Valahogy már az elején éreztem, hogy ebből nem fogok jól kijönni a meleg miatt, de mégis bíztam benne, hogy nem lesz gond. Nem így lett. A saját káromon megtanultam, hogy nyáron többet nem fogok fialtatni.
Ilyen meleg időjárás mellett nem könnyű hűvösen tartani az ólakat. Az árnyék teljes mértékig megvan, de nálam a palatető nyomja a meleget. Locsolni nem érdemes, csak a vizet pazarolnám.
Nekem is 2 kedvenc anya nyulamat elvitte a kánikula. Az egyiknek egy hete volt még az ellésig, a másik meg 8 darab 3 hetes porontyot hagyott hátra, szerencsére makk egészségesek. Az a helyzet , hogy egyre melegebbek a nyarak, szóval tényleg be kell tartani a tavaszi meg az őszi pároztatást, ha nem akarsz ilyen kellemetlen helyzeteket, persze kivéve ha jol árnyékolt hüvös helyet tudsz biztositani nekik.
Akkor sem isznak, amikor friss. Általában az etetés, itatás után még cirka egy órát ott szoktam maradni, de akkor sem isznak semmit. Pihen mindegyik. Mindig megnézem milyen a víz. Ha felmelegszik, ha nem, cserélem.
Azért nem isznak, mert meleg a vizük. Nézd meg egyszer,amikor kiöntöd, pont uolyan meleg,mint a kinti hőmérséklet, azaz olyan 36-37 fokos. Én is megdöbbentem, amikor először észrevettem. És nem is esznek, mivel nem isznak (alaptézis, hogy víz bevitel nélkül nincs szárazanyag bevitel sem).
Ami az anyáidat illeti, ember nincs, aki erre tutibiztos választ tudna adni, pláne a távolból. Sajnos, csak tippelgethetsz. Nekem is volt elhullás, még az első nagy meleghullámban,vagy 2 hete. Egy felnőtt bak, és 2 db 8 hetes növendék. Mivel semmi különös sem volt a hullájukon, nem is agyaltam tovább, betudtam a melegnek.
A nyári, kánikulai időszakban fialtatás veszélyes. A kicsik is életképtelenek a nagy melegben. Ha az anya túléli a fialást, akkor teje nem lesz esetleg elég
Munkatársammal beszéltem ma a történtekről, Ő is nyulakkal foglalkozik. A héten fialtak meg az anyák nála minden gond nélkül. Kicsik nem hullottak el, az anyáknak sem lett semmi bajuk. Lehet, hogy nagyon nagy szerencséje van.
Nálam egy 3x3 méteres helységben vannak elhelyezve az ólak. Elölről nyitott a hely, huzat nincs, szél nem bántja őket, de elölről mindig friss levegő áramlik be. Árnyékosnak árnyékos, de viszonylag meleg a palatető miatt.
Az én állományom nem tudom milyen, de nappal nem isznak. Kicserélem a vizet 1 nap 4-5x is, de a 15-ből egy sem nyúl hozzá. Viszont éjszaka sokat megisznak. Erről is kérdeztem pár nyulakkal foglalkozó barátomat, közülük is több mint a felénél nappal nem isznak a nyulak.
Szia,nyáron nyulat nem szabad fialtatni mert megviseli őket ( a mostani nagy melegben meg sajnos el is pusztultak) . Ősztől -tavaszig lehet (max kora nyár) fiaztatni .
Nagyon fontos a hűvös árnyékos hely kiválasztása ahol a huzat,szél sem bántja a nyulakat,és a rendszeres tiszta ,hideg ,friss víz.
Sajnos a az elmúlt 2 nap olyan dolog történt, amire nem tudom a választ. Remélem megtudjátok mondani, hogy hol hibáztam, vagy mi történhetett:
Szóval, volt két gyönyörű anyanyulam. Nem először fialtak, már mindegyik legalább 6-7 alkalommal hozott világra és nevelt fel minden gond nélkül kicsiket. Rendszeresen napra pontosan jöttek a porontyok minden gond nélkül. 1 hónappal ezelőtt beugrattam őket, mindegyiket másik bakkal. Az elsőnek tegnap kellett fialnia. Nála olyan módszert alkalmaztam, hogy egy fa banános ládát kibéleltem szalmával és berakom hozzá. Nem először csináltam, eddig mindig sikerült. Tehát el is készítettem a kis fészket, 1 héttel előre betettem a helyére, hogy úgy rendezgesse, ahogyan Ő szeretné. Sejtettem, hogy valami lesz, csak az volt gyanús, hogy egyáltalán nem tépett szőrt. Többször cseréltem a vizét, ennivalót kapott rendesen. 2 órakor frissítettem mindenét, mielőtt eljöttem otthonról. Akkor még nem mutatott semmit, vígan sétálgatott, evett, ivott. Aztán 6 óra után hazaértem. Mentem hozzá vizet cserélni, amikor látom, hogy szegényem elpusztult. Nem tudom, szenvedett-e, ugyanúgy feküdt, mint mikor pihenni szokott. A hely tisztításakor láttam, hogy van két poronty, mindegyik halott. Ebből arra következtettem, hogy a fialásba halhatott bele. De ma jött a következő pofon. 12 órában dolgozom, így ma Anyukám foglalkozott a másik vemhes kis jószággal. Délután négy körül hívott, hogy elpusztult a másik anyanyulam is. Neki fix elletőládája van, abba szokott szőrt tépni, majd fialni. Ő olyan fajta nyúl volt, hogy sosem igényelt szalmát, mindig kirámolta az összeset a ládából és a saját bundájából rakott fészket. Most viszont Ő sem rakott fészket, valamint azt mondták a telefonban, hogy nagyon sírt ellés közben. Amikor hazaértem egyből mentem hozzá, hogy mi van vele, de már az elléskor elpusztult. 5 kicsi volt körülötte, mindegyik halott. A helyen látszott, hogy rengeteg vért veszített. Ezek után csak van valami összefüggés, ami miatt mindez megtörtént.
Volt egy harmadik eset is, ami nem így végződött. Kaptam egy vemhes anyanyulat. A gazdája nem tudta megmondani, mikor kell ellenie, így random tettem be neki a fészekalapanyagot. Ráhibáztam, mert másnap megfialt, 9 kicsi indián lett, viszont nem épített fészket. A kicsik elpusztultak, rá 3 napra meg megépítette a fészket. Utána vártam vele 2 hónapot. Felvette a bakot, egy hónap múlva lett 5 kis nyuszika. Kettőn látszott, hogy nem életrevalók, ők el is hullottak. Viszont a maradék 3 gyönyörű lett. Ilyen szép almom még nem volt. 1 hónaposan már akkorák, mint 2 hónapos korban.
Valaki tudna segíteni, mi okozhatja ezt a pech szériát? Amíg nem tudom, mi miatt lehetett ez, nem merem tovább gyarapítani az állományt, mert nem szeretném az utolsó anyát elveszteni. A többiek még csak növendékek, még legalább 4 hónap mire ilyen téren hasznukat veszem.
Nagyban szeretném csinálni. Csak soha nem jutok egyről kettőre.
Volt itt már minden. Kecske, birka, liba, kacsa. Most van sertés, nyúl, húsgalamb, gyöngytyúk, nyúl. De semmivel nem haladok előre.
Még ha önellátó szeretnél lenni,kis kiegészítéssel azt teljesen megérteném.De egy kissebb háztáji állományból nem lehet megélni.Főleg ha vásárolod a takarmányt,ami valószínűleg már csak drágulni fog.
Lehet totál közhely, de ez egy életforma ezt csak szívvel lélekkel lehet csinálni.
Ha azt hitted, hogy a nyulazás a legjobb üzlet, akkor lenne egy rossz hírem... Sőt, ha a mai világban azt akarod, hogy megmaradjon a rá szánt pénzed,az a legjobb befektetés, ha magadra költöd és nem tartasz semmit, ha már az a fontos, hogy annak a "piszkos kölyöknek" ne legyen egy kis zsebpénze.. .
Nekem pl. nincs gond az eladással,mert tudják, hogy nálam évek óta minőség van. Már a leendő buszkáti nyulakra is meglepően sok a komoly érdeklődő, hiába magas az értékük. Okosan kell csinálni.
Jó a marketinged, tényleg nagyon profi. Nagy nehezen megtaláltalak a jófogáson (kíváncsi voltam a nagy rinya hátterére), és azt látom, hogy egyetlen egy db hirdetésednél sincs egyetlen egy db fotó sem. Csak így tovább!
A gyöngytyúkokról is sok mese van a neten hogy milyen hasznos meg hogy kevés ráfordítással tenyészthető, és a felnőtt egyedek ára 2500-3000 forint között mozog. Ez eddig így is van! Csak ki veszi meg??? Mert hírdetek párat. De nem csörög a telefon. Itt van vagy 50 darab.
" de feltettem egy dalmata kutyát, és azt 2 óra alatt több mint százan látták! Ez nekem érdekes. "
Hiszen ezek szerint nem nyulat kelett volna tartani , hanem kutyát .
Én is sokat olvasok arról , hogy milyen egézséges a fürj és tojása , mekkora üzlet a füjtartás , de még senkit nem halottam , hogy fürjet akarna venni , felvásárlót sem tudok fürjre , tehát nem tartok fürjet
Ha meghírdetném hogy ingyen elvihető anya nyulak kisnyulaikkal, akkor pár perc alatt elkelnének. Máskor hírdettem pónilovat hetekig, de nem érdeklődött senki. Mérgemben ki írtam hogy póniló ingyen elvihető! Na akkor egész nap csörgött a telefon. Persze nem vettem fel.
A nyulat szeretni kell és nem csak tartani. Ha elmegy hozzád valaki, nyulat venni, nem mindegy hogy mi fogadja. Ha rendezett körülmények között vannak a nyulaid, jól tartod őket, mindjárt ingyen reklámot szerzel magadnak, mivel ajánlani fog majd valószínűleg ismerőseinek. Olyan trükköket is bevethetsz, ha hirdetsz újságban pl. ingyen házhoz szállítva. Nálam ez jól bejött. Ha van őstermelői igazolványod menj ki a helyi piacra pár nyúllal. Én a használtcikk piacra is ki szoktam látogatni 5-6 nyúllal. Tegyél ki hirdetést a buszmegállóba, adj fel néha apróhirdetést a helyi újságban.
Látjátok! Erről beszéltem.Most a két végletet hallottuk rövid idő alatt. Az egyik nem tudja eladni a nyulat, a másik meg nem tud eleget termelni. Jó lenne kitalálni az okokat!!!
Ha valaki ezt megtudja magyarázni nagydíjat érdemel.
Nekünk kellett vagy 2 év, mire elterjedt, hogy nyulat tartunk.
Nem válaszoltál, ti legalább eszitek a nyulat?
Van egy kis falu nem messze innen (Pest megye). Olyan kicsi, hogy kb 3 utcája van, az utolsó kocsma is bezárt nemrég. Látogatóban voltunk ott egy srácnál, aki nyulakkal foglalkozik, azt mondja, nem tud annyit termelni, amennyire vevő lenne.
Itt vagy a szomszédban. Vágj bele! Jó biznisz! Kezdésnek vedd meg az én állományomat. :-D
A viccet félretéve, én nem bírtam eladni még nyulat senkinek. Se választásit, se vágónyulat, sem konyhakészet. Pedig azért vágtam bele mert olvastam hogy nagy a nyúlhús iránti kereslet magyarországon, de nem lehet hozzájutni mert kevesen foglalkoznak vwle. Pedig jó megélhetést adhatna a nyúl a családoknak.
Ne haragudj, eddig bírtam, de most már meg kell, hogy kérdezzelek. Hol olvastad ezt? És, ha olvastad is, te a cikk (ek) alapján nekiálltál nyulat termelni eladásra? Talán egy icipicit alaposabb piackutatás megelőzhette volna a helyzetet. Ha mást nem is teszel, csak ide, ebbe a topicba írsz, megkérdezel tapasztaltabbakat, hamar kiderült volna az igazság.
A marketingről csak annyit, hogy jofogás.hu, ahroinform.hu, sartapró.hu, meg a faluban a hírdetőtábla. Kell ennél több marketing? Igaz hogy az előnevelt csírkéimre 3 hét alatt 21 ember kattintott, de feltettem egy dalmata kutyát, és azt 2 óra alatt több mint százan látták! Ez nekem érdekes.
Itt vagy a szomszédban. Vágj bele! Jó biznisz! Kezdésnek vedd meg az én állományomat. :-D
A viccet félretéve, én nem bírtam eladni még nyulat senkinek. Se választásit, se vágónyulat, sem konyhakészet. Pedig azért vágtam bele mert olvastam hogy nagy a nyúlhús iránti kereslet magyarországon, de nem lehet hozzájutni mert kevesen foglalkoznak vwle. Pedig jó megélhetést adhatna a nyúl a családoknak.