Van valakinek tapasztalata,lábazat hőszigetelésbe?Konkrétan,klinkelttéglás a lábazatom,kb 70cm a talajtól.Mögötte pince.Le szeretném tavasszal szigetelni,csak azt nem tudom,leverjem e a téglát,vagy mehet rá a szigetelőlap,mert a dübel ugyis megtartja,ha nem fogna eléggé a ragasztó.Indittósin kell ez alá is?A földbe nem akarom leásni,mert feleslegesnek tartom.Csak azért kellene,mert elég hideg a járólap a házba a fal mellett.
A födém és aljzatbeton közt lévő hőszigetelés egyben a hangok terjedését is gátolja. Ez lehet lépésálló EPS (lépésálló hungarocell), vagy kőzetgyapot is. A kőzetgyapot lényegesen jobb ebből a szempontból, azonban drágább is. EPS cca 200Ft/cm/m2.
(Tehát mondjuk 5cm, cca. 1000/m2) Ehhez jön még a peremszegély (polifoam szalag a beton és fal közé), cca 25Ft/méter.
Tehát előfordulhat, hogy csak a burkolatot távolítod el, de az aljzatbeton marad.
Mivel nem írtad milyen burkolatról van szó, feltételezem hogy járólapról beszélünk.
A régi burkolatra csak abban az esetben lehet ráragasztani az újat, ha az stabil.
Valójában ezt kerülni szokás, ugyanis előfordulhat hogy 2 év múlva enged el a ragasztó...
Legtisztább megoldás tehát a régi burkolat eltávolítása, s új burkolat fektetése. Így persze más burkoat is szóba jöhet.
A betont csak abban az esetben szokás bontani, ha valami problémára lehet számítani (pl. 90-s években lerakott padlófűtés, ami nem igazán volt tartós vagy kevés a szigetelés, stb.)
Tehát a szept. közepére 14 -15 ) igértrék a kéményesek, hogy jönnek 9 és 12 között. Reggel 8 -tól du. 4 -ig vártam másodmagammal, basztak ki jönni.
Állítólag nem tudtak bejönni a házba.
Ők ?? ( mikor lakásmustrára jártam mindig a kémyény seprőkre hivatkozva jutottam be a kiszemelt házakba, mindenütt beengedtek )
Meg volt az én és a bélelő telefonja és a házban legalább 15 vén, nyugdíjas család lakik + 2 fogorvosi rendelő + ügyvédi meg egyébb irodák.
Bárhova becsengetnek beengedik őket. Ezt csak másnap tudtam meg, hogy szegínyek nem tudtak bejönni a házba. Új időpont egy hét múlva, amikor elvégezték a vizsgálatot , nagy titokzatosan elmentek.
Újabb egy hét mire megtudtam - a bélelő telefonált, hogy nem jó a kémény , ü kijönnek egy hét múlva és újra bélelik.
Annyi volt, hogy a füstcső szakasz és a flexi cső csatlakozázást újra bandázsolták, vagy 15 réteget rátekertek valami szigetelő anyagból.
Kb. szept. közepén újra jöttek és okt. elejére adtak egy pozitiv szakvéleményt. 4 oldal lopott ( jó legyen plagizált ) szöveg a 'lá KE )
Szerintem elég lett volna fél odal is, a lényeg megfelel.
Nos ezt a 4 oldalas szakvéleményt elküldtem a tervezőnek, hogy mehet a munka.
Hab a tortán , hogy mind a tervező csinált hőtechnikai és áramlási számítást, mind a bélelő. Mondom, nekem nyóc csak menjen a munka.
Végül egyik számítást se láttam, valahol elkallódott.
A bélelőt kifizettem - a kéményes szakvéleménnyel zuzammen 240 eft.
Megvagyok velük elégedve. Mán mint a bélelőkkel. A szakvéleményt készítökkel nem, ha az 40 eft, nem tudom mit takar.
tehát megálapodtam az elsőként ajánlott bélelővel. Szóban - e-mailen megerősítve. Mondá, hogy jön aug 21 én.
Nem jött mivel egy alkatrészt nem kapott. Valóban az un. szétválasztó idom nem volt meg. Az áruház ahol vette volna, aug 20 - 31 zárva volt.
Pech. De szept. 2-án mint írtam másfél óra alatt 2 fiatalember összedobta a bélelést. Mondák, hogy belejentkeznek a kéményseprőnél. Egy hét múlva jelzik, hogy még plusz egy hét és jön a mérő csoport. Kb. szep 14 -15 -re.
Szóval a bélelés ugy nézett ki sinen volt.
Közben aug. ban párhuzamosan még egy harmadik bélelővel is felvettem volna a kapcsolatot ( reménykedve, hogy 20 -30 -al ócsóbban csinálja. Hát ez meg dupla igéret ellenére ki se jött.
Sőt egy randi a Rákospatak útra beszélt meg velem. No gondoltam tiszteletem teszem ennél a neves cégnél - szaktanács kérés céljából.
Hát meglehetősen magas lóról beszélt velem egy Enikó nevű hölgy. Pedig csak annyit szerettem volna megtudni, hogy a fűstcső ágban ha mán 2 db. tisztító idom kell, nem lehetne e mind a kettő könyök tisztító (olyan is van ) kategorikusan kijelentette NEM.
Nem lehet levenni a fedelét. Szerinte. Ez sem igaz. Végül a megvalósult projektben valóban 2 db. van egy egyenes és egykönyök tisztító.
Ja meg a levegő bevezetésemmel foglakozott , hogy oda darazsak meg madarak költözhetnek be . Azért kell oda is tisztító - a 3. tisztító. Az egész levegő bevezetésem össz 80 cm. 40-es falon megy át és 40 cm a kazánig.
Ha darazsak, madarak tanyáznának oda bé, lekapom a szűrőt és elzavarom őket. Meg állítólag a kazán is leáll ilyenkor - no ezt mán nem ő monta. Egyébként is egy kéményseprőnek a kazánomhoz semmi köze.
Közben a kazán tepítéshez kellett egy FI relés külön áramkör, meg majd az EPH -ás igazolás.
Meg a villany hálózat is rászorult némi felújításra. Júl 15 -től aug közepéig a villanyszerelőket hajkurásztam. Azt hittem válságnál van szabad kapacitás. Hát nem, vagy 10 szerelővel léptem kontaktusba - telefon, személyes meghallgatás stb.
Ki erre ki arra hivatkozott, hogy nincs szabad kapacitása most - mondom csak kb. egy hónap múlva lenne aktuális. Végül a 10 ből 3 kijött. Az első öltönyben mappával, kimérten. A kerületi kisokosból halásztam ki. Elmondtam a kívánalmaimat. Mondá egy hétem belül e- mailen jelentkezik. Hát azóta is várom a válaszát. Aztán jött egy mester a segédjével kb. 2,5 óra késéssel.
Szépen sorravesszük mit kéne csinálni. Kb. 230 eft nál járunk, amikor mondja ki kéne az egész hálózatot cserélni. Hogy mennyi lett volna a vége , nem tudom. Mondom itt a 230 -nál álljunk meg majd a tulajjal egyeztetek, hogy jó e.
Szerencsére kb. egy óra mulva jött egy másik szerelő, neki is elmontam a kívánalmakat. 15 - 20 perc múlva végzett és mondá harmadnap megadja az ajánlatát.
Így lett. 80 eft + az EPH - ra kb. 16eft. Mondám - jöjjön. Újabb harmadnap és tényleg ott volt anyaggal, szerszámmal, létrával. Pont 8 óra alatt megcsinálta a munkát ( 1 hiba elhárítás - o vezető szálszakadása, FI relés külön áramkör a kazánnak, egy új nagyteljesítményű, védőföldeléses áramkör, elosztó tábla csere a régi 5 áramkörröl 7 áram körre, az EPH vezeték kiépítése a kazánig - némi szaktanács ) És megigérte, hogy amikor olyan állapotban van a szerelés, jön és befejezi a munkát, az EPH bekötés és igazolás hozás.
Teljesítette.
Azóta is elégedett vagyok vele.
Tanulság ? Vannak akiknek az egynapos és kb. 100 ezres munka már nem számít.
A talpszelement ne zárdd így körbe, nem egészséges (mármint a fának).
Felülre mehet a kőzet/üveggyapot, ami a szarufák közé kerül. Így tud szellőzni.
Kívülről felesleges az xps a szarufára. Ha most építed (nem figyeltem, bocs), akkor bennmaradó zsalunak heratekta, egyébként pedig eps vagy kőzet/üveggyapot.
Ennél jobban nem nagyon tudod közeliteni egymáshoz az értékeket, mivel nagyon eltérő hővezetésű anyagokról van szó. Hőmérsékletben tizedfokban lesz csak érzékelhető a különbség a két felület között, hőkamerával pedig alig lehet látni kivülről.
A szarufa mellé felesleges sz Xps, rakhatsz eps-t is.
Az ábrád jó, viszont arra figyelni kell, hogy a padlásod szellőzése biztositott legyen.
Köszi, ajánlhatsz nyugodtan. Távolság annyira nem akadály, most is az ország keleti végébe tervezek házat :)
A koszorúhoz zártcellás szigetelést szabad csak használni, már ha a zsaluzatba ez kerül, vagy ez képezi a zsalut magát. A problémát nem értem igazából... Ha bennmaradó zsaluzatként beraksz 4-5 cm XPS-t + a rendes falszigetelést, akkor még jobb értéknek kell kijönnie, mint a fal + szigetelés.
A talpszelemen a fal közepére fog kerülni, tehát ott is van hely még kivülre szigetelést rakni + a rendes falszigetelés.
Megvették a telkem melletti másik két építési telket is múlt héten. Mindetten kérdezték, hogy tudok-e ajánlani tervezőt. Az enyémet nem ajánlanám, esetleg téged érdekel-e vidéki (Paks) munka?
Szakmai kérdés:
Igyekszem összeírni tételesen és pontosan az összes hőszigetelést, mert egyben akarom szétküldeni ajánlatkérésre néhány forgalmazóhoz a teljes mennyiséget.
A koszorúnál, pilléreknél, padlásfödémnél számolgatom az U értékeket. Azt már látom, hogy a koszorú vonalát nem fogom tudni olyan U értékre hozni, mint a falazatot, rosszabb lesz valamivel (falazat U=0,144 W/m2*K, koszorú vonala U=0,190 W/m2*K). Kicsit tudnék nyerni, ha nem xps kerülne be 0,034-es lambdával, hanem mondjuk EPS Grafit 100 0,030-as lambdával. De gondolom az nem véletlenül nem használatos koszorúban. Vagy mégis használható?
A másik, hogy még szarabb a helyzet a koszorú feletti részen, ahol a talpszelemenre jó, ha összesen 10cm hőszigetelést rá tudok rakni,, mert ugye szarufa többet nem enged, így ott még hőhídasabb lesz a dolog. Nem tudom, hogy mivel lehetne javítani a helyzeten. Vagy ez így elmegy? Illetve még annyit kérdeznék, hogy a talpszelemen körbeszigeteléséhez jó-e az EPS Grafit, vagy ott is illenék zártcellásat használni? Vagy ott már tök mindegy?
A nagy felhajtású 4 oldalas ajánlattévőnél még a következők se tettszettek :
szöveg idézet
Egyébként az egész munka másfél órás lett.
A kivitelezés előfeltétele, hogy az új készülék már fel legyen szerelve a végleges helyére! (gázbekötés még nem szükséges)
ok. ezzel semmi baj
Ajánlatunk a kondenzátum lefolyóba
Amennyiben a munkát két „lépcsően” csináljuk, úgy a kivitelezési költség 15.000,- Ft + Áfa-val nő (bruttó: 18.750,- Ft)
Hogy a fenébe, ez csak akkor érvényes ha az én hibámból lesz.
történőbekötésének
költségét nem tartalmazza.
A lófaszt a másik bélelő hozta a műanyag csövet és rátette a csonkra, ennyi volt a kondenzátum elvezetés.
Aztán egy csőanyagot a következőképen adták meg : Epolnox
Keresem nem találom végül megfejtem : Epo - egy olasz márkanéx Inox meg a saválló csővek/anyagok beceneve-
Ha így írták volna Epo - Inox semmi baj.
Így mint írtam sztornoztam ezt az ajánlattévőt.
Végül egy telefonon és az első ajánlattévő újra kijött elmagyarázat mit csinálna, 15 perc alatt megegyeztünk . Egy 300 eft -os munkánál csak jár ennyi pontosítás.
Nos mint írtam kerestem egy másik bélelőt is. Ezek valami cég lettek volna. Kijött 2 fiatalember felmérni, kápráztattak a lézeres méréssel, mintha nem mindegy lett volna, hogy az a kémény amit bélelniük kell 6.8 m vagy 7,2 m. Az előző fiatalember csak zollstokkal mért. És telefonon adott ajánlatot.
Nos ők írásban adtak -nagy felhajtással - tán 4 oldalon összesen 4 ember foglakozott a témával ( a két felmérő, egy titkárnő féle és egy hol ügyvezető, hol valami vezető tervező titulusu szakértő.
Jó ez a 4 oldal azért arra jó volt - kitanultam a bélelő szakmát ( Jó ez nagyképüség, de arra jó volt , hogy tételről tételre mindent leellenőrizzek ) egyébként az ő ajánaltuk is 300 eft volt - mintha összebeszéltek volna a korábbi ajánlattevővel.
És hogy min buktak ?
Makacsok voltak. Mindenáron 2 db. központosítót is akartak betenni a két cső közé.
Ugyanis egy meglévő 130 -as alucsőben megy /ment volna akkor még a 80 -s koracélcső. Kérdeztem : befér, betudják huzni, monják igen, mondom akkor minek oda az a központosító, mély hallgatás majd, hogy előírás.
Nos a 130 - 80 = 50 mm annak a fele 25 mm, minek oda központosító.
Magaslóról beszéltek, nem nyerték meg a megrendelést !!
Előzöleg természetesen kerestem más tervezőt is - itt a neten. Egyet találtam is majdnem a szomszédban.
A levélváltásunk :
Tisztelt V. Márton Zsolt!Köszönöm megkeresését. A munkát vállaljuk, helyszíni bejárással, felméréssel.A tervezési díj:75000Ft+áfa (Gázműveknél való engedélyeztetési ügyintézéssel)Az engedélyeztetés díja további 15000 Ft (kéményseprő engedélyeztetés, ügyintézéssel)Amennyiben ajánlatunkat megfelelőnek találja várjuk megrendelését.Üdvözlettel FTRELIPLAN HVACÉpületgépészeti Tervező KFT.H-1092 Budapest,Ferenc krt. 30. II. 1.Tel./Fax:+36 (1) 216 2398E-Mail: reliplan@reliplan.t-online.hu Feladó: reliplan@mail.datanet.hu [mailto:reliplan@mail.datanet.hu] Meghatalmazó V. M Zsolt Küldve: 2011. július 26. 6:12 Címzett: reliplan@reliplan.t-online.hu Tárgy: lakásban tártégésterű kazán engedélyezésitervezés
T. Cím T érdeklődöm, hogy az V .ker Múzeum körút 19-ben lévő ház egyik lakásába kellene cirkofűtéses rendszerhez gáz engedélyezési tervet készíteni. Viszonylag kis munka . Vállalnak e ilyen ilyent ? ÜdvVarga.Márton Zsolt 06 30 ..........
Név, email cim
Nos ez majd egy százas lett volna, megköszöntem és nem rendeltem meg.
Tehát a teljes felújítás alatt értettem a gázvezeték cseréjét az órától, központi fűtés gázfalikazánnal. Festés, mázolás, parketta csiszolás, részleges villanyfelújítás.
Eredetileg a meglévő konvektoros fűtés maradt volna. Gondoltam a meglévőt felújítatom (vagy lecseréltetem ) az átfolyós Fég vízmelegítőt ugyan így. És feketén még egy konvektort felszereltetek. Az 56 m2 -es lakásban csak egy konvektor és egy fali melegítő volt, ami édeskevés, sőt a 3 db. őrláng miatt korszerűtlen is. Egy százast max. 120-at szántam volna erre.
Lett ebből végül egy milla. Mármint a fűtésből.
De mint írtam közben a festő már dolgozott. Vakarta a falat és glettelt.
Csak a vakarék lett kb. 150 liter. Először gondoltam lesz vagy 3 veder, amit a kukában elhelyezek, de 150 liter már nem megy.
Legalábbis abban a társasházban ahol a lakás van ez nem ment. Konténert hozassak ?
0,15 m3 nek (konténerdíj, területfoglalás elszállítás ). Nos éppen azutamba került egy kidobott gurulós bőrönd, abban elszállítottam egy másik rokonhoz, ahol kukafelesleg van - 5perc az út.
Közben eltt egy gáztervező. Szimpatikus nyugdíjas hölgy, harmadnap jött felmért megalkudtunk. Bagóért ! Először azt hittem rosszul hallok, de tisztáztuik annyiért amenyiért egy mester meg se fogja a szerszámot, sőt szabadkotott szegény azért ennyi mert neki kell csináltatnia egy hőtechnikai-áramlási számítást és azt eggy kollégája végzi 5 eft -ért. Jó mondom csinálja - nekem csak egy pöcsétes terv kell semmi más. ( Jó könnyitésként adtam neki egy M1 :50 -es alaprajzot + plusz metszeteket )
és még ott melegiben ajánlott egy bélelőt és egy gáz és fűtészerelőt, akiket fel is hivott. Mind kettő jött egy héten belül.
Gondoltam megy ez mint az ágybaszarás. És tényleg jöttek egy héten belül. A gáz fűtésszerelő 10 nap múlva küldött egy irásos árajánlatot, nevezzük árazott költségvetésnek 20 tétel, kb. 600 eft + Áfa, a kéménybélelő meg a kiszállása után egy órával telefonon megadta az ajánlatát 300 eft -ról igaz ő áfával. Na itt egy pillanatra lebénultam. De csak egy pillanatra.
Először gondoltam megnézem tüzetesebben a fűtésszerelő árajánlatát. Hát nyomban kiszúrtam, hogy amegbeszélésünk szerinti radiátor teljesítménynek pont a felét tette be. Pedig ezt ténleg megbeszéltük. még kedélyesen megjegyezte, hogy nem baj ha kicsit nagyobb legfeljebb alacsonyabb hőfokon fűt. így hála az itteni fórumos topiktársaknak kitanulatam aradiátor méretezést ( nem nagy kunszt csak a táblázatból ki kell nézni ) közben megkerestem egy másik bélelőt.
Információt szeretnék kérni a Habisol falazóelemről. Egy 1992-ben épített családi ház megvásárlásán gondolkozom, ami ebből az anyagból készült. A ház 2 szintes 135 m2 -es.
Engem nem a hőszigetelő képessége érdekelne, mert alapból feltennék rá egy 12cm-es grafitos eps szigetelést.
Inkább a statikai tulajdonságai érdekelnének. Nevezetesen az, hogy mennyire stabil egy ilyen ház, fog-e még állni 20-40 évmúlva.
Olvastam, hogy a nyomószilárdsága 2N/mm2, ami egy kicsit elbátortalanított. Elvileg 15 fagyási ciklusnak ellenáll, ezután max. 15% a nyomószilárdság csökkenés.
Elsősorban azoknak a véleménye érdekelne, akiknek van tapasztalatuk ezzel az építőanyaggal és megbízható véleményt tudnának írni.