Keresés

Részletes keresés

HPisti Creative Commons License 2000.12.12 0 0 189
No, lássuk az én tapasztalataimat:

1. Érdemes kamuzni a nagy nehezen kiizzadt interjúkon, de ennek szabjunk határt! Ki menne el nyugodt szívvel és köz.gazd. diplomával a zsebében atomfizikusnak? :-) Egy helyen egészen jól eladtam magam, de vissza kellett vonnom, mert a becsület ezt diktálta. Bocs, ha valaki elől ezért elvettem a lehetőséget.

2. Maga az interjú. A kedves HR és egyéb munkatársak a multiknál egészen jó kiképzést kapnak ahol nem elsődleges szempont a szakmai hozzáértés. A legfőbb szempont a teljes és feltételek nélküli lojalitás! Senki se reménykedjen abban, hogy az interjút levezető személy bármilyen emberi megnyilvánulást tesz. Ez ugyanis az állásába kerülhet.

3. Hirdetések. A többség tényleg kamu. Kiszűrni talán úgy lehet őket, hogy hasonlítsd össze az alkalmazási feltételeket a meghirdetett munkakörrel. Ha túl nagy az "elvárás", akkor nem stimmel a dolog.

4. Tesztek. Ha egy állásbörzén kinyitjátok a már sokat emlegetett Star-t, akkor nézzétek meg, hogy mi az eredeti mű... Na, innen a teszthalmaz. Itt van Amerika? De pont ez???

5. Hogyan keressek akkor állást????

Ral Lee Creative Commons License 2000.12.12 0 0 188
OFF

Igen, Káposzta, ebben sajnos van valami. Sajnos a magyar történelemben mindig volt egy réteg vagy csoport, amelyik gátolta az egészséges polgári demokrácia kialakulását. Régebben a nemesség, később a nagypolgárság és a nemesség karöltve, az utóbbi évtizedekben pedig a Kádár-rendszer sajátos arisztokráciája. Sőt, van egy nagyon érdekes köpönyegforgató csoport, amely a XX. század minden korszakában az elithez tartozott, és pl. zengzetes nemesi névvel éltette a szocializmus vívmányait.

ON

Előzmény: Káposzta (187)
Káposzta Creative Commons License 2000.12.12 0 0 187
Offtopic ugyan meg nem is szeretek politizalni, de szerintem magyarorszagon pont ezer eve a kapcsolati toke mozgatja a dolgokat, nem csak 56 ota. Olvass el egy Mikszath vagy egy Jokai regenyt, azok sem a Kadar korban jatszodnak.
Előzmény: Ral Lee (186)
Ral Lee Creative Commons License 2000.12.12 0 0 186
Káposzta, a kapcsolati tőke "kicsit jobban, mint máshol"-jellege Magyarországon pont a Kádár-rendszer sara, amit elég szomorúnak tartok. Tíz éve - amikor mindenki baromi nagy változásokra számított - szerintem sokan nem hitték volna, hogy ma is nagyjából ugyanaz a vonal a gazdasági élet irányítója, mint a "rendszerváltás" előtt.
Előzmény: Káposzta (183)
Ral Lee Creative Commons License 2000.12.12 0 0 185
TC2, teljesen különböző szemmel látjuk a világot, de mindkettőnknek igaza van a saját szemszögéből. Egyébként iszonyú költséges hobbim van, de nálam nem csak a pénz számít egy olyan tevékenységgel kapcsolatban, amivel az időm jelentős részét elverem.

Nem közalkalmazotti státuszra gondoltam, hanem köztisztviselőire. Vagy költségvetési intézmény által megbízott "külsős" cégre. Regionális gazdaságtani, területfejlesztési témában írtam a szakdolgozatomat, és amióta találkoztam ezzel a területtel - talán nagyképűen hangzik, de sebaj, vállalom - kissé gagyinak érzem a versenyszférát, ahol már három éve dolgozom. Elsősorban a tevékenység miatt. Egyébként az én szüleim is közalkalmazottak (komolyzenével foglalkoznak), és valóban nem a fizetésükből élnek, hanem mellékjövedelemből. Azt is lehet egyébként mondani, hogy a közszférában egy-egy tevékenység megszállotjai dolgoznak (kivéve persze a korrumpálható munkaköröket).

Előzmény: TC2 (182)
Kipper Creative Commons License 2000.12.12 0 0 184
Az enyém ki, de én nem élek vele, inkább lecsúsztatom. Van ugyan fix munkaidő, de senki nem szól, ha fél 5 helyett 1-kor lelépek. Igaz, azért sem dícsérnek meg külön, ha 8-ig bennmaradok. Lényeg, hogy a munkát végezzem el.
Előzmény: Káposzta (183)
Káposzta Creative Commons License 2000.12.12 0 0 183
"- rendszerváltás ide, rendszerváltás oda - újra egyre jelentősebbek a Kádár-rendszerből gyökerező urambátyám-kapcsolatok"

Szerintem ezt tudomasul kel venni, ez nem csak a Kadar rendszer miatt van, mindenhol sokat szamitanak a kapcsolatok, a vilagnak ezen a felen kicsit jobban mint mashol. Olaszorszag, Ausztria detto ugyan ez. Egy olyan orszagban ahol legfelsobb szinten is a volt kollegiumi szobatarsak harapdaljak az orszagalmat meg senkinek ne legyenek illuzioi.

En sem kaptam meg egy allast, gondolom azert mert az interjun azt mertem mondani, hogy termeszetesnek veszem, hogy neha hajtas van es tulorazni kell, de a rendszeres tulorazast nem tudom toleralni.
Ezek a multik legalabb kifizetik a tulorat? Mert az ugy lenne tisztesseges, emelt oraberrel.

Előzmény: Ral Lee (174)
kzt Creative Commons License 2000.12.11 0 0 181
Szvsz szepiteni vagy atfogalmazni a valosagot szabad, de szakmai dolgokrol hazudni nem nagyon. Konnyen kiderul ha egy szakamber belekerdez vagy a probaido alatt. Nekem az elbeszelgetes a kozvetlen fonokkel volt, es amikor raterelodott a szo akkor beismertem hogy az allaskiiras egy reszeben kert tipusu gyakorlatot nem tudom felmutatni. Sikerult, mert errol tovabb nem kerdezett, viszont a tobbirol amiben egesz jo vagyok hosszasan elbeszelgettunk. Kesobb hallgattam ahogy egy kesobbi elbeszelgeterol mondta hogy a jelolt idegesitette, mert mindig azt probalta mondani amit -szerinte- hallani akartak.
Amiben lehet csusztatni:
- programnyelvek: ha nagyon muszaj 1 het alatt meg tudsz tanulni vmi ujat alapfokon, ha tudsz programozni
- csaladi/gyerek lanyoknal: Nincs baratom, nem tervezek meg csaladot (7. honapig vegeig) :))).
Előzmény: IV.kercsaj (165)
Ral Lee Creative Commons License 2000.12.11 0 0 180
A munkajogi visszaélésekről annyit, hogy munkajogi perrel bármelyik visszaélő munkáltatót meg lehet fogni, viszont sajnos a munkáltatót elmarasztaló határozatoknak nincs szankciója. Ez nagyon nagy kár... Nem vagyok rosszmájú, de azért megnéznék egy-két eszement "youppie" menedzsert, milyen pofát vágna ítélethirdetéskor... A leggyakoribb visszaélések az elrendeletlen és ki nem fizetett túlmunkával, az ébédidővel, munkáltatói felmondásokkal és fegyelmikkel kapcsolatosak. Egyszer az előző munkahelyemen galád módon elolvastam egy-két fegyelmis munkáltatói felmondást. Mindegyiknek szó szerint az volt az indoklása, hogy "hozzáállása nem felelt meg a vállalati elvárásoknak", csak a név volt különböző. Nos, ilyen indok még rendes munkáltatói felmondáshoz is rossz, nemhogy fegyelmihez! Az illetők pedig információ hiányában aláírták!!! Ilyen aljasságból sajnos nem csak egy-kettő van. Pedig ezek tutira eredményes munkaügyi panaszok lett volna. Márpedig, ha multihoz mész, és nem állsz be a sorba, könnyen hozzádvághatnak egy ilyet. Persze, ha túlélted a próbaidőt, ami szintén sok visszaélésre ad alkalmat. Tudnék mesélni egy, az Indexben is hirdető távközlési cégcsoport egyik cégéről, ahol ilyenbe futottam. Voltak ám munkaügyi kalandjaim (is)! ¦-) Kaptam én már írásbeli figyelmeztetést azért is, hogy ebédelni merészelek (valóban nem volt írásban rögzített ebédidő, viszont mindenképp jár pihenőidő), és mások beérik a számítógép mellett elmajszolt parizeres szendviccsel. Egyébként cigizni bármennyit lehet, ha viszont enni és inni mész ki, belédkötnek. És ezek a multik minden egyetemista és főiskolás vágyálmai... Ébredjetek, emberek!

Előzmény: Beebite (179)
Beebite Creative Commons License 2000.12.11 0 0 179
Petrakovacs: köszönöm, ez megnyugtató volt.
Az az igazság, hogy én nem vagyok az a maczóági-féle családörült, de 1-2 gyereket azért szeretnék majdan.
Arról én is hallottam, hogy a multinál vannak cinkes dolgok, és én pl nem szivesen dolgoznék reggel 7től este 10ig sikkből, vagy rendszeresen:(
Lehet dobálni a követ, hogy lusta disznó vagyok.

Most ott tartok, hogy bármi érdekel. Érdekel az is, amihez érintőleges értek, mivel szeretnék még ujat tanulni is... bár lehet hogy ez irreális.
És szeretném, ha a szakmámban (környezetmérnök vagyok, térinformatikai és auditori szakképzéssel, meg még más is, de az most nem lényeges) dolgozhatnék, és nem grafikonrajzoló, fóliamásoló, agymosó emberke lennék. Nem azt mondom, -félreértés ne essék- hogy ezek a munkák nekem derrogálnak, csak azt, hogy a munkámnak ne ez legyen a jelentős része.

Kacsingatok egyébként egy hazai gyógyszergyár K+F részlege felé is. Számomra vonzó lehet egy állásban a nettó béren kivül az is, hogy mit ad még. Itt pl kapnék nyelvpótlékot, albi támogatást, utiksg téritést, és még 1033465653 apróbb dolgot.

Bee

Ral Lee Creative Commons License 2000.12.11 0 0 178
Ugyammá', család! "Első a munka, aztán a család." (P-Mobil) Nem így van? (Szerintem nem.)

A multikhoz tényleg be lehet jutni az utcáról is. Csak kérdés, hogy mennyire éri meg. Azoknál a multicégeknél, amik minden végzős álmai (Unilever stb.), a pénz sem a legjobb (csak első ránézésre, másodikra, ha jobban körülnézel, már nem is annyira), és a munka is eszetlen és kuli. Vicces, hogy Excel-táblázat-kitöltőknek (mint amilyen egyébként én is vagyok) diplomával és komoly nyelvtudással kell rendelkezniük. Nomeg ez a túlóra-kultusz! Sikk a túlórázás, ha kell, ha nem. Sőt minimumelvárás.

Magam is dolgoztam két multinál is. Most egy magyar cégnél dolgozom, de egyre erősebben kacsintgatok a közszféra felé. A közszférában sok érdekes terület van, és köztisztviselőként dipolmával, nyelvpótlékkal stb-vel nem biztos, hogy sokkal kevesebbet kapsz, mint mondjuk egy "elegantos" könyvvizsgálócégnél, ha még csak asszisztens vagy. Ráadásul versenyszférában sok a munkajogilag cinkes dolog, ami engem meglehetősen idegesít (nem csak a saját esetem, másé is).

Előzmény: Beebite (176)
petrakovacs50 Creative Commons License 2000.12.11 0 0 177
Beebite,

Bocsi, nem szandekoztalak megbantani, csak mar tok termeszetesnek erzem, ha ramtamadnak amikor kiderul, hogy multinal vagyok immar 5 eve.

valasz a kerdesedre:
Bekerulsz 24 evesen, akkor 28 eves korodra mar kozepvezetoi szintrol mesz szulni es oda is kerulsz vissza. Valaszthatsz, hogy mennyi ido mulva akarsz ujra kezdeni, es hogy akarsz e minden nap vagy csak 50-60%ban dolgozni. Vagyis harom napot egy heten.

Nalunk van olyan aki mar 3eve otthon van, olyan is aki 2 eve, es olyan is aki 7honapja szult es csak jovo szeptemberben jon vissza. Persze volt olyan is, hogy 6honap mulva visszajott valaki, de erre nem kenyszerit senki.

Szolj ha van meg kerdesed.

PK

Beebite Creative Commons License 2000.12.11 0 0 176
Félreértesz, ha ugy gondolod, hogy a multikat alles zusammen fikázom. Lehet hogy én is örülnék, ha felvenne egy, és savanyú a szőlő...Nincs kizárva, de azért remélem nem ez a helyzet.
Szvsz az nem multi dolog, hogy öö, vagy amm:)) Én egyiket sem használom:)

A másik dolog:Millió és egy példa mutatja, hogy igenis be lehet kerülni a multihoz ugymond az utcáról is. Csak ha az ember nem szerencsés, akkor előtte van egy csomo vak köre, ami (engem pl) lehangol.

A másik meg a család kérdése.
Nem egészen látom világosan, Talán petrakovacs elmesélhetnéd, ha tudod, hogy mi van akkor, ha az illető mondjuk 24 évesen bekerül egy multihoz, és 28 évesen szül. Annak az elvetemültnek bitó? Innen kintről úgy látszik...

Bee

Előzmény: petrakovacs50 (175)
petrakovacs50 Creative Commons License 2000.12.11 0 0 175
En meg mindig ôôôôzok pedig mar par eve multinal vagyok. Lehet nyugodtan fikazni...

Amugy egyetertek sok mindent nem csinalnak/csinalunk korrekten. De hat sajna a Humanpolitikai osztaly az mindenhol a vallalt Achilles sarka.

PK

Ral Lee Creative Commons License 2000.12.11 0 0 174
Sziasztok!

Álláskereső kalandokról magam is tudnék regélni. Elképesztő! Sablon multik, sablon irodaházak, sablon bútorok, sablon interjúk, "angolszászosan affektáló" sablon interjúvolók, akik a parasztos "őőőőő" helyett elegáns "ámm"-ot használnak, ha netán belesülnek a bemagolt sablondumába. ¦-))))) Kiver a hideg ezektől! Remélem, nem kell ilyesminek kitennem magam mostanában, bár most éppen próbaidőn vagyok (szerencsére egy magyar cégnél, ahol nincs akkora affektálás).

Sok meghirdetett állás csak kamu, mert az ISO 9000-hez követelmény, hogy megpályáztassák az állásokat (és megszivassanak esetleg több száz jóhiszemű embert), ami elég sokszor meg is ragad a formalitás szintjén. A HVG egyébként tömve van ilyenekkel.

Az egyébként a legnagyobb probléma nálunk az álláskereséssel kapcsolatban, hogy - rendszerváltás ide, rendszerváltás oda - újra egyre jelentősebbek a Kádár-rendszerből gyökerező urambátyám-kapcsolatok, egyre gyakoribb a munkaadók részéről a teljes munkaerőkínálat sógorok-komák-jóbarátok csoportjára szűkítése. Fiatalabbak esetén nyilván a szülők révén történik ez, apuci vagy anyuci szól oda a régi KISZ-társnak, vagy ivócimborának, hogy a kisfiacskájának vagy a kislányának állás kellene. Aki ebből a körből kiszorul, az hasonló történeteket mesélhet, mint Ti vagy én.

Beebite Creative Commons License 2000.12.11 0 0 173
Ahham, nekem is van egy olyan példányom:)
A vicces az, hogy 3 napja jött kb postán, holott az interjú, ahonnan kidobtak már 3 hete volt:)
Igen up to date a rendszerük:)

Az a form egyébként tipikus amerikai. Láttam már olyat Unilever-esben és még egy párban. Szerintem egymásét forditgatják, dizájnolják ideoda:)

Én is csak fintorogtam rá egyet:)

A teszt amit kitöltöttem magyarul volt. De az elején oda volt irva, hogy ezt a tesztet azon a ynelven töltsem ki, amelyiken a legjobban beszélek, és oda volt irva 34 nyelv:) Szóval jól megszivathatnám őket, ha lekopizom, vagy telefonba lediktálom vagy lefotózom a tesztet, és kiteszem a webre:))
Egyébként minden oldalra rá volt irva, hogy "super-confidental" :)
Megérdemelték volna a büdösök:)) ( egyedül voltam a tesztiráskor, ugyhogy siimaaaan:))

Bee, a bilifül:(

Előzmény: IV.kercsaj (172)
IV.kercsaj Creative Commons License 2000.12.11 0 0 172
Bee
ahány embert ismerek, annyiféleképpen szólítanak, úgyhogy... nézd meg az emailemet :-)))
Most hívj csak P.Zitának ;-)

Azért drukkolok, hogy a 90% jöjjön be.

A P&G-nek ismeritek a jelentkezési lapját?
Barátnőmmel állásbörzén szereztük be, de úgy döntöttünk, hogy inkább nem töltjük ki. Van vagy 10 oldal in English és olyan mint egy valódi interjú. (Hogy ezek akkor mit kérdeznek személyesen?)
De ez még OK. Az elején instrukció hülyegyerek szinten (diplomás embereket szeretnének felvenni, ugye...), hogyan kell bejelölnöd a helyes választ... Ezt elég nehézkes lehet elképzelni, nem is írom le, de nekünk ennyi is elég volt a cégből.

Előzmény: Beebite (170)
Szecső Creative Commons License 2000.12.11 0 0 171
Advantech
Nem véletlenül az Ericssonhoz jelentkeztél? Mert ha igen akkor mindenkitöl ugyanazt kérdezik.

Több cégnél is próbálkoztam állás ügyben az elmult időszakban. Kétféle hozzáállással találkoztam:
1. HR-es (személyzetisnek hívták régebben) fogadja az embert szokásos hülye kérdések, amerikából importált módszerek.
2. A leendő közvetlen főnök fogad. Azt se tudja mit kérdezzen. Ha szimpi vagy akkor a második mondatod után felvesz, he nem akkor nem.

Előzmény: Advantech (160)
Beebite Creative Commons License 2000.12.11 0 0 170
IV.Kercsaj (nicns valami keresztneved, ez olyan furi nick:)): a dolog nyáron lesz aktuális, illetve talán tavasszal. Most ott tartok, hogy remélem, bejön az a 10%, ha mégse, akkor gáz.

A két sutykó cég:
1. Procter & Gamble
2. Unilever

Ennyit róluk.
A GE vezetőképzőjébe lenne "protkóm", illetőleg egy kis ismerettségem, ahogyan azt nevezni illik, ennek ellenére nem akarok odamenni, mivel az azt jelenti, hogy 3 évig félévente más városba helyéeznek, kiszámithatalanul, és én erre alkalmatlannak érzem magam. A 2 diploma megszerzése alatt összesen 6 évig ingáztam, és már elegem van a "cigányéletből".

Bee

Előzmény: IV.kercsaj (168)
petrakovacs50 Creative Commons License 2000.12.11 0 0 169
Beebite,

Csak szeretnem tudni, hogy a tippem helyes e az 1. tortenettel kapcsolatban. Gyartelep Csomor?

Amugy ha igen, akkor a tesztet ki lehet javitani akar egy perc alatt is , mert sablont tesznek ra. Azt en sem ertem , miert nem mondjak meg, hogy milyen lett-meg akkor is ha nem sikerul. Amugy akkor sem mondjak meg, hogy milyen lett ha sikerul.
PK

IV.kercsaj Creative Commons License 2000.12.11 0 0 168
Szia Bee

A tiedhez hasonló "komoly" cégeket nem is méltattam említésre.

Mi lett a 3. által ígért állással?
A 10% jött be?

Előzmény: Beebite (166)
Kipper Creative Commons License 2000.12.11 0 0 167
Beebite, ahol ilyen köcsögök, oda jobb nem menni!

Az első esetben szvsz felmérték, mennyire lehet kihasználni a jelentkezőt, pl. felvenni próbaidőre, aztán elhajtani.

A második esetben (talán az elsőben is) a multis személyügyesek istennek képzelik magukat, úgy is viselkednek (befelé is), és ha ők kinéztek egy adott személyt egy adott pozícióra, jó eséllyel tudják egyengetni az útját és félreállítani a 'konkurenciát'. Ez történhet személyes kapcsolatok és egyszerű szimpátia miatt is.

Az internetes jelentkezésről meg annyit, hogy a jelenlegi helyemre én is a cégem honlapján jelentkeztem be, aztán hetekig semmi. Egy idő után felhívtam a leendő főnökömet és három héten belül fel voltam véve, beleértve a kezdeti elbeszélgetést, AC-t, stb.

Előzmény: Beebite (166)
Beebite Creative Commons License 2000.12.11 0 0 166
Akkor most én is mesélek:

1. történet:
Internetes regisztráció, egy bp-i irodai munkára (multi, pályakezdő vadászat, ismeritek)
2 nap mulva telefon, 3 nappal későbbre megbeszélt interju, egy pestmegyei gyártelepen....rosszzul indult, a mezőn át tipogtam kiskosztümben, szépcipőben...)
Jött a teszt, amin kikötötte a nőci, hogy ha nincs meg a 60%, akkkor nem jelentkezhetek később sem a cég semmiféle állására.
OK. Teszt jó bunkó, de szerencsére sok benne a matek, igy ment jól. Saját becslés 70% körülre.
Csaj a teszttel elvonul, majd 3 perc mulva visszajön, hogy sajna nem lett elég. Kérdeztem, hogy mégis menniy lett, azt mondja, az titok. Kérdezem, hogy megnézhetem e, nem azt is szigoruan tilos, viszlát....
Annyira nem bánom, mert a pesti irodai munka helyett, egy gyártási 3műszakos lett volna, na kössz (Mérnök vagoyk)

2. történet:
Nagy multi, internetes jelentkezés, alig kér adatot. Rendes postai levél, küldjem el az önéletrajzom, emrt érdekesnek tűnök errre és erre az e-mailcimre. A cimről 5x pattan vissza a levél, különféle fatal errorokkal. Telefon. OK, küöldjem faxon. Másnap(!) a válsz a postaládámban, hogy ok, felvettek az adatbázisba, de nincs a képesitésemnek (2 dipoloma, de amugyis csak az volt a kikötés, hogy friss műszaki diplomám legyen) és nyelvtudásomnak (2 nyelv tárgyalási) megfelelő állás...

Több mint furcsa.

3. történet:
Nyári gyak egy elég nagy szakmai multi kicsiny hazai képviseletén. A kollegák kedvesek, a munka kivánatos, egy kb 90%-s valószinűségű állásigéret mérsékelt fizetéssel.

Any Comment?

Bee

IV.kercsaj Creative Commons License 2000.12.11 0 0 165
Szia TC2

akkor szerinted érdemes kamuzni az interjún, és később derüljön ki, hogy én nem tudnám megtenni azt, amit elvár tőlem a cég és az interjún azt mondtam, hogy megcsinálom?
"Munkahelyen nyelvelés, és bólogatás a divat."
Igen, ez az, ami nekem nem megy, ha nem értek egyet... Tudom én is, c'est la vie...

Ismeretségeim vannak, de sajnos, nem olyan területen, ahol dolgoznék.

Köszi a véleményt! Azért várok még egyéb észrevételeket is.

Előzmény: TC2 (162)
IV.kercsaj Creative Commons License 2000.12.10 0 0 161
Sziasztok!

Először a "paramétereim":
pályakezdő 1 év kötelező szakmai gyakorlattal és a "magányszorgalomból" végzett munkatapasztalatokkal, főiskolai közgazdász diplomával, 2 szakmaival bővített nyelvvizsgával.

Júliusban diplomáztam, azóta próbálkozom az összes lehetséges módon állást találni:

- fejvadászcégek: vagy 25-nél regisztráltattam magam, ebből 4 vissza is jelzett köszönőlevéllel, állásajánlatot fél év alatt egyiktől sem kaptam (pedig megjelöltem 4-5 pozíciót, munkakört, ahol szívesen dolgoznék)
- cégekhez önéletrajz+kísérő: semmi visszajelzés (igaz, nem is számítottam másra...)
- Internetes regisztáció (a PC-felhasználói ismereteimhez programozói állásajánlatokat küldtek - ez felettébb hízelgő volt...)
- álláshirdetések (HVG, Népszabadság, PestiEst, Expressz)
- ismeretségem azon a területen, ahol dolgozni szeretnék, nincs.

Eddig kb. 30-40 helyre adtam be az angol/magyar önéletrajzom, ebből talán 5 cég jelzett vissza, hogy köszi, nem nyertél, szeptember eleje óta 2(!) cég hívott be interjúra. (Nem az önéletrajzommal van a gond, azt elég profin megírtam.)

Az 1. interjú az 1. cégnél 60 percig tartott, végig angolul a külföldi főnökkel, a szokásos kérdések után feladatot is adott, amit jól megoldottam, éreztem, hogy nyerő vagyok. Behívtak 2. körre. Ezen is jól megfeleltem, bejutottam a top3-be, de sajna, egy kérdésre túl őszintén feleltem, és nem én lettem a befutó. (Pedig addig a bizonyos kérdésig nagyon szimpi volt a cég, szívesen dolgoztam volna náluk.)

A 2. interjúm ezen a héten zajlott. A hirdetés lényege az volt, hogy a cég, amely nevéből lehetett csak következtetni a profiljára, munkatársat keres kreatív csapatába, a felsorolt kívánalmaknak megfeleltem. Feladatokról semmi. Amikor az első kérdés után (Miért jelentkezett a hirdetésünkre?) rákérdeztem, mégis mit kell csinálni és mivel foglalkozik a cég, azt mondták, hogy ez ne érdekeljen, most ők kérdeznek, majd HA bejutok a 2. fordulóba, ott kérdezhetek én is és elmondják.
Ravasz! Nehogy ráérezz a "jó" válaszokra!

A cégek ilyen hozzáállása szerintetek általános?
Sajnos, tudok még 1-2 olyan emberről, aki szintén a fősulin végzett hasonló paraméterekkel és hasonló cipőben jár...

Bármilyen tanácsot/állásajánlatot ;-) szívesen fogadok!

Advantech Creative Commons License 2000.12.09 0 0 160
Sziasztok!

Ha jol latom eleg regen volt az utolso hozzaszolas. En megis ide irok, mert nem akartam ujat nyitni. De ha nem jon valasz, akkor ugy is nyitok egy topikot ennek:o)!

Lenyegeben palyakezdo vagyok. Igaz dolgozom, de ez nem igazan tekintheto szakmai tapasztalatnak, mert amit csinalok mindenfele diploma nelkul, lenyegeben egy erettsegivel elvegezheto.
A heten voltam egy allasinterjun es felmerult bennem egy-ket dolog.
Ez volt az elso olyan allaspalyazatom, ahova nem szemelyes ismeretseg utjan mentem. (Itt nem protekciora gondolok, hanem a ceggel kialakult szemelyes jo kapcsolatra.)
Egy nagy, nemzetkozi ceghez jelentkeztem. Eddig csak rohogtem azokon a kerdeseken, amit a tanacsadok sorolnak fel, hogy miket is kerdeznek az interjun. Szo szerint ugyanazokat kerdeztek. Nem keszultem, de szerintem, ha valaki jol megtanulja a valaszokat, akkor majdnem fuggetlenul attol, mit tud, valszeg felveszik. Pedig nem is vezetonek akarok odamenni, hanem egyszeru fejleszto/tervezo mernoknek!
Azzal kezdodott, hogy egy holgy beultetett egy kis targyaloba es elemtett(b*szott) egy muanyagpoharban vizet. Mintha a fogorvosnal lennek. Ugy is szukseged lesz ra! (Na ezt nem mondta:o)) Aztan jottek ketten, egy HR-es es egy szakmai emberke. Jottek a kerdesek. Mit csinalok ott ahol most vagyok, miert jonnek el. Miert eppen engem, miert eppen ide, mit varok el egy munkahelytol, milyen kollegakkal dolgoznek egyutt, meseljek el olyan szituaciot amikor egyik masik tulajdonsagomra szukseg volt, stb. Mar az elejen kibuktam. Mintha a Start allaskereso kezikonyvet (Allasborzeken lehet kapni) olvastak volna fel, olyan sablonos volt. A hulye kerdesekre adott hulye valaszok (mar ha tudtam egyaltalan valaszolni) alapjan az alakult ki bennem, hogy biztos akarok en itt dolgozni??? Vagy csak naiv vagyok, es reg elmult az az ido, amikor az szamitott, mit tudsz felmutatni? Akkor mi a fenenek vegeztem el a foiskolat es jarok egyetemre??? Nem mondom, a szakmai felkeszultsegem hagy maga utan kivanni valot, de a cegek ugy is azzal kezdik, hogy kikepeznek a sajat temajukban.
Abban maradtunk, hogy ket heten belul ertesitenek, hogy mikor lesz a kovetkezo kor.

Ezek utan nyugtassatok meg, hogy mas is benazik egy ilyen interjun es nem en vagyok az egyetlen ilyen esetlen!

A.

Beebite Creative Commons License 2000.10.17 0 0 159
Felhozom ezt a jó kis topicot, hátha van valami új tapasztalat a tarsolyotokben:)
Nekem most nagyon kellene:)
Bee
KissMe Creative Commons License 2000.07.11 0 0 158
Igaz, hogy nem nekem szólt a kérdés, de nekem is gyanús néhány dolog. A ciki az, hogy nem lehet kiszűrni abból, ahogy megfogalmazzák, vagy feladják a kamu hirdetést, hanem csak abból, hogy miután jelentkeztél, semmiféle visszajelzést nem kapsz. Még elutasító levelet sem.
Én a Take It-re háromszor rátelefonáltam, mert nagyon szerettem volna megcsípni az egyik általuk hirdetett állást. Kétszer is azt mondták, hogy egy héten belül értesítenek. Ez volt kb. másfél hónapja.

Üdv

Előzmény: Kipper (157)
Kipper Creative Commons License 2000.07.10 0 0 157
Attól tartok, sokszor erről van szó. A fejvadász vagy személyügyes eladja a jó pozíciót az ismerősi körben, de a főnök vagy a tulaj kedvéért meghirdeti, hogy a látszat meglegyen. Különösen gyanúsak nekem ebből a szempontból a PSP Siklóssy állásajánlatai, én már nem is reagálok rájuk.
catyca: Ki lehet szűrni szerinted a kamu hirdetéseket?
A hely szelleme Creative Commons License 2000.07.10 0 0 156
? akkor kizárólag alibi indokokból hirdetnek állásokat?
Előzmény: catyca (155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!