Keresés

Részletes keresés

szaunax Creative Commons License 2000.07.27 0 0 102
Azt kell, hogy mondjam, az öregebb finnek angolul beszelnek alig, nemetul viszont eleg sokan (oke, eleeg pocsekul, de akkor is)
Előzmény: Werner Zsolt (101)
szaunax Creative Commons License 2000.07.27 0 0 99
Nem tudom, Tampereeben is egy kicsit dialektust beszelnek, de itt az ä szinte teljesen aa-nak (bocs, itt nincs ekezet) hangzik, ugyhogy össze se lehet teveszteni.
BZoltan Creative Commons License 2000.07.27 0 0 98
Nemzetkozi diakod mindenkepen legyen, ha nem is azert, hogy kedvezmenyt kapjal ra, hanem azert mert a legtobb helyen elfogadjak ID-kent. Vagyis ha mododban all akkor csinaltass meg otthon olyan diakigsit amiben a szuletesi eved legkesobb 75-os. Ugyanis a legtobb popularis szorakozohelyre illetve faja kocsmaban 22/24 ev a korhatar es ha tortenetesen nem vagy annyi akor praktikus ha van ilyen kartyad.

Az iszakossagrol meg annyit, hogy valoban isznak, de korantsem annyit mint a magyarok othon. Itt legalabb vallaljak azt, hogy isznak, magyarorszagon meg van nehany millio zugalkesz.

no hajra,
z

Előzmény: zsosz (96)
MZ per X Creative Commons License 2000.07.27 0 0 97
Szia Zsosz!

A diákigazolványra egy rakás kedvezményt igénybe lehet venni a múzeumokban, a közlekedésben, meg az egyetemi menzákon. Egy helyben kiállított diákigsivel féláron kajálhatsz, lehalábbis itt Lappeenrantában így van. Azért a nemzetközit se hagyd otthon.

Más, elsősorban nem nyelvészeknek... Nem tudom ti hogy vagytok vele, pl. ha nem ismerek konkrétan egy finn szót, csak hallom valahol, amiben "e", vagy "ä" szerepel, bizony gondban vagyok, mert nehezen hallom meg a különbséget. Csak az én fülem bot, vagy másnak is gondja van ezzel? ;-)

Egyébként nagyon jó kis topic ez. Nem is hittem volna, hogy ennyien kerültünk kapcsolatba Fin/FunLandiával. A finnekről korább leírt vélemények nagy részét én is csak megerősíteni tudom. A pozitívum, hogy rend van és tisztaság (a környezetben éppúgy, mint az emberi gondolkodásban). Az adott szónak itt még van becsülete. Negatívum? Hát, hogy isznak, mint a gödény? Istenkém, mi más örömük lenne... ;-) Itt, ahol a klímát azzal szoktam jellemezni, hogy május elsején (=vappu) a tó jegén (mert, hogy akkor még szokott lenni olyan 20 cm! normál esetben) hatalmas léket vágnak és az első éves diákok beavatási szertartásaként alá kell merülniük (ruhástól) az egész város szemeláttára... Szóval a tél durva tud lenni, sötét és hosszú. Ez az ára a nyári éjféli napfénynek...

No, heippa!

Üdv: --Köbüki--

Előzmény: zsosz (96)
zsosz Creative Commons License 2000.07.27 0 0 96
mégegy kérdés: múzeumokba meg ijesmikre érvényes-e a nemzetközi diákom vagy az ottani diákom, amit majd kapok vala? szóval félár, ijesmi.

zsosz

BZoltan Creative Commons License 2000.07.26 0 0 95
Udv,

elolvastam a topicot es szet rohogtem az agyamat :) amugy szerintem egy-ket ember a hozzaszolok kozlul ismeri a nevemet.

Szoval a laikusoknak meg torpe kalozoknak a kedveert azert alljon itt egy kicsit vidamabb velemeny.
Ket es fel eve vagyok Helsinkiben es hihetetlenul meg vagyok elegedve mind az orszagal mind az emberekkel. Bar ellentetben a sok ideszkadt magyarral nekem alig van magyar ismerosom (ugy 5-6) akikel napi/heti szintem tartanek kapcsolatot. Viszont tobb tucat hetkoznapi finn embert ismerek, rendort, hentest, katonat, taxisofort egyetemi tanart, diakot etc... keves olyan kocsma van Helinkiben ahol meg nem jartam es keves olyan bulihely van ahol meg nem toltam bulit. Igy ezek alapjan asszem van alapom azt mondnai, hogy a finnek jo fejek, kedvesek es a magyarokhoz kepest sokkal tobb idegen nyelvet beszelnek. A taplalkozasi kulturajuk valoban mas mint a magyaroke, de szerintem semmikeppen nem rosszabb. A kenyeruk tartos es egeszseges a soruk joizu es nagyon jok a halkajak. A finn lanyok kozvetlenek es kedvesek, szerintem tisztabbak es apoltabbak mint a magyarok.
Vagyis hibatlan ez a hely...

Talan csak egy gond van vele... tul sok az olyan magyar aki nem ismer helybeli embereket, nem eszi az o eledeluket, nem ismeri a kulturajukat es legtobbszor ki sem szakad az alberletbol.. de azert boszen es agresszivan fikaz mindent es hihetetlenul tajekozott mindenben :) De ez mar csak magyar szokas... egyet viszont nem ertek... ha sokaknak ennyire nem teccik a hely akkor mi a turoert nem huznak el innen?

Na hajra.

Zoltan

jkarhu Creative Commons License 2000.07.26 0 0 92
A jogi kart nem értem (j.kar.hu?:) ). Eredetileg jääkarhu volt, csak eltűnt a két ä.
Előzmény: szaunax (91)
szaunax Creative Commons License 2000.07.25 0 0 91
Zsosz, KuBa:

Tampereeben.

Az esztröl csak annyit, hogy egyszer Norvegiabol hazatelefonaltam, es odajött valaki, aki ismerhette a finn nyelvet, es megkerdezte, milyen nyelven gagyogtam a telefonba, mert ugy hangzott, mint a finn, csak egy szot se ertett, talan esztul beszeltem?

A kenyeret mondjuk hianyolom otthonrol. egesz finom francia tipusu kenyereket lehet esetleg neeha kapni, de azert megiscsak...a fekete kenyer vagy mi...

Egyebkent a moi nem csak tamperei nyelvjaras? Mert a morjens, moro, moi, moi-moi közul egy-kettö biztosan az.

(Jkarhu - van közöd valami medvehez (=karhu finnul), vagy inkabb jogi kar? )

jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 90
Remélem velem is beéred.

Az észt meg a finn olyannyira rokon nyelvek, hogy nem kell nekik tolmács, ha beszélgetni akarnak. (Az észtek egyébként mindig a finn tévét nézték a szovjet helyett.) Ilyenformán pedig abszolút rokonságban állunk velük is.

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 89
Zsolt:

Te tudsz esetleg észtül is? Amikor voltunk Észtországban azt vettük észre, hogy az észt nyelv elég hasonló a finnhez. Jól látjuk? Van esetleg rokonság is a kettő között? Ha igen, akkor az észtekkel is nyelvrokonok vagyunk valamennyire?

Előzmény: Werner Zsolt (79)
jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 88
Arra gondolok bizony. Lehet, hogy nem szeretném annyira, ha életem végéig csak azt kellene ennem, de olyan ritkán jutok hozzá, hogy nem tudom megunni. Egyébként szerintem egyáltalán nem ízetlen, sőt. A különböző márkák között lehet különbség, nekem legjobban a Talonpoika nevű jött be.
Hogy nem puha, azt elismerem, de az eredetijét hónapokig tárolták a gerendára húzva. Azt képzeld el, milyen lehetett.
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 87
jkarhu!

Ha a középen lukas kenyérrel arra a sötétbarna malomkőszerű dologra gondolsz, akkor csodállak! :-)
Én nem szeretek semmiféle kemény, számomra ízetlen barna kenyeret. És ahogy látom az itteni kávézó automatájában amikor már a finom fehér zsömlés szendvicsek mind kifogytak, pár ilyen fekete péter még mindig ott csücsül...

Előzmény: jkarhu (85)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 86
Szerintem van rendes kenyerük. Amennyiben a rendes szó alatt azt érted, hogy majdnem olyan friss ropogós, mint otthon. Az igaz, hogy a legtöbb kenyér előrecsomagolt viszont sok élelmiszerboltban láthatsz olyat, hogy a kenyeret helyben sütik. Ott lehet venni olyat, ami hasonlít az otthonira. Sajnos csak hasonlít. Ezt is berakják zacskóba de nem vészes.

Mi vettünk egy kenyérpirítót, így egész jól elvagyok most már a finn kenyerekkel.

Előzmény: KuBa (84)
jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 85
Rendes kenyér!! Bárcsak itthon is lehetne kapni a középen lukas hagyományos finn (rozs+nem tudom milyen összetételű) kenyeret. Amit hazahordtam, általában 1,5 nap alatt felfaltam.
Előzmény: KuBa (84)
KuBa Creative Commons License 2000.07.25 0 0 84
Terve! Üdv mindenkinek!
Én is épp Finnországban csücsülök, pontosabban Tamperében.
A nyelvrol: én is elég jól elboldogulok angolul. Tény, hogy pl. a buszsoforök nem nagyon beszélnek angolul, de nem is kell velük túl sokat kommunikálni! Ami szükséges, azt meg tudod értetni velük. Az egyetemen szinte mindenki beszél angolul.
A vásárlásról: megesett, hogy az elso napokban tej helyett joghurtot vettem... Viszont nincs "rendes" kenyerük! Ha valaki tud ilyenrol kérem írjon!
Hirtelen ennyi. Moi!
Balázs
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 83
A finn nyelvtudás hiányának nem láttam komoly hátrányát. Persze volt már olyan, hogy valamelyik finn nem tudott angolul, de sikerült elboldogulnom _minden esetben számottevő hátrány nélkül_.
zsosz Creative Commons License 2000.07.24 0 0 82
szaunax! te éppen hol finnen belül?

vagy nincs itt vki aki éppen Jyvaskyla-ban van???

zsosz

Előzmény: szaunax (77)
szaunax Creative Commons License 2000.07.23 0 0 81
Sziasztok.

Zsolt - hidd el, egy szot nem beszeltem finnul, amikor januarban kijöttem (most pedig keveset beszelek). Es minimalis probleemam se szarmazott ebböl, annak elleneere, hogy valoban vannak helyek, ahol az angoltudas hianyos. Ennek elleneere, azt hiszem, sokkal nagyobb gondban lehet az, aki magyar földre megy magyartudas nelkul, otthon ugyanis tenyleg elöfordulhat, hogy se a közertes nem beszel angolul, se a sorban mögötted allo. Itt sok olyan nemzetközi diak van, akinek a nyelvtudasa annyinal megall, hogy yksi es kiitos.

Zity - En is nagyon szeretem Finnorszagot, van nehany olyan jellemzöje, amely otthon hianyzik. Ilyen az altalad is emlitett tisztasag, es a nyugalom.
Keves a duma, ez teny, az neeha peldaul a munkahelyemen idegesitö tud lenni, amikor egy nap harman bejönnek az irodaaba, egyetlen szot nem szolnak, vegigturnak mindent, körulötted is, majd anelkul, hogy legalabb egy nyögest kiadnanak magukbol, mar tavoznak is. Azt hiszem, nem akarnak zavarni, de valami felelmetes mertekben tudjak ezt muvelni. Ha megszolitod az ilyen hallgatagokat, lathatoan örulnek, hogy beszelhetnek. Ez eleeg furcsa tapasztalat.
Szorakozasi lehetöseg eleeg sok van, de nem a kis falvakban. En a 200.000-s Tampereeben elek, itt van legalabb tiz esti zenees szorakozohely, negy többtermes mozi, szinhazak, pubok egymas hegyeen-hatan, stb.
Ahol dolgozom, az epitkezesen, diakszallasokat epitunk, ott is mindenhova betesszuk a szaunat...Nagyon jo... A szaunabulik meg szinteen nagyon jok. a, es a finnek szerint sör nelkul beulni a szaunaba bunnek szamit (kiveve, ha nem szereted a sört).
A taj, az ejszakai fenyek pedig csodasak. Szar lesz itthagynom nemsokara.

Zity Creative Commons License 2000.07.22 0 0 80
sziatok

Én csak féligmeddig túristaszinten jártam arra, eredetileg dolgozni kellett volna, de nem lett belőle sok. Nem tudom miért ez a sok negatív vélemény, de én teljesen beleszerettem Finnbe, bár lehet hogy csak azért mert a rossz dolgokat az ember csak hosszútávon veszi észre. Egyébként először Helsiniben voltam, ahol egy volt annyi szerencsém, hogy egy német családnál laktam, akik felvilágosítottak a helyi szokásokról.
Mindenesetre nagyon megtetszett az ottani élet. Az utcán nincs egy eldobott csikk, nincs egy árva szál csövi (legalábbis a belvárosban), bűnözés szinte ismeretlen, az mberek még ha hidegek is, nagyon segítőkészek, és ha a bizalmukba fogkadtak, akkor akár kedvesek is (próbálnak) lenni. A csajok pedig nem tudom kinek nem tetszettek, de szerintem legalább 80%-uk nagyon szép, és nem azok a plázacicák, amik itthon tonnaszámra nyüzsögnek 0 iqval. Tapasztalataim szerint mindenhol(értsd: az isten hát mögött lévő legkisebb trafikban is) beszélnek legalább 3 nyelven (finn, svéd, angol), de nem ritka a német se. Kivétel ezek alól a buszsofőrok, akik mérhetetlenül bambák, de jól vezetnek.
Később Helsinkitől már úgy 4-500km-re északra laktam (Vaasa környéke), már egy svéd csajnál (azon a környéken sok a svéd).A kevés duma viszont engem is zavart néha. Először is az zavart, hogy amikor vittek haza, 0 duma ment a kocsiban, próbáltam beszélgetni, de valahogy nem sikerált. Aztán ha bárhova mentünk a lánnyal, útközben hiába próbáltam állandóan beszélgetni, 3-4 mondatváltásnál nem lett több. Aztán beletörődtem, és elég zavaróan, de tök kussban sétáltunk akár fél órákat is, csak néha beszéltünk egy mondatot. Viszont este, amikor kényelmesen voltunk a nappaliban, már egész jól el lehetett vele beszélgetni mindenről. Egy óra után már meg is jegyezte, hogy milyen jó beszélgetni velem :), de ez már egy másik történet...
A másik pedig hogy egy ilyen kis faluban, de még helsinkiben se nagyon, 0 a szórakozási lehetőség.
Nincs egy bár, egy kávézó, neadjisten egy diszkó, vagy egy mozi ahova be lehet ülni. Semmi.
A bort nagyon értékelik(én úgy vettem észre), ugyanis ott alkoholmonopólium van, és a sörön kívül más alkoholtartalmú italt, csak az Alko üzletekben lehet venni, ahol a kannás szinvonalú borok 30 márkánál kezdődnek. A tokajit amit vittem, betették a nappali közepére a vitrinbe a trófeák és a serlegek közé, nem is láttam egyébként más piát, vodkán vagy pálinkán kívül.
Egyébként általánosan minden q drága, más kérdés, hogy 10-20x annyit keresnek az emberek mint itt.
A szaunának pedig nagy kultúrája van, legjobban az lepett meg, hogy a panellakásban is van szauna :). Egyébként meg mindenféle különleges szaunaklubokba járnak, vagy szaunabulikat csapnak.

Legjobban viszont a táj tetszett, bár lehet hogy ha az ember sokáig van ott unalmas lesz, de eszméletlen érzés hajnalig sétálni a tenger melletti erdőkben, éjfélkor nézni a naplementét, a leírhatatlanul gyönyörű tengerpartól.

Ennyi, meglehetősen összevissza, és felületesen összefoglalva, de mondhat bárki bármit, szerintem egy király hely.

szaunax Creative Commons License 2000.07.19 0 0 78
Werner Zsolt mondataihoz:
(szia, most jöttem, vegigneztem a "beszelgetest")

1. A finn nyelv nem igaz, hogy könnyu, esetleg nekunk az, mert sok szempontbol hazonloak az alapjai. De körulbelul annyira könnyu, mint a magyar, amit mindenki szid a nehezsege miatt. Hogy nincsenek kivetelek? ez tulzas, bar valoban föleg csak a tövaltozasok miatt. A finn nyelv tele van kivetelekkel, a nyelvtanarunk orankent ket-haromszor indokolt ekeppen: Well...It's an exception...

2. A finnek nagy resze beszel angolul, legfeljebb fel töle. Megkerdezed, hogy beszel-e, es közli, hogy nem nagyon, es hamarosan rajössz, hogy minimum egy közepfokut tudna összeszedni a Rigoban. Lasd kissebbsegi erzet, ez egyszeruen minden szempontbol jellemzö rajuk. Persze, vannak kivetelek, akik valoban nem beszelnek angolul, de akkor megkerdezheted peladul a sorban a mögötted allot, vagy pedig ha valaki ismerössel mesz, maris egyszeru a helyzet.

Rakinak:

Sajnos, igy van. Tampereben is. Nem egyszer kestem mar fel orat a munkahelyemröl, mert nem jutott eszembe, hogy mint valami örultnek, integetnem kell, hogy haho, itt vagyok, azert ulök itt a megalloban, mert fel szeretneek szallni, es nem azert, mert epp itt faradtam el.

Ennyi,
Szaunax

szaunax Creative Commons License 2000.07.19 0 0 77
Zsosz!

Szerintem is minden a körulmenyektöl, es fökepp a szobatarsaktol fugg. Itt vagyok Finnben januar ota, es ebböl volt ket honap, amig szobatarsam is volt. mazlim volt, a gyerek nagyon csendes, visszafogott alany volt, aki a legnagyobb zajt akkor csapta, amikor csamcsogott (komolyan csamcsogott, de ez legyen a legnagyobb hibaja). A szobam negyven negyzetmeteres, ugyhogy ha zajosabb ficko lett volna, se lett volna talaan akkora baj, de azt hiszem, akkor jobban örultem volna a kulön szoba + konyha felepitesnek (amely konkretice az en esetemben ha jol tudom, valami kevessel meeg olcsobb is lett volna, sok minden fugg tehat a szoba meretetöl is).
Persze, ha olyan az illetö, akivel egy szobaban gondok lennenek, azzal valoszinuleg kulön is meglesznek a gondok, itt is peldaul sokan karomkodnak a masik tisztatalansagara, a mosnivalo edenyek halmozodasara stb...

Ha kulön szobad van, mindenkepp elöny peldaul, hogy akkor viszel fel csajt, amikor csak akarsz, nem kell felned attol, hogy a masik belemaszik a maganeletedbe (vagy eppen hogy te maszol bele az öveebe). Marpedig itt kint a parra vagyo lyanyok meglehetösen nagy szamban talalhatoak...

Udv, kerdezz batran,
szaunax
(latod, oly reg vagyok itt, hogy mar a nevemre is ez hatott)

kheiron Creative Commons License 2000.07.19 0 0 76
Kedves zsosz!

Kérdésedre a válasz: IGEN!!!

Függ attól, hogy mekkora szoba, hány emberrel, ismered-e őket, milyen nemzetiségűek, mekkora lenne az árkülönbség meg ilyenek.

Üdv
Kheirón
(gyakorlott finnországi együttlakó)

zsosz Creative Commons License 2000.07.19 0 0 75
szerintetek mejik a jobb: több emberkével együtt lakni 1 szobában olcsóért vagy drágábbért csak a fürit+konyhát megosztani.... képtelen vagyok dönteni :(
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.23 0 0 74
HOgy valami kézzelfoghatót is írjak.
( Amennyire én tudom ) Helsinkiben csak akkor áll meg a busz, ha te integetsz neki és mutatod a bérleteded vagy a pénzt, jegyet. Különben hiába állsz a megállóban elmegy melletted.

jó, mi? :-)

pancho Creative Commons License 2000.05.22 0 0 66
Röviden salmiakkikossu, hát, szerintem rettenetes...
Ja, Helsinkiben van valami torony - a nevére már nem emlékszem -, onnan jó időben állítólag látszik Észtország. Mikor én ott voltam, sose volt _annyira_ jó idő :-)
Előzmény: hirvike (58)
madjoe Creative Commons License 2000.05.22 0 0 65
:)
Vizslaidoszak itthon felejtheto decemberben. Foleg a repulojegy-arak miatt, de a szunet sem olyan hosszu. Itt amugy a vizsga nem nagy cucc. (ez muszaki egyetem, lehet, hogy mashol maskepp van) Csak irasbeli van, es az is eleg gyer az otthoni atlaghoz kepest. (otthon is BME).
mad
Előzmény: zsosz (64)
zsosz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 64
OFF

mejik címen lehet mostan tégedet elérni medzsó???

ON :)

igazából még azt akartam csak kérdezni, hogy a vizsgaidőszak ottan kint hogyan zajlik? kb. akkor mint a mienk? karácsony? szilveszter? stb? szóval megoldható-e, hogy itthon is levizsgázzak vagy felejcsem el nagy ívben?

zsosz

Előzmény: madjoe (61)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 63
Előzmény: madjoe (62)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 62
Ja, csak, hogy hirdessem is magamat:)
kepek. madjoe
Előzmény: madjoe (61)
madjoe Creative Commons License 2000.05.20 0 0 61
Cso Zsosz!

500 eur eleg, de keves. Mi 450-et kapunk egyelore, de az ERASMUS iroda eleg szeszelyesen fizet (mar, ha eppen kuldik a penzt), joreszt persze azert mert ok sem kapjak idoben, de ez minket nem vigasztal. Nalunk 1000FIM a "kolesz", ami valojaban egy haromszobas lakas egyik lakasa (+kozos konyha, furcsi, WC harmunknak, es az epuletnek kozos mosoda, szauna, biciklitarolo). Az egy havi buszberlet 225FIM (de pl. Turkuban olcsobb). En magamnak fozok (tudod egesz turhetoen :) ) es igy 200 FIM/het a kaja, ugy, hogy ebben mar benne van a szokasos heti szauna, ill grill party (olut+makkara :) ) is. Youth Hostel kartyaval az egesz orszagban lehet szallast talalni 55 -> 160 FIM ig, a nagyon videki szallasok sokkal jobbak, mint a varosiak, es olcsobbak is. Mi berelt kocsival korbejartuk az orszag "elerheto" reszet (eszakra csak Sodankyleig), ez 3500 kilometer volt es kigyutt 2000 markkabol, pedig a Tamperei toronyban meg ettunk is.
Sajna az orszagnak az a resze, ahova mesz (es ahol en is vagyok / Lappeenranta / ) a leghavasabb, valamely idojarasi tunemeny miatt, amit el is magyaraztak nekem. (Aprilis elejen, amikor Turkuban voltam egy hetet, ott mar rovidujjuban voltam es barnultam, mig itt meg meteres hokupacok es szar ido. Alt. az egyetemeken az international board ala tartozo diakok csomo bulit szerveznek (elvetve meg egy egy finn is elgyun, de ez ritka). Az osszes normalis finn, akit talatam, mind volt hosszab idot kulfoldon.

byte

madjoe

ps.: maillal is megdobhatnal

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!