Keresés

Részletes keresés

macokk Creative Commons License 2008.04.23 0 0 1417

Ha már az üveg a téma, akkor hadd mondjak én is egy ötletet. Felhívtam egy üvegest, hogy van-e üvegtörmeléke. Volt. Az üvegesek rengeteg hulladékkal dolgoznak, és nem tudják hova tenni, időnként gondolom berakják a kukába, örülnek, ha valaki elviszi. Odamentem 6 üres, nagy vödörrel, és némileg válogatva (mert azért volt a törmelékben más szemét is) lapáttal (kicsit tördelve közben) kb. egy óra alatt teleraktam mindet, és elhoztam. (ingyen) Ez még elég nagy darabokból áll. Vettem kb 10-12 sitteszsákot, és dupla zsákba beleszórtam az üveget kb.8 cm vastagon, fektetve, a zsák végét visszahaitva, tűzőgéppel összetűzve, majd csákány fejével (nem a hegyével) addig ütögettem beton aljzaton, míg össze nem tört. Ez is eltartott vagy 1,5 órát. Ebből nekem a tűztér alá 20 cm-nyi réteg jött ki.

Én speciel kevés cementtel, kevés kétszer rostálttal és vízzel betonkeverőben üvegbetont csináltam belőle, és azt lapátoltam a sütőtér alá, de biztos az is jó, ha egyszerűen beszórja valaki, és hint rá homokot, és döngöli.

Serintem, ha a jól összetört üveghez homok is jut, abban nem sok levegő van. Az üveg rossz hővezető, jó hőtároló.

 

Macok

tuutuu Creative Commons License 2008.04.23 0 0 1416

Egyetértve veled, a rágcsálók ellen bőven elég az, ha hetente bedurrantanak a kemencébe, márpedig régen ugye az volt a gyakorlat...

De akár ez is szempont lehetett.

 

Én amúgy, némi fölhördülést kiváltva, üres egész pezsgősüvegekkel kezdeném, aztán a tetejére csak a szilánkot...

Neki is látok a kísérletezésnek rövidesen.

Egyrészt ugye ki kell bírnia a hőkülönbséget ( ezért fölfűtöm forró vízben, és beledobom hideg vízbe. Ha ezt túléli, a több órás fölfűtést, kihűtést is kibírja.)

A másik kísérlet meg, hogy fölfűtöm a gázsütőben, ahogy csak lehet, és ráállok ( na jó, nem mezítláb...:}}

Ha azt is kibírja, pezsgősüveg lesz az alja, 3 rétegben...:}}

Előzmény: endru101 (1414)
tuutuu Creative Commons License 2008.04.23 0 0 1415

Üdv!

A kenyeres topicban ( ahonnan idetaláltam korábban) Gorcsev nevű olvtárssal volt némi vitánk.

Szerintem ugyanis az üveg szigetelésre való, és kész.

Hőt tárolni már csak azért sem nagyon tud, mert nagyon nagy része levegő a törmeléknek ( pont emiatt jó szigetelő).

 

Nincs gyakorlatom, tehát nem okoskodnék, csak pusztán a fizikát elővéve: egy kemence akkor jó ( szerintem), ha a padozat és a boltozat egyenszilárdságú hőtárolás és -visszaadás tekintetében.

Emiatt lehet, hogy pl. aki samott padlóval és tapasztott búbbal készített kemencét, azt tapasztalta, hogy leég az alja a kenyérnek.

Ennek oka lehet, hogy még a samott tartotta a meleget, a boltozat már sokkal jobban lehűlt.

Az üveg meg gondolom amiatt jó, mert a talaj felé akadályozza a hőveszteséget. Nem tárol, csak szigetel.

Ha tárolás lenne a cél, a sok levegő csak a bajt csinálná...

 

 

Mindenesetre az nem lenne rossz, ha valaki beépítene az üvegtörmelék ágyazatba a padló alatt 10 centivel egy hőmérőt, ott vajon milyen meleg van egy felfűtött kemence esetén?

Rögvest sok mindenre választ kapnánk.

Előzmény: DacaGaby (1413)
endru101 Creative Commons License 2008.04.23 0 0 1414

Kedves Szaktársak!

 

Az elmúlt hónapokban csak figyeltem, nem szóltam. Az idő javulásával folytattam kemencémet (792. hozzászólás), melynek szerkezete hamarosan elkészül és már "csak" a szépészeti beavatkozások és a környező burkolás marad. Talán mostmár hamarosan megtörténik a szűzbegyújtás. Képeket hamarosan...

Amiért mégis szólásra emelkedtem, hogy egy kicsit tovább bonyolítsam a kemence fenék kialakításának módszertanát. Hangsúlyozom, hogy a saját kemencémmel kapcsolatban még nincs saját tapasztalatom! Az öreg akinél tanultam, ő azt mutatta-mondta, hogy az üvegrétegnek gyakorlatilag hőtükör szerepe van, vagyis, hogy a meleg lefelé ne szökjön. Ők a rétegrendet úgy alakították ki az épített kemencék esetében, hogy üveg (5-10 cm) - kulékavics (25-30 cm) << ez a hőtároló réteg - némi földnedves agyag, amibe a burkoló téglát ültették.

Elmesélte, hogy a szentendrei Skanzenban épített nagy pékkemence alját agyaggal töltötték fel és olyan "süket" lett (ami azt jelenti a terminológiában, hogy a sülemények alja nem sült meg, míg azok teteje már szénné égett), hogy ki kellett termelni az összes agyagot és végül kulékaviccsal töltötték fel...

Erről ennyit!

Abból a szempontból természetesen az előttem szólóknak is igazsága van, hogy anyámék elmesélése szerint az ő általuk használt kemence aljában tudomása szerint szintén nem volt kavics, hanem cseréptörmelékkel kevert, földnedves agyagot használtak és remek kenyereket sütöttek.

Még egy kiegészítés!

Cserépkályhás tapasztalataimból én a natúr homok feltöltést nem javaslom, mert a homok, ha nincs benne valamilyen vázképző anyag (tégla), mivel az folyamatosan tömörödik, az garantáltan megsüllyed.

Az üvegtörmelékkel kapcsolatban természetesen az is igaz, hogy régen a vályogból épített szerkezetek esetében a rágcsálók ellen használták az üvegszilánkot!

 

Azt hiszem egyenlőre ennyi jutott eszembe!

 

Endre

DacaGaby Creative Commons License 2008.04.23 0 0 1413
Helló!
Nem vitába akarok szálni, csak úgy megjegyzem és a józan paraszti ész, paraszttudományon sem akarok felülkerekedni, de a kvarchomokkal tömörített 40cm es üvegréteg a kemencémbe kifogástalanúl működik! Nem vettem még ki sületlen ételt megégettet meg csak 1-et, de az a saját hülyeségem miatt történt, nem a kemence hibájából. Valóbban rossz az üveg hővezetőképessége, pontosan ezért teszik bele a kemencébe, hogy lefelé ne vesszen el hő és ha nem vezeti tovább akkor rárolja. Nem?
Előzmény: m-gabor (1412)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1412
Szisztok!
Ancsika25-el teljesen osztom a véleményemet. Én is nagyon kevés (kevesebb mint
6 cm) üveget tettem a sütőlap alá. Az elmondottakon túl az üvegnek rossz a
hővezető képessége, az alatta lévő akár homok, akár tégla, akár samot stb.
nem tud kellően felmelegedni vastag üvegréteg esetén, így nem is tud annyi hőt
tárolni, amit üveg nélkül, vagy vékony réteg esetén tudna. Kevés üveg azért is jó,
mert visszafelé is érvényes a rossz hővezetés, így az alatta lévő tömegből csak
lassan tud a hő feljutni, időben egyenletesebb lesz a kemence hőmérséklete.
"De a mi parasztunk vajon már akkor gondolkodott hőátadásról, hőtárolásról?
Több esze volt annál." Igazad van, volt tapasztalata, és gondolkozott.
Üdv: Gábor
Előzmény: ancsika25 (1410)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1411
Szia Szaharaa!
Köszi! Azon vagyok, hogy használható legyen, de gondolom más is azért
építi a kemencéjét, mert használni szeretné.
Még októberben kiöntöttem az alapot, felfalaztam a lábazatot, és egy vasalt
fedlapot kapott. A télen esténként legyártottam az összes szükséges vas
alkatrészt (keret, ajtók, hamuláda, alsó-, felső suber, tévő, bográcstartó, flekkenező
tepsi tartószerkezettel, rostély, stb.), és a szerszámokat (szénvonók, piszkavas,
kantaszekér, tisztító eszközök, stb.). Előre elkészítettem a tető alkatrészeit, a sütőlapátot, stb. (L. a 1328-as hozzászólásomban a képet!)
Márciusban a tetőszerkezet került a helyére, egyelőre egy ponyvával a tetején,
a múlt héten hétfőn kezdődött a kőműves munka. Délutánonként, ha éppen szabad,
és épp nem esik az eső, akkor bütykölünk rajta egy kicsit. Ma és holnap pl. áll a
munka. Közben a tető és a csatorna is felkerült a helyére. Még van rajta bőven
tennivaló, de bízom benne, hogy május végére már teljesen kész lesz.
Kevés a szabad időm, lassan halad, de hál' Istennek, nincs köttelező határidő.
Üdv: Gábor
Előzmény: szaharaa (1401)
ancsika25 Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1410
Engedelmetekkel üveg témában bátorkodnék egy kis észrevételt tenni:


Száz évvel ezelőtt a falusi paraszt építette kemencéjét.
Vájogból rakta a lábazatot, feltöltötte, jutott bele üvegszilánk is - szándékosan.
De a mi parasztunk vajon már akkor gondolkodott hőátadásról, hőtárolásról?
Több esze volt annál.
Tudta hogy a kemence lábazatába szívesen költöznek be és raknak fészket mindenféle rágcsálók, egerek, patkányok - ennek megakadályozására szolgált az üvegszilánk.


Homokkal soványított agyaghabarcsba fektetett tetőcserép is megteszi.
Kárt nem okoz az üvegszilánk viszont macerás, felesleges és ha túl vastagon rakod nem lehet terhelni, mozog. A homok is megfelelő (- és mielőtt még valaki vitatkozna, homok=üveg)

Ennyi.
tuutuu Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1409

A képcső belsejében nem épp környezetbarát anyagok vannak, a fene tudja, mi jön ki a meleg hatására azokból. Én kihagynám a lehetőséget....

 

 

Bocs, hogy így belekurjantottam, nemrég fedeztem fel a topicot, és szorgosan végigolvastam...:}} ( nem 1 nap volt..).

Nekem van kb. 2 m3 samottéglám, amit hőtárolásra vettem úgy 20 éve , 9 ( KILENC) forintért darabját, a falusi pékség bontásából....:}}}}

 

Úgy gondolom, kikerül belőle egy kemence is, úgyhogy előbb-utóbb én is kemencés leszek, egyelőre fülelek...

 

De a képcsövet én kihagynám mindenképpen. Ha a bevonatot valahogy el lehet tüntetni, akkor lehet , hogy jó lenne, de baromi nagy szilárdsága van, összetörni se lenne egyszerű..

Előzmény: nodi (1408)
nodi Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1408
Hello kemencések
Egy ismerösöm felajánlott egy csomó televizó képcsövet az épűlő kemencémhez
szerintetek ,ha összetöröm jó lessz a sütőtér alá ?
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1407
Otthoni körülmények közt nem lesz egyszerű elkészíteni a tepsit. Egy 90x54cm-es lemeznek a négy sarkából kimetszettünk egy 5x5cm -es négyzetet, majd hidraulikus élhajlítóval felhajtogattuk az oldalait, majd saválló elektródával megheggesztettűk a sarkait. Végül is "ennyi" az egész. Komolyabban be kell fűteni a tepsi anyagvastagsága véget, hogy kellő hőmérsékleten süljön a tepsi tartalma. Lehetett volna véknyabb lemezből is csinálni, de akkor nem lett volna tartása, mikor megpakolom 15-20 kg hússal ez nem rogyik össze. A lemez beszerzése rozsdamentes anyagokat forgalmazó üzletből történt, nem kapkató minde utcasarkon.
Próbálkozz az alábbi címeken felvenni velem a kapcsolatot, vagy jelölj be az iwiw-en.

dacakemence@freemail.hu
kemencetulajdonos@citromail.hu
daranyig@mailbox.hu
Előzmény: szaborob (1405)
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1406
Most látom csak a kérdéseidet! Tehát:
-Véleményem szerint sarokcsiszolóra szerelhető kőcsiszoló fazékkoronggal legcélszerűbb és leg könnyebb síkba csiszolni a samottot.
-Valóbban az üveg tölti be a hátárolást, minnél vastagabb annál jobb. (Az enyémbe momentán 40cm vastagon van.) A samott pedig hőátadó szerepet tölt be, ami nem célszerű ha túl vastag, mert nehezebben fűthető fel a kemence (Ez nekem 3cm vastag)
-Szigetelés? szerintem nem szükséges, nem épületfalról van szó. Nekem legalábbis nincs.
Előzmény: szaborob (1399)
szaborob Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1405
Hello,

Próbálkoztam korábban is mindkét emailedre, de ez jött vissza:

This is an automatically generated Delivery Status Notification.
Delivery to the following recipients failed.

Sőt a freemail-es is ide próbálta továbbküldeni, de ugyanazt a hibát adta.

a tepsivel kapcsolatban:
le tudod esetleg írni, hogy hogyan csinaltatok?
kellett hegeszteni?
halandó, nem szakember is meg tudja csinálni?:)
Alapanyagot hol vettetek?

Előzmény: DacaGaby (1404)
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1404
Egyedi a tepsi, direkt a kemencéhez lett csinálva 1,5mm-es rozsdamentes lemezből nem éppen saját kezűleg, de majdnem. Egyébként az IWIW-en megtalálsz az e-mail címemet is, de azt hiszem itt sincs titkosítva.
Előzmény: szaborob (1403)
szaborob Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1403
A tepsi méretét megtaláltam: 80x44
A kérdés már csak, hogy hol és mennyiért lehet beszerezni?

Szabi
Előzmény: szaborob (1402)
szaborob Creative Commons License 2008.04.22 0 0 1402
DacaGaby:

Az iwiw oldaladra (is) felraktál képet a pizzádról (erről), amit egy jó nagy tepsiben sütöttél.
Ez saját gyártású tepsi, vagy be lehet szerezni valahol?
Esetleg a méreteit meg tudod adni?
Illetve a beszerzési helyet, árat is ha lehet?


köszi.szaborob
ui: próbáltalak emailben elérni, de nem sikerült
szaharaa Creative Commons License 2008.04.21 0 0 1401
Szia m-gábor.Nagyon rendben van a kemencéd.Mikor kezted építeni?szahara.
m-gabor Creative Commons License 2008.04.21 0 0 1400
Sziasztok!
Ma a búbot borítottuk kenderszövettel, megkezdtük a kemence burkolását
ytong téglával.
Üdv: Gábor
szaborob Creative Commons License 2008.04.21 0 0 1399
Sziasztok,

Lenne három kérdésem:

1) A kemence sütőtere aljának egyenesbe csiszolásához milyen típusú csiszolót érdemes használni? Rezgőcsiszolót? (esetleg szalag, vagy sarok?)
Van-e tanácsotok, hogy hogyan érdemes csiszolni, mire érdemes figyelni?

2) Tudtommal az elsődleges hőtároló funkciót a sütőtér alatti tört üveg valósítja meg.
Hőtárolás, vagy más szempontból van-e jelentősége, hogy a sütőtér aljának feles vastagságú, vagy teljes vastagságú téglát használok?

3) Lehet, hogy hülye kérdés, de mivel nagyon kezdő építkező vagyok..
A beton alap, ill. a téglák közé kell valami vízzáró szigetelés. Elég bitugélt kenni, vagy kell bitumenes lap is? Hány réteget érdemes rakni? Mire érdemes figyelni?

köszi
szaborob
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1398
Nincs mit, ha tudok szivesen segítek!


Ma lebontottam a kemencém körül a "téliesitést," meg kell csinálni rajta a tavaszi karbantartást, át kell meszelni vagy két sorral, hogy a hajszálrepedések betömődjenek mésszel. Szombaton sütés főzés lesz, jönnek a haverok és akkorára széppé akarom tenni a kemencét és környékét.
Előzmény: lala79 (1397)
lala79 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1397
Helló DacaGaby Köszi újbol a jótanácsokat, jol látad szallag cserép,akkor nyakamba veszem a falut és probálok cserepet keríteni.
Előzmény: DacaGaby (1390)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1396
Szia!
Igen a belső ajtó (tévő) az elsődleges "szigetelés", én a kéményre is raktam
alsó és felső subert (és nem sublert, az egy tizedmiliméter pontosságú
mérőeszköz), hogy a "kaminajtó" és a külső ajtó közötti térrész is szigeteljen.
Egyébbként a kemence teste is szigetelve lesz 10 cm-es ytong téglával, hogy
ne az udvart fűtsem, kevesebb tüzelő kelljen, ill. hosszabb ideig legyen meleg
a kemence.
A subert főleg Székelyföldön használják előszeretettel.
Nem semmi, egyből két kemencét is csinálsz! Sok sikert hozzá! Itt a fórumon
nagyon sok jó ötlet van, célszerű olvasgatni, ill. kérdezni. Én is ezt tettem.
Üdv: Gábor
Előzmény: konaking (1394)
zoldiistvan Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1395
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy kemence építéséhez.
Leírás vagy méretezés szempontjából.
Kb 1.5m magas és kb. 2m hosszú kemencét szeretnék építeni.
Segítségeteket megköszönném.
Válaszaitokat erre a címere küldjétek: zoldiviktor@citromail.hu
konaking Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1394
Akkor jó felé kapiskáltam, sublerre gondoltam én is. De elől kéményes kemencénél miért kell subler? Ott ha jól tudom, csak oda szokták tenni a kamin ajtót, és az gátolja meg a meleg kiáramlását. Bocsi, hogy itt értetlenkedek, de én még ezután állok neki 2 kemencének, és minden infót próbálok felcsipegetni. : ) A kinti kémény már félig kész van, nálam is 6 téglás, nekem minden képen kell subler, mivel a kemence oldalába tudok bekötni, ilyenek a körülmények.

Előzmény: m-gabor (1393)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.20 0 0 1393
Szia!
Az ajtó felett a kémysuber nyílása van kialakítva. Betolható egy lemez, amivel
le tudom zárni a kéményt, ha már fel van fűtve a kemence, hogy ne áramoljon ki
a meleg levegő. A kémény "6 téglás", külső mérete: 50x50 cm.
A tetőfedő "bádog" pedig, ahogy mondani szokták "pénz után öt percel" le lesz
cserélve. A tetőszekezet teherbírását cseréphez méreteztem.
Egyébbként örülök, hogy tetszik a kemencém, köszi!
Üdv: Gábor
Előzmény: konaking (1392)
konaking Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1392
Szia!

Tetszik a kemencéd, de ez a cserép, vagy tetőfedő bádog nem igazán megy hozzá, bontott apatini cseréppel jobban el tudnám képzelni. A kéményen mi az a vízszintes csík az ajtó felett?

Előzmény: m-gabor (1391)
m-gabor Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1391
Sziasztok!
Ma nem sokra haladtunk az eső miatt.
Üdv: Gábor
DacaGaby Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1390
Helló Lala!
Elég kicsire sikerült ez a kép, nemi gazán tudom kivenni belőle, hogy milyen cserép, első ránézésre sajnos azt kell, hogy mondjam ez nem megfelelő kemence építésre. Szalagcserépnek tűnik a belsejében üregek vannak.
Hódfarkú, natúr cserépből kell csinálni ami teljesen tömör. Nagyon régi házakon vannak ilyenek, dupla sorosan fedik egymást. Ezeket valaha kézzel készítették, amiket én beépítettem több mint 100 éves házról való, azokon látszanak az kéznyomok is ahogyan simították a felületét.
Az alábbi képen 1. jelölt bekarikázásban talán látszik, hogy hogyan néz ki. Azt hiszem 30cm hosszú ez a cserép, három fele vágtam és a 2. bekarikázás arra akar utalni, hogy az elharmadolt cserép két széle le van vágva trapéz alakra, hogy lehessen ívbe rakni.
Előzmény: lala79 (1389)
lala79 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1389
Előzmény: lala79 (1388)
lala79 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 1388
Helló Sikerült kisméretü téglát kerítenem régi tipusu piros tégla a cserépel bajban vagyok kérdezném,hogy a bub also pár sorját ebből raknám félbe vágva jó lenne-e addig mig nem szükül joban? Cserepem van valamenyi de ilyen fajta (kép) nem tudom jó lenne-e mert ebböl a fajtábol lenne még több.
Előzmény: DacaGaby (1386)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!