Keresés

Részletes keresés

fish12 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 61

tanithat-e no? (Magyaroszagon 2004-ben)???

a kérdést folytathatom?

Dolgoznia szabad?

Gondolkozni nem?

Meghallgatni igen?

Csak szólnia nem?

Előzmény: actionman (60)
actionman Creative Commons License 2004.07.26 0 0 60
Es mar kerdezem is toletek (ha mar szoba kerult), hogy a Biblia alapjan itt es most (Magyaroszagon 2004-ben) tanithat-e no?

ActionMan
actionman Creative Commons License 2004.07.26 0 0 59
Sziasztok!

En a topik tamogatoi koze jelentkezem, jo otletnek tartom, hogy a Bibliarol a magukat deklaraltan keresztyennek vallok beszelgessenek, vitatkozzanak (es kivetelesen ne kelljen mas hitueket gyozkodni).

A Bibliából nem lehet megismerni Istent.

Amit kijelentett magarol (es azt akarta, hogy minden ember megtudja), azt meg lehet.

A Bibliából nem lehet megismerni Isten akaratát.

Ld. fentebb. Isten a Bibliaban jelentette ki azt az akaratat, amelyet kovetve az ember Istennek tetszo eletet elhet.

Írástudó, bolond ne hirdesse Isten akaratát,

Egyet ertek.

Aki képes Isten akaratát hirdetni, nem fórumon fogja tenni,

Mar miert ne? Ez talan tiltott terulet? Magam is jobban szeretem, ha Bibliaval a kezben szemelyesen osszegyulunk az Iras tanulmanyozasara, de azert ez a forma is (a korlatait figyelembe veve) alkalmas bizonyos eszmecserere. Ez mar a XXI. sz! Az Internet kozelebb hozhatja a Bibliat tanulmanyozo embereket is.

A Biblia csakugyan mindenki számára elérhető, ezért nem e Fórumra való, nem kéne hosszan és sokat idézgetni, mert ez nem jó, hanem ez a Biblia lejáratása,

Miert?

A te munkásságod többet árt Krisztusnak, mint használ.

En ezt inkabb a te amokfutasodrol gondolom.

Az írásmagyarázat kegyelmi ajándék, és a gyülekezetbe való, nem fórumra, sem hordóra, sem mindenkinek-mindenkihez, pláne nem kéretlenül.

Mindenkinek meg kell ertenie (toprengenie kell rajta, meg elgondolkodni), hogy mi az Isten akarata. Hogy mit jelent egy adott resz a Bibliaban. Ezzel egyutt nem tagadom, hogy az irasmagyarazat (ertsd: amikor a Szent Szellem megvilagitja az adott resz ertelmet), valoban ajandek (hiszen Istentol jon). Az lenne folottebb furcsa, hogy egy gyulekezet/felekezet tagjai (mert nalunk eppen van is ilyen) ne tarthatnak a kapcsolatot az neten, akar forumon is. Akinek persze ez nem tetszik, az nem vesz benne reszt. Ennyi.

mire jutunk, ha a Biblia igaz, és ehhez szó szerint veszem a Bibliát,

Azt nem hiszem. Mert vagy hazudsz (hogy szo szerint veszed), vagy pedig nem engedelmeskedsz Jezusnak. Mert akkor mar nem lenne se labad, se szemed se karod. Hogyan is irkalhatnal hat ide. Tobben is hallottatok Origeneszrol, aki a Hegyi Beszed emlitett reszeit szo szerint ertette, es buzgalmaban ferfiatlanitotta magat. Meg is jegyeztek rola kesobb, hogy buzgalma joval tulhaladta ertelmet. Mert pl. ez a resz nem szo szerint ertendo (es van meg ilyenbol egy par), hanem azt jelenti, hogy ha kisertesbe esel, akkor ne nezz, tegy ugy, *mintha* vak lennel! MIntha mar kivajtad volna a szemedet. A keresztyen embernek meg kell ertenie, hogy mi volt Jezus (es a szentirok) szandeka, es azt kell alkalmaznia a sajat eleteben. De pl. megmossatok-e egymas labat? Miert?

aki a szentet odaveti, ahova nem való, nem használ semmit

Ez igaz. De honnan tudni XY-rol, hogy neki valo v. sem? Ezt csak az tudhatja, aki a sziveket vizsgalja. Mi max. annyit tudunk tenni, hogy aki makacsul ellenall az evangeliumnak, aki azt megveti, attol fordulunk el. Azonban a topiknyito feltetelek kizarjak az ilyen embert. Persze attol meg idejohet....

Egyebkent en (ha modom van ra) igyekszem tobb bibliaforditast is osszevetni, olvasgatom pl. az angol (King James) KJV-t meg parszor beleneztem a NIV(?)-be (lehet, hogy ez RSV neven fut).

én roppantul utálom a bibliamagyarázatokat, mik nem élők gyakorolnak arcól arcra, hanem könyv alakban jelennek meg. Teljesen istentelennek tartom őket.

Nem kell megvenni. Ennyi.

Féljen tán, és ne menjen világosságra, hogy ne hasonlítson a világosság gyermekeihez?

Ha ideirom a nevemet, meg hogy a 'cimem a telfonkonyvben', akkor mar en is a vilagossag gyermekeinel vagyok? Ha pedig nem (mert ez nyilvanvalo keptelenseg), akkor ennek a hianya sem fog a vilagossag gyermekeitol visszatartani. Ha az ember nem is gondol ra, hogy az adataival esetleg vissza is lehet elni, attol meg a problema valos.

Mi a neved? Nem mindegy? Mi koze az en nevemhez barkinek is? Itt egy nick, ami azonosit engem. Mitol jobb az, ha egy ismeretlen XY-rol tudom a valodi nevet is? Kovacs Bela. Semmivel nem mond tobbet, mint actionman (nem, nem vagyok Kovacs Bela). Ha mar szemelyesen is ismerjuk egymast, esetleg a neten bizalmasabb viszonyba gabalyodtunk, az mar ok lehet a nev (es egyebek) kiadasara. Egyebkent egyszer (talan Jpeter) irta cserfanak, hogy szolitsa Peternek. Erre cserfa mondta azt, hogy nem, a nick-eden foglak ezutan is szolitani. Ez (csak egy kicsit), de ellentmond cserfa jelenlegi allaspontjanak...

A magyarazatokrol. Isten kepes meg a legnehezebb reszeket is megertetni az emberrel. De ezt ne tehetne meg ugy, hogy ebben embereket is felhasznal? Dehogynem, es szokott is. Igy semmi gond nincs abban, ha XY-t hitben erettebb testverei tanitjak, erre millio pelda van. Tanitott Jezus, tanitott Pal, tanitottak az apostolok, stb.

Sziv es ertelem kerdese. Isten az embert nem a sziven 'fogja meg'. Isten az embert az ertelmen keresztul fogja meg. Ott vilagitja meg a Szellem az ige ertelmet. Onnan csepegnek at a dolgok a szivbe, es ezutan tud a sziv donteni (miutan az ertelem ervelt es magyarazott).

Mozes szelidsegerol. Biztosan szelid volt Mozes. De amikor agyonvert egy munkafelugyelot, akkor eppen nem szelidseget mutatta meg. Lattal te mar szelid embert, aki agyonveri a masikat? Az ilyen ember nem szelid. Nem azt mondom, hogy kesobb sem lehet az (Mozesnel is eltelt vagy 40 ev, mire visszatert).

Nem szeretlek 2004, nem tartalak felebarátomnak, gonosznak, csúfolódónak tartalak

:-))) Hogy lehet az, hogy cserfa senkit sem szeret, senkit sem tart felebaratjanak? Noha Jezus szerint meg az ellenseget is szeretni kell.

ActionMan
fish12 Creative Commons License 2004.07.26 0 0 58

(A nick-em első betűje valóban összekeverhető: helyesen nem nagy "i", hanem kis "L".)

Bocsánat! (elôbb is szólhattál volna :)

Megjegyzed, hogy a felebarátot szeretni szükséges. Neked ki számít felebarátnak?

Jézus azt hiszem mindenkire értette, mindenkire aki körülöttünk vagy a közelünkben lehet..

de

van barát, azok között is van jó is rossz is, jobb meg mégjobb, meg legeslegjobb...

(meg a rosszakat is lehet fokozni:) nekem a felebarát (viccesen) inkább ellenséget jelent..

Előzmény: lsr (57)
lsr Creative Commons License 2004.07.26 0 0 57

Szia fish!

(A nick-em első betűje valóban összekeverhető: helyesen nem nagy "i", hanem kis "L".)

Megjegyzed, hogy a felebarátot szeretni szükséges. Neked ki számít felebarátnak?

Számomra nem tűnt okoskodásnak írásod, sőt, inkább örülök, hogy hasonlít az érdeklődési körünk.

Szó volt a jelképes értelemről. Előre szólok, lehet, hogy a következő résznek nincs is jelképes értelme, de ezért logikusnak tűnik.

"És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap. És monda Isten: Legyen mennyezet a víz között, a mely elválaszsza a vizeket a vizektől. Teremté tehát Isten a mennyezetet, és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől. És úgy lőn." (1. Móz. 1:3-7)

Szembeötlő hasonlóságot látok a Biblia többi része és a teremtés leírás között, ha a következő jelkép azonosításokat használom:

1. világosság >> lelki világosság (Isten szeretet törvénye szerint való élés)

2. sötétség >> lelki sötétség (a bűn, tehát az önzés útján való járás)

3. vizek >> népek

4. lent ("mennyezet alatt") >> a bűn foglyainak lakhelye

5. fent ("mennyezet felett"*) >> Isten és az el nem bukott teremtmények lakhelye

(*tehát nem maga a mennyezet, ill. az ég, hanem felette)

Ha ezt a - Biblia által általánosan használt - jelkép rendszert itt is alkalmazzuk, akkor érdekes dogokat találhatunk. (Persze nem azt mondom, hogy ezt így kell, csak azt, hogy érdekes egybeesés...) Isten nem a sötétségre mondta azt, hogy jó, hanem a világosságra, ahogy a bűnt sem mentegeti, de a szeretetre buzdít.

Svsz. A Biblia beszél arról, hogy Sátán elbukása előtt egy angyalfejedelem volt, de az angyalsereg harmadával nem a szeretet, hanem a bűn útját választotta. Ezeket a teremtményeket Isten a szintén bűnt választó földre száműzte, gondolom azért, hogy ne fertőzzék tovább a "menny" többi tagját (mert "jó a világosság", és ezért szükséges megvédeni is). Nekem ide passzol a teremtés leírásból az a rész, hogy "elválasztá Isten a világosságot a setétségtől". De így - ha behelyettesíthetőek a jelképes értelmezések - idekapcsolható a következő rész is: "és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől". Tehát elvásztja (megtisztítja) Isten a gonoszságtól a hozzá hűségeseket, és elválasztja a gonoszságot választó népeket, a Hozzá menekülőktől.

Azért itt megjegyzendő, hogy Isten a bűn fogságában élő emberiség (kivétel nélkül minden ember) számára szabadítást kínál...

Örömmel venném hozzászólásaitokat, "Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Mert a kik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel. Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nő; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban." (Gal. 3:26-28) Így mindenki egyenlő a szólás jogában is. Egymást erősíteni jó dolog lenne... ("... erősítsd meg a többieket..." - Jel. 3:2)

Előzmény: fish12 (55)
CSerfa Creative Commons License 2004.07.25 0 0 56

Ustor!

Én igazat adok neked, hogy nem hiszel a történelmi egyházaknak, meg a sok ájtatatos manónak, szemforgató hamisnak, meg akik meg akarják mondani az embereknek, mi a jó és mi a rossz, az ő istenük nevében, az ő biblijukat lengetve.

Egyébként meg azoknak, akik téged megszólnak:

Nagyon kevés hívő van, csak sokan vallják meg, amit pedig nem is hisznek, legfeljebb egész rövid ideig hitték, némelikük (míg el nem széradtak a napon, gyökerük híján, vagy a dudvák meg nem fojtották őket.

Nem véletlenül mondta Jézus: Luk. 18.8 ... Mindazáltal az embernek Fia mikor eljő, avagy talál-é hitet e földön?

Jézusnak nagyon kevesen hittek, ahogy általában is egészen kevesen hisznek. Mindig is kevesen voltak, és sosem lesznek sokan. Persze a többség, aki pár évig "hisz", lelkesedik, esetleg rajong, vagy csak megszokta, hogy hívőnek mondja magát, hívőnek mondja magát és mondogatják egymást, de csak duma, hogy sokan vannak hívők. Csak duma, csak erőtlen, kegyesnek látszó gondolatok, hit helyett hitegetés, igazság helyett kigondolások.

Valóban nagyon kevesen vannak az igazak:

Préd. 7.28-29 A mit az én lelkem folyton keresett, és nem találtam. Ezer közül egy embert találtam; de asszonyt mind ezekben nem találtam. Hanem lásd, ezt találtam, hogy az Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást.

E topic is rakva van kigondolás-keresőkkel (asszonnyal is, ki tanítana, hülyeségeket persze, de mit sem törődik ezzel, vagy Pállal). Nincs is igazuk-igazságuk, csak emberi okoskodásaik, kigondolásaik, mert nekik Isten nem ad bölcsességet (mert nem is hisziki, hogy adhat, és meg sem tudják válaszolni, miért nem), így egymásra szorulnak, egymást köszöntgetik, és teszik nyilvánvalóvá saját, és egymás "hitét", "bölcsességét", ahogy Salamon oly jól leírta (csak éppen nem a bölcsekről).

Akik valóban hitre jutnak, azok nem fognak más emberek bizonyságára-bíztatására szorulni, a sok hitben erőtlen meg egymás hátát veregeti, és köszöntgeti egymást, szeretik is a köszöntgetéseket, és rendre meg is tesznek mindent, hogy hitzük nyilvánvalóvá legyen.

CSerfa

Előzmény: F2004 (52)
fish12 Creative Commons License 2004.07.25 0 0 55

Szia Isr!

sajnálom, ha úgy tûnt, hogy okoskodok..

nem annak szántam

Kölönben én is csak a saját vélemenyemet szoktam leirni, mégha néha utána nézek is vminek..vagy ha idézem is a Bibliát...És semmiképpen nem akarnám elterelni a figyelmet a lényegrôl!

lehet, hogy fölösleges volt az egekrôl irni...de a pontosság is fontos,

külônösen, amikor a Bibliáról van szó.

Miért mondod?

csak érdekesség képpen...szeretem az érdekességeket:)

Miért a többes szám?

nyilván van jelentôsége, pl. hogy ki hol tartózkodik..

számomra pl. a "második ég" is nagyon érdekes, mert errôl egy picit tudjuk, ill. el tudjuk képzelni, hogy milyen óriasi méretû..

Pl "itt" van egy csillag, az a neve, hogy:

Betelguese,  ez a csillag egy ragyogó "vörös órias" csillag és az átmérôje  650-szer nagyobb, mint a mi napunké! --nem akarok további részletekbe menni, de

ez csak egy kis példa arra, hogy micsoda méretek vannak!

(és nem ez a legnagyobb sem nem ez a legfényesebb csillag!!)

Mindez pedig azért érdekes nekem, mert elgondolkoztató az, hogy Isten

--az Atya és Jézus jelenlegi-- lakhelye nagyon távol van tôlünk (?), de mégis azonnal válaszol az imáinkra (legalábbis nagyon sokszor..ha néha késik is a felelet, ez sem a távolságok miatt van:)

Azt mindannyian tudjuk, hogy most a Szent Szellem van itt a földön, de mégis, az Atyával is kapcsolatunk vagyunk ôáltala...némelyek pedig elragad-tattak(~nak) a harmadik égig is.. namármost ismerve a csillagközi távolságokat, ez önmagában is elég érdekes. Nem? (Ez nekem új, számunkra még ismeretlen fizikai törvények létezését sejteti.) Szóval, a több ég létezése, valamint az igen nagy távolságok ténye, ugyanakkor az ÚR azonnali ittléte--mindez számomra sok teret ad a csodák számára, mert még ezeket se túl kônnyû felfogni..(nekem)

mindezzel csak azt akartam mondani, hogy ISTENNEK MINDEN LEHETSÉGES!

ÉS MINDEN LEHETSÉGES ANNAK, AKI HISZ.

tehát továbbra is maradjunk ilyen "földhözragadt" gondolkodásúak!:)

Talán úgy gondolod, hogy Isten az Ő lakhelyét is a föld teremtésekor alkotta meg?

nem, ezt nem mondtam

Szerintem a Jel. 22. pedig a jövőt mutatja be. Rosszul látom?

ez így van, de minden jövôbeli dolognak már most is megvan az eredetije vagy "hasonmása" --"blueprint"je (tervrajz) ..

Előzmény: lsr (54)
lsr Creative Commons License 2004.07.25 0 0 54

Szia fish!

Svsz. - Saját véleményem szerint. (Bár egy kissé unalmas midig közölni, hogy a saját véleményemet írom le, de mégis szükséges, hisz mindig jönnek emberek, akik okítónak titulálnak. Ha mégse raknám ki az svsz.-t, akkor nyugodtan képzeljétek oda, mert nem vagyok én semmivel sem okosabb, mint ti.)

"...a Bibliából egyertelműen kiderül, hogy 3 "ég" létezik."

Tehát elsőször is svsz. Pál apostol arról számol be, hogy egy ember "elragadtatott a harmadik égig" (2. Kor. 12:2). Azt mondja, hogy ez a paradicsom. De leír mást is: Nem tudja, hogy ez látomás, vagy valóság volt ("ha testben-é, nem tudom; ha testen kívül-é, nem tudom; az Isten tudja")! Így azt sem tudhatjuk, hogy ez a "harmadik égig" kifejezés jelképes jelentésű, vagy pedig a fizikai valóság leírása. Egy biztos, ennek az embernek Isten mondott valamit, amit nem adhatott tovább. Tehát számomra a dolog jelentősége az, hogy van olyan esetre példa, amikor Isten személyes közölnivalóval keresi meg az embert.

Az, hogy az ég, illetve a menny szó többes számban van használva, bizonyára igaz (finoman szólva - héber és görög nyelvtudásom igen hiányos).

De mi a jelentősége?

Miért mondod?

Miért a többes szám?

Talán úgy gondolod, hogy Isten az Ő lakhelyét is a föld teremtésekor alkotta meg?

Valahol már voltak Isten és az Ő első teremtményei már a föld teremtése előtt is: "... bocsátották le oszlopait, avagy ki vetette fel szegeletkövét (a földét); Mikor együtt örvendezének a hajnalcsillagok, és Istennek minden fiai vigadozának?" (Jób. 38:6-7)

Szerintem a Jel. 22. pedig a jövőt mutatja be. Rosszul látom?

Előzmény: fish12 (49)
lsr Creative Commons License 2004.07.25 0 0 53

OFF

Szia ustor!

?

Légy szíves, ne írj helyettem. Írj csak bátran a magad nevében, ha már írsz.

ON

Előzmény: ustor (51)
F2004 Creative Commons License 2004.07.24 0 0 52

Ustor!

Amiről itt írsz, az részben a Biblia és a hit kritikája, részben az egyház kritikája.

Az előbbi kettő vonatkozásában állításaid nem igazolhatók, tehát alaptalanok. Az utóbbi vonatkozásában azonban jogosak.

Ne felejsd! A hívők között ostobaság társadalmi, műveltségbeli alapon különbséget tenni. A legműveltebb emberek között is rengeteg hívő van. 

Előzmény: ustor (51)
ustor Creative Commons License 2004.07.24 0 0 51

Cserfa #42

Képzelt válasz egy őszinte Isr helyett:

Én egy bigott (torzult istenhitet követő) lény vagyok: azért nyitottam topikot, hogy az egyszerű embereket vallási fanatizmussal butítsak!

Bevallom én ebből élek (az emberek hiszékenységéből), mégpedig nagyon jól! Ennek oka, hogy tisztességes hívatásra nincs készségem, következésképpen az emberi butaságra építettem fel az exisztenciámat, ami üzletnek kitűnő. Gondoljátok el, csak szajkóznom kell a bibliát, minden következmény nélkül. Ha sarokba szorítanak mellébeszélek, addig ismételgetem a "szent tanításokat" amíg csak hallgatóra találok. Pali pedig mindig akad, hiszen az iskolák tömegével eresztik szélnek az alul képzett embereket, a képzetlen, nyomorgó ember pedig a legjobb zsákmány számomra.

Ne higgyétek, hogy csaló vagyok, hiszen anyagilag senkit nem károsítok (majd későbben igen , ha már önkéntes adakozásra szánja rá magát), csak a lelkek békéjét borítom fel a buta túlvilági ígéretekkel. Ez arra is jó hogy alázatosak legyenek és megalkuvóbbak a hatalom birtokosaival szemben, hatalom pedig nekem nyújt kiváltságokat cserébe (adómentesség, részesedét az állam jövedelmeiből, nem is akármennyit stb...), kell nálamnál jobb szolgálója a gazdagoknak? Aligha!

Mentségemre monva a pápa urunk is többször hangsulyozta: szegény eberek mindig is lesznek. Ha Ő mondja, akkor el leszek látva balekokkal, akiknek hírdethetem a szent szövegeket! Alleluja!!!

.

fish12 Creative Commons License 2004.07.24 0 0 50

"Mikor elesik a te ellenséged: ne örülj; és mikor megütközik: ne vígadjon a te szíved... Ne gerjedj haragra a gonosztevők ellen, ne irígykedjél az istentelenekre (akkor se, ha látszólag jobban megy nekik, mint neked)..." (Péld. 24:17,19) "Ha éhezik, a ki téged gyűlöl: adj enni néki kenyeret; és ha szomjúhozik: adj néki inni vizet; Mert elevenszenet gyűjtesz az ő fejére, és az Úr megfizeti néked." (Péld. 25:21-22)

Talán az ellenség szeretetét a legnehezebb megvalósítani a bibliai tanítások közül. Emberi természetünk nem vágyakozik olyan emberek társaságára, akik ártani akarnak nekünk. Ám Isten - aki újra szeretetben akarja egyesíteni az emberiséget - arra hív el bennünket, hogy a szeretet cselekedeteivel ébresztgessük a jóra még ellenségeinket is

Nektek mit mondanak, vagy milyen kérdést vetnek fel ezek az igék?

Nekem a TIZPARANCSOLAT jutott az eszembe ezekrôl.

1) Ne legyenek más isteneid (bálványaid)

2) Ne imádj más Istent

3) Ne vedd a szádra Isten nevét hiába

4) Szentnek tekintsd a szombatot

5) Tisztelned kell a szüleidet

6) Nem szabad ölnöd

7) Nem szabad házasságot törnöd

8) Nem szabad lopnod

9) Nem szabad hazudnod

10) Nem szabad a másét kívánnod

a lecke fel van adva...

Jézus viszont így folytatta:

Mk.12:
      29.  Minden parancsolatok között az elsô: *
             Halljad Izráel: Az ùr, a mi Istenünk egy ùr.

30. Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedbôl, teljes
            lelkedbôl, és teljes elmédbôl és teljes erôdbôl. Ez az elsô
            parancsolat.

31. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felabarátodat, mint
            magadat. Nincs más ezeknél nagyobb parancsolat.

+ szeresd az ellenségedet is..

nyilván Jézus nem az ördögrôl és a halálról beszélt, hanem a

felebarát:)-okról...

~

egyébként

sokak számára a TIZPARANCSOLAT csak egy tilalom-lista.

Nekem ez Isten legszebb "szerelmeslevele"

mert ô ezt nagyon féltô szeretettel a Saját ujjaival írta!!!

Pál ezt így fogalmazta:

Róm.13:
     9. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanubizonyságot
         ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az
         ígében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint temagadat.

és ugyan
Ef.2:
    15. Az ellenségeskedést az ô testében, a parancsolatoknak tételekben való
          törvényét eltörölvén; hogy ama kettôt egy új emberré teremtse ô
          magában, békességet szerezvén;

Kol2:
    13. És titeket, kik holtak valátok a bûnökben és a ti testeteknek
          körülmetéletlenségében, megelevenített együtt º vele, megbocsátván
          minden bûnötöket, *

14. Az által, hogy eltörölte a parancsolatokban ellenünk szóló kézírást,
          a mely ellenünkre volt nekünk, és azt eltette az útból, odaszegezvén
          azt a keresztfára;

Jel22:
   14. Boldogok, a kik megtartják az ô parancsolatait, hogy joguk legyen az
         életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba.

én is mindegyiket komolyan szeretném venni (szeretni akarom az Urat teljes szívembôl, teljes lelkembôl, és teljes elmémbôl és teljes erômbôl..)

de valóban nemcsak a jutalomért, hanem csak az Úrért, önmagáért.

Előzmény: lsr (45)
fish12 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 49

Szia Isr,

nem vitatkozni akarok, de a Bibliából egyertelmûen kiderül, hogy 3 "ég" létezik.

meg nem is okoskodni akarok, csak leirom, hogy

az eredeti szövegben (Hebrew) 5 féle értelmezés ill. 5 szó fejezi ki a "Menny"-et

1) "shamayim"-ami többes számban van és magasságokat, magaslatokat jelent

ez a szó szerepel  az 1. Mózesben 1-2-ben is. (többes számban)

2) "marom" szó szintén magas helyeket jelent  (ez pl a Zsolt. 68-ban18v."az o szent hajlekaban")

3)"galgal" szót is a mennyre értik pl. 77.Zsoltárban 18.v. (felhôk...fellegek)

4) "shahak" (sky) "ég" (felhôk) 5.Mózes 33:26, 9 az egeken szaguld segitsegedre es

fennsegeben a felhokon) VALOSZINU EZ A MENNYEZET

5)"rakia" kozel all a  "shahak" szóhoz és ez VALAMI SZILARD KITERJEDEST jelent, ua, mint amirôl Ezekiel beszél! Ez szerepel az 1. Mozes 1:6-ban. (mennyezet)

~

és még a világossághoz:

Jel 21:
 22. És templomot nem láttam abban: mert az ùr, a mindenható Isten annak
     temploma, és a Bárány.

23. És a városnak nincs szüksége a napra, sem a holdra, hogy *
     világítsanak benne; mert az Isten dicsôsége megvilágosította azt, és
     annak szövétneke a Bárány.

~

+ még egy érdekesség a vizzel kapcsolatban:

Jel.22:1

És megmutatá nékem az élet vizének tiszta folyóját, a mely ragyogó
     vala, mint a kristály, az Istennek és a Báránynak királyiszékébôl
     jôvén ki

tehát még Isten lakhelyén is van (és lesz) viz!

Előzmény: lsr (48)
lsr Creative Commons License 2004.07.23 0 0 48

Szia Norcrys!

Az én gondolatsorom eléggé "földhöz ragadt". Persze lehetnek itt jelképek is, de ahoz nekem ismeret is kellene...  

"1. Mi az "ég"?

...

4. Mi az a "mennyezet" és hol található?

5. Mit csináltak a vizek a mennyezet felett és mit alatta?

6. Ha a mennyezet az ég, akkor az első mondatbeli ég az mi?"

Svsz. (saját véleményem szerint) a válasz ott van a szövegben: "És nevezé Isten a mennyezetet égnek...", tehát a mennyezet az ég. A mennyezet pedig egy olyan valami, aminek feladata az, hogy "elválaszsza a vizeket a vizektől". Nekem az a gondolatom, hogy itt az atmoszférában levő vizek, és a földön levő vizek elválasztásáról van szó ("és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől" a mennyezettel). Ez esetben az ég maga az atmoszféra, illetve a felettünk levő légtér.

Hogy mit csinálnak a vizek fent és lent, az ma már eléggé leleplezett dolog >> van egy Isten által csodálatosan megszerkesztett körforgás. Ezért van párolgás, és ezért esik az eső. De sajnos az ember egyre inkább belepiszkál e precíz műbe felelőtlen tetteivel.

Az első mondat - mint egy vázlat - megmondja, hogy kezdetben mi történt. A további mondatok pedig részletesebben taglalják az első mondatban kijelentetteket. Olyan ez, mint egy tartalomjegyzék vagy egy bevezetés egy átlagos könyv elején. Úgy gondolom, hogy így értelmezve belátható, hogy végig egy égről beszél a teremtés leírás.

A kimaradt kérdések (2. és 3.) talán majd később...

Előzmény: Norcrys (46)
fish12 Creative Commons License 2004.07.23 0 0 47

Nekem nem jön össze, de kíváncsi vagyok, ki hogyan értelmezi. Néhány problémás dolog:

nekem se jön össze teljesen:), de én így értelmezem (nem kimerítô választ akarok  most adni csak reflektálni):

1. Mi az "ég"?

pontosabban egek! (3)

1) atmoszfera

2) "külsô" hely (Zsolt. 19:2-3., Jer.8:2a, )

3) Isten "lakhelye" (1.Kir.8:30, Mt.5:16)

2.Kor.12:2.

Ismerek egy embert a Krisztusban, a ki tizennégy évvel ezelôtt (ha
  testben-é, nem tudom; ha testen kívül-é, nem tudom; az Isten tudja)
  elragadtatott  a harmadik égig.

2. Hogyan volt világosság, ha csak később lett Nap? (Itt nappalról és éjszakáról is beszél) Jn.Ev.1:

1. Kezdetben vala az ìge, és az ìge vala az Istennél, és Isten vala az
      ìge.

2. Ez kezdetben az Istennél vala.

3. Minden ô általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.

4. º benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága;

5. Ez a világosság a sötétségben fénylik, de a sötétség nem fogadta be
      azt.

Jel.21:
 10. És elvive engem lélekben egy nagy és magas hegyre és megmutatá nékem
     azt a nagy várost, a szent * Jeruzsálemet, a mely Istentôl szállott
     alá a mennybôl.
     *  Jel. 21,2. Gal. 4,26. Zsid. 12,22.

11. Benne vala az Isten dicsôsége; és annak világossága hasonló vala a
     legdrágább kôhöz, úgymint kristálytiszta jáspis kôhöz;

3. Hogyan választotta el Isten a világosságot a sötétségtől?

Szólt, és lett...

Zsolt.33: 6.

Az ùr szavára lettek az egek, és szájának leheletére minden +
    seregök

és nyilván a szétválasztasuk is:)

Ezekiel1:

22. És vala mintegy mennyezet....., olyan mint a
     csodálatos kristály, kiterjesztve felül
fejök felett.

(enné szebb magyarázat nincs szerintem:)

Hogy alatta mit csináltak, azt tudjuk, (geologia, creation science..)

Fölötte, meg kutatják..de szerintem sokminden nincs az orrunkra kötve evvel kapcsolatban, de tény, hogy pl. A Szaturnusz gyûröje is tartalmaz jég "darabokat",

ami szintén víz.. ez pedig csak egy kis része az "egek"-nek...

Előzmény: Norcrys (46)
Norcrys Creative Commons License 2004.07.23 0 0 46
Nézzük meg mindjárt az elejét, Mózes 1,1-8:

Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. A föld pedig kietlen és puszta vala, és setétség vala a mélység színén, és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett. És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap. És monda Isten: Legyen mennyezet a víz között, a mely elválaszsza a vizeket a vizektől. Teremté tehát Isten a mennyezetet, és elválasztá a mennyezet alatt való vizeket, a mennyezet felett való vizektől. És úgy lőn. És nevezé Isten a mennyezetet égnek: és lőn este, és lőn reggel, második nap.

Nekem nem jön össze, de kíváncsi vagyok, ki hogyan értelmezi. Néhány problémás dolog:

1. Mi az "ég"?
2. Hogyan volt világosság, ha csak később lett Nap? (Itt nappalról és éjszakáról is beszél)
3. Hogyan választotta el Isten a világosságot a sötétségtől?
6. Ha a mennyezet az ég, akkor az első mondatbeli ég az mi?
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 45

Kedves Mindenki!

Sajnos a Bibliát az előítélet, a túl sok magyarázat és emberi bölcselkedés elveszi az emberektől. Gondolhatjátok, hogy én is ezt teszem: csak egy újabb ember, aki majd csavargatja a Biblia szavait. Viszont a szándékom nem ez. Azt szeretném, ha egyre többen olvasnánk a Szent Írást nap mint nap (kérve Istentől értelmet hozzá), és merítenénk belőle hatalmas bölcsességet (meg is élve a megértetteket).

Az emberek Bibliával kapcsolatos gondolatcseréjét - olvasása mellett - szükségesnek és építőnek látom. Ezzel nem az Isten munkáját akarom lerontani, sőt... Istennek van hatalma minden igazságra elvezetni bennünket, de ebben eszközként használhat fel bennünket is egymás hasznára. Ezért ne legyetek restek írni... De lenne egy javaslatom (aki akarja, megfogadja, aki meg nem, az nem) - írásaitokat ne küldjétek el rögtön ide, hanem először vessétek össze a következő igével:

"A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató." (Jak. 3:17)

Úgy látom, hogy a bemutatkozásokon túl vagyunk... Reménykedve abban, hogy nem a károtokra írok, megkezdeném az érdemi beszélgetést e topikon:

Bármilyen irányú tematikát - amely a Biblia megismerését célozza - szívesen vennék tőletek. Addig is, amíg ilyen nincs, különösebb rendszer nélkül veszek elő igehelyeket, és leírom hozzá kapcsolódó gondolataimat. Arra kérlek benneteket, hogy téves gondolataimat, javítsátok ki. Írjatok akkor is, ha velem nem értetek egyet, de a saját feltevéseitekben sem vagytok biztosak. És írjatok, akkor is, ha kérdéseitek vannak. Az első igéket a Példabeszédek könyvéből idézem:

(Az igehely jelölések magyarázata: Péld. >> a bibliai könyv nevének rövidítése; 24 >> a fejezet száma; 17,19 >> az ige versek száma. Ha az ige vers számok kötőjellel vannak elválasztva, akkor "-tól -ig", de ha csak vesszővel, akkor csak a számmal jelölt verseket idézem. A fejezet száma, és a versek száma közzé kettős pontot teszek. Az igén belüli zárójeles szövegek pedig nem a Biblia szavai, hanem az én betoldásaim, amit minden formájában fogadjatok fenntartásokkal, és így azt ne vegyétek készpénznek, hanem a Bibliával összevetve vizsgáljatok meg.)

"Mikor elesik a te ellenséged: ne örülj; és mikor megütközik: ne vígadjon a te szíved... Ne gerjedj haragra a gonosztevők ellen, ne irígykedjél az istentelenekre (akkor se, ha látszólag jobban megy nekik, mint neked)..." (Péld. 24:17,19) "Ha éhezik, a ki téged gyűlöl: adj enni néki kenyeret; és ha szomjúhozik: adj néki inni vizet; Mert elevenszenet gyűjtesz az ő fejére, és az Úr megfizeti néked." (Péld. 25:21-22)

Talán az ellenség szeretetét a legnehezebb megvalósítani a bibliai tanítások közül. Emberi természetünk nem vágyakozik olyan emberek társaságára, akik ártani akarnak nekünk. Ám Isten - aki újra szeretetben akarja egyesíteni az emberiséget - arra hív el bennünket, hogy a szeretet cselekedeteivel ébresztgessük a jóra még ellenségeinket is ("elevenszenet gyűjtesz az ő fejére"). Ezt magától egy ember sem tudja megtenni, Istent kell hozzá segítségül hívni, és ha a segítség megérkezett, akkor szükségünk van rá nekünk, hogy Neki hálát is adjunk érte.

Nektek mit mondanak, vagy milyen kérdést vetnek fel ezek az igék?

"... a kik pedig keresik az Urat, mindent megértenek." (Péld. 28:5)

Ez egy nagyon biztató ígéret, éljünk vele.

Norcrys Creative Commons License 2004.07.22 0 0 44
Úgy látom, itt nem lesz sok szó a Bibliáról. Köszönhetjük ezt cserfes CSerfa mesternek, aki oldalakat ír válaszként és amúgy nagyon sértegeti a keresztényeket, habár magát a legfőbb és legigazabb Jézus-követőnek tartja. Miért utálod, sőt gyűlölöd azokat, akik nem olyanok, mint te? Hozz létre egy honlapot, ahol terjesztheted eszméidet, tegyél rá egy fórumot és legyetek boldogok.
De miért pont a testvéreidet gyilkolod? A világban nem találsz elég vadhajtást, ami kigyomlálhatnál? A Biblia magyarázata nem abból áll, hogy "én hiszek benne, minden igaz am le van írva, olvasd el, ne beszélj róla semmit, csak ami oda van írva". Ó, szentséges teológia! Akkor te ilyen nevű tudományágat nem is ismersz, illetve az ördögi a számodra. Mondd, ki bánt téged. Ha meg agresszív vagy, a szelíd Jézust nem követed, csak mondod.

Akkor monda néki Jézus: Tedd helyére szablyádat; mert a kik fegyvert fognak, fegyverrel kell veszniök.
F2004 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 43
De hiszen nem csupa jókat írtam Rólad Cserfa! Miért veszed ezt csúfolódásnak? Hiszen tudtodra adtam, hogy nem érhetek fel a Te nagyságodhoz! Te ilyen vagy 6 éve! Én nem, és nem is szeretnék ilyen lenni! Ha neked ez jó, akkor nekem is az. Legyél ilyen! Egyet ne feledj! Jézus feltétel nélkül szeretett! Azt is szerette, aki Őt nem! Te engem nem szeretsz, nem tartasz felebarátodnak. Én Téged szeretlek és felebarátomnak tartalak. Pedig ki vagyok én Hozzád? Vigyázz, hogy a nagy okosságok között nehogy pont a lényeget veszísd el!
Előzmény: CSerfa (42)
CSerfa Creative Commons License 2004.07.22 0 0 42

Nem szeretlek 2004,

nem tartalak felebarátomnak, gonosznak, csúfolódónak tartalak, és hamisnak.

Jézus is gyűlölte a hamisságot, a csúfolódóhoz oda nem adom magam, dehogyis lennék társa!

Úgy vélem, te eléggé leszerepeltél, én meg vagy 6 éve ilyen vagyok, amilyen vagyok e fórumon.

Ha neked tetszik, gyalázhatsz, csúfolódhatsz, az ilyen alakok lekopnak, ahogy eddig kivétel nélkül le is koptak.

Én meg maradok, aki voltam, legfeljebb kicsit tapasztaltabb, kicsit érettebb leszek mindig.

Ám az ilyen emberek miatt lehet, hogy egyre határozottabban és könnyebben hajtok el embereket, és ha esetleg valakit csakugyan igazságtalanul bántok, hát tudd, titeket (jelesül most téged) is felelősnek tartalak, hogy mersz ilyen igazságtalan lenni, ennyire saját érzéseid és ostoba gondolkodásod foglya.

Egyébként meg tiszta dedó, amit itt művelsz, érveid nincsenek, hát jön a gyerekes csúfolódás, meg a bibibííí.

Ignore ON

CSerfa

Előzmény: F2004 (41)
F2004 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 41
Hagyd Rám! Ki vagyok én Tehozzád Ó Nagy Cserfa! Szavaid nektárként cseppennek ajkaimra, úgy iszom a tudást, mely édesíti lelkem. Szívem hevesen zihlál. Igen Ő az egyetlen igazság tudója. Tekintetét rám emelte és én féregként tekergek a földön eltaposásra várva. Mi vagyok én? Isten nyomorult teremtménye. Ki eddig sötétségben, a boldogság hamis érzetét keresve tékozoltam Isten bizalmát itt e Földön. És lám! Meglátám a fényt! És harcolék ellene én bűnös, parázna lélek! Micsoda keserv! Hát látom már! Te felemelsz, vagy eltaposol! Cserfa kérlek szeress! Kérlek fogd a kezem, vezess az úton. Mert amit Te tudsz, azt nem tudja más! Isten Neked adta. Hited, mely önnön nagyságodba veted, oly hatalmas, hogy csak Tőle kaphattad. Ó Cserfa! Te mindennek tudója, ki lelkem bugyraiba látsz. Semmisíts meg engem! Tegyél semmibbé, mint ami vagyok. Rád emeltem hangom, de Te elfújtad, mint orkán! Hisz Isten szándéka is ez lehetett, amit Jézus is kinyilatkozott! Úgy szeresd felebarátod, mint önnönmagad! Hát szeretlek én és megkövetlek! Dehogy vitázom Veled. Inkább mászom meg a Csomongulumát!
Előzmény: CSerfa (40)
CSerfa Creative Commons License 2004.07.22 0 0 40

F2004!

Nekem sem a fejemben él Jézus, nem tudom, miért mondod ezt nekem. Semmi értelme. A szív meg nem a pumpa, mely e földön keringteti a vért, hanem az ember értelmének, gondolkodásának(!), vágyainak, szándékainak, fontolgatásának szerve, no meg az ember szelleméé, aki így tudja szolgálni az ember lelkét, így hozza be Isten vezetését az ember szellemén át a szívébe, stb. Lényegében e földön az ember szíve maga az ember, akihez Isten emberei szóltak sok esetben. Erról szól Csia részletesen a Róma levélhez írt Függelékében, ezért tettem fel honlapomra a Függeléket is, mint ahogy ugrifüles is, mert ezek Csiánál nagyon jól meg vannak fogalmazva.

Amit te sugallnál, hogy te érzel, és nem értelem, tudd, nincs igazad.

Egyrészt én az érzést elvetem a szellemmel szemben.

Másrészt én használtam a legkevesebb értelmet, hiszen aki szó szerint vesz, az nem azon rágódik, ej, mit is jelent, hanem örül, nicsak, nahát, ez így van! Itt éppen te keresed a "fejeddel" Krisztust, és én fogadom Őt tisztán, egyszerűen, úgy, ahogy Ő van. Ez egyszerű, és igaz.

Aztán te hamisat állítasz, hogy Jézus a szívedben. Te tanácsolsz embert, hagyja ott szerelmét, mert az paráználkodott (mástól gyereket várt, noha utána szerette meg őt a tanács kérője). Ha megszerette, ha egy test lettek, lásd, te mégis azt mondod, bocsássa el! Ezzel csak még inkább paráznává tennéd, ezzel te egész mást tanácsolsz, mint Krisztus tette, Ő bizony azt tanácsolta, el ne bocsássa azt az ember, akivel egy test!

Szerintem te csak fogalmazgatsz, és magad választod istentiszteletedet, és alig ismered, mert nem szereted Krisztust. Ahogy elnézem szólásaidat, ez árad belőlük.

Aztán akinek Jézus a Mestere, aki Őt követi, az jól teszi, ha Rá néz, ha Ő a mérték. Nem magamat mérem Hozzá, de mindent. Ő ítél, és bennem is Ő értelme ítél meg mindent, mert bizony az áll a Bibliában, a szellemi ember mindent megítél, ezt Krisztus értelme teszi benne, és nem saját maga. Krisztus pedig az egész ítéletet megkapta, és Isten kezdettől fogva mindent megítál, jónak, vagy rossznak, nézd csak meg a Biblia legelejét! Hát nem aggódom, ha olykor én is megítélek dolgokat, sőt, Jézus tartotta véteknek, ha elhagyják az ítéletet, bizony. (Hadd ne idézzek, ez Bilbia topic, gondolom Biblia-ismerő emberekhez szólok).

Nem helyezkedek fölétek. Lásd, abba is hagytam idevaló szólásomat, el is mentem volna (csak vissza-vissza tekintettem), tanúságomat megtettem, de látom, szólítasz, vádolsz, rágalmazol (dehogy akarok próféta lenni, sem magam másoknak megmondani egy sor dolgot, mindig is ez ellen léptem fel, nem ide a fórumra valók!)

Jeleket sose kívánj, mert jeleket Krisztus sem adott. Ha benned nem tesz bizonyságot mellettem a Szellem, mit sem törődj velem, én is így teszek veled. Senkitől nem vártam el, hogy fogadja el vélekedéseimet (nem prófétálásomat, nehogy megint rágalamzz!)

Ha téged az talál el, ami a Bibliában van, és én erről írok, akkor sem én találtalak el. Ha azt mondom, ezt, meg azt látom, és erre, meg arra jutunk, ha a Biblia igaz, és

nem én ítéltem, én csak megállapítopttam, ha a Biblia igaz, akkor ez van, meg az. Így ilyen vitában nem veszthetek, egyszerű dolgom van, és ezzel nem lehet bírni. Ne gyűlölködj ezért, hogy te sem bírsz velem. Ha szeretnéd Krisztust, az Igét, meg is ismernéd, és akkor nem lenne vitánk, és akkor meg is ítélnéd magadat, és aki megítéli magát, nem kap ítéletet.

De te nem teszed, hanem butaságokat fogsz rám. Hogy nem vagyok szelíd. Fogalmad sincs, mi a szelídség! Mózes volt a legszelídebb ember (olvasd csak a Bibliát!), és közben agyonütötte az egyiptomit, megvédte Jethro lányait, erős ember volt, és határozott. De szelíd, mindekinél szelídebb. Jézus szelídebb nála, és olvasd ehhez a Jelenések könyvét, meg azt, hogy bánt az okoskdodókkal, képmutató farizeusokkal, írástudókkal, vagy akár saját anyjával, meg azokkal, akik nem hittek Benne.

Ne javasold, hogy más legyek, mint Ő, mert épp, hogy Ő ábrázolódjon ki követőin, azért is kell Rá tekinteni, hogy ez megvalósuljon! Ha engem szidalmazol, amiért Őt is, hogy kicsodának állítom magam, nos, én örülök, mert igaz rám e tekintetben az ígéret. Így nem mész velem semmire, de fogyeld meg, egyébként sem, mert nekem nagyon könnyű dolgom van. Ami szintén ígéret, és én taqnúsíthatom, az ígéretek igazak.

Ám ha nem gyalázol, ha nem szólongatsz, elmegyek, nincs kedvem e topichoz. Ha gyalázol, egy ideig megfelelek, ha újat nem írsz, rádhagyom.

CSerfa

Előzmény: F2004 (39)
F2004 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 39
Kedves Cserfa! Nekem Jézus a szívemben él és nem a fejemben. Ajtót nyitottam, mert zörgettek. Attól, hogy úgy beszélsz, mintha Te lennél a Biblia sugallmazója és most nem káromolnék, ha megértesz.... Szóval attól nem kedvesen és nyitott szívvel fogadlak, ahogy Jézust fogadtam, hanem megriadok Tőled és kinevetlek. Talán nem Jézushoz kellene mérned magad, hacsak .... De ezt inkább ki sem mondom. Ha keresztény, vagy keresztyén vagy a szelídség, a szerénység is erényed kell legyen. Én egyeteln szavammal sem hívlak Téged gonosznak, sem rossznak és minden szavad a Bibliából ered, ezt nem tagadom. De azért te is csak egy ember vagy. Ne helyezkedj felénk! Ha tudod, mi az a fariezusság, akkor be kell látnod, rossz irányt vettél, térj vissza közzénk és ne akarj próféta lenni. Hacsak nem vagy erre hivatott. Kaptál Istentől jelet?
Előzmény: CSerfa (28)
fish12 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 38

(2x:)

~

mondhatok még valamit?

Elizeus elhívása nagyon érdekes.

Illés legsötétebb "órájában" adta Isten Illésnek Elizeust.

Elizeus egy rendkívül szorgalmas es alázatos földmûves volt. --késôbb is csak úgy névtelenül emlegetik, mint aki csak vizet önt Illés kezére...És ami nekem nagyon tetszett, hogy nagyon érzékeny volt a "SZentSzellemre", mert annak ellenére, hogy 12 ökörrel szántott, tehát nagyon elfoglalt volt, mégis gyorsan felfogta,

hogy mit is jelentett az, hogy Illés a palástját rávetette..

(a palást a prófétai szolgálat jele volt)

--eszembejutott Jézus két példázata a Mennyrôl:

Mt13:
 44. Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a szántóföldben elrejtett
     kincshez, a melyet megtalálván az ember, elrejté azt; és a felett
     való örömében elmegy és * eladván mindenét a mije van, megveszi azt a
     szántóföldet.
     *  Mát. 19,29. Luk. 14,33. Fil. 3,7.

45. Ismét hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedôhöz, a ki
     igazgyöngyöket keres;

46. A ki találván egy drágagyöngyre, * elméne, és mindenét eladván a mije
     volt, megvevé azt.

Elizeus ilyen volt.

1.Kir.19:
 20. És ô elhagyván az ökröket [MINDENÉT], Illés után futott, és monda: Kérlek hadd
     csókoljam meg az én atyámat és az én anyámat, és azután * követlek.
     És monda: Menj, térj vissza; mert mit cselekedtem tenéked?
 21. És elmenvén ô tôle, vôn azután egy pár ökröt, és levágá azt, és az
     ekéhez való szerszámokból tüzet rakván
[teljesen fölszámolta a múltját], megfôzé azok húsát, és a
     népnek adá, és evének; és felkelvén, elméne Illés után, és szolgála
     néki.

~

Előzmény: lsr (37)
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 37

Szia fish! :-)

Nálad mit jelent a "léleknek kettős mértéke"?

Előzmény: fish12 (31)
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 36

Szia BUDAPEST 2004!

Ez talán azért van, mert Isten minden (!) teremtményét szereti, és meghallgatja, és ami a javára van, azt meg is adja neki...

Előzmény: BUDAPEST 2004 (25)
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 35

Szia F2004!

Gyere inkább ide máskor is, ha érdekel a Biblia. Biztos van mit megosztanod...

Előzmény: F2004 (24)
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 34

Szia Norcrys!

Örömmel olvasom hozzászólásodat.

Bizonyára folytonosan visszatérő lesz az Ó- és az Új szövetség kapcsolatának boncolása.

Néhány érv arra, hogy ma (az Újszövetség korában) is van létjogosultsága az Ószövetségi iratoknak:

- Jézus hivatkozásai az ószövetségi részekre (sok helyen még szószerint is idéz belőlük).

- Jézus kijelentése: "Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik." (Mt. 5:17-18)

- Pál apostol: "... megírattak pedig a mi tanulságunkra (az ószövetségi történetek)..." (1. Kor. 10:11)

"... bizonyos felekezetek... nagyon mérgesek, ha valami saját gondolatunk van a Bibliáról."

Valóban egy rossz megközelítésnek látszik részemről is, hogy az ember ne mondhassa el a véleményét. De ha valaki a saját véleményét mondja el, akkor nem árt, hogy azt néha jelzi is valahogy. Ellenkező esetben egyre több vitapartnerrel fog összeakadni... Én is igyekszem eleinte egyértelművé tenni, hogy a véleményem az én véleményem.

7. és 8. hozzászóláshoz:

Szerintem a Bibliát nem lehet kimeríteni egy honlapon, de még egy egyetemen sem. Ezért - kizárólag e nézőpontból közelítve - vagy semmilyen, vagy bármilyen fórum alkalmas mélységeinek bizonyos fokú feltárására. Utóbbiban reménykedem, ezért a nyitás.

"Amúgy nagyon nehéz kívánság az, hogy "a Biblia egészét figyelembe véve" beszéljünk róla."

Ez igaz. Természetesen lehet más céllal is Bibliával kapcsolatos topikokat nyitni (ha esetleg valakinek ez egy nem kívánatos téma). Ez a topik kifejezetten a Biblia egészként való értelmezését célozza meg, és remélem, hogy akik ide írnak, azok ezt figyelembe is veszik.

Előzmény: Norcrys (20)
lsr Creative Commons License 2004.07.22 0 0 33

Szia Tschoerloe!

Illés úgy látta, hogy harcában teljesen magára maradt. Szerintem ezzel Illés olyan mértékű építő próbát kapott földi pályafutása végén, amely befejezetté munkálta az ő szükséges jellembeli elváltozását. Ez a kész jellem, már alkalmas volt arra, hogy a szeretet honának polgára legyen. Tehát nem nyugdíjazás, hanem inkább diplomaosztó...

6-os hozzászólásodhoz:

Az irányt közösen szabhatjuk meg...

Mivel kéred, így én is írok magamról egy pár sort:

(Azt nem ismétlem, amit a bemutatkozásban már leírtam >> kor, családi állapot.)

Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom. 3-4 éve ismerkedtem meg a Bibliával közelebbről, és ez alatt az idő alatt sok minden megváltozott az életemben. Isten igéje, a Biblia fontos, megkérdőjelezhetetlen számomra is. Fontosnak tartom nem csak megismerni a Bibliát, hanem az általa megadott életvitellel való élést is. Bár ezt nem mindig sikerül megvalósítanom, mégis hálát adok Istennek, hisz egyedül Ő az, akinek hatalma van a sötétségből való kiemeléshez.

Hasznosnak vélt tapasztalataimat és gondolataimat nem mint tanító, hanem mint embertárs szeretném megosztani a jövőben másokkal, és ezt tőletek is szívesen venném továbbra is.

Kívánom, hogy mindannyiunk életében hasznos lehessen az itt folytatott bibliatanulmányozás.

Előzmény: Tschoerloe (22)
fish12 Creative Commons License 2004.07.22 0 0 32

Bocsánatot kérek a "szakzsargonért"! ezentúl másként fejezem ki magam.

Kérdezhetek valamit?

"Ha lehetséges lenne", te szeretnéd Istent megismerni igazán???

a másik kérdésem meg az, hogy:

szerinted mi a bûn?

Előzmény: BUDAPEST 2004 (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!