Keresés

Részletes keresés

TörökPéter Creative Commons License 2005.04.21 0 0 255
Magam részéről még annyit fűznék hozzá az alábbiakhoz, hogy a meditáció sokaknak azért nehéz, mert nem lehet csinálni. Meditációs technikák vannak persze számosan, de az, hogy ülök és gyakorlom valamelyik technikát, az még nem maga a meditáció. Az indiai hasonlat szerint a technikák olyanok, mint az autó, ami elvisz téged a templomig, ahová igyekszel. De a templom előtt kiszállsz és a lépcsőn már gyalog mész fel... A technikák pusztán arra valók, hogy elfoglalják és lecsendesítsék az elmét, és így lehetőség nyíljon arra, hogy a meditáció megtörténjen...

És egy anekdota:

Egy tanítvány elment egy Zen meditációs visszavonulásra. Néhány nap után a mester elé járult, és megkérdezte:
- Mester, mi a véleményed? Hogy haladok a gyakorlásban?
A mester belenézett a torkába, megkopogtatta a mellét, megszámolta a pulzusát, aztán közölte:
- Jól haladsz.
És megütötte a gongot, ami azt jelenti, hogy a fogadásnak vége, több kérdést nem lehet feltenni.
A megzavarodott tanítvány egész éjjel ezen gondolkodott. Másnap ismét visszatért és újra megkérdezte:
- Mester, tegnap megkérdeztemhogy haladok a gyakorlásommal, mire megvizsgáltad a torkomat, a meghallgattad a légzésemet és megszámoltad a pulzusomat. Mi köze van ennek a meditációhoz?
A mester hosszan elgondolkodott, majd azt felelte:
- Sajnos, a helyzet az, hogy igen rosszul haladsz és nem valószínű, hogy bármire is jutsz ezzel a gyakorlással.
És megütötte a gongot.
A tanítvány a következő nap természetesen újra visszatért, dühösen és tele frusztrációval.
- Mester, miért mondod, hogy rosszul haladok a gyakorlásommal? Mindent megteszek, erőmön felül is. Minden visszavonuláson itt vagyok, reggeltől estig meditálok. Sokszor még a szabott időn túl is! Minden tanárhoz elmegyek, aki a városunkba látogat és minden tanfolyamon résztveszek. Mély belső élményeim vannak! Hogy mondhatod ezek után, hogy rosszul haladok?!
A mester megint mélyen elgondolkodott, majd azt válaszolta:
- Hát, úgy látszik, tévedtem, és tényleg jól haladsz a gyakorlásoddal.
És újból felzengett a gong.
A tanítvány most mát végképp összezavarodott, és belefáradt az egészbe. A visszavonulás utolsó napján kimerülten és beletörődve kérdezte meg újból a mestertől:
- Mester, szeretném tudni, hogy haladok a gyakorlásban?
A mester mélyen a szemébe nézett és szelíden azt válaszolta:
- Ha igazán tudni akarod, hogy haladsz a gyakorlásoddal, nézz vissza azokra az érzelmi viharokra, amiken keresztülmentél az elmúlt négy napban. Vizsgáld meg az életed!

Péter
Előzmény: Törölt nick (253)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.20 0 0 254
Kedves Fóka,
utánaolvastam, igen írtál már a Vipassanáról, s jól meg is néztem magamnak az ajánlott linket!
Köszönet érte!

Előzmény: Törölt nick (253)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.20 0 0 252

Illusztrálandó előbbi hozzászólásomat:

„Talán túl sokat keresel? Hogy épp a sok keresés miatt nem találsz semmit?

– Hogy lehetséges ez?

– Ha valaki keres – szólt Sziddhártha –, könnyen megeshetik vele, hogy már csak azt a valamit látja meg, amit keres, hogy semmit sem tud megtalálni vagy magába fogadni, mert mindig csak arra gondol, amit keres, mert egyetlen célja van, mert megszállottja ennek a célnak. Aki keres, az egyetlen célra tör. Megtalálni viszont azt jelenti: az ember szabaddá lesz, nyitottá lesz, nem törődik a céllal. Te is, tiszteletreméltó férfiú, valóban kereső ember lehetsz, mert célodra gondolván, észre sem veszel sok mindent, pedig majdhogy ki nem szúrja a szemedet...”

:-)
Kicsizsé
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.20 0 0 251

Halihó!
Kedves Fóka, jól esett olvasnom a válaszod, de azért vigyázat: a szavak néha elégtelennek, máskor pedig csalókának bizonyulnak! Ah, bárcsak a spiritualitásnak azon a magas fokán állnék, amit nekem tulajdonítasz, de sajnos nem megy minden olyan könnyen, mint a szavak begépelése! Milyen szép is, amikor lefoszlik valaki szeme előtt a "valóság", mint valami elhasználódott szövet, vagy a Mátrix (film) világító zöld számsorai!
Alapállásból persze valóban úgy érzek, ahogy írtam lejjebb, ám sokat csatázom az intellektusommal, amely - valljuk be - nem barátja az intuíciónak. Néha azon tűnődöm, mi volna a módja annak, hogy felfüggesszem az összes előzetes tudásom, tapasztalatom, megfontolásom, és csak az intuíciómra bízzam magam?

Ez a kérdés egyébként mindenkihez szól, akinek van valamilyen elképzelése a dologról!

Persze, magától értetődő válasz: meditáció. A problémám nekem ezzel csupán annyi, hogy nem megy - túlságosan akarok, és jól akarok meditálni!
[Asztrológiai mellékvonal: Kedves Skót, az aszcendensem nyilas, és amennyire tudom ill. tapasztalom, a nyilasok mindent jobban tudnak / jobban akarnak tudni / jobban akarnak csinálni. :-)]
Na de visszakanyarodva, komolyan szándékomban áll részt venni egy buddhista, Vipassana meditáción. Ott talán a hetedik nap után rájönne az agyacskám, hogy hiába erőlködik... :-)

Kicsizsé
Előzmény: Törölt nick (247)
deltaforce Creative Commons License 2005.04.19 0 0 250

Kedves Fóka!

Köszönöm szépen az infót!

Üdv. Delta

deltaforce Creative Commons License 2005.04.19 0 0 246
Sziasztok! Az alábbiakban kérném a segítségeteket: Szeretnék elmenni jógázni, de nem tudom hogy hova érdemes, és hogy milyenre kellene mennem és hogy hova, tudtok e ajánlani valamilyen nagyon jó helyet. Ahogy olvastam, ennek is több válfaja létezik. Nekem inkább feszültség, stressz levezetésére, és betegségek gyógyítására alkalmas területre lenne szükségem. Létezik ilyen? Lehet hogy hülyeségeket kérdeztem, de sajnos zöldfülű vagyok az ügyben. Köszönöm az információkat. Üdv. delta
sz.t.b. Creative Commons License 2005.04.18 0 0 245
Sziasztok nem tudom tudtok e segíteni de megkérdezem hátha valaki járatos a XI.kerületben keresnék jóga lehetőséget, ha valaki tudna ajánlani valamit azt nagyon megköszönném.
A skót Creative Commons License 2005.04.16 0 0 244
A www.jogastudio.hu-n van róla bőven is. Annyi a lényege, hogy pénzt nem fogadnak el, csak adományt. De azt se kötelező nyilván. Adománynak pedig, lehet adni gyümölcsöt, teákat, füstölőt eztazt. Viszont ennek megfelelően kicsit sokan járnak ugyan, de egyenlőre elférünk.:-) Nekem nagyon tetszik, az oktató is nagyon kedves. Azt kell mondanom, szerencsém van, hogy első nekifutásra ilyen jó helyre kerültem (és még közel is van hozzánk)!
librigirl Creative Commons License 2005.04.16 0 0 243
mi ez az adományos jóga pontosan? azt írtad, hogy nem pénzben fiztesz, de mégis hogyan müködikez?
Előzmény: A skót (242)
A skót Creative Commons License 2005.04.15 0 0 242

Megkérdeztem az oktatót az adományos jógán (ahova járok már két hete jógázni, nagyon tetszik a közösségben jógázás!), és azt mondta, hogy fél évig is eltarthat, amíg egy húzódás helyrejön. Úgyhogy még várok, és megpróbálom majd tigrisbalzsammal bekenegetni, az állítólag jó rá.

A csontkovács szerintem itt nem lenne jó megoldás, mert egy belső izom húzódott meg valószínűleg, és azt nem lehet ropogtatással gyógyítani sajnos, annak meg kell gyógyulnia.-------------- Egyébként jót tett nekem ez a közösségi jóga, azóta ismét új lendülettel, új lelkesedéssel nekikezdtem, és nagyon jól esik! Hát igen, jó, ha van egy tapasztalt oktató/mester az ember mögött, akihez fordulhat a kérdéseivel. Nekem is csak ez hiányzott, és így, hogy már tudom, mit érdemes, hogyan érdemes csinálnom, sokkal könnyebb. Érdekes, most teljesen olyan érzésem van, mintha ez a lelkesedés sose akarna elszállni.:-) ------------------------- Fóka! És a nyilasokkal mi a helyzet?

librigirl Creative Commons License 2005.04.15 0 0 241
én a helyedben megmutatnám a hátamat egy csontkovácsnak, aki jól kiropogtatná, kimozgatná belőle ezt a fájdalmat.
Előzmény: A skót (233)
librigirl Creative Commons License 2005.04.15 0 0 240
én szűz jegyben születtem és ugyanígy képes vagyok lekesedni, aztán ellustulni...aztán újra lelkesedni:)
a jógában most kitartok, mert örömet ad és nem csak a testet dolgoztatja meg, hanem a szellemet is...
Előzmény: Törölt nick (237)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.14 0 0 239
Szia Fóka,
a mérleg beletalált! Ami azt illeti, eléggé tipikus mérleg vagyok, folyton ingadozom hol ide, hol oda, hol ide... Időnként szenvedek ettől, máskor nem. :-) Mindig és minden helyzetben egyensúlyra törekszem, de egyszer, mikor egy kedves ismerősömmel erről beszélgettünk, neki volt egy nagyon jó meglátása. Azt mondta, hogy a mozdulatlanság unalmas, és ebben teljesen igazat adok neki. Az egyensúly lehet dinamikus is, sőt legyen az! Csakhogy úgy képzelem, hogy ebben kell lenniük bizonyos fokozatoknak, amiket a saját "billegésemből" hiányolok. Túl széles tartományban mozgok, ha fogalmazhatok így.
De visszakanyarodva a gyakorláshoz: körülbelül három éve találtam rá a jógára, és a találkozásunk valahogyan értelemszerű volt. Vicces megfogalmazás, de úgy érzem, kapcsolatot kötöttünk, szóval a szőnyegem tutira használatban marad, jó ideig :-). Leginkább az nyűgöz le benne, hogy mindkét oldalam "kielégíthetem": a nyugis légzőgyakorlatok ugyanolyan (szinte eksztatikus) hatást tudnak kiváltani bennem, mint a csodálatosan kitekert testhelyzetek, vagy dinamikus gyakorlatsorok. Nagyon-nagyon szeretek tekeredni! :-)
Kicsit a kuckódról, meg a ragaszkodásról: azt hiszem ez az egyetlen dolog, amivel nekem nincs sok problémám: a terek kivetnek magukból, a tárgyak megválnak tőlem, ha éppen úgy kell történnie...
Előzmény: Törölt nick (238)
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.14 0 0 236
Sziasztok!
Érdekes dolog ez a "visszaesésekkel". Teljesen egyetértek azzal, hogy nem kell erőltetni semmit: ha csak kötelességtudatból (és nem szívből) áll neki az ember az ászanáknak, az csak szenvedés. Én legalábbis ezt tapasztalom magamon. Ugyanakkor nem tudom annyiban hagyni azt sem, hogy hónapokig a világ legtermészetesebb dolga, hogy felkelek reggel, lehengerítem a gumiszőnyegemet, és elvégzem a gyakorlataimat, aztán minden átmenet nélkül valahogy "törlődik" a program. Szóval szerintem érdemes a nyomába szegődni annak, ami okozza a hirtelen jött változást, betegséget, akármit. Én az utóbbi időben ingerlően lusta vagyok, amiért haragszom magamra, pedig az nem segít. Konkrétan azt érzem, hogy rám telepszik valami, ami behatárolja a mozgásteremet, szinte fizikailag megfogható, sűrű háló vesz körül. Éppen ezért most megpróbálok más terekben mozogni, mint eddig, és azt hiszem, beválik. A lelki egyensúlyom is helyreáll, és lassan visszatér a már bevált életritmusom. Akkor most visszaestem, vagy nem? :-)
Előzmény: Törölt nick (235)
A skót Creative Commons License 2005.04.03 0 0 234
Ja még azt hozzátenném, javításként, hogy természetesen kudarcok nem léteznek, csak tapasztalatok...
A skót Creative Commons License 2005.04.03 0 0 233
Sziasztok! Köszönöm a sok választ a legutóbbi hozzászólásomra, elnézést, hogy csak most válaszolok, sajnos közbeszólt egy vírusos torokgyulladás, aminek folytán majd' két hétig ágyban voltam. Nos, időközben találtam a Péter által ajánlott jógastúdiók között egy - első olvasatra - megfelelő jógahelyet, a Padma jógastúdióban az adományos jógát, aminél nem kell fizetni, adományt viszont elfogadnak bármit (csak pénzt nem). Jelenleg - mivel diák vagyok és nincs keresetem - számomra ez a legmegfelelőbb, aztán majd kiderül, milyen lesz, szerdán délutánonként van ez. Jár oda valaki innen? Egyébként érdekesen alakul az én jógapályafutásom, mert tavaly júliusban kezdtem el a jógának a fizikai szinten történő gyakorlását (vagyis az ászanákat), és akkor érzésem szerint nagyon jól haladtam, egy-két hónap után olyan szintre jutottam, hogy tényleg a mindennapjaim részévé vált és nagyon feldobott, hihetetlenül jól éreztem magam. Aztán minden jól ment egészen októberig, amikor is az történt, hogy pár napot kihagytam teljesen, utána - lehet, hogy éppen emiatt, ki tudja - kaptam egy hosszan tartó náthát, és akkor végülis két hét teljes kihagyás után akartam újrakezdeni, és már nem ment. Annyira kijöttem a gyakorlatból, hogy ez még a lelkesedésemet is elvette, aztán végülis azóta nem is nagyon mozdultam előbbre. Időnként próbálkoztam újrakezdéssel, de vagy hamar alábbhagyott a lelkesedésem, vagy meghúzódott valamim, vagy megint beteg lettem és újból abba kellett hagynom, stb. Mindig közbeszól az élet. A hátam egyébként azóta is fáj, pontosabban csak akkor, ha csavarodni akarok. Pedig annak a bizonyos túlcsavarásnak már legalább 4 hónapja! De mindenesetre én még mindig jógázni szeretnék, annak ellenére, hogy állandóan pechem van. Előbb-utóbb majd csak megtalálom a helyes utat.:-) Nem tudom, a kudarcok ellenére én még mindig úgy érzem, hogy én nekem efelé kell mennem.:-) Persze lehet, hogy ez csak pillanatnyilag van így... Üdv. Skót
kicsizsiraf Creative Commons License 2005.04.02 0 0 232
Sziasztok!
Engedjétek meg, hogy újdonsült indexelőként egy filozofikus kérdést szegezzek nektek, az igazságról. A minap Heller Ágnes előadásán ülve a következőn gondolkodtam el: lehet-e kapcsolat Kant kategorikus imperatívusza (Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája egyúttal mindenkor az egyetemes törvényhozás elvéül szolgálhasson) és a jámák egyike, a szatja (az igazsághoz való ragaszkodás) között?
Másként feltéve a kérdést, hogyan "ragaszkodjunk" az igazsághoz, és lehetnek-e kivételek?
TörökPéter Creative Commons License 2005.03.29 0 0 231
Szia Chumpy!
Merem ajánlani a következőket:
- Szúrja jógastúdió (az Operánál; www.szurja.hu)
- Padma jógastúdió (az Őrs vezér térnél; www.jogastudio.hu)
Mindkettőben többfajta óra is van, úgyhogy lehet próbálgatni, melyik felel meg neked leginkább.
Továbbá:
Szép Ferenc órái: szepjoga.uw.hu
Jó gyakorlást!
Péter
Előzmény: chumpy (230)
chumpy Creative Commons License 2005.03.24 0 0 230
Sziasztok. Tudtok-e nekem ajánlani egy jó helyet /tanárt/, ahova /akihez/ érdemes lenne elmenni jógázni? Kettő-három évvel ezelőtt három hónapig jártam jógázni a XIX. kerületi Művelődési-házba, de számomra nehezen megközelíthető hely volt. Viszont a jógának köszönhetően rendbejött az – akkor – széttiport lelki világom.
Cicó_ Creative Commons License 2005.03.24 0 0 229

sziasztok

 

Jutasch

szerencsére (?) alacsony a vérnyomásom

tényleg szép napom lett :)

este résztvettem Péter első óráján amit nálunk tartott

nagyon érdekes volt

írtó nagy a különbség a hatha és az ashtanga jóga között

már alig várom a következőt :)

 

>a Margitszigetre, a Városligetbe járok<

rendszeresen jársz, vagy csak 5letszerüen?

én futrinkázni járok/tam ki

a ligethez elég közel lakom, szívesen megnézném mikor jógázol,

(ha nem zavarlak)

 

hahóóó Skót

itt a tavasz, tesség jönni jógázni :)

 

 

Fóka

én nagyon szeretem olvasni a hosszabb hozzászólásaitokat

csak írjatok továbbra iss szorgalmasan :)

Cicó_

Előzmény: jutasch (221)
TörökPéter Creative Commons License 2005.03.23 0 0 228
Szia Judit!
Szvsz a jógában nincs olyan, hogy mennyit kell vagy akár ajánlott gyakorolni naponta. Természetesen minél többet gyakorol az ember (ésszerű határok között), annál gyorsabban jelentkeznek az eredmények - egyfelől, fizikai szinten (ínszalagok megnyúlása stb.).
Másfelől meg egyáltalán nem biztos. A jóga célja nem az ínszalagjaink megnyújtása, vagy a gerincünk szuperrugalmassá tétele, hanem - mondjuk így - a boldogság. Amihez az elménk a kulcs. Az ászanák csak a kezdet, arra valók, hogy a testünket erőssé. egészségessé, rugalmassá tegyük és meg is tarsuk ilyennek - és onnantól félretehessük és zavartalanul foglalkozhassunk a fontosabb dolgokkal.
Az, hogy kinek mennyire rugalmas a gerince, születési adottság és életmód függvénye. Elkezdhet valaki akár húszévesen is gyakorolni, nem biztos hogy eljuthat arra a szintre, amire az általad említett Sanyi 40 felett. És az se biztos, hogy a sok gyakorlás által tényleg közelebb került-e a boldogság megtapasztalásához?
A jógában az egyik legfontosabb fordulópont az, amikor elkezdenek elmosódni a határok a "gyakorlat" és a "mindennapok" között. Amikor már nem csak a matracon éled át a jóga áramlat-élményét, a tökéletes nyugalom és mély belső boldogság érzését, hanem egyre többször munka, autóvezetés, mosogatás, pelenkázás stb. közben is. A végcél az, hogy folyamatosan ebben a tudatállapotban maradjunk. Ebből a szempontból az ászanagyakorlás mennyisége egy bizonyos pont után már egyre kevesebbet számít. Más szóval a cél az, hogy a szemét kivitelét is spirituális gyakorlatként éljük meg :-)

Mula Bandha: kérdés, hogy mit értesz pontosan ez alatt?... mert ugyanazt az elnevezést különböző iskolákban eltérően használják. Az astanga jógában ez az alapokhoz tartozik, úgyhogy amit tudok, szívesen megtanítom neked, de lehet hogy csalódni fogsz ;-)
Pránájamában nem vagyok kompetens.
Péter
Előzmény: jutasch (224)
TörökPéter Creative Commons License 2005.03.23 0 0 227
Helló Skót,
szvsz csoportban
- könnyebb újrakezdeni hosszabb kihagyás után,
- könnyebb koncentrálni a gyakorlatodra (ha ez otthon nehézséget okoz, mert nincs még annyira a fejedben az egész),
- biztonságosabb lehet (egy jó tanárral, aki lehetőleg már ismer téged),
- tudsz olyan stúdiót keresni, ahol jobb a levegő mint otthon :-)

Tapasztalt jógást vagy oktatót ha meg is nézel, mi a garancia, hogy ugyanúgy és ugyanazokat a gyakorlatokat hajtja végre, ami és ahogy neked a könyvedben áll? Ha nem, akkor csak még jobban megzavar.
Péter
Előzmény: A skót (223)
jutasch Creative Commons License 2005.03.19 0 0 224
Szia Skót! Igaz én még csak 5 éve jógázok, habár mondhatom hogy heti 2-3-szor 1-1 óra nem sok, hisz naponta ajánlott 1-2 órát (akinek van ideje napi 3x) jógázni, a fejlődéshez, ahhoz, hogy az ínszalagok szép lassan megnyúljanak. Nem tudom mit csinálsz, de gondolom, mivel OKJ-s szakvizsgát teszel, mellette dolgozol is, ezért persze, mindenképp készülj a vizsgára. De, én a helyedben először is keresnék egy jóga klubot, mert ha nem is tudsz lejönni hetente 1x, ha csak havonta jössz, már az is sokat számít. Nekem nagyon inspiráló egy jógacsapat. A múltkor beugrottam egy hétfői csoporthoz (általában szerda esténként járok), mert tudtam előre, hogy szerdán késő este éjszakába nyúlóan fogok otthon dolgozni. Hétfő este, kezdő csoport. Izgalmas volt, mert újra átéreztem, milyen volt, amikor én kezdtem. Voltak páros gyakorlatok is, és olyan jól esett, amikor azt mondta nekem Eszter, hogy: de szépen megtudod csinálni ezt a gyakorlatot! Adhó mukha svánászanat csináltunk, és emlékszem, hogy két év is eltelt amíg elértem a megfelelő lazulást a vállizületeimben, a bokámban. Persze mindenkinek máshol merevek az izületei, tagjai. Viszont jár hozzánk egy srác, 45-48 éves. A kor most azért számít, mert teljesen elképedtem, amikor mesélt magáról, hogy kb. 5 éve kezdett jógázni (mint én). Könyvből (B.K.S. Iyengar: Light on Yoga) tanult otthon. 3 évig gyakorolt, napi 3-5 órákat (elképesztő) egyedül. Nagyon pontosan le vannak írva, mikor vedd a levegőt. Szerintem Sanyi nagyon koncentráltan gyakorolt. Viszont azért tudott elérni ilyen szintet kb. 5 év alatt, mert napi 3-5 óra jógázás, nem semmi. A legnehezebb ászanákat is megcsinálja. Nem szeretek negatív lenni, de amikor látom, hogy egyesek nálunk megcsinálják fejenállásból a hidat (sajna ennek most én sem tudom a szanszkrit nevét) ilyenkor én is azt mondom: na ez az az ászana, amit én soha nem fogok megcsinálni. Mégis mindig ott van bennem a fejlődni vágyás. És Sanyi példáját nézve, olyan jó látni, hogy 40 fölött újra rugalmas tud lenni a gerinc. De ehhez kitartás, önfegyelem, koncentráció kell. Ami a legfontosabb, csak addig hajlíts, nyújts, fordulj, amíg kellemesnek érzed a pózt, amint fájdalmas feszülést érzel, légyszi hagyd abba, mert olyankor vannak a rándulások stb. Remélem nem unalmas a téma, igaz szeretném, ha újra előkerülne Fóka vagy Török Péter, hisz őket tapasztaltabbnak érzem nálam. De most úgy érzem, jó tanácsokat adok. Olyanról írok, amit tudok, amit eddig megtanultam, megtapasztaltam. Nekem most télen kimaradt öt hét jógázás. Könyvkiadóban dolgozok, és rengeteg munkánk volt, sokszor 12 órát nyomtam a gépet. Néha kénytelen voltam váll lazítást végezni, mert teljesen merev voltam. Erre több póz közül a nyakkörzés, és az Utkatászana (székpóz) nagyon szuper, ezeket munkahelyen is tudom végezni. Egyébként néha én is úgy állok, hogy csak utólag tudok 5-6 alkalmat kifizetni. Nálunk másfél óra jóga 700 Ft. Szerintem szuper ár, hisz 45 perc nyelvóráért, 1000-2500 Ft-ot elkérnek. Sőt, van aki bemegy egy McDonaldsban, és lazán elkölt egy ezrest. Akkor én már inkább jógára megyek. Hisz testi, lelki stabilitást ad. Persze, most hogy vizsgákra készülsz, és spórolni is akarsz, végezhetsz otthon ászanákat, igaz nem tudom milyen könyved van. Én nagyon régen Deli Károly könyveiből jógáztam – otthon. És teljesen tudatosan addig tartottam ki egy-egy pózt, amíg jól esett. 1. mi mindig lazítással, majd mantrával kezdünk, és úgy jönnek az ászanák, majd savászana. Én úgy tudom pránájamát közvetlen ászana után végezhetsz, de ha először pránájamáztál, akkor utána 1-3 órának (majd utána nézek) elkell telnie. 2. Több helyen is van, hogy az első két alkalom ingyenes, megnézed az órákat, és eldöntöd, hogy akarsz-e oda járni. Szerintem szennyezett levegőjű helyen ne végezz mélylégzést. Jobb lenne hegyek közt, de én sem tudok kimenni mindig erdőbe, a Margitszigetre, a Városligetbe járok. De ha jól emlékszem (korábban már írtad) külvárosban laksz, bringázz kintebb Pest környékére. Én viszont pránájamát szeretnék tanulni. És nagyon izgat, hogy megtanuljam a Múla Bandhát is. Ha tud valaki, ajánljon egy jógastúdiót, ahol oktatnak mélylégzést. Már nem olvastam el miket írtam, hogy fogalmaztam. Most ennyi jött ki belőlem. (Nem tudom miért folyik össze a szöveg a megnézett állapotban, már használtam entert, Shift + entert. A többieknek hogy sikerül? Tettem fel egy képet, olyan szép póz.) Jó hétvégét! Üdv mindenkinek: judit
A skót Creative Commons License 2005.03.18 0 0 223
Halihó! Hát, sokat gondolkodtam, hogy kéne járni jógázni, de lévén hogy májusban OKJ-s szakvizsgát kell tennem, inkább tanulásra fordítanám azt az időt, és így pénzt is spórolok.:-) Viszont - a téli punnyadás után - itthon mindenképpen nekiállok megint az ászanáknak (ugyanis a téli hidegben nem csináltam semmit jóformán...). A gondom csak az, hogy egy kicsit tartok tőle, hogy megint - főleg így az elején - meghúzódik valamim. Igazából két fontos dolog van, ami nem mindig van meg, pedig meg kéne legyen a jóga gyakorlatoknál: 1.Egy megfelelő tudatállapot, a tudatosságnak az a szintje, ahol a figyelem tökéletesen, zavartalanul csak a jógára, ill. önmagunkra összpontosulhat. Ezt én elég nehezen érem el, még nem tudom, hogy lehet ezt elősegíteni. Esetleg az segítene, ha jógázás előtt mindig rituálisan csinálnék valamit, mondjuk elmondanék egy mantrát vagy valami ilyesmi. Ha van valami ötlet, szívesen fogadom! 2.A gyakorlatok pontos ismerete, helyes kivitele. Na most én, mivel könyvből jógázom, és abban nem tudják elég precízen leírni a gyakorlatokat, nem garantált, hogy minden ászanát, amit csinálok, helyesen csinálom. Szerintetek meg lehetne azt valahogy oldani, hogy egy tapasztalt jógázót, esetleg egy jógaoktatót megkérjek rá, hogy megkuksizzam a gyakorlatokat a valóságban, és ne csak a könyv lapjairól? Ti mit javasoltok legegyszerűbb megoldásnak? Aztán még egy kérdésem felmerült, igazából ez már nagyon régóta foglalkoztat. A légzőgyakorlatoknál a tüdő ugyebár kitisztul valamelyest, és friss levegővel telíti meg a hörgőket. A gond csak az, hogy mi van akkor, ha az a levegő annyira nem is friss, teszemazt szennyezett? Melyik a jobb: ha rossz levegőn légzőgyakorlatot csinálunk vagy ha nem? Én ugyanis főút mellett lakom, és ha kinyitom az erkélyajtóm, akkor bizony nem éppen hegyi levegő tódul be. És évek óta ezen dilemmázom, hogy szívjak mélyeket a rossz levegőből vagy inkább lélegezzek gyengén? Mert ha mélyet szívok, ugyan megtornáztatom az izmokat, a tüdőt, de cserébe rossz levegővel telítődöm még jobban. Ha viszont maradok a régi gyenge légzésnél, kevesbé telítődök el mélyen a szennyezett levegővel, de nem tornáztatom meg a tüdőmet. Úgyhogy így állok jelenleg.:-) Jutasch, üdv a topicban! Skót
jutasch Creative Commons License 2005.03.18 0 0 222
Így már értem, és bocs, sajnálom. Szép napot! Judit
jutasch Creative Commons License 2005.03.18 0 0 221
Cicó még azt felejtettem el, hogy ha magas a vérnyomásod akkor nem ajánlottak a fordított helyzetű ászanák, de ezt valószínű az oktatótok is mondta.
Cicó_ Creative Commons License 2005.03.18 0 0 220

Jutasch

aranyos vagy, köszi hogy bátorítasz :)

de félreértettél, tudok fejenállni - lehet, hogy nem a legszabályosabban de nem ez okoz gondot, ez fejleszthető lenne

hanem a 2 sérv ami a gerincem nyaki szakaszán van :(

emiatt írtam, hogy a fejenállás azt hiszem kimarad a jógázásomból

sajnos a bal karomban sincs akkora erő mint a másikban :(

Cicó_

Előzmény: jutasch (219)
jutasch Creative Commons License 2005.03.18 0 0 219
Hello Cicó! Épp azért mert azt mondod, hogy egyre jobban tetszik a jóga, ne mondd hogy fejen állni viszont sose fogsz. Eleinte nekem is csak 1-2 percre sikerült. De ahogy erősödsz, izmosodik a hasizmod, jobban feltudod húzni magad, és egyre tovább kitartod a pózt. Nálunk az egyik csaj, nagyon félt fejen állni, még fal mellett sem merte megcsinálni, és két év is eltelt, amikor azt mondta, hogy megpróbálja falnál, ha segítünk. És azóta olyan siker élménye van. Én azért szeretem a fejenállást, mert olyan, mint amikor felrázol egy rostoslevet, hogy a lerakódott rost összekeveredjen a lével, én is ilyenkor azt érzem, hogy az agysejtjeim teljesen felfrissülnek, a bokám, talpam is felfrissül, hisz teljesen felráztam magam. További kitartást a jógaórákon. Üdv: judit
Cicó_ Creative Commons License 2005.03.17 0 0 218

ez sajnos az előbb lemaradt:

 

Előzmény:Török Péter(201)

Előzmény: Cicó_ (217)
Cicó_ Creative Commons License 2005.03.17 0 0 217

hehe bevallom, hogy ezen egy cseppnyit átsiklottam :))

 

lassan 2 hónapja járok jógázni, egyre jobban tetszik

báár nekem olyan spirituális élményem még nem volt mint amilyenről Fóka és Te beszámoltatok, de talán majd 1* :)

egyenlőre megeléxem azzal ha 1-2 gyakorlatot kicsit jobban végrehajtok mint az első órákon

annak örülök, hogy a gerinc problémáim eddig nem gátoltak, igaz fejenállni biztos sosem fogok :(

 

ha minden igaz akkor holnap megkukkantlak az esti foglalkozásodon :)

Cicó_

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!