Keresés

Részletes keresés

krz Creative Commons License 2002.01.10 0 0 20
hat, en nem tudom, reszemrol viszonylag hatekony counter-cyclical fiskalis politikarol szokok olvasgatni a kulfoldi elemzesekben, azzal a megjegyzessel, hogy ez csak a kulso egyensuly jelenlegi stabilitasa mellett mukodik, es hosszab tavon nem tarthato fenn az inflacios cel veszelyeztetese nelkul.

egyebkent senki nem beszelt arrol, hogy fuggetlenedik az orszag a vilaggazdasagi recessziotol, csupan a hatasok tompitasarol van szo.

Előzmény: Törölt nick (15)
manhattan Creative Commons License 2002.01.10 0 0 19
En mar leszoktam arrol, hogy a GKI havonta modosulo kozeptavu prognozisait figyeljem. Mire atolvasom az egyiket, mar jon is ki a masik. S azt se mondjak, hogy elnezest, az elobb tevedtunk.
Leginkabb a HVG-ben olvasom Karsai fonokuk valasztasi kampanyat ferceit, ott egyebkent koser az illeto, mert csak negyedevenkent ir be es igy nem feltunoek a tevedesi sorozatai.
Előzmény: Fuly (14)
rocky Creative Commons License 2002.01.10 0 0 18
Minek lecserélni egy gyöztes csapat kapitányát? Arra ráérünk akkor is, ha elkezdenek kikapni.
Előzmény: Fuly (13)
lms Creative Commons License 2002.01.10 0 0 17
Ha a 3.5% a negyedik negyedeves GDP adat, akkor lehet koze a valosaghoz, bar a KSH a GDP adatokkal nagyon sokara jon csak ki, es a vegleges adat kb fel evvel a targyidoszak veget kovetoen jelenik meg.

Erdemes meg tudni, hogy a GKI elorejelzeseit a szocialista part gazdasagi programiroja kesziti. Ez a szakember becsult 2001 ev egeszere 2.5 milliard euro folyo fizetesi merleghianyt meg oktober 29-en is.

Előzmény: Fuly (14)
rocky Creative Commons License 2002.01.10 0 0 16
Viszont igen pozitívan befolyásolja a hazai foglalkoztatottságot, az érintett vállalkozások tökeakkumulációját, s pozitívan befolyásolja az itt élök (mi) közérzetét, stb. Szóval azért nem teljesen haszontalan tevékenységekröl van szó. Rákosiék is csak a GDP-t akarták növelni minden áron. Hogy hova vezetett, az közismert.
Előzmény: Törölt nick (15)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.10 0 0 15
Hát már hogyne lenne?
Elhitte valaki is, hogy egy ennyire export eredményektől függő gazdaságot belső fogyasztás élnénkítéssel függetleníteni lehet a világgazdasági recessziótól?
Már a különböző külföldi elemzések is megkérdőjelezték ennek hatékonyságát, a GKI elemzés szerint pedig a lakásépítés, útépítés alig értékelhető méretékben változtatott a GDP alakulásán.
Előzmény: Fuly (14)
Fuly Creative Commons License 2002.01.10 0 0 14
Mielőtt végképp elsüllyed a karzat, kérdezek:

A GKI most tett közzé valami egészen siralmas eredménylistát az ipari termelés növekedésének csökkenéséről és 3,5%-os GDP növekedésről.
Csak szokásos sírás ez, vagy most van is valami alapja?

Fuly Creative Commons License 2002.01.09 0 0 13
KIs segítséget kérek az SZMSZ összeszedéséhez, hátha elmulasztottam valamit.

Meglátásaim:
1. A döntési folyamat "bizalmi" alapú egy "verseny" alapú tanácsban, és ez elvben konfliktust hordoz.
Bizalmi alapú, mert a tagok indoklással javasolnak az elnöknek. Az elnök (vagy ezek alapján vagy nem) egy személyben dönt, de ha több rossz döntése van, úgy lecserélésre kerül. Tehát, egy-egy elnökséget ambicionáló tag -ELVBEN!- érdekelt az elnök "félrevezetésében".

2. Ha jól működik a VMT, az elnök kicsit betonozódhat. Nem emlékszem, hogy van-e rotációs rendszer, de SZVSZ jó lenne valamiféle rotáció, amely ciklust a hibás döntések lerövidítenek.

Nem szóltam a tényleges döntési folyamatról, 1xűen azért, mert nekem tetszik.

Üdv
Fuly

Előzmény: jacksonhole (12)
jacksonhole Creative Commons License 2002.01.09 0 0 12
Most már ontopicba visszatérve kérdezném az akárki beírótól is, hogy - a kit miért érdekel a VMT, azt első körben hagyjuk talán - mi a vélemény a VMT SZMSZ-ről?
Ehhez persze azt el is kellene olvasni - bőrkötetes kiadvány egyelőre nincs, a topicban fellelhető, igaz, össze kell szedni.
Őszintén, engem, mint jelenleg érintettet, a döntési procedúráról leírt vélemények érdekelnének.
lms Creative Commons License 2002.01.08 0 0 3
Gondolom nem állok egyedül a VMT figyelemmel kísérésében

nem bizony.

    Napi gazdasag cimlap:
    Ujra kamatot csokkentett a Nemzeti Bank
    [...]
    (Hasonlo "hatarozatot" hozott az Index forumok kozt mukodo virtualis monetaris tanacs is)
Előzmény: Fuly (-)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.01.08 0 0 2
Manhattannek mar feszegettuk ezt a kerdest, marmint hogy bovites hogyan lehetseges, mivel nem szeretnenk arisztokratikusan elzarkozni az elefantcsonttornyainkba :-), de lehet, hogy ez a topic is jo megoldas.
Előzmény: Fuly (-)
Fuly Creative Commons License 2002.01.08 0 0 1
Ja, persze: a A Monetáris Tanács ülése itt folyik.
prézlimájer Creative Commons License 2002.01.08 0 0 0
Mi az a VMT?
Előzmény: Fuly (-)
Fuly Creative Commons License 2002.01.08 0 0 topiknyitó
Tisztel érdeklődők!

Gondolom nem állok egyedül a VMT figyelemmel kísérésében. Néha kérdésem és véleményem is lenne, de oda nem illik beírnunk, ergo megnyitottam ezt a topicot.

Üdv
Fuly

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!