Mivelhogy laikus vagyok a kemencékhez ,sőt mondhatnám ostoba ,valaki mondja el nekem,hogy történik a fűtésük ,ugyanabban a térben kell a faszenet égetni mint a húst vagy bármit sütni ,mert akkor az olyan füstszagú lesz ,hogy megenni sem lehet vagy külön tüztere van ?Erről ha kérhethék kis infót valakitől ,mert én is szeretnék valamilyent ,egyszerűt építeni ,van jelenben 50-60 db nagyméretű samottéglám ami villanykályhákban volt meg sok kisméretű téglám !
Sokat melóztam vele de remélem meg hálája. már csak recepteket kell gyűjtenem meg tesztelni
oldalasfélével meg pár pogácsa aztán talán komolyabb dolgok mint malacka meg apróság. Ja igen még egy pici sör a sütéshez meg a gyomorba, hogy jó legyen.
Végül is bárhova teszed az csak egy viszonyítási alap lesz, ki kell tapasztalni hogy hány fokon süt jól. Az enyémbe a boltív szélébe fúrtam a hőmérőt és ha 280-300C mutat akkor tudom hogy húsok sütéséhez éppen megfelelő.
Teheted az aljába is ott általában 40-50 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet mint a boltív tetején.
Annak ellenére hogy jó lehetne bele én semmi esetre sem tenném. Mivel a kemence alját kérdezted föltételezem hogy a többi részét nem abból készítenéd. Szerintem csak egynemű anyagból készült kemence az igazi, a samot és tégla variációs kemencék amit én eddig láttam mind megégette a kenyér alját mert túl meleg volt. Az én kemencém régi nagyméretű téglából készült és kitünően működik jó pár éve. Persze a döntés a Te kezedben van.
Sziasztok. Elkezdtem olvasni a topicot, de még csak a 210 oldalnál járok. Lehet említve lesz később, de legtöbbször agyag beszerzési lehetőség kérdés merült fel az elején. Van egy lebontott (összedőlt) vályogházunk, abból a vályogtéglát nem tudom kitermelni és újrahasznosítani kemenceépítéshez?
Illetve van arra valamilyen szabály hogy a kéménynek milyen magasnak kell lennie? A terasz elejére építenék egy kemence+sparhelt+bogrács kombót, de mivel ikerházban lakunk a szomszédnak is ott a terasz (és az emeleti erkély) gondoltam hátha fel lehet húzni a tetőig a kéményt?! Vagy el kell vinnem a telek másik végére a sütőalkalmatosságot, csak ott meg nem lesz a ház és terasz szerves része... Még lesz sok kérdésem, mire kialakul a végleges terv.
Jobb lenne egy -két fotó a kérdéshez. Így látatlanban szerintem a kérdéses alkatrész a parázstartó lehet, azért,hogy ne közvetlenül az "üstszerű " -nek az alja égjen ki meg utána essen ki a parázs. (vékony lemeznél ez hamar bekövetkezik).Fotó vagy rajz sokat pontosítana.
Bocs, lehet,hogy offtopic némileg - de fontos megválaszolatlan problémám van. Legyetek szíves segíteni,ha valaki tudja a választ!
Nos: vettem egy kerti grillezőt, aminek egy üstszerű alkalmatosság a lényege - de amit nem értek: a közepén van egy kb. 20x20x20 cm nagyságú, négyzet alakú, fémfalu,felfelé nyitott "urnaszerű" bemélyesztett rész az alján / ami össze-vissza korrodált/. A kérdésem: MI LEHET A SZEREPE ennek és / főleg !/ MENNYIRE LÉTFONTOSSÁGÚ, hogy ez meglegyen ? Ha tudományos magyarázat lenne a szükségességére, akkor újra elkészíttetem, de ha csak valami nélkülözhető cicó, akkor inkább egy fémlappal befedetném a helyén lévő nyílást. Kérlek Benneteket, aki májer a dologban, legyen szíves segítsen !!! Köszi,üdv: gy.
Üdvözlök mindenkit itt a fórumon! Csak annyit szeretnék röviden közzétenni itt a jövendőbeli kemenceépítőknek,hogy nekem van kb 6-800 db régi hagyományos kemencéhez való hódfarkú cserepem!!!! Egy jelképes összegért elvihető :) Mondjuk egy tálca sör. Nekem már megvan a kemencém ugyan ezt használtam. Ha érdekel valakit írjon nekem. Sajna szállítani nem tudom,de simán elvihető :) Szép napot mindenkinek. Írjatok a villy888@gmail.com -ra :) Jó sütést akinek van mivel.
Külföldi oldalakon láttam vályogból épített kanapékat, kisebb medencéket-szaletli, tető nélkül. Mivel vonják be szerintetek, ami tökéletesen fedi a sarat, megmarad rajta hidegben, esőben, nem zavarja a hőtágulás? A medencéket alulról kemenceszerűen fűthetőre készítették. Fényes, lakkszerű bevonatnak tűnt.
Általában a kemencéket a mai világban csak hobbi célra vagy tisztelet a kivételnek " nagy- zolásból" építenek. Nekem a munkahelyen 7 kemence áll a rendelkezésemre, 5-öt használok felváltva. Egyet én építettem teljesen tudatlanul de a kémény kivételével jól sikerült. Ezt itt a fórumon meg is osztottam. A múlt esztendőben a cégnél 2 kemence épült. Az egyiket be is mutatom most. Itt az épület felújításával egy időben megépült egy kemence is, a kémény meg volt az épületben csak a kemencét kellett újra építeni. Itt a kémény ragyogó huzattal rendelkezik, szándékomban áll egy huzatszabályzó beépítése mert mikor befejeződik a fűtés annyira nagy a huzat, hogy egyből kiviszi a meleget. Heti 1-2 alkalommal használjuk sütésre. Különböző anyagokat használok a fűtésre. Itt megtalálható a gyümölcsfák gallyai, kender szár darált gally, nyárfa kuglizva, darált fenyőfa. A fűtési idő 2-3 óra a tüzelőtől függően. És most lássuk a képeket.
És most lássuk a végtermékeket!
Ha lesz egy kis időm bemutatom a másik újonnan épült kemencét, az udvari de sajnos a kéménye kevés, a füst kívül megy a kéményen.
Puhább mint a samott, de semmi pénzért nem cserélném rá, hő hatására keményedik, ellensége a víz... 5 éve üzemel, a pórusokat kitömití a hamu, nagyon szeretem...
De lehet manapság előregyártott kéményelemeket venni körkeresztmetszettel. stb, stb, stb
Tervet azért érdemes készíteni: mert tervezhetőek a költségek, számon kérhető a mester, nincs félreértés, hogy ilyet gondoltam, ilyen sikerült, ha több iparos dolgozik a munkán összehangolható a folyamat.
Leszarom a helyesírási hibáimat, nyilvános a telefonszámom, eddig is sokan felhívtak innen, sok családnak segítettem így ismeretlenül, teljesen ingyen, önzetlenül, hogy örömét lelje a kemencézésben.
Több min 60 családi ház, jó néhány társasház, kemence, szaletli építése után.
Tengermély tisztelettel, várom kérdéseiteket, ötleteiteket. Pusztai György kőműves mester
"Az hogy tervezi a kivitelező az lehet egy skicc is. Már az is tervnek számít. Beilleszted a kertednek a részébe, már az is egy terv."
Lehet .
A terv mindig a fejben születik, aztán azt papírra lehet vetni ( rajzzal szöveggel ), sőt magnóra is lehet mondani,de műszaki dolgoknál nagyon nagyon hosszú és félreérthető szövegek keletkezhetnének. Így maradjunk a tervkészítés szabályainál . Ez pedig rajz és szöveg. a terv azért kell hogy a szaki el tudja végezni a munkát, vagy arra illetékes /illetéktelen beleütse az orrát.
Pl ez esetben a kéményseprő. Semmi köze hozzá.
A második mondat
"Beilleszted a kertednek a részébe, már az is egy terv."
az már nem terv hanem egy megvalósult projekt.
Aztán jól működjön az a kémény !
Azaz megfelelő szelvény, megfelelő magasság és nagy szélben ne dőljön le.
Ennyi a követelmény !!
És valami konkrétum is : 25 x25 -ös szelvény, úgy 3 m-es magasság !
Ha nem az épület szerves része, akkor nem kell engedélyeztetni! Az hogy tervezi a kivitelező a lehet egy skicc is. Már az is tervnek számít. Beilleszted a kertednek a részébe, már az is egy terv.
Ha elfogadsz tanácsot, négyzet keresztmetszetű kéményt építtess! Max 1/3-2/3 arányú lehet, de inkább a négyzet a praktikusabb. A kémény legyen minél magasabb, de ne menjen az esztétikum rovására.
Sajnos nem az a kérdés, hogy tudja-e vagy sem, meg hogy igényli-e a megrendelő vagy sem, hanem az, hogy építész és épület gépész tervező tervezi, az épület gépész tervező modellezi a működést, a kéményseprő ellenőrzi a papírokat és átveszi... Ez nekem kicsit sok, főleg úgy, hogy egy sima kültéri kemencéről van szó. :) Vicc...
en par eve probaltam kideriteni... sikertelenul. Pontosabban talaltam egy helyet, akik forgalmaznak ilyesmit, de mikor mondtam, hogy mennyi kellene, akkor kirohogtek, mivel tonnanyi mennyiseg alatt szoba sem allnak az emberrel.
Szoval sok sikert hozza, ha esetleg megtudsz valamit, tedd kozze, sokan halasak lennenek.
(Egyebkent par helyrol hallottam, hogy erdemes esetleg felszamolas vagy felujitas alatt allo pekseget keresni, mert kis szerencsevel ilyen helyrol lehetne bontott allapotban kapni, mert ami nekik kuka, az egy otthoni kemencebe meg lazan megallna a helyet).
Illetve lenné még egy kérdésem. Rakott csikótűzhely füstjárat tervében tudna valaki segíteni? A cél az lenne, hogy a sütődobozt megfelelően körüljárja a meleg füst.
Segítséget és tanácsot kérnék tőletek.Tegnap sikerült hozzájutnom egy öntvény kádhoz ingyen, véleményetek szerint érdemes nekifogni kemencét készíteni belőle?Valaki csinált már ilyet ,működik rendesen?Reggel óta böngészem a fórumot de egyértelmű választ nem találtam.Ezért bátorkodtam a kérdéseimet feltenni.Előre is köszönöm a válaszokat.
Van itt valaki, aki regisztrálva van közületek a Kemencebencén?
Az imént próbáltam regisztrálni, sikerült is, aktiváló kód, stb. Belépéskor azonban azt írja ki az oldal, hogy a megadott felhasználónév és jelszó nem egyezik, vagy Önnek nincs még fiókja.
Lekértem új jelszót, meg is érkezett, de azzal is ez a helyzet. Ezután próbáltam új regisztrációt csinálni, de kiírja, hogy a megadott e-mail cím már használatban van. Azt írják, hogy vegyem fel a kapcsolatot az oldal adminisztrátorával. De hogy azt hol kel, az sehol nincs. Illetve nem kizárt, hogy ahhoz be kellene lépnem. :-(
Nagyon köszönöm, ez már nagy segítség. Egyelőre annyit tudtam meg, hogy Dely Sándor a büszke tulajdonos és építő. Azért, ha valaki tudja az emailjét, hálásan megköszönném. Addig is kutakodok tovább.
Négy éve vásároltam egy zalai birtokot az erdő közepén. Ez óta kacérkodom egy kemence építésével, építtetésével.
A birtokszomszédom építtetett egyet, de akkora, hogy ha a tetején kereszt volna, oda járnának a közeli falubeliek vasárnap misére. Nem is sül nekik jó kenyér benne. Hozzáértők azt mondták, talán ha 8-10 kenyeret sütne benne egyszerre.
Én nem szeretnék ebbe a hibába esni. Nekem tényleg csak "egykenyeres" kemencére volna szükségem. És olyanra, ami szép is.
Találtam egy videót a youtube-on, de rengeteg nyitott kérdést hagy:
Nagyon érdekel a fórum, de idő híján nem tudom végigolvasni az összes hozzászólásaitokat. Kérlek segítsetek nekem. Akár azzal, hogy ha ismeritek a videón látható kemence tulajdonosának elektronikus elérhetőségét, akár azzal, hogy ha van köztetek olyan, aki épített hasonló kemencét, és szívesen segít nekem tanácsokkal.
Sikerült egy lépéssel közelebb kerülni a tökéletes kemencéhez. A kemence hátsó falánál mindig melegebb volt a sütéskor. A kemencén dupla ajtó van itt van egy parázskidobó ami megkönnyíti a parázs kiszedését a kemencéből. Ebbe a lyukba készítettem egy fém dobozt és a parazsat ebbe húzom be. Ez a parázs a két ajtó közötti rész olyan hőfokon tartja hogy most már teljesen egyenletes a kemence minden részében a hőmérséklet.
Van egy felesleges mobil kemencém, ha valakit érdekelne!
Teljesen új. Külön tűztérrel, így megszakítás nélkül lehet benne sütni, főzni. 40*55*28cm a sütő rész. Hőmérővel, füstelzárós kéménnyel, hamukihúzóval. Súlya kb. 150kg.
Ez valóban igaz raktak a kemence aljába üvegcserepet. Az volt az értelme hogy ha a lakásban volt a kemence amit télen a lakás fűtésére használták akkor a meleg kemence alját összeturkálták a földben lakó egerek patkányok. Hogy ezt a kártételt megakadályozzák üvegdarabokat raktak a sütőtér aljába hogy ne tudjanak átjutni rajta a kártevők. Ha lett volna betonjuk biztos azt csinálták volna zárórétegnek.
Az üveg használatát egyesek a hőtárolással mások a hőszigeteléssel magyarázzák de mivel az üveg és a tégla hőtechnikai mutatói nagyon közel állnak egymáshoz így akár téglát is használhatnának.
Üdv mindenkinek! Nem vagyok e témában otthon, csak azért írok mert valamikor azt mesélték öregek hogy a kemence aljába üvegdarabokat raktak. Talán igaz, talán nem. Viszont nekem van kb. 120 liter összetört üvegcserepem, ha kellene valakinek szívesen oda adom. Bp.-től kb. 20 km-re lakom.
A bontott nagyméretű téglát még a háború előtt készítették és azt egy teljesen más tecnológiával. Nálam 4 éve kifogástalanúl működik még hajszál repedések sincsenek. A neten találtam ezt a hirdetést ami hozzád talán közel van.
Én az égőteret Rath BR 1100-as hőálló habarcsal készítettem ha egy kisebb kemencét készítesz 2-3 zsákkal elég belőle ha pontosan becsiszolod a téglákat.
most építem a kemencémet, és elértem a sütőtérig. Azt hiszem, hogy azt már eldöntöttem, hogy téglából építem a sütőteret (és nem samottból), és agyag-homok keverékkel tapasztanám. Néhány kérdésem lenne:
- nagyméretű vagy kisméretű tégla? vagy csak az a lényeg, hogy csengő hangú legyen?
- agyag/homok keverékbe kell mindenképpen törek, vagy elég csak az agyag és sárga homok?
- Győrben tud valaki kemence agyag lelőhelyet? vagy ha agyag téglát feloldok és homokot keverek hozzá, az jó lesz. (Sógornőmék a kétüsznél vettek agyagtéglát, és a cserépkályhás ezt csinálta.)
- ha jól rémlik itt a visszaolvasásnál, a sütőteret is már agyag/homok keverékbe ágyazom. Kell fugázni? Vagy elég, ha szorosan egymás mellé vannak rakva a téglák és úgy összecsiszolva, a hamu meg majd feltölti a kis réseket.
- lehet még új nagyméretű téglát vásárolni? (mert nem nagyon találok neten)
- kb mennyi anyag kell egy sütőtér tapasztásához? 100-150 kg? (Nem tudok pontos sütőtér méretet, mert anyósék kemencéje a minta, és a sütőteret még nem mértem le, ma este megadják a méretét, csak egy fotósorozatom van az építéséről)
Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami, megírom. Előre is köszi a válaszokat.
Ha beborítod a kemencédet lépésálló ásványgyapottal és azt kened be malterral illetve a drivit hálót is teszel bele nem fog megrepedezni és sok hőt takarítasz meg jobb lesz a kemencéd.A tetőre mindenképpen szükség van mert a csapadék és a fagy hamar tönkreteheti a kemencédet.
Építettem egy kemencét, illetve most fejezem be. Egyedül csinálom lassan két hónapja, ahogy az időm engedi. (Már egy picit tele is van a t..öm vele, a kezdeti lendület már alábbhagy de most már kitartok:-D).
Szóval a kemencét téglából építettem és agyaggal tapasztottam. A kérdésem, hogy a téglát kívülről mivel érdemes bepucolni? Mert nekem az agyag lepattogott a felületről. Ha készre kevert vakolóval pucolom be, akkor az szerintetek működhet? Mert kívülről talán már nem lesz annyira forró a kemence, hogy a vakoló ne bírja. Persze lesz majd tető is felette, de arra gondoltam ezzel bepucolom aztán meszelem, úgy talán ellenállóbb lenne....
Visszahullani nem tud, mert a ragasztó a megkötött agyag és a tégla között van. (Ha kiégett, akkor gondolom már csak por alakban van a két felület között) Látszólag olyan jól sikerült a tapasztás, hogy csak két helyen van hajszálrepedés, jó kemény lett, ezért is vacillálók a visszabontáson. Csak attól féltem - félek, hogy ragasztóból a káros anyagok nem tudtak kiégni, bár 400-450 c fokon csak kiéget minden. (elektromos termo méterrel (lézeres) mértem). Alapból a kemencének belsejében milyen szagnak kellene lennie? (mert már minden szagra ráfogom, hogy az a éget ragasztónak a szaga) Egyébként a kemencét mennyire érdemes felfűteni?
Volna egy kemence, ami kis méretű téglából van rakva.
A kemence belső fala, sárföldes agyaggal volt kikenve, ami elégé megadta magát, egy része lepotyogott.
Le lett tisztítva a belső felület, ami le akart jönni, azt leszedtük.
Ez után követtünk el egy hibát, hogy a belső felületen flexi csemperagasztóval lett kifugázva a tégla, és lesimítva, és ez után ment rá egy háló az egészre, és utána agyagos sárral kb 0,5-1 cm vastagon lesimítva.
A flexi ragasztót már nagyon bánom.
A külső részen is lett javítva vele, és elég büdös szaga volt mikkor éget a kemence.
Ami kérdés, hogy a belsejére felkent ragasztó szerintetek okoz -e valami gondot, vagy égéskor az esetleges káros anyagok kiégnek. Tegnap jól felfűtöttem (400-450 C fok), hogy jól kiégjen.
Szerintetek így lehet használni, vagy vissza kell bontani, és kitakarítani belőle a ragasztót?
A sárga földes agyag simítás szépen ki is keményedet.
A hőmérő a kemence felső "dongájába" van befúrva egy védőcső igy a hőmérő télen vagy ha nincs rá szükség kihúzható.
A kemence belső teréből hátul van két lyuk fölfele amelyiken keresztül a forró füst az égőtér tetején először előre jön majd egyesítve középen elindul hátrafelé a kéménybe. Ezzel a forró levegő nem egyből a kéménybe jut hanem tovább melegíti a kemencét.
Ennek a megoldásnak meg a hőszigetelésnek köszönhetően kb 25-27kg fával egy- másfél óra alatt eléri a 300C fokot a kemence fölső dongája.
Nézd meg az én kemencémet talán találsz benne egy két ötletet.
A füstölő beépítését nem tartom valami jó ötletnek mert a kemencéből távozó füst hőmérséklete igen magas a füstölőbe ilyen füstnél megromlik a füstölendő anyag oda inkább "hideg füst" kellene.
Egy fémvödörbe vagy egy nagy lábasba tett parázsra tenni egy lapát bükk vagy tölgy fűrészport és úgy hogy az ne lángoljon. Esetleg így használhatnád a kemencét is füstölőnek. valaki már tett be képet ide a fórumba de a tapasztalatait nem osztotta meg hogy menyire jól működik.
Több kemence képet néztem meg, nem igazán találtam olyan ahol első füstkivezetés van, de a fűst nem első kéményen keresztül távozik, hanem hátsó kéményes kialakításon. Ezt úgy tudom elképzelni, hogy a donga tején valami fütcsövön, vagy falazott füstjáraton jut a kéményhez, de hogy ne legyen ilyen "egyszerű" egy füstölőt is szeretnék kialakítani. Ezt hol kéne kialakítani hátul a kéménynél, vagy elöl a tévő fölötti füstkivezetésnél?
Véleményeket, és tapasztalatokat kérnék erről az elképzelésről.
Ha már belekezdek egy ilyen építkezésbe, akkor szeretnék egy "kerti konyhás" kialakítással elkészíteni, tehát hozzáépített bográcsozó, grillező. Valaki készített e ilyen archicad-ban, vagy autocad-ban a méretek miatt, hogy melyiknél mi az általános kialakítás?