Arról már nem is beszélve, hogy 4 nyelven (+a magyar:-) ) tökéletesen beszél. Emlékszem, amikor Portugáliába ment tárgyalni, a Portugál kormfő hanyattesett mint a postabank maci, hogy hol a tolmács? Ő meg megkérdezte, hogy az miért kellene?
fogalmam sincs kiket hivnak davosba. gondolom politikusukat (esetleg ex-), a szinvonal igy adott.
azt mindenesetre el tudom kepzelni, hogy a 90-es evek elejen barkit szivesen lattak az eszak-balkanrol, aki megmukkant angolul es tudott kessel-villaval enni. ez utobbiakat nem vitatom el b.-tol
Kár, hogy ezt nemzetköziben nem tudták.
Mert őt pl. saját jogon (nem miniszterként) is meghívták Davosba...
Nem mintha nagyon szeretném az ottaniakat, de csak a nemzetközi porondon jegyzett arcokat csődítik össze.
Eredmenyei elvitathatatlanok, pl. a nemzetkozi gazdasagi diplomaciaban. Ha allt valaha a fizeteskeptelenseg hataran Magyarorszag, akkor az a 90 majus illetve kesobb a III. negyedev volt. Mire atadtak a kormanyt, a strategiai tartalekok biztonsagos szinten alltak (deviza, olaj).
Ja, és még annyit hozzátennék, hogy ezzel a Japán malőrrel együtt is nekünk sikerült a leghamarabb és a legnagyobb mértékben átállítani az exportunkat szoc. relációból fizetőképes piacokra. (Bár ez meg gazdaság-diplomácia)
hmmm.... kadar belarol nekem mindig az jut eszembe, amikor nepes kuldottseggel elutazott Japanba megkotni a beruhazasvedelmi megallapodast, majd ott kozoltek vele, hogy japan ilyen megallapodast meg sose kotott senkivel es a tovabbiakban sem szandekozik. legalabbis az akkori (tehat nem igazan objektiv) napisajto igy interpretalta.
a forgalom csokkenesenek alapvetoen tenyleg nincs koze a belpolhoz, nezd meg a cseh, lengyel 50 szazalek folotti visszaeseseket.
a tavaly ervenyben levo arfolyamnyereseg-ado rezsim egyebkent jaraihoz fuzodik, iden korrigalodott. na persze nem annyira, mint amennyire medgyessy igeri, de szvsz nincs azzal baj, ha a tozsde fele kacsintgato polgarokat a befalapok fele terelik a szabalyok - ott nincs arfolyamnyereseg-ado.
a spekulansok egyebkent a hossz idejen ezerrel porogtek a tavalyi rencerhez hasonloan adoztatott hataridos piacon, szoval ennek sem becsulnem tul a hatasat.
Onnan tudod meg, hogy valaki nagy kaliberü pénzügyes, hogy messze elkerüli Meggyest. Azt, hogy ö már mindenféle gazd-i meg pénzügyi koncepciókat megjátszott az elmúlt félévben, már kabarénak se tudnám nevezni. S mindezt a Magyar Közgazdasági Társaság elnökeként.
Ugye elöször volt az erös infla és gazd-i növekedés csökkentésének programja.
Aztán rájött, hogy ez nem nyerö programm. Ezután jött az osztogatások végtelennek tünö története. Csak a vakondnak nem igert be fényes jövöt, mindenki másnak, aki mozgott, igen.
Most a 3. fázisát éljük, amikor a koncepciótlan osztogatások mellé megtalálta a kulcsot: mégis csak kell évi 4-5%-kal nöni, ennek a hozadékából mindenre futja.
Sajna arra nem futotta neki, hogy szétválassza a hazai meg külföldi tulajdonú cégek növekedési lehetöségeit a termelési oldalon; (tett viszont egy borzalmas nevetséges kijelentést, hogy majd az export növekedés lesz a fedezet mindenre). Az újraelosztási oldalon meg arról feledkezett el, hogy nem elég, hogy a kvt-nek magasabb bevételei lesznek a növ. következtében, ezt azért erösen megapasztja, hogy a folyó kiadások is hozzá lesznek valamennyire indexálva.
S remélem, a nagy osztogatások közt nem feledkezik meg arról, hogy évi mintegy 30-60 md ft kell elszabott energetikai privatizáció utókezelésére; meg a mostani, a foglalkoztatottság fenntartásáért vállalt állami garanciák is lecsapódnak a következö évek során.
Úgyhogy Lacinak egy ilyen kaotikum után azt ajánlanám: fiatal még ö ahhoz, hogy ilyen korban elvágja a hirnevét.
De ha az IMF-be, meg Világbankba vágyik késöbb, akkor elöre!
szoval eloben sokkal jobb volt, mint amilyennek a sajtoban rola szolo lesajnalo szosszenetek (mint a te zankai beszamolod) alapjan vartam.
ne keverd ide az igereteket, nem arrol beszelek (bar a tozsde ugyeben krz kartacs "allamositsuk-e a tozsdet" topicban elkovetett hozzaszolasait erdemes elolvasni).
Meggyőzőbb, mint kicsoda?
Gondolom arra gondolsz, amikor ékesszólóan bizonyítja a vele készült interjúkban, hogy a ciklus elején meghirdetett adóreform bizony elindult, időarányosan remekül állnak vele, sőt gyakorlatilag el is végezték ezt a feladatot, tessék kipipálni a 1998-as ígéretet. Vagy amikor a magyar tőzsde gyengélkedését (forgalmi szempontból) sodró lendülettel visszavezeti a külső tényezőkre, amelyhez a magyar kormányzati politikának az égegyadta világon nincs semmi köze.
Persze az lehet a gond, hogy én még államtitkárként hallgattam élőben Zánkán a közgazdászhallgatók 1999. évi országos találkozója előadójaként a magyar gazdasági folyamatokról. Annyira meggyőzőnek érezte magát, hogy szólt nekünk szervezőknek, hogy nincs lehetőség kérdéseket feltenni a hallgatóknak az előadása után, hanem menne egyből vacsorázni. Mondjuk nem is lehet volna kérdező, mert mindenki elaludt a 35 perces szösszenete végére :-))...de udvariasságból csak kellett volna egy kérdésblokkot is felajánlania, nem?
Azt a bizonyos elemzointezetet meg Chikan hozta letre, az elen Matyassal es ha jol emlekszem a minelnok fejezte le - politikai okokbol (bar ebbol a szmpontbol jogosan) - meg Chikan idejeben. Matolcsyhoz a dolognak nem volt koze.
Egyebkent szerintem a GM-nek egyfajta "piaci kudarcok" miniszteriumanak kellene lennie. Nem tudom ezt most egesz pontosan mennyire hatekonyan csinaljak, de azert lenne min javitani, az biztos.
A gripen szerintem legalabb ennyire belpolitikai dontes is volt -- az F16 valasztasaval nagy tamadasi feluletet nyujtott volna a baloldalnak (a nepszabo meg egy napokkal a dontes elott is azzal volt tele hogy lefutott meccs szenatorok stb).
Varga Mihalyt volt alkalmam eloben hallgatni, sokkal meggyozobb mint
Mondj egy nagy koponyat penzugyminiszternek.
Kupa?
ez lehet, hogy így van, de szerintem nem matolcsyék terveznek, bár azért van ott egy pár jó koponya. kár azért a tervezőintézetért, amit ott elkezdtek csináli, de aztán lefújták az egészet. akkor nem volt világos, hogy ez matolcsy gyengülése-e vagy nem.
Miniszteriális forrásaim szerint (mert nekem ilyenek is vannak :-)) a gazdasági csúcsminisztérium a rendszerváltás óta megkérdőjelezhetetlenül a pénzügy volt egészen 2000-ig. Matolcsy gazdasági miniszterré válásával a dolog megváltozott, a miniszterelnökhöz fűződő bensőséges kapcsolata miatt könnyű volt számára a súlytalan Vargát legyűrnie, így átvette az írányítást. Szemléltető példaként a Gripen vásárlásokat hozták fel az ismerőseim, amikor az érintett tárcák a GM kivételével mindannyian az F-16-osok mellett érveltek, és egészen a döntés bejelentéséig úgy tudták, hogy Orbán rájuk hallgat. A svédek ajánlotta bőkezűbb gazdasági ellentételezésre hivatkozva közben Matolcsy meggyőzte a kormányfőt a saját álláspontjáról.
hát, én így nem vagyok nagy híve a különálló, a gazdasági tervezésért felelős gazdasági tárcának, de ez tul.képpen ízlés dolga. szerintem most se a gazadasági minisztérium tervez. szerintem a gazdaságot irányítsa a fiskus, meg a monetáris politika, a pm. meg az mnb. minek ide egy harmadikat bevonni?
Egy pm-nek kincstarnoknak kell lennie, nem? A gazdasagpolitikai elkepzeleseket egyfelol a gazdi min-re, masfelol a jegybankelnokre kell hagyni. Kozben persze illik egyeztetni. Lacsatjo szakembernek tartom, allamhaztartasi ugyekben profi.
nekem LaCsa-val alapvetően nincs bajom, az államháztartáshoz szerintem korrekten ért. inkább egy koncepcionális problémám lenne - s ez igaz kb. az összes magyar kormányra -, miszerint szívesen látnék már egy igazán nagy koponyát pénzügyminiszterként. egy olyan embert, akinek van elképzelése is a magyar gazdaságról és meg is tudja valósítani azt, mint ahogy pl. a surányinak volt elképzelése arról, hogy nem a valutaalap és nem a világbank receptjét valósítja meg Mo.-n, hanem valami mást, és ez kb. be is jött neki.
lacsa szerintem "kincstárnok" lenne, mint ahogy a varga is az, vagy mondjuk a medgyessy is az volt. (szegény megboldogult rabár ferencről nem is beszélve) az persze nagy kérdés, hogy kis nyitott, felzárkózó gazdaságban mekkora a mozgástere a fiskusnak. no meg most már a monetáris hatóságnak is.
Akkor is fönök volt, amikor évek szakszerü falazása után 1997-ben 40 md-dal kellett konszolidálni a PB-t?
Meg az elkalkulált magánnyugdij megáldásánál is fönök volt?
Esetleg a titkos metrószerzödéskor is ö volt a fönök, Meggyest csak stromannak használta?
A Horni 600 md-os Nagymaros-erömühöz is ö adta volna a pénzt, mint fönök?
Egyébként hogy is volt a PB ügyben? Ö tapsolta el a szankciókat, nem?