Keresés

Részletes keresés

emyl Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3010
"mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz."

az a gond, hogy a kamerakáeftéről szóló hírek alapján ez a sztori nem (ellen)érdekeltségekről szól, hanem egyszerűen arról hogy basznak rá hogy mikor oldódik meg a próbléma és látszólag kurva magasról leszarják hogy a vevőnek mint olyannak ez az egész szopás.
szerintem.
Előzmény: _decens (3009)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3009
na hát ez az! itt senki sem jogász, mégis mindenki ökölbe szorult aggyal osztja a tudásmagvat, hogy mit hogyan kellene. (ezt ne vedd személyeskedésnek kérlek, mert nem az...)
eleve nem értem, hogy miért indul ki a nagy többség abból, hogy a szerviznek nagy a pofája, meg egyáltalán: mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz.

amit a másik topikban írtam, félreértetted. a hibajelenségről felvett szervizlapra sosem fogják ráírni, hogy mennyi a javítás várható időtartama. erre még szóban sem nagyon szoktak válaszolni.. legalábbis nem egzakt módon, maximum körülbelülre mondanak egy intervallumot. amit a pfc-ben írtam az a javításról szóló munkalap, azaz, hogy mit javítottak/cseréltek/állítottak a gépeden. ezt már akkor kapod, amikor a gép visszakerül hozzád a szervizből. (de az a bejegyzés nem kapcsolódik szervesen ide... a károkozásról volt szó, meg arról, hogy mit nem teljesít a szerviz.)

"...hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg."

"elvileg" a leglényegesebb kulcsszó, amit az összes, a témában érintett hsz végére oda kéne írni. :-/
türelem és kitartás. tehát ott vagy, ahol a part szakad... :)
Előzmény: Szulita28 (3008)
Szulita28 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3008

Gondolom, azok, amikre hivatkozik. Én nem vagyok jogász mindenesetre. Az egésszel  az a legnagyobb baj, h ahogy írja is, csak bíróságon lehet(ne) érvényesíteni a jogaidat, feltéve, h bevállalod. Mivel nyilván tudja a szervíz is, h ezt csak nagyon kevesen teszik meg, nagy a pofája.

Ugyanakkor, ahogy a másik topikban kérdezed, ha aláírod, h tudomásul veszed a 1.5-2 hónapos szervízidőt (ezt az átvételi lapon szokták feltüntetni), akkor tényleg nem sok mindent tehetsz. Magyarul, ezt nem kő' aláírni, mikor az orrod elé dugják, hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg.

Előzmény: _decens (3007)
_decens Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3007
"Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés."

melyik az a törvény, amelyiket megsérti a szolgáltatást nyújtó fél (szerviz) ezesetben?

"Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó."

most akkor szabálysértés, vagy törvénysértés??
melyik szabály ez, vagy melyik törvény?
Előzmény: Szulita28 (3006)
Szulita28 Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3006

Ezt egy ismerősöm ügyvéd rokona fogalmazta meg, hasonló esetekre. Sztem minden lényeges benne van.

"A jótállás, a szavatosság és a hibás teljesítés legalapvetőbb szabályai, bővebben lásd a 151/2003. és a 49/2003. Korm. rendeletekben. : http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=29&PHPSESSID=6e74c1c3e228df591c70b46fd0b32bb2

A fogyasztói érdekek védelme, elvei, a fogyasztóvédelmi intézmények.:

http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=17

Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 3.§ (4)

A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze. 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4.§ (2)

A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. PTK. 306. § (2)

Ezek mind szavatosság, mind jótállás esetén érvényesek.

A bevizsgálásra 3 munkanap a határidő.

Jogos a kérdés: mi a francot jelent az, hogy törekednie kell a 15 napra?

Amit nagyon fontos leszögezni: nem azt jelenti, hogy az ügyintézés bármeddig húzható, és a kereskedőnek csak szét kell tárnia a kezét, hogy ő nagyon törekszik ám, de nem megy.
Azt hogy egy 15 napon túl húzódó eljárás megfelel-e ezeknek a jogszabályoknak, csak bíróság mondhatná ki, erre még nincs kialakult bírói gyakorlat.
A lényeg: a ptk-t és a rendeletet együtt kell nézni. Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés.
Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó. Indokolt esetben lehet kicsit csúszni, pl 20 napért nem valószínű hogy bírságolna a Fogyasztóvédelem, és bíróságon is kétes a dolog kimenetele. Általában ha az eredeti határidő duplája is letelik, tehát már 30 napon is túl van a dolog, akkor már nem valószínű hogy bármilyen indoklás megállna bíróság előtt, hogy miért is nem ajánlottak még fel más megoldást a kifogás rendezésére.

Ha pl. cserekészüléket bizotsítanak a javítás idejére (ezt nem kötelesek megtenni), akkor nyilván kisebb a fogyasztónak okozott kellemtlenség, kicsitt hoszabb javítási idő is elfogadható.

Tehát: 15 napon túl verni kell az asztalt, de azért egy kicsit türelemmel kell lenni. Ha elfogyott a türelmed, akkor lépni kell.

(Régen úgy volt szabályozva, hogy a javítási határidő max. 15 nap, cserekészülék biztosítása esetén max 30 nap. Ez ma már NEM érvényes, a fenti rendelkezések vannak helyette.)

Ja és végül, hogy mi várható el ilyen esetben: "Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben (lásd fenn) írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye."
PTK. 306. § (1) b.
Tehát pl. a termék visszaszolgáltatásával visszajár a vételár."

Előzmény: pintohorse73 (3002)
Moviesound Creative Commons License 2009.07.20 0 0 3005
_robin_:

Van egy eladó RMC Tokina 24mm/2,8-as manuális objektívem kedvező áron, 7.000.-Ft-ért. Az élesség állítója kicsit kotyog, de egyébként jó állapotban van, szép képeket lehet vele készíteni.
Ha K20D gépen használnád, ott ez 36mm-es képkivágásnak megfelelő, közepesen nagy látószögű objektív.
Üdv!
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3004
Keresek nagy fényerejű obit (2,8 vagy az alatt) viszonylag emberi áron. Van valakinek esetleg eladó? (Még nézelődő státuszban vagyok, szóval nem sürgős a vétel :)) Illetve használ itt valaki olyat, ami megbízható, szép rajzolatú, variáns felhasználásra? (A makrótól a portrén és a tájfotón át az eseményfotóig, tudom, ez nem egyszerű :D) Melyiket ajánlanátok a fent leírt célok tekintetében?
_decens Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3003
ha átkukkantasz a k10d topicba, hasonló ügyekről olvashatsz norborg1 és személyem által. (kb. ez év áprilisáig tekerj vissza, akkor kezdődött mindkettőnk kálváriája...)
Előzmény: pintohorse73 (3002)
pintohorse73 Creative Commons License 2009.07.19 0 0 3002
Sziasztok!

Engedjétek meg meséljem el nektek felháborító esetemet a magyar Pentax "szervízzel" ami tulajdonképpen nem is létezik...
Mindenek elött felháborítónak tartom, hogy egy ország forgalmaz egy terméket aminek csak németországban van szervíze...

Tehát..

Vettem egy K20D-t, nagyon megvagyok elégedve a kamerával, viszont 3-4 hónap után, megjelent a kijelzőn illetve a képeken egy csík kersztben végig. Bevittem a Camera KFT.-hez ahol kedvesen átvették a gépemet és közölték, hogy 2-3 hét a javítás, mert csak németországban javítják...

Vissza is jött a gép, látszólag teljesen rendben is volt. Aztán egy hónap elteltével megint jött a "csík". én megint mentem a Camerához...

Ott közölték hogy most hosszabb lesz a javítás, mert a német szervíz megszünt és valaki más vette át a Pentax gépek javítását blablabla...

Ami furi az egész történetben, hogy az állításuk semmilyen szinten nem ellenőrízhető le!!! azaz, nem hajlandók megmutatni az okmányokat amivel kiküldték és a kinti szervíz címét állítólag szigoruan tilos megadniuk... Szóval lehet a gépem csücsül Bp-en immár 2. hónapja!!!

Hívtam a fogyasztóvédelmet, és sehol egy törvény egy paragrafus ami arra vonatkozna, hogy mennyi ideig "javíthatják" a gépet... a Camerások szerint akármeddig...FELHÁBORÍTÓ!!!!

Ha van köztetek, ügyvéd vagy olyan aki ért ezekhez a dolgokhoz segíthetne tanácsokkal, nem nekem, mert két és fél hónap!!! után talán jövőhéten megérkezik a gépem, de ma én, holnap más járhatja meg...
Nem tudom elfogadni, hogy ne lenne valami megoldás, cserekészülék vagy ha nem tudják megjavítani X napon belül akkor cseréljék ki stb...

Természetesen a Camera KFT, huzza a vállát és a kinti partnerre hivatkozva beszél össze vissza!!! Lehet igazat mond, de mivel semmivel nem tudja igazolni állításait ezért kb egy nagy O az értéke.

Bocsánat mindenkitől akit nem érintett de szerintem tanulságos...

Kívánom nektek senkinek ne legyen ilyen, vagy hasonló problémája!!!

üdv.
Pinto
Mercutio_ Creative Commons License 2009.07.18 0 0 3001
Ha előtte egyeztetünk és útba esik neked az infopark beviszem a K20D-met és azon kpróbálhatod az obit.
Előzmény: hellsing (2997)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.16 0 0 3000
mármint az AF érzékelő előtt ?
Előzmény: madgie (2999)
madgie Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2999
már hogyne lenne...
Előzmény: hellsing (2998)
hellsing Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2998
Közben kiokoskodtuk, hogy pont annyi az eltérés, amennyi az infravörös és a látható fény fókuszpontja közötti különbség. Lehetséges, hogy a K20D érzékelője előtt nincs IR-szűrő?
Előzmény: jégmajom (2996)
hellsing Creative Commons License 2009.07.16 0 0 2997
Nincs másik K20 a közelemben, ez egy potenciális vevőé volt.
Előzmény: jégmajom (2996)
jégmajom Creative Commons License 2009.07.15 0 0 2996
Másik K20D vázzal is ugyanez a helyzet?
Előzmény: hellsing (2995)
hellsing Creative Commons License 2009.07.15 0 0 2995
Húszasok, épp eladásra kínálok egy Sigma 28-105 f/2.8-4-es obit. Egy K20D vázra felpróbálva annyira különbözik a váz által jelzett élességi pont és a keresőben látható kép szerinti élesség (12-15m-re fókuszálva kb. mínusz 2m az élesség), hogy azt menüből már nem lehet korrigálni. A váz amúgy tökéletesen működik kit obival, DA* 50-135-tel, Tamron 18-250-nel, az obival pedig hibátlanul állít élességet a K10, K100D, filmes vázak, és egy őskövület *ist-D.

A jelenség tény, de mi lehet az oka?
averna140anni Creative Commons License 2009.07.15 0 0 2994
Ha olyan témát fotózol ami elég közeli pl. épületek ott érdemes szerintem. Épp a Pentax Fan Clubban említettem 18-200-as obimnál 18-30 között érdekesen torzul bicit a perspektíva.
Egy speciális obinál nem lenne ilyen gond, igaz meg is van az ára.
Tehát pénztárcád és igényeid függvényében dönts.
Előzmény: eeent (2993)
eeent Creative Commons License 2009.07.14 0 0 2993
Sziasztok!!!

Kis segítséget szeretnék kérni tőletek.

K20D vásárlását tervezem és az objektívet illetően elég tanácstalan vagyok. Szerintetek kezdéshez elég a kitobi? Nézegetem még a Sigma 17-70-est, de most elég húzós ára van. Ér annyival többet? Vagy van valakinek eladó használtan?:)

Főleg tájfotózás, kirándulások alkalmával lenne használva, illetve makrózásra.

Makrózáshoz utánanéztem már az M42-es obiknak, elég jónak tűnnek, főleg ha nem mozog az alany:)

Vélemények?

Kösz a segítséget!!!

eeent

Szegedi Béla Creative Commons License 2009.07.14 0 0 2992
A tied jobb lett, mint az enyém :) Csak nem szintén Szegeden készültek?

Úgy látom, szintén manuális obi. Én a CZJ 135-össel bénáztam az erkélyről, de csak a végén vettem észre, hogy Auto-n áll a blendemód-kapcsolója, úgyhogy az összes kép nyitott rekesszel készült. Kicsit körülményes mozgó témára dolgozni egy M42-es obival... :)
Előzmény: gelsystem (2991)
gelsystem Creative Commons License 2009.07.13 0 0 2991
ez hangos volt:
kloroform Creative Commons License 2009.07.13 0 0 2990
hangos volt? :-)
Előzmény: Törölt nick (2989)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.13 0 0 2989

Ha már ilyen csend van....

Pipi:

averna140anni Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2988
UPDATING
PHASE 2/2

COMPLETE :-)

A readme leírja az ellenőrzést ami ugyanaz mint a frissítésé és ha akkor marad bent a kártya akkor van gond.
Előzmény: Ebri (2985)
Törölt nick Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2987
Ha bekattan a helyére (ez elég határozottan történik), akkor atomstabil. Nekem meg se moccan.
Előzmény: hg4 (2974)
averna140anni Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2986
Ezt is természetes dolog, és a frissítésre egy nem fotózásra használt kis kártyát fogok alkalmazni.
Előzmény: Ebri (2985)
Ebri Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2985
Viszont mikor frissítés UTÁN bekapcsolod, előtte szedd ki a kártyát, s ha már elindult akkor tedd be és töröld a bin filet (vagy kártyaolvasóban töröld), mert nekem pl. annó a DS-em egy ilyen frissítés után nem indult el, eléggé megijedtem, míg kiderült, hogy csak ennyit kell csinálni. (A txt-ben is írják, úgyhogy gondolom K20D-re is igaz még.)
Előzmény: averna140anni (2984)
averna140anni Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2984
Ez csak természetes :-)
Előzmény: aspyrin (2983)
aspyrin Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2983

Nagyjából, meg a gombot kell nyomni, hogy elinduljon a műsor. :)))

Akksit nem árt előtte feltölteni.

Előzmény: averna140anni (2982)
averna140anni Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2982
Köszi, ezek szerint itt a legutolsó verzió. Megformázok egy kártyát, letöltött filet kicsomagolom, bin filet felmásolom a gyökérbe, betszem és futtatom. Ennyi az egész?
Előzmény: aspyrin (2981)
aspyrin Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2981
Én mindig frissítem. Olvasd el, mennyivel tud többet a jelenlegi firmware, állítólag jobban kezeli a stabit is az új.
Előzmény: averna140anni (2980)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!