Perszehogy nincs. Mi értjük, a többi meg nem érdekes. Nekem is, meg gondolom nektek is volt bőven alkalmatok kitörni a nyelveteket idegen nyelveken. Mondok egy példát: megboldogult egyetemista fénykoromban annó varázslatos fél évet eltöltöttem a krakkói Jagelló Egyetemen. Aminek csak egy hátulütője volt. A kolesz szobaszámom. Ami 99 volt. Ezért aztán minden nap a portán, elkérve a kulcsomat, ezt a szót kellett kimondanom (fonetikusan írom): dzsevejendzsdzsjeszijatdzsevjencs. És ezért a lengyel jóbarátaimtól sose kaptam együttérzést. Pláne (és az egészben ez a totálpech), hogy ha egy szobával odébb laktam volna (a százasban), csak ennyit kellett volna mondanom: szto...:-)
Nincs semmi gond. Csak eszembe jutott, hogy ha Lőrincze proff. a Vágó Pistával sétálgatva találkozott volna ezzel a szóval, hogy hümmögött volna a magyarázó szavakat keresve.
'szerencsepecapulcsimat' És akkor csodálkozunk, hogy a magyarul tanuló szerencsétlen külföldi falhoz vágja a nyelvkönyvet. ui. egyébként meg sem próbáltam leírni, ctrl-c ctrl-v-vel készült az első sor...
Fájó szívvel teszem közhírré, hogy Kerkuska – aki igen bravúros házigazdánknak bizonyult, ráadásul még a szerencsepecapulcsimat is kimenekítette az enyészet karmaiból, nos ennek ellenére bizony és sajnálatosan – kap egy sárga lapos figyelmeztetést. Mert valahogy még mindig nem férkőztek fel az ftp-re az ominózus fotográfiák.
Pont ezen tököltem én is. Hiszen ilyen iramban a tavaly októberben elhozott SZSZSZD-mban már jóval több, mint tízszer kellett volna olajat cserélnem...:-) Ám mint tudjuk, körünkben „mindenki másképp csinálja”...
Amint azt is másképp, hogy mi legyen a dácsiás sörnyitóval. Szerintem ne legyen semmi. Vagy akinek nem tecc, vett vóna másik járgányt, aminek neki jobban tecc a logója. Nemiga'? (Egyébként a találkozón igen éles szemmel észrevettem, hogy valamelyikőtök elől már letakarta – megbuherálta – a feliratot. Hát..., számomra valahogy nem volt esztétikailag, meg egyébként se meggyőző...) Hiszen olyat se láttunk még, hogy mondjuk veszek egy kutyát, amelyik tökéletes, szeretnivaló és a célnak teljességgel megfelelő jószág, de az orrát azért lecsapom egy macsétával...
Arról már nem is beszélve, hogy pözsó logóra meg akkor se cserélném, ha bazi nagy betűkkel ZAPOROZSEC felirat díszelegne dákóm elején. Van/volt is erről (az egyébként elszármazott hazánkfia, Victor Vasarely által tervezett márkajelről) egy igen szellemes vicc, ami sajnos csak mutogatva az igazi. De azért megpróbálom. Így szól: mire kéri a süketnéma feleség a férjét, mikor – és itt kéne mutatni – egy rombusz pinajelet formál a kezével a szája elé, és a közepét elkezdi nyalogatni? A megfejtés: „menj, és mosd le a pözsót!”
Tíz napja vetted át az autót, mi a francnak kell olajcsere? Sokba fog még kerülni a havi három olajcsere, lehet hogy autóbérléssel jobban jártál volna!
1.6 benzinesben (2WD) épp ma néztem és 9 liter üza volt még a lámpa kigyulladása után.
Egyébként ha már írok, ugye elég friss a gép (1000km van benne), akkor gyorsan megosztanék néhány eddigi tapasztalatot. A fogyasztás nálam decire pontosan 8,5 liter, mondjuk állandóan bekapcsolt klímával és vegyes használat mellett. A legterelo.hu-s csomagtértálcát ajánlotta itt vki régen, áldom érte, ez valóban méretpontos és tényleg jó, viszont a rossz tapasztalatok ellenére mégis vettem Lidl-ben tetőlécet (ugyanaz mint az Aldis), na ott meg gyökér voltam, mert nem hallgattam rátok. Kevés ponton fekszik fel, drasztikusan meg kell húzni, hogy fennmaradjon - mondjuk lehet vele cuccolni, de biztos, hogy se száguldozni, sem komolyabb terhet rábízni nem mernék. Gyáriból nem vettem meg a króm kipufvéget, helyette vmi 2e ft-s vackot autósboltban, ez se rondább, tehát itt az olcsó hús híg leve nem dőlt rám. Anno az acélfelniket le akartam cserélni, vagy dísztárcsázni, hát mégse, tényleg jól néz ki, szóval ebben is igazatok volt :).
Őszintén szólva, nekem nagyon tetszik a Dacia embléma. Meg a hűtőrács is, szerintem tök karakteres az autó eleje. Jobban néz ki, mint a Renault verzió, kilóg az utcaképből, egyedi, jellegzetes darab. Oldalnézetből kicsit szokványos, hátulról megint rusztikus, de onnan inkább egyszerű képet mutat. Az orra az jó, azt én pont nem pimpelném.
ahgoob! Ha diesel az autód, 2 év, vagy 20000km a kötelező szervíz. A közbülső csak egy anyagi lehúzás, a garanciához semmi köze. Persze ha olajat akarsz cserélni megértem, de azt bárki megcsinálhatja, legfeljebb arra ügyelj, hogy az új szűrő gyári legyen.
Ez nagyon soknak tűnik. Annó engem is levettek rendesen a Renóval szervízen, de ha körül kémlelsz, biztos találsz olcsóbbat. Már más minősített szervízben is lehet dolgoztatni, és megmarad a garancia, csak az olajra, és a szűrőre kell odafigyelni.
A párom toyotáján 25000Ft volt a legutóbbi szervíz akkumulátor cserével együtt szakszervízben.
AZt a választ kaptam, hogy ha részecskeszűrős az kocsi, akkor 75 ezer körül, ha pedig normál olajszűrős, akkor 65 ezer körül van az 1 év vagy 20 000 km szervíz.
Ha én viszem az olajat, akkor 35 ezer körül.
Néztem a neten, komplett szűrőszett és az olaj együtt 21 ezerbe kerül (http://the-filtershop.com/spd/SZ1000/DACIA_DUSTER_15_dCi_86_LE_szuroszett_ELF_SOLA). Ha jól tudom, akkor az olajcserét már nem kell a szakszervízben megcsináltatni, bár a szűrőkkel már nem tudom mi a helyzet. Viszont ha csak az olajat viszem (10 ezer) és ők még rászámolnak 35 ezret, akkor kb 45 ezerbe kerül az egy éves szervíz, olajcserével.