Keresés

Részletes keresés

KuBa Creative Commons License 2000.11.04 0 0 4361
"Hajtómű alatt a sugárhajtóműves gépeknél a gázturbina + fúvócső + sugárfék együttesét, a légcsavaros gépeknél a motor + légcsavar illetve a tengelygázturbina + légcsavar együttest, mint szerkezeti egységet értjük."

dr. Steiger István: Repülőgépek, egy. jegyzet

Maradok: KuBa

Előzmény: bado (4358)
RadiX Creative Commons License 2000.11.04 0 0 4360
Hat 8000 ezer-ert, azaz 8 millioert (ujabban 8 "dokumentum"-ert) tenyleg huzos egy kicsit.
Előzmény: kekvillam (4354)
RadiX Creative Commons License 2000.11.04 0 0 4359
Lacikam, egeszen mediasztar lettel, olvastad mar a legujabb ES-t? Megint a te olvasoi leveledre reagalnak itt.
Előzmény: lms (4353)
bado Creative Commons License 2000.11.04 0 0 4358
Kedves Újlaki és 3color kollégák!

A nevezett szakmai-nyelvészeti téma jóval összetettebb annál, hogy mindjárt valaki is felpaprikázódjon már a legelejét tőle.

Néhány hozzászólással ezelőtt én is reagáltam a Professzor Úr előző hozzászólására, de természetesen én nem vagyok egy "repülő-Grétsy professzor", nem igazán vagyok felkészült ebből a témából, inkább csak a gyakorlati tapasztalataimra és ösztöneimre hagyatkozom. Ugyancsak lehetetlennek tartom az ilyen bonyolult problémát néhány hozzászólás alapján megvilágítani, de itt érzésem szerint nem is történt senki részéről "kinyilatkoztatás". Külőnböző vélemények hangzanak el, melynek elfogadásához és el nem fogadásához is szükséges bizonyos mértékű tolerancia, amely - ezt mindenkinek el kell ismerni - Újlaki Prof Úrban meg is van. Igyekezzünk, hogy bennünk is meglegyen, vagy ha adódik olyan téma, amelyben bennünk lakozó türelmünk előhozhatatlanul elsűllyed, inkább hallgassunk (megmondom őszintén, volt már olyan nyilatkozó, akinek leírásaira inkább én sem reagáltam, nem írtam meg, mit gondolok, mert ez napogig tartó parázs, de nem egészséges vitát eredményezett volna).

Tehát: használatos terminológia ügyben lehet például a következő klubnapon kerekasztal-beszélgetést tartani.

Hogy mennyire különböznek a vélemények, elmondom példának, hogy jóatyámmal, idősb Badóval is beszélgettünk erről a napokban (ő is repülő-gépészmérnök, de nyugdíjasként aktív üzemeltető és tanít a Kossuth szakközépben). Röviden ő is Újlaki prof álláspontját képviseli, bár tőle sem hallottam soha segéderőforrást említeni (pl).

Én az általam előbbi hozzászólásban leírtakat gondolom, de lehet, hogy egy röpke és egészséges vita után már közelednének az álláspontok, bár ezel aligha váltjuk meg a világot.

Átgondolva pl. Újlaki Prof előzőjét, hajlok arra a véleményre, hogy szakirodalomban használjuk a nyelvileg is pontos kifejezést (pl. TA-6A segéderőforrás, P&W PT-6A gázturbinás erőforrás, ha nincs rajta a légcsavar, hajtómű egység, ha rajta van, stb). De a szakmai köznyelvet a bevezetődött szokások ellen nem valószínű, hogy meg lehet reformálni.

Mára ennyi, mindenkinek üdv: Badó

Előzmény: Újlaki (4357)
Újlaki Creative Commons License 2000.11.04 0 0 4357
Kedves 3color kolléga!

Akik olvassák hozzászólásaimat, tudják, hogy a néha a szőrszálhasogatás határáig menő pontosság igényénél talán csak toleranciám nagyobb. Nem vesztegettem volna szót újra a hajtómű-erőforrás kérdéskörére, de az aminózus hozzászólás tovább ment "a közérthetőségre való törekvésnél". A sugárhajtómű olyan valami, ami a kiáramló gázsugárral termel tolóerőt. A segédhajtómű - lám, milyen közérthető vagyok - gázturbinája azonban semmiképpen nem sugárhajtómű, hiszen a sugarával nem hajt semmit (kivéve, persze, azokat az eseteket, amikor éppen "jól jött" az a kis plusz tolóerő).

Láthatod, hogy meg sem próbálom ráerőszakolni a szakmai vagy laikus közvéleményre az általam helyesnek tartott szóhasználatot - a társalgás szintjén valószínűleg magam is segédhajtóművet mondanék -, de a jelen esetben már többről volt szó, mint apró engedményre a közérthetőség oltárán.

Mondok egy példát. Ha látsz egy villanymozdonyt ezerrel repeszteni, nyugodtan elmesélheted frenetikus élményedet úgy, hogy "nyomta a gázt, mint az őrült". Azonban ha a Kisvasutak c. témánál úgy kezded a villanymozdony vezetését magyarázni, mintha azt gázpedállal követnék el, akkor már enyhén szólva túllépsz a közérthetőség határán.

Azok a buta pilóták egyébként nem is olyan buták, meg sem próbálják külön elindítani az erőforrást, és csak utána az erőátvitelt: egyszerre beindítják az egész hajtóművet.

Előzmény: trikó (4352)
luc72 Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4356
Hello

Ha elküldöd imélben a tervrajzott meg próbálok segíteni neked. Hétfőn már üzenek is, hogy meg tudják neked csinálni.

Előzmény: kekvillam (4354)
rali Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4355
Kék Villám!
Fel kell rúgni az eszergályost!
Előzmény: kekvillam (4354)
kekvillam Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4354

Sziasztok!

Tud nekem valaki segiteni, hol tudok utananezni, van-e G-ABOR lajstromjelu repulogep, es ha van, milyen tipus?

Van meg egy problemam, hatha repulomodellezik itt valaki es tud segiteni (a repulomodelles forum "kicsit" lapos). Van egy 7,5 kobcentis Super Tiger motorom amirol hianyzik az eredeti kipufogo, az utolag osszeepitettet meg nem tudom rogziteni.
Terveztem egy illeszto alkatreszt, de az esztergalyos 8000 ezerert vallalta volna csak el a legyartasat!
Van valakinek valami ertelmes otlete mit kezdjek?

Udv
G-ABOR

lms Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4353
Piloootaaak: lehetseges az, hogy ejszakai felszallasnal tevedesbol egy lezart, karbantartas alatt allo kifutopalyan indul el a repulogep??? (szomszed topikrol)
trikó Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4352
Kedves Újlaki kolléga!

Látom, hozzászólásom után kitört belőled a műszaki nyelvész. Azonban - vess meg érte,- itt a topicban a közérthetőség az elsődleges cél (számomra)!
Egyébként ha megkérdeznek téged egy gép hajtóműtípusával kapcsolatban, akkor elsorolod az egész hajtásláncot? (X típusú gázturbina, Y reduktor Z légcsavarral?)
A "buta" pilóták is mind hajtóművet indítanak még a helikoptereken is, nem pedig "gázturbinás erőforrást"...
Még a legműszakibb ember is hajlamos az egyszerűsített, elfogadottabb nyelvet használni. Csak hogy a Te hozzászólásodat idézzem: tengelykapcsoló helyett "kuplung" , nyomatékváltó helyett "sebváltó" !!!
(Egyébiránt, ha már úgyis hasogatjuk a műszaki szőrszálat, akkor például az általad citált hajtómű akár az első kerekekkel is végződhetne :))) )
Hajtómű egyébként minden olyan szerkezet, amely egy rendszernek, vagy a rendszerben egy másik egységnek hajtást, meghajtást ad (nem feltétlenül tolóerőt!)

Szóval én maradnék a bejáratott, közérthetőbb nyelvezetnél itt a topicban. Hogy ismét idézzelek: -Nomen est omen.

Azért remélem nem haraxol....

Üdv: 3color

Előzmény: Újlaki (4339)
Univerzum Istene Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4351
Na, valami ilyesmit kepzeltem en is tobbtengelyes hajtomunkek.

Vizbefecskendezes: Meg valamikor regen neztem a Spektrumot, talan a Nagy repulok-ben volt a F-105-os(? Az a nagy, vadasz-bombazo, ami Vietnamban nyomult.) Szoval ott mutattak, hogy hogy toltik fel a viztartalyt. Meretebol itelve nem a pilota vizhaztartasat volt hivatott szabalyozni...

jarod_ Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4350
A hajtóművek működésére a vízbefecskendezés olyan értelemben hat, hogy a beporlasztott víz a kompresszorban elpárolog és a párolgás következtében hűti a környezetét és javítja a működés hatásfokát. A hajtómű kompresszorában a sűrítés során a levegő nyomásnövekedése révén a hőmérséklete is nő. Termodinamikailag az lenne a jó, ha össze lehetne sűríteni a levegőt hőmérsékletnövekedés nélkül, ami sajnos fizikailag lehetetlen :-( úgyhogy ezzel a vízbefecskendezéses hűtéssel szokás erőlködni.
A korszerűbb hajtóműveknél a vizbefecskendezés már nincs divatban. Ennek az az oka, hogy a mai szerkezeti anyagok magasabb hőmérsékleteket is elviselnek, márpedig a gázturbina legkritikusabb paramétere a turbina előtti gázhőmérséklet (téháromcsillag ugyebár;-)). Miután az újabb turbinaépítésre használt szerkezeti anyagok nagyobb gázhőt is elbírnak fölöslegessé vált a szerkezetet bonyolító és az üzemidő jelentős részében holt teherként cipelendő vízbefecskendező berendezés.
savaz Creative Commons License 2000.11.03 0 0 4349
A hajtóműbe történő vízbefecskendezést a felszállási teljesítmény növelésére amerikai típusokon is használják. Konkrétan a B-52-es alváltozatai, illetve a hasonló hajtóművekkel repülő korai jetek (707?). Egy 52-es 8 motorból akkora füstöt fúj mint egy gőzhajó, érdemes megnézni.
Előzmény: bado (4341)
KuBa Creative Commons License 2000.11.02 0 0 4348
Hali!

Megpróbálhatod, de ne nagyon reménykedj.

Maradok:
KuBa

Előzmény: rali (4347)
rali Creative Commons License 2000.11.02 0 0 4347
Kedves KU-BA!
Nagyon köszönöm a jegyzéket.Szerinted a megyei könyvtárban érdemes-e próbálkozni a beszerzést illetően ? {Kecskemét}
Előzmény: KuBa (4345)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.11.02 0 0 4346
Jim32:
> Tudja-e valaki, hogy Alsónémediben be tudok-e menni szombaton a reptérre nézelődni? Vagy a
> talin emlegetett "rommúzeum" zárt terület?

Maganterulet, de engem beengedtek 1 hete, szombaton. Csak elore lehordott a bacsi, aztan semmihez ne nyuljunk. "Nem fogunk" - mondtam, "Mindenik ezt mondja" mormogta az orra alatt..

Utvonal: Pest felol az 50-es ut (vagy 51-es? mostanaban neveztek at, ugyhogy kinek milyen terkepe van:), Alsonemedi, korforgalom, onnan kb 500m, jobbra. Roncs-Rencs a neve, vagy mifene...

@kakukk

Előzmény: jim32 (4265)
KuBa Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4345
Tiszteletem!

Szakirodalom:
Fülöp: Gázturbinák
Brodszky: Gázturbinák
Dugattyús motorok
Repülőgép gázturbinák
Pásztor-Szoboszlai: Kalorikus gépek üzeme(dug.mot.)
Pásztor: Egyetemi jegyzetek
Sánta: Segédlet hajtómű tervezéséhez

Ez az összes általam ismert magyar nyelvű irodalom. A beszerzésük szinte lehetetlen, de ebben tudok segíteni egy fénymásolás erejéig.

Maradok:
KuBa

Előzmény: rali (4344)
rali Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4344
Kedves BADO és topiclakók!
Köszönöm a választ,várom a képet magánba.Továbbá
kérdezném,hogy van-e gázturbina témában magyar
nyelvű könyv,olyan,ami nem tiszta matematika és
nincsen tele hosszú-hosszú fizikai levezetésekkel?
Próbáltam szerezni,de még oroszul se sikerült,
ezek "T" anyagok voltak.Nagyon érdekel a téma,még adugattyús motorok is.
Előzmény: bado (4342)
Jazzman Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4343
Egy kis szorakozas, lehet, hogy mar ismert:
(az idezet a http://www.extra.hu/aero/yikes.html oldalrol szarmazik)

A "Squawk"-ok a U. S. Air Force pilótái által a földi muszaki
személyzet számára feljegyzett problémák, amelyeket a
következo repülésre ki kell javítaniuk. Néhány aktuális feljegyzett
hiba és a karbantartó személyzet válaszfeljegyzései:

(P) = Probléma;
(S) = Megoldás (solution)

(P) A fofutó bal belso gumiköpenye majdnem cserére érett.
(S) A fofutó bal belso gumiköpenye majdnem kicserélve.

(P) Teszt repülés OK, kivéve, hogy a landoló automatika igen
durva.
(S) Landoló automatika nincs a gépen.

(P) 2. sz motor üzemanyag fogyasztása magas.
(S) 2. sz motor üzemanyag fogyasztása normális - 1. 3. és 4.
motor üzemanyag fogyasztása alacsony.

(P) Valami meglazult a muszerfalon.
(S) Valami meghúzva a muszerfalon.

(P) A jobb fofutón olajszivárgásra utaló egyértelmu bizonyíték.
(S) Bizonyíték eltüntetve.

(P) A DME hangereje hihetetlenül nagy.
(S) A hangero beállítva hihetobb szintre.

(P) Robotpilóta magasságtartás üzemmódban 50m/perces
süllyedést produkál.
(S) Hibát a földön nem sikerült eloidézni.

(P) IFF nem muködik.
(S) IFF soha nem muködik OFF állapotban.

(P) Gázkar rögzito használatakor a gázkar beragad.
(S) Ezért van.

bado Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4342
Kedves Rali!

Két okből nem tudok ide képet felrakni:

1. Az egyszerűbb ok az, hogy nincs itthon metszetrajzom ilyen hműről, de ezt esetleg 1-2 napon belül pótolni tudom.

2. A nagyobbik baj az, hogy nem tudom, hogy kell ide bármit is fellinkelni. Én csak nyomogatom a billentyűket, de kuka vagyok a komolyabb számítógépes dolgokhoz. Ezt már mondtam a Fórumtalálkozón is - merthogy ott garmadával voltak számítógépes szakemberek. Mondták is, hogy van egy ezzel foglalkozó topic, csak hát nincs időm elolvasni. De megigérem, egyszer megtanulom ezt is :-)

Áthidaló megoldásként magánban fogok rajzot küldeni - ha el nem felejtem beszerezni - scannelni még képes vagyok.

Badó

Előzmény: rali (4338)
bado Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4341
Kedves Újlaki Professzor!

Persze, volt már szó erről a hajtómű-motor terminológiáról, de:

1. Szigorúan bírálva a dolgot igazad van. Az AI-20, vagy akármi más önmagában még nem hajtómű. Légcsavarral, meg egyéb szükséges csingilingivel azonban már hajtómű, vagy hajtómű egység.

2. A TA-6A sem hajtómű, ha szigoruan a repülés két domináns nyelvét, az angolt és az oroszt nézzük (APU-Auxiliary Power Unit, VSzU-Vszpomogatelnoje Szilovoje Usztrojsztvo), szó szerint segéderőforrás. Ugyanakkor vannak géptipusok, amelyeken az - ?.....? - APU némi (igaz nagyon csekély) tolóerőt is ad.

3. Viszont: minden egyes szakmának, így a miénknek is megvan az írt-íratlan terminológiája. Sok kifejezés eredetére már nem is igen lehet könnyen rájönni. Sok kifejezés idegen nyelvből honosodott "magyarrá", ezt te is tudodf, hiszen ugyanonnan kaptuk a diplománkat. Feltételezem a MALÉV-nál mostanában a magyarosított terminológia eredete 270 fokkal fordult és már angol kifejezések honosodtak meg némileg átalakulva.

Ilyen elfogadott terminológia az is, hogy - legalábbis tapasztalatom szerint - akkor is hajtóműről beszélünk, ha csak egy "kopasz" motorról van szó. Elfogadott az is, hogy itt, Magyarországon soha sem beszélünk segéderőforrásról, mindíg segédhajtóművet emlegetünk, még akkor is, ha szigorúan megitélve ez nem helyes. Így fogadta el a szakma.
Én például nem sárkány-motor, hanem sárkány-hajtómű szakon végeztem.És ebbe nemcsak a jet, hanem a légcsavaros, stb hajtóművek is beletartoznak.

Más: Az utóbbi néhány évben elég sokat repülők An-26 (néha 24) gépekkel. Abban biztos vagyok, hogy ezeken a konkrét gépeken nem benzines az APU- VSzU-segédhajtómű. Ugyanonnan kapja a kerót (szárnytartályok), mint a főhajtóművek.
A láng a következő esetnél csap ki a fúvócsőből: abban az esetben, ha sikertelen indítási kísérlet volt, az égőtérben jelentős mennyiségű kerozin - kerozingőz marad, mivel a sikertelen indítás miatt a befecskendezett tüz.a. nem égett el és az alacsony indítási fordulatszám miatt nem tuott a kiömlőcsatornán távozni. Ha rögtön ezután újra indítunk, a bentmaradt régi és az aktuális indításkor újra befecskendezett tüz.a.belobban és erős fény és hangjelenség kíséretében rémíti az indítást végző szakembert (pl. egyszer engem, mikor a gázturbinás Dorniert indítottam). Ezt úgy szokták elkerülni, hogy a sikertelen indítást követően ú.n. hideg átforgatást végeznek (indítási ciklus, de tüz.a.befecskendezés és gyújtás nélkül), ezzel kiszellőztetve a hajtóműből a "bentfelejtkezett kerógőzt. Ha ezt elfelejtik (mint én egyszer), vagy szándékosan nem csinálják meg, huhogás és láng a jutalma (és nem kifejezetten hasznos a hajtóműnek).

Vízbefecskendezés: tudomásom szerint az An-24/26 nem rendelkezik vízbefecskendezéssel (vagy lehet, hogy van olyan trópusokra exportált gép, amin van?).

Saját üzemeltetésű gépem, az L-410 bír ilyen rendszerrel, amit nyári melegben rövidebb pályán használunk is. A vizbefecskendezés egyébként a mags külső hőmérséklet okozta kedvezőtlen hajtóműkarakterisztikát (magas ITT, kissebb teljesítmény) hivatott rövid ideig (néhány másodperc felszálló teljesítményen "visszajavítani".
Ez az L-410-esen +25 Celsius külső hőmérséklet felett alkalmazható a Légiüzemben található grafikon alapján, a hőmérséklet és nyomás függvényében 3,3 6,6 vagy 10 liter desztillált víz a hmű szívócsatornájába történő beporlasztással. A rendszer automatikusan az indítógomb megnyomása után befecskendezi a kiválasztott fokozatnak megfelelő mennyiségű vizet, majd leáll. Ilyenkor a gép a felszállás közben észrevehetően meglódul, annyira hatékony a befecskendezés. A rendszer csak 89-91% gázgenerátor fordulat felett indul be, nehogy eloltsa a lángot. Mellesleg e rendszer csővezetékén keresztül történik a kompresszormosás is.

Na, most már abbahagyom, mert nem fogok emlékezni, mit írtam az elején, és mégegyszer leírom :-))

Üdv: Badó

Előzmény: Újlaki (4339)
Hamster Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4340
A szokásos heti topic-pollúció adagom :)
Új, most már citromillattal is!

Hamster

Újlaki Creative Commons License 2000.11.01 0 0 4339
Megint szóba került itt a segédhajtómű, ráadásul igen rossz kontextusban; nomen est omen.

A hajtómű, a gépész kollégák tudják jól, az erőforrás és az erőátviteli berendezések együttese. Hajtómű tehát a benzinmotor a kuplunggal, sebváltóval, karádntengellyel, differenciálművel és a (hátsó) kerekekkel. Hajtómű továbbá a benzinmotor a reduktorral és a légcsavarral. Hajtóműnek lehet nevezni a gázturbinás erőforrást a reduktorral és a légcsavarral. És persze hajtómű még a sugárhajtómű vagy gázturbinás hajtómű.

A segédhajtómű - terminológiailag helyesen segéderőforrás - általában egy kis gázturbina. Ahogy a turbólégcsavaros gép gázturbináját nem lehet hajtóműnek nevezni (bát kétségtelen hogy ad némi tolóerőt), ahogy a helikopter rootorját hajtó gázturbinát nem lehet jatóüműnek nevezni, úgy a segédhajtóművet sem, sőt még inkább, hiszen az aztán kimondottan nem hajtásra van, hanem arra szolgál, hogy az általa termelt mechanikai energiát ilyen-olyan módon fel lehessen használni. Bár lehetséges, hogy őkelme is ad némi tolóerőt. A MO-Ilonában (HA-MOI) pl. pontosan a haladási irányra merőlegesen.

Ezért hajtogatom néha - mint most is - rögeszmésen ezt a hajtómű-erőforrás dolgot.

Amúgy azt hallottam,.hogy az An-24 (-26) segéderőforrása nem is keróval megy, hanem benzinnel. És gyönyörű, másfél méteres lángot enged ki, ha az előző indítás nem sikerült. Sőt, még pukkan is, ha szabad ilyen visszafogottan kifejezni.

Egyébként meg ha kevés a kakaó, a konyhán vízzel hígítják: nos, ezt teszik a repülőgépeken is néha; volt is erről már szó errefelé. A Tu-104-esnél biztosan tudom, hogy felszálláskor lehetett a hajtóműbe vizet nyomni, és mintha az An-24-esnek is lenne ilyen "forszázsa".

rali Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4338
Hali,BADO!
Be tudnál-e tenni ide egy képet vagy metszetrajzot egy ilyen háromtengelyes hajtóműről?
Gondolom,jobban megérteném ezt a dolgot.
Előre is köszönöm.Üdv mindenkinek:Rali
Előzmény: bado (4337)
bado Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4337
Korrekt, erről a "sebességváltós" fan-ról nem hallottam.

Ilyen háromfokozatú hajtómű van a Jak-42-ben és An-74-ben is (D-36). A többi szovjet-orosz hajtóművekhez képest viszonylag alacsony a fogyasztása és rendkívül halk (mint általában a magas kétáramúsági fokú hajtóműveké.

Azt nem tudom, hogy valamely nyugati vadászgépben lehet-e háromfokozatú hajtómű, mivel ezek karaktere nem igazán "katonás", de ettől még lehet, én nem vagyok affín a military iránt, ezért nem is ismerem.

Előzmény: KuBa (4331)
bado Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4336
Stimt, NK-12 típus, 15.000 SHP
Előzmény: Újlaki (4319)
ireG Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4335
Ha repülünk, akkor én is: pénteken indulunk Tökölről An-26-tal Krakkó-ba. Egész jó volt tavaly is, CAVOK, 4000m. Készült kép is a Magas-Tátráról akkor.
Előzmény: bggy (4334)
bggy Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4334
Fogaskerekes áttétel? Vov! 8-O
Tudtam, hogy "ezek" mindenre képesek. :)

Ha jól emlékszem Szolnokon voltam sorkatona, és láttam közelről az Ancsákat.
Nekem (is) feltűnt, hogy a bal és jobb oldali h.mű gondolák nem egyformák.
Ha (ismét) jól emlékszem, a jobb oldaliban volt(van) az APU, olyan kiömlőnyilással, mintha a főh.műé lenne.
Hátrafelé néz, és amikor beindították, azt hittük a főh.mű az.
A zajból ítélve nem lehetetlen, hogy van némi tolóereje is.

Előzmény: KuBa (4331)
Hamster Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4333
Szia, rég voltál látható erre :) Ezt a VSZU dolgot azóta szakértők bevonásával se értem, de kN-ban vagy miben mért _tolóerőről_ beszélt az ember, aki egyébként saját bevallása szerint 15+ évet dolgozott az An-26-osok körül... SZóval nem tudom mit gondoljak :)
Előzmény: hal9000 (4332)
hal9000 Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4332
Hamster:
Ezt a VSZU (APU) dolgot, csak úgy tudom elképzelni, hogy alapesetben felszállás közben a hajtóműveken lévő generátorok termelik az áramot, a pneumatikanyomást a klíma részére, tehát terhelve vannak. Ha ezt felszállás közben a segédhajtómű látja el, akkor több erő marad a felszálláshoz. Egyébként ez rendszeres a Malév gyakorlatában, az 54-eseken nyáron, melegben maximális felszállósúly környékén, a VSZU-val kondiznak, és termelik a villanyt, így kevésbé terheli a hajtóművet.
Előzmény: Hamster (4325)
KuBa Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4331
Tiszteletem!

Akkor egy rövid hozzászólás: a tengelyekről írtak helyesek, leszámítva, hogy NEM egy, kettő, három kompresszorFOKOZATOT hajtanak, hanem a kis-, nagy- és háromtengelyesnél (bár ezt méh nem hallottam, de eléggé szemléletes) közepes nyomású kompresszor részegységeket. Minden kompresszor részegység (azaz a kisnyomású kompresszor, a nagynyomású kompresszor és ha nagyon akarjuk, akkor a közepes nyomású kompresszor) kompresszor fokozatokból áll, egy kompresszor fokozat pedig (axiális kompresszor esetében) egy állólapátsorból és egy futó/forgó lapátsorból áll. Ehhez jöhet még előperdítő lapátsor (az axiális belépést kialakítandó), ill. az égőtér előtt szintén egy állólapátsor, amely a tüzelőtérbe való perdületmentes belépést hivatott produkálni. Az előperdítő lapátsor lehet állítható állászszögű lapátokkal felszerelve, amely "mellesleg" még a pompázs/pumpálás/kompresszor instacioner üzemállapota esetén is használatos.
Mindezek mellett a nagy kétáramúsági fokú hajtóműveknél van ún. fan/ventillátor fokozat. Ez szintén egy kompresszor, csak másképp hívják. A külső áramba jutó levegőt sűríti. Lehet szub-, transz- és szuőerszónikus is, nyomásviszonya nagyobb, mint a többi kompresszorfokozaté (elérheti az 1,7-1,8-at is).
S hogy miért kell két vagy több tengely: a nagynyomású és a kisnyomású kompresszor más és más fordulatszámon szeret üzemelni. Ezt a két, különböző fordulatszámú tengellyel lehet biztosítani. A gond az, hogy a fan is egy másik fordulatszámon szeretne pörögni. Ez megoldható még egy tengellyel, vagy a kisnyomású tengelyről fogaskerékáttétel segítségével (ez komoly! Már működik ilyen "sebességváltó", alig nagyobb, mint egy autóé és jövőben 23800kW (!)-ot fog átvinni.)
Még valami: a tengelyek számából csak a minimálisan szükséges turbinafokozatok számát lehet meghatározni, ugyanis minden tengely mások turbinafokozat hajt (legalább egy). Egy turbinafokozat áll egy állólapátsorból és egy forgó/futó lapátsorból, és mindig állóval kezdődik.
Hirtelen ennyi. Bocs ha untattam valakit.

Maradok:
KuBa

Előzmény: bggy (4327)
DAttis Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4330
Azt én is tudom, hogy mire jó a segédhajtómü, csak itt az általam említett, tipuskönyvben úgy értelmeztem, hogy repülés közben használják az Antonov gépeken.

Más, múltkorában láttam egy román lajstromozású kis légcsavaros gépet Carpatian Air, ennek melyik város a székhelye, illetve honnan jár ez a gép.
Ugyanilyennel láttam a Moldáv légitársaságot repülni.
Ez Saab 3xx-es gép lenne?
Szerintem tök aranyosak ezek a gépek

Tényleg MALÉV-nál regionális repülögép házatáján mi újság?
Lesz ATR, vagy regionális jet lesz (CRJ, vagy a brazil Embarer), bár a sugárhajtású regionális gép kicsit álomszerü a MALÉV-nál.

Egyáltalán szükség van regionális gépekre idehaza?
És a Tu-154B kiváltására meg lesznek a gépek, vagy géphiány lesz, ha 154-eseket leállítják?

Előzmény: trikó (4323)
L. W. Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4329
§:-D
Előzmény: trikó (4328)
trikó Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4328
Véletlenül sem akartam a brutális zajélményeket kritizálni. Én is imádom, és már-már hiányzik innen Ferihegyről. Csak arra céloztam hogy pl. a felszállópálya után lakók nem biztos, hogy ezt ugyanígy látják :))))
Előzmény: L. W. (4326)
bggy Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4327
tengelyek:
Nem tudom, van e olyan megoldás ami ilyen nagy fordulatnál áttételekkel üzemelne. Lehet.

Ahogy én tudom (ha nem, javítson ki egy szagértő plz):
Egytengelyes : egy turbina, egy tengelyen hajt egy kompresszorfokozatot.
Kéttengelyes : 2 turbina, 2 tengelyen hajt 2 kompresszorfokozatot. A tengelyek egymásba vannak dugva.
Háromtengelyes: 3 turbina, 3 tengelyen hajt 3 kompresszorfokozatot. A tengelyek szintén egymásba vannak dugva.

Ha jól t'om, a Tornadonak van ilyen, meg talán az Eurofighternek is.

bggy

Előzmény: Univerzum Istene (4322)
L. W. Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4326
Kösz a hozzáfűzést!

Hátrány ide, hátrány oda, épp az a többletzaj - pontosabban annak a színezete - az, ami "biztonságos" távolságból hallgatva egy gyönyörű, félelmetes muzsika (éppúgy, mint az általam már előrángatni bátorkodott V8-asé)

(L.)

Előzmény: trikó (4323)
Hamster Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4325
De az An-26-nál nekem azt mesélték Szolnokon, hogy a segédhajtómű tólóerő termelésére is használatos, azaz volt olyan felszállás, ahol pont jól jött...
Előzmény: trikó (4323)
trikó Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4324
Bocs az előző "sajthibákért", úgy látszik én csak kicsit beszél magyar :)))
Előzmény: trikó (4323)
trikó Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4323
Tiszteletem Mindenkinek, szasztok!

TU154 füst

A TU154-es két tipuscsaládban, kétféle hajtóművezéssel repül. A TU154 alapverziói, valamint a B, B2 változat 3db Kuznyecov NK-8-2U val, míg a """"modernebb"""" Tu154M 3db Szolovjov D-30KU -val repül, amelyet egyes Iljusin tipusokon is használnak. A füstölés a Szolovjov hajtóművakre sokkal jellemzőbb. A dolog titka a mindenkori tökéletes arányú, porlasztású és eloszlású tüzelőanyag-levegő keverék biztosítása, ami nem egyszerű feladat minden hajtóműűzemmódot figyelembe véve.
Hogy mennyire nem az, azt jól példázza a modernnek számító Fokker 70-en műküdő Rolls Royce kajtómű füstcsíkja felszálláskor.

Minek a légcsavaros (légcsvaros-gázturbinás) gépekre még egy sugárhajtány is?

A nagygépek szinte kivétel nélkül rendelkeznek ún. segédhajtóművel, (mindegy hogy légcsavaros, vagy sugárhajtású gép -e). A segédhajtómű egy kicsi (néhány ezer Newton-os tolóerejű) többnyire centrifugálkompresszoros gázturbina. A segédhajtómű segítségével lehet igazán önállóvá tenni egy repülőgépet, hiszen ez a berendezés alkalmas a róla elvett levegő, illetve az általa fejlesztett áram segítségével a főhajtóművek kikapcsolt helyzetében légkondizásra, elektromos energiaellátásra, illetve a főhajtóművek indítására. Repülés közben a segédhajtómű vészárramforrásként is funkcionál.

Hajtóműzaj, légcsavar...

Bizony nem mindegy, hogy ugyanolyan hajtóművek mellett milyen formájú, elrendezésű és fordulatszámú légcsavarok dolgoznak a gépeken.
(Pl. az L410-es bizonyos szériáin ugyanaz a Pratt & Whitney hajtómű dolgozik, mint a Pilatus Twin Porter-en, mégis egész másképp szól a két gép.)
Az általatok említett szembeforgó koaxiális légcsavaroknak egyébként pontosan az az egyik hátránya, hogy igen zajosak. (Ennek akusztikai és áramlástani okai is vannak, az egymás mögött elhaladó légcsavartollak hatnak egymásra.) Hasonló "többletzajt" termel a szembeforgó rotoros Kamov helikoptercsalád is.

Üdv 3color

Előzmény: DAttis (4320)
Univerzum Istene Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4322
Na csutortokon fogok repulni a Lufthansa Airbus A320-100/200-asaval (Budapest-Frnkfurt), majd onnan egy A340-300-assal. Megneztem az uleskiosztast is, meg ilyeneket. Megneztem milyek a hajtomuvek is: 2x(CFM56-5 vagy IAE V2500) ill.
4xCFM56-5C4

Na, ha jol emlekszem errol (CFM56) irta valaki, hogy ez haromtengelyes. Es hogy ez jo gazdinamikai szempontbol. Gondolkoztam hogy is lehet tobb tengelyes. Elobb arra gondoltam, hogy kulon tengelyek vannak, es valami attetellel osszekoteve. Aztan valaki irta, hogy szabad fan fokozat vagy mi. (ja ez kb a 2100-adik hozzaszolasoknak volt...) Szoval ugy van ez, hogy pl a fan fokozat magatol fogog (a kompresszor szivasa forgatja???), es ha 3 tengelyes, akkor van egy lassabb kompresszor es turbina lapatsor, ami egy masik tengellyel van osszekoteve.
Na, igaz ez? Hozzakezdhetek tervezni en is egy uj hajtomuvet?
Megneztem az a linet, de ott ilyesmirol nem volt szo.

L. W. Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4321
Azok se' rossz kamarakórusok :-))). Csak sugárhajtóműnél - aqsztikailag legalábbis - tömind1, hogy három-e vagy négy ordít. Ellenben csavarnál számít, hogy hány elemű, dupla-e vagy szimpla, és 1általán hány 1ség van belőle csaknem ugyanabban az örvénylő térben.
Úgy tudnám érzékeltetni - bár ez itt off, mert közúti -, hogy mecsadanagy különbség is van két hagyományos négyhengeres szgk-moci 1üttes hangja és egy 180 fokos főtengely- és 90 fokos hengerszögű (azaz ortodox felépítésű) V8-as hangja közt.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy azt a behemótot ugyanaz a négy moci húzza, mint a 114-est. Azé' akkoriscsak +hallgatnám, legalább felidézés céljából, ha módom lenne rá. Sőt, belülről is érdekes le7 ;-).

(L.)

Előzmény: Újlaki (4319)
DAttis Creative Commons License 2000.10.31 0 0 4320
Gondoltam, hogy visszakereshetném, bár kicsit macerás lenne mikor melózik a az ember, de köszi a választ.
Ez csak azért vetdött fel, mert nekem úgy rémlik, hogy a Tu154B nem füstölt így felszállás közben, mint ez a TU-154M amit leszállás közben láttam (Ha jól tudom a Pannon Airlines 154 M és a MALÉV 154B nem ugyanazzal a hajtómüvel megy)
Hát ami a ruszkikat illeti azok valóban nem sokat törödtek környezetvédelemmel.
A Kecskeméti repnapon is mikor a 29-est láttam repülni, bizonyos helyzetben okádta a füstöt.
Ekkor egy szaki a TV-s közvetítésben azt mondta, hogy üzemváltáskor produkálja a füstöt.

Más, egy repülögépes típusismertetö könyvben azt a meglepöt olvastam az AN 24, 26, 32-nél, hogy 2 gázturbinás hajtómüve van, ez oké, de oda van még írva a hajtómü jellemzésnél, hogy 1 db sugárhajtómü.
No ezt nem értem minek egy légcsavaros gázturbinás gépre + 1 sugárhajtómü, ez hova van szerelve

Régen baromi sok An 32-est láttam Tökölröl az oroszok azzal repkedtek 80-as évek (lehet, hogy magyar An-26-ost láttam?)
Tökölröl én annak idején An-22-est, és An-12-est is láttam felszállni, legalább is Érden mindig láttam emelkedés közben ezeket, aztán a 80-as évek felé An-72-es és An-124-es is megfordult ha jól emlékszem.

Jól emlékszem-e?

Tényleg az anno Tökölön állomásozó ruszkik MiG-21 bisz gépei tényleg alkalmasak voltak atomhordozásra? Volt ilyen pletyka, vagy ez igaz volt némileg?

Előzmény: Törölt nick (4317)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4319
Nem akarok hülyeséget mondani, de majd egy gépész kollága kijavít: mintha úgy emlékeznék, hogy az An-22 (Anteusz, vagy inkább Antéj) és a Tu-114 hajtóműve ugyanaz. Akkor pedig a hangzásélmény is hasonló lehet. Mint az Il-76, az Il-62M és a Tu-154M kisegyüttese.
Előzmény: L. W. (4306)
Csokis Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4318
Sebo Odon konyv? Igen jo darab, mindenkinek ajanlom. (Bar offtopic, de azert azt hiszem sokakat erdekelhet a tema.)
Előzmény: Jago_ (4313)
ireG Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4316
Repülős élmény? A legnagyobb talán az volt, mikor először repültem 21-gyel, ráadásul a Totyával. A sors fintora, hogy ugyancsak vele repültem utoljára ezen a típuson, a 15-ös kötelékben. Az tényleg felejthetetlen volt!!!!!!!
Előzmény: LGyuri (4315)
LGyuri Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4315
Nekem eddig az volt a legnagyobb repulos elmenyem, amikor masodszorra repultem egyedul Gobeval. Az elsonel meg kicsit izgultam... ;-)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4314
Magánban megy a kérdés.
Előzmény: Jago_ (4313)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4313
neofrix baszmacs: Az utoved tevekenysegekre gondolsz? Gyimesi szoros, Gyimesbukk korzeteben?
Arrol van nemi fogalmam.
Előzmény: neofrix baszmacs (4311)
DAttis Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4312
Sziasztok !

Vasárnap úgy 3 óra tájt az Örs vezér tere felé vetödtem, és míg a peronon vártam a metrót láttam egy MALÉV Fokker 70-est, ereszkedett Ferihegyre, majd kb 4 percre rá egy Tu-154-es, hát az úgy füstölt mint a disznó, úgy húzta a füstcsikot (amúgy a Pannon Airlines Tu-154-e volt, a vezérsík szinezésén láttam).
Azt hittem csak felszálláskor produkál ilyen füstöt, dehogy leszálláskor, amikor már nem is max-on mennek a hajtómüvek, nem zavart, csak érdekes volt. Ilyenkor mi van, rosszul vannak beszabályozva a hajtómüvek?

Szabályosan úgy füstölt mikor egy teherautó nyomja magából a fekete füstöt. A géppöl is fekete füst jött.

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4311
beluking: kösz az észrevételt, a jövőbelátást megszüntettem.

jim32: csak magadnak köszönheted: a megfelelő időben a megfelelő helyen tartózkodtál ;-)

mindenki: nincs köztetek hadtörténész, vagy valaki, aki jól ismeri a magyar hadsereg 44-es erdélyi tevékenységét? (A hadtörténész-topikban már próbálkoztam: niente.)

Előzmény: beluking (4309)
Mézga Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4310
Hali beluking!

A képeket én csak csináltam, küldeni szerintem a Dezső küldte, de azért szívesen:))))

Mézga

Előzmény: beluking (4309)
beluking Creative Commons License 2000.10.30 0 0 4309
Sziasztok!
Dezső, biztos, hogy novemberben volt a találkozó? Ha igen, nem tervezek programot 22-re :-)))
Köszi a képeket Mézga, most már én is meg tudtam nyitni őket...
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4308
Hi!

En Kecskemeten hallottam ezt a sztorit, egy itteni pilotarol meseltek (kb. Vari Gyula style adta elo a dolgokat); tan` csak nem akkora hulyeseg. Vagy mindkettonket atvertek :-)

Egyebkent, amikor az iden a repulonap elotti sajtotajekoztato volt, akkor a Besenyei is tett hasonlot: a kek "uj" hangarban zajlott a meeting (tabornokok, ujagirok, TV) elotte alltak meg a buszok. Jott lefele az aranyszinu gep, amikor visszintesbe ert, megforditotta (fejjel lefele repult, kb 5-10m-en) es egyenesen az elol allo busz fele tartott. Nehany meterrel a busz elott kapta fel a gepet!!!! A sofor bent ult kozben. Azert nem ugrott ki. De mi vartuk a csattanast............

Aztan amikor leszallt, megallt a geppel, motort leallitotta es betolta a gepet a fure. Mint amikor en leparkolok az autok koze......

udvicsek:E

Előzmény: Újlaki (4300)
jim32 Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4307
Sziasztok!

Köszönet a mai repülős élményért Dezsőnek (n.b), nagyon élveztük a budaörsi átstartolásokat!
Jim

L. W. Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4306
Szerb20tok!

Igazából tegnap az Anteusz úgy jött nálam elő, hogy olvastam a 76-os Iljuska kádbólkiugrasztó hangjáról szóló bejegyzést Újlaki tanár úrtól.
Nos, Anteuszt még csak képen láttam, s - értelemszerűen - sehogy hallottam, de gyanúim vannak, amit egy cca negyedszázados emlékre alapozok.
Történt pedig, hogy szájtátó diákként az akkor még egyetlen ferihegyi erkélyen bámészkodtam, mint azidőtájt nemritkán. Már érkezésemkor ott állt a placc kellős közepén egy 114-es Tuskó. Na, az érkezésem után úgy fél órával tömött sorokban beszállt belé egy kazal utas, majd befűtötte a sofőr a kályhákat. Már a kiguruláskor is gyönyörűséges hangélményt szolgáltatott a páronként szembeforgó sok-sok (na jó, csak 8) csavar, viszont amikor elugrott (Aeroflot-ék különben sem az angolkisasszonyos startjaikról voltak attájt híresek), és tomboltak a ménesek - ráadásul a szél is rásegített, mert a pályára cca 45 fokban balról felénk fújt -, az bizony egy nagyonnagygyon perverz akusztikai élmény volt (amikor az ember hallása oda-vissza többször...).
Naszóval ennek alapján gondolom, hogy a hasonló hajtásrendszerű, de sokkal behemótabb és teljesítményileg vszínűleg jócskán combosabb Anteusz aligha csak a kádból ugrasztja ki a nedves hallgatót. Jó lenne 1X nem csak elképzelni...

Maradok 10teletval:
Laczy

rali Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4305
Igen,igazad van,az MiG 15 volt,a mozdonyos pedig
Mig 21.
Üdv:Rali
Előzmény: ireG (4304)
ireG Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4304
Az a bizonyos Tisza-híd átrepülés Szolnokon volt, de csak MiG-15-tel!!!
Előzmény: Újlaki (4300)
L. W. Creative Commons License 2000.10.28 0 0 4303
... és az Anteusz? Tábori hadtest-felcserközpont?
:-)))

(L.)

Előzmény: manhattani (4296)
rali Creative Commons License 2000.10.28 0 0 4302
Kedves Újlaki,tisztelettel üdvözöllek Téged és a
topiclakókat!
A történetek bizony igazak,mindkét pilótát,illetve hajózót személyesen ismerem.Akkoriban {77-79}ezek a sztorik még nem voltak legendák.
Baráti üdvözlettel :Rali
Előzmény: Újlaki (4300)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.28 0 0 4301
A három tengely, gondolom, a tengelynyomás csökkentése miatt van...
Előzmény: bggy (4299)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.28 0 0 4300
Ahogy én hallottam a sztorit: A srác - rendfokozata az alhadnagy és az alezredes között változott igen sűrűn oda-vissza - egészen alacsonyan szemberepült a pályán menő szóló gőzmozdonnyal. A crew ;-) megijedt, behúzta a fészféket, és vonatvezető-fűtő jobbról-balról kiugrott a mozdonyból. A mozdony - nem volt blokkolásgátlója - a kocsik nélkül csillapítatlan lengésbe - legyezőmozgásba... - kezdett, és a teljes fékútján szétnyomta a síneket.

Ugyanerről a pilcsiről hallottam, hogy egyszer nyáron, a nagy melegben gatyában-trikóban szállt fel, amikor beriasztották. Amikor meg leszállt, nem mert kimászni a gépből, mert körülötte ott nyüzsgött a sok csíkos pizsamás tábornok, hogy kitüntessék őtetet. Meglepetés lett volna. Hát lett is. Végül csak előjött, a karácsonyfadíszt rátűzték az atlétatrikójára, és a pizsamások távozása után megint lefokozták szegényt.

Azért örülnék, ha valaki megerősítené vagy esetleg megcáfolná a legendát...

Előzmény: Goose- (4297)
bggy Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4299
A haromtengelyes is olyan mint a ketto, csak eggyel tobb :))

De talaltam egy site-ot, talan segit.

Link

Előzmény: Univerzum Istene (4291)
manhattani Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4298
Macimedve,

bocs, persze, igazad van Frankfurttal kapcsolatban, már én is megbántam a kategorikus véleményem.
Én szerencsére általában közeli kapuk között tranzitáltam, ezzel nem volt baj. De a pilótás sztori igaz, nem tettem hozzá. Egyszer meg fél órát késett a Malév gép, és felborult a rendszer. Más volt a nagy fali táblákon (nem létező kapu), más az igazi kapuk fölött, és mást mondtak az információnál.
Egyszer egy Koppenhága-BUD-i SAS gép pilótafülkéjében szóba hoztam Frankfurtot, és a két fiatal pilóta szentségelni kezdett. Úgy látszik, nem csak nekem vannak fenntartásaim Frankfurt repülőterével kapcsolatban... :-))

Előzmény: Macimedve (4281)
Goose- Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4297
Hi Mindenki!
Újlaki: Én nem úgy tudom, hogy kisiklott volna a vona hanem, ha minden igaz az történt, hogy: Nagyon alacsonyan repült a vonattal szembe, a vonatvezető ezt meglátta, és úgy megijedt, hogy meghúzta a vészféket és kiugrott a vonatból :)Lehet, hogy szájhagyomány útján lett ilyen a történet, de a lefokozás az stimmel :)
üdv Goose
Előzmény: Újlaki (4280)
manhattani Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4296
Poliklínyika. :-))
Előzmény: Mézga (4295)
Mézga Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4295
Ha az IL-76 egy "kórház" akkor az IL-96-os egy "micsoda" lehet?

Mézga?

Előzmény: neofrix baszmacs (4294)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4294
Ahogy az Il-76 után néztem, nagyon jó katalógus-félét találtam orosz repülőeszközökről:

http://www.bird.ch/Russians/RUSENTER.html

Bocs, ha már volt!

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4293
nagy K-val es nagy D-vel? A Unix (mint az extra szervere) kulonbseget tesz kozottuk...

/ha azzal irtad, akkor bocs, h lamanak neztelek/
;-)

%kakukk

Előzmény: fülelő (4292)
fülelő Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4292
nekem HTTP-404 Not Found-dal leáll. Miért????????
Előzmény: Hamster (4290)
Univerzum Istene Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4291
Kosz a fankfurti infokat, bar a boltok nem erdekelnek, de a rep.muzeumot lehet, hogy megkeresem. Mar ha egyaltalan repulunk hetfon, de ez off.

Viszont feltehetem megint a kerdest: Hogyan mukodik egy haromtengelyes hajtomu? Es a ketto?
Mar csak azert is vallalkozok a kerdesre, mert korabban eleg sok muszaki tema ki volt vesezve, de erre nem talaltam valaszt. (2850-ig. ;-)

Hamster Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4290
Elküldtem a hivatalos címedre egy működő verziót!
Előzmény: neofrix baszmacs (4288)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4289
nalam muxik:

http://www.extra.hu/Klebercz_Dezso

"kakukk

Előzmény: Lexes (4286)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4288
Ide írom honlap és az egyes oldalak címét. Nagyon hálás lennék, ha megmondanátok, hogy mi a baja és hogy lehet kijavítani.

http://extra.hu/Klebercz_Dezso/
http://extra.hu/Klebercz_Dezso/mot_tali_a.htm
http://extra.hu/Klebercz_Dezso/mot_tali_b.htm
http://extra.hu/Klebercz_Dezso/mot_tali_c.htm
http://extra.hu/Klebercz_Dezso/mot_tali_d.htm
http://extra.hu/Klebercz_Dezso/mot_tali_e.htm

Előzmény: Hamster (4287)
Hamster Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4287
A Netscape nálam se eszi meg, el van vacakolva a FRAMESET,
emiatt a böngésző összekeveri a HEAD-et, a BODY nincs is, illetev a NOFRAMES-ben (nem tudom szabályos-e), mindenesetre nem jeleníti meg (és némi zavaros STYLE is van benne; ez tényleg szabványos HTML lenne így, vagy csak a FrontPage hiszi azt?:)... Dezső, ha akarod, elküldhetem azt a verziót, ahogy működik (nálam)...

Hamster

Előzmény: Lexes (4286)
Lexes Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4286
Az általad létrehozott link nekem valahogy nem működik. Megadnád a honlap címét? Előre is köszi.
Előzmény: neofrix baszmacs (4276)
Hamster Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4285
Nem az én élményem, de azért úgy vélem idetartozik:Besenyei Péter győzött Japánban
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4284
> Csak nehéz közben a monitorra is figyelni...

hmmmm, ismerős érzés ;-)

Előzmény: neofrix baszmacs (4283)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4283
Kösz az infot! A munkahelyemen ritka a fürdőkád, de három irodán rontottam kereszül, hogy lássam az Il-76-t eltűnni Ferihegy irányában. A fürdőkád hiányától eltekintve jó helyen dolgozom. Váci út, 5. emelet, - kitűnő kilátással az Újlaki hegyre - látni, ahogy a 13-as siklópályát keresgélik a gépek. Csak nehéz közben a monitorra is figyelni...
Előzmény: Újlaki (4279)
fülelő Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4282
Újlaki: Ez a pojjén natttyon yo!!!!!
Van még belőle? (Ui. gyűjtöm a repülős poénokat,vicceket)
8·)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: Újlaki (4278)
Macimedve Creative Commons License 2000.10.27 0 0 4281
Én már nagyon sokat tranzitáltam Frankfurtban, de szerintem a tájékoztatás nem rossz. Egy valami furcsa, hogy az A-B-C terminálok nem egyvonalban vannak, hanem valami egészen furcsa alakzatot alkotnak, emiatt úgy tűnik, hogy hülyen vannak kirakva az irányító nyilak. De ha egyszer valaki rápillant egy térképre, mindjárt megérti. Nyugodtan lehet menni a nyilak után, biztosan odaérsz, ahová kell, még ha az útirány furcsának tűnik is....
A D és F terminál külön van, ez régebben katonai reptér volt. De az oda járó vonat tényleg jó ötlet.
Arra viszont vigyázni kell, hogy a reptér óriási, félórákat lehet gyalogolni, könnyen elpaszolja az ember az időt, ha egy kicsit nézelődni is megáll. Látnivaló mindig van, fel-leszálló egzotikus gépek stb... Szóval érdekes, na.
Előzmény: manhattani (4271)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4280
"...Azt lehet tudni, hogy mi lett a pilótával leszállás után? :)..."

Magához hívatta a főnöke:

- Feri, beszélnünk kell. Most mondták be a rádióban hogy egy letakart jelzésű gép...

Ha a Lánchíd alatt nem is, de volt olyan pilóta a Néphadseregben, aki Mig-21-gyel (?) átrepült valamelyik Tisza-híd alatt. Ő nem úszta meg egy "Feri, beszélnünk kell"-lel. Aztán amikor újra repülhetett, és kisiklasztotta a szóló mozdonyt a nyílt pályán, akkor le is fokozták.

Előzmény: Hamster (4256)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4279
...és olyan a hangja, hogy az ember kiugrik a fürdőkádból, hogy megnézze?

Il-76.

Előzmény: neofrix baszmacs (4275)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4278
Elrontottad a poént:

- Mit csinál a Távol-Keleten egy (volt) szovjet pilóta, ha szúk az inge?
- ?
- Ló magának egy Bó inget.

Előzmény: fülelő (4267)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4277
Hello!

Kicsit Off.
Kedden délben itt hagyjuk Kecskemétet.
Azt hiszem, kevés ember kerülhet ilyen helyzetbe, ilyen közel a katonai repüléshez. Ezért szeretném megköszönni, hogy a sorkatonai szolgálatunkat itt tölthettük - eddigi Legnagyobb Repülős Élményünk volt! Megköszönném azoknak is, akik, -a szolgálati szabályat néhány pontja ellenére- megengedték hogy közelebbi bepillantást nyerjünk a gépek "lelki világába", pilótáknak, műszakiaknak és kiszolgáló személyzetnek egyaránt. Együttérzünk velük, hiszen mi is tapasztalhattuk, hogy manapság milyen gyászos anyagi helyzetben vannak, és a felső vezetés valahogy mindíg igyekszik elnyomni Őket. Minden tiszteletem azoké, akik mindezen nehéz körülmények között is komolyan végzik munkájukat, érzik annak súlyát. Biztonságos repülést kívánunk Nekik!

ON

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4276
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4275
Nem tudjátok, mi szállt le most Ferihegyen? Kék az alja, fehér a teteje, 4 a hajtóműve, és akkora, mint egy kórház.
Lexes Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4274
Hali! A terminálok között jár egy (vezető nélküli) magasvasút (természetesen ingyenes), arról nagyon jó kilátás nyílik a "parkoló" nagy gépekre, meg kis gépekre, stb. Néha több kört is megteszek vele, és nézelődöm. Van egy repmúzeumféle is, azt hiszem még megvan, bár azt már jó régen néztem meg utoljára.

Jó utat!

Előzmény: Univerzum Istene (4262)
beluking Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4273
Most szégyellhetem magam... Nem olyan vicces a helyzet, ugye?... Mentségemre szóljon, hogy az íráskor csak a lufit láttam a képből...
Előzmény: beluking (4272)
beluking Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4272
Majd megőrülök a kíváncsiságtól: Ki van a képen?? Sajnos úgy tűnik, az O. sávszélessége sem elég a megjelenítéshez. ((Remélem, az SAP-sok sem látják :-))) - Bocsi :-)) )
Előzmény: LadyBird (4270)
manhattani Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4271
Magam is sokszor tranzitáltam már Frankfurtban, egyszer sem volt nagy élmény. Rossz az elrendezése, a tájékoztató rendszer, stb. Ott láttam, hogy a tipikus crew (egyenruhás pilóták, több sztyuvi, pilótatáskák, stb.) az utasokat kérdezték, hogy tessék mondani, merre kell menni a... . Biztos kevés repülotéren jártak még, tapasztalatlanok.
Azt hallottam, hogy Frankfurt a tervezett, 800-1200 utasos óriásgépekhez készült, ezért lineáris, csak azok a gépek nem készültek el, és hallva a Boeing filozófiáját, talán nem is fognak.

(Ha valaki még nem tudná, a rep tali nagyon-nagyon jól sikerült, mindenki sajnálhatja, aki nem volt ott. Köszönet az ötletadónak, és a szervezonek! Remélem, a következo hamarosan!
Egy repülos lámer,
manhattani.)

LadyBird Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4270
Isten veled
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
te kedves ember, én nagyon csíptelek! És még sokan mások.
Mézga Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4269
Halihó!

Mint sokxoros frankfurti tranzitoló javaslom, hogy a négy órát inkább töltsd bent, főleg ha még nem jártál arrafelé. Javallott előre tisztázni, hogy merre is lesz majd röpcsid ami indul, mert a méretek nem ferihegyiek.

Ha mindenáron ki akarsz menni a reptér alatti vasúti megállóból mennek irányvonatok a főpályaudvarra (ez belváros), kb 20 perc az út, jegyet vegyél, mert sok az ellenőr és vigyázz, mert van első osztály is.

Én öt év alatt egy esetet leszámítva mindig bejutottam a pilótafülkébe. A sztyuvit kell szépen kérni és nem hátrány, ha ingujjban vagy, azaz látható, hogy semmi nincs nálad:)))) Nem kell meglepődni, ha a válasz előtt egy úriember arra jártában tüzetesen megbámul, ő ellenőriz, hogy milyennek látszol. Ötből háromszor megcsinálják. Érdemes megvárni, amíg eléri a gép az utazót és beáll irányba, utána kevesebb a dolog, szívesebben látnak.

Jó repülést, szerencsés földetérést!

Mézga

Előzmény: trikó (4261)
reseller Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4268
Fuhur !

Teljes mértékben igazad van, de azzal kapcsolatban, hogy az újságíróknak
mi számít hírnek , talán meg kellene kérdezni HaVariát mivel neki ez - tudtommal -
a szakmájába vág.
Hét végén az időjárás előrejelzés szerint jó idő várható, ha ráérsz ki kellene használni
még utoljára Fahegy lehetőségeit.
Légyszí hívjál, a Csütörtök esti meeting eredménye igencsak érdekelne.

Üdv

reseller

Előzmény: fuhur1 (4266)
fülelő Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4267
fuhur1: Tipikus RTL Klub/Havariapress baromság. Sokan soxor szóvá tették a topicban. Volt itt tőlük valaki, de úgy látszik nem tanulnak belőle. Viszont ma reggel +lepődtem a híradójukon: Most először hallottam rendesen "Bóing"-ként és nem a számomra borzasztóan fülsértő "Bő ing"-ként emlegetni egy Boeing-ot
Előzmény: fuhur1 (4266)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.26 0 0 4266
Sziasztok!

Legfrissebb repülos élményem tegnap este volt, mikor néztem a Fókuszt. Adva van egy mesébe illo történet egy önzetlen pilótával, aki segít szebbé tenni néhány idos ember mindennapjait. Eddig jó. Azt nem érten csupán, hogy miért kell a katasztrófa árnyékával körülvenni mindezt? Miért kell azt mondani, hogy „ha leáll a motor, akkor csak egy fa teteje marad leszállóhelyül, de szerencsére ma nem állt le”. Miért kell azt mondani, hogy „a leszállás a legnehezebb, de szerencsére ma nem történt semmi baj”.

Nekem sokszor állt le a motorom. Igaz az még trabi volt, de nem ez a lényeg. Fa tetején még nem landoltam. Lehet, hogy szerencsém volt! Talán nagyképuen hangzik, de volt már néhány leszállásom, amit magamnak és nem a szerencsének köszönhetek.

Van köztetek újságíró. Mondjátok! Csak az a jó hír, ami elorevetíti a katasztrófát?

Üdv,
Fuhur

jim32 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4265
Tudja-e valaki, hogy Alsónémediben be tudok-e menni szombaton a reptérre nézelődni? Vagy a talin emlegetett "rommúzeum" zárt terület? Szeretnék egy pár fotót csinálni, mielőtt megenné az enyészet.
Jim
lborli Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4264
"hogy lehet bejutni a pilotafulkebe? Ismerettseg kell, vagy mi? Bar nemetul nem tudok, igy szerintem a Lufthansa pilotafulke kilove"

Miért kellene kilőve lennie? Próbálkozz meg az angollal.

Előzmény: Univerzum Istene (4262)
Macimedve Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4263
"vagy ki lehet ilyenkor menni? "

Magyar állampolgárnak nem kell német vízum, ki lehet menni. De minek? Visszamenetelkor újra útlevélellenőrzés stb. Frankfurtban a város messze van a réptértől. Ehhez kevés az idő. Belül viszont nagyon jó a Business váró (ha ilyen jegyed van), vagy akár órákig lehet mászkálni a vámmentes boltokban. Szeszt ne vegyél, Rijadban úgyis elkobozzák :-)))))

A pilótafülke: szólsz az utaskísérőnek, hogy megkukkolnád.... Általában megengedik, de a kapitánytól függ.

Előzmény: Univerzum Istene (4262)
Univerzum Istene Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4262
Hi, mar regota olvasom a topicot, most jarok a 2500-ik hozzaszolasnal. Amikor letoltottem oket, meg csak 3500 volt. Igy lehet, hogy sosem erem utol magam. Kozben surgosse valt a dolog.
Ugy nez ki hetfon lesz egy repulos elmenyem:
LH 3501 30OKT BUDFRA 0645 0835
LH 628 30OKT FRARUH 1315 2045

Ami ha jol tudom Lufthansa, Budapest-Frankfurt-Rijad. (ez utobbi Szaud-Arabiaban van, csak azert irom le, mert en nem tudnam, hogy hol van.)
Az idokbol latszik, hogy tob mint 4 orat kell eltolteni Frankfurban. Ami nem lenne rossz (altam mar az autopalyan busszal mert "stau" volt, es szalt le a fejunk felett 747-es ;-))) Kiraly!), csak gondolom a tranzit-varoban kell varni, vagy ki lehet ilyenkor menni? Hogy van ez? Stb...

Amugy meg hogy lehet bejutni a pilotafulkebe? Ismerettseg kell, vagy mi? Bar nemetul nem tudok, igy szerintem a Lufthansa pilotafulke kilove, de ha netan egy Malev gepre tevednek...

Ja, es meg valami: ugy 2200 korul bejott egy ilyen szo: haromtengelyes hajtomu. Ez mit jelent? Mondjuk meg 2 tengelyt el tudnek kepzelni, kulon kompresszor, kulon turbina tengely, aztan valami kapcsolat, de 3 tengely az hogy van? (fotengely+ket vezermutengely ;-))

trikó Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4261
Hal9000

Debizony! Baróti mester a keresztapám. Kicsi a világ:)
Ő 24.-én volt hatvan, én ma hajnalban lettem 35 éves
(Bocsi mindenkitől a magán-Off-ért.)

Van mégegy rossz hírem mára a saját vénségemen kívül: Lehet, hogy nem illik ilyet írni, de sajnálom a Malév vezért. Rendeszeres kapcsolatban voltam vele, és tudom, milyen baromságokra próbálta rávenni az ÁPV Rt. Nem csodálom hogy ez lett a vége. És mégegy dolog: a váltás után valószínűleg nagyobb lesz a szakmailag igencsak dilettáns ÁPV befolyása a cégre és ez nem lesz vidám történet. Ez a vezetőcsere most erről szólt.
Én nemcsak a vezért sajnálom, hanem a Malévet is...

Bocsi, nem politizálok többet.

Előzmény: hal9000 (4257)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4260
Szia!

Mar azt hittem, hogy repules kozben odafagytal az eghez.

Jo volt a talalkozo. Egy baj volt: alig ertem oda, mert epp a kapitalizmus aldozata kent ki voltam zsakmanyolva, ezert kocsival mentem. Kovetkezes kepp malnaszort ittam.

Kakukknak szarnyakat adtam. O vezetett. -Nem is rosszul- Itt is jo volt az ido. Cirka 50 percet repultem szinten 4 startbol.

Urom az oromben, hogy az eddigi brutto 3000 forint tagdij es hangarberleti dij felemelodni latszik. Valoszinuleg csupan inflaciokovetesrol lehet szo, mert septibe osszeadva 13000 +AFA lenne havonta. Nagyon nem kesergek, mert modjuk ha haromrol emelnek 4-re, -mit tegyek- fizetem. Igy viszont nyugodtan emelhetik havi 200000-ra is. Szoval mennem kell. Most keresek valami Emberek altal uzemeltetett repteret a kozelben.

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (4254)
lms Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4259
Az oktober 14-i HVG cikk aranyos volt, szerepelt benne egy csomo idezet, amit allitolag a vezerigazgato mondott.

Az oktober 21-i HVG "posta" rovataban volt egy olvasoi level a vezerigazgatotol: a cikkben szereplo azon allitasok, amelyeket a cikk iroja (alairas nelkuli cikk volt!!!) o szajaba adott, tole soha nem hangzottak el, es kifejezetten nehezmenyezi, hogy a cikket nem lathatta megjelenes elott. A HVG az olvasoi level alatt negy sorban elnezest kert a "tevedesekert" es az egyeztetes elmaradasaert.

Tehat a vezerigazgatot most azert valtottak le, amit o valojaban nem mondott csak a HVG talalta ki...?

Udv///Laci

PS: kifejezetten jot tesz a malevnak az evi negy (ot? hat?) vezerigazgato...

Előzmény: Utas2 (4255)
beluking Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4258
...meg aztán a Nemzetbitonsági Hivatal is nyomoz, de inkább nem mondok semmit.
Előzmény: Utas2 (4255)
hal9000 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4257
3color:
Csak nem a Baróti név vonzott Egonba? (téged is...)
Előzmény: trikó (4237)
Hamster Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4256
Azt lehet tudni, hogy mi lett a pilótával leszállás után? :)
Előzmény: Újlaki (4249)
Utas2 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4255
Nem biztos, hogy legjobb ez az élmény... a legfrissebb infó: leváltották a Malév vezérigazgatóját!!!
Persze közös megegyezéssel távozik....

Az ügy előzménye egy korábbi HVG-ben megjelent cikk, amely dehonesztáló volt azokra nézve, akik miatt a Malév idáig jutott...

hókuszpók Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4254
Sziasztok!

A hétvégi Népszabiban egész jó cikk volt a pilótákról olvastátok?

Fuhur: elkezdted az új ember kiképzését? Hétvégén repültél, vaj idő volt.
én egy órát repkedtem csak( 4 felszállással)

üdv: hk.

Előzmény: Újlaki (4249)
lms Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4253
Most latom, Ujlaci raklapjan ott van ket movie file, Hercules leszallas es felszallas anyahajorol. Nagy szellemek, ha almosak :-) Egyebkent a "C130landing.mov" file-t nem tudom vegignezni, a 10. masodpercnel valami formatum hibara panaszkodik, de talan csak osdi a nezokem.
Előzmény: lms (4250)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4252
kaptejn:
Mi van Öcsényben reménykeltő? Mesélj!
Előzmény: kaptejn (4239)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4251
Előzmény: lms (4250)
lms Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4250
Haaat, remelem jol szorakoztatok, engem vegul csaladi kotelekeim otthon tartottak. De fatylat ra.

***

A minap megkonnyebbules kozben a "repules, tenyek es teljesitmenyek" konyvet lapozgattam. Azt irja, hogy nehanyszor kiprobaltak a Hercules KC130F-et repulogep-anyahajon, tehat leszallast kampoval es felszallast katapult nelkul(!!!) kb 54 tonna felszallotomeggel.
Van rola egy foto is, epp amikor a gep a kifuto vegerol elemelkedik (a veget szo szerint kell erteni, de az emelkedes enyhe tulzas: semmi penzert nem fekudtem volna ki a kifuto peremere...) A Hercules fesztavja joval szelesebb mint a kifuto :-) A fenykep az USS Forrestal-on keszult 1963 november 21-en.

Udv///Laci

Újlaki Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4249
Előzmény: Hamster (4248)
Hamster Creative Commons License 2000.10.25 0 0 4248
Hát ha már így bújtod fel az emberiséget különféle veszélyes mutatványokra, "büntetésképpen" kapsz egy újabb kockát :)
Nem, még csak látásból se ismerek senkit, aki akár csak hasonlót is megcsinált volna, de hát megindul az ember fantáziája :-)

Hamster

Előzmény: Újlaki (4246)
jim32 Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4247
Köszönöm a kérdést, nem zavartak.
Nagyon jó ötlet a vidéki repterek felkeresése, 4 embert én is szivesen elviszek bárhova. Kicsi ország vagyunk :)))

Kakukk: Mail ment!

Előzmény: zolibá (4236)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4246
Üdv mindenkinek! Lehajtott fejjel, magamat kicsire öszehúzva. Örülök, hogy jó volt a találkozó, és bár beváltatlan ígéreteimmel több padlás is tele volna, azért annyit megkockáztatok a (egy) következőn feltétlenül ott leszek!

Különben is Hamster a hibás, mert nem jött értem a Cessnájával (úgy értem, valaki más Cessnájával). A sípálya meg nem is 45 fokos (pláne nem 50), hanem csak 30 körül lehet. Szóval jöhetett volna valaki...

A következő alkalomra meg kinevezzük a lejtőt Vidéki Reptérnek...

luc72 Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4245
Hello mindenkinek

Irigylek mindenkit a jó buliért, de nagyon közbejött valami és már nem mertem este 8-kor neki vágni az útnak remélem ez a topic találkozó általános lesz.

lborli Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4244
Kis türelmet kérek tőled (is). Off-line megírom majd és alkalomadtán mellékelem, de tudod/-játok a bokros teendőim... Persze ezzel nem együttérzést próbálnék koldulni. :-)) (Tényleg, miért is ne?)
Előzmény: rali (4242)
lborli Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4243
See previous remark!
Előzmény: Jago_ (4241)
rali Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4242
KEDVES LBORLI!
nagy érdeklődéssel várom a beszámolódat,gondolom,
a többi topiclakók is.
Üdvözletttel:Rali
Előzmény: lborli (4240)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4241
Sziasztok!

Enis csak ugyanazokat tudnam elmondani a vasarnap esti bulirol, amiket mar itt tobben leirtatok, szoval nem ismetlek. Enis igen jol ereztem magam :))

A videki repterek latogatasa igen jo 5let, de en sajna kocsi hijan nemigen tudok menni.

lborli Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4240
"1 csovazas hatizsakkal nekiindulni a belvarosnak :-))"

Ezt az információt szándékosan figyelmenkívül hagyom. (I leave it intentionally out of consideration) :-))
Sőt még a FIC-esek előtt is hallgatok róla. (Lehet, hogy az efajta viselkedést hívják bűnpártolásnak?) :-))

A vidéki repterek "bevonását" a talik lebonyolításába magam is támogatnám s szívesen tetszelegnék az önzetlen fuvarozó szerepében is akár. Éppen a múlt héten jártam egy "vidéki" reptéren, egész pontosan Kassán, többed magammal szakmai kiránduláson. Mit mondjak, igen érdekes volt, ha valakit érdekel(ne) mesélhetnék róla.

Előzmény: kakukkmadár (4224)
kaptejn Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4239
Udv,

A vasarnapi latogatas nyoman hatarozottan az az erzesem, hogy Ocseny tovabb fog elni es meg nagyon sok maradando elmenyt ad az odalatogatoknak:)

/Kaptejn

beluking Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4238
Hát igen... Nem mertem leírni, de nálam is így van. Ma ismét megállapítottam, hogy a magyar konyha az igazi.
Előzmény: zolibá (4236)
trikó Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4237
Üdv a népeknek, akiket nem sikerült megismernem vasárnap a Landolóban!
Sajna kötelező diplomáciai látogatáson voltam Esztergomban, és nem értem vissza időben. Legközelebb ott leszek. (Nem úsztok meg...) Zolibának abszolút osztom a felvetését a vidéki reptereken való szervezkedést illetően.

Üdv: 3color

zolibá Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4236
Jim32:
Nyugis volt az estéd? Vagy behívtak?

beluking:
A kaja valóban elég nyam-nyam volt. :-))
Most a pavlovi reflex be is indult. :-)))

beluking Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4235
Sziasztok!

Szerencsésen megérkeztem, és én is méltatni szeretném a találkozót, fantasztikusan jó volt, ráadásul az a babgulyás... :-))) !

Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4234
Sajna, sajna, sajna nem tudtam ott lenni veletek!! :-((((((((((
Mikor lesz a kovetkezo tali??!!! :-)) Szerintem nem kellene 1 honapot varni ra. :-)))

Udv: EAM.

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4233

Jim,

varom a kepeket a kakukk@mailbox.hu cimre. :-)
tnx.

&kakukk

Előzmény: jim32 (4232)
jim32 Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4232
Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy veletek lehettem vasárnap, jó kis meeting volt.
A Duxfordi Rep.múzeumról a Top Gun februári számában van egy cikk. (Újat nam nagyon mond :)))
Jim

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4231
Vasárnap a korán érkezőkkel bejártuk Budaörs repülőterét. Sokat bámultuk a Moravát, és találgattuk, miért olyan furcsa az orrfutóján a gumiköpeny: két futófelület a két szélén, közte meg egy árok.

A következőket sikerült megtudnom a kérdésről. Az orrfutó hajlamos arra, hogy egyenes futkározás helyett ökördiagram-szerű mozgást végezzen, némely bevásárlókocsik kerekéhez hasonlóan. Ezt a mozgást (simmizést) csillapíthatják asszimmetrikus beépítéssel és hidraulikusan, de ez a furcsa kialakítású gumiköpeny is erre szolgál. Az orrfutó így nem pont a kormány tengelyének meghosszabbításán támaszkodik, hanem mellette két oldalt, így kevésbé nyeklik-nyaklik.
(Javítsatok ki, ha hülyeséget írtam!)

zolibá Creative Commons License 2000.10.24 0 0 4230
Sziasztok!

Köszönöm a kellemes vasárnap estét a topictársaknak.
A találkozások gyakoribbá tételével (ez nem lesz nehéz az eddigi 1 talákozó miatt :-))) ) én is egyetértek. Jobbítási javaslatként felvetném, hogy a kezdési időpontot - főleg a műintézményből történő kényszrű távozás miatt - korábbra tehetnénk. Jó idő esetén (értsd: tavasztól őszig) szabadtéri helyszínt is választhatnánk. Esetleg egy-egy vendéglátó kapacitással, vagy piknikezési lehetőséggel rendelkező repteret is. És persze ilyen rendezvényekre nem kizárólag budapest-környéki helyszín pályázhatna. Ennek előnye lenne, hogy több repteret és az ottani repülő és repülést kedvelő embereket is megismerhetnénk. És ők is tudomást szerezhetnének kicsiny társaságunk létéről.
Várom a véleményeket.

Ballonosok:
Bombázzatok minket a hétvégi versenyről szóló élménybeszámolókkal!

Újlaki:
Köszönjük az életjelt. Az ígéreted pedig behajtjuk. :-)))

bado Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4229
Tényleg, Te hol voltál?
Előzmény: székkutas (4226)
KuBa Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4228
Tiszteletem!

Most már csak az elkészült fényképekre vagyok kíváncsi...;-)

A legközelebbi valós viszontlátásig maradok:
KuBa

intairest Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4227
Húha, ezer éve volt, hogy utoljára ebbe a topicba írtam... azóta csak olvasgattam :-)

Köszönöm mindenkinek a landolós vendéglátást, jó volt megismerkedni Veletek!

(MATÁV Rk.)

székkutas Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4226
Remélhetőleg.
Előzmény: bado (4225)
bado Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4225
Dettó én is.
Úgy havi egy alkalommal a valóságban is le kéne ülni a törzsasztalhoz.
Remélhetőleg legközelebb a most hiányzók is el tudnak jönni. Na meg egyéb vendégek is.

Badó

Előzmény: VNorka (4222)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4224
nah,

a tali jo volt, szerintem rendszeresen kellene utemezni ilyen IRL talikat...

Ma viszont igazi repulos elmenyem volt! FUHUR baratunk tegnap megigerte, h elvisz sarkanyozni, es ma mar be is hajtottam rajta ;-))

Szal, 2 felszalas, osszesen ~25 perc, fent a levegoben... olyan volt, mint robogon 1 csovazas hatizsakkal nekiindulni a belvarosnak :-)))

Rovid - kb. 2 perces foldi oktatas :-) utan a levegoben meg is kaptam a kormanyrudat (helyes +fogalmazas ez?), oszt had menjen... mivel most roitt gepelek, azert annyira sszul megsem ment... mindezt hatulrol persze a kiegeszito konyok segitsegevel (Fuhur: ha parszor lefejeltelek volna, azt csak az igyekezetemnek tudjad be:-).

Koszonom, h repulhettem!
:-))

@kakukk

/ez a repules nem johetett volna letre, ha nincs a index es 1 onzetlen topiclako/ :-))

tovabba:
/ez a hozzaszolas nem johetett volna letre, kicsit nagyobb sebesseggel landolunk/ :-PPP

Előzmény: VNorka (4222)
lborli Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4223
Én is örülök, hogy veletek lehettem s remélem a folytatást.

Üdv, egy nem kevésbé lelkes, ki is? (Ifjonc már bizosan nem, bár az idős(ödő) külső gyermeki lelket takar.)

Előzmény: VNorka (4222)
VNorka Creative Commons License 2000.10.23 0 0 4222
Szia mindenkinek!

Köszönöm a tegnap estét, nagyon jól éreztem magam - gondolom, ezzel nem voltam egyedül. Remélem, ezek a találkozók folytatódnak, és egyre jobban megismerjük egymást a való életben is.

Üdvözlettel egy lelkes ifjonc :-)

Norka

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.22 0 0 4221
Kedves LadyBird!

Ne haragudj, ha a levelem egy kicsit durvan lett megfogalmazva. Mentsegeim:
- Igencsak rossz napom volt, ezert feldult voltam,
- Nem azer nem irtam azota, hanem mert kulfoldn voltam,

Pusztan annyit szerettem volna kerni, hogy ne ird meg a tortenetet. Nem azert, mert nem lenne igaz. De igaz, csak ugy erzem, hogy ez egy "szuk" barati korre, es nem a nagy nyilvanossagra tartozik.

Ha tudsz, gyere le most (ma) vaszarnap a Landoloba. En ugyan e pillanatban is dolgozom, de igyekszem 6-7 korul odaerni. Persze csak kocsival. Szivesen beszelgetek veled akar errol az esetrol is.

Ja! Akit esetleg erdekel, 5-6 kozott Pesterol a Nyugatitol indulok a Landoloba. Van harom szabad helyem. 16 oraig meg elolvasom a topic fejlemenyeit. Ha addig jelzitek, segitek kijutni.

Udv,
Fuhur

Előzmény: LadyBird (4163)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.21 0 0 4220
Hali!

No, en elozetes terveim szerint ugy 17-18 ora kozott fogok valamikor beesni. Hamster, gyere ircre, vagy dobj egy emilt, hogy mikor mesz, esetleg osszefuthatunk a Kosztolanyin. Vagy barki mas is megteheti ugyanezt... :))
Ki mikorra megy? Mikortol lesz nyitva a Landolo?

Mézga Creative Commons License 2000.10.21 0 0 4219
Halihó Landolók!

A Tower felrakva, működik, holnap akár ki is próbálható. Már ha valaki meg tudja mondani, hogy hol van a "/" jel a billentyűzeten a játékban. Ennélkül ugyanis nem lehet parancsot adni.

Én már átéltem egy reptéri "zendülést"

Mézga

Újlaki Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4218
Kedves téma-, (l)égi- és Landoló-társak!

Mélységes alázattal kérem midnannyiótok bocsánatát, hogy ennyire elhanyagoltalak benneteket és a kedvenc témánkat, de sajnos, rettenetesen sokat dolgozom mostanában. Miután mind e-mailben, mind telefonon megkerestetek - amit külön köszönök -, nem tehettem meg, hogyne ugorjak be ide, ha csak egy pillanatra is, de csak azért, hogy megmondjam: sajnos, nem tudok veletek lenni vasárnap.

Hacsak Hamster nem tudja úgy szervezni a következő fényképező útját, hogy előtte egy órával beugrana értem Mátraszentistvánra - a 45-50 fokos sípályán szerintem egy ügyes pilóta le tud szállni -, és utána vissza is visz. Ott meg, a helyszínen, ugye, van reptér...

Azért mindenkit üdvözlök, és érezzétek nagyon jól magatokat. A következőn mindenképpen ott leszek!

Laci

Előzmény: neofrix baszmacs (4185)
mcwatt Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4217
Üdv a topiclakóknak!
A szívem szakad szét,de nem tudok elmenni találkozóra.Az ok roppant prózai.De Néktek kívánok nagyon-nagyon kellemes beszélgetést,jó szórakozást.
Mcwatt,aki valőjában rali
Előzmény: zolibá (4215)
HA-VARIA Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4216
Sziasztok, akkor vasárnap este én is landolok.
zolibá Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4215
Ma szabin voltam és csakis azért ugrottam be, hogy meglessem, hogy is állnak dolgaink. :-)))
Akkor a megbeszélt helyen és időben találkozunk.
Viszlát! Addig is kellemes hétvégét!
Mézga Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4214
Köszi Jago!

A Tower le, ill. feljött, megnézhető, ill próbálható lesz.

A neofrix baszmacs (de jó, hogy van ctrl c,v)kéri, hogy valaki hozzon valami tisztességes kéjrudat a repszimulátorhoz :))))) (csak ahhoz kell!!!).

Mézga

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4213
Kitűzőnek én egyszerű etikettre gondoltam azt hozok is (néhány vastag filctollal), hacsak valaki nem hoz valami komolyabbat.
Jago_ Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4212
Mezga: aaaz igen. Nem kispalya :))

Madarember: kituzo jo 5let :) Mindenki keressen valami cedulat magara, dizajn nem tema, csak olvashato legyen. En valszinuleg tollal fogom kiirni valami papirdarabra jobb hijan :)

Madárember Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4211
Hűha, ez egyre komolyabb programnak ígérkezik! Akkor elhozom a duxford-i repülömúzeumban készült képeimet. Meg a digi fényképezögépemet is, természetesen. Jó?

Egy másik kérdés (lehet, hogy hülyeség, nem tudom): nem kellene kitüzöt viselni a nick-névvel? Szerintem nagyban megkönnyítené az ismerkedést és a kommunikáció beindulását. Mi a véleményetek?

Előzmény: neofrix baszmacs (4206)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4210
Mézga, felhívnál?
Mézga Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4209
Hali Jago!

1024x768 és 64 mega az édes.:)))) Egyébként meg Casió névre hallgat. Meg van még egy 8 megás (cca. 60 kép) pótja is. Remélem, hogy elég lesz:)))

Mézga

Előzmény: Jago_ (4208)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4208
Digicamera? Mekkora Smartmedia van abban?: 364 kep az meg 640*480*24 ben is legalabb 24 mega...
Előzmény: Mézga (4205)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4207
> (Ha pedig többet iszunk a kelleténél, akkor célraszállási versenyt rendezünk a Flight Simulatorral:-)

ha meg mégtöbbet, akkor meg reszkessen Börs népe? ;-))

%kakukk

Előzmény: neofrix baszmacs (4206)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4206
Tudjátok, mit csinálnak a repülőbu**zik a kocsmában? Hát vetítenek!

Hogy a Landolóban jól lehessen vetíteni, hozok egy számítógép-kivetítőt, Mézga pedig ígért egy laptopot. Így aztán, ha valakinek csodajó repülős képei vannak, akkor csak a CD-t kell hoznia, vagy a videokamerát, és máris kezdődhet az előadás.

(Ha pedig többet iszunk a kelleténél, akkor célraszállási versenyt rendezünk a Flight Simulatorral:-)

Mézga Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4205
Re. hamster!

Digicamera csomagolva, aksik feltöltve, 364 képhely szabad.

Mézga

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4204
> Egér: Csak hogy legyen egy lelkes total kezdo
> is, aki tud butakat kerdezni.

Egér: nem leszel egyedül... :-)))

szal:

2000. október 22. Vasárnap, Landoló

Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk+kedvese (- aki mar tud rola, ezert nem opcionalis:-)
3color (?)
luc72 +2fő
KuBa
manhattani
beluking
Eger A. Marson (60%, hogy megyek.

Előzmény: Eger A. Marson (4203)
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4203
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)
luc72 +2fő
KuBa
manhattani
beluking
Eger A. Marson (60%, hogy megyek. Csak hogy legyen egy lelkes total kezdo is, aki tud butakat kerdezni. :-)) )
Előzmény: beluking (4202)
beluking Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4202
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)
luc72 +2fő
KuBa
manhattani
beluking (aki ma tudta meg, hogy otthon lesz, de mégsem ejtőernyővel jön)

Hamster Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4201
Megtörténhetik, bár házon belül csak automata működhet, egy digi hasznosabb lenne :)
Előzmény: natlose2 (4200)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.20 0 0 4200
Hamster! Mi lenne, ha hoznál fényképezőgépet a Landoló-ba és egy-két képet betennél a topicba? Ugyis Te vagy a mi fényképészünk :)
manhattani Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4199
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)
luc72 +2fő
KuBa
manhattani
bado Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4198
Hát, ha közvetlenül a Landiba érkezel, akkor valószínűleg agy csinos kis gipszcsizmát :-)))
Előzmény: beluking (4197)
beluking Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4197
...Mit kapok, ha ejtőernyővel érkezem :-)) ??...
Előzmény: zolibá (4191)
Hamster Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4196
Hm, na ezt vajon hogyan lehetne összeszámolni? Talán 3color segíthetne, némi közelítéssel, hogy hányat rendeltek mondjuk a Besenyeis kazettájukból...
Előzmény: LadyBird (4194)
Mézga Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4195
Tiztelt Jövendőbeli Asztaltársak!

Hogy a közlekedést kivesézzük, a 87/A busszal is lehet jönni, ami egész, 15, és 45 kor indul egy megállóval előbbről. Szóval a busz is negyedóránként elérhető.

Mézga

ps. én nem tudok ily szépen menetrendet linkelni, de megnéztem

LadyBird Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4194
Csak úgy spotán
érdeklődnék: ha lenne novemberben egy sportrepülős naptár (nem én csinálom, csak képeket gyűjtök hozzá), szerintetek hányan akarnának venni belőle? Kevesebb mint ezerér.
Hamster Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4193
Ja, ez csak azért írtam, mert a villamos negyed óránként jár, csak jóval lassabb (viszont jobb, mint egy óra várakozás). Menetrend. Hm, mivel lehet még odajutni..? :)
Előzmény: Hamster (4192)
Hamster Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4192
.. de ha valaki lemarad, a 41-es _villamos_ a Móriczról igen közel megy el a helyhez, van egy repülőtér nevű megálló, onnan át kell sétálni egy laktanya közepébe vágott szűk utcán, akkor a reptér főépülete elé jut az ember, innen balfelé kell elindulni a reptér mentén (vagy nagyjából nyugatnak, ha jobban tetszik, de ez meg pongyola:).
Előzmény: zolibá (4191)
zolibá Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4191
Mézga és minden érdekelt:

A Kosztolányi Dezső térről a busz 15:30, 16:30, stb. indul. Vagyis óránként megy egy. A menetidő kb. 12 perc a találozási pontig.
Menetrend oda

Visszafelé minden óra 55-ik percében indul a Mechanikai Művektől és 6-7 perc alatt ér a reptérhez.
Menetrend vissza

Én egyébként kocsival megyek. :-)))

Előzmény: Mézga (4189)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4190
Hello!

Par kep felkerult egy fotoalbumba, a kecskemeti repuloterrol, gepekrol, meg legi felvetelek. A cime: http://kep.tar.hu/matiz es ott a MiG nevu album.
Jelszoval vedett, akit erdekel, irjon alonsomosley@fbi.hu cimre emailt es megkuldom a felhasznalonevet es jelszot.

udv!

Mézga Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4189
zolibá !

Csak úgy mint a strandon:)))

Egyébként a 87-es buffal kell jönni, és a reptér után egy megállóval lehuppanni, osztán már ott is van a túloldalon. Kb. 15 perc a Kosztolányiról.

Megnézem ma a buszok indulási menetrendjét, majdan holnap megírom, mert kb. 20-30 percenként jár.

A nem túl nagy szórású érkezést csak azért gondoltam, mert pl. 9-től még be sem lehet rúgni, nemhogy jól kibeszélni magunkat.:))))

Mézga

Előzmény: zolibá (4188)
zolibá Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4188
Mézga:
Azért ugye bambi is kapható? :-))
Gyaníthatólag 16 óra és este fél 10 közé csak befér mindenki.
A Landoló pontos elhelyezkedését is leírná valaki?
Nem vagyok naponta járatos arrafelé.
Madárember Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4187
Bocsánat, Újlaki.
Előzmény: Madárember (4186)
Madárember Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4186
Hát igen. Ez a kérdés már régen aktuális. Hol van újlaki?
Előzmény: neofrix baszmacs (4185)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4185
Erőst hiányolom a téma alapítójának nevét a Landoló-listáról. Végülis, megértem, hogy nem szívesen mutatkozik hozzám hasonló kocsmatöltelékek társaságában, de ez egyszer talán kivételt tehetne.

Újlaki, ha ez könnyít a döntéseden, szívesen felajánlok egy háztól-házig fuvart.

Mézga Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4184
Hello lms!

Sajna igazad van V1-et túlléptük, mert a kocsmáros átrendezte a programját és nem szívesen mondanám vissza. Nameg máskorra is jó lenne megtartani szíves jóindulatát.

Viszont a másnap így tényleg könnyebb lesz, nemdebár?

MÁS!

Jó lenne, ha valami kezdési időpontfélét megjelölnénk, pl. 1/2-ed 5 és 1/2-ed 6 közöttit, és ebbe mindenki megpróbálna beleférni, hogy tényleg legyen idő dumálni is.

Mézga

mcwatt Creative Commons License 2000.10.19 0 0 4183
HALI Eplay és kedves Topiclakók!
Szeretnék menni én is ezért kérdztem.Ha van lehetőséged akkor rá kellene szervezni a dologra,
még idejében.Valamilyen vacak autóm van.
Üdv:Mcwatt,aki valójában Rali
Előzmény: Eplay_ (4181)
KuBa Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4182
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)
luc72 +2fő
KuBa

Maradok:
KuBa

Előzmény: luc72 (4180)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4181
Hi!

Mail ment.

Előzmény: mcwatt (4179)
luc72 Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4180
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)
luc72 +2fő

Előzmény: trikó (4167)
mcwatt Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4179
Hali , EPLAY!
HA kecskeméti vagy,és érdekelne a 22.-ei találkozó,akkor küldj már egy mailt nekem.
Üdvözöllek Téged is és a topiclakókat is.

Mcwatt, aki valójában RALI

Előzmény: Eplay_ (4172)
Madárember Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4178
Sziasztok! A vasárnapi találkozóra én innen a Moszkva tér környékéröl megyek, autóval, szabad helyekkel. Ha valakit érdekel, szóljon. (Már hallom a kérdést, igen csak málnaszört iszom.)

Ma 13:30 körül itt a Budai Vár és a Rózsadomb felett bóklászott egy Cessna, HA-SJA(?) vagy ilyesmi. Nyitva volt a jobboldali ajtaja, kint lógott a kameraman és filmezett vagy fényképezett. Nem közületek volt valaki?

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4177
Ims: pont azert jo vasarnap, hetfon lehet borogatni a fejeket, kialudni a masnapot :-)))))))
Előzmény: lms (4176)
lms Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4176
Haho, most dobbentem ra (döbb), hogy 23-a munkaszuneti nap. Nem-e lehetne-e 22 helyett 23 este?

(Vagy mar tulleptuk a V1-et...?)

///Laci

Előzmény: bado (4174)
bado Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4174
Most már ugyan lerendezett (remélhetőleg) a Landoló, de végszükségben ott van a közelben a Musztáng is, bár árfekvésileg egy kicsit magasabb.
Szerettem volna én is egy pilcsi kollégámat hozni (pontosabban ő kérdezte, hogy végül is mikor lesz a buli), de sana vasárnap ő lesz a BUD-ZAG MALÉV járat egyik fele Jakin (Jak/Yak-40, nem kívánt törlendő).
Aki pedig éppen nem tud vasárnap jönni, seba, remélhetőleg rendszeressé válik ez a "kerekasztal", ha most ól sukerül (és miért ne sikerülne jól?).
graffiti Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4173
Szívesen elmentem volna az összejövetelre, de hétvégén Győrben lesz idényzáró ballon verseny :-(((

Legközelebb, de addig is hozok fényképeket a topicba.

Eplay_ Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4172
Hi!

Folyik a legiharc, Taszaron es Kecskemeten. Egyenlore az amcsik nyernek vagy dontetlen. Amikor jonnek vissza Kecskemetre, gepparban jonnek, a 29-es megy iskolakorre az amerikai pedig vissza Taszarra. A meghibasodott F18-ast mar rendbetettek es az is atment Taszarra.
Valami hatalmas nagyok az F14-esek, a MiG29 teljesen eltorpul mellette :-)) Nagyon sokan voltak kint a zona kornyeken, vartak mikor jon egy-egy ujabb geppar, es milyen amerikai gep jon. Volt a JollyRoger szazad F14-ese is felettunk, halalfej meg fekete "fulek"...... Van, aki figurazik levalas utan, neha eleg szepen sikerul :-)))

udv!

Mézga Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4171
Győzelem!

Beszéltem a Landoló vezetőnőjével és sikeresen megállapodtunk abban, hogy vasnap. 22-én kinyitnak a kedvünkért és max 1/2-ed 10 - 10-ig nyitva lészen 16h-tól.

Lesznek készételek, aznap készül a jövő heti menü, és egy pár frissensült, name sör.

Szóval ne maradjak szavahihetetlen, mostan már gyertek elfele minél többen.

Mézga

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4170
SOS
Nem tud valaki Bp. környékén Piper Cherokee-t, ami időnként bérbe vehető?
Mézga Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4169
Csak épp a kocsmáros nem akar telefonálni, úgyhogy kénytelen leszek megzaklatni egy picinyt.

Egyébként ha a reptéren megtudják, hogy az itató nyitva, akkor onnan is átlibbennek néhányan.

Mézga

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4168
a 20 kicsit csusztatas, de 1 kocsmarosnal ez a lelektani hatar, ugyhoty szerintem is 20...
:-)))

:kakukk

Előzmény: trikó (4167)
trikó Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4167
10teletem mindenkinek!

Végül akkó meddig lehetünk a Landolóban benne?
Sajna nekem is csak estefelé lenne yoo. Egyelőre feltételes módban jelentkeznék be a tisztelt Társaság elhajlására:

2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
3color (?)

Ez már kvázi 15-20 körüli létszám - ha még tudok számolni :)))

Előzmény: Jago_ (4164)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4166
Hamster:
A múlt hónapban még megjelen az Aviator, az októberit még nem láttam.

Jago_:
Én lehet, hogy Farkashegyről megyek, de ez csak egy kicsit később derül ki. Majd szólok, ha biztosat tudok.

Előzmény: Hamster (4165)
Hamster Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4165
Hát hátha akad egy éppen átrepülésre váró gép, nem? Az lenne ám az igazi, lihegve beesel az ajtón, és szabadkozol: elnézést, késve indult a gépem :) A repülőtérbámulás mint fakultatív program adja magát, ezen szervezni se nagyon van mit.

LadyBird: de azért ugye eljössz? :)

Hamster

PS: spontán módon felötlött kérdés: az Aviator c. újság létezik még?

Előzmény: Jago_ (4164)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4164
Nekem az estefele nagysagrendekkel jobb lenne, mert nemigazan szeretik a repteren, ha az ember lelep csak ugy az uzemnap kozepen.Szoval en 17-18 ora elott csak akkor erek oda, ha valami jotet lelek esetleg kijon ertem Fahegyre, mert mire onnan atbuszozok Budaorsre, az ket ora minimum. Nem esik valakinek utba? :)

2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago + 1-2 egyeb vitorlazo meg avi. egyen
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
neofrix baszmacs+ 1-2 repülőember
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)

LadyBird Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4163
Kedves Fuhur,
mea culpa. Mért haraxol? Légy nyugodt, általam nem fogod egyetlen szavadat sem újságban látni. Hisz pont azért kérdeztem, hogy mondhass nemet is.
Akkor most már el se merek menni a Landolóba... :)
Előzmény: fuhur1 (4144)
Mézga Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4162
Landoló becserkészve, papíron hét végén zárva (logikus mi?), de a tulaj esetleg hajlandó lehet kinyitni du-ra, ha leszünk elegen. Ma ez eldől, szóval lehet jelentkezni, hogy minél nagyobb számot mondhassak.

Mézga

neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4161
Na, még egyszer, hogy ki ne maradjak:)

2000. október 22. Vasárnap, Landoló

Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)
neofrix baszmacs + 1-2 repülőember

Előzmény: kakukkmadár (4160)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4160
2000. október 22. Vasárnap, Landoló

Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga
kakukk (+kedvese - opcionalis, meg nem tud rola, de szinten zenesz:-)

szerintem is delutan kezdjuk, elotte repterbamulas is belefer, olyan 16.00 fele gondoltam...

byte: kakukk

Előzmény: Mézga (4158)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4159
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
neofrix baszmacs
Előzmény: zolibá (4156)
Mézga Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4158
Én is mennék és megpróbálom felvenni a kapcsolatot a műintézettel. A du. lehet jó, esetleg előtte kibámulni B.örsi reptérre?

2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek
Mézga

Mézga

hókuszpók Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4157
Hello Fuhur!

Egyszerűsítsünk! merevszárnyú= amit a köztudat repülőnek tart ancsa, góbé, tu154.........aerodinamikai kormányzású

Nem merevszárnyú:= sárkány ,siklóernyő.............súlypontáthelyezéses kormányzású

+ forgószárnyú= helikopter ka 26. pl.

attól ,hogy a szárnya egy utasszállítónak deformálódik fordulóban attól még merevszárnyú.....................de nem vagyok szakmabeli.

Hamster= az a cső nem vízvezetékcső hanam ötvözött alucső, könnyű és erős direkt repülőépítéshez való űgyhogy az nem szokott hunyó lenni............Füreden is az oldalkör szakadása miatt zuhant le a gép.

Felületi terhelés= 21m2 visz 210 kg. ot ha csak a vezető ül a gépben számolj csak milyen kevés.................. a vitorla az sem pongyolavászon hanem direkt erre való anyag.

Hogy estél bele a gödörbe, leállt a német technika? vagy magasan lebegtettél és leestél?

tegnap is repültem....jó volt.

Előzmény: fuhur1 (4137)
zolibá Creative Commons License 2000.10.18 0 0 4156
Ha javasolhaték az összeröffenésre időpontot, én inkább a (megkockáztatom, kora) délutánt díjaznám. Ez közlekedési szempontból is előnyösebb, valamint engem a kiskorú miatt is érintene. Esetleg más is hozhat saját manót. Biztos jól éreznék magukat. Persze, ha más nincs, lehet az este is.
Ezek szerint valaki felvette már a kapcsolatot a műintézménnyel?

2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
zolibá + egy gyermek

Hamster Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4155
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2
Hamster
Előzmény: natlose2 (4154)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4154
2000. október 22. Vasárnap, Landoló
Jago
Madárember
LMS
Badó
natlose2

De mikor?

Előzmény: bado (4153)
bado Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4153
Jago
Madarember
LMS
Badó
Előzmény: Jago_ (4146)
lms Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4152
A kiegeszitett lista:

Jago
Madarember
LMS

(megjegyzem a listat egyszerre tobben is frissithetik, neha valaki ugye majd veszi a faradsagot az osszefesulesre...)

Előzmény: Madárember (4149)
luc72 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4151
Hello mindenkinek

Én is mennék erre a topic találkozóra, de akkor most fix a landoló?

lms Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4150
A merev szarny azt jelenti, hogy repulesi alkja (profil, elcsavaras) valtozatlan a foldon es a levegoben

Akkor az A321 hajlekony szarnyunak tekintheto? Amikor legutobb vagy harom hete dublinbol amszterdamba repultem, volt egy szelesebb szakasz, asszem irtam is, hogy a szarnyveg kilengesenek amplitudoja ketszer akkora volt, mint "winglet" merete. Igaz, a profilja talan nem valtozott az aerodinamikai erok hatasara...

A tarsas osszejovetelen szivesen reszt vennek (jago irj fel)

Udv///lms

NB: a Kek Rozsaban egy rantott camembert 250 HUF, ezt arban nehez alulmulni. Igaz repter nincs a kornyeken.

Előzmény: fuhur1 (4142)
Madárember Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4149
Egyébként friss hírek Madárember alaszkai kalandjairól itt: Virtuális Világkörüli Csavargás
Madárember Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4148
Én is szeretnék résztvenni a vasárnapi találkozón, tehát:

Jagasits Viktor(Jago_)
Madárember

Előzmény: Jago_ (4146)
lms Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4147
Hogyaszongya: azert akarnak most nyugdijba menni, mert

    "a tárca tervezete a juttatások rendszerének módosításáról. Ez csökkentené a szolgálati járulékokat és kedvezőtlenebbek lennének a nyugdíjba vonulás feltételei is. Ez utóbbi azért is érinti érzékenyen a pilótákat, mert szolgálati éveik duplán számítanak."

Pedig a szolgalati evek duplan beszamitasa teljesen igazsagos. Hanyan erik meg kozulik a nyugdijat?
Előzmény: dpbymqn (4145)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4146
MINDENKI:

Kerlek benneteket csak a jobb attekinthetoseg vegett csinaljunk egy listat, hogy kik jonnenek vasarnap este a talalkozora. A legjobb talan az lenne, ha mindenki aki jonni akar tenne egy hozzaszolast, bemasolna a lista eddigi tagjait, plusz odairna magat. En elkezdtem:

Jagasits Viktor(Jago_)

Egyebkent ha Landoloba akarunk menni, akkor javasolnam a 87es megallojaban valo talalkozast, akar a Kosztolanyin, akar odakint a Landolo mellettinel.

Natlose2: 80k - jo, tenyleg kicsit keves. 100. Nekem 60 korul volt a vontathatoi meg anno,meg csak 10 volt a vizsgadij ami mar 25 asszem, es azert 30nal tobbet nem koltottem Cvizsga-koszoru kozott asszem.
Motoros vitorla: amikor megy a motor, azt ugye uzemora szamlalo szamloja, ergo azutan fizetsz.Ha meg nem megy a motor, tehat vitorlazol(Falke eseteben kb. mint egy Gobe olyan sikloszama van)akkor 3000Ft/ora dijat fizetsz. Meg a Fejcsinel minden vitorla berleti dija(kiveve az Acrot) 3000Ft/ora.

dpbymqn Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4145
Jelentheti ez a hir azt, hogy esetleg nehanyunk legnagyobb repulos elmenye a BUD-LHR jaraton a Tower Bridge alatti atrepules lesz? ;-)
/dobyman
Előzmény: fakezu (4143)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4144
Szia!

Bocs! Lehet, hogy nem vagyok teljesen tisztaban ennek a forumnak a celjaval. Mindenesetre most itt mindenkinek leirom, hogy hozzaszolasaim kozlesevel nem ertek egyet, es nem is szeretnem viszont olvasni egyik ujsagban sem. Ha a rovat megis errol szol, akkor jelezzetek. Ebben az esetben maradok olvaso, de nem irnek tobbet.

Udv,
Fuhur

Előzmény: LadyBird (4141)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4142
Nem kotozkodes keppen, pusztan eszrevetel.
Merev szarny, vagy hajlekony szarny. En meg nem hallottam burkolat szerinti kategorizalasrol. A merev szarny azt jelenti, hogy repulesi alkja (profil, elcsavaras) valtozatlan a foldon es a levegoben. A hajlekony szarnyak ezzel szemben a legerok hatasara valtoztatjak alakjukat. Ez utobbi esetben sokkal komplikaltabb a meretezes, mert a szarny profil terhelestol fugg. Pl. egy forduloban siman valtozik a szarny profil. Raadasul aszimetrikusan.

Udv,
Fuhur

Előzmény: kakukkmadár (4139)
LadyBird Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4141
hali,
azt a pöcegödrös felszállást igazán leírhatnád nekem közlésre alkalmas formában (emil)
?
Nyilván vannak tanulságai, amik másoknak jó szolgálatot tehetnek...
Előzmény: fuhur1 (4137)
LadyBird Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4140
Jelentem,
ültem benne. Össze is törtem a Cessnát, miután Gyuri vicces kedvében csinált nekem egy kis bonyolult időt...
Előzmény: natlose2 (4122)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4139
"nem-szilard szerkezeto"
helyett
"nem-szilad burkolatu"

kakukk

Előzmény: kakukkmadár (4138)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4138

a juzerek (ertsd: hetkoznapi, nem repulo emberek) alapvetoen tartanak a nem-szilard szerkezeto repulo-micsodaktol. En is ilyen voltam. Feltem kicsit a rezgoszarnyutol. De eccer felmentem, es azota mindenbe bele merek ulni ami repul :-))

kakukk
ICQ in office: 70676585

Előzmény: Hamster (4136)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4137
Szia Hokuszpok!

Az idojaras erdekes dolog. Amig nem repultem azt hittem amit a TV-ben mondanak. Ma mar maskent latom a dolgokat. Sokszor talalkoztam "csikos" idovel. Pl. ahol felszallok minden ok., aztan 60 perc mulva erzem, hogy eros oldalszelem van. Ra kell tartani, megint kesobb megszunik. Hegyek kozeleben turbulens, meg akkor is, ha elotte semmi nem volt. Szoval ezekre rajossz es egy ido utan ugy repulsz, hogy szinte elore latod, mi fog tortenni.

"Az általad is jelzett magasságon egyszercsak úgy éreztem ,hogy kitépi a kezemből a kormányt a gép."

Valoszinu, ha tovabb emelkedtel volna, megszunik a turbulenci. Csak az eross szel marad, de azt csak onnan ezed, hogy egyik iranyba repulsz, mint a huzat, a masikba meg megallsz a levegoben. Az a zona, ahol voltal a szelnyiras zonaja. (nem csak foldkozelben van!)

"Vaszonbol va!" No es? attol meg nagyon jol repul. Egyebbkent ha kiszamolod a feluleti terhelest, nem is nagy az igenybevetel. Aki nem hiszi, szamoljon.

Irta valaki, hogy nem is a vaszon hanem a csovek aggasztjak. Miert? Ki van az szamolva, ki lett probalva, rengeteg terhelesi proban estek at es nem utolso sorban rengeteg repult ora igazolja, hogy a konstrukcio jo.

Mikor tanultam repulni, mondtam egyszer az oktatomnak, hogy most szepen kell leszallnom, mert sokan nezik.
O anno azt mondta: "Andriskam! Nem nekik repulsz, hanem magadnak!" Teljesen igaza van. Ugy repulok es szallok le, hogy az nekem megfeleljen. Nem kirakati madar vagyok. Ezt azert irom, mert nem azonnal fogadtam meg a tanacsat. Ezert vegzodhetett egy felszallasom a pocegodorben. Makom volt. Vaganykodni szerintem a kocsmaban kell. Ha gepben ulsz, akkor repulni kell.

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (4134)
Hamster Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4136
Azért furcsa, én a sárkányban nem a vászontól félnék, hanem a csövektől :)) Hiszen mennyi helyenként vászonborítású gép repked még, most eszembe jut az Ancsa (javítsatok ki, ha tévedek), és kedvenc Trénerem... Ebből is látszik, hogy minden a dizájnon múlik?
Előzmény: hókuszpók (4134)
DAttis Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4135
Sziasztok !

Épp valamelyik nap hallottam, hogy több kecskeméti pilóta fontolóra vette az id elötti nyugdijaztatását.
Érvként a kevés fizetést, illetményt emlegette a média, de mi lehet még e mögött.
Tán a Vári is gondolkozik ezen? Nem hinném. Gondolom neki még nincs esze ágába se lemondani a repülésröl, ha jól tudom most van krisztusi korban.

Azt is mondta valamely nap a rádió, hogy mióta megszünt Pápa egyre több munka hárul a kecskemétiekre.

Én mint egyszerü állampolgár már gondoltam, ha Pápa megszünik, "Kecskeméti egység" kevés lesz, ráadásul 14 géppel.
Tudom nem ide tartozik ez a téma, meg már hallottuk, hogy a NATO is kvázi kisegíthet, de nem röhej, hogy a Magyar Légierö, nekem gúnyosan "Hungarian Air Force" 27 repülögéppöl áll és abból is tán 10 egy néhány gép ami akármikor bevethetö.
Ez lenne a NATO tag Magyarország légiereje?
Ez nagyon elkeseritö, ahogy az egész honvédség áll.
Persze az élet más területén is siralmas állapotok vannak kis hazánkban, de ez nem eme fórum témája, de a repüléssel kapcsolatban az állítólagos Légierö állapota és helyzete katasztrófális.
Nagyon sok szakember lehet a HM-nél, aki ért ehhez a területhez, mármint a légieröhöz és bezáratta Pápát.

Na mindegy nem nekem kell ezt megitélni de amit Pápa körül csináltak a nyár végén én már csak kínomban röhögtem.

hókuszpók Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4134
Szevasz Fuhur!

Képzeld el Tőled légvonalban 200 km.-re vasárnap este a nyugodt időben fölemelkedett egy sárkány ( mármint az én gépem, és én) és semmi gondjom nem volt 380-400 m.- ig. Az általad is jelzett magasságon egyszercsak úgy éreztem ,hogy kitépi a kezemből a kormányt a gép. Jó félóra repülés után úgy éreztem, hogy a kezem leszakad, még ma is fáj.
Ráadásul az összes vitorlázó végignézte a leszállásom, ilyenkor különösen kell vigyázni nehogy lefakezűzzék az embert, hál istennek szépen szálltam le.

Szombaton felvittem a sárkánnyal egy lányt, aki amikor meglátta a gépet azt mondta: jézus ez vászonból van!
De nem nyekergett pedig csináltam vele egy-két figurát. A leszállásomról azt mondta, hogy jobb volt mint az utasszállítóé.

üdv: hk.

Ma is jó idő van, lehet repülni.
Milyen volt a pizza?

Előzmény: fuhur1 (4111)
Thomas Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4133
Ha esetleg érdekel valakit az Unio állásfoglalása a légi utasok jogairól (Council Resolution)
itt megtalálja.
http://europa.eu.int/eur-lex/en/dat/2000/c_293/c_29320001014en00010002.pdf

zolibá Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4132
Sziasztok!

Okt.22 nekem jónak tűnik. Ha valaki ledumálja valahová az dolgot, pétekig mailezzen nekem is!
Lehet, hogy még a fiam is jönne. :-))

lborli: Te hogy állsz ezzel a vasárnappal?

Valaki volt itt a XVI. ker-ből. (emlékeim szerint natlose) Ha jönne ő is, mailezzen nekem egy telefonszámot. Én Mátyásföldről megyek.

Utas2 Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4131
Várjál, kitalálom:
Csak nem a Gulf Air az arab cég...?
:)
Előzmény: trikó (4124)
trikó Creative Commons License 2000.10.17 0 0 4130
BOCSI!!!!!!!

De rossz infót kaptam 747 ügyileg. Viszont kicsit mélyebben megvakarva a kérdést megkaptam a végül járat infóit (abszolute igazolva az előttem szólót). Kis kiegészítésül egy apró poén a járatról: Uszkve 400 emberke szeretett volna gépre kerülni. A némileg türelmetlen utasok érdekében picit megkésett intézkedésként az egyik járatkezeléssel foglalkozó cég (nem a Malév) egyik emberkéje megkérdezte a maléves jegykezelőket, hogy mikor kezdik végre az utasok bekezelését. Válasz: de hiszen ezt a járatot ti kezelitek.
Homlokcsapkodás... Óóó, tényleg!
:)))

Hamsterkám - Hamsterkém (osztjad be!)
A Besenyő kazi 8 hetet késik. Mivel Peti e hónap 28.-án gyün haza Kínából, akkor folytatjuk. Kicsit várok, hadd pihenjen, oszt nekifeszülünk a finiselésnek, és megy ki a kazi az áruházakba, meg a postára. Egyébként a film a plusz anyag miatt nem lesz sűrítve, hanem pár perccel hosszabb lesz. :)

Előzmény: Törölt nick (4128)
Hamster Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4129
Ne tessék velem ilyet csinálni, éppen kezdem elhinni, hogy tök hülye vagyok, szidom magam, hogy nem fényképeztem le, és akkor megint összekavarnak :)
Előzmény: Törölt nick (4128)
Törölt nick Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4128
Sz'asztok!

Úgy látom ma senki sem volt jó megfigyelő, bár Hamster most is közel járt az igazsághoz. A "nagy madár" ugyanis egy Air Atlanta Icelandic 742-as volt (TF-ATC) és kb. 15h20 felé szállt le.
A gépnek még tegnap kellett volna érkeznie 15h50-kor csak állítólag váratlan műszaki problémák adódtak.
Fotó: http://www.airliners.net/open.file?id=104315

DAttis: a gép, amit láttál a SU-GBT (A321) volt.
Fotó: http://www.airliners.net/open.file?id=89161

Előzmény: trikó (4124)
bado Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4127
ár=jár
Előzmény: bado (4126)
bado Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4126
Landoló: időpontilag nekem is mindegy.
Esetleg ár valaki a héten Börs felé, hogy beugorjon a Landiba informálódni?
Hamster Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4125
Még jó, hogy nem valami birdwatch verseny keretében égtem be ekkorát :) A kazettát meg már épp kérdezni akartam, ez hány hét csúszást jelent? És ugye nem a régi anyag időtartamának a rovására? :)
Előzmény: trikó (4124)
trikó Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4124
Szia Hamster!

Sajna ma ténnnleg nem volt 747. Egyetlen extra dolog volt: egy olasz 767.
Hamán így összejöttünk, ezúton (is) értesítelek, hogy a kazi késni fog, mert még a "Besenyő" idei kínai mutatványai és eredményei is felkerülnek rá, így teljes 2000-es program lesz rajta. A többi a honlapomon.

Más:

( Belső Malév újsághír )
Képzeljétek, majdnem Airbusa van a Malévnek. A bérelt 767-300-as gép ugyanis egy Airbus érdekeltségű lízingcégé, amelyet azért hoztak létre, hogy felvásárolja egy arab cég 767-eseit. Az Airbustól a Boeingokért kapott pénzen a légitársaság Airbusokat vásárolt.
Fair Play!...

Előzmény: Hamster (4120)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4123
Landoló parti:

Nekem mindegyik alkalom jó!

natlose2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4122
LadyBird:

Igen, Gyuri neve is odakívánkozik a sorba, meg sok más értékes ember is van Öcsényben, de hát nem akartam kiszerkeszteni őket.

Arról a szimulátorról sok legenda jár körbe az Izobárban is, de ha Gyurit faggatjuk, egy kislány szemérmességével kisebbíti a jelentőségét. Szívesen olvasnám olyan asztaltársunk beszámolóját, aki ült benne!

Mai napig ki szokott kerekezni a starthelyre a családjával, csak úgy, nézni az üzemet. Nagyobbik lányával (kb 5 éves) angolul beszél. Igazodva a helyzethez én angolul fordultam hozzá, de olyan szemrehányóan nézett rám a kis szöszi, mintha orvul kilestem volna az ő közös kis nyelvüket Apuval... :)

Előzmény: LadyBird (4108)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4121
Jago_

Isten hozott itthon! Kár, hogy lehangolónak találod a várost London után! Én éltem hat évet Bukarestben, még Ceausescu ideje alatt, külszolgálatban, na akkor nem találtuk lehangolónak a hazajövetelt! :)

Vitorla C-től szakszóig 80eFt? Ebbe hogy fér bele a vontathatói? Mivel húztok? Vagy az éves tagdíj magas? Nem értem...

A movit árakat sem. Amikor motorozik akkor 14eFt, amikor vitorlázik akkor 3eFt? Vagy a vitorlák általában 3eFt?

Bocs, hogy ilyen értetlen vagyok!

Előzmény: Jago_ (4110)
Hamster Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4120
Nem láttam púpot én se, mert elég hülye szögben volt alkalmam megfigyelni a házak közül, de a szárny kontúrjai és a hajtóművek mintha stimmeltek volna, pluszban bitang nagy volt, és lassúnak tűnt... Akkor valami más nagyobb masina akkortájt?
Előzmény: lborli (4119)
lborli Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4119
Nem hiszem. Ma nappalos voltam, s feltűnt volna. Nem jár olyan gyakran B747 FH-re.
Előzmény: Hamster (4118)
Hamster Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4118
Akkor 22., vasárnap?

Egyébként nem egy Jumbo imbolygott ma fél négy körül 13R irányába?

Hamster

lborli Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4117
valszege: a BéZé-magyar szótár szerint valószinüleg-et jelent.
Előzmény: lborli (4116)
lborli Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4116
SU-val az egyiptomi regisztrációk kezdődnek. Valszege EgyptAir gépet láthattál, bár igaz annak jellegzetes festés van a "svancán".
Előzmény: DAttis (4104)
mcwatt Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4115
Hali Eplay!
Te kecskeméti vagy?
Ha igen küldj emailt magánba a 22.-ei találkozó ügyében.
Mindenkit üdvözlök a topicban.
rali
Előzmény: Eplay_ (4112)
Madárember Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4114
Kedves Barátaim!

Szeretettel meghívlak Benneteket ebbe a topicba: Virtuális Világkörüli Csavargás.

Üdvözlettel: Madárember

kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4113
OFF? Max. a malevhez kepest... :-)))
Előzmény: Eplay_ (4112)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4112
Hi!

Pénteken nem jöttek F14-ek, ma viszont "véletlenül" beesett két F/A18C. Taszárra mentek gyakorlatra, mikor leszállásnál az egyik F14 defektet kapott. Amíg el nem vontatták a pályáról, addig az F18-ak nálunk voltak, vettek fel üza-t. A két pilóta nagyon rendes volt, megmutatták a gépet, elmagyarázták a gőzkatapult mikéntjét, és a fülkét. Azért jó volt szimulátor után "élesben" látni a cockpitet :-) Az egyik gép mindössze 2 éves(!) volt, a pilóta elmondása szerint anyahajón kívül másra még nem igen szállt le (mármint a gép). Kicsit keményebben tették le őket, mint a MiG-eket....
Feltöltés után egyikük nem indult, lezárta a pilóta (távirányítóval, mint ahogy az autóját zárja az ember) még itt van, szerintem Taszárról jön műszaki személyzet hozzá. Másikuk szép elköszönéseket produkált (szárnylebegtetés, felszállás után billegtetés) majd "megszúrta az eget". (bocs, ha OFF voltam)

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4111
Sziasztok!

A vitorla dolognak en is utana neztem. Hasonlo szamokrol tajekoztattak, ezert egyenlore marad az almodozas. No, meg neha egy kis iskolakor cca 650 HUF-ert.

Landolo ugyben, nekem a 22 megfelelne, de jo lenne, ha 8-kor nem lennenk ki akolboritva onnan.

Egyebbirant repultem vasarnap epp egy kicsit. Fura dolog az idojaras. Lent szelcsend, 400-on uvolto szel. A ketto kozott, meg megtanulja az ember, hogy ki a Magyarok Istene. Persze fent mar jo, de ott meg all a sarkany egyhelyben. Ha haladni akarsz, le kell jonnodd, de lent meg turbulens. Majd kiesel a gepbol. A bosszanto az egeszben az, hogy egy botkormanyoson (PL. vitorla) eszre sem veszed. Itt meg akkora kormanyerok vannak, hogy csuda. Szoval este paran elvonultunk pizzazni. Ez legalabb egy nyugodt tevekenyseg. Kulonosen erokodni se kell.

Udv,
Fuhur

Előzmény: Jago_ (4110)
Jago_ Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4110
Haliho!

Na visszajottem egy het Londonbol. Hat lehangolo ez a varos London utan. Eddig el sem tudtam kepzelni mennyire. Na mind1.

Odafele meg visszafele is Malev, ceges jegy, ahogykell. Ma610 es 611 (LEU es LEO). Erdekes modon odafele tele voltunk, mig visszafele vagy 40-en... Erre senki nem akar jonni... :)

Lattam nagyon nagy volt a "termes" az elmult egy hetben, meg mindig nem ertem a vegere.

Fuhur: A vitorlakikepzes ara ugy 60000 Ft B vizsgaig, utana 30e C vizsgaig, utana meg kb meg 80ezer a szakszoig, de ez mar a te ugyessegeden mulik.
A movit arakrol: Motor Falke motoros oradija 14000 Ft/ora, vitorla oradija 3000 Ft/ora, leszallasi dija 500 Ft/leszallas.

Sorozes: Hat nekem a 22 vasarnap este lenne a jobbik megoldas szerintem, legalabbis egyenlore. A Landoloval nekemis az a bajom, hogy koran zarnak, es hogy megdragultak. Meg a 87es is eleg ganyul jar...

LadyBird Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4108
TALAB
mellett, a soha el nem múló érdemek oszlopába azért én még SZENTGYURI nevét is szívesen odaírom. Nem hiszem, hogy él a földön bárki olyan, aki képes lenne akár csak összevont szemöldökkel is rá gondolni. Ő az, aki a rencerváltás után kitalálta, hogy angolul kell tanulni. Megtanult. Nemsokára már tanított is. Aztán épített egy tökéletesen használható flight simulatort mondjuk porszívómotorból, orosz ventillátorból :) stb. és saját zseniális kútfejéből. Igen sokan tanultak ott repülni a sötétben, a hokkedlin ülve, az ő instrukciói alapján.
Előzmény: natlose2 (4092)
DAttis Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4107
Ez érdekes, mármint a MALÉV charter Tu 154-essel. Akkor ez olyan mintha ki se vonnák. Nem? Csak most már valóban nem lesz mentrendszerinti járaton Tu-154. Viszont görögbe még mehet az ember olyanokkal
Nem az volt, hogy eladják a Tupoljeveket? Amúgy elvileg mennyit repülhetnek még, hány leszállást teljesíthet ez a pár gép?

Ha valóban lesz a MALÉV charter vállalat, akkor Pannon Airlines lehetetlen helyzetbe fog kerülni a MALÉV el fogja elölük happolni az utakat.

Rosszul gondolom?

Előzmény: szasza_hungary (4105)
McAtti Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4106
Jó az a bilis kép... A kisfiam is szereti az Aero magazint (ez nem reklám: mindent szeret, amiben autó, vonat, repülő, és/vagy összedőlt házak (!!) vannak). Mindig visz az oviba magával alamit, egyik nap elkunyerálta az ujságot. Aztán este hallom, hogy kiszúrták benne a lezuhant repülőket, és egész nap azt játszották - engem meg lyól megfeddtek, hogy máskor ilyet azért ne vigyen magával...
A tudományos emberekhez van egy kérdésem: a két (és több) motoros repülőgépeken a propeller (jó, légcsavar), illetve a gázturbina forgásiránya egyforma a két oldalon, vagy sem? Mert BME-s emlékeim alapján egyforma forgásirány beleszólna a stabilitásba. De ha nem egyforma a forgásirány, akkor van jobbos és balos hajtómű?

Attila

szasza_hungary Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4105
" MALÉV Tu-154-est mert márc 31-én végleg kivonják"

Azért még láthatsz Tu154-eseket, szerintem még maradnak; hiszen azt lehet hallani, hogy a Malév charter céget hoz létre a TU154-esekkel.

DE még van egy Pannon Airlines is - tudod TU154-essel

Előzmény: DAttis (4104)
DAttis Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4104
Sziasztok !

Péntek 13-án kilátogattam a Ferihegyre (szokásos negyedévenkénti látogatás) de a fö ok tkp az volt, hogy ha legközelebb megyek már nem láthatok MALÉV Tu-154-est mert márc 31-én végleg kivonják ha jól tudom. Most még láthattam startolni, imádni való. A B767-es hajtómü zaja meg egyenesen gyönyör mikor beindítja és felpörgeti gurulásnál.

Ja a kérdésem, meg tudja mondani valaki, hogy az SU-xxxx lajstromjel melyik országé, ugyanis a hangár felöl felbukkant egy Airbus 320-as, azt hiszem 320-as volt, kék szinü volt a függöleges vezérsikja, amugy meg fehér, de semmi más felirat nem volt a lajstromjelen és a típusszámon kivül.
Elöször azt hittem orosz, de azoknak RA a kezdö betüi lajstromszámban.
Szóval érdekelne milyen gép volt?

E napon az volt szuper, hogy Vecsés felé emelkedtek az újabbik futópályán (ez nem tudom, hogy a bal, vagy jobb) és a régebbi pályán Köbánya felöl érkeztek.
Egy magyar B737-es annyira szép iskolakörrel jött be Ecser-Rákoshegy-Köbánya irányából csak néztem, kissé szük forduló is volt.

Tényleg valaki tudja Tu-154-es kivonása után mivel potolják azokat, talán 5 B737-400-as jön helyettük, ami úgy tudom 148 személyes.

Mézga Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4103
Vasárnap, 22-e

Mézga

Előzmény: neofrix baszmacs (4102)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4102
Akár vasárnap, akár péntek, a Landoló üzemeltetőjével érdemes egyeztetni, mert hét végén gyakran látom bezárva. Szerintem mielőbb tartsunk egy népszavazást, és a döntésnek megfelelően környékezzük meg a kocsmárosokat.

Kinek jó valamenyik az alábbiak közül?

A. változat: Landoló, október 20., péntek, 18h
B. változat: Landoló, október 22., vasárnap, 18h

Előzmény: kakukkmadár (4101)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4101
Landolo rlz, idopont szerintem pentek vagy vasarnap este (a szombat nagyon keresztulvagja a 7veget - videki utazas, ilyenek), persze inkabb mar delutani kezdest mondanek az este helyett...

kakukkmadar

Utas2 Creative Commons License 2000.10.16 0 0 4100
Londonban a gép indulásánál jóval korábban kimentem a Heathrowra és megkerestem a Spectators Galleryt. A régi időket idézi, hogy a lépcsőnél külön kiírták a Concorde-ok indulásánal idejét...

Aztán azon vettem észre magam, hogy rohadtul fázom, de csak nem akaródzik otthagyni a teraszt a szélben sem. Igazándiból csak az egyik pályára van jó rálátás, de a londoni forgalom miatt nincs egy perc üresjárat sem.
Aztán meg ott voltak a vadászok. Jól felöltözve és felszerelkezve (profi távcső, toll, jegyzetfüzet, kaja, pia, kényelmes bakancs.) Az egyik - úgy 50 év körüli - úr szorgalmasan telejegyzetelt úgy 10 oldalt, míg ott voltam (típus, légitársaság, lajstrom, idő.) Rutinos lehetett, mert voltak gépek, amiket csak megfigyelt, de nem írt fel. Biztos már látta őket aznap. Remélem, azért haza is megy néha...

Csodálatos idő volt. Érdekes, hogy a 747-esek milyen alacsonyan emelkedtek fel a 737-esekhez és az MD-khez képest. És hogy a BA 757-eseknek még egymás között is mennyire eltérő a motorhangja.

Később a lounge-ból remek kilátás nyílt - a teraszra. A manus még akkor is ott állt, figyelt és jegyzetelt. Csak a turisták cserélődtek.
Elismerésem.

A Concordokat csak a levegőből, felszállás után láttam, a reptér szélén egy hangár előtt állt 4 darab katonás rendben.

bado Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4099
Kedves Tömeg!

Kérném mellőzni az olyan hozzászólásokat, hoyg ..."ugyan én nem tartozom... de részt vehetek-e..." stb, stb.

Tessék végre tudomásul venni, hogy ez a fórum azért van (szerintem), hogy a fórum témáját érdeklő emberek kommunikáljanak az adott témáról.

Úgyhogy aki akar, az jön kérdés és válogatás nélkül! Vagy van valakinek kifogása?

Más.

Möst jöttem egy nagyon kellemes cégösszejövetelről, az egyik kollegám kertjében volt (bogrács, rostonsütés, stb.). Ott volt egy kollégám, aki mondta, hogy olvassa a fórumot. Namármost! Provokálni fogom! Ferikém lépj be. Amúgy Ő egy igen tapaszt forgó és merevszárnyú pilóta, mondtam is, neki, hogy (ha nem repül) jöjjön el a meetingre.

De: Ferikém! Jelentkezz be a topicsba!!!

Badó

Előzmény: KuBa (4095)
skazz Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4098
Udv mindenkinek!

Mostanaban tortent ez az elmeny: Milano->Genf jaraton, kb. kozepre kerultem (MD Super80 gep). Mikor feltettem a taskamat a polcra, egy igencsak vaskos konyvet talaltam ott: Flight Manual... Gondoltam, ezt kozelebbrol is latnom kell...
A kis kaja utan megkertem a sztyuvit, hogy hadd nezzek bele. Csodalkozo tekintettel kerdezte, hogy miert? Mondom engem erdekelnek az ilyen techinkai dolgok... Hat jo, nagy nyogessel leemelte a polcrol, es az olembe rakta az elektromos hozalozasi vazlatok harmadik kotetet... nem mondom, hogy nem volt erdekes, de azert ez kicsit tulzas volt, ennyire azert nem kell technikusnak lenni... ezert aztan kicsereltem a Flight Manualra. Ekkor lattam csak, hogy a polc kb. fele dokumentacioval van tele. Az szamomra teljesen ertheto, hogy az esetleges szervizeleshez szukseges iromanyokat a gepen tartjak, csak az nem, hogy miert pont itt, a gep kozepe tajan, egy utasok altal is hasznalt rekeszben. Talan a jobb sulyelosztas miatt? ;-)

Jopofa olvasmany volt (bar nem vagyok nagyon jaratos a repules technikajaban, de ehhez hasonlo doksit olvastam mar eleget), foleg az Emergency Procedures, a maga szereny 15, ritkasan gepelt oldalaval...

Van egy kerdesem a tisztelt szakikhoz:
Egy olyan reszecskedetektort tervezek eppen, amit egy kb. 50 meter mely, talajba furt lyukba kell leereszteni, esetleg vizbe logatni. Kb. 15 centi atmeroju, 3 meter hosszu rud lesz.
Feladata a kozmikus sugarzas altal a legkorben keltett muonok detektalasa, es ezek segitsegevel a talajban talalhato surubb-ritkabb targyak (eltemetett romok, uregek, bombak, kozmuvezetekek) felterkepezese, esetleg a foldrengesek elott par oraval felszabadulo radongaz koncentraciojanak merese.
A szerkezet iranyerzekeny, ezert az orientaciojat kb. 1 fok pontossaggal tudni kellene.
Hiaba mondtam, hogy ezt egyszeruen is meg lehet oldani, pl. a furat vedocsovebe epitett vezetosinnel, a fonokeim ragaszkodnak a 'giroszkopos' megoldashoz.
Ezert keresek olyan szerkezetet, ami erre jo lenne, pl. valami egyszerubb repulos muszert, amibol elektromos formaban megkaphatom az infot. A hosszu ideju stabilitas nem fontos, mert a muszer csak a telepites soran mozog, egy par percig.

Olyan ceget mar talaltam, amely pl. legi fotozashoz gyart giroszkopot, de a kapcsolatot nem sikerult felvenni veluk.
Alkatreszt is talaltam mar, amivel pl. a gravitacios ero iranya kello pontossaggal merheto, de ez az elv nem jo az erovektor, mint tengely koruli elfordulas meresere...

Ezert kernem a segitsegeteket, hogy letezik-e ilyesmi, hasonlo kivitelben, mint a sarkanyos/sikloernyos variok, esetleg hogyan lehetne megszerezni egy komolyabb muszer 'lelket'? Ilyesmivel foglalkozo cegek, weblapok cimeinek nagyon orulnek.

Koszi!
skazz

graffiti Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4097
Erre szívesen reagálok, az olimpia utolsó hetében én is ugyanezzel a géppel/légitársasággal repültem :-)))

A Malaysian Airlines büszkén hirdeti, hogy itt még turista osztályon is akkora hely van, mint máshol a business classon. Bár ez így túlzás, azonban tény, hogy jobban elfért itt a 190 centis termetem, mint más gépeken [mind a 777, mind a Jumbo tágasabb volt].

Ellátmányozás: hát finoman szólva keveset mosolyogtak. A sztyuvik többsége kelletlen volt, a kiszolgálás elég gyengére sikeredett. Pedig az amerikai és európai mammutokkal szemben azért tetszenek a kis tigrisek légitársaságai, mert ott adnak a kiszolgálásra. Ja, és valóban minden ülés hátuljában ott volt a display, meg vagy tucatnyi PC-s játék - na nem quake, egyszerű gameboy cuccok -, ám az összesen négy útból kettőben feleslgesen, ugyanis a gamepad gombjai szarok voltak.

Ettől függetlenül azért a nagy élmény kategóriába sorolom a 777-est, odafele még a cockpitbe is bekérdzkedtem. Irigykedtem is jól a 26 éves másodpilótára. ;-))

Előzmény: Husky (4096)
Husky Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4096
Üdv !

Valószinüleg lesz még ennél nagyobb élményem de most a legnagyobb repülős élményem a Bécs-Kuala Lumpur-Sydney-Kuala Lumpur-Bécs útvonal repülése a Malaysia Airlines-szal. Bécs-KL útvonalon Boeing 777-200 azt hiszem elég ennyi erről :)))) Oriási ez a gép ! Azóta sem tudok betelni vele..... KL-Sydney Boeing 747-400 ez is csúcs volt. Ja ! Oda és vissza is full tele volt mindegyik gép az Olimpia miatt. Talán egy kicsit kevesebbet mosolyogtak a sztyuvik a sok ember miatt de az ellátás igy is fasza volt !

Ja egy kis érdekesség: KL-Sydney között a vacsi egyik menüjében Hungarian Goulash volt a sláger !

Bye

KuBa Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4095
Amennyiben megengedi a T. Asztaltársaság, hogy rendszeres olvasóként én is cstlakozzak a sör/bambi partihoz, akkor köszönettel megjelennék a tett helyszínén.

Maradok:
KuBa

Hamster Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4094
Hát, nagyjából 47 fok 29' 10'' északi, 18 fok 54' 00'' keleti, de a térképeken inkább Budakeszi-Farkashegyként keresd, Budakeszi és Budaörs/Törökbálint közt az út mentén :)
Előzmény: manhattani (4093)
manhattani Creative Commons License 2000.10.15 0 0 4093
Egy civil érdeklődő: hol van Fahegy?
Előzmény: fuhur1 (4058)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4092
kaptejn:

Köszönöm, hogy kiírtad a Talab nevét, csupa nagy betűvel. Megérdemli. Én nem tudtam eldönteni a hozzászólásom írásakor, hogy megtehetem-e.
Nem vagyok az ellentáborodban, rengeteg ponton én sem tudok azonosulni az elmúlt év döntéseivel, a döntések hátterét adó elvekkel.
Én azt a vonalat támogatom, hogy pontosan elhatárolva a klub és az egyes szakosztályok eszközeit, a klub vagyonát dolgoztatni kell, és ebből finanszírozni a közös terheket. A szakosztályok tagsága pedig saját körükön belül tartja fenn a technikát, állja a repeszközeik üzemeltetési költségeit. Ne legyen kereszt-finanszírozás! Egy hangár (klubvagyon) bérleti díját nem szabad vitorlázógépre vagy ejtőernyőre vagy egy motoros gép tulajdoni hányadának növelésére fordítani. Ezek szakosztály-ügyek. Lehet viszont fizetni belőle őrséget, rendben tartani a futópályát, rendezni az elektromos energia alapdíját. Mert ezek közös ügyek.
Ehhez azonban ki kell alakítani egy olyan működést, amely ezen elvek alapján üzemeltetné a klubot. Az élet ki fogja csiszolni ezeket, de mindenkinek könnyebb lenne, ha ezt tudatosan magunk alakítanánk mintha összecsiszolódnánk. A súrlódás fájdalommal jár. Ezért fogalmaztam meg itt egy kiáltványt a T. asztaltársakhoz, dugjuk össze a fejünket és dobjuk be a közösbe ami valahol bevált. Közös erővel talán hamarabb megtaláljuk az utat.

Előzmény: kaptejn (4090)
Madárember Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4091
Sziasztok! Sajnos nem tartozom a topic nagyágyúi közé, viszont már vagy egy éve a kedvenc olvasmányaim közé tartozik. Remélem, ha a találkozó kialakul, én is jöhetek. Sajnos csak szombat-vasárnap érek rá. Amennyiben nehezen megközelíthető helyen lenne, akkor felajánlok 4 helyet a gépkocsimban Bp. belterületéről a helyszínre és vissza. Üdv: Madárember.
Előzmény: natlose2 (4089)
kaptejn Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4090
natlose2

Latom otthon vagy az ocsenyi dolgokban:) Azon kevesek koze tartozol akik azonosulni tudtak az Imivel. En szemely szerint eppen az ellentaborhoz tartoznek amig meg tag vagyok ott (dec 31:(.
Itt szerintem erdemes megemliteni, hogy az a szemely aki az elmult sok-sok evben, csupan lelkesedesbol, hihetetlenul magas szakmai szinten vezette a klubot az TALABOS GABOR volt.
A magyarorszagi klubeletrol annyit, hogy van meg boven mit tanulni. Erdemes ellatogatni nehany olyan orszagba ahol nagyobb multja vagy az onerobol repulesnek. Itt csak sokara fogjak megerteni az emberek, hogy mitol mukodik egy klub. Nagyon sokat valtoztak a dolgok a rendszervaltas ota, de meg sok helyen a regi ritmushoz szokott emberekbol all a vezetes es/vagy a tagsag. Mindenhol problemat okoz az, hogy egyre kevesebb szabadidejuk van az embereknek, a profi szolgaltatast pedig kevesen tudjak megfizetni.
Nagyon keves az aki klubkereten belul valodi eredmenyt tud elerni. Ha valaki komolyan szeretne repulni annak legalabb resztulajdonosnak kell lenni egy gepben, persze az a tuti ha egyedul kell dontened:)
A nagytobbsegnek megmarad a valodi hobbirepules amikor egy evi 10-30 oranak is orulni lehet. Persze ez a hatterbeszorulas is sok konfliktuskoz vezet.:(
A geppark szinte mindenhol lassan fogyogat. A nyugaton levetett oregecske gepekkel meg lehet repkedni de uj gepre mar szinte sehol nincs keret.:(
Ez kicsit pesszimistara sikerult, dehat szezon vege van vagy mi:)
Jo leszallast mindenkinek!

/kaptejn

ui: Ha mond neked a Jancsika nev, na akkor az en vagyok:)

natlose2 Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4089
bado:
Csatlakozom a Landoló-pártiakhoz! Bár nem tudom, beférünk-e, összeszámoltad már hányan jelentkeztek?
Két hete egész normális babgulyást ettem ott egyébként. Viszont nagyon korán zárnak! Nyolc órakor már sepertek körülöttünk, ennek utánanézhetne valaki, aki jár arra naponta.
A távolság városon belül pedig nem hiszem, hogy gond lenne, ennél sokkal többet is szoktunk utazni egy kis repülésért, nem?
Előzmény: bado (4086)
natlose2 Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4088
kaptejn:

Miféle nagy változások vannak kilátásban Öcsényben?
Talán sikerül megtalálni az összhangot az egyes szakosztályok között? Vagy kitalálja végre a tagság, hogy mit is akar?
A repülőtér tulajdonjoga körüli bizonytalanság valóban nyomasztó, de legalább ekkora probléma, hogy változatlanul nem tudja elszánni magát a csapat, hogy igazi ügyvezetést valósítson meg.
Az elismert szakmai múltú vezető leköszönése után (neki is meg kell élnie) az új vezető megpróbálta financiális alapokra helyezni a klubot (és a semmiből várat építeni) de szembe találta magát a tagság egyöntetű felhördülésével.
Szóval attól félek, hogy a reptér körüli jogvita csak apró akadály az azt követő üzemeltetés problémája mellett. Maguk a klubtagok is csak fokozatosan változnak meg, szemlélik másképp a helyzetet. Nem egyszerű azoknak a tagoknak, akik valaha a két kezükkel építették a hangárokat azt mondani, hogy ez kérem ma ennyibe kerül, ha nem tetszik viszontlátásra! Viszont ki kell fizetni havonta a villanyszámlát. Jönnek a kényszermegoldások, az elszámolósdi, a csiszolatlan elvek miatt mindenki úgy érzi, vele igaztalanul bánnak.
Szép lassan belopja magát az ingerültség a beszélgetésekbe, az Izobár előtt vagy a starthelyen nem a repülős élet anekdotái forognak, hanem pénzért próbálják meg egymásnak elpasszolni a szolgálataikat a klubtagok. Nincs ez így jól, csak senki nem tudja hogy lenne jó.
Lehet, hogy az én benyomásaim torzak, és én lennék a legboldogabb, ha meg tudnád cáfolni az észrevételeimet.

Repülőklub-tag asztaltársak! Nálatok mi a helyzet? Szívesen látnék egy termékeny eszmecserét ezeken az oldalakon a klubélet problémáiról! Ne féljünk kiteregetni a szennyest, tanuljunk egymás hibáiból! A mai Magyarországon nekünk kell kitalálni az új szabályokat és minél hamarabb, annál jobb!

Előzmény: kaptejn (4074)
Hamster Creative Commons License 2000.10.14 0 0 4087
Nna, akkor most megpróbálok offolni egyet a "hogyan offoljunk úgy, hogy ne vegyék észre" mozgalom jegyében :)
Ez, és még sok más jól hangzó hazugság, csak itt, csak most!

Hamster

bado Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4086
Az igazság az, hogy már elég régen nem voltam a Landolóban, régebben jó kaja is volt, már úgy értem, hogy nem áfonyás szarvas, hanem babgulyás, pacal, stb.
Szerzek infót, legfeljebb ha nem ok, egy kicsit benézünk a reptérre (ha elég kora délután jövünk össze, megiszunk a Landiban egy sört, és tovább megyünk. Hálisten, a Kelenföld bőven el van látva üzemegységekkel.
De ha valaki tud máshol jó helyet, akkor ott is lehet találkozni, nem kell feltétlenül a Landolóban.
Előzmény: lms (4085)
lms Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4085
Részemről támogatom a Landolót (lakhelyem szerint ideális, de mit szólnak a város másik részében lakók?

Ha en Pomazrol (engedelmetekkel) el tudok majd menni odaig, a tobbiek ne finnyazzanak...

Es jo hely ez a landolo? ugy ertem osszejovetelen es soron/boron/malnaszorpon kivul esetleg szereny sorkorcsolyat is kinalnak?

Ha a hely lassan kialakul, mi lesz az idopont?

Előzmény: bado (4084)
bado Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4084
A Landoló a Börsi reptér mellett közvetlen, az MRSz és (volt) RSz kapu közt féluton.

A 87-es busz áll meg mellette, amely bevisz a Kosztolányi Dezső (nem Dénes!) térre, kb 15 per alatt.

Részemről támogatom a Landolót (lakhelyem szerint ideális, de mit szólnak a város másik részében lakók?

Előzmény: Hamster (4081)
utazo Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4083
Kedves fuhur! El kell mesélnem egy élményem, a tiédről jutott eszembe. Zsenge ifjonc koromban a félegyházi reptérre jártam repülni. Első dugóhúzóm előtt (oktatóval, Góbé) odajött hozzám egy másik veterán, és megkérdezte:
Hát félsz-e kiskomám?
Nem, csak tartok tőle egy kicsit!
Nem kell betojni, ez olyan mint a tigrisb.szás. Az ember fél tőle és mégis jó!
utazo, ki már nem repül
Előzmény: fuhur1 (4068)
Hamster Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4082
És, izé, nem részegség miatt, hanem mert nincs kocsim :)
Előzmény: LadyBird (4080)
Hamster Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4081
Merre van ez a Landoló? És mikor látogatjuk meg? :)
Előzmény: LadyBird (4080)
LadyBird Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4080
Roger,
a Landoló mégjobb, a kékbusz részegeket is szállít... :)
Előzmény: Mézga (4079)
Mézga Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4079
Amennyiben B.örs és D.keszi között oda-vissza légihíd, akkor roger.

Mézga

ps. Ha már repkocsma, akkor A Landoló mán közelebb van. A belvárostól persze távol:))))

Előzmény: LadyBird (4077)
Hamster Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4078
Hát legyen az, csak vegyük számításba, hogy onnan sokaknak haza kell jutniuk. Persze nem feltétlenül kell este lenni, lehetne valamelyik hétvégén, akár most is, hiszen azt hiszem szabad ég alatt, felfele nézelődve még jobban lehet beszélgetni, mint zeneszó mellett egy cigifüstös lyukban...
Előzmény: LadyBird (4077)
LadyBird Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4077
Mérneminkább a dunakeszi kantin? Nekik is jól jön a forgalom...
Előzmény: fuhur1 (4071)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4076
Elárulhatom, hogy egy vidéki nagyváros szemészetén gyógyítja a betegeket, de én nem a betege voltam ám. Egyébként rendes csaj csak ügyeletben harap, pedig vettem neki csontot is.
A 20.-i dátum nekem is jó, pont a főttvárosban leszek.

Képzeljétek tegnap kivittem szívszerelmemet a reptérre (mivel üvöltött a szél, ráadásul oldalszél volt a pályára ezért mert kijönni), amikor meglátta a gépet azt mondta " ő ebbe be sem ülne"
ilyen levárok ezek a mai nők. Ma babonából nem, de holnap reggel repkedek egy kicsit.

Azt képzelte ez a csaj, hogy egy sárkányrepülő olyan mint egy piper vagy cessna: mint utóbb kiderült kicsinek talaálta a gépet.

Gyerekek nekem valaki nem akar 20milkát adni egy kis iratért cserébe
.lehet, hogy lerágott csont: www. landings.com lap egész jó.

Előzmény: bado (4067)
.Tito Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4075
Hamster,

Pilot's-ban literes korsoban is kerheted a sert... ;)))

Tito

Előzmény: Hamster (4073)
kaptejn Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4074
Udv!

A hirekkel ellentetben az ocsenyi repter nem valoszinu, hogy megszunik. Vannak ugyan gondok, de a klub azon van, hogy megoldja ezeket. A legfontosabb a tulajdonviszonyok tisztazasa lenne.
Jovo hetvegen kint leszek es igyekszek megtudni mindent a mostani allapotokrol. Mindenesetre nagy valtozasok vannak kilatasban:(
Addig is ne temessetek el elve!

/Kaptejn

Hamster Creative Commons License 2000.10.13 0 0 4073
Az a Petőfi híd körüli dolog szerintem már tárgytalan, mert bezárt a télre, de mit szóltok a másik helyhez, amit itt javasolt valaki, a Gyopár Pilot Pub-hoz (Erzsébet tér)? Ez az a hely, ahol Góbé, meg Dugóhúzó névvel illetik a pizzákat :)

Hamster

Előzmény: bado (4070)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4072
Hi!

Ha minden igaz, holnap Kecskemét légterében néhány TomCat és F18 lesz látható. Ha lesz valami, leírom "élményeimet" :)

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4071
Szia!

Ha szemrevalo, akkor doktorno se kell, hogy legyen. Nyugodtan harapdalhat!

A befekves mar mas teszta. Nekem volt vesekovem. Este meg repultem, reggel arra ebredtem, hogy valami nem kerek. 2 oraval kesobb mar korhazban voltam es azt hittem, hogy nemerem meg a holnapot. Nagyon hirtelen jott a gorcs es arra gondoltam, hogy ha mindez a levegoben toretenik, akkor hogy a pitlibe szallok le? Azota is eszembe jut. Szoval befekves az nem a legjobb.

Pest nekem jo lenne. A lenyeg, hogy a kulturintezmeny elg nagy legyen, vagy legyen asztal foglalva, mert tapasztalatom szerint egy 10 fos tarsasag mar eros kihivast jelent.

Udv,
Fuhur

Előzmény: bado (4070)
bado Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4070
Bocs, de azt hiszem adott esetben te is megbetegednél, ugye? :-)))

Azt hiszem Pesten, legalábbis úgy vettem ki, hogy a fórumosok zömében a "Nagy Faluból" vannak.

Talán meg lehet oldani az éjszakázást néhányunknál, hogy ne kelljen málnaszőrt inni, ezt le kell levelezni.

Megjegyzem: félig én is vidéki vagyok, peremkerületben (Budatétény), nekem még egy Börs közeli meeting is ó lenne, de ennek valószínüleg a Lőrincen, vagy Ferencvárosban lakók nem örülnének. Ezért mondom, hogy valahol a központhoz közel kellene találni helyet (rémlik, hogy valaki már említett egy Petőfi híd közeli üzemegységet)

Előzmény: fuhur1 (4069)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4069
Szia Bado!

Sajnos nem engem, hanem Hokuszpokot harapdaltak.

Lehet, hogy hulye a kerdes, de a meeting Pesten lenne?

Udv,
Fuhur

Előzmény: bado (4067)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4068
Ello hokuszpok!

No, akkor en is elmondok egy repulos elmenyt.

Volt regebben repulonap Fa-hegyen. A vege fele odajott par srac es kerdezte viszek-e utast. Miutan elvittem oket, jott az anyuka. Fiatal, csinos, minden ami kell! Mondja nekem, hogy O is menne, de meg sosem repult. Nem baj -mondom- majd figyelek, nem csinalok semmi durva dolgot. Mar bekotottem, amikor mondja, hogy megsem. Ennyi melo utan, mar nem szallhat ki -mondtam neki- es elrepultunk. Mar fent vagyunk ugy 5perce, mikor kerdi: kinyithatom a szemem? No, ennek fenyeben repcsiztunk, mikor erzem, hogy szoritasa kezd lazulni. Kerdem:minden OK? Igen! Akkor johet egy kis erdekesseg? Igen! Hat csinaltunk egy szolid atesest. A kornyek vaddisznoi valoszinu akkor szerezhettek maradando hallaskarosodast, akkorat sikitott. Minden OK? Igen! Leszalltunk, szeles vigyor az arcan. Tetszett? A valaszra nem szamitottam. "Ez olyan volt mint egy jo szeretkezes!" Hirtelen nem tudtam mit modani.

Hol lesz az a bizonyos gyogykura? "arpaszorp buli"

"... így az S-klasse mercisek még nem vettek repülőt. "
Talan mert a repuleshez ESZ is kell!

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (4065)
bado Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4067
Te Fuhur!

Súgd meg nekünk, hol van ez a szakrendelő, ahol ilyen harapdálós doktornénik vannak! Mert valahogy betegnek érzem magam :-)))

A meetingről: kezdjük azzal, hogy mi lenne, ha első megközelítésre jövő hét péntek (okt.20) délutánját jelölnénk meg?

Javasoljatok helyszínt (szerintem ne legyen nagyon a város szélén, hogy mindenki egyenlő eséllyel indulhasson haza).

Badó

Előzmény: hókuszpók (4065)
Hamster Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4066
Szerintem nem talál ki, akit érdekel, én is több embert ráncigáltam ki s.k., azért, mert nemérdekelte őket _annyira_, mint mondjuk engem, vagy mert nem tudták, hogy ki lehet menni! Akik nem tudják, hogy egy reptérnek vannak hétköznapjai és sima hétvégéi is, nem csak látogatási napjai, alias repülőmajálisok... Akik nem láttak még ilyesmit:
Reptéri mindennapok, egyelőre még elég soványan...

Hamster

Előzmény: hókuszpók (4065)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4065
Hello Fuhur!

Elnézést kérek a háromszori elküldésért de hát harapott a doktornő. Egyébként ő is
kipróbálta a sárkányt (sárkány a sárkányon) és nagyon tetszett neki.

Az árpaszörpös bulira amit szerveznek a nagyok eljössz? ( időpont még úgytudom nincs)

Természetvédelmi területekről: Az illetékes nemzeti park és környezetvédelmi felügyelőség szakhatósági állásfoglalása kell, hatásvizsgálatot követően. És kiadható a reptér üzemeltetési engedélye. (Nekem csak jó lenne ha valamelyik nagy fővárosi klub átjönne Kunmadarasra.)

Én nyugodtabbanak érerm a gépet utassal, nem dobál úgy, viszont nagyon merül fordulókban, és kilebegtetni is erősebben kell. Félek is néha az utas reakciójától, nehogy belépjen a pedálba
a leszálláskor.

Ja! nálunk a civileket a reptérre nem engedi be az őrség. ( pedig lehetne villogni a concorde-al)
Egyébként akit érdekel az mindig megtalálja a repülősöket.( De még hálistennek nem divat ez csak hóbort így az S-klasse mercisek még nem vettek repülőt.) ergo kevés az adócsaló újgazdag bumburnyák a reptereken.

üdv hk.

Előzmény: fuhur1 (4058)
Hamster Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4064
Mondom, én pont valami ilyesmit kezdtem tervezgetni, mint amit írsz, és remélhetőleg a fórum is meglesz hozzá. El kellene indítani egy ilyen "hiénaturizmust", bár ez pont egy rossz hangzású szó annak, aki nem tudja, miről van szó :) De itt jegyzem meg, bele lehet venni LHBP-t is, ott sincs túlreklámozva, hogy látogatások szervezését vállaljuk, van skanzen, meg a teraszra ennyi a belépő, és ekkor és ekkor van nyitva... Ki segítene ilyesmiben nekem? Akár erről is beszélhetnénk a leendő pilotpub-ozásunk alkalmával, amit csak meg kéne rendezni, nem? (a múltkor jó kis gitárzene volt ott, nem-mániákusok is élvezhetnék)

Hamster

Előzmény: zolibá (4063)
zolibá Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4063
Sziasztok!

Reptér népszerűsítéssel kapcsolatban talán egy-egy honlap tényleg jól jönne. És a szép képeken kívül konkrét információkat is kéne rajtuk feltűntetni. Értem itt a reptér infrastruktúrális felszereltségét (WC, büfé, étterem, bár, szálláslehetőség, stb.), elérhetőségét (ahol be is lehet előre jelentkezni), programlehetőségeket (utasrepülés, hangárlátogatás, fűnyírás, szalonnasütés és még kit tudja mi), a díjakat, illetve azt, ha gratis is hajlandóak valamire. Mert a legtöbb halandó nem kirándul el valahova a családjával, barátaival, ahol nem is sejti, hogy mi várja.
A szakmának szóló részt is fel lehetne tűntetni, ami a reptér milyenségét, jogosításait, szolgáltatásait tartalmazná. (Más kérdés, hogy erre van repülésinformációs szolgálat és AIP is.)
És mélységesen egyetértek Hamsterrel, hogy a reptereknek is kéne önmagukat reklámozni. Ennek sok módja van. Költségesebb és olcsóbb is. Ki-ki válassza a számára optimális változatot!
Előre a szebb jövőért! :-)))

Hamster Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4062
Ezen a honlapkészítésen gondolkodom én is, remélhetőleg hamarosan lesz rá fórum, Fahegyhez és Budaörshöz gyűjtöm az anyagot, dunakeszii és egyéb meghívásokat szívesen fogadok! :) De tényleg kellene némi rámozdulás a repterek részéről is, egy tábla, hogy ez itt a reptér, itt hajtsd be, itt parkolhatsz, itt a büfé főtt virslivel és sörrel, itt a mellékhelység, ide ülj, ha csak nézni akarod a gépeket, és nyugodtan menj oda akárkihez kérdezősködni, ha további kérdéseid lennének :)

Hamster

Előzmény: jim32 (4060)
beluking Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4061
Tiszta apja :-) !!
Előzmény: jim32 (4060)
jim32 Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4060
Én rendszeresen járok ki Fahegyre a fiammal (most 2,5 éves). Nagyon élvezi, néha már követeli, mikor megyünk megint. Több barátomnak is javasoltam már ezt a programot, de mind húzza a száját. Inkább cápákat néznek több órás sorbanállás után egy bevásárlóközpontban, vagy egyszerűen csak otthon gubbasztanak hétvégén. Mi járunk időnként Vecsésre, a keritéshez is, a skanzenbe, teraszra, stb...
Egy ekkora gyereket is teljesen leköt, élvezi, levegőn van, és otthon van mit mesélnie este. Még a feleségem is eljön velünk, ami nagy szó.
Ennek eredményeként a fiam még a bilin is Aeromagazint olvas:

Szerintem ez igy jó, és akinek tudom, továbbra is ajánlani fogom.
Lehet, hogy kéne egy honlapot csinálni a magyar repterekről? Hátha többen jönnének ki?
JIM

zolibá Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4059
Sziasztok!

Na most jól megmondta mindenki mindenkinek! :-)))
Én annyit fűznék a dologhoz, hogy nekem személyesen még nem volt lehetőségem minden repülési ágba belekóstolni, de ha egyszer megtehetem, én is eldöntőm, melyik is tetszik nekem legjobban. Már ha lehetséges választani.(Várom vadállatok (hiénák) utaztatására az ajánlatokat. :-))) )
Itt az ideje, hogy összehozzuk már azt az árapaszörpös, bambis topictalálkozót! Lehet, hogy meg kéne várni a tavaszt vele, nehogy fagyott italt kelljen szopogatni. :-) Külföldön élő topiktársaink: Ti milyen gyakran jártok Mo.-n? Talán úgy is szervezhetnénk a dolgot, hogy ti is részt vegyetek rajta.

Malév torontói járattal kapcsolatban:
Először is köszönet és tisztelet az utast ellátó személyzetnek és orvosnak. Dícséret illeti a Malévot is, hogy ésszerűen gondolkodva, elhelyezett defibrillátort a B767-es gépei fedélzetén. A mostani eset kitűnően példázza, hogy megéri a cégnek olyan befektetéseket is eszközölni, amely nem kecsegtet közvetlen anyagi megtérüléssel. Erkölcsi téren azonban a haszon felmérhetetlen. Csak így tovább!

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4058
Szia Hokuszpok!

Ugy nez ki, hogy igencsak elkalandoztal "...harapdalja a ...", mert haromszor kuldted el a leveled.

Egyebbkent miert nevetnelek ki. Bar nem mertem, de hihetonek tunik, hogy a magassag fuggvenyeben valtozik a fogyasztas. Amit viszont tutira tapasztaltam az az, hogy egyedul kevesebbet (legalabb 2 literrel) fogyaszt, mint utassal. Ennek ellenere en altalaban utassal repulok, mert szeretem masnak is megmutatni mindazt amit latok. Persze hebe-hoba repulok egyedul is. A fura az, hogy egyedul a kormanyerok joval kisebbek. Jobbanmondva nem fura, de ez tapasztalhato.

Mas: Irta valaki, hogy keves a civil (nem repulos) erdeklodo a repulotereken. En Fa-hegyen azert mindig szoktam talalkozni parral. Odajonnek, nezegetik, csodalkoznak, a batrabbak kerdeznek es a legbatrabbakat elviszem. Szoval aki olvassa ezt a topic-ot, es meg nem latott kozelrol repuloket, jojjon ki Fa-hegyre. Van ott mindenfele es ha kedve tamad repulni, hat tessek. Lehet, hogy annyira beleszeret, hogy majd megakar tanulni es ki tudja? Egyszer repulos lesz belole.

Udv,
Fuhur

Ps. Fa-hegyen a kocsma tenyleg jo, de Dunakeszin is jo!

Előzmény: hókuszpók (4053)
Halottember Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4057
Hej

Felesleges lett volna vegig olvasni amit irtal es nem is tettem meg.
Fogalmam sincs miröl van szo es ki vitazik vagy ilyesmi.
En tettem egy megjegyzest arra, hogy a JAS39 az nem SAAB es azt, hogy a "kalandregenybe illö" mondatot ironikusnak tartom. Pont, evvel befejeztem a dolgot. Erre jöttek irasok, hogy en megsertödtem meg irod, hogy azt varom terdre essenek elöttem meg ilyenek. Irtam ilyet valamikor? Tettem valami utalast en erre valaha? Nincs nekem arra szuksegem, hogy a szavakat a szamba tegyek illetölegesen felre megyarazzak azt amit mondtam.
Öszinten halalosan nem erdekel, hogy neked vagy akarkinek mi a velemenye rolam vagy arrol amit csinalok. De ha megakarod mondani a velemenyed akkor azt tedd maganba (email cimem megtalalhato).
Igen, leszoltam a civil legiforgalmi pilotakat ezt vallalom. (lehet, hogy ez is ratett a tuzre, hogy te azt gondoltad en azt varom, hogy terdre essen valaki?)
Viszont nem azert mert többre tartom magam hanem azert mert az amit ök csinalnak (vagy inkabb veluk csinaltatnak) az nem egyezik meg avval a keppel amit en a fejemben latok ha a repulesre gondolok.
Leszoltam valaha valakinek is a repulös elmenyet amit irt? Irtam olyant, hogy "öreg azt felejtsd el mert fabatkat sem er stb stb"?
En összesen reagalltam egy hibazasra (vagy elirasra) es egy ironikus megjegyzesre. Erre itt mar olyan dolgokat huzol a mondataim möge amikre meg csak nem is gondoltam. :-)
Legközelebb akkor mar nem is kell irnom mert elöre megmagyarazod amit irni akarnek? Elöre is kösz a faradozasert. :-))))))

Előzmény: bado (4047)
Hamster Creative Commons License 2000.10.12 0 0 4056
Lacháza és Kunmaradas nem mindenféle természetvédelmi területek közelsége miatt let terv szinten leépítve? (A tulajdonjogokról most ne beszéljünk)

Sajnos idén nekem is minden budaörsi tartózkodásom alatt az jut eszembe, hogy talán két év múlva már csak nyomok látszanak az egészből :( Pedig hát ott van a nagyhangár, amiből azért nincsolyan sok, a MÉM-es épületekkel nem tudom mi van, a világításos pálya, az adottság, hogy több tömegközlekedési eszközzel is elérhető, plusz közúton is igen jól. Nem tudom hogyan lehetne népszerűsíteni, nem titkolom, hogy örülnék neki, ha az érdeklődők csak úgy vaktában kimennének hétvégeken, leülnének a fűbe, esetleg elmennének egy sétakörre. De nem mennek, mert nem tudják, hogy lehet, valahogy olyan morc kinézete van kívülről, pedig Fedőék&Co. még egyszer se kergettek el, amikor le akartam fényképezni valamelyik kedvencemet csak úgy :) Népszerűsítésnek kevés az az évenkénti egy repülőnap, de nem is abból kéne sok, hanem valami más mód. Vajon egy topic, vagy egy weboldal segítene? Attól tartok nem eleget. Egyébiránt Fahegyen valahogy jobb hangulatú a korcsma :) De nekik meg az a szerencsétlenség, hogy tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, messze van, pedig hátha be lehetne rángatni arra kiránulókat. Vagy csak a mi családunk járt hébe-hóba LHHH-ra és LHFH-re, csörlést bámulni? (az is igaz, hogy Fahegyen mindig van egy-két civil érdeklődő is az állóhelyeknél, de valahogy nem mernek odamenni senkihez, hogy izé, mi repülni szeretnénk, pedig megéri, én is így beszélgettem pár órát egyszer szegény Palotai Nándival) Szóval szerintetek a dolog nemhivatalos részét tekintve hogyan lehetne a helyzetet jobbá tenni?

Hamster

Előzmény: bado (4050)
SpeedBirdy Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4055
Friss Hir:

A Mai torontoi járaton a Malév történetében előszőr használták a defibrilátort egy szegény férfi utason.

Sikeres volt

Holnap állitólag a részletek a Blikkben

székkutas Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4054
"Apropó: most, hogy Őcsényben voltam (szintén kedvenc repülőterem, mert szép és hát a sok élmény), a volt MRSz hangár most egy gyertyaöntő cég és kamionokkal állnak be. Egy hangárba! Ősényről is azt mondják, hogy perceken belül megszűnik."

Az Őcsényi Repülőtér honvédségi tulajdon volt, amit az RNÁ használt több mint húsz évig és gyakorlatilag újjáépítette. Korszerűsítettük a hangárt, felépítettük ("bővítésként" adminisztrálva) az irányító épületet, új üzemanyagtárolót létesítettünk. Így az ország egyik legkedveltebb és legszebb sportreptere fejlődött ki, amely alkalmassá vált a légijárművek javítására és komplex kiszolgálására.
Amikor a "nagy" átalakuláskor felmérték a cég vagyonát érdekes módon Őcsény egyszerűen kifelejtődött belőle.

Előzmény: bado (4050)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4053
Gyerekek ne essünk már egymásnak! Nagy a légtér (cybertér is) elférünk benne, politikáról pedig nem volna szerencsés itt társalogni hiszen a repterek területei jó helyen vannak, ezért alkalmasak bevásárlóközpontnak, egyébnek. Ezt már a gazdaság szabályai döntik el sajnos visszafordíthatatlanul. Egyébként a betonozott pályákat drágább felbontani mintsem új területet kijelölni e célra. Úgyhogy a nagy reptereken repülők megnyugodhatnak egy időre. Egyébként voltatok Kunmadarason a reptéren, na az ám a kihasználatlan gyöngyszem az alföldön, kitűnő példája a pazarlásnak. Halottember élménybeszámolóit pedig érdekesnek és olvasányosnak tartom, persze olvastam Münchausen kalandjait is.
Lehet, hogy békés természetemnek köszönhető de ha erre jár akkor még egyszer meghívom, hogy próbálja ki milyen a motoros sárkány. Nekem a vitorlázógép is túl zárt, hát még egy utasszállító ahol még kormány sincs az ember előtt brrrr! Különben ami repül, azt ne fikázzuk már.

üdv:hk.

Fuhur : lehet hogy kinevetsz de, ha 400m- en repülök sokkal kevesebbet fogyaszt a gép ( ugyanis nem dúsul be a keverék a nagy magasságon) ergo 2 l.-el kevesebbet óránként. (Pedig imádok 1500 m.-en repülni)
Zolibá : miskolcnak utánanézek majd leírom, hogy mi is történt ott.

(

Előzmény: bado (4047)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4052
Gyerekek ne essünk már egymásnak! Nagy a légtér (cybertér is) elférünk benne, politikáról pedig nem volna szerencsés itt társalogni hiszen a repterek területei jó helyen vannak, ezért alkalmasak bevásárlóközpontnak, egyébnek. Ezt már a gazdaság szabályai döntik el sajnos visszafordíthatatlanul. Egyébként a betonozott pályákat drágább felbontani mintsem új területet kijelölni e célra. Úgyhogy a nagy reptereken repülők megnyugodhatnak egy időre. Egyébként voltatok Kunmadarason a reptéren, na az ám a kihasználatlan gyöngyszem az alföldön, kitűnő példája a pazarlásnak. Halottember élménybeszámolóit pedig érdekesnek és olvasányosnak tartom, persze olvastam Münchausen kalandjait is.
Lehet, hogy békés természetemnek köszönhető de ha erre jár akkor még egyszer meghívom, hogy próbálja ki milyen a motoros sárkány. Nekem a vitorlázógép is túl zárt, hát még egy utasszállító ahol még kormány sincs az ember előtt brrrr! Különben ami repül, azt ne fikázzuk már.

üdv:hk.

Fuhur : lehet hogy kinevetsz de, ha 400m- en repülök sokkal kevesebbet fogyaszt a gép ( ugyanis nem dúsul be a keverék a nagy magasságon) ergo 2 l.-el kevesebbet óránként. (Pedig imádok 1500 m.-en repülni)
Zolibá : miskolcnak utánanézek majd leírom, hogy mi is történt ott.

(Ui: TOPGUN-t nem veszek többé mert tele van tankokkal, rakétákkal, és gügye cikkekkel. repülőről meg alig írnak benne. Ez a szerkesztőnek szólt.)

Előzmény: bado (4047)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4051
Gyerekek ne essünk már egymásnak! Nagy a légtér (cybertér is) elférünk benne, politikáról pedig nem volna szerencsés itt társalogni hiszen a repterek területei jó helyen vannak, ezért alkalmasak bevásárlóközpontnak, egyébnek. Ezt már a gazdaság szabályai döntik el sajnos visszafordíthatatlanul. Egyébként a betonozott pályákat drágább felbontani mintsem új területet kijelölni e célra. Úgyhogy a nagy reptereken repülők megnyugodhatnak egy időre. Egyébként voltatok Kunmadarason a reptéren, na az ám a kihasználatlan gyöngyszem az alföldön, kitűnő példája a pazarlásnak. Halottember élménybeszámolóit pedig érdekesnek és olvasányosnak tartom, persze olvastam Münchausen kalandjait is.
Lehet, hogy békés természetemnek köszönhető de ha erre jár akkor még egyszer meghívom, hogy próbálja ki milyen a motoros sárkány. Nekem a vitorlázógép is túl zárt, hát még egy utasszállító ahol még kormány sincs az ember előtt brrrr! Különben ami repül, azt ne fikázzuk már.

üdv:hk.

Fuhur : lehet hogy kinevetsz de, ha 400m- en repülök sokkal kevesebbet fogyaszt a gép ( ugyanis nem dúsul be a keverék a nagy magasságon) ergo 2 l.-el kevesebbet óránként. (Pedig imádok 1500 m.-en repülni)
Zolibá : miskolcnak utánanézek majd leírom, hogy mi is történt ott.

(Ui: TOPGUN-t nem veszek többé mert tele van tankokkal, rakétákkal, és gügye cikkekkel. repülőről meg alig írnak benne. Ez a szerkesztőnek szólt.)

Képzeljétek el egy orvosnő harapdálja a nyakamat úgyhogy befejezem ( a levelet)!

Előzmény: bado (4047)
bado Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4050
Bizony fáj látni azt, hogy gyerekkorom, ifjúságom (egyik) színhelye lassan, de biztosan lepusztul.
15-20 éve még egy nyüzsgő repülőtér volt Börs, a nagy cégeken kívül hétvégeken sportrepülők hasítottak, ma meg egészen temető hangulata van és lassan több a nem repülős cégek fennhatósága, mint a repülőké. Pénz nincs a karbantartásra, ezért - ahogy az lenni szokott - azzal foglalkoznak felelős emberek, ki hajthat be autóval, meg hogy hol lehet gyalog, hol gépkocsival bemenni. Más országokban az ilyen repülőterekből (főváros központjától fél óra autóval, gyönyörű környezet, stb.) aranybányát csinálnak, nálunk meg...
Ugyanez vonatkozik a többi repülőtérre is. Az önkormányzatok azt hiszik, hogy itt a reptér, oszt a sok pénzes külfüldi csak úgy özönleni fog. Naná! Amikor meg rájönnek, hogy néhány százmilkót be kell fektetni, azon kezdenek gondolkodni, hogy egy bevásárló központ, vagy golfpálya milyen jövedelmező lehetne.
Apropó: most, hogy Őcsényben voltam (szintén kedvenc repülőterem, mert szép és hát a sok élmény), a volt MRSz hangár most egy gyertyaöntő cég és kamionokkal állnak be. Egy hangárba! Ősényről is azt mondják, hogy perceken belül megszűnik.

Az utóbbi években gyakran járok Németországba, ott is kis sportrepterekre. Majdnem mindegyiken van étterem, kocsma, a német polgár szombat-vasárnap bepakolja a családot az Audiba, kimegy a legközelebbi füves sportreptérre, beül a csehóba, eszik, iszik, bámulja a repülőket, ejéseket, aztán kimegy a placra, befizet az egész családdal egy 20 peres körre, megnézi a házát felülről. Ezzel vége is a napnak, hazamegy és nagyon elégedett.

Jó, nálunk az emberek egy picit szegényebbek. De: Kovács János nem megy ki a legközelebbi reptérre, mert az lepusztult, és még egy pad sincs, ahova leüljön. Ha enni, inni akar, vissza kell mennie a legközelebbi városba. Repülni se tudna mindíg, mert manapság már hétvégeken is sűrűn pang a reptér (meg aztán nincs is szegénynek pénze).

Lehetne aztán ragozni a nagyobb reptereket, pl. az említett Lacházát. Évek óta beszélnek egy cargo reptérről. Mire ebből lenne valami, már annyira széthullik az egész, hogy nem lesz érdemes belekezdeni.

Stb, stb. Néhány év múlva fele ennyi repülőtér marad, a többin üzletközpont, meg dinnyeföld lesz.

Siralmas a helyzet!

Előzmény: székkutas (4049)
székkutas Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4049
Komoly befektető hiányában, sajnos kétes egzisztenciájú hiénák martaléka lehet (lesz) a B.örsi Repülőtér. Ehhez hosszú idő óta nagy "segítséget" nyújt az ÁPV Rt, ahol személyes tapasztalataim szerint még ma is -az eltávozottakat nem számolva-, jó néhány "fehérgalléros" szarháziban jó parterre
lelnek a magyar kapitalizmus árnyoldalának haszonlesői.
A nyiregyházi repülőtér átjátszása az önkormányzati maffiának, (szintén ÁPV RT-s segédlettel), sem igazán szolgálta a kisgépes repülés ügyét. De megemlíthetném az elkótyavetyélés alatt álló Air Service, Kaposvári, Őcsényi, Kenderesi, Telekgerendási milliárdos értékeket megtestesítő objektumainak felelőtlen "széthordását" is.
Őszinte fájdalmam, hogy a kisgépes repülésben az elmúlt rendszerből örökölt óriási vagyon ellenére, a repülés ezen ágát a rablóprivatizáció koldusszegénnyé tette!
A totális kifosztás koronája lenne, a B.örsi repülőtér végleges megszüntetése. Sajnos jelenleg nincs aki segítsen.
Előzmény: bado (4047)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4048
Csatlakozva Badóhoz az a véleményem, hogy tartsuk tiszteletben egymás szenvedélyeit. Tessék tisztelettel kezelni minden hozzászólót, mert egymás legnagyobb élményeit nem lehet összehasonlítani.

Lehet legnagyobb élmény egy ballonrepülés, egy utaskör vitorlával, egy Budapest-Zürich-Budapest repülés utasgéppel (főleg ha még a pilótafülkébe is bejut az ember), és lehet legnagyobb élmény egy leszálló 747-est a földről meglesni. Mindenki aki megosztja velünk a gondolatait azért teszi, mert megérezte a varázst, amit mi is jól ismerünk akik a repülésben eltöltött évek alatt elértünk egyet-mást (többnyire nem kevés küzdelem és lemondás árán az Úr kegyelméből, nomeg a magunk tehetségéből:-)) és akik semmivel sem többek csak sokkal szerencsésebbek vagyunk másoknál.

Intek mindenki, hogy akinek van miről, az nagy tudású szakemberekhez méltó szerénységgel szóljon.

bado Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4047
Zolibá

Én nem vitának írtam azt, amit írtam, nem is egészen értem, hogy mitől lett paprikás a hangulat. Igaz, olyat sem írtam, hogy milyen "rémálom" volt, mikor utasgéppel A-ből B-be repültem, pedig nem ez a repülési fajta juttat el az élvezetek csúcsára.

Talán Halottember picinyt mást vár, talán azt, hogy mindenki térdre essen a fighter élmények előtt. Hát tessék tudomásul venni, hogy itt a repülésben sok-sok-sok emberke tevékenykedik és ezek sok-sok-sok fajta repülő eszközbe szerelmesek.

Kedves Halottember!
Vannak barátaim, akik a közforgalmi repülésben dolgoznak, de szabadidejükben vitorláznak, motorossal repülnek, vagy esetleg siklóernyőznek, Nekik ez a minden.

Itt a fórumon is előfordulnak, de a nagyobb airshow-kon is ezer és ezer ember várja a csöveseket.

Itt a fórumon velünk van két sárkányos (Fuhur és Hókuszpók). Nkik ez a minden, a szerelem.

Senkinek nem szabad egy más repülést rémálomnak nevezni, tisztelni kell mindent, ami repülés.

A magam részéről (vess meg érte) abszolúte nem vagyok oda sem a katonai repülésért, sem a vadászokért. Nem tehetek róla, egyszerűen nem érdekel, nem hoz lázba. Ezért eddig nem is szóltam hozzá olyan témához, amely ilyennel foglalkozott.

Hidd el, itt a Fórumon van néhány kolléga, aki sok évet lehúzott valamilyen repülési ágnál, Vannak, akik sportrepülnek. Nyilván vannak, akik lenyűgözve hallgatják a (ne haragudj, de tényleg) regényes történeteidet. Őszinteségi rohamomban még azt is bevallom Neked, hogy néhol némi fentartással olvastam - mint tudjuk, itt a repülésben azért néha-néha megesik a történetek kiszínezése, "érdekesebbé tétele". Miért lennél Te kivétel?

Ne háborod fel, már mondhatom, hogy öreg róka vagyok a szakmában (szigorúan polgári repülés!!!). Volt szerencsém sok mindenfélével repülni, a ballontól, sárkánytól az UL-en át az egészen nagy vasakig (pl: Jumbo, DC-10),kb. 80-85 típussal (persze nem mint hivatásos pilóta, műszaki, hiéna - ha ismered ezt a kifejezést, vagy egyszerűen utas), egy kis charter társaság egyik vezetője vagyok és nap mint nap repülök.

DE: annak ellenére, hogy sok ága nem érdekel a repülésnek, soha nem írtam le sem közvetlenül, sem közvetetten, hogy valamely repülési formát megvetek, a sajátom alá sorolom. Nem foglalkozom vele és kész.
Az én véleményem: EGYIK REPÜLÉSI FORMÁRA SEM LEHET MONDANI, HOGY AZ A CSÚS, A FELETT NINCS MÁS.
Sem a közforgalmi, sem a szállító, sem a vadászrepülés nem a legigazibb. Legfeljebb annak, aki csinálja.

Na, hát ezért furcsállottam a megjegyzésedet a rémálom közforgalmi repülésről (amellett, hogy nem egészen értem, hogy működik ez a vetésforgó katonai szállító - vadász - polgári közforgalmi vonalon, de annyira nem is fontos).

Más: sok pletyka forog már néhány éve a budaörsi reptérről.
Ki mit hallott? Kár lenne ezt a repülőteret veszni hagyni!
Amúgy megérné egy új topot nyitni a magyar repülésben dúló anomáliákról. Ezt főleg az érintettek tudnák megtölteni.

Üdv: Badó

zolibá Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4046
hókuszpók:
Én azért kérdeztem rá, hogy mit tudtok a miskolci dologról, mert én is a múlt pénteki Híradó (m1)sporthírei között láttam egy pár másodperces hírt róla. Állítólag volt valami útvonalrepülő verseny is.
Előzmény: hókuszpók (4044)
jim32 Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4045
Sziasztok!

Tegnap jártam Kiskunlacházán, életemben először láttam ezt a repteret, és teljesen elképedtem! Rendkivül gazdag ország vagyunk, ha igy hagyunk tönkremenni egy ilyen létesitményt. Életemben először szálltam fel-le (utasként :)) betonról kisgéppel, fantasztikusan jó!
A területen egyetlen egy repülőt sem láttam, tudom, a hangárokban - bunkerekben vannak, de egy ilyen helyen hemzsegni kéne a masináknak. Állitólag nagyon drága ott tartani a gépeket. Miért????
Máshol a szabad ég alatt állnak, az nem drága?
Nem érné meg a tulajnak egy élő - nyüzsgő repülőtér? Büfé - hotel - stb???
Jakabszállásra mentünk, aki járt ott mostanában, láthatja, hogy csodát is lehet müvelni.
Abszolút negativ repülős élmény, bocs, ha egy kicsit off, de felháborit, hogy egy-két frissen meggazdagodott ember tönkretehet egy egyedülálló nemzeti kincset.

hókuszpók Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4044
Hello!

Tegnap a reptéren azt mondták, hogy Miskolcon nagy és jól szervezett UL. találkozó volt.
Dehát én csak az internetről tájékozódom és itt nem írta senki, lehet, hogy kevesen vagyunk itt a topicban sárkányosok.

Itt forgatták tegnap a Kisváros c. tv. sorozatot a reptéren, a végén minden jó lesz a többit majd a TV.- ben.

Jön a rossz idő, maradunk a földön.

üdv.

Előzmény: fuhur1 (4032)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4043
hali,

7vegen voltam Piper 140-essel utvonalat repulni, hat, nekem ez volt az elmeny!
Nem kellett volna. Most mehetek PPL tanfolyamra :-)))

Ha vki tudna par tanaccsal ellatni, szivesen vennem (tanyag elmeletihez /eleg hianycikk mostansag/, miazmas, egyeb, meg a frasztuggyami:-)

byte: kakukkmadar
(még csak lámadár:)

zolibá Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4042
Újlaki:
Gratula a gazdának!

fargo:
Nincs valami topic által ihletett új képed? meg kellene ünnepelni a 4k-t. :-)))

Vitázók:
Mindenféle repülős élményt szívesen veszünk. Ha van közte olyan, ami valakinek uncsi, majd átugorja. Ettől nem dől össze a világ. :-)

Halottember Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4041
Azert mert mit kellett volna meg ott kommentalni? Kommentaljam a mondat elejet, hogy "kalandregenybe illö"?
Ha valaki annak gondolja akkor az csak jo mivel akkor mar nem vertem feleslegesen hulyere a billentyuzetet. :-)
Előzmény: jarod_ (4035)
Hamster Creative Commons License 2000.10.11 0 0 4040
Szerintem erről a vonatról lemaradtunk, de nem is baj, Ferihegy nem lett volna alkalmas rá, talán ha megcsinálták volna az Alföld közepére azt a nagy tranzitkomplexumot, amiről néha fantáziáltak a kilencvenes évek elején...
Előzmény: fakezu (4039)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4038
Ötös, tiszta :-D
Előzmény: bado (4037)
bado Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4037
Jarod!
Asszem egy frekin vagyunk :-)))
Badó
Előzmény: jarod_ (4035)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4035
Vajon miért nem Topgán?
Nem csíped az iróniát?;-)
Előzmény: Halottember (4034)
Halottember Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4034
Az nem SAAB hanem JAS39, a kettö nem ugyan az.
Ennel hosszabban nem reagallok arra amit irtal.
Előzmény: bado (4028)
Hamster Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4033
Na, olyan rég nem jelentkeztem, gyorsan belinkelem azt, ami miatt nem aludtam az éjjel, na nem huncutságokról van szó, hanem scanneltem, mint aki megőrült...

még sok ilyen kép, ha idekattintasz

Hamster

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4032
Szia Hokuszpok!

Latom megkerultel. A ROTAX-om porlasztoi nekem is koszosak szoktak lenni, annak dacara, hogy en is hasznalok benzinszurot.
Az oltony fontos a repules szempontjabol. En a repteren szoktam atoltozni, ha munkabol megyek, mert a nyakkendo megiscsak zavar. Van kint szekrenyem, igy ez nem gond. Sokkal inkabb gond, hogy van amikor este 10-kor vegzek.
Szombaton repultem egy kicsit, de annyira paras volt az aer, hogy 200-rol mar nemigen lattamm semmit.
A movit arakkal tisztaban vagyok. A kerdesem inkabb koltoi volt ... sajna.

Udv,
Fuhur
Ps. Tolunk voltak paran Miskolcon, igy biztosan tudom, hogy legalabb harom motoros is volt ott. Tobbet nem tudok a dologrol.

Előzmény: hókuszpók (4031)
hókuszpók Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4031
Hello FUHUR!

Ne haragudj nem bírtam bejelntkezni a rendszerbe ezért nem írtam.
Múlt héten repültél? Én minden nap kimentem, még öltöny-nyakkendőben is repkedtem egyet.
Végülis az elegancia a lényeg, Miskolcon nem voltam, szerintem gyalogsárkányos esemény volt.
Szombaton kitisztítottam a rotax-ot a porlasztóból a benzinszűrő ellenére jó sok piszok jött ki.
Így jobban tol, folyamatosan 3-5 varióval tol teljes gáznál és fulladozásnak nyoma sincs.

Ja a MOVIT árakat nézegesd meg és utáma, ha van 100.000 dem-ed akkor kezdd el a vitorlakiképzést! Egy cessna sokkal olcsóbb.
Addig maradj a sárkánynál. Tudod nekem a vitorlában a zárt pilótafülke a szokatlan ,nem érzem benne a sebességet.

üdv.

Előzmény: RadiX (4030)
RadiX Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4030
Ezek a franya ericssonosok mindig megusszak :-)
Előzmény: lms (4010)
trikó Creative Commons License 2000.10.10 0 0 4029
...Szóval ha az ember kicsit itthagy Titeket, zoxó nélkül túlmentek a 4000.-ik hozzászóláson? Ez nem kispályás szám (fargo jól le is csapta).
Nem kis idő volt, míg "utólolvastalak" benneteket.
Érdekes így, hosszabb kihagyás után végignézni a termést. Úgy tűnik nagyjából kiegyensúlyozott repülős fórummá érte ki magát ez itten. Minden van, ami repül, sőt még irányítási téma is akad.

Tetszik :)))

"A BOEING FELVÁSÁROLTA A HUGHES-T"
Na ja! Érdekes összefüggések vannak;
Annak idején (jó 15 éve) a McDonell vásárolta fel a Hughes helikopterggyártását (imigyen lettek ugye pl. szegény Hughes-tojások MD500-asok).
Most, miután a Boeing megvette a McDonell Douglas-t itt az ideje, hogy befejezze a Hughes cég "megevését" is... Egészségére!

BADO

Egyáltalán nem uncsi amit írtál. Sőt a magam részéről ( -bár a fél életemet az utasgépek körül éltem le eddig- ) én is úgy érzem, valóban ezek az "egyszerű" szerkentyűk jelentik az igazán kézzelfogható repülést (siklóernyő, ballon, sárkány, vitorla...) Sajna egyiket sem művelem aktívan, így jó azokat olvasni, akiknek friss élményei vannak a műfajban.

Sziasztok, megyek melózni :(((((

(3color)

Előzmény: Eger A. Marson (4011)
bado Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4028
Kalimera mindenkinek!

Ugyan már egy hete, hogy visszajöttem egy kellemes charterről, Budapest-Sofia-Mykonos-Naxos és 9 nap múlva vissza, de az élmény még friss. Én amúgy is nagyon szeretem Görögországot és a legutóbbi alkalom óta sem vesztett vonzerejéből (még az oble mocsok időjárás ellenére sem - akkor volt a kompkatasztrófa, hajók süllyedtek, stb).

Aktuális legnagyobb repülős élményem mégis most, csütörtök-pénteken volt, amikor is Őcsényben voltam a szokásos ballon-találkozón (persze csak mint vendég). Kétszer is sikerült repülnöm, egy reggeli és egy esti meneten. Mint már valahol korábban említettem, valamikor én is űztem ezt a hobbyt, de sajnos a körülmények (főleg az időhiány) nem engedik meg, hogy most is ballonozzak. Utoljára 1992-ben repültem ballonnal, úgyhogy 8 év elteltével kifejezetten élveztem, de nemcsak magát a repülést, hanem a hozzá tartozó sallangokat is (ú.m. briefing, kivonulás, előkészületek, leszállás, csomagolás, stb). Sikerült édes mamát (mármint a feleségemet) is megrepültetnem, amely este a szokásos avatási ceremóniával járt. Érdekes módon tetszett neki, másnap reggel is repült, pedig a repülőzésért nincs nagyon oda, meg vissza. Dehát ez a fajta szállás egészen más, nem igaz? (aki már ballonozott, az tudja)
Hát vessetek meg, de itt ebben a környezetben, ahol Boeingokkal, Airbusokkal tűzdelt élménybeszámolókat lehet olvasni (sőt, már-már kalandregénybe illő Saab, meg Hercules bevetések is vannak), ilyen élménnyel jövök, de nekem ez AZ IGAZI REPÜLÉS, a szabad szállás, amit meg minden nap csinálunk (elismerve minden szépségét és felejtve minden keservét, hiszen ezért jöttünk a repülésbe dolgozni), az valahol A MUNKA.
Óriási szabadságot éreztem a kosár szélére kikönyökölve és a szekszárdi dombokat szemlélve.
De ennek is vége, mától újra kezdődtek a hétköznapok és holnap reggel Banja Lukába repülök.

Sorry, ha valakit úntattam.

Badó

lms Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4027
A 7500 es tsai tenyleg eleg kozismertek (asszem Stephen Barlay is irta a konyveben). Az amerikai filmek leggyakoribb szandekos vakitasa a telefonalasnal a hivo fel felderitese korul van (a rosszember a 29. masodpercben leteszi a telefont, az FBI pedig szentsegel :-)
Előzmény: jarod_ (4025)
lborli Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4026
Igazad van teljességgel, de miért adjunk tippeket, ha nem feltétlen szükséges. :-))
Előzmény: jarod_ (4025)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4025
Ez így van én is csak a bárhol hozzáférhető részét közöltem. Bár a repülésvédelem sarokköve nem a transzponder kód :-)
Előzmény: lborli (4024)
lborli Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4024
A transzponderen jogellenes beavatkozás (de, szépen mondtam!) esetén állítható/állítandó kód mellett más (néma) módja is van a személyzetnek, hogy jelezze az eltérítés tényét, azonban Zolibához hasonlóan én is diszkrét maradok. Egyszer ezt már kitárgyaltuk, ugye fiatalok?
Előzmény: jarod_ (4016)
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4023
lms: OK, de van benne repulo!!! :-))))))))))))))))))))))))
Előzmény: lms (4022)
lms Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4022
Fargo: Naggyon ügggyeees!

Eger: a conair-rel nem sokat vesztettel. A tortenet primitiv klisek halmaza, a megvalositas rutin jelenetek osszevagasa. Par ismert szinesz (Nicholas Cage, John Malkovich) adta a toluk elvart szinvonalas jatekot; nelkuluk a film a videotekak also polcan porosodna.

/lms

Előzmény: fargo (4021)
fargo Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4021
4k
pbuli Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4020
Szerintem is DC-8 vagy B707 lehetett a Norris által rohamozott gép. Üdv. pbuli
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4019
Koszonom az infokat!

A ConAir-t meg nem neztem meg, de felvettem videora! :-))

Előzmény: lms (4018)
lms Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4018
Eger, szerintem az a gep DC-8 volt.
A DC-10-es szelestorzsu (kb mint a 747), utastere ketfolyosos, es harom hajtomuve van, a kozepso a fuggoleges vezersikba beepitve.

A film viszont nagyon sok egyeb szempontbol harmatgyenge volt, meg Nemcsak Norriszhoz kepest is (pl: "a gepen emberek vannak! AMERIKAIAK" vagy "AMERIKAI ALLAMPOLGAROK elete forog veszelyben" meg hasonlok, minden masodik alkalommal kifejezetten szembeallitva az embereket altalaban az AMERIKAIakkal).

Udvozlom zoliba diszkreciojat az "EMERGENCY" kapcsolo konkret megvalositasaval kapcsolatban. Az amerikai filmek keves erdemei koze tartozik, hogy az ilyen, nyilvanossagra nem tartozo dolgok tekinteteben ritkan kozolnek arulo informaciokat, inkabb "vakitanak". Meg akkor is erdem, ha csak egyebkent megszokott melyseges tudatlansagukbol fakad.

Es a conair hogy tetszett? leszallas a vegasi foutcara, ket kilometeren keresztul gyakorlatilag lassulas nekul letarolva minden villanyoszlopot es palmafat? ($cientologus beutessel: 34-szeres elmebeteg gyilkos meggyogyul egy gyermekdaltol).

Előzmény: Eger A. Marson (4012)
Hamster Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4017
Én a szombatot töltöttem LHFH-n, nem dombtetőn, hanem a gépek közt, és kedves meghívóimnak köszönhetően még egy kört is tehettem a pára fedte táj fölött. Tényleg úgy keringtek a Góbék és nem-Góbék (vitorlafelismerésből rossz vagyok:), mint az őrültek, a nap vége felé már nem csak csörlésből mentek, hanem a Cmelak is vontatta sorra fel őket; azt hiszem ezt nevezik kellemes őszi napnak...
Előzmény: zolibá (4008)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4016
Amikor anno a 70-es években divattá vált a repülőgép eltérítés, egyes repülőgépekbe beépítettek egy második transzpondert.
A nem szakmabeliek kedvéért, ez egy olyan rádióberendezés, amely egy földi kérdező radarimpulzus hatására automatikusan egy a fedélzeten beállított kódot sugároz ki, így az irányító radarernyőjén ún másodlagos radarjelet mutat, ami megkönnyíti az azonosítást, meg mindenféle jelzéseket (sebesség, magasságadatok) tud a radarernyőn megjeleníteni.
Bizonyos előre meghatározott kódoknak meghatározott jelentésük van. Így a 7700 kód vészhelyzetet, a 7600 kód a kommunikációs rádió üzemképtelenségét, a 7500 kód a fedélzeten történt jogellenes beavatkozást (eltérítést) jelez a radaron.
Szóval felszereltek egy plusz transzpondert a fülke egy alkalmas helyén, ami eleve 7500 kódra volt állítva és eltérítés esetén csak be kellett kapcsolni.
Innentől az irányítók kérdés nélkül tudják, hogy a gépet eltérítették és elvileg bármerre mehet, így "lesöprik" az eget előtte.
Ilyen beállításnál az irányító esetleg megkérdezi, hogy a kódbeállítás véletlen-e, de a szabályok szerint ha nem kap választ úgy kell kezelnie a helyzetet, hogy nem véletlen, innentől kezdve kérdéseket sem tehet fel a történtekről, viszont sürgősen tájékoztatja a szomszédos szektorokat a repülőgép közeledtéről.

Elvileg tehát lehet olyan, hogy a felszállás utáni eltérítést követően a megfelelő kód leadása után a repülő néma csend és hullaszag közepette oda repüljön ahova akar.

Előzmény: Eger A. Marson (4012)
fuhur1 Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4015
Sziasztok!

Sarkanyos versenyen nem voltam, de hetvegen repultem vitorlaval. Bar regota sarkanyozok, most eloszor ultem be egy vitorlaba. Mit mondjak? Elbuvolt! Csend, nyugalom, gyonyoru! Szoval azon gondolkozom, hogy esteleg benevezek egy kikepzesbe. Egyedul az zavar, hogy a vitorlaval torteno repules korulmenyesebb mint a sarkany. (Sok ember kell hozza.)Talan a movit lenne a megoldas?
Udv,
Fuhur

Előzmény: zolibá (4009)
zolibá Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4014
Eger A Marson:

Azt, hogy konkrétan az általad látott típuson valóban létezik-e ilyen kapcsoló és annak mi is a szerepe, azt sajnos nem tudom. Viszont vannak valóban olyan jelzések, amiből az irányítás gyakorlatilag erről történő szóváltás nélkül is tudomást szerezhet a gépeltérítésről. Ezeket a használhatóságuk megtartása érdekében most nem ismertetném. Úgy gondolom, elég, ha ezt a szakma tudja. Az más kérdés, hogy, ha az előre magadott és az irányító által engedélyezett útvonaltól, magasságtól eltér, arra az irányító egész biztosan rá fog kérdezni.
Sok gép fedélzetén létezik valóban olyan külön rádióadó, amelyet vészhelyzetben használnak. Ennek neve ELT = Emergency Locator Transmitter. Ez azonban a gép tartózkodási helyének meghatározására szolgál a kutató-mentő szolgálat számára.

Előzmény: Eger A. Marson (4012)
noidea Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4013
A transponderen van egy kód erre.

Előzmény: Eger A. Marson (4012)
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4012
Jut eszembe!

Szombat este volt a TV-ben valami gepelteritos, Csak Norriszos akciofilm es volt egy jelenet, amirol nem tudom mit gondoljak:
Ali Baba elteritette a gepet (talan DC-10), mondja a pilotanak, hogy irany Beirut, de radiozas nuku. Erre a pilota valahol fent a kapcsolotablan megnyom egy emergency feliratu gombot mire a toronyban kigyullad a piros lampa es minkdenki tudja, hogy hijack van. (Ali Baba is kiszurja, de a pilota vetit valamit).

Kerdesem: Van ilyen gomb?

Kosz, udv: EAM.

Eger A. Marson Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4011

A BOEING FELVASAROLTA A HUGHEST

(AP) A Boeing amerikai repulogepgyarto 3,75 milliard dollarert felvasarolta a Hughes Electronic muholdgyarto vallalatot. A 9000 fot foglalkoztato kaliforniai kozpontu vallalat bekebelezese a Boeingnek segitseget nyujt ahhoz, hogy az urhajozasi es kommunikacios agazatat a tobbinel gyorsabb utemben fejlessze. A Hughes elmaradt 40 muholdra szolo megrendelesevel a Boeing 5 milliard dollarral novelheti beveteleit. A repulogyarto kommunikacios reszlege jovore 10 milliard dollaros forgalommal szamol, amelyet a szelessavu internetszolgaltatok, legiforgalmi iranyitorendszerek, GPS-beruhazasok es katonai navigacios rendszerek eladasabol remel.

lms Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4010
MA760 stockholmi jarat, az arlandarol hiv a fonok: "volt valami muszaki problema, de vegul egy darabban leszallt a gep." :-O
zolibá Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4009
Sárkányosok!

Nem vett részt valamelyikőtök a miskolci bajnokságon a hétvégén? Várnánk az élménybeszámolót. :-)

zolibá Creative Commons License 2000.10.09 0 0 4008
Sziasztok!
Tegnap volt egy repülős élményem. Kirándulni voltam. Fiammal és szüleimmel felültünk a dombtetőre, s onnan néztünk szerteszét, lesve Fahegy gyönyörű légterét. (Szabadon ferdítve Petőfi Sándor után)
Igaz, a dombtetőn is suhogott a szél, de inkább hallgattam volna ezt a suhogást az ott köröző sok vitorla valamelyikének kabinjából.
Azért a látvány sem volt kutya. :-) Ha van itt valaki, aki tegnap délután fél egy környékén ott volt a levegőben, annak köszönöm az élményt. :-)

Halottember: Abszolut nem volt felesleges a sok gépelés. Mint említettem, biztos nem mindenki ismerte a blackout kifelyezést. A köszönetet ezért teljesen komolyan gondoltam. :-)

fuhur1 Creative Commons License 2000.10.07 0 0 4007
Szia Hókuszpók!

Nagyon eltüntél. Ha leszállsz, írj pár sort.

Udv,
Fuhur

Újlaki Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4006
Dehogyis gépeltél feleslegesen! Most már legalább tudjuk, hogy a Great New York Blackout az volt, amikor egész New Yorkot meghintáztatták +12 g-vel!
Előzmény: Halottember (4005)
Halottember Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4005
Hmmm, akkor most tök feleslegesen gepeltem annyit? :-)
Előzmény: zolibá (4002)
lborli Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4004
Szia Ferás! Welcome Home!
Előzmény: luc72 (3988)
lms Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4003
zoliba, lehet, hogy egyszeruen csak nem ertettek hogy kerul a black-out melle a sargarepa :-?

///Laci

Előzmény: zolibá (4002)
zolibá Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4002
Mindenki:
Látom, egyesek a tripla nevetés :-))) ellenére is komolynak minősítették a blackout hozzászólásom. Én csak a színre és a kimenetre utaló szóelemekkel viccelődtem.
Minden esetre azok nevében, akik valóban nem tudták, mi is az, köszönöm a kimerítő magyarázatokat.
Halottember Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4001
Yep.
A black out onnan kapta a nevet (mivel en hoztam szoba ezt a kifejezest akkor mar leirom en is :-) ), hogy a pozitiv G hatasara az agybol kiszorul a ver ami elöször csölatashoz majd pedig eszmeletveszteshez vezet.
Ahogy irtad erre talalta fel az isten plusz par tervezö a G-ruhat ami nadragbol meg mellenyböl all amit vegig vekony gumicsövekkel spekeltek meg. Ezeket kulön-kulön (na nem a csöveket hanem a ruha reszeit) fujja-fel illetve ereszti le a gep attol fuggöen, hogy eppen mekkora a terheles. Mi a kulömbseg ruhaval es ruha nelkul?
Kulömbseg annyi, hogy amikor belenyomnak egy centrifugaba akkor elöször megszoktak nezni, hogy mekkora a natural G tolerance-od. Ezt G ruha nelkul csinaljak, jol megpörgetnek aztan amikor beadod a kulcsot akkor huznak egy "vonalat". Itt nagy szerepe van az ember kondiciojanak. Minel rosszabb a kondiciod annal alacsonyabb ez az ertek. Ha mar 3G-nel eldobod magad akkor erdemes elhuzni a csikot az orvoshoz miutan magadhoz tertel es idöt kerni a korboncnoknal. :-)
Ezekutan jön a G ruhas jatszadozas. Annelkul, hogy elmagyaraznak mit is kell csinalnod visszanyonak a centrifugaba de ezalkalommal ruhaban es ujbol megpörgetnek, ilyenkor mar jobb eredmenyt kell elerned. Majd pedig megtanitjak az embernek, hogy mit es hogyan is kell csinalni.
Itt a velemenyek megindulnak a szelrozsa minden iranyaba. Van aki szerint a pilotanak nagyon alacsonynak kell lennie merthogy akkor nincs akkora tavolsag az agy es a sziv között.
Van aki szerint jol megtermett embernek kell lennie mert a nagyobb izomzat jobban kepes dolgozni (en ennek az elmeletnek a zaszlohordozoit tamogatom...mar csak azert is mert ensem eppen egy alacsony izommentes ember vagyok). Igazabol senki sem tudja mi a 100% mivel mindegyik csapatban vannak pozitiv es negativ peldak. Szerintem ezt inkabb embere valogatja. En amikor fiatalabb voltam akkor eveztem, kerekparoztam es asztaliteniszeztem versenyszeruen. Igy az eredmeny az volt, hogy van egy "keskeny" vallam nemi "vekony" combizom es igy pl az AJ37-be ugy kellett magam belepreselni mert nem az en 185cm-re talaltak ki.
Az en magany velemenyem az, hogy ha vannak jo combizmaid akkor mar jo eselyed van, hogy jobban kibird a pozitiv G-t. Jobban ratudsz dolgozni a labaddal. Ezalatt azt ertem, hogy minel jobban megfeszited a labizmot es a felsötestet annal több vert szorit ki az izom es annal több ver jut el az agyba, ezaltal annal tovabb birod magad eszmeletben tartani.
Halal egyszerunek hangzik ugye? Az is....ha mar egy edelye foglalkozol vele. :-)
En Hercules pilotanak vallom magam es vadaszgepet mar csak mint testpilota repulök. Higyjetek el jobban lehet elvezni a 2-2.5G-s kanyart Herculessel mint egy +10G-s fordulot Gripen-vel!
Előzmény: DECKARD (4000)
DECKARD Creative Commons License 2000.10.06 0 0 4000
Két kiegészítéssel élnék:
ad 1, a blackout tudomásom szerint a pozitív túlterhelés hatására fellépő átmeneti agyi keringési elégtelenség, amely tudatbeszűküléshez, majd eszméletvesztéshez vezet (G-LOC). A fizikai tréning, a megfelelő üléshelyzet (belátható, hogy a mell-hát irányú terhelés a lekönnyebben elviselhető ebből a szempontból), a technikai segédeszközök (G-nadrág: automatikusan felfújódó nadrágszerű cucc, amely így a vért mintegy kiszorítani igyekszik az alsó testrészből) és a megfelelő viselkedés (hasprés) segíthetik kialakulásának megelőzését.
ad 2, az Eustach kürt a dobüreget a garattal összekötő járat, az egyensúlyérzékeléshez (labirintus szerv) a világon semmi köze. A repülésben annyiban lényeges, hogy a dobüregi nyomás kiegyenlítésében fontos szerepet játszik (pl. búvároknál egyenlítés, v. kabin dehermetizáció esetén)
Előzmény: Mézga (3997)
Mézga Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3999
Én akkor jöttem rá, hogy mi a különbség repülés és repülés között, amikor a jól megszokott Yak52-ből (-5+7G, túlterhelésjelző duda hangja standard isméreve a repülésnek)átültem "hülye pasas"-ként a MIG 29 hátsó ülésére és volt egy kis műrepülés. Akkor csak +12G volt a legmagasabb pillanatnyi terhelés, de hát ha nekem kellett volna géppel valamit csinálnom akkor most nm irkálnék.

Szóval megtanultam igencsak tisztelni mindazokat, akik ilyenkor még mondjuk harcolnak is, azaz a repvezetés meg a dolgok elviselése másodlagos funkció

Mézga

Előzmény: Halottember (3998)
Halottember Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3998
:-)
Ja lehet tagitani a hatarokat es termeszetesen vannak is hatarok amik felett kell lenned, hogy ilyent repulhess. Pl ha jol emlekszem es azota nem valtoztattak rajta akkor +12G 10 masodpercig amit kikell birnod, hogy olyan kis gyorsan mozgo csikhuzoba ulhess. :-)
Ha felnyomulsz M1.5 föle es elkezdesz "murepulni" akkor hamar eszreveszed, hogy az az alap +7G szinte mar csak a multe es közel utöd azt a +12-t. Bar a pillanatnyi terheles az joval meghaladhatja a +12G-t mivel ott csak egy masodpercröl vagy egy "pillanatrol" van szo. Egy szerviz utani berepuleskor mar szedtek ki tölem 22G-t registralt feketedobozt. Igaz akkor -5G-böl kerult at +17G-be egy pillanat alatt. Volt ennel nagyobb G kulömbseg is de arra mar nem emlekszem mennyi volt. Felkertek minket, hogy legyunk mi az ellenfelek a vegzös vadaszpilotak utolso vizsgajan. Nagy poen volt felsorakoztatni 4 testpilotat 5 ujjonc ellen. Vegulis amikor az egyik elvetemultet kergettem akkor egy masik baromfeju athuzott közöttunk. Ha akarva csinalta volna akkor biztos kezetraztam volna vele azonnal a brillians megoldasert meg akkor is, hogy a sajat segget veszelyeztette. De ez veletlenul csinalta es abszolut nem volt ura a helyzetenek. Minden esetre ahogy athuzott közöttunk kikellett rantanom a gepet egy negativ fordulobol. Fordulo balra, gep emel, utanegetö ranyom (mar igy is M1 felett kanyarogtunk) es ekkor jött a feneken rugas. Egy masodperc alatt csak annyit lattam, hogy nem latok semmit. Következö amire emlekszem, hogy 10000ft-on vagyok es zugok lefele, nem fuggölegesen de rendes 45 fokkal. Tudni kell, hogy azelött olyan 40000ft-on voltunk. Szoval ez volt eletem egyetlen BO-ja repuleskor. Es nem a rossz kondicio miatt vagy ilyesmi. Mindössze ott az mar tul sok volt.
Mivel a negyedgeneracios gepek egesz jol birjak a pofozast igy mar inkabb az ember az indikator es nem a gep turökepessege.
Előzmény: Mézga (3997)
Mézga Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3997
Helló zolibá!

A black out az olyankor jön elő, amikor nem vagy fizikálisan kondicionálva a terhelés elviselésére. Ez gyakorlással, pl. pörgettyű, elég tág határok között mozoghat. A terhelés elviselésének képességét el is lehet veszteni, ha nem repülsz. Ezért ciki a kis repült óraszám a magyar "légierőnél".

A saárgarépa effektus az egyensúlyi szerv (Eutasch kürt) miatt van és ez jóval kevésbé fejleszthető.

Én párszor ültem ilyen nagyobb terhelésű gépben és black out az bizony jött, a sárgarépa meg maradt.

Mézga

Előzmény: zolibá (3994)
Hamster Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3996
Azért a manőverek egy részét nem is merem M1.5-nél elképzelni, a maradék visoznt nagyon klassz lehet :) Így is mérges vagyok, hogy nem bírtam még jobban, a pilóta mg egy másik félórát szívesen fennmaradt volna; az is igaz, hogy állítólag a műrepülő válogatottban is előfordult valakinél, hogy amikor tavasszal újra elkezdtek repülni, akkor az első alkalommal mindig kidobta a taccsot, aztán újra hozzászokott, szóval a hányósoknak se kell szégyenkezniük. De hihetetlen érzés, ahogy pörög-forog a gép, ahogy váltja egymást a föld és az ég, ahogy szorulsz, aztán lógsz a hevederekben, aztán megint szorulsz, ahogy vágtat feléd a szántóföld alattad, egyenesen az arcodba, aztán hirtelen eltűnik oldalra... És mondja meg már nekem valaki, hogy mitől volt az egész ismerős, ennyire még az FS2000 se valóságos :))

Hamster

Előzmény: Halottember (3991)
noidea Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3995
Nem az a black-out, amikor beszűkül vagy elmegy az ember látása? (vér le a fejből). Persze ebben az esetben ez játhat együtt sárgarépakocka-emisszióval is :-)))
Előzmény: zolibá (3994)
zolibá Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3994
Halottember:
Biztos, hogy annál, aki nem bírja black out van? Nem másmilyen az a matéria? Állítólag mindíg van benne sárgarépa. :-))))

Utas2:
Örülök pozitív élményednek. Ha szeretnél a HA-LEP gépről emléket őrizni, ajánlom Hamster fotós oldalát. Ott van a pilótafülkéje. :-)

Hamster:
Gratula, hogy ilyen jól élted meg a dolgot. :-))

Jarod_:
Köszönöm a kiegészítést a pompázs témához. Korrekt. Én azért nem mentem bele, hogy hol is alakulhat ki a jelenség, mert az általam leírt esethez csak az a lényeges dolog kapcsolódott, hogy ez egy instabil hajtómű-állapot és rezgéssel, huhogással jár.

Utas2 Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3993
Sziasztok.

Gyönyörű ez a Budapest fentről.

Szóval újabb élmények. A bizalom jele, hogy jegyemet átbookoltattam Malévra. Kifele HA-LES, B-733,(asszem Hapagos gép lehetett, mert monitorokkal volt felszerelve, ami nagyon jól jön egy hosszabb út alatt - kár, hogy a természetfilmeket elég macerás hang nélkül élvezni) és rendkívül figyelmes sztyuvikkal!!! Kimagaslóan végezték a munkájukat.

DE: Miért mindíg velem történik valami gebasz??? Miért pont az én gépem késett 3 órát az indulásnál??? Ugyanis az eredeti gép műszaki hibás lett és meg kellett várnunk egy később beérkező gépet.

Visszafele HA-LEO, B-734, kissé szakadtabb külsővel és belsővel ugyan, de láss "csodát": a személyzet megintcsak magas színvonalon, rendkívül odafigyelve dolgozott végig, sőt már a beszállítás is meglepetésszerűen szervezett volt. A sztyuviknál pedig semmi rihi-röhi, grimasz, üvegtekintet.

Aztán úgy hozta a sors, hogy újabb út, felbátorodva megint Malév. HA-LMF, Fokker. Most sikerült időben a ground staffnak eljuttatni minket a géphez a busszal, a probléma az volt, hogy a hatvanegynéhány utas a buszban összezsúfolódva végigmozizta, ahogyan a gépet
két mamika kitakarítja, a cateringet berámolják. Nem aratott osztatlan sikert a mintegy 15 perces (!!!) mutatvány, néhány - külföldi - utas "open the f... door!" kiabálásokkal és az ablakok püfölésével díjazta a töketlenkedést.

Az úton viszont a személyzet újra kiemelkedő minőségű munkát végzett, igyekezve feledtetni a malőrt.

Visszafele B-733 HA-LEP, óraműpontosan, és tökéletes személyzettel. (Odafigyelés, kiszolgálás, tájékoztatás, stb.) A kerekek megcsókolták a talajt leszálláskor.

Összességében jelentősen javult a véleményem az utak alapján- leszámítva a földi problémákat. Mondjam azt, hogy csak így tovább?

Mindenesetre jó volt látni, hogy talán többen vannak, akiknek fontos a magyar nemzeti légitársaság színvonalának emelése.

Halottember Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3992
Ezert szoktam a civil szemelyszallitokat A/P sitternek nevezni.
Összesen ketszer vittem civil gepet. Egy MD83 ket szakaszon kellett levezetnem amikor a SAS a legierötöl "kölcsönzött" pilotakat par eve. A hatamba nem kivanom azt a ket repulest!
Bar meg gyurom a muszakot de valahol megvan bennem a tartas, hogy lehet en is civilkedö egyenruhaskent vegzem par ev mulva.......na megcsipem magam eleg volt a remalombol :-)))))))))))))
Előzmény: Újlaki (3987)
Halottember Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3991
Jaja, na akkor ugyan ezt kepzeld el kb M1.5 fölötti sebessgel bar kicsit magasabban kb FL300 körul.
Na igy szoktuk testelni a JAS39-et.
Ha nem birja az ember akkor jön a black out, de szerencsemre eddig ezt megusztam a levegöben. Centrifugaban mar viszont nem annyira. :-))))))
Előzmény: Hamster (3990)
Hamster Creative Commons License 2000.10.06 0 0 3990
Újabb trófea a gyűjteményemben: egy Z726 Tréner, és ha Tréner, akkor ezúttal nem kimondottan talponrepülésről volt szó :) Szóval most már tudom, milyen belülről az, amit annyit láttam repülőnapokon, vagy a szobám ablakából: orsó, emelkedőforduló, felfele orsó, bukfenc, még több bukfenc egymás után, hátonrepülés, leborítások, függőleges (olyasmi) emelkedés, legyező, negatív dobott orsó, éles fordulók, S-elés... Hihetetlen volt, olyan, mint egy film, ráadásul a bukfenc teljesen ismerősnek tűnt, mintha már egy másik életben sok ilyet csináltam volna :O És sok száz méterről merőlegesen a föld felé zuhanni se rossz érzés, sőt, kifejezetten érdekes, nem hittem volna... A függőleges emelkedés után legyezőszerűen oldalraborulás pedig eszeveszetten perverz :) Ha szabad egy elcsépelt és nem igazán szobatiszta párhuzammal élnem, az első leborítás olyan volt, mint egy orgazmus. És azt hiszem, hogy ha húsz percen keresztül folyamatosan orgazmusom lenne, attól is legalább ennyire felkavarodna a gyomrom :))

Egyébként pedig láttam a Gerlét (HA-AAI talán) is a levegőben, hozzánk képest úgy tűnt, mintha a megállt volna a levegőben...

Hamster, egy eseménydús nap után, kicsit össze-vissza beszélve :)

torrente Creative Commons License 2000.10.05 0 0 3989
hello luc72!

Futóművekkel minden rendben volt?

Előzmény: luc72 (3988)
luc72 Creative Commons License 2000.10.05 0 0 3988
Hello

Iborli

Köszönöm hogy vigyáztál rám és barátnőmre így sikeresen ki és vissza értünk. Akár hányszor megyek Korfura, soha nem tudok betelni a közelről felszálló gépek hangjával és látványával. Történt, hogy egy Malév 154-s felszállását néztem a küszöbtől kb.10 méterre, és amikor a kapitány fel pörgette a hajtóműveket és elkezdett dübörögni a gép, hogy rázta a mellkasom, na ekkor a legeslegjobb a Malév volt számomra. A gép már a pálya 40 %-ánál járt, de még mindig feküdtek az út túloldalán a nádak, egyszerűen gyönyörű volt.

Újlaki Creative Commons License 2000.10.05 0 0 3987
Nekem, megvallom, azt nem tetszik, hogy a pálya "túlsó" végét "felszálló végnek" (DEPT END) hívják. Azt a téves képzetet keltheti, hogy míg a leszállás az egyik irányból törétnik, a eflszállást a leszálló gépekkel szemben végzik.

Az eset oka egyébként: AN INVESTIGATION REVEALED THAT THE
AUTOTHROTTLE HAD MALFUNCTIONED DURING THE OCCURRENCE. THERE WAS EVIDENCE THAT THRUST HAD INCREASED ON FINAL APCH WHEN IT WAS NOT NEEDED. ALSO. THE CREW DID NOT USE THE AIRSPEED "BUGS" & CALLOUTS DURING THE APCH. THE AUTOTHROTTLE HAD A HISTORY OF MALFUNCTIONS. Szóval volt pilótahiba is rendesen, pedig hát nem azért ül ott a két egyenruhás fickó, hogy legyen, aki a hölgyutasok szívét megdobogtatja, hanem azért, hogy ilyen esetekben kicsit beavatkozzon.

Itt az eredmény:


Aurum Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3986
Ha már ilyen jól témánál vagyunk, Kecskemét és hőlégballon, akkor mesélek még egyet. De nem mese lesz, tényleg megtörtént :)

Idén tavasszal a repülőnapon a megnyitó előtt repültünk a város felett. Kb. nyolckor szálltunk fel, kilencig volt repengedély, tízkor kezdődött a buli. Elég zsufi volt a légtér, folyamatosan érkeztek a kisebb gépek, meg az AN2-k, amikből az utasrepültető gépek lettek. Egy MI8 pedig a MOL transzparensét hurcolta ötven méteren. 1500 méterre vittünk utasokat, akik látni akartak egy eje ugrást is. Az utas óhaja parancs, ezért fizet, fogtam az ernyőmet, mert épp a kollegám volt soros repülni, és felültem a kosár szélére. Elértük az 1500 métert, lenéztem, láttam, épp alattunk repül a minyó a zászlóval. Megvártam, hogy kimenjen alólunk, nem mintha a maga 50 méteres repülés magasságával zavart volna, de mégis, hadd menjen. Utána leugrottam, nyitottam, ahogy kell. Épp helyzekedtem befelé leszállni a város szélén, a piac mellé, amikor megláttam velem szemben a rendőrségi helikoptert függeszkedni. Szépen megvárta, amíg leérek, utána az is odaszállt. Egy barátom is ugrott, kicsivel utánam, már magasabbról látta, hogy valami gáz van, kifordult és eltűnt egy távolabbi leszállóhelyen, ott meglapult egy bokorban, amíg végül el nem ment a kopter.

Az ernyőmet sem szedtem össze, mire már mellettem állt a közeg, szerencsére ismerős.

-Mi volt ez Sanyikám?
-Onnan fentről ejtőernyős ugrásnak láttam, innen minek tünt?
-Na csak nehogy baj legyen az ilyenekből!

Fogta magát és elment. Utólag kiderült, a toronyból pont egy vonalban látszott a minyó és én, ezért azt hitték, hogy mindjárt ráesek a gépre. Ezért küldték ki a Policekoptert, megnézni, ki ez az őrült. Szerencsére volt engedélyünk, így nem lett semmi a dologból, bár igaz, hogy közvetlenül az ugrás előtt nem rádióztunk be.

Szóval itt hozom a világ tudtára, Mi nyitottuk meg a repülőnapot az ejtőernyős ugrásunkkal! :)))

Aurum Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3985
Igen, azok mi szok lenni. Gyakorlatilag nem is repked más lufi kecsó légterében. Pl. ma is fenn voltunk, délután. Nem sokkal előtte szálltunk le, mielőtt az időjárás-felderítő elindult. Épp a végső megközelítésen voltam, amikor láttam elemelni a gépeteket.

Ha érdekel a dolog, lökj meg egy emillel és összehozuuk. Nem Te leszel az első reptéri dolgozó, akinek megmutatjuk a munkahelyét a levegőből :)) De jellemzően csak hétvégén, mert hétközben nem szokta a torony engedni a keresztezést. Ennek ellenére azért összejön néha, mert ugye a szelek változnak időnként :)

Előzmény: Eplay_ (3974)
gupeti Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3984
Iborli, köszi az infót. (3956)
Előzmény: lborli (3977)
beluking Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3983
Teljesen jogos!!
Tegnap megnéztem M$ Flight Simulator-ral, és valóban, még ott is más volt a GS, mint a TAS.
Ha pedig ott úgy van, akkor a valós életben is úgy kell lennie :-)))))))) !
Előzmény: Újlaki (3961)
jarod_ Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3982
Pompázs úgyben annyiban pontosítanám az elhangzottakat, hogy a jelenség nem elsősorban a turbinák, hanem az axiál kompresszorok esetében fordul elő, tekintve, hogy a turbinában a gáz sebessége egyre nő, ami az áramlás leválásának esélyét csökkenti. A kompresszorok hátsó fokozatai környékén, azonban a levegő áramlási sebessége viszonylag kicsi, így bármilyen áramlástanilag zavaró tényező leválások keletkezéséhez vezethet.
Ilyen áramlástani zavaró tényező lehet minden olyan eset amikor a hajtóműbe jutó levegő áramlási iránya és sebessége megváltozik (szakemberek kedvéért: a sebességi háromszögek torzulása:-)), pl indításkor, a fordulatszám hirtelen növelésekor(normál esetben ezt a hajtóműbe épített ford szám szabályozó automatika kiküszöböli), csúszva repüléskor stb.
Ami a megnövelt kétáramúsági fokot illeti, azért nem célszerű gázturbinával hajtott csőlégcsavarról beszélni, mert nem "légcsavarról", hanem álló és forgólapát fokozatokból összeállított klasszikus kompresszorfokozatokról van szó.
Az extrém hosszúságu szívócsatornákban keletkezett áramlásleválások esetében előfordulhat még a szívócsatorna pompázs is (szép emlékű Szu-22 és Mig-21), de az utasgépeken alkalmazott rövid szívócsöveknél ilyen nem lép fel.
lms Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3981
Zoliba:

A korszerűbb, nagy kétáramúsági fokú hajtóműveken a tolóerő legnagyobb részét pont a csak fan fokozat által "hátrafújt" (a hajtómű külső áramában mozgatott) levegő adja.

Igen, ez gyanus is: egyreszt a hajtomu kiomlo vege sokkal vekonyabb, mint maga az egesz hajtomu, es mintha a sugarfek is csak a kulso hideg legaramot forditana vissza.

De hat akkor ez tkp egy gazturbinas cso-legcsavaros hajtomu, nem a szo szor s ertelmeben vett JET...

NTSB jelentesrol: veletlenul nem vitorlazva szalltak le?

Előzmény: zolibá (3980)
zolibá Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3980
lms:
A pompázs fogalmát helyesen sikerült értelmezned. Köszönet érte a Repülési Lexikon szerzőinek. :-)
A B737 hajtóművek alakjának mássága valóban a kétáramúsági fokkal van összefüggésben. A B737-300/400/500 CFMI (francia-amerikai)gyártmányú CFM56 hajtóművének legelső, vagyis fan (ventillátor) fokozatának átmérője sokkal nagyobb, mint a B737-200 Pratt&Whitney JT8D hajtóművéjé. A korszerűbb, nagy kétáramúsági fokú hajtóműveken a tolóerő legnagyobb részét pont a csak fan fokozat által "hátrafújt" (a hajtómű külső áramában mozgatott) levegő adja. Éppen ezért születnek igen nagy átmérőjű hajtóművek. A nagy kétáramúsági fokú hajtóműveknek az időegység alatt átáramoltatott levegő nagy tömege és a mozgó gázáram nagyobb átmérője mellett fontos tulajdonsága az alacsonyabb zaj, mivel a hajtómű külső (hideg) árama jótékonyan körülveszi a hatómű belső kontúrjából kiömlő (forró) belső áramot, amiben a gázrészecskék rendezetlenebbül és így sokkal zajosabban mozognak, és ilyentén módon zaj szempontból árnyékolja a belső áramot.

Újlaki:
Azt nem írtad, hogy mi az NTSB jelentés többi része, de ha nem volt technikai akadálya az átstartnak, akkor miért nem éltek ennek, vagy egy jó kis "touch and go" végrehjtásának lehetőségével?
És mi lett a félrekormánzás eredménye? Tört a futó? :-)))

Halottember Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3979
sokminden nem tetszhet neked ebben a szövegben.
pl:
1: 36kts tulsebesseg leszallaskor
2: nem eppen a touch down-ra tettek le a gepet
3: pilota nem tudta megfogni a gepet idöben
4: megusztak elve

Mindenesetre azt kell, hogy mondjam sajna egyre több ilyen muszakihiba jellegu dolog törtenik.
De szerintem amig embereletet nem követel addig nem kell vereskardot lengetni. :-)

Előzmény: Újlaki (3973)
JIMMY Creative Commons License 2000.10.04 0 0 3978
>Errol szeretnek kerdezni: jobb a rovid tomzsi hajtomu, mint a szivar alaku? Miert mas?

Aszem ez a kétáramúsági fokkal van összefüggésben (a tömzsi rövid nagyobb 2áramúsági fokú, gazdaságosabb) de ezt egy hajtóműszakértő tudná elmagyarázni pontosan.

Előzmény: lms (3970)
lborli Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3977
Az "aranygép" MAH2001 hívójellel Bangkok (ICAO kód: VTBD, IATA kód: BKK) dobbantással jött ma délelőtt és spec. engedéllyel egy kört írt le a Népstadion felett 600'-en, mielőtt 13R-ra leszállt volna. Az éppen nem beültetett irányítók nemzetiszínű zászlót lobogtattak a központ tetejéről. Sajnos már nem emlékezem melyik B767 volt.
Előzmény: gupeti (3976)
gupeti Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3976
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy melyik volt az Aranygép ?
Merre ment, hol szállt le útközben ?
Maradt-e ki emiatt menetrendszerinti járat vagy már három gép kapacitásával meg lehet oldani ilyen hosszú különjáratokat is ?
Tervez-e a Malév újabb hosszú járatot ?

(egyenlőre ennnyi, folyt.köv. :) )

Jago_ Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3975
Talan az, hogy tobb mint a palya fele utan tettek le a gepet... Nem? Nekem az nem tetszik. Eleg elganyolt dolog lehetett...
Előzmény: Újlaki (3973)
Eplay_ Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3974
Hi!

Ti szoktatok a piros alapon fekete mintás lufival menni? Mindíg megnézem :-)Hol lehet jelentkezni repülésre, kb.milyen áron? Megnéznénk a laktanyánkat felülről :-) Elég unalmas már innen lentről :-)

Előzmény: Aurum (3972)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3973
Rövid részlet egy NTSB-jelentésből; azért merem ide betenni, mert szerencsésen végződött:

THE ACFT WAS FAST ON FINAL APCH & WAS LANDED APRX 4700 FT BEYOND THE APCH END OF THE RWY AT 36 KTS ABOVE THE PROGRAMMED TOUCHDOWN SPEED. THE AIRCREW MEMBERS WERE UNABLE TO STOP ON THE REMAINING 3700 FT OF RWY. THE CAPT STEERED THE ACFT TO THE RGT OF THE RWY CENTERLINE TO AVOID A HEAD-ON COLLISION WITH THE APCH LGT PIER AT THE DEPT END.

Mi nem tetszik nekem ebben a szövegben?

Aurum Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3972
Nem túl régen volt egy kedves párbeszédem a kecskeméti toronnyal, rádión. Szokás szerint utasokat repültettünk hőlégballonnal a város felett, hétköznap, amikor a katonák is dolgoztak. Felszállás után, az előzetes telefonnak megfelelően, beszóltam rádión, hogy jelentsem a pozíciómat, épp 100 méteren voltunk. Velünk teljesen egyszerre szállt fel egy 29-es, és a város szélén repült el nyugatra. A párbeszéd kb. így zajlott:

- HA-865 jelentkezik felszállás után. A vízmű-domb felett repülünk 100 méter magasan, látjuk a vadászotokat. Emelkedünk 1000 méterre.

- Rendben, látlak benneteket. A vadászt már 1000 méter felett van, ne közelítsétek meg!

Na ezt be is tartottam, nem közelítettem meg ballonnal a miget :)

Kb. fél órát repültünk, közben kétszer kerültek meg a migek, persze nagy távolságból. Nem egyszer láttam már Őket, de mindig elámulok, amikor ott repülnek velünk "kötelékben".

Eplay_ Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3971
Hello!

Tegnap volt itt 4 Mirage F1 - mint azt gondolom Ti is hallottátok a hírekből. Ez a típus még nem volt a kecskeméti betonon, sokan kint voltunk megnézni őket. 3db 1 üléses és 1db 2 üléses jött. Az együlésesek hatalmas törzs alatti póttartállyal (az egyik 4800 liter felett tankolt!) a kétüléses a szárnyak alatt 1-1 tartállyal. A törzs alatti tartály rémisztően közel volt a talajhoz :-) olyan 20cm-re. Az egyik gép indítás után látványos tűzcsóvát produkált (pörkölte a füvet rendesen). Közben hátul a keszi gépek közül egyet éppen indítottak, az az egy 29-es teljesen befeketítette a légteret, míg a 4 Mirage alig kormolt.... Poén látvány volt a Mirage - új festésű alba - régi festésű alba beállítás, az Albások elől indították ugyanis őket. A gépek egyébként tényleg hadgyakorlatra jöttek, Romániába. Aki a közelben lakik, péntek környékén figyelje a repteret, F18 és F14 Tomcat besorolás, átrepülés lesz a laktanya felett (települnek Taszárra).

bye!

lms Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3970
Felszállás során az egyik külső hajtómű bepompázsolt

Elolvastam a replexikon definiciojat a pompazsrol. Nem merem allitani, hogy minden reszleteben ertem a dolog lefolyasat, de amennyiben azt a keveset jol ertettem, a lenyege az, hogy levalik az aramlas a turbinalapatokrol es a (turbulenciak miatti?) nem tervezett erohatasok (1) igen rovid ido, masodpercek alatt taccsra vagjak a motort (2) a toloero az adott motoron megszunik. A replexikon a pompazsnak egy sokkal hosszabb nevet adott (turbinak instacioner uzemallapota vagy valami ilyesmi).

Ezt nem azert irtam am, hogy dicsekedjek a tudasmorzsaimmal :-), hanem azert, hogy ha rosszul ertettem meg a tomor leirast, akkor (amennyiben energiatok engedi) javitsatok ki. Koszi...

Egyebkent nem is errol akartam irni. Mult heten Dublin fele a Malev (utolso?) 737-200-asaval mentunk, ugy remlik a HA-LEK-kel. Megcsodaltam a kozelrol ritkan latott szivar alaku motorokat. Visszafele Amszterdamig Aer Lingus, onnan Malev, de mar 737-300, megpedig a torok kard, a HA-LEF :-) a tomzsi francia (?) hajtomuvekkel.

Errol szeretnek kerdezni: jobb a rovid tomzsi hajtomu, mint a szivar alaku? Miert mas?

Koszi///Laci

Előzmény: zolibá (3969)
zolibá Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3969
Sziasztok!

A hajtómű leáll(ít)ásos felszállási esetek szép példája volt egy Los Angelesből Ausztráliába tartó B747-400 esete is. Felszállás során az egyik külső hajtómű bepompázsolt, erősen rázni kezdte a gépet. A gépet vezető pilóta (éppen a másodpilóta volt) leállította a bepompázsolt hajtóművet és megkezdte a tolóerő aszimmetria korrigálását. Igen ám, csak rosszul. Az előírás szerint ugyanis az oldalkormány pedálok belépésével kellett volna ezt megtegye. Ő viszont a csűrővel kormányzott ellen. Ennek eredménye képpen a csűrőkkel együtt működő spoiler felületek is kitértek, ami igen megnövelte a gép homlokellenállását. A gép sebessége lecsökkent, átesett. Szerencsére végül sikerült megfogni a gépet Los Angeles egyik lakott dombja felett kb. 30 méterrel. A környéken lakók annyit észleltek csak, hogy valami nagyon hangos dologtól remeg a házuk és a környék összes autójában a riasztó működni kezdett. És, hogy miért nem tudták a dolog pontos okát? Mert a jótékony los angelesi köd eltakart mindent.
A sikeres manőver (és a tüzelőanyag mennyiségének csökkentése) után a gép leszállt LAX-on. Természetesen az esetnek voltak egyéb folyományai ami leginkább a pilóták ismereteinek, gyakorlatának jobb fenntartását célozták, mivel kiderült, hogy az interkontinentális járatokon repülő másodpilóta beosztású személyek (ha jól rémlik, az adott gép egy kapitánnyal és 3 másodpilótával repült) a le-, és felszállási manővereket nem gyakorolják kellő számban.

Halottember Creative Commons License 2000.10.03 0 0 3967
Hajtomuleallas egeszseges dolog. Nem csak felszallasnal de leszallasnal is. Egyik jo pelda amikor egy gep leszallas elött hajtomuleallast jelzett. Mar teljesen kesz volt a leszallasra. Pilota kisse panikos hangon jelezte a dolgot ami jol megremisztette az iranyitot is aki egy kis habozas utan kiadta a go-aroundt. Ekkor a pilota elkövette a baklövest....ok 2 baklövest követett el. 1: megprobalta a go-aroundt. 2: total toloeröt adott a gepnek ami szepen beforgatta öt kapasbol.
En a helyeben ugyan nem csinaltam volna meg a go-aroundt. Egyertelmu volt, hogy az iranyito nem allt a helyzete magaslatan. A gep mar szinte a palya felett volt. En biztos letettem volna a gepet es max radiohibara fogom a nem vett iranyito utasitast. Aztan pereljenek be ha akarnak de megis megmenekultek az utasok.

Amugy a motorleallasos leszallasok elegge gyakoriak körulöttem. Elvegre az EC-t sem non-stop jaratasra talaltak ki igy a motortulmelegedes egy hetköznapi jelenseg. Nagyon leizzasztva a motorokat akar 2 motort is kilehet utni. Szerencsere eddig 3-at meg nem sikerult de azert nem igazan ez az ami meg hianyzik a taskambol.
Szerencsere 2 motorral meg ellehet jatszadozni csak emelkedni ne kelljen. De termeszetesen ha az a 2 motor ugyan azon az oldalon van akkor mar lehet szivni a fogakat es keresgelni valami egyenes sima hely utan ahova lelehessen tenni a gepet.
Most ide fele is lekellett allitani az egyik motort pedig csak 13 ora volt az ut! Attol tartok, hogy valami nem igazan olyan a 3-asban mint kellene. De majd a sivatagi klima kivagja ha valami gond van vele tenylegesen es akkor majd lesz egy kis pihenöm a földön. :-)

Előzmény: Újlaki (3964)
robicsek Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3966
takilaci, itt szvsz megtalálsz minden menetrendet: www.itn.net
Előzmény: takilaci (3957)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3965
Zürichben esik a hó!

Alkonyat óta nézegetem időnként Kloten egyik webcamjának a képeit (http://www.zurich-airport.ch/News/Zurich~Airport~live/index_e.htm), és először fel sem tűntek a szabálytalan fehér foltok az előtér betonkockáinak illesztésénél. Aztán mintha egyre több és egyre nagyobb folt lett volna, végül rájöttem, hogy valószínűleg enyhe (?) hófúvás van a repülőtéren, az rakja le a porhót a betonlapok szabálytalan illesztésénél.

Újlaki Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3964
1. Hibásan számolták ki a felszállótömeget, a szükséges pályahosszt, a sebességeket. Egyik nevezetes esetben pl. az utasokat (+csomagjukat) az átlagos 90 kg/fő értékkel számolták, holott csupa jól megtermett tengerészgyalogos volt a gépen, teljes felszerelésben. Igaz, itt nem hajtóműleállás volt, hanem talán jegesedés, de a hatás nagyjából ugyanaz: a gép túl volt terhelve az adott konfigurációhoz képest.

2. A személyzet nem ismeri fel kellő időben vagy helyesen a hibát. Egyik példa, amikor a 737-es pilótája a működő hajtóművet állította le, mert azt hitte, hogy az a rossz. Igaz, ez nem felszálláskor történt, de a hatásmechanizmus nagyjából ugyanaz.

3. A személyzet nincs megfelelően kiképezve a hajtóműhiba kezelésére: nem a megfelelő eljárást alkalmazza, vagy nem reagál a kellő időben.

4. A személyzetet annyira leköti a hiba feldolgozása, hogy valamilyen egyéb hibát követ el, ami már végzetes.

5. A hiba csak egy eleme egy meghibásodás-sorozatnak: a Concorde esetében a kiömlő és égő üzemanyag volt a fő hibaok, az azonnali illetve azt követő második hajtóműleállás csak ennek a következménye.

6. A hajtóműhiba újabb hibák elindítója: a benzinmotors érában a motortűz sokszor továbbterjedt a szárnyra, és átégett a főtartó.

7. Olyan egyéb helyzet adódik - nehéz meteorológiai körülmények, másik meghibásodás stb. -, ami önmagában szintén kezelhető lenne, de a kettő együtt már eléri a kritikus értéket: pl. a visszaforduló, tehát túlterhelt gép szélnyírásba kerül.

8. A hiba meghaladja a tervezett - tervezehtő - mértéket: megint csak a Concorde, amelyiknek két hajtóműve állt le, ráadásul azonos oldalon.

9. A fentiek összes lehetséges kombinációja, újabb hibalehetőségekkel.

Néhány különösen galád eset: egy négymotoros gépen a személyzet a hajtóműleállást gyakorolja, éppen azért, hogy az éles helyzetben rutinszerűen cselekedhessen. És akkor bejön egy valódi hajtóműleállás, amit az éppen a "rossz" irányba forduló repülőgép nem képes elviselni, bedugózik. Vagy ott van a hajtóműhiba minősített esete, amikor is levált a DC-10-es hajtóműve. Ennek az esetnek tragikus felhangja, hogy a pilóta azzal vitte a gépet átesésbe, hogy pontosan végrehajtotta az előírást, hiszen nem sejthette, hogy a szó szoros értelmében is elszállt a hajtómű.

Előzmény: Törölt nick (3963)
Csokis Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3962
Azzal sajnos nem szolgalhatok, mert nem utazasi irodaban dogozok csak a menetrendhez ferek hozza.
Előzmény: Törölt nick (3960)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3961
Már-már megadtam magam, hogy mégsem a látóközpont okozza, hanem tényleg lassan jön a 747-400-as, amikor kapcsoltam: a földfeletti sebesség (magyarul groundspeed, GS) leszálláskor (majdnem) mindig kisebb, mint a valódi légsebesség (magyarul true air speed, TAS), hiszen többnyire szembe fúj a szél. Saját tapasztalataim szerint egy amszterdami leszállásnál akár 120-140 km/h-val is lehet kevesebb.... De mivel nem tartom valószínűnek, hogy 345-365 km/h-val jöttetek be, feltehetően éppen kifogtál egy jó kis amszterdami "szélcsendet", azaz csak 40-50 volt a szélsebesség.265-275 egészen elfogadható sebesség a siklópályán.

A Fokker pedig azért rakéta, mert egy kéthajtóműves gép (majdnem) mindig jobban gyorsul, mint egy három- vagy négyhajtóműves, hiszen a folytatott felszállást egy leállt hajtóműből kiindulva tervezik (azért nem kell megijedni, csak ritkán valósítják meg a tervet). Így, mint pár száz hozzászólással régebben már talán megírtam, a kéthajtóműves gép normál helyzetben 100%-os tolóerőfelesleggel rendelkezik felszálláskor, a háromhajtóműves 50%-ossal, a négyhajtóműves pedig csak 33,33%-oassal. Mielőtt azonban volt gépész kollégáim megintetnének, hogy ez nem egészen így van, hozzáteszem, hogy ez csak elméleti érték, a minimálisan előírt feltételekből következik. A gyakorlatban mindegyik érték magasabb lehet. Néha alacsonyabb, ilyenkor az újságírók beindulnak, és megelevenedik a "szomszédos" téma (t.i. A legszomorúbb repülős élményem).

Előzmény: beluking (3956)
Mirrmurr Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3959
Most találtam a topicra, és ha már a sebességnél tartunk, akkor elmondom, hogy életem leglassabb repülését múlt csütörtökön hajtottam végre. Ballonnal mentem és háromnegyed óra alatt 400 métert tettem meg félkörívben, úgy, hogy a repteret el sem hagytam. 0-450 méterig egyformán (nem) fújt a szél:-)
Király!
Csokis Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3958
Mit tetszik itt gorcsolni az internettel, amikor van topic is? :-)
Okt. 28, BRU-LIS:
SN 3797 / TP 8003 0700-0850
SN 3799 / TP 8007 1035-1220
SN 4121 / TP 5005 1205-1350

Okt. 29.
annyi a kulonbseg, hogy 1205 helyett 1215 az indulas.

Ha megmondod, hogy mi Porto kodja, akkor azt is megmondom, hogy tudsz visszajonni. :-)

Előzmény: takilaci (3957)
beluking Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3956
Múlt péntekem jöttem 747-400, Combival SIN-AMS.
Leszállás előtt sajnos kikapcsolták azt a monitort, melyen figyelni lehet a repülési adatokat (magasság, ground speed, hátralévő idő, stb.). Szóval az approach-nál 225 km/ó volt a ground speed-ünk, még vártam is, hogy váltson át mile/h-ra, mivel kisebb szám volt, ezért stimmelt.
Döbbenetesen rövid idő alatt megálltunk a kifutópályán. Kár, hogy felszállásnál azért igencsak nem sportkocsiban érzi magát az ember. Ezt főleg akkor éreztem, amikor AMS-ban átültem a KLM Cityhopper Fokker-70-esébe. Gyorsultunk, mint a rakéta. Sajnos a leszállásnál nem lehettem bent, mert az egyik légiutas-kísérő már korábban bekéretőzőtt (hiába, elismerem, csinosabb nálam ;-) ), de az airbrake-ek fantasztikusak voltak, vagányan tették le a gépet a fiúk. (30, ill 38 évesek lehettek.)

Előzmény: Madárember (3950)
JIMMY Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3955
"azt olvastam, hogy a C130 valami roppant lassan képes repülni"

Belgiumban mentünk az autópályán, mikor lassan elhúzott felettünk egy Hercules, nem sokkal ment gyorsabban nálunk (mi kb. 130, ő talán 170-180 km/h)

Előzmény: neofrix baszmacs (3890)
JIMMY Creative Commons License 2000.10.02 0 0 3954
Pedig ha jól emlékszem, a Viggen ABS-el is fel van szerelve. :))
Előzmény: Halottember (3918)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.01 0 0 3953
A nagy állásszög érzetét valószínűleg a púp okozza. Az el-ké-pesz-tő lassúságot viszont két - nem is optikai, inkább fiziológiai - hatás együttesen: ahogy Madárember írja, egyrészt a nagy gép, mivel a szemünk (pontosabban, az agykéregnek a látást feldogozó része) a nagy gépet valamiért lekicsinyíti, ezért a saját - tévesen érzékelt - méretéhez képest látszólag kevesebb utat tesz meg időegység alatt; másrészt tegnap egészen tiszta, hidegfrontos idő volt, amitől a gép egészen közelinek tűnt, ezért aztán még ksiebb távolságot látszott megtenni ugyanannyi idő alatt. Ellenpélda: Láttam tegnap egy kis Falcont vagy hasonlót is, az úgy vágtatott - látszólag -, hogy félő volt, még Vecsésen sem áll meg.
Előzmény: natlose2 (3949)
Újlaki Creative Commons License 2000.10.01 0 0 3952
Fy = cy * A * ( ró / 2 ) * v2

azaz kevés kivételtől eltekintve mindig van felhajtóerő. 50 m/s sebességnél - annál biztosan többet tud a katapult - 1500 N nagyságrendű erő ébred a szárnyon négyzetméterenként. Csak elég, hogy meghajtogassa, nem?

Előzmény: Halottember (3951)
Halottember Creative Commons License 2000.10.01 0 0 3951
Ez mind halal igaz felteve ha a gepnek van mar felhajtoereje.
Viszont addig csak egy darab "köröl" van szo.
Előzmény: Újlaki (3946)
Madárember Creative Commons License 2000.10.01 0 0 3950
Helló! Én is láttam a Jumbo-t (Újlakinak dzsabó)! Délelőtt a fiammal a Hajógyári szigeten voltunk biciklizni és folyamatosan a gépeket nézegettük, hiszen ott megy el a siklópálya. 14:03-kor viszont már a békásmegyeri McDonalds parkolójában voltunk. Repülőgép hangot hallottam és automatikusan felnéztem az égre. Ott lebegett a Jumbo, hihetetlen lassan. Újlaki írta egyszer, hogy ez valami optikai csalódás, a nagyobb gépek lassabbnak látszanak.

A keddtől péntekig egyébként Stuttgartban voltam, mint rendesen. Folyamatosan egy kék léghajó úszkált felettünk csendesen. Mazda reklám. Jópofa.

Örülök, hogy Halottember megjelent itt, ha nem tévedek ez nekem is köszönhető. Én javasoltam az Fsklub levlistán, hogy nézzen be.

Pénteken a stuttgarti indulásnál tetszett, hogy valahogy lassan haladt a beszállás a Fokkerbe, így elég sokáig ácsorogtam a betonon. Viszonylag közel voltunk a pályához, meg a felszállásra várakozó gépekhez. Már teljesen sötét volt, hangulatos volt onnan nézni a forgalmat, a fényeket, érezni a kerozinszagot.

natlose2 Creative Commons License 2000.10.01 0 0 3949
Újlaki:
Láttam a Jumbót! Kiszúrtam! Pedig nem is olvastam a topicot csak most, este!
Az emeleti nappaliban ültem és mivel XVI. kerületi vagyok, a 13-asok siklópályáját végig látom, gyakran nézegetem a gépeket.
Arra lettem figyelmes, hogy az egyik gép szokatlanul nagy állásszöggel közeledik. Mivel akkor még messze volt, a négy hajtóműből kettőt kieresztett futónak hittem, csodálkoztam is, hogy már Dunakeszi felett lógatja, előttünk szokták csak kitenni. A távolság miatt a sebességet nem lehetett megbecsülni, de az állásszög miatt kimentem az erkélyre is, mert aggasztott a látvány.
E-l-k-é-p-e-s-z-t-ő-e-n lassan jött be! Még a feleségem is megjegyezte, amikor kikukucskált. Létezik, hogy a szokásos megközelítés felével-kétharmadával érkezzen a 747-es? Ha bármelyik pillanatban leesik, egy cseppet sem csodálkoztam volna olyan hihetetlen lassan kúszott át a horizonton. Oldalról már láttam a púpját is, megjegyeztem az időt, gondoltam rákérdezek itt a topicokon, de Te gyorsabb voltál.
Előzmény: Újlaki (3945)
jim32 Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3948
Újlaki:
Megnéztem a Jumbót. Döbbenetes létvány, 18.00 körül láttuk felszállni. A reptér teraszán voltunk a fiammal. Az AtlasAir gépe volt, meg is néztem a www.atlasair.com-on mégegyszer (Vagy egy ugyan olyat :)) Kössz a tippet!
Egyébként 17.00 - körül egy DC-10-es is érkezett, sajnos ő is a 13R-re, tehát alig láttam.
Jim
jarod_ Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3947
Na jó, de mindezt alig 120-140 csomó (220-260km/h) sebességgel és optinista becslés szerint is minimum 10 tonnás géppel (hogy ne is beszéljünk a közel 30 tonnás F-4-ről vagy Tomcatról)

Esetleg a katapultálás után egy negatív dobott félorsóval háthelyzetbe, és ha addig nem tapsoltak a szárnyak és nem estünk a cápák közé egyből és utána nem estünk dugóba, akkor szüret :-DDD

Előzmény: Újlaki (3946)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3946
Addig is, amíg a forrást keresem - több évtizednyi újságot kellene átnézni -, legalább a dolog elméleti részével tisztába jöhetünk.

Ellentétben a földön álló repülőgéppel, ahol is valóban a törzs tartja a szárnyat, a levegőben a dolog fordítva van: a szárny tartja a repülőgépet. Képzeld el, hogy a gép a két szárny belső 1/3-ánál egy-egy cérnán (na jó, drótkötélen) van felfüggesztve. (Hasonló játékot, csak kicsit bonyolultabban, csinálnak a törőpéldány tönkretételekor.)

Pozitív g-manővernél a repülőgép a nála magasabban lévő képzeletbeli középpont körül végez görbevonalú mozgást, azaz a pályája felfelé görbül. Ilyenkor a szárnyra a vízszintes repülésnél tapasztalthoz képest még nagyobb terhelés hat, hiszen még görbe pályára is kell kényszeríteni a repülőgépet. A szárny vége ilyenkor erősebben felfelé hajlik, egyes vitorlázógépeknél ez egészen jól látszik is. Ha a szárny törik, akkor nem letörik, hanem feltörik.

Negatív g-manővernél a repülőgép a nála alacsonyabb középpont körül végez mozgást, a pálya lefelé görbül. A szárnyra a vízszintes repülséhez képest kisebb terhelés hat (a gépben ülők könnyebbnek érzik magukat), sőt, a terhelés lehet nulla is (a gépben - addig - ülők szabadon lebegnek), de a terhelés akár negatív is lehet (a gépben addig lebegők a mennyezethez csapódnak és odanyomódnak). A szárny lefelé hajlik, és ha most törik, akkor valóban letörik, és nem fel.

Helyezzük most át ezt az anyahajóvadász kontextusába, és első közelítésben hanyagoljuk el a rendelkezésre álló nagyon kis magasságot (tulajdonképpen helytállóbb volna alacsonyságról beszélni). A gép elindul, a sebesség következtében a szárnyra felhajtóerő hat, a szárny, mivel nincs rögzítve, felhajlik. A katapult most valóban kőként hajítja ki a szárnyaszegett madarat.

A pilóta, ha rád hallgat, és meghúzza a botot, csak ront a helyzeten: a pozitív g-manővert csak a gép súlyát hordozó, egészen kis fesztávolságú szárnytő képes létrehozni, a két szabad szárnyvég pedig még feljebb csapódik. A pilóta Halott ember.

Ha viszont emlékszik valamire az aerodinamika-oktatáson hallottakra, akkor már a dekk peremén lenyomja a gépet. Ha nagyon rövid ideig is, de képes negatív terhelést létrehozni, akkor a szabad szárnyvégeken ébredő erő a leffentyűket lecsapja, és azok szerencsés esetben rögzítődnek a záron. Most már csak meg kell fogni a süllyedést, mielőtt a gép a vízbe csapódik. A pilóta akkor Élő ember.

Szóval ne úgy képzeld el a dolgot, hogy esik lefelé a szerkezet, és a két szabad szárnyvég a légáramban felfelé pöndörödik, hiszen a gép halad előre, és a helyzete sem közömbös a levegőben. Gondolj arra, hogy ha lebukik az orra, akkor egy pillanatra a hátát tartja oda a légáramnak, tehát a levegő lecsapja a szárnyat.

A szárny amúgy mindig a "józan ésszel" ellentétes módon vislkedik: amikor neked leszakad a gyomrod, a szárny felfelé hajlik, amikor pedig kifelé igyekszik belőled a villásreggeli, a szárny lefelé hajlik.

Előzmény: Halottember (3944)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3945
Lehet menni Jumbót nézni!

2000. szeptember 30., 14 óra 10 perc: a Quantas gyönyörű (400-as?) Jumbója a 13R (régi) pályára szállt le. A Városligetből is biztosan szép látvány volt.

Halottember Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3944
Hmmm...kicsit santa a dolog de jol hangzik. :-)
Igazabol ha belegondolok inkabb pozitiv G-re lenne szukseg ami a szarnyakra nehezedö hatast fejtene ki es akkor lecsukodna a szarny.
Viszont ha a szarny felcsuklik (ahogy mondtad) akkor nincs felhajtoerö sem mivel nincs szarny sem magyaran a madarka nem tud repulni es akkor se sulyedes se emelkedes. Fizikailag a geptest lefele a gravitacio miatt, szarnyak felfele csukodnanak a legaramlas miatt.
Fene tudja. En ahogyan igy nezegetem a dolgot ott vagy elirtak/felreertettel valamit vagy valami nagyon nem felelt meg a fizikanak ott.

Akarhogy is törtent azert minden elismeresem azoke a sracoke akik rephordozora szallnak fel-le ejjel-nappal-rossz idöben. Azert oda kell egy akkora meretu elvetemultseg a tudason kivul, hogy csak na.
Nekem szerencsere csak nappali leszallasok jutottak az EC-vel de azert inkabb nem gondolnek bele hosszutavon, hogy milenne ott ha ejszaka kellene letennem a gepet. :-))

Előzmény: Újlaki (3940)
hal9000 Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3943
Poén (?)
Tudjátok milyen az IL62-esen a hajtómű?
Robbanómotoros...
hal9000 Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3942
Jago:
Lebegtetés: Igen a nagy magasság elszoktatja az embert, a földközelségtől, és lebegtetés közben nem a fűcsomókat verdesi, hanem esik vagy fél métert... Vagyis nem leszáll, hanem megérkezik.
Amúgy leszállás közben én nem is nagyon nézem a magasságmérőt, kinézem a küszöböt, oztán odacsalom a gépet, közben csak a sebességre figyelek. /aztán átstartolok :-))))/
Előzmény: Jago_ (3936)
jarod_ Creative Commons License 2000.09.30 0 0 3941
Én így se hiszem el :-)
Előzmény: Újlaki (3940)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3940
Milyen magas az a dekk? 60 méter?

Olvastam egy esetet, egy vadászgépnek egyszer elfelejtették rögzíteni a szárnyát felszállás előtt (azoknak, akik nem tudják: az anyahajón a gépek szárnyát felhajtják, mert a liften és a "hangárban" csak úgy férnek el). Gondolom, katapultáláskor már az első néhány méteren felcsapódott a szárny, nem lehetett nem észrevenni, de amikor megy a gőzdugattyú, azt már nem lehet megállítani. A pilótának volt annyi lélekjelenléte, hogy azon a hatvan méteren - na jó, kétszáz lábon - lenyomja a gépet, a negatív gé lecsapta a szárnyat és beugrott a zár, és még arra is volt ideje és főleg magassága, hogy felvegye a gépet, mielőtt a vízbe csapódna. Rendben leszállt. Ha nem a FLIGHT írja, soha nem hiszem el.

Előzmény: Halottember (3903)
Halottember Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3939
Es akkor azt csinalod mint az oroszok, hogy penzert egy körre felviszitek a civilt egy körre Bp föle csak, hogy legyen penz kerozinra?
Ettöl mar csak egy lepes urkajna ahol a katonak kilopjak es eladjak a fegyverzetet csak, hogy legyen miböl enni adni a csaladnak.
NATO orszagkent ugyis vannak amcsik meg ilyenek repulökkel magyarban (ha meg nem akkor majd lesznek), hagyjatok örajuk a legtersertöket. :-)
Azok ugyis szeretnek bohockodni a levegöben amig el nem csapnak egy-ket sifelvono drtokötelet :-)
Előzmény: lms (3938)
lms Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3938
Halottember szerint nem kell legiero, a NATO szerint viszont kell, szoval nem lehet meguszni, meg akkor sem, ha az intenziv osztalyon dolgozo noverek jobban megerdemelnek ezt a penzt.

A foldi celok elleni tamadasra viszont nincs szukseg, szvsz. Az tenyleg csak haboruban kell. A navigacios hiba miatti legtersertokre meg pont jok lesznek a feltuningolt MiG29-ek nem? Es szep is a gep, latvanyosan lehet vele legiakrobatikazni stb. Sok ketuleses gep kell, es akkor ujgazdagekat is be lehet tanitani a vadaszrepules szepsegeire, jo penzert.

Előzmény: Jago_ (3936)
Eplay_ Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3937
Hali!

OFF, akit nem erint, bocsanat, de csak ide fer:
Fodor ott volt, tegnap, legalabb Ot erdekelte a dolog. Megnezte a ceglediek ujitasait is, amit a majdan felujitasra kerulo gepekbe szannak. Az eloado nemetul beszelt, a tolmacs meg halkan. Valami olyasmit veltem kihallani a hangjabol, hogy az egyik (jelen levo) pilotanak a felujitott MiG-gel mar vagy 1000(?) ora repult ideje van. (Annyi repules nincs is! :-)) ) A mai ujsagokban olvastam olyan cikket, hogy "A kormany es a hadugy titkolozik a tegnapi kecskemeti MiG-bemutatorol. Egyik fel sem adott ki nyilatkozatot." Hat, ha nem jelntek meg, nincs mirol nyilatkozni :-|
Egyebkent szerintem tevhit az, hogy a hangsebesseget szinte alig lehet elerni MO. teruleten. Kerdeztem errol hajozokat, szerintuk boven eleg az orszag terulete hangsebesseg feletti repulesekre. Debrecen kornyeken szoktak lassitani, ott lehet hallani a hangrobbanasokat. Errol volt egy erdekes tortenet, majd leirom (ha nem zavar senkit).
ON

bye

Jago_ Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3936
Halottember: Te tenyleg komolyan gondolod ezt, hogy legvedelmi rendszert allitsunk fel legiero helyett?
Eppen azert csodalkozom ezen, mert te magad is nem keves ideje katona vagy, es biztosan tudod, hogy mondjuk egy legvedelmi rendszer kozel sem tud akkora hatasfoku lenni, mint egy jol megszervezett(ha kicsi is) legiero.Peldaul a rendszeres hatarserteseket nem lehetne rendezi, turni kene, hogy itt repkedjenek felettunk a Szerbek, meg a Romanok "navigacios hibabol" adodoan. Szerintem mindenkeppen kell egy legiero meg akkor is, ha kicsi az orszag.Nem kell MiG-25ost venni, mert tenyleg nem lehet a sebesseget kihasznalni, de valami kell. Valami, ami gyorsan tud reagalni, minel olcsobb, es nem utolsosorban esetleg foldi tamogatasra is alkalmas. Mert ez a nehany 29es, amibol altalaban ugy 30%(9-10 db) hadrafoghato ismereteim szerint, elfogovadasznak "tokeletes", de a foldi csapasmero kepessege a 0hoz tart.

Hokuszpok/Fuhur: nemtom melyikotok irta, hogy a leszallasnal nagy magassagbol bejovetelkor problemai vannak a lebegtetessel. Nos, en nemigen szoktam a magmerot nezni 50m alatt es a kilebegtetesnel meg foleg nem. Az teny, hogy az ember elszokik nagy magassagban a foldkozelsegtol, de nekem altalaban nem okoz leszallasnal problemat.

Előzmény: Halottember (3935)
Halottember Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3935
Igazabol nem ertem...most sajat magadnak beszelsz ellent?
En is azert mondtam azt amit mondtam mert tudom/lattam, hogy Magyarorszag nincs ugyan azon a gazdasagi szinten mint pl UK vagy USA & Co.
Ezert mondtam, hogy gazdasagilag jobban megerne egy modern legvedelem mint egy kinkeservesen eletben tartott legierö + legvedelem.
De öszinten belegondolsz meg földrajzilag is elegge adott a dolog. Mire Taszaron felszallsz es elkezdenel hangsebessegre gyorsitani mire belejönnel a feelingbe mar kapasbol Romania felett jarsz. Szoval kicsi orszag, nagy dolgokkal felszerelve, nem nyerö kombinacio.
Ezt a jozan esz logikam mondatja. Ha viszont mint katonai repulös nezem a dolgot akkor viszont sajnalom a Magyar katonai pilotakat akiket olyan keves repora szammal "kinoznak".
Előzmény: hókuszpók (3933)
Csokis Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3934
Nem az a baj, ha egy katona-politikusnak mezogazdasagi vegzettsege van (nezd meg nyugaton, ahol mar lement egy-ket kormanyvaltas, milyen valtozatos posztokon jelennek meg a faszik oktatas-belugy-notanacs-apja izeje). A gond az, ha nem tudja, milyen tanacsadokat valasszon.
Előzmény: hókuszpók (3933)
hókuszpók Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3933
Eplay:

Ez várható volt, hogy honvédelmi szakembereink rá sem b@sznak a Mig-re. Aranyos helyzetet szül ,ha agrárvégzettséggel kell a repülőkről dönteni. ( Majd mi is vetünk búzát) Emlékeztek a narancskutató intézetre? Ott van a Kossuth téren (ez felháborító).
Tööben legalább elmentünk volna jelen topic látogatói közül, legalább megnézze valaki a gépeket. Mennyit repültek egyébként?

Halottember: nem akarlak megsérteni de könnyű nyugatról beszélni a magyar valóságról, próbálj meg itt élni, repülni , lakást építeni , gyereket vállalni. Majd akkor megtudod, hogy is áll országunk. Különben írásaidat szívesen olvasom. Később ,ha kedved tartja kiadhatod őket. Én biztos megvenném.

Hal 9000: iskolakörözés közben sosem jártam így, csak nagy magasságból ereszkedve tényleg korábban lebegtettem ki.

Jó hétvégét mindenkinek.

(ui: homokot Homokira, igazatok volt)

Előzmény: hal9000 (3926)
fuhur1 Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3932
Szia Hokuszpok!

Ha magasrol jovok, akkor hasznos a magmero. Pontosan, amit itral, van, hogy mar 100 m-en le akarok szallni. Sot volt mar ugy is, hogy atstartoltam mert tul hosszura sikerult volna. Ertsd ugy, hogy az 1200 m-es palya masik vege lett volna, ha nem hoszabb. Szoval a magasrol torteno gyors ereszkedeseknel ez mar elofrdult velem, de megtanultam, hogy akkor tessek nezni a magmerot.

Tavoknal viszont bejon egy masik problema. Ha nagyon skubizod a magmerot, meglepodsz, mert mondjuk nalunk a repter magasabb mint az Alfoldon. Ha pl. atrepulok Dunauj-ba, az 200 m-el lentebb van.

Delutan 2-3 korul a legintenzivebbek a termikek. Pont akkor kell neked tavval probalkozni? A szeptemberi atlagod nem rosz. Sajna en nem dicsekedhetek ennyi idovel, viszont ami a bena leszallasokat alleti, szerintem nekem tobb van. Ujabban azt vettem eszre magamon, hogy ellinkeskedem a veget. Nem gyorsitok elegge (raerunk meg, farasztos, beszelgetek az utassal, stb) aztan jon egy pattanas a foldon, ami felebreszt. Remelem ez elmulik, mert igy baj lehet belole.

A ho engem nem zavart. Nekem sarga si szemuvegem van, azon at nem volt tul fenyes a taj. Egyebbken van meg valami ami nekem baromira tetszik. Neha szoktunk atrepulni Csakvarra. Cca 40 perc. Ott van egy baromi nagy beton palya. Ha "jol" csinaLOD -EGY KICSIT GYORSABBAN ERSZ FOLDET- (beragadt a CAPS), akkor nyikkan a kerek. Akar a nagyok!

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3923)
Halottember Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3931
F7 palyajat takaritjak es jegtelenitik. Az egyik palya az futhetö de azt csak veszesetben kapcsoljak be.
Mind ettöl fuggetlenul elöszokott fordulni lecsuszas. Erre leginkabb a kezdö vadaszpilotak hajlamosak akik az elsö teluket elik meg a legierönel aktivan. Nekik szokasuk az, hogy leszallas utan szokasos modon tipornak feket es akkor mint az auto szepen elkezdenek csuszni. Ha megremul a srac akkor megjobban tiporja a feket es akkor mar el is asta magat mivel a gep kapasbol ki is pördul. Ilyenkor nagy ejnye-bejnye es 1 het eltiltas szokott jarni.
Nem emlekszem, hogy valaki Herculest kipörgetett volna....de ha megtörtenne akkor az illetönek en elöttem kell szamot adnia a dologrol azt pedig sokan nem tartjak nyari udulesnek :-))))))))
(na azert ennyire nem veszes a dolog csak en alapban mindig mergesen nezek es ezt masok ugy fogjak fel, hogy eppen örajuk vagyok merges. :-) )
Előzmény: lms (3929)
Halottember Creative Commons License 2000.09.29 0 0 3930
Sajat velemenyem szerint (ebböl elöre latom uvegdobalas lesz :-) ) Magyarorszagnak nincs szuksege legieröre.
Egy "önvedelemre" berendezkedö haderönek felesleges a legierö mivel az nem közvetlen önvedelmi fegyvernem. En ha a magyarok helyebe lennek leraknam a legieröt es egy modern legvedelmi rendszert allitanek fel helyette. Egyszeri költsegben lehet, hogy több lenni mint a legierö egy evre viszont hosszabb tavon kifuzetödöbb lenne.
Előzmény: lms (3928)
lms Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3929
A legvirgoncabb Halottember irja:
Hoban leszallas az egeszseges. :-)

Mi a szosz, csak nem leesett nalatok az elso ho...?

Tenyleg: a kozforgalmu reptereket egy darabig takaritani probaljak, ha nem megy, bezarjak. De mit csinalnak a katonak? Haboruzni minden idojarasban kell. Vagyis sose kell, de megis. BTW, egyik legvacakabb repulos elmenyem volt, amikor tavaly februarban Brusszelben szallingozni kezdett a ho, a belgak (tudom: pont annyi belga van mint csehszlovak) temerdek jegtelenitot kentek a varakozo gepekre (oriasi zold tocsak voltak a gepek alatt), aztan amikor mar ugy 5 centi ho leesett, lezartak a repteret. Mi meg hajnal kettoig alltunk sorban, a meg nalunk is faradtabb utaskiszolgalokat zaklatva az atbook-olasert es egy szallodaert (az utobbinak keves hasznat vehettuk: a taxikuponokert nem nagyon lelkesedtek a brusszeli taxisoforok es vegul kb hajnali 5-re jutottunk agyba).

Előzmény: Halottember (3918)
lms Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3928
50 ember volt meghívva. 4 jött el (azaz négy)
Hat ez eges.

    (igaz, az se jobb, mint amikor a ketnapos konferenciara meghivottak mindegyike pozitiv valaszt kuld, a szervezo meg gondban van mert nincs szallas es a vendegeket kenytelen kettesevel elszallasolni...)

De inkabb szomoru.
Nem jott be Takilaci tippje...? Azt sugallta par hete, hogy penzugyi szempontok alapjan a felujitott mig29 verhetetlen - a tobbi ajanlat nagysagrenddel dragabb. Maganvelemenyem szerint egy ekkora orszagnak NATO tagkent csak a minimum kotelezo legierore van szuksege. Vagyis fektessunk be minel kevesebbet, de a pilotak ropkodhessenek normalis oraszamban.

Előzmény: Eplay_ (3927)
Eplay_ Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3927
Hello!

Ma voltak Kecskeméten a Honvédelmi Bizottságtól, megnézni a németek felújított gépeit. Két német MiG29 volt itt, egy harci és egy oktató. Az oktató nem volt a legszebb állapotú, kb. a milyeinknek megfelelően nézett ki; a harci viszont nagyon "gyári" volt. Új benne a rádió, mérföld-rendszerű órák (metrikus helyett), megnövelt hatótávolság és kevesebb karbantartás.
A h.bizottságról csak a következőket mondanám:
állítólag 50 ember volt meghívva. 4 jött el (azaz négy). Szabó János úr sem jött el (bár tegnap még úgy volt, jön). Akik itt voltak, _szerintem_ nem nagyon foglalkoztak a dologgal, csörögtek a telefonok, egy úr pedig felállt és távozott az elején. Szerintem a németek nagyon kitettek magukért, minden kérdésre feleltek, jó volt a bemutatójuk; a tapasztalatok is kedvezőek a felújított gépekkel. Egyetlen dolog, ami náluk is probléma: az alkatrészhiány.
Egyébként a két német gép 3 póttartállyal egy-az-egyben jött.

hal9000 Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3926
Hókuszpók:
Magasságról, amikor tanultam repkedni egyszer kipróbáltuk, milyen jó magasan rodeózni, utána mondta az oktatóm, figyeljem meg el fogom b.ni a leszállást. (na majd én megmutatom!!!) Szóval final, aztán lebegtetés aztán estünk vagy fél métert....
Szóval ha az ember magasan jár és nincs hozzászokva, akkor szinte mindenki magasan lebegtet....
Tu244: Én is kipróbálnám szivesen :-)
Előzmény: hókuszpók (3923)
Sintér Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3925
Nem tudom, milyen lehet a zajszintje a MiG-23-nak, de szerintem a szabvány pilótasisak, benne a "fülessel" mindezt megoldja... Egyszer volt egy ilyen csákó a fejemen, zajvédelmi szempontból kitűnő - egy sárkányrepülőé volt. :-)
Előzmény: hókuszpók (3923)
DonQuijote Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3924
Sziasztok,

22-én jöttek vissza a szüleim New Yorkból a Malévvel. Már ott voltak a reptéren, amikor megjött a gép Budapestről, és azt mondják, hogy a pilóták, akik a visszaúton vitték a gépet, megszólalásig hasonlitottak azokra, akik hozták. A stewardessek is nyúzottak és morcosak voltak hazafelé.
Lehet az, hogy ugyanaz a személyzet hozza vissza a gépet New Yorkból? (a stewardessek miatt nem is aggódom, de a pilóták!?)

hókuszpók Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3923
Hello!

Mi azért mennénk azon a tu 244-en ugye?
Ha már más épen megúszta akkor nekünk is sikerül. Múltkor egy iskolakörre felvittem egy volt vadászpilótát ő azt mondta , hogy a gépem hangosabb mint egy Mig 23. Azért ezt nem hiszem el.
Tud e valaki arról ,hogy belül egy vadászrepülő mennyire hangos, pl utazósebességen, de nem a db-re vagyok kíváncsi hanem valami összehasonlítási alapra?

Fuhur: Tegnap is repültem, távra akartam menni de 3órakor olyan termikes, dobálós ( a varió úgy ugrált, mint egy techno disco kivezérlésmérője a decken) volt a levegő ,hogy csak egy félórát röpködtem de( mindkét karomban izomláz lett) feladtam mert csak dobált és egy termiket sem lehetett megfogni igazán, meg nem igazán volt tiszta az idő, pl 15km.- ről alig láttam a repteret, ezért visszamentem és leszálltam. Majd vasárnap megint repülök de akkor csak iskolakörözök , ha úgy jön ki.
szeptember: 8 felszállás, 3.5 repült óra, 37l. benzin, 1 béna ( rövid) leszállás a magasságmérő miatt.

egyébként egész évben repülnék, hóban is, állítólag zavaró, hogy vakítóan fehér.

Te nem érzed úgy hogy ha pl 1000 m-ről jössz be leszállni 50 m-t mutat a magaságmérőd de mintha már lent lennél.

üdv.

Előzmény: fuhur1 (3917)
zolibá Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3922
Halottember:
Köszi a választ a gyorsító rakétákról.

A volt Szovjetunióban már régóta terveztek 500 feletti utasszámra repülőgépet. (Anno még láttam is valami tervrajzot róla) A megvalósítást viszont megakadályozta, hogy a gazdaságos gyártáshoz legalább tizenegynéhány darab megrendelésre lett volna szükségük, amit nem kaptak meg. Olvastam valahol, hogy valóban Oroszországban foglalkoznak a gondolattal, hogy a programot felélesztik.

Másik hír: A Volga-Dnepr légiszállító vállalat szívesen üzemeltetne légiszállításra AN-225 (250 tonna terhet képes szállítani) gépeket. A probléma egyenlőre az, hogy a gépből egyetlen összeszerelt példány van csak, a cégnek pedig legalább 2 kellene. Lehet, hogy megoldják a problémát, mert az Antonov gyárban van egy félig összeszerelt, lekonzervált szerkezet. Mivel az Antonov maga is 34 százalékos részvényese a Volga-Dnepr cégnek, érdekelt a dologban. További terv, hogy az új AN-70 típus polgári, AN-70T névre hallgató változatát is a cég vezetné be a világpiacon.

Halottember Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3921
Mi van ez akarna lenni az orosz valasz a A3xx vagy a 747 delux-ra? 600-1000 utas.
Előzmény: hal9000 (3920)
hal9000 Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3920
Találtam egy szöveget:
Tu-244/Tu-2000 - very large transports (600-1,000 seats) and supersonic and hypersonic passenger aircraft. it's a joke :-) of foreign folks.
300 passengers, 9,500km range. Planned new engines for liquid gas (-156° Celsius). Projected to 2010..2015 years.
Another data for Tu-2000 - experimental air-space-craft with aerial launch. 1980s
hal9000 Creative Commons License 2000.09.28 0 0 3919
Akkor mégiscsak leporolják a TU-144-est?
Újlaki bácsi, nem voltak olyan problémák, hogy túl közel voltak a hajtóművek egymáshoz?
És ki fog repülni 4000 dollárért Tupoljeven?
Előzmény: lms (3915)
Halottember Creative Commons License 2000.09.27 0 0 3918
Hoban leszallas az egeszseges. :-)
Nincs az az isten ami megtudjon fogni 1500m-es fekuton.
Par eve egy AJ37 Viggen korcsolyazott le a palyarol. Leszallas utan a srac ratiport a fekre mint a filmekben. Kapasbol csuszott le az utrol mint ahogy az autok szoktak csinalni. :-)
fuhur1 Creative Commons License 2000.09.27 0 0 3917
Hali!

Irigyellek a sok repulesert. En iden igen keveset repcsizem. Gyenge evnek latszik.

A trabi kerdesben igazad van, mert tunning ide vagy oda, ha ketten voltunk nyomni kellett, hogy fenn maradjon. Nyilvan ennel a motornal nem a hosszu elet titka az 5000-6500 fordulat folyamatosan.

Hoban repulter mar? En mar egyszer (ket eve) probaltam. A hidegtol eltekintve nagyon tetszett. Ha iden osszejon megint szeretnem.

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3914)
L. W. Creative Commons License 2000.09.26 0 0 3916
Oppsza! És (tudom, mondatkezdet) vajh annak is stószban lesznek a porszívói? Nem a McBíz6óság alapja, ha igen...

(L.)

Előzmény: lms (3915)
lms Creative Commons License 2000.09.26 0 0 3915
Jeee... egy aviation news oldalon talaltam tok veletlenul:

"An updated version of the Tupolev Tu-144 supersonic passenger jet, the Tu-244, could be flying by early in the next decade, according to Reuters. Though the Russian government will be hard-pressed to pay for the R&D, Tupolev says it is hoping to get some financial support from the Boeing Co."

Előzmény: hókuszpók (3914)
hókuszpók Creative Commons License 2000.09.26 0 0 3914
Hello!

Kár ,hogy elmentél mert qrva jó volt az idő tegnap is egy csomót repültem.
A trabantra úgy gondoltam ,hogy sokáig mentél teljes gázzal.
üdv.

Előzmény: fuhur1 (3910)
dpbymqn Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3913
Peldaul:

http://www.laudaair.com/e/ueberuns/flotte/ipix/ind
ex.asp

Tetszenek az ipix kepek.

/dobyman

Előzmény: szasza_hungary (3912)
szasza_hungary Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3912
Sziastik!

Tudna vki a Lauda Airről küldeni adatokat, történelmet stb..

Köszi
Szabi

Mézga Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3911
Halihó mindenkinek!

Látta-e valaki az m1-en vasnap a Századunkc. műsort. Volt benne egy repülő szerkezet, amely a következőképpen nézett ki:

Átlagos törzs

Szárny helyett egy vasváz, nem volt semmivel borítva.

A vázak végén egy-egy motor, légcsavarral.

Az egész úgy nézett ki, mint egy repülő, repült is, de nem voltak valódi szárnyai.

Látta valaki? Mi a fene lehetett?

Mézga

fuhur1 Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3910
Szia!
Most epp Nemetorszag igencsqak eszaki reszen vagyok (Wilhelmshaven), de sajna kocsival jottem. Epp remeg kezem labam mert megallas nelkul jottunk le (fel) ketten.

Ami a trabant mocit illeti, nallunk is van egy viszonylag kis tunninggal. Azzal minden OK. Altalaban egyedul repul a srac, neha kisebb utast is visz.

"Sajátod volt a trabi, vagy az oktatóé? Biztos nyomtad neki. "
Persze, hogy nyomtam. Anelkul az nem akart felszallni!
Az enyem sajat volt es oltari nagy tunning. 6500 -ot porgott!!! Sokat repultem vele utassal is, de mindig repterrol repterre, mert mint mondottam az uzembisztonsaga nem volt az igazi.

A motornelkuli leszallassal kapcsolatosan nemigen tudom megmondani, hogy hol kezdem a harmadikat. Attol is fugg, hogy en allitottam le vagy magatol allt le a dog. A masik ok a magassag nemismeretenek, hogy allo motornal, de jaronal sem, nem nezem a muszereket leszallas kozben. Akkor mar a leszallojelet nezem, a sujjedesemt probalom meghatarozni -raerzessel-, es amikor ugy gondolom, hogy most, akkor fordulok. Ha all a motor -magatol allt le-, akkor lehet, hogy nem is csinalok negyediket, hanaem egy nagyobb ivvel osszemosom az utolso ket fordulot. Fugg a szeltol, a forgalomtol, a nap allasatol, a kedvemtol, meg mit tudom en meg mitol. A lenyeg nalam az, hogy a kepzeletbeli negyedik utan meg legyen akkora magassagom, hogy biztonsaggal tulrepuljek a lesszallo jelen. Innen mar a trapez huzasaval allitom be a sikloszoget ugy, hogy meg legyen a megfelelo sebessegtartalek. Nalunk eleg szenya a finel, mert surun elofordulnak learamlasok. Ezeket allo mtorornal csak a sebessegtoblettel lehet kivedeni.

Ami repter feletti emelkedest illeti, az sajna nalunk nem jarhato ut. Eleg nagyforgalmu. Sok a vitorla es a kismotoros gep. Raadasul a vitorlak zome novendek, iskolakort repulnek es nincs radiojuk. Persze ha lenne se nagyon hasznalnak. Igy aztan a hosszufalon el kell dontened, hogy kisorols es mesz a dolgodra vagy harmadik, negyedik fordulo es leszallas. Az nagyon rosszul venne ki magat, ha negyedik utan ugy 200-on athuznek a repter felett. Enyhen szolva le lennek dorongolva. Ha jobban belegondolok joggal. A repter kornyeke viszon nem tul alkalmas a leszallasra. Szolo, hepe + hupa, stb. A repter ugyan 1200 meter, de 15-os iranyban 200 meter magas hegyek kezdodnek. Jobb hamarabb kifordulni, mert eleg turbulens tud lenni a repter vege.

Megyek alaudni.
Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3908)
fuhur1 Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3909
Szia!
Most epp Nemetorszag igencsqak eszaki reszen vagyok (Wilhelmshaven), de sajna kocsival jottem. Epp remeg kezem labam mert megallas nelkul jottunk le (fel) ketten.

Ami a trabant mocit illeti, nallunk is van egy viszonylag kis tunninggal. Azzal minden OK. Altalaban egyedul repul a srac, neha kisebb utast is visz.

"Sajátod volt a trabi, vagy az oktatóé? Biztos nyomtad neki. "
Persze, hogy nyomtam. Anelkul az nem akart felszallni!
Az enyem sajat volt es oltari nagy tunning. 6500 -ot porgott!!! Sokat repultem vele utassal is, de mindig repterrol repterre, mert mint mondottam az uzembisztonsaga nem volt az igazi.

A motornelkuli leszallassal kapcsolatosan nemigen tudom megmondani, hogy hol kezdem a harmadikat. Attol is fugg, hogy en allitottam le vagy magatol allt le a dog. A masik ok a magassag nemismeretenek, hogy allo motornal, de jaronal sem, nem nezem a muszereket leszallas kozben. Akkor mar a leszallojelet nezem, a sujjedesemt probalom meghatarozni -raerzessel-, es amikor ugy gondolom, hogy most, akkor fordulok. Ha all a motor -magatol allt le-, akkor lehet, hogy nem is csinalok negyediket, hanaem egy nagyobb ivvel osszemosom az utolso ket fordulot. Fugg a szeltol, a forgalomtol, a nap allasatol, a kedvemtol, meg mit tudom en meg mitol. A lenyeg nalam az, hogy a kepzeletbeli negyedik utan meg legyen akkora magassagom, hogy biztonsaggal tulrepuljek a lesszallo jelen. Innen mar a trapez huzasaval allitom be a sikloszoget ugy, hogy meg legyen a megfelelo sebessegtartalek. Nalunk eleg szenya a finel, mert surun elofordulnak learamlasok. Ezeket allo mtorornal csak a sebessegtoblettel lehet kivedeni.

Ami repter feletti emelkedest illeti, az sajna nalunk nem jarhato ut. Eleg nagyforgalmu. Sok a vitorla es a kismotoros gep. Raadasul a vitorlak zome novendek, iskolakort repulnek es nincs radiojuk. Persze ha lenne se nagyon hasznalnak. Igy aztan a hosszufalon el kell dontened, hogy kisorols es mesz a dolgodra vagy harmadik, negyedik fordulo es leszallas. Az nagyon rosszul venne ki magat, ha negyedik utan ugy 200-on athuznek a repter felett. Enyhen szolva le lennek dorongolva. Ha jobban belegondolok joggal. A repter kornyeke viszon nem tul alkalmas a leszallasra. Szolo, hepe + hupa, stb. A repter ugyan 1200 meter, de 15-os iranyban 200 meter magas hegyek kezdodnek. Jobb hamarabb kifordulni, mert eleg turbulens tud lenni a repter vege.

Megyek alaudni.
Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3908)
hókuszpók Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3908
Hello!

Lehet ,hogy sokáig írt levelem a házi rendszerben tűnt el mert akkor a szerver rosszalkodott.
A tartalma az volt, hogy a www.landings.com- lapon találsz egy csomó ul.-es dolgot,
sajnos angolul, de hát a világnak még meg kell tanulnia szép nyelvünkön.

Ha kinézek az ablakon akkor gyönyörű az idő, lehet repülni, szerintem mind a 8 géptulajdonos
kint lesz ma a reptéren.
Egyébként itt is van egy Trabi motorosgép( de széria, no tuning) a gép igy elég megbízható, a tulaj nem megy ki a reptér légteréből vele, és max 0.5 varióval tol. Persze jól repül és keveset fogyaszt. A másik trabival nem repültek még, mert az első iskolakörön leállt. Úgyhogy az csak a helyet fogja. Lám, lám mire jó a trabant motor úgy tudom, hogy harckocsicsőrlőmotornak lett tervezve és a végén repülőgépet hajt............Neil Armstrongék is használhatták volna ha a holdra viszik. Sajátod volt a trabi, vagy az oktatóé? Biztos nyomtad neki.

Ha, motor nélkül szállsz le milyen magasan kezded a 3.fordulót? (utas nélkül) Nekem 130m az ideális.
Ja a motorleállás , légtérbe csak 400m felett menjél ki, addig kerülj egyet a reptér felett.
Mekkora a repteretek? Itt egy jó nagy orosz katonai reptér van, sőt kunmadarason még nagyobb és nem használja senki.
üdv.

Előzmény: fuhur1 (3886)
Halottember Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3907
Hej

Van olyan amire raszereltek olyant is (EC-n nincs).
De ez meg egy korabbi idöre megy vissza amikor eredetileg ezeket az inditoraketaval felszerelt gepeket (2 db keszult eredetileg) egy kulönleges es specialis feladatra talaltak ki. A cel az volt, hogy le es felszalljon egy focipalyan. Biztos emlekeztek a Teherani tuszejtesre amikoris amcsikat tartottak fogva ott egy futballpalyan. Na azok kiszabaditasara terveztek azt a rendszert es 2 db gepet alakitottak at a celra. Viszont a sors ironiaja, hogy soha nem kerultek bevetesre a gepek mivel a tuszokat elengedtek par nappal a bevetes elött.

Előzmény: zolibá (3906)
zolibá Creative Commons License 2000.09.25 0 0 3906
Sziasztok! Ismét itt. :-)))

Vitorláztam kicsit. Na nem kell megijedni! Csak a Balatonon. :-)))

Újlaki: Üdv ismét a fedélzeten!

Halottember: A repülőgép hordozóról történő felszállásra nem használhat a C-130 szilárd hajtóanyagú gyorsító rakétát (A fedélzet borításának biztos nem tesz jót. :-) )? A Blue Angelsről szóló videón szerepelt ez a metodus. A köteléket kísérő, technikai cuccokat szállító gép bírt emelkedni így kb 40-45 fokos szögben.

Halottember Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3903
Hat igen ez lett vegulis az amiert soha az eletbe nem lett Hercules rendszeresitve mint rephordozon szolgallo egyseg :-)
Egy dologra jöttek ra: ha Hercules van a fedelzeten akkor meg az emberek is lapjaval fernek csak el mellette.
Ugyhogy nekem is mindegyik latogatasom a rephordozokon kb addig tartott amig feltankoltak aztan utanna hajra.
Amugy katapult nem volt (meg szerencse, ott szakitotta volna le a futomuvet az elsö meteren!) viszont felszallas kevesbe volt elvezetesebb a pilotafulkeböl mint a leszallas. Videon visszanezve viszont latvanyosabb volt.
Kepzeld el a latvanyt ahogy lassan elkezd gurulni a gep majd egyszercsak elhagyja a fedelzetet es avval a tempoval eltunik a fedelzet szintje alatt.........aztan par masodperccel kesöbb ujra elöbukik akkor mar hatarozott emelkedessel.
En reszemröl ezt nem eltem meg ennyire latvanyosnak mivel csak azt ereztem, hogy alacsonyabbra kerultem mint a fedelzet maga es szepen kiszinteltem a gepet. Majd amikor meglett az elegendö sebesseg az emelkedeshez akkor hajra.

Szoval a Hercules csak addig van a fedelzeten amig pisi-kaki meg tankolas aztan huz tovabb mert addig a fedelzet teljesen hasznalhatatlan.
Ha jol tudom ilyen leszallast csak bekeidöben csinalhatunk.

Előzmény: Újlaki (3898)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3902
Azelőtt a Ladámban volt egy variométer. A Hármashatárhegyről - stílszerűen - lefelé 1,5 m/s-ot tudtam kihozni belőle. Már nem használom, de valahol még biztosan megvan.

De volt egy nagyobb darabom is. Elsős voltam Kijevi Légiforgalmi Egyetemen, még éppen épült a kerítés az új épületek körül. Valahol az udvaron hevert kidobva egy csillagmotor egyetlen hengere. Olyasmi, mint egy motorkerékpár motorjának a hengere, bordázott, csak éppen egy kicsit nagyobb: nem akarok hazudni, de emlékeim szerint közel fél méter volt a belső átmérője.

Tihamér barátommal ketten, majdnem megszakadva cipeltük haza éjjel a kollégiumba, már nem tudom, hogyan játszottuk ki a portás éberségét. Lelki szemeim előtt egy csodálatos, soha nem látott virágtartó szerepelt... kicsit megerősített födémmel majd felépülő házamban.

Ráadásul váratlan lehetőség kínálkozott a zsákmány hazaszállítására: februárban végeztek az akkori hatodikosok (öt és fél éves volt a képzés). Egyikük - nevét övezze a jótékony feledés homálya, ma ugyanis az illető egyetlen katonai repülőgépgyárunk tulajdonos-vezérigazgatója - említette, hogy ingóságai hazaszállítására konténert rendelt az SzZsD-től, ami a MÁV ottani megfelelője. Kaptam az alkalmon, és megbeszéltem vele, hogy mellékesen hazaküldi az én virágtartómat is. Kék foltok, sebek és több deciliter izzadság árán el- és feljuttattam az ereklyét az ő kollégiumi szobájába. Már látni véltem jövendő télikertemben a vendégek irígy csodálatát kiváltó növénykompozíciót és tartóedényét... amikor is pár nap múlva a derék ember közölte, hogy megijedt, és nem merte betennia konténerbe a nehezéket. Kedv- és reményvesztetten hagytam elporladni a szerzeményt; bár el tudom képzelni, hogy szídták a magyarok ... édesanyját, akiknek meg kellett aztán szabadulni a darabtól.

Előzmény: Hamster (3901)
Hamster Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3901
Én se dohányzom, viszont már mióta keresek egy műhorizontot papírnehezéknek; de csak nem találok, senki se veszi komolyan, amikor megkérdezem, és hozzáteszem, hogy nem vízszintezéshez lesz, úgyhogy nem kell működnie... Tényleg, van valakinek valami érdekesebb repülős szuvenírje, vagy személyes jellegű tárgyi emléke otthon (és most nem arra gondolok, hogy hazavitte az összecsukható poharat a Malév gépről a nyolcvanas években)? :)

Hamster

Előzmény: Újlaki (3900)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3900
Ha dohányoznék, biztosan egy turbina- vagy kompresszorlapát lenne a hamutálcám...

A vízbedobás egyébként nem ismeretlen az anyahajók legénysége előtt: a II. Világháborúban, ha kicsit durván szállt le valamelyik gép és kiment a futója, vagy enyhén szétszakadt a dekken, akkor nem tétováztak, ott állt a traktor felhúzott (bocsánat leeresztett) tolólappal, és már kotorta is be a roncsot a tengerbe, helyet csinálva a következő gépnek.

Amúgy már említettem, a legnagyobb gép, amely anyahajóra leszállásra van rendszeresítve, a Fokker F-28.

Előzmény: Hamster (3899)
Hamster Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3899
Eladják darabokban szuvenírnek. Gondolj bele: "Egy darabka a Herculesből, amely leszállt az anyahajón", valld be, te is szeretnél egy ilyen relikviát a vitrinbe! A légierő meg a bevételből vesz két új C130-ast... :)

Hamster

Előzmény: Újlaki (3898)
Újlaki Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3898
Nekem már csak egy kérdésem van: jó-jó, leszállt az a gépezet az anyahajón, de utána mi lesz vele? A hangárba nem fér be - már a liftről is lelóg -, a katapultra nem akasztható rá... Szétszedik? Felgyújtják? Beborítják a vízbe? Hazahajózzák és ledaruzzák?
Előzmény: Halottember (3896)
hal9000 Creative Commons License 2000.09.24 0 0 3897
Halottember:
Köszönöm a választ, láttam egyszer én is egy filmet olyan "életunt" /:-)/ pilótákról akik leszálltak C130-assal anyahajóra. Viszont nézvén ezt, két szóra csökkent a szókincsem : B@meg, lehetetlen! Nem dicsérni akarlak, de egy ilyen leszálláshoz, olyan szintű reptudás, biztos kéz, kell, hogy olyan már nincs is :-)))
ui:
A videót bámulva nem gondoltad ki ez a barom aki ilyeneket csinál egy ilyen géppel?????
Előzmény: Halottember (3896)
Halottember Creative Commons License 2000.09.23 0 0 3896
A hercules kezesbarany ha jol hasznalod. Összesen 8-an vagyunk akik valaha szalltak le herculessel rephordozora (most mar erthetö miert szidtam azt aki kampot tett az EC-re :-) ).
Hihetetlenul latvanyos dolog ez, en magam tatva nyitott szajjal bamultam a sajat landolasom amit ugy jatszottak vissza videon. Nem a sajat teljesitmenyem hanem maga a latvany ami ledöbbentett. Az embernek nem volt energiaja a dolog szepsegen elmelkedni menet közben.
Az utolso par metert a fedelzet elött mintha allva tette volna meg a gep.
Evvel total egyet ertek mert ott minden masodperc kb 2 oranak tunt a szamomra az teny!
Bevallom a rekordom (evvel nem vagyok egyedul mert mind a 8-an elegge lassan tudunk repulni) 90kts körul fekszik. Avval a teknikaval amit ott tapasztaltam ki a rephordozos leszallasnal fele olyan tavon megtudok allni mint masok.
Ezert hivtak mindannyiunkat Mozambikba iden tavasszal, kellett nekik valakik akik megallnak 300-400m hosszu uton C-130-val.

Masik kerdesre a valasz:
A gep GPS-vel van felszerelve valamint FMC is van benne. Olyan fejbevagoan nagy kulömbseg nincs civil es katonai dolgokban mindössze mas intersec pontokat hasznalunk es kesz.
Katonai beveteseken vannak a mozgo nav pontok ezek jelzik pl egy cel helyet vagy talalkozasi pontot stb. Talalkozasi pontokat ellenseges terulet felett mozgo nav pontokhoz kötik, hogy elkeruljek az esetleges lebukast majd pedig leegest.
Ettöl fuggetlenul meg a mai napig a legnagyobb reszet a katonai repulesnek a VFR teszi ki.

Előzmény: neofrix baszmacs (3895)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.09.23 0 0 3895
Halottember: Valóban kétértelmű amit írtam. Most már nálam a köny (Brian Lecomber: Az egyetlen esély), és ide gépelem nektek a drámai leírást, ami a kérdésemet ihlette:

Miközben a Herkules bedübörgött a repülőtér széle fölött, a krokodilállkapocs végképp bezárult. A motorok hangja hirtelen fülsüketítő visítássá változott, és a hetventonnás repülőgép élesen balra dőlt. Az egész repülőtér beleremegett a motordörgésbe, az őrnagy lassan leengedte a távcsövet, és földbe gyökerezett lábbal, tátott szájjal bámult felfelé: ponntosan a feje fölött a repülőgép roppant tömege szinte az égre függesztve, egy helyben állva pörgött szárnyvége körül. Semmilyen más gép nem tud ilyen lassan repülni. Most már bármelyik pillanatban áteshet, aztán hanyatt fordul és belecsapódik a remegő talajba.

Az idézett részlet dacára a könyv szakmailag sokkal jobb, mint ebben a kategóriában szokásos. A fordítást is olyasvalaki csinálta, aki látott már repülőgépet, a borítón látható vízfestménytől viszont eldobnád az agyad. Az USA-ban játszódó, kis motoros gépekről szóló könyv fedelén egy Góbé jön be leszállni, LHHH 31-re.

Előzmény: Halottember (3891)
hal9000 Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3894
Halottember:
Tavaly láttam egy c130-ast műrepülni, a Pozsonyi repülőnapon, utána órákig kerestem az állam, mert annyira leesett....
Két motor ment (el lehet választani a propellert a turbinától?) és amiket művelt vele az ipse :-))))
Kezesbárány a c130?, vagy nehéz vezetni? Vagy egyik sem?
Mi alapján navigáltok bevetés során? (van nálatok GPS?), vagy valamiféle (b737-esen) is használt innerciális navigációs rendszer segítségével?
Kösz:
Hal9000 (SJQ)
Előzmény: Halottember (3891)
Husky Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3893
Üdv !

Holnap indulok a föld másik oldalára.

14.30 Bécsből a Malaysian Airlines Boeing 777-esével Kuala Lumpurig onnan meg szintén Malaysian Airlines -szal Sydneybe de már Boeing 747 -el. Vissza majd két hét múlva ugyanigy.

Beszámoló természetesen lesz !

Bye

lborli Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3892
Köszönöm szépen Feri!
Igérem figyelni fogok! :-))
Előzmény: luc72 (3866)
Halottember Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3891
Hat relativ az a "lassan kepes repulni". Öszinten nem igazan ertem mert elegge ketertelmu a "lassan kepes repulni" dolog.
Ha a max sebessegre gondolsz, hogy az lassu akkor az tenyleg nem olyan fejbevagoan nagy. Ha takarekosan akarsz csikot huzni akkor kb olyan M0.55 köruli sebessegröl van szo (6000m magasan).
Ez vegulis nem a leggyorsabb de azert valahogy megse allnek az utjaba ha szabadna valasztanom. (Kenyai csirkek sem igazan szivleltek a sebesseget pedig akkor csak 80kts volt)
Ha ugy erted a "lassan kepes repulni" dolgot, hogy milyen lassan repul a gep ateses nelkul akkor viszont azt kell, hogy mondjam a meretehez kepest meglepöen lassan. Szoval olyan 110kts körul az idealis de lenyomhatod 100kts-re is ha ugyes vagy. Viszont ha nagyon mereszkedsz akkor 100kts ala is tudod vinni bar arra mar a gyartok azt mondtak keptelenseg. Persze a gyartok nem pilotak voltak ugyhogy ezt nem kell keszpenznek venni. :-)
Előzmény: neofrix baszmacs (3890)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3890
Halottember, egy épületes könyvben (Egyetlen esély - pilóta kidőlt, az utas, egy ápolónő hozza le a gépet) azt olvastam, hogy a C130 valami roppant lassan képes repülni. Mivel azóta sem találtam róla adatokat, megmondanád, mi lehet az a nagyon lassan?
Előzmény: Halottember (3889)
Halottember Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3889
Hehe ezt a hp-t nem is lattam. :-)
Jo latni igy összegyujtve a Herculeseket egy csoportba. Kezdve a Whit Lady-vel majd a hires 842-es amit szerintem joparan leanyaztak mar az egröl mivel oktatasra hasznaljuk. :-)
EC-130R-t nem fogod sehol sem megtalalni mivel tilos rola fenykepet kesziteni.
Ne engem kerdezz, hogy miert van ez igy nem en hozom a biztonsagi kerdeseket.
Velemenyem szerint baromsag a dolog mert annyiszor lefilmeztek mar minket is meg a többi Aviano vagy Bagdad felett keringö EC-t, hogy abbol mar lassan egy rövidfilmet lehetne kesziteni. :-)
Előzmény: fakezu (3887)
Hamster Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3888
Nna, kicsit félve teszem meg ezt a hozzászólást, de úgy ítélem, hogy picit ide is tartozik, reklámnak meg nem reklám, mert nem pénzért készült :) Nemrégiben egy jól sikerült repülés után jutott eszembe, hogy annyi mindent csináltam már életemben, képregényt még nem, és ezen változtatni kellene. Mi más is lehetne a képregény helyszíne, mint egy repülőtér? Szóval firkálgattam, és az eredményt most elétek tárom, a kritikákat örömmel várom, a pilóták pedig remélem nem sértődnek meg, ha az egész nem kifejezetten a political correctness jegyében készült... Akit idegesít a műfaj alapvető tompasága, vagy nemilyesmiért rakta a kedvencei közé ezt a topicot, attól duplán is elnézést kérek, ők ne is kattintsanak oda... :)


Klikkelj ide, ha nem tántorított még el a rajz :)


Hamster

fuhur1 Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3886
Szia Hokuszpok!
Mifele levelrol beszelsz? Se itt, se e-mailban nem kaptam semmit.
Egyebbkent az en motorom is kb 100 oras, es vadi ujan vettem. Egyenlore nincs vele semmi problema. Hacsak a 13-15 liter/ora fogyasztas nem az. A leallasrol meg annyit, hogy elotte trabant motorom volt. No, igen! Az leallt. Az elso egyedulrepulesem is motorleallas miatt ert veget. Szoval csak azt akarom mondani, hogy ugy tanitjak, repulj ugy, ha leall a motor, legyen hova leszallnod. Valojaban ez a start utani par percben nem teljesitheto, foleg egy rovid repter eseteben, de utana mar csak a pilota fegyelmezettsegen mulik. Nem allitom, hogy en mindig igy repulok, de ez az igazsag.

Azt a levelet probald meg elkuldeni megegyszer, hatha elveszett a nagy ut soran.

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3882)
Halottember Creative Commons License 2000.09.22 0 0 3885
Hej

Most jutott eszembe, hogy volt aki feltett kerdest es elfelejtettem ra valaszolni. A kerdesre emlekszem de lusta vagyok visszanezni ki kerdezte, sorry.

Szoval valami olyasmi volt, hogy az EC-130R az melyik tipushoz tartozik vagy ilyesmi.
AZ EC-130R egy hybrid szulemeny. Isten igazabol meg a C-130H console-ra epitettek de elegge hatarozott benyomasok vannak mar a C-130J (Hercules 2) modelböl is.
Ilyenek pl a 80%-ban atalakitott pilotafulke, hosszabitott test, szelesebb fesztav es termeszetesen 500le extra, hogy jol birja az alacsonyan valo manöverezest. Ezen kivul mind ket fajta legiutantöltö rendszer rajta van (kosaras, bombavetö), rephordozo kampot is tettek ra (azt utnem agyon aki ezt kitalalta ra!) masneven minden olyan dologgal meggyurtak ami kepesse teszi a fennmaradasat barmilyen helyzetben.
Ezenkivul a gep celjat szolgalo felszerelesek is olyanok nagy reszben amik meg hivatalosan nem leteznek de szerintem olyan 5-10 ev mulva mar civil vilagban is megtalalhatok lesznek.
A sort meg lehetne igy folytatni tovabb.

lms Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3884
Pusztaba kialtott szo...
Előzmény: takilaci (3883)
hókuszpók Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3882
szia ,megkaptad levelem?

Pedig jó sokat irtam.

Olvasd el a rotax honlapját a www.kodiak.com weblapon.

Egy motorgyár nem írhatja, hogy a motor a felépítéséből adódóan hirtelen leállhat és ez crash landinghoz illetve emergency landinghoz vezet. Következménye sérülés vagy halál.
Ettől félek, különben a saját rotaxom kitűnően működik meg vagyok vele elégedve, de hát 100 óra van benne még csak.

angol szavakért elnézést de magyar megfelelője nincs még csak a kényszerleszállás ill. katasztrfa.

üdv.

Előzmény: fuhur1 (3865)
lms Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3881
Esetleg a szorostalpu 4. tisztekre (=utasok) is gondolva, hol talalhato meg a cikk...? Ha egyaltalan valahol.
Előzmény: vamos (3880)
vamos Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3880
üdv mindenkinek

elolvastam a cikket és bizonyos észrevételeket teljesen jogosnak találok benne, például az "ismét hülyének nézzük a jónépet" stílust, amit a légitársaság végig (még most is) követ.

Attól függetlenül a cikk szerzője valószínűleg nem tudja, milyen érzés arra a reptérre letenni egy gépet teljes zűrzavarban, stb.

Az Aeromagazinban olvastam a cikket az esetről, az egész korrektnek tűnik, javaslom olvasásra

Előzmény: fakezu (3867)
jim32 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3879
Hamsternek küldök néhány képet. Főleg a földön készültek lettek jók, a két kézzel kapaszkodás és a köd nagyon megnehezitette a légi fotózást.

Jim

jim32 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3878
Sziasztok!

A topic ciméhez visszakanyarodva egy kicsit:
Tegnap repültem!!!!!
Lehet, hogy sokaknak ez nem újság, de nekem életem egyik legnagyobb élménye. Párszor utaztam már nagygéppel (Tu-134, 154, B737), de ez mst egy Piper 28-as volt! Sajnos, a rossz idő miatt nem tudtunk útvonalat repülni, ezért csak Farkashegy környékén "bohóckodtunk", de szenzációs volt. Hárman voltunk a gépben, egy kezdő - de tehetséges :))- pilóta, egy oktató és én. "Játszunk egy kicsit" cimszóval olyan dolgokat produkáltak, hogy azt hittem, meghalok anélkül, hogy lezuhannánk. Többek között egy átesési gyakorlatot, szűk fordulókat, és egy csomó olyan dolgot, amiről nem tudom, mi volt, mert sosem tudtam, hogy zuhanunk vagy felfelé megyünk. Nem hittem volna, hogy az ember összes vére elfér a fejbőrében. Sikerült teljesen elveszteni a tájékozódó képességemet, nem mindig tudtam, fent van-e a fent, vagy oldalt. No, ez már repülés volt! Nagy köszönet érte barátomnak, aki hozzásegitett. Remélem, máskor is eszébe jutok...
Jim

beluking Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3876
Mint az időpontból is láthatjátok, szerencsésen megérkeztem Singapore-ba.
Sikerült beszélnem a kapitánnyal is, tehát íme a rövid történet:
A beszállítás után fél óra ücsörgés után a kapitány a következőkről tájékoztatta az utasokat: zajvédelmi előírások miatt nem használhatjuk azt a kifutópályát, amit eredetileg jóváhagytak, hanem egy rövidebben kell felszállnunk. Igen ám, de a tömegünk akkora volt, hogy ez nem lett volna biztonságos, tehát egy kis árut ki kell pakolni a gépből, ami eltart egy ideig. Ráadásul több gép is ezzel a gonddal küszködik, tehát csúszni fogunk. Végül további 20 perc után mégis engedélyezték a felszállást az eredetileg tervezett kifutópályán, úgyhogy 50 perc késéssel, este negyed 10 körül dübörögtünk el Amszterdam populációja felett. Ekkora géppel még nem utaztam, mint később megtudtam, 386 tonna volt az össztömegünk, a max. felszállótömeg 390.000 kg. (Ebből is látszik, nehéz ennél NAGYOBB repülős élményt szerezni. By the way: ugye ez a jelenlegi legnagyobb max. felszállótömegű gép?. Az űrrepülőt ne vegyük bele.) . Röviddel a felszállás után úgy éreztem, eléggé erőlködünk, de végül is győztek a hajtóművek és elindultunk felfelé. Megnyugtatásul: azért addig sem lefelé mentünk :-).
Kaja után irány a pilótafülke, ahol két személyzet is volt, a hosszú út miatt. Ez volt a legnyagyobb, legkényelmesebb pilótafülke, amit eddig láttam, de a fejemet így is bevertem. Szerencsére nem érintett létfontosságú szervet, már ami a gépet illeti :-). Rövid bájcsevegés után az új dolog az volt, hogy megmutattak egy könyvet, amiben előre ki volt számolva, hogy az egyes kifutópályákon 10 csomós szélsebességközzel mekkora max. tömeggel lehet felszállni. Kb. 10 csomós ellenszél 9 tonna pluszt jelent (persze a max. felszállótömegig), és fordítva. Amin nagyon meglepődtem, hogy 20-as flap-pel szálltunk fel (ez a gyakorlat, megkérdeztem), 30 flap a maximum, de leszállásnál ált. 25-tel szoktak jönni. A látogatás kb. 2,5 óra repülés után történt, 8800 m magasan voltunk és a kerószint 68 % volt. Megnyugtattak, hogy kitart az anyag :-). Az útvonal Lengyelo, Ukrajna, Üzbegisztán, a többire nem emlékszem, majd átrepültünk Delhin és Calcuttán, Thaiföld mellett, majd Malayzia, aztán jobb kanyar, megkerültül Singapore szigetét és megkeztük a leszállást. Emberek! Olyan alacsonyan voltunk a tenger felett, hogy azt hittem, egy kicsit koszos a gép hasa és le akarja mosatni a kapitány. A kikötőbe igyekvő hajón ha valaki nagyot ugrott vona, be is verhette volna a fejét a gépbe. (Kis túlzással, na jó.)
Az ellátás jó volt, de a hely elég szűkös. Sajna be kellett érnem túristaosztállyal, aludni nem tudtam, inkább olyan fél órás lázálmaim voltak, 4-5 alkalommal.
Végül is szép sima leszállásunk volt, kb. 2 hely volt üresen a gépen, tehát eléggé tele voltunk.
Itt most már az esős évszak jön, egy hmmmm kissé párás a levegő, de 30 fok van.
hal9000 Creative Commons License 2000.09.21 0 0 3875
Ma megláttam életem egyik legocsmányabb plakátját (hirdetését):
@tv2, Vigyázz, kész, szenzáció!
És eközben egy bemondónő és F.Sándor (az f-betűt mindenki úgy érti ahogy akarja...) mosolyog (röhög?) a pofinkba.
Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Szóval nekem speciel épp ez a problémám, a magyar sajtóval!
Előzmény: lms (3874)
lms Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3874
A cikk iroja mereszen kezdi:

Ez itt egy baleset szomorú krónikája, ami egyszerre tükrözi a magyar sajtó szánalmas állapotát és egy nemzeti nagyvállalat hamis kommunikációs gyakorlatát. Teljes hozzá nem értés és közömbösség mindkét oldalon.

A kritikai megjegyzes elso resze szemely szerint őrá is vonatkozik...

Előzmény: lms (3873)
lms Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3873
jaaaa delukevagyok. koszi.
Előzmény: Eger A. Marson (3872)
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3872
Tessen levenni egy w-t. igy:

http://www.es.hu/0037/riport.htm

Előzmény: lms (3871)
lms Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3871
http://wwww.es.hu/0037/riport.htm

Nem talalta meg a szerver dezoxiribonukleinsavjat...

Előzmény: fakezu (3867)
lms Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3870
Ja, a visszafele az szerdan reggel/delelott lesz.
Előzmény: lms (3869)
lms Creative Commons License 2000.09.20 0 0 3869
Haho,

Vasarnap este megyek Dublinba, MA622, 19:00.
Visszafele sajnos nincs kozvetlen jarat (#$%^@$^%^&!!) igy Amszterdamig Aer Lingus onnan Budapestre megint Malev, delben erkezem.

Hatha lesz ismeros a fedelzeteken.

Maradok hatarozottan tartosabb
elemes

Előzmény: fakezu (3868)
luc72 Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3866
Hello

Iborli

Had kívánjak nagyon boldog születésnapot, aztán nekem figyelni holnap a munkába, főleg 16 és 16 40 között.

fuhur1 Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3865
Szia Hokuszpok!

Nem ertem ezt az orokos Rotax utalatodat. Lehet, hogy a motorod egy kulonosen rossz szeriabol van? Hany oras az a moci?

Az alapjarati rossz hang lehet, hogy a tul alacsony alapjarat miatt van es nem is a motorbol jon, hanem az attetelbol. A leiras szerint akkora alapjaratot kell beallitani, hogy az attetel meg eppen ne rezonaljon.

Az AN2 ert mar iregyellek. En egy rovid ideig egy Z142est vezettem. Nagyon tetszett. Pl. nem guvad ki a szemed az erolkodestol, mert alig van kormanyero.

A kulfoldi tura gondolata nem rosz. Igazabol ugy erdekes, ha atrepulsz. Csak sok vele a macera. Mi egyszer probaltunk Ausztriaba repulni, de az uvolto szel miatt nem jott ossze. Azota nem probalkoztunk.

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3862)
beluking Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3864
Úgy értem 14-15000 km-t, vagy még többet?
beluking Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3863
777-200?
Egyszerűen lenyűgöző az a gép. Bentről még nem láttam, de a Heathrow-n volt szerencsém pont szemből látni egyet, ahogy beparkolt. Direkt úgy álltam, mintha egyenesen felém jönne. Aki nem látta nem hiszi el, mekkora. Akkora hajtóműve van, hogy még én is beleférnék (na jó, majdnem akkora). De tudod, ki menne 8-10.000 km-t egy kétmotoros géppel ??!!
Előzmény: Husky (3853)
hókuszpók Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3862
Hello Fuhur!

Nekem is az első- második Vh.-s gépek tetszenek főleg a kiképzőgépek (tiger moly, po-2)
és csak a nyitott gépek, azokat még vezetni kellett nem pedig kiválasztani a menüből a leszállás ikont és rákattintva aktivizálni.( De a MIG 15-is tetszik, egy F-16 árából az egész klubot fel lehetne álmaink gépeivel szerelni)

Ezeknél a mai gázturbinás gépeknél elvész a dolog varázsa, ezekkel utazni lehet de jót repkedni nem ( persze ilyet még nem próbáltam vezetni úgyhogy gázturbinában laikus vagyok) de pl. AN-2 -est vezettem már és valami csodálatos volt.

És a dugattyúmotor hangja is szép, kivéve a saját rotaxomé mert az az alapjáraton olyan hangokat hallat mint egy rossz trabant ( de hát hasonló masina is).

Nem volna rossz szervezni egy külföldi túrát pl. szlovákiába vagy valami hasonlóan jól elérhető helyre. ( De ha halottember átjönne a c-130-al abba is beférne jópár UL. gép és mehetünk máshova is.) gondolom ő sem repült még ilyesmi szerkezettel.

Egyébként megint üvölt a szél ,ma sem fogok repülni.

Előzmény: fuhur1 (3847)
Halottember Creative Commons License 2000.09.19 0 0 3861
Nem az uberolas vegett de az 52-54 oras utak elegge megszokottak szamunkra. Igaz, hogy ezek leginkabb bevetesek voltak es közben legitankolassal ment a dolog (majd a vegen ket hajtomuves leszallasok mert azert azokat a szerencsetlen motorokat sem erre terveztek annak idelyen) de elment.
Ugyhogy a hatullevö legenyseg az oda es visszarepueleskor aludt. En mivel utalok aludni ezert nem sokat zavart be ez.
Amugy nagyjabol ezen az idöhataron huzodik a turökepessege a gepeknek mivel beszeltem az amcsi meg az angol EC pilotakkal es öket is ilyen idötartamra szokta szipolyozni a "munkaadojuk". :-)
Előzmény: bado (3858)
hal9000 Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3860
Beluking:
Szerintem próbáld meg azért a vodká+narancs hajtóanyagot, csodákra képes pláne 2100 méter magasan ...:-)
A leghoszabb repülős élményem: Sri Lanka-Zürich 14 óra (több óra a gépen Dubaiban, javították).
A legrövidebb: Felszállás után az olajnyomásmérő lemászott nullára (kontakthiba volt szerencsére), nagyon gyorsan szálltam le....
Előzmény: beluking (3848)
bado Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3859
Na igen!
1. Ahol valami értlmetlen szót olvastok, próbáljátok C betűkkel kiegészíteni, ez a gomb vacakol a klaviaturán.

2. Nekem is lesz most nagy repülős élményem, bár egy kicsikét más, mint az előttem szólóknak, dehát kinek ez, kinek az az élmény. Szóval: szombaton megyek egy charterrel Naxos-ba, ez idáig még nem élmény, de...
Az utasok béreltek hajót és egy hétre elmennek hajókázni, nekünk meg meg kell várni őket!
Hát, nem is tudom, mit fogunk egy kellemes kis görög szigeten egy hétig csinálni... :-)))
Ja, mi vissza is hozzuk az utasokat :-)

3. Erről jut eszembe: a múlt héten ígértem, hogy a komlószörpös meetingre ráfordulunk, hát ez ezen a héten nem jött össze, mert be voltam havazva, a jövö héten meg ugye keményen dolgozom délen...
Szóval - annak ellenére, hogy én voltam az ötletgazda - valamelyik itthon sűrűbben tartózkodó törzsvendég lelevelezhetné a dolgot (ötletek a helyszínre már úgyis voltak). Sorry, de én csak úgy 1-e után leszek itthon.

Mindenkinek üdv

bado Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3858
Na, ezt űberoljátok kollegoszok:
Tavaly kétszer voltam Etiópiában cargoval. Először An-74 - Cairói tehnikai leszállásokkal oda-vissza 19 óra.
Aztán An-12 - 23 óra. Itt sak az orr rész hermetikus, tehát a cockpit mögött még van egy kb 2,5 m hosszú kabin, tele a személyzet uaival.
Stuvi - ohne, ha éhes, szomjas vagy, kiszolgálod magad. Kilátni nincs hol (bár útvonalon úgysins mit nézni, maximum a fel és leszállások előtt be lehet kuporodni az orrába, ahol 15 per múlva elmaskásodsz. Meg aztán az baromi izgalmas, mikor 2 órán keresztül a Szaharát látod.
Na szóval (mivel én is repültem már át utasként a nagy pocsolyát) itt se mozi, se mosolygó stuwi, se sör, se whisky, panaszt egy szót sem! Kaja, pija, tente, ha van lehetőség pár perc a kabinba, nem lehet ez olyan szörnyű. Amúgy jó utat!
Badó
Előzmény: Macika (3855)
Husky Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3857
Na jó a 21 óra közben van azért 1,5 óra Kuala Lumpurban :)))))))

Mennyit fogok videozni ..... nintendozni...... na meg PC játékokkal szorakozni. Ja ! Ez mind az Economy Class velejárója. 6 video csatorna 10 nintendo játék, 6 PC játék minden üléshez :)))

Előzmény: Macika (3855)
kakukkmadár Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3856

sziasztok,

Egy link a Szenkirályszbadjai képekről

/remélem sikerült a link/

Más: 7végén voltam Zalakaroson repülni (persze csak utasként). Mond6om, az olyan lámáknak, mint én, nagy élmény egy Piper 140-essel a kisbalaton fölött repkedni! :-)))

utána egy iskolakörre felvittek egy rezgőszárnyúval... hát, azé meggondoltam, hogy menjek-e... de azthiszem ezt nem hagytam volna ki! :-))))

Macika Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3855
Te jó ég, nekem a 11,5 órás Zürich–Tokyo is iszonyatos volt.....
Előzmény: Husky (3854)
Husky Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3854
Majd elfelejtettem a lényeget...... összesen kb 21 óra a levegőben.
Előzmény: Husky (3853)
Husky Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3853
Hali !

Én meg szombaton indulok a Vienna-Kuala Lumpur-Sydney útra a Malaysian Airlines B777-200-as gépével.

Beszámoló tölem is jön majd !

Bye

Előzmény: beluking (3848)
Eger A. Marson Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3851
Ja, az elso 2 oraban buli a dolog, utana a falat kaparod. Aludni ugysem nagyon lehet (szuk a hely), vigyel konyvet, magnot, nezzel mozi, stb. Probalj meg minnel tobbet felallni, mozogni.

Szoval nem egy leanyalom. :-))))

Jo utat!

Előzmény: beluking (3848)
KuBa Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3850
Kedves lms!

Bizonyára igazad van, az egyetlen bibi az, hogy a styuvi mondta, hogy elfelejtkezett a dologról és sajnálkozott rajta nagyon...
Persze nem mintha sokat számítana! :)

Maradok:
KuBa

Előzmény: lms (3842)
Halottember Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3849
En tippem az, hogy ne aludj elötte. Majd aludj a gepen es akkor hamarabb eltellik az idö.
12 ora? Nem sok :-)
Előzmény: beluking (3848)
beluking Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3848
Sziaszok!
Holnap 12 és fél órát fogok ülni egy 747-400-on, AMS-Singapore (KLM).
Eddig a maximum BUD-LON volt, tehát el tudjátok képzelni, mekkora új élmény lesz, aludni úgysem bírok majd. Este fél 9-kor indulok, és ottani idő szerint másnap 15-kor érkezem.
Drukkoljatok, mert ésszel úgy sem tudnám felfogni, hogy leszállás nélkül hogy lehet ennyit egyszerre megtenni, ráadásul egy több, mint 300 tonnás géppel. ígérem, küldök majd beszámolót.
És vissza is kell majd jönni... Őrület!
Ha valakinek van tapasztalata, hogyan tudnám viszonylag gyűrődésmentesen "túlélni" a kalandot, kérem ossza meg velem. Alkoholt nem iszom, tehát ez nem segít, a pilótafülkéből meg úgyis kizavarnak 1-2 óra után :-).
Remélem, tudom követni a magyar sikereket onnan is!!!!!!!!!!!!
fuhur1 Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3847
Szia Hokuszpok!

Nalunk nem szokott lenni haziverseny. Talan azert, mert a "kemeny mag" osszesen all 3, azaz harom pilotabol. Igaz most jott hozzank tovabbi harom, nem, negy srac, igy a letszam tobb mint 100 szazalekkal nott. Szoval dinamikusan fejlodo csapat vagyunk. Masfelol en nem szeretek versenyezni, ezert meg nem is voltam egyszerse effele rendezvenyen.

A leghoszabb utvonalam cirka 150 Km volt, de ott egyszer tankolnom kelett. Idoben, leszallas nelkul ugy 100-120 perc, de az mar dog unalom. En jobban szeretem a 40-60 perces szakaszokat. Akkor az ember leszall, tankol, beszelget a helyi pasztorral es tovabb repul.

Azert, hogy valaki repul egy c130-al, nem irigykedek. Engem ezek a nagy dogok annyira nem vonzanak. Persze, ha valaki azt mondana, hogy probaljam ki, hat.... nem mondanek nemet. Sokkal inkabb repulnek egy PO2-vel. Vagy valami ahhoz hasonloval. Nekem az I. Vilaghaboru gepei tetszenek. Azokat irigylem igazan, akik effele gepekkel repulnek.

Egyebbkent en a seregnel L410-el es AN24-el repultem, mert akkor meg a NATO kozellenseg volt. Persze valtozik a vilag.

A mostani munkamrol (munkaimrol) pedig szivesen lemondanek. A baj csak az, hogy akkor ehenhalok. Bar erosen gondolkodom egy jo kis tanyan. Ott nem zavarna senki. Szepen ellenek es lehet, hogy a nyugdijkort is megernem. Jelen pillanatban ennek valoszinusege 0. (Bar mint tudjuk, nem lehetetle hi.)

Udv,
Fuhur

Előzmény: hókuszpók (3843)
Halottember Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3846
Elsö kerdes: Mit keres egy EC pilota JAS39-ben? Hat mint mondtam en nem vagyok vadaszpilota. :-)
Az, hogy en belekerultem JAS39 testelesbe egyetlen dolognak köszönhetem (legalabbis szerintem, mivel mas okot en sem igen latok a dologban) meghozza az, hogy a G-t kicsit jobban birom mint az atlag. En nem akartam vadaszgepet vezetni mivel szerintem az nem repules. De utasitast kaptam az elsö AJ-37 Viggen repulesre majd utanna felkertek a repulesekre. Leegyszerusitve ez volt a valasz.

Masodik kerdes: Mit keres egy EC 20-30m magasan harcterulet fölött? Mi keressuk azokat a celokat amik felkerulnek a TL-re (target list) vagy ha olyna dolgot talalunk akkor kapasbol megfestjuk lezerrel es akkor jöhet a bombazp. Az, hogy bombazaskor milyen magasra huzzuk fel a seggunket a tereptöl es a helyzettöl fugg. Ha van ra lehetöseg akkor vagy a celon tulrepulve vagy parhuzamosan a cellal repulve szoktuk csinalni olyankor amikor nem mehetunk 100m föle bombazaskor.

Előzmény: ZöPö (3845)
ZöPö Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3845
Ha mar igy rakerdeztel... :-))

Engem az is erdekelne, hogy mit keresett egy EC-130R hadmuveleti teruletem 20-30 meter "magasban"... :-/

Előzmény: Jago_ (3844)
Jago_ Creative Commons License 2000.09.18 0 0 3844
Halottember:
Te hogy lettel EC-130R Pk-bol Gripen berepulopilota? Azert nagyon nem egy kategoria - hogy csinaljak ezt odaat?
Thx.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!