Innen érdemes venni az olajat. Sok ismerősöm rendelt már tőlük és már egy ideje én is náluk vásárolok a szentendrei boltjukban. Én ilyet fogok bele rakatni, jobb lesz tőle a fogyasztás. Aki túl extrémnek találja az 5W-30as olajat az is 5W-40est vegyen, hidegindításnál sokkal jobban védi a motort.
Egyszerűen cseréltesd le máshol (vagy csináld magad) és a kötelező szervizen ne szólj róla. Ha gyári olajszűrő van benne akkor nem fogják észrevenni, hogy nem a gyári olaj van benne hacsak nem plombálták le az olajleeresztő csavart.
Egy hülye kérdés a korai olajcserével kapcsolatban. Ha ezt máshol csináltatod meg , ebbe az első éves olajcserénél biztosan nem fognak belekötni ? Nekem értékesítő srác azt mondta, hogy vegyem meg a cuccot máshol, de mindenképpen márkaszervizben cseréltessem le.
Neten nézelődve lenne egy ilyen lehetőség 1.6-os motorhoz szűrőszett és 5 L ELF Excellium 5W40 olaj 12590 ft.
Az általad említett szervíz engem is érdekelne, (persze csak ha nem titok az info ) mert a szervízkönyvbe való pecsét nélkül ugrik a gari.
Én is elmentem a veszprémi Renault szervízbe, ahol olyan árat mondtak, hogy meg kellett kapaszkodjak a pultba a munkafelvétel előtt. Annyiért természetesen nem kértem olajcserét , pláne , hogy az elsőt 3 ezernél szerettem volna cseréltetni amit nem dokumentálnak sehova. Így maradt a B terv, nekem kell megoldani. Megvettem náluk a gyári szűrőt (4700ft) , meg az olajleeresztőcsavar tömítőgyűrűjét (700ft). Mint utólag kiderült ezeket máshol is be lehet szerezni ennek az árnak a töredékéért, de akkor ezt még nem tudtam. Egy barátom ajánlott Pesten egy céget akik elég korrekt áron kínálnak olajokat. Felkerestem őket , az ELF SOLARIS 5W30 dpf-ért (5L) 10690ft-ot kértek áfával, számlával. Ugyan ez az olaj a RENAULTNÁL 25700ft !!!!????. Aztán jött a jó öreg "csináld magad uram ha szolgád nincsen". Az egész művelet nem tartott fél óránál többet , pedig mindenre nagyon odafigyeltem + még a haspáncélt is le kellett vennem , mert nincs gyári leeresztő tölcsérem. A komplett mutatvány megállt cirka 17 ezerből és nyugodt vagyok, mert olyan és annyi olaj került a gépbe amennyi kell.
A matt zöld szín természetesen fólia. Eredetileg barna. És tényleg megosztja a népet. Van akinek nagyon tetszik és van, aki utálja, de köztes véleményt még nem nagyon hallottam. Nekem tetszik így és ez a lényeg. :)
Az tény, hogy keveset kell mosni.
Hogy hol csináltattam, az nem annyira mérvadó, mert csak egy ad-hoc jellegű műhelybérlés volt, de egy Balázs nevű soproni srác foglalkozik nagyon profi módon fóliázással. Ezerféle fólia közül lehet választani. Telefonszámot tudok adni, ha valakinek kell.
A következő hetekben le fog kötni a költözés de igyekszem követni az eseményeket. Ha átfutott a domainregisztráció akkor elkezdek összeütni valami honlapfélét.
Szerintem pont úgy néz ki, mintha az alapozó réteg után elfelejtették, vagy sunyin kispórolták volna ráfújni a fedőszínt. Ki nem állhatom egyébként a metál, meg ilyesmi csillivilli bohóckodásokat (szóval nem a mattságával van a bajom), de ez azért elég neccesen néz így ki. Habár, ha jól belegondolunk Porzós mobil fogorvosi rendelőjéhez képest nagyságrendekkel elmehetősebb...:-)
Némi új tapasztalat. Ma 7600 futott km-nél kicseréltettem az olajat és az olajszűrőt. A veszprémi szakszerviz 50-60 ezer forintot mondott a mutatványra így mellőztem a látogatást, húzzák le aki hagyja magát. A cserével egy másik szakszervizt bíztam meg és ahogy megtudtam "Meim" fórum és márkatárs szintén oda hordja a kocsiját. Nem flancolok külföldi márkás olajokkal a MOL full szintetikus top olaját rakattam a gépbe + gyári olajszűrőt(benzines). A végösszeg 25300 forint Áfa - számla olaj+olajszűrő+munkadíj mindennel együtt. Aztán elmentem kerültem egy rövidet. A motor kellemesen elcsitult, mintha jobban venné a gázparancsot és vidáman pörög 4500-ig. Ami viszont meglepett, hogy 4,8 Liter olaj ment a gépbe. Nem csalás nem ámítás ezt miond elnyelte. A mennyiséget illetően az a jó hogy egy ekkora relatíve kics motor ennyi olajjal brutál kenési és hűtési tartalékokkal rendelkezik. Tehát fenntartom az előzőekben elkövetett hozzászólásom lényegét az olajcsere periódusokkal kapcsolatban. A Franciák nem viccelnek a motor élettartammal, bár az elektronikáik lennének olyan jók mint a hajtásláncaik.
Nem, élőben is így néz ki, sőt.... A színek örök vitatémák, fogadjuk el, hogy az egyik azt szereti, a másik meg ezt. Én már rájöttem, hogy bár annak hihető, de nem minősíti az embert a színválasztása....
Az enyimé osztán egyáltalán nem ilyen lett vóna, hanem mély olajoszöld. De mit tegyünk, ha ilyen szín nem vót kéznél a baráti román gyáripari dógozóknak...
Kösz a képet, nekem volt szerencsém már "élőben" látni, de én voltam katona és így soha nem vennék ilyen színben autót!:-)
Egy biztos, keveset kell mosni, mert ennek édesmindegy, hogy mikor és milyen körülmények között találkozott vízzel, ellentétben az én tengerészkékben kényeskedő Liámmal...