Keresés

Részletes keresés

hajek Creative Commons License 2002.02.12 0 0 157
ja, jo a nyelverzeke. lomb katot gazd-i csucsminiszternek!
Előzmény: Törölt nick (156)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 156
Arról már nem is beszélve, hogy 4 nyelven (+a magyar:-) ) tökéletesen beszél. Emlékszem, amikor Portugáliába ment tárgyalni, a Portugál kormfő hanyattesett mint a postabank maci, hogy hol a tolmács? Ő meg megkérdezte, hogy az miért kellene?
Előzmény: Fuly (153)
hajek Creative Commons License 2002.02.12 0 0 155
fogalmam sincs kiket hivnak davosba. gondolom politikusukat (esetleg ex-), a szinvonal igy adott.
azt mindenesetre el tudom kepzelni, hogy a 90-es evek elejen barkit szivesen lattak az eszak-balkanrol, aki megmukkant angolul es tudott kessel-villaval enni. ez utobbiakat nem vitatom el b.-tol

fon

Előzmény: Fuly (153)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 154
Hát ez roppant érdekes vélemény! De legalábbis szokatlan.
Előzmény: hajek (152)
Fuly Creative Commons License 2002.02.12 0 0 153
Kár, hogy ezt nemzetköziben nem tudták.
Mert őt pl. saját jogon (nem miniszterként) is meghívták Davosba...
Nem mintha nagyon szeretném az ottaniakat, de csak a nemzetközi porondon jegyzett arcokat csődítik össze.
Előzmény: hajek (152)
hajek Creative Commons License 2002.02.12 0 0 152
kadar bela: anno volt szerencsem nehany szot valtani vele. ritka buta ember. tehat miniszternek idealis?

fon

Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 151
Hát ez jól összejött. :-)))
Előzmény: lms (150)
lms Creative Commons License 2002.02.12 0 0 150
Eredmenyei elvitathatatlanok, pl. a nemzetkozi gazdasagi diplomaciaban. Ha allt valaha a fizeteskeptelenseg hataran Magyarorszag, akkor az a 90 majus illetve kesobb a III. negyedev volt. Mire atadtak a kormanyt, a strategiai tartalekok biztonsagos szinten alltak (deviza, olaj).
Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 149
Ja, és még annyit hozzátennék, hogy ezzel a Japán malőrrel együtt is nekünk sikerült a leghamarabb és a legnagyobb mértékben átállítani az exportunkat szoc. relációból fizetőképes piacokra. (Bár ez meg gazdaság-diplomácia)
Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 148
:-) Hmm.. Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma. Ezzel együtt a magam részéről a legjobb magyar közgazdásznak tartom. :-)
Előzmény: lms (147)
lms Creative Commons License 2002.02.12 0 0 147
hmmm.... kadar belarol nekem mindig az jut eszembe, amikor nepes kuldottseggel elutazott Japanba megkotni a beruhazasvedelmi megallapodast, majd ott kozoltek vele, hogy japan ilyen megallapodast meg sose kotott senkivel es a tovabbiakban sem szandekozik. legalabbis az akkori (tehat nem igazan objektiv) napisajto igy interpretalta.
Előzmény: Törölt nick (146)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 146
Csak halkan említem: Kádár Béla?
Előzmény: gyrk (140)
krz Creative Commons License 2002.02.12 0 0 145
a forgalom csokkenesenek alapvetoen tenyleg nincs koze a belpolhoz, nezd meg a cseh, lengyel 50 szazalek folotti visszaeseseket.

a tavaly ervenyben levo arfolyamnyereseg-ado rezsim egyebkent jaraihoz fuzodik, iden korrigalodott. na persze nem annyira, mint amennyire medgyessy igeri, de szvsz nincs azzal baj, ha a tozsde fele kacsintgato polgarokat a befalapok fele terelik a szabalyok - ott nincs arfolyamnyereseg-ado.

a spekulansok egyebkent a hossz idejen ezerrel porogtek a tavalyi rencerhez hasonloan adoztatott hataridos piacon, szoval ennek sem becsulnem tul a hatasat.

Előzmény: Bocicsoki (138)
manhattan Creative Commons License 2002.02.12 0 0 144
Onnan tudod meg, hogy valaki nagy kaliberü pénzügyes, hogy messze elkerüli Meggyest. Azt, hogy ö már mindenféle gazd-i meg pénzügyi koncepciókat megjátszott az elmúlt félévben, már kabarénak se tudnám nevezni. S mindezt a Magyar Közgazdasági Társaság elnökeként.
Ugye elöször volt az erös infla és gazd-i növekedés csökkentésének programja.
Aztán rájött, hogy ez nem nyerö programm. Ezután jött az osztogatások végtelennek tünö története. Csak a vakondnak nem igert be fényes jövöt, mindenki másnak, aki mozgott, igen.
Most a 3. fázisát éljük, amikor a koncepciótlan osztogatások mellé megtalálta a kulcsot: mégis csak kell évi 4-5%-kal nöni, ennek a hozadékából mindenre futja.
Sajna arra nem futotta neki, hogy szétválassza a hazai meg külföldi tulajdonú cégek növekedési lehetöségeit a termelési oldalon; (tett viszont egy borzalmas nevetséges kijelentést, hogy majd az export növekedés lesz a fedezet mindenre). Az újraelosztási oldalon meg arról feledkezett el, hogy nem elég, hogy a kvt-nek magasabb bevételei lesznek a növ. következtében, ezt azért erösen megapasztja, hogy a folyó kiadások is hozzá lesznek valamennyire indexálva.
S remélem, a nagy osztogatások közt nem feledkezik meg arról, hogy évi mintegy 30-60 md ft kell elszabott energetikai privatizáció utókezelésére; meg a mostani, a foglalkoztatottság fenntartásáért vállalt állami garanciák is lecsapódnak a következö évek során.

Úgyhogy Lacinak egy ilyen kaotikum után azt ajánlanám: fiatal még ö ahhoz, hogy ilyen korban elvágja a hirnevét.
De ha az IMF-be, meg Világbankba vágyik késöbb, akkor elöre!

Előzmény: gyrk (130)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 143
Esetleg lehetne csinalni egy "A Virtualis Penzugyminiszterium (VPM) dontesei" forumot. Alternativ koltsegvetes stb:)
Előzmény: gyrk (142)
gyrk Creative Commons License 2002.02.12 0 0 142
talán ha egy kézbe kerülne a monetáris és a fiskális irányítás? :))
Előzmény: Bocicsoki (141)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.02.12 0 0 141
javasolj gyorsan valakit a topic tagjai közül és megoldódik a probléma :-)))))
Előzmény: gyrk (140)
gyrk Creative Commons License 2002.02.12 0 0 140
nem tudok nagy koponyát mondani. épp ez a bajom.
Előzmény: lms (136)
lms Creative Commons License 2002.02.12 0 0 139
bocs elkattintottam.

szoval eloben sokkal jobb volt, mint amilyennek a sajtoban rola szolo lesajnalo szosszenetek (mint a te zankai beszamolod) alapjan vartam.

ne keverd ide az igereteket, nem arrol beszelek (bar a tozsde ugyeben krz kartacs "allamositsuk-e a tozsdet" topicban elkovetett hozzaszolasait erdemes elolvasni).

Előzmény: Bocicsoki (138)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.02.12 0 0 138
Meggyőzőbb, mint kicsoda?
Gondolom arra gondolsz, amikor ékesszólóan bizonyítja a vele készült interjúkban, hogy a ciklus elején meghirdetett adóreform bizony elindult, időarányosan remekül állnak vele, sőt gyakorlatilag el is végezték ezt a feladatot, tessék kipipálni a 1998-as ígéretet. Vagy amikor a magyar tőzsde gyengélkedését (forgalmi szempontból) sodró lendülettel visszavezeti a külső tényezőkre, amelyhez a magyar kormányzati politikának az égegyadta világon nincs semmi köze.

Persze az lehet a gond, hogy én még államtitkárként hallgattam élőben Zánkán a közgazdászhallgatók 1999. évi országos találkozója előadójaként a magyar gazdasági folyamatokról. Annyira meggyőzőnek érezte magát, hogy szólt nekünk szervezőknek, hogy nincs lehetőség kérdéseket feltenni a hallgatóknak az előadása után, hanem menne egyből vacsorázni. Mondjuk nem is lehet volna kérdező, mert mindenki elaludt a 35 perces szösszenete végére :-))...de udvariasságból csak kellett volna egy kérdésblokkot is felajánlania, nem?

Előzmény: lms (136)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 137
Azt a bizonyos elemzointezetet meg Chikan hozta letre, az elen Matyassal es ha jol emlekszem a minelnok fejezte le - politikai okokbol (bar ebbol a szmpontbol jogosan) - meg Chikan idejeben. Matolcsyhoz a dolognak nem volt koze.

Egyebkent szerintem a GM-nek egyfajta "piaci kudarcok" miniszteriumanak kellene lennie. Nem tudom ezt most egesz pontosan mennyire hatekonyan csinaljak, de azert lenne min javitani, az biztos.

Előzmény: gyrk (135)
lms Creative Commons License 2002.02.12 0 0 136
A gripen szerintem legalabb ennyire belpolitikai dontes is volt -- az F16 valasztasaval nagy tamadasi feluletet nyujtott volna a baloldalnak (a nepszabo meg egy napokkal a dontes elott is azzal volt tele hogy lefutott meccs szenatorok stb).

Varga Mihalyt volt alkalmam eloben hallgatni, sokkal meggyozobb mint

Mondj egy nagy koponyat penzugyminiszternek.
Kupa?

Előzmény: Bocicsoki (134)
gyrk Creative Commons License 2002.02.12 0 0 135
ez lehet, hogy így van, de szerintem nem matolcsyék terveznek, bár azért van ott egy pár jó koponya. kár azért a tervezőintézetért, amit ott elkezdtek csináli, de aztán lefújták az egészet. akkor nem volt világos, hogy ez matolcsy gyengülése-e vagy nem.
Előzmény: Bocicsoki (134)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.02.12 0 0 134
Miniszteriális forrásaim szerint (mert nekem ilyenek is vannak :-)) a gazdasági csúcsminisztérium a rendszerváltás óta megkérdőjelezhetetlenül a pénzügy volt egészen 2000-ig. Matolcsy gazdasági miniszterré válásával a dolog megváltozott, a miniszterelnökhöz fűződő bensőséges kapcsolata miatt könnyű volt számára a súlytalan Vargát legyűrnie, így átvette az írányítást. Szemléltető példaként a Gripen vásárlásokat hozták fel az ismerőseim, amikor az érintett tárcák a GM kivételével mindannyian az F-16-osok mellett érveltek, és egészen a döntés bejelentéséig úgy tudták, hogy Orbán rájuk hallgat. A svédek ajánlotta bőkezűbb gazdasági ellentételezésre hivatkozva közben Matolcsy meggyőzte a kormányfőt a saját álláspontjáról.
Előzmény: gyrk (132)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 133
Ezzel egyetertunk, en a jelenlegi struktura fenntartasat feltetelezve gondolkodtam.
Előzmény: gyrk (132)
gyrk Creative Commons License 2002.02.12 0 0 132
hát, én így nem vagyok nagy híve a különálló, a gazdasági tervezésért felelős gazdasági tárcának, de ez tul.képpen ízlés dolga. szerintem most se a gazadasági minisztérium tervez. szerintem a gazdaságot irányítsa a fiskus, meg a monetáris politika, a pm. meg az mnb. minek ide egy harmadikat bevonni?
Előzmény: Törölt nick (131)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.12 0 0 131
Egy pm-nek kincstarnoknak kell lennie, nem? A gazdasagpolitikai elkepzeleseket egyfelol a gazdi min-re, masfelol a jegybankelnokre kell hagyni. Kozben persze illik egyeztetni. Lacsatjo szakembernek tartom, allamhaztartasi ugyekben profi.
Előzmény: gyrk (130)
gyrk Creative Commons License 2002.02.12 0 0 130
nekem LaCsa-val alapvetően nincs bajom, az államháztartáshoz szerintem korrekten ért. inkább egy koncepcionális problémám lenne - s ez igaz kb. az összes magyar kormányra -, miszerint szívesen látnék már egy igazán nagy koponyát pénzügyminiszterként. egy olyan embert, akinek van elképzelése is a magyar gazdaságról és meg is tudja valósítani azt, mint ahogy pl. a surányinak volt elképzelése arról, hogy nem a valutaalap és nem a világbank receptjét valósítja meg Mo.-n, hanem valami mást, és ez kb. be is jött neki.
lacsa szerintem "kincstárnok" lenne, mint ahogy a varga is az, vagy mondjuk a medgyessy is az volt. (szegény megboldogult rabár ferencről nem is beszélve) az persze nagy kérdés, hogy kis nyitott, felzárkózó gazdaságban mekkora a mozgástere a fiskusnak. no meg most már a monetáris hatóságnak is.
Előzmény: manhattan (129)
manhattan Creative Commons License 2002.02.11 0 0 129
Akkor is fönök volt, amikor évek szakszerü falazása után 1997-ben 40 md-dal kellett konszolidálni a PB-t?
Meg az elkalkulált magánnyugdij megáldásánál is fönök volt?
Esetleg a titkos metrószerzödéskor is ö volt a fönök, Meggyest csak stromannak használta?
A Horni 600 md-os Nagymaros-erömühöz is ö adta volna a pénzt, mint fönök?

Egyébként hogy is volt a PB ügyben? Ö tapsolta el a szankciókat, nem?

Előzmény: jacksonhole (126)
krz Creative Commons License 2002.02.11 0 0 128
a publicista mindket oldalon csak hulye publicista marad:))
Előzmény: Bocicsoki (122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!