Keresés

Részletes keresés

leha Creative Commons License 2001.03.01 0 0 240
ha már így magához tért a topik ...

bout, Mad, főleg hozzátok lenne kérdésem (illetve azokhoz, akik előrehaladott állapotban vannak)

mi van akkor, ha elmész edzésre és kiderül (kezdés előtt 20 perccel), hogy a mester önhibáján kívül rettentőfontos elfoglalcsága van máshol. te vagy a rangidős a nagyon fiatal 3. kyuddal, amivel már elég magabiztosan tartasz bemelegítést, de edzést??? a főnök telefonja kikapcsolva, itt a 6 óra (akkor kéne kazdődni az egésznek)

bout Creative Commons License 2001.03.01 0 0 239
Én igen. ;-)

Gyakorlás kérdése az egész. Gyakuból eddig sikerült kigurulni már ezt a technikát hátra és előre is. Létezik a hanyattesős (lehidalós) változat és a két zuhanás is (előre-hátra). Meg ezek variációi.
Az ukemi általában a technika végrehajtási módjától függ. Tessék sokat csinálni! :-)
A hátralépős verzióval nekem nincs semmi bajom. Egy szint az, ami után egyre kisebb hátralépésből is ki lehet gurulni a technikát.

Az "ukemi" egyébként nem gurulást jelent, hanem ennél azért többet. Van, aki esésnek, van, aki a technika elszenvedésének nevezi az ukemi-t. De nem csak azt a célt szolgálja, hogy sérülés nélkül kerülj a földre, hanem befolyásolja a technika végrehajtási módját (vagy a technika kiválasztását) is.

Örülök, hogy újraéledt egy kicsit ez a topic. Pont tegnap nézegettem, hogy milyen rég nem nyúlt hozzá senki.

bout

Előzmény: ControlDenied (237)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.01 0 0 238
en orulok, ha magamtol birok rendesen gurulni:)
Előzmény: ControlDenied (237)
ControlDenied Creative Commons License 2001.03.01 0 0 237
Udv!

Egy apro elmeny:

Kedden shotokanosok tarottak eloadast a stilusrol, es persze utana bealltak egy rovid edzesre is. Kiderult, hogy a holgy (ketten voltak, mindketten 2.dan shotokan karate) mar egy ideje nalunk edz, csak meg nem tudtam, hogy mast is csinal. A lenyeg, hogy nagyon tetszik nekik az aikido, teljesen mas szemlelettel talalkoztak, mas edzestervvel, technikakkal stb. A srac el volt ragadtatva, mondta, hogy jon legkozelebb is. Roppant szerenyek es aranyosak voltak, semmi nagykepuseg.

Mennyire mas az aikido, mint a karate...es ezzel nem a karatet szolom le. Tervbe vettem, hogy benezek mas stilusok edzeseire is, csak ido kerdese...

Mas:
Tenchinage, gyakubol. Ki tudtok normalisan gurulni a technikabol? Eses ok, de az ukemihez hatra kene egyet lepni, az meg olyan bena...Ha a vegrehajtas kozben , mint uke, szembefordulunk, akkor latvanyosan lehet tenni egy ukemit elore, na de hatra?

udv,

CoDe(X)

praclee Creative Commons License 2001.01.22 0 0 236
Király csak 1 van.Jimmy.
Bocs mindenkitől:-DD
Előzmény: leha (234)
praclee Creative Commons License 2001.01.22 0 0 235
Mi van már??én lemaradtam?Aikido-zol is??és én ilyenekről miért nem értesülök??:)
Előzmény: Törölt nick (215)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 234
CD: ha eccer pénteken, vagy hétfőn elnézel hozzánk, akkor találkozhatsz egy sráccal, aki hozzánk csak jodozni jár. ő máshol iaidozik. nem tudom, az mennyire király ...
nálunk van aikido, iaido, jodo, de a lényeg az aikido. náluk kimondottan iaidoról van szó ...
de ha nem felejtem el, meg is kérdezhetem tőle
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.16 0 0 233
Tenyleg, nem tudtok kiraly iaido dojokat? Zoli is tart edzest, de az nekem rossz idopontban van, meg az inkabb aikido, bokkennel. Olyat hallottam, hogy valahol lehet venni reszletre katanat, es meg igy is 3000 alatt van a havidij.

Kosz,

CoDe

Előzmény: madjoe (229)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 232
: )
elteszünk néhány dant ...
jó lesz az még szűkös napokon : ))
madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 231
Danvadaszat rulez!
Előzmény: leha (230)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 230
jó lesz belehúzni ... : )
Lajos van rossz helyzetben: neki lehet, hogy a tudása meglenne a 2. danhoz, de mikor jön össze 4 4. danos és egy 5. danos, hogy levizsgáztassa? : )
madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 229
;) Szerdatol megyek iaidozni.
Előzmény: leha (228)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 228
hát, ezt most így fejből passz, de ha az első tiz kata megy és az elmélet is, akkor szerintem minimum 1 kyu
úgy emléxem, hogy 1 kyura kell a tízből 4 kata (bármelyik négyet kérhetik(vagy választhatod? erre már nem emléxem)). ami még megragadt bennem, hogy nem kell betartani a sorrendet, tehát olyan fokozatot kapsz, amit teljesítesz és nem feltétlen a következőt ...
tehát lehet dannal is kezdeni : )
madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 227
Tehat akkor egy kis ragyuras utan, ha nekem megy az elso tiz, meg a kov 12 kata iaidobol, jodobol meg az elso het, battodobol meg .. ohh, abbol inkabb nem. Szoval erre mi jar?
Előzmény: leha (226)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 226
vizsgáztatni egy angol, egy japán és egy magyar úriember fog.
katanám nincs, nem is kell (nálam sokkal hozzáértőbb emberek szerint. én ugyanis szintén kifejtettem ezirányú aggodalmaimat)
hogy mennyire gyorsan haladunk: a vizsgakiírás szerint 5 kyura az mehet, aki elmúlt hét éves és legalább fél éve jár edzésre. ezt a szintet talán még megütjük : )

jár hozzánk egy srác jodot tanulni. ő régóta iaidozik (nem tom, milyen szinten áll). ő mondta, hogy ez valamilyen szinten könnyített vizsga. nem speciel nekünk, hanem mindenkinek, azért, hogy ez a régió is több danost tudjon felmutatni. (nem is azt mondta, hogy könnyített, hanem azt, hogy "nem nézik annyira")

madjoe: vizsga bennem sem merült fel tegnapig (amikoris Lajos hozta a papírt, hogy ennek, meg annak az elméletnek utána kéne néznünk ...)
ugyanúgy, ahogy aikidoban is azt gondoltam, hogy "dehogy megyek én vizsgázni! rangkórság, övszínek szerint sorba, stb ... ökörség"

madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 225
Hmmm. En jo masfel evig iaidoztam (iaido, jodo, battodo) (CD: pl a Zolival) , jatrtam Putz taborokba, egyszer meg a reniezt is lattam, de a vizsga nem nagyon merult fel. Ki fog vizsgaztatni? Remelem nem haragszol, ha nemi ketelyem fejezem ki a leendo vizsga kulsosok szamara valo ertekevel kapcsolatban. Mik a vizsgakovetelmenyek? (Lehet, hogy mar danos vagyok? :) )
Előzmény: leha (223)
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.16 0 0 224
Gyorsan haladtok, nem mondom...
Biztos, hogy minden oke nalatok? :))
Lehet, hogy lemegyek egyszer hozzatok, mar regota tervezem, csak meg nem volt idom. Vegig akarok jarni nehany klubot, hogy lassam, merre milyen a hangulat.

Egyebkent szoktal edzeni katanaval, vagy csak bokkennel, hogy mesz iaido vizsgara? :)))

Előzmény: leha (223)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 223
Lajos úgy vezette elő, hogy természetes, hogy mi megyünk vizsgázni ...

a vizsgakövetelmények leírása alapján 3-4 kyut tudunk (szerintem)
(tőlünk 3-4 ember az, aki szokott iaidozni, tehát szóba jöhet a vizsgán)

madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 222
Es Iaido-vizsgara mesz? Remelem csak felreertettem valamit?
Előzmény: leha (221)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 221
eredetileg egy májusi hétvége volt kikiáltva, de lehet, hogy előre hozzák áprilisra ...

nem tudom, kik mennek, én kb egy éve bohóckodok a bokennel

madjoe Creative Commons License 2001.01.16 0 0 220
;) Ha minden igaz, ot ismerem. Egyutt csinaltuk a segededzoi(sportoktatoi) tanfolyamot. Nem is tudtam, hogy mar 1kyu.
Ez az a tatamizott rendorterem, ahol ki vannak torve az ablakok?

Leha: mikor lesz iaido vizsga? (es mennyi ideje edzenek, akik mennek)

Shingitai Creative Commons License 2001.01.16 0 0 219
Még néhány Jappán eredetű dolog ( a Do miatt ):
Halado, tapado, marado és a legveszélyesebb a Halódó.
Meg a Do-mus és Do-lomit(ez a legkeményebb )
Előzmény: leha (218)
leha Creative Commons License 2001.01.16 0 0 218
azt persze tudjuk, hogy nem sport ...
és hogy a taekwondo mennyire japán (egy pé) eredetű, vitatható : ))))
ControlDenied Creative Commons License 2001.01.16 0 0 217
ez igazan bolcs volt.
Előzmény: mikorkakálmán (216)
mikorkakálmán Creative Commons License 2001.01.15 0 0 216
Jappán eredetű sportág, mint a judo, tekwando. a do végződésről lehet tudni.

M.K.

Törölt nick Creative Commons License 2001.01.15 0 0 215
Tovabbra is Debrecenbe:) DRSE judoterme,
DRSE GENKI AIKIDO KLUB
vezeto: Buda Sandor, 1. Kyu

ide:)

Előzmény: madjoe (214)
madjoe Creative Commons License 2001.01.15 0 0 214
;) Hamar valaszoltal, tovabb kerdezek: Most epp hova (kihez) jarsz aikidozni?
Előzmény: Törölt nick (210)
bout Creative Commons License 2001.01.15 0 0 213
Ahol mostanában edzek, ott sincs erősítés. A gyakorlás épp elég pörgős és fárasztó. Két technika között is sokszor alig van idő pihenésre.
Azért néha (eddig 4 hónap alatt kétszer) csinálunk "légionárus fekvőtámaszt".
Ez tulajdonképpen úgy néz ki, hogy egy-két percen keresztül folyamatosan csinálni kell egy fekvőtámaszt egy guggolást, egy felülést, egy hátizmot. 15 mp. szünet, majd egy-két percig 2 fekvő, két guggolás, két hasizom, két hátizom. Megint szünet. Elvileg egészen tízig. Ez elég dinamikusan terhel, nem merevednek el az izmok tőle.
Általában az aikido-s erősítéseknek az a fő szempontja, hogy ne menjenek a lazaság és az állóképesség rovására.
De ha nincs erősítés, azért mindig vannak olyan gyakorlatok, amik egy kicsit leterhelik valamelyik izomcsoportot. Az esés-kelés általában a fekvőtámasz és a felülés szinonimája. A technikák végrehajtásához (főleg fegyvernél) kell a hátizom. És szoktunk olyan technikákat (főleg vágásokat bokken-nel, de pusztakézre is van vmi dupla nikyo féle) csinálni, ami a combot és a lábakat erősíti, mert sok benne a leguggolás-felállás.

bout

leha Creative Commons License 2001.01.15 0 0 212
én két helyre jártam huzamosabb ideig (egy hétnél tovább : ))
az egyik helyen nem volt erősítés, de ott pörgősebbek voltak az edzések. csak a technikát csináltuk, de igen hamar kitikadt mindenki ...
a másik helyen lazább a gyakorlat. különféle okokból ott nem is lehetne olyan pörgős, fullasztó edzést tartani. na, ott van erősítés ... nem sok, egy kicsi. 100-200 felülés, 15-25 fekvőtámasz, ilyesmi. ez belefér az edzés végén 10-15 percbe
Törölt nick Creative Commons License 2001.01.13 0 0 211
ja, es koszi a valaszokat.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!