Folyó felett 10 híd: A Dunán Vásárhelyi Pál híd, Kossuth híd, Széchenyi híd, A Rábán. Vasúti híd, Béke híd, Petőfi híd, Rába kettős híd, Ifjúság híd, Iparcsatornáná: Kiskúti híd, A Rábcán a Pinnyédi híd. A Pándzsa patakon még vagy három helyen átmegy az út, de ezeket nem számolom. Vasút felett: Baross híd, Bisinger híd, Gyalog híd (Repülőhíd) plusz két új felüljáró amelyiknek még nincs neve: az Ipari-parkban és a Shell kútnál az átkötő úton. Ez öt, vagyis összesen 15 + az apróbb hidak.
A Dunakapu térre gondoltam, és a ruhapiacra. Olyan nagy az a tér, nemtom miért nem tudnak ott árulni. Aki vásárolni akar az oda tudna menn, aki meg közlekedniszeretne, az megtehetné.
A Petőfi-híd a Tűzoltóságnál megy át a Rábán. Mellesleg Európa legnagyobb hegesztett technológiájával készült hídja.
Amiről Te beszélsz az a Vásárhelyi Pál híd (győri elnevezés szerint Kis-Erzsébet híd).
"bar mintha lett volna valami lengyel piac a Kossuth utca fele tajan, jobbra egy kis teren" :-)))
Hát az a Bercsényi-liget!! A Kossuth L. u-val párhuzamosan fut és egész az 1910-es évekig itt folyt a Rábca folyó! A környék utcanevei is árulkodnak (Híd u., Vámház stb.)
Je, a keresztapamek is a Mozsar utcaban laknak. Jo kis seta onnan a belvaros :-9
Wege!
ja telleg, bar mintha lett volna valami lengyel piac a Kossuth utca fele tajan, jobbra egy kis teren, nem?
Hogy hany hid van, azt bevallom enm tudom, engem az is meglepett, hogy Petofi hidnak hivjak azt, amit a tobbseg csak "kis feher gyalogos hidnak, tudod a csonakhazak meg a fosuli hata mogott"-nek hivnak :-)
Na kérem, ugye hogy van élet a SzIF-en és a Révain túl is!
Ami a hozzászólásotokat illeti:
Nekem továbbra sem világos (pontosabban az, de adom a hülyét) melyik térre gondolsz.
Arra a térre gondoltam (a nevét nem tudom), ami itt a SZIF-re jövet (az állomásról) útba esik, ahol egy híd is van.
Ilyen kettő is van! Az egyik a Városház tér, amely a vasútállomásról jövet útba esik és híd is van (Baross-híd), mellesleg most árusok vannak ott.
A másik valóban a Dunakapu tér, ahol a révfalusi-híd található (hivatalos neve Kossuth-híd, de ezt még az ős-győriek se nagyon tudják!).
Dr.W.Gy. tévedsz! A Dunakapu téren nem szokott "lengyelpiac" lenni. A lengyelpiac először kint Csanak felé, az állatvásártéren működött, majd ezután a Bercsényi-ligetbe rakták egy időre (a Tejcsarnokkal szembe) jelenleg kint Bácsán az Élelmiszer-pályán van, márami még megmaradt belőle). Meg persze szerte a városban apróbb próbálkozások, de igazából a kínaiak lesöpörték őket a piacról. (győriesen pijarcról).
K.Trout gratulálok a Black Horses-es múltadhoz. Drága Bodi barátom kedvenc baseball csapatát sajnos élőben egyszer sem láttam. Igaz, hogy Bodi egy közös ausztriai utazásunk alkalmával 9 órán magyarázta a baseball szabályait és a végén úgy éreztem, hogy talán már értem is, de az azóta eltelt időben az agyam törölte ezeket a file-kat.
Egyébként nekem is volt egy ilyen lengyeles eligazításos esetem. Pont a lengyelpiacot kereste két jóember (akkor a Bercsényi-ligetben volt éppen) ezért kb este 10-kor megállítottak a Tűzoltóságnál érdeklődni. Kifogtak, mert megkérdeztem, hogy "sprekken zi dájcs, párlevú franszé,do jú szpík englis, parla italiánó?" sz'al frankón négy nyelven. szegény lengyelek csak pislogtak, hogy milyen nyelvzsenit fogtak ki én meg ott hagytam őket, hogy mit akarnak ha egyiket se tudják. Persze nektek elmondhatom, hogy én sem beszélem e nyelveket (vagyis akkoriban nem ment volna, legfeljebb egy kicsit a német). Na azóta már gyűröm az angolt, de azért nem vagyok büfé belőle. :-))
A régiség piac havonat egyszer van, vasárnap délelőtt meg galambászokkal találkozhatsz ugyanott.
A 10-es busz (azóta sajnos megszünt) végállomása a "Ruszki-tónál" volt. Itt most is buszvégállomás vagy ahogy a Volánosok hívják Buszcentrum üzemel.
Visszatérve a hidakhoz, tudjátok e, hogy hány híd található Győrben és mi a hivatalos nevük?
A vezetésről jutott eszembe, hogy egyszer egy külföldi házaspár állított meg ott a ...hm...téren (a Rábán átmenő hídnál a Klastrom hotel háta mögött), hogy merre van a kínai étterem. Hát képtelen voltam elmagyarázni, hogy merre menjenek. Legegyszerűbbnek az tűnt, ha keresztülmennek a Káptalan-dombon, de az ugye le volt zárva, hogy körbe az étterem körüli kis ide-oda egyirányú utcákban merre is menjenek - ez nekem sok volt... Tudom, női agy, de mentségemre szolgáljon, hogy sosem jártam Győrben kocsival, gyalog meg nem pont a táblákra szoktam koncentrálni.
Győrben szereztem a jogsimat is, középsuli harmadikban. Igazából akkor ismertem meg a várost, keresztül-kasul vezettem egy 120-as Skodrival, a végén már úgy ismertem, mint a tenyeremet.Mármint győrt, nem a Skodát...:-)) Persze, nem utcanév szerint,csak éppen nem tudtam volna eltévedni, ha akarok sem.
Amikor a technikusképzés ideje alatt az akkori Mayer vízügyinek a kolijában laktam, egy haveromtól csikorgó télben a Mozsár-utcából, ami a 10-es busz végállomásától és az autós rutinpályától kijjebb van, (nem az ATI-tanpálya, nem jut eszembe a másik cég neve)
felraktam a walkmant, AC/DC, és másfél órán keresztül gyalogoltam hajnali egykor vissza a koliba...
Egy másik alkalommal a haverommal őriztünk egyetlen éjszaka egy építés alatt álló helyet, megbízatásból 1500 Ft-ért. Ő aikidos volt, én meg baseballoztam a Dark Horses nevű csapatban. Vittem ütőket, az volt az őrző-védő fegyver.
Isteni volt éjjel a kihalt városban pluttyadt dinnyével dobálódzni hajnali kettőkor.
Aztán meg széttépett papírdobozokkal takarózva aludtunk...
A SZIF-en infós voltam, amíg ki nem rúgattam magam.
A HID= ifjúsági információs és tanácsadó iroda, méghozzá az egykori Rába mozi - Márka önkisz. étterem vonal nagyjából felezőpontjánál az út túloldalán.
Egyébként ha kötekedtél volna is igazad lenne, mert ennek a topicnak "Győr rulez!" a neve!
Néha már szégyelem, hogy sem Révais, sem SzIF (vagy ahogy akkoriban hívták KTMF-es) nem voltam. Igaz három éven át a Főiskola röplabdacsapatát erősítettem (némelyek szerint gyengítettem) így kvázi végig csináltam a többiekkel a sulit. (ez 1985-től 88-ig tartott). Egyébként együtt játszottam Kecskés Attila tanár úrral, aki azóta sajnos elhunyt. Nagyon szertük az öreget és ráadásul jó feladó is volt.
Na ennyit az itteni fő témáról.
gacsajpista! Azt írod: Azt mondjátok meg nekem, hogy itt a piactérnél az árusok miért mindig a sétálóutca kellős közepére pakolnak ki úgy, hogy ne lehessen tőlük közlekedni? Ezt önhatalmúlag csinálják, vagy így szól az engedélyük? Mellesleg a tér meg általában üres.
Nekem nem világos, hogy melyik térre gondolsz. A piactér=Dunakapu tér, sétálóutca=Baross G. u.
Ha a Jedlik Ányos utcai szakaszra gondolsz akkor értem. Egyébként tényleg odaszól az engedélyük. A Dunakapu téren élelmiszer piac van azaz oda (vagyis a tér keleti oldalára) ők pakolhatnak. Körben lehet ruhát árusítani, illetve a rakparton és a Jedlik Á. utcában.
Is-is. Kulonben is miert ne revaizhatnanak es szifezhetnek a revais szifesek? :-)
Mivel epp 10 hete voltam utoljara otthon, kivancsiam varom a korforgalmakat. A fater meselte, hogy vannak ujak (ld. lent).
Van köztetek Kisalföld Volán-fan?
Anno 98 nyarán léteztek éjszakai buszjáratok Győrben. Olyan fényképekre (papir vagy scannelve) lenne szükségem, amelyek ezen buszokat ábrázolják "munka közben" (éjszaka).
Azt mondjátok meg nekem, hogy itt a piactérnél az árusok miért mindig a sétálóutca kellős közepére pakolnak ki úgy, hogy ne lehessen tőlük közlekedni? Ezt önhatalmúlag csinálják, vagy így szól az engedélyük? Mellesleg a tér meg általában üres.
Alapszabaly? A harmadik ev mar a vegzos ev. Szerintem az utolso evben mar annyira nem szivnak a diakok, a BME-n is az elso 5 felev volt csak huzos, amikor szakirany (regebben: A, B modul) valasztas van, onnantol fogva egesz mas lesz a levego egycsapasra. En az elejen (2 ev) valoban majd' beszartam a 2,7-es atlagert aztan egyik pillanatrol a masikra fele annyi tanulassal lett 4,0-4,5 szakiranyon.
A SZIF-en az az elv, hogy a hallgatok vizsgaatlaga e (marmint a termeszetes alapu logaritmus) es pi koze kell essen :-) Az en tantargyam nem olyan veszes, hogy ne tudna barki kettesre megtanulni, de az atlag 3,5-4 között lehet. Es mindig lehet szobelizni a jobb jegyert...meglepo modon kevesen elnek vele...
Nono!
Nekem mér csak mostan kellett ezt a topicot felfedezni?
Öt év a Jedlikben, 87-92-ig, életem legszebb évei...
Utána még 1.5 a SZIF-en, az már nem volt olyan szép, de a győri barátok, a város visszahúz néha...
Mi az, hogy nem cél a bukás??????? Visszariadni a többletmunkától??? Hogy taníthatsz te ilyen felfogással a SZIFen? :-)))
Na jó, nem a végzősöknél, de az első három félévben ez az alapszabály, legalábbis ami az oktatókat illeti.
Hat, mint a SZIF-es oktatogarda egyik ujdonsult tagja, kikerem magamnak, hogy ott konnyu tanulni!!! :-) Na jo, valoban nem kell megszakadni, bar en vegzos villanyosmernokoknek tartok orat, ott mar nem cel a bukas (raadasul magamnak csinalok vele tobbletmunkat).
Speciel a diakeletet nem tudom megitelni, en is a BME-n voltam diak, azt hiszem, hogy aki eleg sokat jart/lakott a SCH-ben, az nem panaszkodik a diakeletre (bar mar kinottem a qpazasbol). Az ivararany viszont tenyleg jobb a SZIF-en, koszonhetoen a kozgaz dolgoknak meg most mar jog is van ugye, es egy csomo link kozlek meg menedzser szak. Egyebkent nyugodtan lehet nosztalgiazni, gyori vagyok, SZIF-es es Revais :-)
Egyszer megint be kene mar nezni a Revaiba, szerintem alig van mar ott tanar, aki ismerne engem. Pedig mindent elkovettem, hogy fennmaradjon a nevem hihi, talan az antipedagogus Gelencsernet kene megkerdezni errol :-D
Hecse, a Karanten meg letezik, voltam ott par honapja, de mar nem az igazi. Vagy csak akkor volt kihalt? Pedig az elejen nagyon kiraly volt, kesobb aztan nagyon zsufolt. Dec. 22-en este remelem jo hangulatu lesz...
Kezdjük ott, hogy a SZIF-en, legalábbis az informatika szakon, nagyon egészséges volt az ivararány. Ehhez képest a BME Villamoskaron úgy éreztem magam mint egy kaszárnyában.