"mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz."
az a gond, hogy a kamerakáeftéről szóló hírek alapján ez a sztori nem (ellen)érdekeltségekről szól, hanem egyszerűen arról hogy basznak rá hogy mikor oldódik meg a próbléma és látszólag kurva magasról leszarják hogy a vevőnek mint olyannak ez az egész szopás. szerintem.
na hát ez az! itt senki sem jogász, mégis mindenki ökölbe szorult aggyal osztja a tudásmagvat, hogy mit hogyan kellene. (ezt ne vedd személyeskedésnek kérlek, mert nem az...) eleve nem értem, hogy miért indul ki a nagy többség abból, hogy a szerviznek nagy a pofája, meg egyáltalán: mintha a szerviz a legcsekélyebb módon is ellenérdekelt lenne abban, hogy a felhasználó időben ÉS megjavítva kapja vissza a gépét. ez egy nonszensz.
amit a másik topikban írtam, félreértetted. a hibajelenségről felvett szervizlapra sosem fogják ráírni, hogy mennyi a javítás várható időtartama. erre még szóban sem nagyon szoktak válaszolni.. legalábbis nem egzakt módon, maximum körülbelülre mondanak egy intervallumot. amit a pfc-ben írtam az a javításról szóló munkalap, azaz, hogy mit javítottak/cseréltek/állítottak a gépeden. ezt már akkor kapod, amikor a gép visszakerül hozzád a szervizből. (de az a bejegyzés nem kapcsolódik szervesen ide... a károkozásról volt szó, meg arról, hogy mit nem teljesít a szerviz.)
"...hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg."
"elvileg" a leglényegesebb kulcsszó, amit az összes, a témában érintett hsz végére oda kéne írni. :-/ türelem és kitartás. tehát ott vagy, ahol a part szakad... :)
Gondolom, azok, amikre hivatkozik. Én nem vagyok jogász mindenesetre. Az egésszel az a legnagyobb baj, h ahogy írja is, csak bíróságon lehet(ne) érvényesíteni a jogaidat, feltéve, h bevállalod. Mivel nyilván tudja a szervíz is, h ezt csak nagyon kevesen teszik meg, nagy a pofája.
Ugyanakkor, ahogy a másik topikban kérdezed, ha aláírod, h tudomásul veszed a 1.5-2 hónapos szervízidőt (ezt az átvételi lapon szokták feltüntetni), akkor tényleg nem sok mindent tehetsz. Magyarul, ezt nem kő' aláírni, mikor az orrod elé dugják, hanem kéred a hiba másfajta orvoslását (csere, pénzvisszatérítés). Ha nem teljesítik, fel kell vetetni egy jegyzőkönyvet, és onnantól már csak türelem kell, és kitartás - elvileg.
Ezt egy ismerősöm ügyvéd rokona fogalmazta meg, hasonló esetekre. Sztem minden lényeges benne van.
"A jótállás, a szavatosság és a hibás teljesítés legalapvetőbb szabályai, bővebben lásd a 151/2003. és a 49/2003. Korm. rendeletekben. : http://www.fvf.hu/index.php?akt_menu=86&details=29&PHPSESSID=6e74c1c3e228df591c70b46fd0b32bb2
A fogyasztói érdekek védelme, elvei, a fogyasztóvédelmi intézmények.:
Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 3.§ (4)
A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet 4.§ (2)
A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.PTK. 306. § (2)
Ezek mind szavatosság, mind jótállás esetén érvényesek.
A bevizsgálásra 3 munkanap a határidő.
Jogos a kérdés: mi a francot jelent az, hogy törekednie kell a 15 napra?
Amit nagyon fontos leszögezni: nem azt jelenti, hogy az ügyintézés bármeddig húzható, és a kereskedőnek csak szét kell tárnia a kezét, hogy ő nagyon törekszik ám, de nem megy. Azt hogy egy 15 napon túl húzódó eljárás megfelel-e ezeknek a jogszabályoknak, csak bíróság mondhatná ki, erre még nincs kialakult bírói gyakorlat. A lényeg: a ptk-t és a rendeletet együtt kell nézni. Egy 2 hónapig húzódó javítás már szinte biztosan jelentős kellemtlenségnek számít a 15 naphoz viszonyítva, ezért törvénysértés. Normális esetben ha a 15 nap letelik már szabályt sért a forgalmazó. Indokolt esetben lehet kicsit csúszni, pl 20 napért nem valószínű hogy bírságolna a Fogyasztóvédelem, és bíróságon is kétes a dolog kimenetele. Általában ha az eredeti határidő duplája is letelik, tehát már 30 napon is túl van a dolog, akkor már nem valószínű hogy bármilyen indoklás megállna bíróság előtt, hogy miért is nem ajánlottak még fel más megoldást a kifogás rendezésére.
Ha pl. cserekészüléket bizotsítanak a javítás idejére (ezt nem kötelesek megtenni), akkor nyilván kisebb a fogyasztónak okozott kellemtlenség, kicsitt hoszabb javítási idő is elfogadható.
Tehát: 15 napon túl verni kell az asztalt, de azért egy kicsit türelemmel kell lenni. Ha elfogyott a türelmed, akkor lépni kell.
(Régen úgy volt szabályozva, hogy a javítási határidő max. 15 nap, cserekészülék biztosítása esetén max 30 nap. Ez ma már NEM érvényes, a fenti rendelkezések vannak helyette.)
Ja és végül, hogy mi várható el ilyen esetben: "Ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben (lásd fenn) írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye." PTK. 306. § (1) b. Tehát pl. a termék visszaszolgáltatásával visszajár a vételár."
Van egy eladó RMC Tokina 24mm/2,8-as manuális objektívem kedvező áron, 7.000.-Ft-ért. Az élesség állítója kicsit kotyog, de egyébként jó állapotban van, szép képeket lehet vele készíteni. Ha K20D gépen használnád, ott ez 36mm-es képkivágásnak megfelelő, közepesen nagy látószögű objektív. Üdv!
Keresek nagy fényerejű obit (2,8 vagy az alatt) viszonylag emberi áron. Van valakinek esetleg eladó? (Még nézelődő státuszban vagyok, szóval nem sürgős a vétel :)) Illetve használ itt valaki olyat, ami megbízható, szép rajzolatú, variáns felhasználásra? (A makrótól a portrén és a tájfotón át az eseményfotóig, tudom, ez nem egyszerű :D) Melyiket ajánlanátok a fent leírt célok tekintetében?
ha átkukkantasz a k10d topicba, hasonló ügyekről olvashatsz norborg1 és személyem által. (kb. ez év áprilisáig tekerj vissza, akkor kezdődött mindkettőnk kálváriája...)
Engedjétek meg meséljem el nektek felháborító esetemet a magyar Pentax "szervízzel" ami tulajdonképpen nem is létezik... Mindenek elött felháborítónak tartom, hogy egy ország forgalmaz egy terméket aminek csak németországban van szervíze...
Tehát..
Vettem egy K20D-t, nagyon megvagyok elégedve a kamerával, viszont 3-4 hónap után, megjelent a kijelzőn illetve a képeken egy csík kersztben végig. Bevittem a Camera KFT.-hez ahol kedvesen átvették a gépemet és közölték, hogy 2-3 hét a javítás, mert csak németországban javítják...
Vissza is jött a gép, látszólag teljesen rendben is volt. Aztán egy hónap elteltével megint jött a "csík". én megint mentem a Camerához...
Ott közölték hogy most hosszabb lesz a javítás, mert a német szervíz megszünt és valaki más vette át a Pentax gépek javítását blablabla...
Ami furi az egész történetben, hogy az állításuk semmilyen szinten nem ellenőrízhető le!!! azaz, nem hajlandók megmutatni az okmányokat amivel kiküldték és a kinti szervíz címét állítólag szigoruan tilos megadniuk... Szóval lehet a gépem csücsül Bp-en immár 2. hónapja!!!
Hívtam a fogyasztóvédelmet, és sehol egy törvény egy paragrafus ami arra vonatkozna, hogy mennyi ideig "javíthatják" a gépet... a Camerások szerint akármeddig...FELHÁBORÍTÓ!!!!
Ha van köztetek, ügyvéd vagy olyan aki ért ezekhez a dolgokhoz segíthetne tanácsokkal, nem nekem, mert két és fél hónap!!! után talán jövőhéten megérkezik a gépem, de ma én, holnap más járhatja meg... Nem tudom elfogadni, hogy ne lenne valami megoldás, cserekészülék vagy ha nem tudják megjavítani X napon belül akkor cseréljék ki stb...
Természetesen a Camera KFT, huzza a vállát és a kinti partnerre hivatkozva beszél össze vissza!!! Lehet igazat mond, de mivel semmivel nem tudja igazolni állításait ezért kb egy nagy O az értéke.
Bocsánat mindenkitől akit nem érintett de szerintem tanulságos...
Kívánom nektek senkinek ne legyen ilyen, vagy hasonló problémája!!!
Közben kiokoskodtuk, hogy pont annyi az eltérés, amennyi az infravörös és a látható fény fókuszpontja közötti különbség. Lehetséges, hogy a K20D érzékelője előtt nincs IR-szűrő?
Húszasok, épp eladásra kínálok egy Sigma 28-105 f/2.8-4-es obit. Egy K20D vázra felpróbálva annyira különbözik a váz által jelzett élességi pont és a keresőben látható kép szerinti élesség (12-15m-re fókuszálva kb. mínusz 2m az élesség), hogy azt menüből már nem lehet korrigálni. A váz amúgy tökéletesen működik kit obival, DA* 50-135-tel, Tamron 18-250-nel, az obival pedig hibátlanul állít élességet a K10, K100D, filmes vázak, és egy őskövület *ist-D.
Ha olyan témát fotózol ami elég közeli pl. épületek ott érdemes szerintem. Épp a Pentax Fan Clubban említettem 18-200-as obimnál 18-30 között érdekesen torzul bicit a perspektíva. Egy speciális obinál nem lenne ilyen gond, igaz meg is van az ára. Tehát pénztárcád és igényeid függvényében dönts.
K20D vásárlását tervezem és az objektívet illetően elég tanácstalan vagyok. Szerintetek kezdéshez elég a kitobi? Nézegetem még a Sigma 17-70-est, de most elég húzós ára van. Ér annyival többet? Vagy van valakinek eladó használtan?:)
Főleg tájfotózás, kirándulások alkalmával lenne használva, illetve makrózásra.
Makrózáshoz utánanéztem már az M42-es obiknak, elég jónak tűnnek, főleg ha nem mozog az alany:)
A tied jobb lett, mint az enyém :) Csak nem szintén Szegeden készültek?
Úgy látom, szintén manuális obi. Én a CZJ 135-össel bénáztam az erkélyről, de csak a végén vettem észre, hogy Auto-n áll a blendemód-kapcsolója, úgyhogy az összes kép nyitott rekesszel készült. Kicsit körülményes mozgó témára dolgozni egy M42-es obival... :)
Viszont mikor frissítés UTÁN bekapcsolod, előtte szedd ki a kártyát, s ha már elindult akkor tedd be és töröld a bin filet (vagy kártyaolvasóban töröld), mert nekem pl. annó a DS-em egy ilyen frissítés után nem indult el, eléggé megijedtem, míg kiderült, hogy csak ennyit kell csinálni. (A txt-ben is írják, úgyhogy gondolom K20D-re is igaz még.)
Köszi, ezek szerint itt a legutolsó verzió. Megformázok egy kártyát, letöltött filet kicsomagolom, bin filet felmásolom a gyökérbe, betszem és futtatom. Ennyi az egész?