Előzmény: H_G (41043)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41043
"Meg nem talalkoztam olyannal, hogy a steak-et pritoson talaltak volna."

Én igen. (Jajj! Ugye nem azon a helyen jártam, ahol GPS haverja a főszakács és ráköpköd a rostélyra?!) Nem jut eszembe a hely neve, a Lajos utcában van és nem is volt rossz steak, csak pici adag.
Előzmény: ZsuR (41033)
beetee Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41042

Vércukor csökkentésre és még pár általam nem megjegyzett nyavalyára napi 1 ek-t ajánlanak. :)))

Mellékhatásokról nem olvastam. :D

Előzmény: nagypapi51 (41032)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41041
Konnyu vagy sem - az is torolgetes, azt meg uuuuuuuutalom!

Előzmény: nagypapi51 (41040)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41040
Mikroba sem egyesével teszem a tányérokat, hanem emeletben, mindegyikben egy ek. víz. Jó jő, el kell törölgetni, de a forró tányért könnyú. 
Előzmény: ZsuR (41039)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41039
:)) Ki hallott meg olyan. . .nem a nyers hust szeletelni????

Masik gondolat. . .elhittem a fogazott kest sokaig - aztan elegem lett belole, mert roncsolja a hust ha nem eles. Marad a sima penges - jo elesen! Annal nagyobb orom nincs!

Az elomelegitett tanyer az a jo konyha fokmeroje - mindennnel. Sokszor nem teszem, mert jo ha huti az etelt, de ha hust talalok, akkor szinte midnig. Jo otlet bemelegiteni a sutot, nem nagyon, csak kozepesre, es (ha procelan) betenni az ures tanyerokat (ha tobb mint 1-2 eszik igy konnyu).

A steak-et egy fa vagodeszkara szoktam kiszedni - aminek a szelen egy valyu szeru melyedes van.
Előzmény: nagypapi51 (41038)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41038

Nem, nem!!!

Isten ments!!!  :))

Bár...ha kutatok az emlékeimben, anyám is értette a dolgot,

és nekem is sikerült néha (számomra) elfogadható minóséget tányérra tenni.

A kruton én is ismertem, bár nem használom, és nem a tányér hidegsége miatt.

(tálalás előtt a tányért egy kevés vízet beleöntve  beteszem a mikróba 1/2 percre)

Ez a rézsút szeletelés meg sztem a kész egybensült húsra vonatkozik, a pogácsa akkor ilyen, ha megdől a sütőben. :)) Szeletsütéshez rostra merőlegesen vágom, de gondolom más is.

Előzmény: ZsuR (41035)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41037
A csaladom ferfitagjai husevok - de nagyon. Imadjak a steaket - es a kicsi mar el is tudja kesziteni maganak, raadasul finoman!!! No ez itt az enyem.
Sutes elott fel oraval kiveszem a hutobol a hust, lehelletvekonyan olajozom, es beszorom fuszerrel - de van amikor nem, csak a hus izet, zamat elvezzuk, pici so az olajra, ennyi.

ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41036
Figyelni fogok - de tudod, leginkabb a tartalom az ami azonositja az embert :)).

Gyros? En meg soha nem csinaltam, enni is csak egyszer, ami olyan, de olyan sos volt, hogy el is ment a kedvem tole.

Hogy csinalod?
Előzmény: GPF (41034)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41035
Hm. Azt mondod, azt probalod mondani, hogy az emberiseg evett jo steaket a TANITAS elott??? Lehetetlen!!! :))
Előzmény: nagypapi51 (41031)
GPF Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41034

Ez jó volt!

 

Ráadásul a 10. nicknévvel akar ismét tanítani, mert valamiért mindig kitiltják. Itt is járt már más néven.

 

Mázlimra egy betűre van az új neve az enyémtől, kérlek benneteket, ne tévesszetek össze vele.

 

Én tanulni szeretnék :))

 

Pl. ha jól emlékszem, nem volt még gyros otthon fejezet. Szoktatok ilyet csinálni?

Előzmény: ZsuR (41029)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41033
" Mielőtt bárki beszólna az ügyben - meg kell említeni a steak-nek az amerikai verzióját is, amelyik onnan ismerszik meg, hogy 2 újnyi vastag, egy T alakú csonti van a közepén - és körbe lelóg a 26 centis tányérról.
Mivel hogy ilyen marha csak Kansas-ba terem - ezért hanyagoljuk a részleteket.

A mi steak-ünk viszont a mi marhánkból készül - melynek bélszíne ritkán nő 10 centinél vastagabbra"

Sokfele steak van Amerikaban is (minden allamban :))!), Magyarorszagon is es szerte a vilagon . . .amit emlitettel, az a T-bone, de van tenderloin, porterhouse, New York strip, rib-eye. . . es meg sorolhatnam. . .
Ugy tunik, a belszit hasonlitod a T-bonehoz.


" a profik úgy ellenőrzik a hőfokot, hogy ráköpnek"
Azt hiszem nem akarok profiknal enni. . .

Meg egy fogalom zavar:
"És itt áljunk meg egy szóra. A mi pácolásunkal az "angolos" azt jelenti, hogy guszta, ízletes, szaftos, élénk-rózsasín belsőt kapunk. A fenébe azzal az előítélettel, hogy az angolosból "fröcsög a vér" - brrrr, szó sincs erről.'
Az angolos az nem a pacolastol fugg, hanem hogy mennyi ideig sutotted a hust, milyen a belso homerseklete.

"Ennyi. Meleg pirítós-ágyon szokták szerválni (nehogy lehűtse a hideg tányér) - de valódi innyenceknek nulla körettel.
Fúrészfogú steak-kést illik ugyan adni hozzá - de ha jól jártunk el, akkor az az immár 4-5 centi vastag késztermék akár villával is szelhető - annyira porhanyó"
Meg nem talalkoztam olyannal, hogy a steak-et pritoson talaltak volna. Persze, minidg tanul az ember! Jot is, rosszat is. . .
Vagy megint egy keveres? Te most a tatarrol beszelsz? Mert az elejen pogacsa formarol szoltal. . .aztan meg dogonyozesrol. . .
Előzmény: GPS (41002)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41032

Látatlanban gyanús a dolog, abból sosincs' annyi, h. elég legyen.

Talán őzlábbal hamisítják, mint anno főtt babbal a gesztenyepürét. :))

Előzmény: beetee (41030)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41031
Azt is megköszönjük, ha nem ex catedra :)
Előzmény: ZsuR (41029)
beetee Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41030

OFF

Azért nem jelentkeztem, mert még nem tudom ráérek-e, egyébként mennék.

ON

 

Azért lepődtem meg, mert még gyapjast nem láttam boltban.

Előzmény: nagypapi51 (41024)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41029
Koszonom scubi :)) a mellemallast :)).

Nekem nem sertes, ha valami olyant latok, olvasok, amit eddig em tudtam, sot, azert jarok ide, hogy tanuljak trukkoket.
Aztan vannak emberkek akik tanitani jarnak ide . . .

Előzmény: scubi (41028)
scubi Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41028

Most azt is írhatnám: "Forduljon...."

Inkább csak halkan jegyzem meg, hogy Zsur nem egy sértődős valaki és valamit tud a konyháról is. Büszkén vállalhatja azt, amit leírt.

Mindezek mellett az a véleményem, hogy Zsur az egyik ledolgosabb munkása, egyik leghasznosabb tagja a Konyhaasztalnak.

Előzmény: GPS (40996)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41027
Jajj. Nem vagyok ellene a reformkonyhának, de azért ez túlzás :)
Előzmény: H_G (41017)
Theba Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41026
Aha, én is nagyjából ennyi időre gondoltam. És hány fokon? Magamtól egy sima alsó-felsővel sütném viszonylag magas (18O-2OO) fokon....
Köszönöm a segítséged!
Előzmény: Törölt nick (41023)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41025
olyan, mint a vasbeton vasúti talpfa :))
Előzmény: tuutuu (41016)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41024

Szia beetee!

köszönöm, de puzzleban nem utazom :))

 

OFF:

nem jössz bléróékhoz 3-án?

Előzmény: beetee (41010)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41023
ha ennyire vékonyra kell nyújtani, akkor tényleg keksz, és akkor max. 10 perc. épp hogy szőke legyen.
Előzmény: Theba (41011)
szysssz Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41022

Attól izgalmas belőle főzni! Egy rutinos főzőember ilyen apróságokon átlép. :))))

 

A kenőmájast én is így tudom, csak a szerecsendió helyett őrölt szegfűborssal szoktam készíteni :))

Előzmény: H_G (41015)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41021
Azt hiszem, mind a ket iranyba kell feltetelezni. Azt is, hogy keves tapasztalattal rendelkezok is olvasnak - meg azok is akik sokkal.
Erdemes visszaolvasni keveset, hogy legyen kep a hozzaszolok helyerol - megkonnyiti a hangvetelt.

Ha a konyhai tudas kello szerenyseggel :)) tarsul, az mindig nyero!
Előzmény: GPS (40987)
Törölt nick Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41020

paradoxon.

 

H.

Előzmény: tuutuu (41016)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41019

Aha.

Kösz.

Utolsó kísérletem ~35 éve a kólaízű szörppel történt...:}}

Előzmény: TTAMAS (41018)
TTAMAS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41018

Persze, csak nem libazsír, hanem jellegű termék.

 

"Vegetáriánus növényi zsír, "libazsír" ízű 180 g"

 

 

 

Előzmény: H_G (41017)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41017
Nagyon finom!

http://www.vegabond.hu/elelmiszerek?element=1950
Előzmény: tuutuu (41016)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41016

Állj!

Milyen az a növényi libazsír??..:{O

Előzmény: H_G (41014)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41015
Abból nagyon nehéz főzni, amilyen vázlatosak a receptjei...

Előzmény: szysssz (41013)
H_G Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41014
Ezt is innen mentettem le vmikor:

"Házi kenomájas:

1 disznó mája megfozve,nem keményre ,nem túl lágyra, közepesre.Hozzá negyedannyi fott hús.Az egészhez kb 10-15 százaléknyi fott zsiradék /szalonna/Ha kenocsösebbre akarod csinálni akkor a zsír arány felmehet akár 30%-ra is.

Az egész fot cuccot KÉTSZER átdarálni apró lyukú darálón.Egy nagyméretú lábosban elotte jó sok felkockázott vereshagymát üvegesre sütni zsíron.Ezt is ledarálni hozzáadni a már ledarált anyaghoz.Mikor ez megvan akkor az egészet megmelegíteni és befuszerezni.Mi a következoket használjuk,ízlés szerint.só ,bors,csipet szerecsendió,csipet gyömbér,és a legfontosabb a CITROMLÉ.Közben lehet kóstolgatni és amikor az ízlésednek megfelel már kész is.

Ezután muanyagtégelyekbe tenni és amit fogyasztasz be a hutobe a többi a fagyasztóba.Lehet bélbe is tölteni és megfüstölni.Nagyon finom."

Magam levesben megfőzött csirkemájból csináltam még egyszerűbben: főtt fehérbabbal és az eleve hagymás növényi libazsírral keverve (állati is megfelel, gondolom), + fehér bors és szerencsendió, adtam neki a turmixgépben.

Előzmény: noaaa (41009)
szysssz Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41013

A minap egy könyvesboltban láttam ezt a könyvet! Valszleg újra kiadták.

Csak azért írom ide, mert - ha ismered - nagyon hiányozhat a polcról! :))

Előzmény: kemorgo (41004)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41012

Esetleg itt, ha szétnézel?..:}}

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9136346&la=63360235

Gratula a kerexámhoz!

 

 

Előzmény: nagypapi51 (41007)
Theba Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41011
Sziasztok!
Ne haragudjatok, hogy csak úgy betoppanok közétek, de segítségre lenne szükségem, és úgy látom, Ti profik vagytok! Igazság szerint már sokszor olvastam a fórumot, és sok jó ötletet el is mentettem, de most bajban vagyok. A fiamnak szeretném megsütni az alábbi sós keksz receptet, de a recept nem tér ki a sütés időtartamára és hőfokára (újfajta elektromos sütőnk van hölégkeverés, grillezés, alsó-felső sütés, és ezek kombinációinak sütési módjaival, sütési hőmérséklet beállítható). Szóval ha lenne ötletetek, megköszönném! Itt a recept:
Sós keksz recept
Hozzávalók:
25 dkg liszt
8 dkg margarin
2 tojás sárgája
késhegynyi szódabikarbóna
1 dl tejföl
csipetnyi só
tojás a megkenéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 3mm vastagságura nyújtjuk, cakkos szélű kekszvágóval kiszaggatjuk, vagy derelzemetszővel négyszögeket vágunk. Tojással megkenjük, sós köménnyel megszórjuk /amit helyettesithetünk sóval, mákkal vagy szezámmaggal is/. Előmelegitett sütőben sütjük.
Előre is köszönöm: Theba
beetee Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41010

Szó volt a medvehagymáról.

 

Ma jártam a Hungária krt-i TTL-ben és felfedeztem mögötte egy gyógy-és bio nagykert, ahol egyénieket is kiszolgálnak. Kicsit elidőztem. :))

Impozánsan széles a választék.

Nem kifejezetten élelmiszerekből, de azokból is van bőven!

A bio-lekiknél találtam olajban eltett medvehagymát nettó 180g kerül hétszázvalamennyibe (valószínű ÁFA nélkül) aki ki szeretné próbálni, annak ideális.

 

Ezen kívűl rengeteg más hasznos és haszontalaj dolog a rózsavíztől a szójakolbászig :))))

 

Ha valakinek van ideje nézzen be!

 

Papi! gyapjas tintagomba por..... ??? :))) 

noaaa Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41009

Sziasztok!

Még sohasem írtam erre a fórumra, de reménykedem, hátha tudtok nekem segíteni. Azt szeretném megtudni, lehet-e és hogyan házilag kenőmájast készíteni?

Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41008
Köszönöm mesterem!!!!
Előzmény: GPS (41002)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41007

Köszi, elképzeléseim nekem is vannak,

csak Tőletek is akartam tippeket.

Előzmény: ribizli (41006)
ribizli Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41006
nagypapi, az előzményben van pár bárányos recept!
(Felelősséget nem vállalok.)
ribizli
Előzmény: ribizli (26238)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41005

 

Hááát, az a talp-ügy inkább valamiféle hagyomány lehet.

Bár nálam Arcopal volt az egész garnitúra - azt előmelegíteni annyi, mint halottnak  csókot adni - percek alatt visszahül.

 

Az általam felvázolt "teknyikával" nemigen lesz ám húslé - mert pont az a lényege, hogy lehetőleg minden ami érték az benne maradjon a cuccba, vagyis a rostokba és azok közé szívódva.

 

Az az ordas-nagy füst (amit említettem) az elsősorban vízgőz - aminek az elpárologtatásával az íz-nedvek még sürübbek, még koncentráltabbak lesznek a husiban.

.

Előzmény: nagypapi51 (41003)
kemorgo Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41004

Talán Kövi Pál Erdélyi Lakoma című művében találsz hasonlót, az enyém több társával egyetemben lassan már öt éve kiszálláson van, reményem sincs, hogy valaha visszakerül a könyvespolcomra:((((

Annak idején vendéglátós koromban kölcsönkérte egy szépreményű szakácspalánta.

Visszaadni elfelejtette:((

Előzmény: joy (40974)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41003

Köszönjük, perfekt! Nem ártott átismételni a steak fejezetet.

A zsemletalp (elegánsan crouton) céljával vitatkoznék, miért nem lehet előmelegített tálon tálalni? A talp szvsz a húslé felfogására szolgál, de végülis mindegy.

Előzmény: GPS (41002)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41002

 

STEAK-SÜTÉS - PART 2.

 

Előszó: Mielőtt bárki beszólna az ügyben - meg kell említeni a steak-nek az amerikai verzióját is, amelyik onnan ismerszik meg, hogy 2 újnyi vastag, egy T alakú csonti van a közepén - és körbe lelóg a 26 centis tányérról.

Mivel hogy ilyen marha csak Kansas-ba terem - ezért hanyagoljuk a részleteket.

 

A mi steak-ünk viszont a mi marhánkból készül - melynek bélszíne ritkán nő 10 centinél vastagabbra - kivált bornyú-korában. Ezért a mi steak-ünk inkább egy pogácsára fog hasonlítani - mintsem egy dupla wiener-schnitzellre.

 

Tehát elő a jelzett módon pácolt húsit - a kis-átmérőjű végeit sréhen nyissz le (kiváló lesz a TB-be) - és kezdődhet a mészárlás. Szintén sréhen (45 fok az ideális) - 6-7 centi vastag szeleteket vágunk.

Nem elírás !!! - 60-70 mm-ert mondtam - és komolyan is gondoltam - vagyis nagyjából afféle pogácsákat kapunk. Csak így lesz szaftos.

 

Na most jön, ami szigorúan tilos: verni !!! Ilyenkor a kloppfolót még a konyhából is távolítsuk el.

Ezzel szemben viszont letesszük a húst az asztalra (a vágott oldalára fektetve) - és ököllel, a teljes súlyunkkal rátehénkedünk - az öklünk folyamatos jobbra-ballra forgatásával erőteljesen "maszírozva".  

Akkor hagyjuk abba, amikor valamelyest szemmel láthatóan vékonyodott valamennyit - de egy centinél többet nemigen fog. Addigra viszont remekül lazultak a rostok.

 

Jöhet a sütkérezés - na de min süssünk? Az ideális a gázon melegített bordás, legalább 1 centi-vastag, feketére égett öntvény-lap.  

Lehet kapni - bagóba kerül. Ha vadi-új, előbb meg kell égetni kis zsírral, olajjal. Hogy miért pont ez ? - erre most nem térek ki - így is hosszú már. De papír-vékony teflon-hülyeségek felejtősek ehhez a művelethez !!!

 

Felhevítjük a sütő-lapot - a profik úgy ellenőrzik a hőfokot, hogy ráköpnek - és a sistergésből tudják, hogy mikor kezdődhet a fieszta.

 

De máris itt a második dolog - ami szigorúan tilos. Tilos szúrkálni !!! - tehát a pecsenye-villát mélyen elásni. Viszont elő a (lehetőleg fogatlan) konyhai fogó-ollót - azzal ügyködünk a továbbiakban.

 

Felhelyezük a "pogácsánkat" a plattra - de a végleges helyére - mert onnan nem mozdul a sütés végéig. Profi steak-nél csak egyirányú sütés-csíkozás van - ha már olyan kockás mint a számtan-írka - ott már gondok vannak a konyhán.

 

Előre szólok: akkora füst lesz, hogy bele fog akadni a pára-elszívó ventilátorának a lapátja. Első körben garantáltan odaragad a hús - de nem szabad feszegetni, elenged magátol.

A sütési idő bizony tapasztalat kérdése - mert visszatenni nem szabad. Egy oldalt csak egyszer sütünk - slussz. Nem nagy ördöngősség - percekről van szó-oldalanként - na meg aztán jönnek a verziók is, a cipőtalptól az angolosig.

 

És itt áljunk meg egy szóra. A mi pácolásunkal az "angolos" azt jelenti, hogy guszta, ízletes, szaftos, élénk-rózsasín belsőt kapunk. A fenébe azzal az előítélettel, hogy az angolosból "fröcsög a vér" - brrrr, szó sincs erről.

 

Szóval pár perc után lehet fordítani az ellenkező oldalra - ha a füsttől egyáltalán megtaláljuk a tűzhelyet. Persze szigorúan csak a fogónkkal ügyködünk és kb. ugyanannyi ideig "hőkezeljük" a másik oldalt is.

 

Ennyi. Meleg pirítós-ágyon szokták szerválni (nehogy lehűtse a hideg tányér) - de valódi innyenceknek nulla körettel.

Fúrészfogú steak-kést illik ugyan adni hozzá - de ha jól jártunk el, akkor az az immár 4-5 centi vastag késztermék akár villával is szelhető - annyira porhanyós.

 

Na jóétvágyat. Jaa - és még valami. A hozzávaló, kötelező, száraz vörösbort nem lehűteni ám :-)))).

.

Előzmény: Infomaker (40999)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41001
Hú, esz a sárga irigység, bárány, nyami-nyami. Én a combjából biztosan JO-féle sültet készítenék (húsvétkor szoktam olyant) mmmm...
Előzmény: nagypapi51 (41000)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 41000

Na Trükkösök, most hívott egy vidéki cimborám, hogy jön Pestre, és a csomagtartójában lapul egy nekem szánt fél bárány a javából... (gerinc, comb)

Lehet álmodozni, ki hogy készítené el!

Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40999
Ígérted, hogy leírod a steaksütés menetét is mesterszakács módon..én ezért könyörgök már fél napja :) a pácolási leírásod olvastam köszi
Előzmény: GPS (40997)
doyen62 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40998
tényleg: hogyan lehet a koleszterint csökkenteni a lágytojásban?
Előzmény: joy (40985)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40997

 

Mit követtem el, könyörgöm? Jó lenne ha tudnám...hogy kerüljem legközelebb.

.

Előzmény: tuutuu (40995)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40996

 

Példát kértél - máris szervírozom: 40963 -as hsz. - utolsó, befejező sor.

.

Előzmény: scubi (40994)
tuutuu Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40995

GPS olvtárs alighanem elmulasztotta a netikett azon passzusát, hogy nem árt visszaolvasgatni...:}}}

Én újra kezdtem, de mindig elbököm, mert rutinból nyomom a könyvjelzőt, így kénytelen vagyok fölírni, hol járok a visszaolvasásban..:}}

Most pl. 14000 körül..:}}

Előzmény: nagypapi51 (40993)
scubi Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40994

Nem tudom miből vontad le következtetésedet, jó lenne, ha egyetlen példával alátámasztanád ezt:

"a gyakorlott kollegák meg kifejezetten sértésnek veszik - ha alap-dolgokról tájékoztatják őket."

 

Előzmény: GPS (40987)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40993

OFF:

GPS, ha a szexben is így viselkedsz, nem irigylem a nő(i)det! :))

Előzmény: Infomaker (40992)
Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40992
Steak sütési receptet plíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííz
Előzmény: GPS (40991)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40991

 

Állítólag a Grimm-testvérek is így írták a szörnyübbnél-borzalmasabb rém-meséiket.

 

Este jól be TB-ztek - és reggel azonnal megírták amit álmodtak - azért ilyen gyorsan, hogy nehogy elfelejtsék a legborzalmasabb részleteket o))))).

 

Egyébként (emberi mértékkel) hihetetlen étkezési szokásokat volt alkalmam megtapasztalni - közvetlen közelről.

Volt egy vendégem, aki annyira intenzíven udvarolt egy hölgynek, hogy - heteken keresztül - menetrendszerűen (d.u. 3-4 között) meglátogatta az intézményt (a hölggyel persze) - és zárásig a székről sem állt fel. Eddig ebben semmi rendkívüli - csakhogy:

 

Érkezéskor (minden áldott alkalommal) rendelt egy adag TB-t (a 30 dekásból) és egy üveg vöröset hozzá. Még eddig is minden rendben lenne. Csakhogy este 10 felé rendelt még egyet - ugyanabban a felállásban.

Vagyis pár óra leforgása alatt két nagy TB és két flaska vörös.

Erre még a sokat-látott mester-szakácsom sem tudott igazán gombot varrni .-))))

.

Előzmény: joy (40982)
Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40990
Ja, és akkor várom a továbbiakatr, tehát megpácolódott a hús, ha jól értem, ekkor még egyben van és nem szeletelve?

Meséld a vágást és a sütést! :)
Előzmény: GPS (40987)
Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40989
Ja hogy már leírtad :) bocsi
Előzmény: GPS (40934)
Infomaker Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40988
Természetesen érdekelne a mesteri pác? :) Eddig én 2 napra braktaom olajba, előtte mustárral bekenve, só nélkül.

Ja, és azt is tudom, hogy elvileg a szeletnek úgy kellene kinéznie (szóljatok ha hülyeséget beszélek), hogy a szálak függőlegesen állnak.

Szóval hogy van ez a pác? :)
Előzmény: GPS (40910)
GPS Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40987

 

Látod ZsuR - ezért necces egy (szakmailag) heterogén társaságnak írni - mert a kezdőknek a legapróbb tanács is aranyat ér - a gyakorlott kollegák meg kifejezetten sértésnek veszik - ha alap-dolgokról tájékoztatják őket.

 

De én bátor vagyok - és halkan bár - de mégis megjegyzném (hátha valakit mégis érdekel) :

 

 a)  a beefsteak és (főleg a) TB esetében a pác-mustár NEM fűszer, vagy ízesítési célból kerül használatra - hanem rostlazítási és főleg hús-tisztítási !!! célokból.

Ezért hangsúlyoztam a "natúr mustár" használatát - mert az cseppet sem játszik be a hús ízébe - az aromás mustároknál ez viszont már nem garantált. 

 

 b)  részemről (ez privát vélemény !!!) - a 20-30 perces hús-pácolás csak a mosogatnivaló-szaporításra jó. 

Kizárt, hogy ennyi idő alatt bármi is be tudjon hatolni a húsok belső szerkezetébe - pedig ez lenne a pácolás lényege, ugyi.

 

 c)  a b) pontot alátámasztandó: a 3 napos (olajban elfedett) pácolás első napja után az égvilágon semmit sem látsz még az edény alján.

Harmadnapra viszont (1 kilónyi bélszínből) legalább egy újnyi !!! olyan üledék lesz alatta - amit ha meglátsz - az életben nem csinálsz többet TB-t  pácolatlan, vagy csak felületesen pácolt húsból. Ezt akár le is merném fogadni.

 

Direkt nem fejtem ki részletesen az üledék állagát - mert eme topik célja az étvágygerjesztés - nem pedig az eltántorítás :-)))

.

Előzmény: ZsuR (40963)
szysssz Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40986

Kedves Joy!

 

Ne akard a lapodat visszarángatni az alapokra!

Látnod kell, hogy (topicodon is) felnőtt egy nemzedék, akik magasabb szinten is képesek képviselni a konyhaművészetet, akik ma már konyha-elméleti kérdéseket is szívesen kitárgyalnának - és hol máshol, ha nem itt.

Ugyanakkor vedd észre, hogy ha jelentkezik egy kezdő "konyhamunkás" hárman-négyen biztosan ugranak segítő szándékkal, s mondják el a kérdéssel kapcsolatos tapasztalatukat.

 

Légy büszke topicodra! Hisz amellett, hogy megőrizte eredeti szellemiségét, meg tudott újulni. (ez nem semmi!!)

 

Előzmény: joy (40985)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40985

"... joy válasz | megnéz | könyvjelző

1999.06.06 10:46:05 (topiknyitó)

Olyan hozzászólásokat írjatok ide, melyek megkönnyítik az életet!

Ne rekesszünk ki senkit!

A lényeg: ne égjen le a tej, ne legyen csomós a rántás!
Hogy lehet a koleszterint csökkenteni a lágytojásban?
Hogyan készüljön a cukorbeteg madártej?
Hogy lehet megmenteni a lekozmált sólettet?
Hogy lehet ünnepi ebédet rittyenteni 500Ft-ből?
STB...STB...STB..."

 

 

KONYHA-TRÜKKÖK
Előzmény: moes (40952)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40984

Neked is köszi a jótanácsot.

:o(

Előzmény: moes (40952)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40983

Nálam a Szilveszter elképzelhetetlen TB nélkül.

Nem hallottam nálunk kergemarhát, se tikmonyszalmonellát.

Előzmény: H_G (40945)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40982

"Egy biztos. 30 deka ilyen étek - rá egy kis jófajta vörösbor - és a hölgy (aki pont az úrral van) az igen "mókás" éjszakának néz elébe :-))))"

 

Ja. Egészen mókás lesz az éjszaka, ha azt a 30 dkg nyershúst rendesen bekeverve vekninyi pirítóson fejébe tömi, és rátunkolja a féllityi jófajta vörösbort.

Órányi nyögés-szuszogás után rémálomban horkolja át az éjszakát.

:o)))

Előzmény: GPS (40943)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40981

De jó neked.

 

Engem is kiakaszt, mennyivel drágábban adják itthun az egyes cuccokat.

Előzmény: Zitka (40940)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40980

Várjuk meg a 2. részt.

:o)

Előzmény: ZsuR (40936)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40979

Mennyit vesztesz, ha kipróbálod???

:o)

Előzmény: Thor (40925)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40978

Mert azok s.combból készülnek. Tulképp darabolt sonkák, csak azért kötözik össze, hogy főzés utám otthun is formába maradjanak.

-No meg volt mikor így adták el a 30-40%-nyi szalonnását...

:o)

Előzmény: Thor (40913)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40977

"...(elvileg drágább) nemesebb baromfimell termékeket..."

 

Drágbb se, nemesebb se.

Nind tartalmaz adalékanyagokat, hogy valamiféle formába hozható legyen.

Nincs nemesebb, mint egy hónapokon át érlelt jóféle parasztsonka.

Igaz, drágább se, legföljebb az originált Pármai.

 

Corában olaszhét kezdődik.

Képzeljétek a pármai ~10e huf/kg.

A cuccok nagyja hasonló áru.

"Azt írja az újság": kihagyhatatlan.

 

Mekkorát tévednek!

:o/

Előzmény: Zitka (40911)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40976

:o)))

 

"...

-Ez mi?

-Darabolt lapocka.

-Azt hittem darabolt sonka.

-Ez is sonka.

-Ahan comb.

-Nem lapocka.

-Ez is comb.

Nem, ez lapocka!

"...

:o)

Előzmény: Zitka (40906)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40975

:o)

Érdekes.

A hagymás rakottrumli nálunk se jött be senkinek, pedig a "tepsisrumli baconnal-kolbásszal" mindenkinek ízlik.

 

A saláták almával-dióval-sajttal isteniek.

Sőt kemény körte is finom beléjük.

Előzmény: ZsuR (40899)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40974

Apropó jó, hogy említed "erdélyi".

Előszedem az erdélyi recepteskönyvem, meglátom, mit találok benne?

Előzmény: kemorgo (40898)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40973

Diétáznom kelene, de nem fogyókúra miatt.

Ebben is van pirospaprika.

Viszont a zöldekre végképp nem emléxem.

Igaz a csipettkére sem.

 

Elmentve kipróbálásra!

Köszi!

 

Ez jó, egyre többen mondják a "tejfölt utólag".

Megszívelem.

 

Előzmény: kemorgo (40898)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40972

Bundásalma?

Sűrű palacsintatésztába mártva a hámozott-kimagozott almakarikákat, és forró bő olajban hirtelen arany-pirosra sütöd. Vaniliás/kakaós/fahéjas porcukorral mellette kínálod.

Előzmény: cszsm (40895)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40971

Csavard alufóliába, és süsd meg a rakottrumli mellett.

Bele én sem tenném, annyira ősi a "rakottrumli ízérzet". Arért egy kis kotlában kipróbálnám magamnak, de titokban, hátha...

:o)

(megjegyzem, nem látom a tojást a rakottrumliban...:)

Előzmény: cszsm (40892)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40970

Köszi.

Lementve.

Az alapra gondoltam, ilyesféle, nem volt benne répa-gyökér.

Fűszer semmi? Babér, citrom, stb?

Előzmény: szysssz (40881)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40969

"Csak kicsit munkás enni."

 

No ez a gond.

Én lusta disznó vagyoxeretem, ha nem kell vacakolni.

:o)

Előzmény: bd (40880)
joy Creative Commons License 2007.02.16 0 0 40968

Félreértettem ezexerint a kereskedő a sonkaformáju vöröshagymára gondolt. Egymás mellett voltak a hajmái.

:o)

 

Most, hogy említed, a gyöngyvirág illatát jobb szeretem, mégsem gondoltam rá, hogy meg kellene enni.

:o)

 

Sajna a Szegeden nem terem, pedig kipróbálnám.

1* legalább.

:o)

Előzmény: rollller (40878)
doyen62 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40967
nagyon régóta nyitogatom a dobozokat ilyen nyitóval, de még épek az ujjaim.
Előzmény: ribizli (40919)
H_G Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40966
Ott nem jártam, de tény, én is egy sörözőben ettem először (Bem tér, ma Gössernek hívják).
Előzmény: nagypapi51 (40960)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40965
Hiszen megmondta: mustar. . . :((
Előzmény: szysssz (40961)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40964
Egyszer regen, reges regen nekem is bekevertet hozott ki a pincer. . .nem is ettem meg. . .:(( mit kepzel?!?!
Előzmény: GPS (40957)
ZsuR Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40963
Hat itt sok minden tisztazatlan. . .eloszor is a gyerek. 31 eves. . .azert kedvence a tatar, mert mar sokszor ette :)).

Masodszor, rengeteget pacolok. . .mondjuk a tatarhoz valot meg nem, meg a steak-et is csak 20-30 perces keves olaj-so-borssal fuszerezem, mert minek elrontani a hus izet.

A mustart nem hasznalom fo fuszerkent - nagyon ritkan es keveset.
Aztan meg ott van a hus szarmazasa. . .mint a halat, azt is lehet enni nyersen - ha a minosege megfelelo.

Azt hiszem az alapokkal tisztaban vagyok :)), hogy mit lehet ujra hasznalni, mit nem. . .
Előzmény: GPS (40953)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40962

:))

Nagyon ügyes! - mondaná Kohn bácsi

Előzmény: szysssz (40961)
szysssz Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40961

Szia NP!

 

Lehet, hogy ez is olyan lesz, mint az "Igazi lecsó". Srmmit nem árul el, de a hívek majd szépen összehordják a tuti pácot. :)))

Előzmény: nagypapi51 (40915)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40960
Talán, mert a megboldogult(?) Ádám söröző (Népköztársaság út) specialitása a tatár volt (100.-) rengeteg friss piritóssal. Edzés után gyakran fordultunlk meg ezen objektumban. 
Előzmény: H_G (40945)
Cicó_ Creative Commons License 2007.02.15 0 0 40959
köszi
Előzmény: GPS (40958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!