bout, Mad, főleg hozzátok lenne kérdésem (illetve azokhoz, akik előrehaladott állapotban vannak)
mi van akkor, ha elmész edzésre és kiderül (kezdés előtt 20 perccel), hogy a mester önhibáján kívül rettentőfontos elfoglalcsága van máshol. te vagy a rangidős a nagyon fiatal 3. kyuddal, amivel már elég magabiztosan tartasz bemelegítést, de edzést??? a főnök telefonja kikapcsolva, itt a 6 óra (akkor kéne kazdődni az egésznek)
Gyakorlás kérdése az egész. Gyakuból eddig sikerült kigurulni már ezt a technikát hátra és előre is. Létezik a hanyattesős (lehidalós) változat és a két zuhanás is (előre-hátra). Meg ezek variációi.
Az ukemi általában a technika végrehajtási módjától függ. Tessék sokat csinálni! :-)
A hátralépős verzióval nekem nincs semmi bajom. Egy szint az, ami után egyre kisebb hátralépésből is ki lehet gurulni a technikát.
Az "ukemi" egyébként nem gurulást jelent, hanem ennél azért többet. Van, aki esésnek, van, aki a technika elszenvedésének nevezi az ukemi-t. De nem csak azt a célt szolgálja, hogy sérülés nélkül kerülj a földre, hanem befolyásolja a technika végrehajtási módját (vagy a technika kiválasztását) is.
Örülök, hogy újraéledt egy kicsit ez a topic. Pont tegnap nézegettem, hogy milyen rég nem nyúlt hozzá senki.
Kedden shotokanosok tarottak eloadast a stilusrol, es persze utana bealltak egy rovid edzesre is. Kiderult, hogy a holgy (ketten voltak, mindketten 2.dan shotokan karate) mar egy ideje nalunk edz, csak meg nem tudtam, hogy mast is csinal. A lenyeg, hogy nagyon tetszik nekik az aikido, teljesen mas szemlelettel talalkoztak, mas edzestervvel, technikakkal stb. A srac el volt ragadtatva, mondta, hogy jon legkozelebb is. Roppant szerenyek es aranyosak voltak, semmi nagykepuseg.
Mennyire mas az aikido, mint a karate...es ezzel nem a karatet szolom le. Tervbe vettem, hogy benezek mas stilusok edzeseire is, csak ido kerdese...
Mas:
Tenchinage, gyakubol. Ki tudtok normalisan gurulni a technikabol? Eses ok, de az ukemihez hatra kene egyet lepni, az meg olyan bena...Ha a vegrehajtas kozben , mint uke, szembefordulunk, akkor latvanyosan lehet tenni egy ukemit elore, na de hatra?
CD: ha eccer pénteken, vagy hétfőn elnézel hozzánk, akkor találkozhatsz egy sráccal, aki hozzánk csak jodozni jár. ő máshol iaidozik. nem tudom, az mennyire király ...
nálunk van aikido, iaido, jodo, de a lényeg az aikido. náluk kimondottan iaidoról van szó ...
de ha nem felejtem el, meg is kérdezhetem tőle
Tenyleg, nem tudtok kiraly iaido dojokat? Zoli is tart edzest, de az nekem rossz idopontban van, meg az inkabb aikido, bokkennel. Olyat hallottam, hogy valahol lehet venni reszletre katanat, es meg igy is 3000 alatt van a havidij.
jó lesz belehúzni ... : )
Lajos van rossz helyzetben: neki lehet, hogy a tudása meglenne a 2. danhoz, de mikor jön össze 4 4. danos és egy 5. danos, hogy levizsgáztassa? : )
hát, ezt most így fejből passz, de ha az első tiz kata megy és az elmélet is, akkor szerintem minimum 1 kyu
úgy emléxem, hogy 1 kyura kell a tízből 4 kata (bármelyik négyet kérhetik(vagy választhatod? erre már nem emléxem)). ami még megragadt bennem, hogy nem kell betartani a sorrendet, tehát olyan fokozatot kapsz, amit teljesítesz és nem feltétlen a következőt ...
tehát lehet dannal is kezdeni : )
Tehat akkor egy kis ragyuras utan, ha nekem megy az elso tiz, meg a kov 12 kata iaidobol, jodobol meg az elso het, battodobol meg .. ohh, abbol inkabb nem. Szoval erre mi jar?
vizsgáztatni egy angol, egy japán és egy magyar úriember fog.
katanám nincs, nem is kell (nálam sokkal hozzáértőbb emberek szerint. én ugyanis szintén kifejtettem ezirányú aggodalmaimat)
hogy mennyire gyorsan haladunk: a vizsgakiírás szerint 5 kyura az mehet, aki elmúlt hét éves és legalább fél éve jár edzésre. ezt a szintet talán még megütjük : )
jár hozzánk egy srác jodot tanulni. ő régóta iaidozik (nem tom, milyen szinten áll). ő mondta, hogy ez valamilyen szinten könnyített vizsga. nem speciel nekünk, hanem mindenkinek, azért, hogy ez a régió is több danost tudjon felmutatni. (nem is azt mondta, hogy könnyített, hanem azt, hogy "nem nézik annyira")
madjoe: vizsga bennem sem merült fel tegnapig (amikoris Lajos hozta a papírt, hogy ennek, meg annak az elméletnek utána kéne néznünk ...)
ugyanúgy, ahogy aikidoban is azt gondoltam, hogy "dehogy megyek én vizsgázni! rangkórság, övszínek szerint sorba, stb ... ökörség"
Hmmm. En jo masfel evig iaidoztam (iaido, jodo, battodo) (CD: pl a Zolival) , jatrtam Putz taborokba, egyszer meg a reniezt is lattam, de a vizsga nem nagyon merult fel. Ki fog vizsgaztatni? Remelem nem haragszol, ha nemi ketelyem fejezem ki a leendo vizsga kulsosok szamara valo ertekevel kapcsolatban. Mik a vizsgakovetelmenyek? (Lehet, hogy mar danos vagyok? :) )
Gyorsan haladtok, nem mondom...
Biztos, hogy minden oke nalatok? :))
Lehet, hogy lemegyek egyszer hozzatok, mar regota tervezem, csak meg nem volt idom. Vegig akarok jarni nehany klubot, hogy lassam, merre milyen a hangulat.
Egyebkent szoktal edzeni katanaval, vagy csak bokkennel, hogy mesz iaido vizsgara? :)))
;) Ha minden igaz, ot ismerem. Egyutt csinaltuk a segededzoi(sportoktatoi) tanfolyamot. Nem is tudtam, hogy mar 1kyu.
Ez az a tatamizott rendorterem, ahol ki vannak torve az ablakok?
Leha: mikor lesz iaido vizsga? (es mennyi ideje edzenek, akik mennek)
Ahol mostanában edzek, ott sincs erősítés. A gyakorlás épp elég pörgős és fárasztó. Két technika között is sokszor alig van idő pihenésre.
Azért néha (eddig 4 hónap alatt kétszer) csinálunk "légionárus fekvőtámaszt".
Ez tulajdonképpen úgy néz ki, hogy egy-két percen keresztül folyamatosan csinálni kell egy fekvőtámaszt egy guggolást, egy felülést, egy hátizmot. 15 mp. szünet, majd egy-két percig 2 fekvő, két guggolás, két hasizom, két hátizom. Megint szünet. Elvileg egészen tízig. Ez elég dinamikusan terhel, nem merevednek el az izmok tőle.
Általában az aikido-s erősítéseknek az a fő szempontja, hogy ne menjenek a lazaság és az állóképesség rovására.
De ha nincs erősítés, azért mindig vannak olyan gyakorlatok, amik egy kicsit leterhelik valamelyik izomcsoportot. Az esés-kelés általában a fekvőtámasz és a felülés szinonimája. A technikák végrehajtásához (főleg fegyvernél) kell a hátizom. És szoktunk olyan technikákat (főleg vágásokat bokken-nel, de pusztakézre is van vmi dupla nikyo féle) csinálni, ami a combot és a lábakat erősíti, mert sok benne a leguggolás-felállás.
én két helyre jártam huzamosabb ideig (egy hétnél tovább : ))
az egyik helyen nem volt erősítés, de ott pörgősebbek voltak az edzések. csak a technikát csináltuk, de igen hamar kitikadt mindenki ...
a másik helyen lazább a gyakorlat. különféle okokból ott nem is lehetne olyan pörgős, fullasztó edzést tartani. na, ott van erősítés ... nem sok, egy kicsi. 100-200 felülés, 15-25 fekvőtámasz, ilyesmi. ez belefér az edzés végén 10-15 percbe