Keresés

Részletes keresés

gyrk Creative Commons License 2002.02.25 0 0 218
a VMT tagjai rajta vannak az MNB kommunikációs osztályának címlistáján. (másik ezer címmel együtt)ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha kiad az MNB valami új anyagot, akkor a tagok kapnak egy mailt, hogy ott van a neten a cucc, töltsék le, ha akarják.
Előzmény: Fuly (217)
Fuly Creative Commons License 2002.02.25 0 0 217
Gratulálok a VMT új elnökének!

Komoly kérdés: Járai tud erről?
Ha nem, szerdán említsd meg neki, Elnök úr! :))

Fuly Creative Commons License 2002.02.25 0 0 216
Érdekes vélemény a Bokros csomagról: A Bokros-csomag gazdaságtörténeti cezúra
Tudom, hogy soxor kitárgyalt téma, de érdekel a véleményetek röviden.
jacksonhole Creative Commons License 2002.02.22 0 0 215
1. Nem hiszem, szerintem nem fogja. Kamatoldalon van az operácija, nem fx-intervencija oldalon. Mint ahogy máshol is.
2.Elvileg de, és erre van egy marha egyszerű magyarázat: a felértékelődés annyit jelent, hogy jobbra értékeli a külvilág - a devizapiacon, mint intermedieren keresztül - a teljesítményedet, mint amikor a hitelt nyújtotta.
Persze ez a devizapiac - az árfolyam - nem kiszámítható előre, ezért ezt a devizában eladósodást ennek megfelelően kell előirányozni.

Na végre, kartársak, ide mindenki!
Tavaly májusban tettem fel a kérdést a sávszélesítés után, hogy van-e az MNB-nél fx-target.
Most se látom tisztán.
Van, vagy nincs?
(Mintha lenne valami, mégis?)

Előzmény: Fuly (211)
Fuly Creative Commons License 2002.02.21 0 0 214
2. Ezzel szemben most devizában nettó hitelezők vagyunk...

Na, én ezt mostan nem értem...

Előzmény: gyrk (213)
gyrk Creative Commons License 2002.02.21 0 0 213
1.kérdésre: sokan vélik úgy, hogy felszaladunk a sáv erős szélére. ekkor vagy elkezd interveniálni az mnb - mint régen a szűk sávnál -, vagy eltolja - felfelé - a sávközepet, ezzel további erősödési lehetőséget nyújt a forintnak. a sávközép eltolásához azonban a jegybanktörvény szerint kell a kormány jóváhagyása is. ettől kezdve ez politikai kérdéssé is válik, s közelednek a választások...
2. de. (de ehhez tényleg erősödnie kell a forintnak :)
Előzmény: Fuly (211)
manhattan Creative Commons License 2002.02.21 0 0 212
2. Ha most beáramoltatnál további euro/dollár hiteleket, akkor a ft iránti igény csak tovább nö, ergo az árf. tovább erösödik. Épp forditva megy: az mnb csinál már tavaly óta egy erös devizahitel elötörlesztést, ezzel is verve le az árf-ot; nem a kivánt sikerrel.
Előzmény: Fuly (211)
Fuly Creative Commons License 2002.02.21 0 0 211
gyrk írta a forint erősödésre:
mindkettőre. sokan azt mondják, hogy még egy verbális intervenció is benne volt a pakliban: az mnb aszonta, hogy neki elég ez az árfolyam is.
ennek ellenére a forint ma ismét erősödésnek indult, a tegnapi 11,80 körüli szintről a sávon belül ma feljött 12 fölé.

Ha ehhez hozzáteszem az MNB véleményét a stabil erősödésről, akkor 2 kérdésem van:
1. Nem fogja kiverni a plafont a forint?
2. Ha a forint erősödik, akkor nem célszerű-e devizában eladósodni?
gyrk Creative Commons License 2002.02.21 0 0 210
én is :)
Előzmény: krz (209)
krz Creative Commons License 2002.02.20 0 0 209
halylamos vagyok ezzel egyeterteni...
Előzmény: Fuly (208)
Fuly Creative Commons License 2002.02.20 0 0 208
Ez a megvezetés az államigazgatási apparátus szokása, túlélési gyakorlat. Itthoni technikái még a szocreálból erednek, de ha akarod, mutatok aktuális német példát is. Igaz, ott lebuktak és kivágták a bandát.

SZVSZ:
Olyan nincs, hogy az államigazgatásban bárki helyettesíthetetlen lenne. Annyira nulla teljesítményen pörögnek, hogy egy jó szervezeti tudású ember 1-2 hónap alatt át tudná venni bárkinek a helyét (szakterületen belül). Kb 3-4 hónap múlva jönne a teljesítménynövekmény.

Az államigazgatásiak abból élnek, hogy megetetik a főnököket azzal, hogy helyettesíthetetlenek.

LaCsa ismerheti az apparátust akármennyire is. De.
Ha reformot akar, neki is keresztbe fognak feküdni. Esetleg ő könnyebben eldönti, hogy ki végez érdemi munkát. De az életmentő munkák eredményének szűrésével ugyanannyi gondja lesz, mint bárkinek volt.

Még valami: LaCsa beleszocializálódott a (szocreál) miniszteriális rendszerbe. Nem nézem ki belőle, hogy képes lenne fenekestül felforgatni.

Előzmény: Bocicsoki (205)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.20 0 0 207
Szia Jacksonhole!
Már ne is haragudj, a "nagykövet" jelentősen több, mint amit Te leírtál. Ezzel együtt fenntartom, hogy személyesen láttam már olyan tárgyalásokat - tehát többet - ahol a delegáció vezetőjének nem volt szüksége tolmácsra. Meg azt is, hogy azokban az esetekben nem én voltam a delegáció vezetője. :-) Az általános gyakorlat természetesen az amit Te leírtál, ezt nem vitattam.
Elméleti szakember. Én az említett úriember gyakorlati eredményeit hoztam. Persze, ezzel nem akartam olyat állítani, hogy az elméleti felkészültsége kevés lenne. Egyébként szerintem az ember tudásának csak egy része a képzettsége, a másik része a tapasztalat. Ha úgy tetszik, élettapasztalat. :-) Bár, most, hogy elolvastam ismét a válaszodat, lehet, hogy én értettem félre. Lehet, hogy Te nem is azt akartad mondani, amire én válaszoltam. Ha így lenne, kérlek tekintsd semmisnek.
Előzmény: jacksonhole (206)
jacksonhole Creative Commons License 2002.02.20 0 0 206
OFF
Mit viccelődsz itt nagykövetekkel?
Hol van hivatalos tárgyalás nagykövetekkel? Sehol.
Azok átveszik a papírt az illető ország külügyminisztériumában, amikor arra kerül a sor, de hivatalos tárgyalás nagykövetekkel nincsen ! Papírátadás van ottan. Ugyanis ilyen szempontból a nagykövet = hivatalos postás.

Másik kérdésedre: Én az Elméleti Szakemberről, mint olyanról írtam, hogy a kormányposzt - ritka kivételtől eltekintve - az annyira áll messze az Elméleti Szakembertől, mint az a bizonyos Makó lovag Jeruzsálemtől.
Gondolj bele, mi a kutató - Elméleti Szakember -élete: olvas mindenféléket, meg buzerálja a statisztikákat, meg próbálja eladni a cikkeit, meg hajtja az ösztöndíjakat ide-oda, és ilyesmik.

Na: a csapatok kezelése, a különböző manschaftok irányítása időnként egymás ellen, lobbizás erre-arra, HR-problémák stb.

Ez a kettő azért nem ugyanaz, ugye?

Előzmény: Törölt nick (199)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.02.18 0 0 205
Beismerőleg!???! Ember, én életembem kb. 3-szor jártam valamelyik minisztériumban, akkor is látogatóban :-)
Az új kormány egyes képviselői emlegették ezt a "megvezetést", az általam korábban emlegetett barátaim a jelenlegi kormány alatt futottak be karriert (egyébként igazi szakhivatalalnokok, lojálisak lesznek egy szoci kormányhoz is), őszerintük inkább az történt, hogy a szakapparátus bizonyos embereit a Fidesz nem tudta elküldeni (a szándék persze megvolt), mert egyszerűen belátták, hogy ők értenek csak ezekhez a dolgokhoz (ez kiemelten érvényes a PM költségvetési főosztályra). László Csaba meg ott nőtt fel, az egyetem utáni első munkahelye volt a PM.
Előzmény: Fuly (203)
zákaz Creative Commons License 2002.02.18 0 0 204

LCS lehet, hogy nem a legnagyobb magyar makrokozgazdasz, de 1. kisujjaban van az egesz PM-burokracia 2. a koltesgveteshez kurvara ert. Ugyhogy ha valakit nehez lesz "megvezetni", akkor az o.
Előzmény: Fuly (203)
Fuly Creative Commons License 2002.02.17 0 0 203
Ez a megvezetés tetszik...
Erről eddig nemigen hallottam (mármint beismerőleg).
Véleményem: amint reformra kerül a sor, LCS-t ugyanúgy megpróbálják megvezetni, mint tették ezt a Fideszesekkel. Legfeljebb LCS könnyebben belefut a késbe, mert eddig neki nem kellett résen lennie! :))
Előzmény: Bocicsoki (201)
manhattan Creative Commons License 2002.02.16 0 0 202
"1993-ban csökkent az export, erről egyedül Manhattannak vannak más emlékei "

Nem erröl vannak más emlékeim, hanem a megitélésem más. Amikor emiatt a kritikusok államcsödröl ordibáltak (a fiz. mérlegre pillantván), akkor csak azt felejteték ki, hogy itt nem a magyar exportPOTENCIÁL összeomlásáról, hanem a németo-i recesszió következményeröl van szó. 1994-ben amint Németo kijött a dekonjunkturából, úgy jött vissza a magyar export is 2 évvel azelötti szintre. Erre kellett volna jobban bazirozni, mert ugye az exportdinamika erösebb volt az importénál. Csakhogy ehhez meg olyan gazd- pol kell, ami érti a növekedést és támogatja. Talán itt jönnek be a kistigrisek!

Előzmény: Bocicsoki (201)
Bocicsoki Creative Commons License 2002.02.16 0 0 201
Azért térjünk még vissza egy picit Béla bácsira. Amati a hozzászólásában (139) a legjobb magyar közgazdásznak aposztrofálta Kádár Bélát, amit azért tegyünk helyre. Valószínűleg ilyen rossz helyzetben nincs a magyar közgazdaságtudomány, de mindenképpen intő (válság)jel egyáltalán, hogy Béla bácsi szóba került bármilyen fórumon is erre a címre.

Ettől persze még lehetne a legsikeresebb gazdasági miniszter a rendszerváltás óta. (Aki persze emléxik, hogy 1997-ben több cikkben (Népszabi, Figyelő) is a dél-kelet-ázsiai kistigriseket állította példaként a magyar gazdaság elé, annak némi kételyei támadnak a gazdaságpolitikai szimatát illetően.) És nem is szeretnék vitatkozni arról, hogy vajon az ő zsenialitásának, vagy az örökölt magyar gazdasági struktúra utolsó megfeszülésének volt köszönhető az 1990-91-92 gyors külkereskedelmi reorientáció (aminek kapcsán persze ne feledjük, hogy 1993-ban csökkent az export, erről egyedül Manhattannak vannak más emlékei - lásd Járai topicban erről a vitát kb. egy éve).
Azt azonban hitem szerint nyugodtan mondhatom, hogy az államháztartási és adóreform (ha az MSZP majd télleg hozzálát ezekhez a dolgokhoz)végrehajtásához 2002-ben jó választásnak ígérkezik László Csaba. A pénzügyminisztériumi szakapparátusban nőtt fel, ők elfogadják ("nem vezetik meg", amire Fidesz-politikusok panaszkodtak), jó értelemben vett szaktechnokrata, akinek a pénteki Népszabiban megjelent interjúban szereplő kijelentései a leendő pénügyminiszteri elképzeléseiről számomra szimpatikusak voltak.

Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 200
Nálam jót! :-)
Előzmény: Fuly (193)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.15 0 0 199
Málnaszörpös jó estét Mindenkinek!
Jacksonhole:"Hivatalos tárgyalás tolmács nélkül nincsen,...." Általában nincs, de volt már példa másra is. Az biztos, hogy én nem megyek külföldre tolmács nélkül. :-)) De azt, hogy valaki megy-e, az a saját nyelvtudásában bízó egyénre van bízva. Példaként engedd meg, hogy említsem pl. a nagykövetek esetét. Az is diplomácia, és azért a legtöbb nagykövetünk tökéletesen beszéli a fogadó ország nyelvét. Annó, a német nyelvterületre a legtöbb esetben Antall József is tolmács nélkül utazott. Voltam olyan konferencián, ahol a hívatalos tolmács annyira gyenge volt, hogy amikor meguntuk, Filó Kata ment fel, és tolmácsolta a német vendég beszédét. :-)) Na erről ennyit.
"Kádár Béla, mint elméleti szakember, biztos nem rossz.
De az elméleti szakemberről még annyit, hogy pl. a legvadabb liberál se gondolná, hogy Kornait miniszternek tegye meg, azért mert állítólag jó az elméletben, ami ugye a kormányzáshoz nem annyira kell, inkább a gyakorlat a domináns anyag ottan."
Na most akkor mit vitatsz???
Én ugyanis az általa (is) felmutatott eredményekre hívatkoztam. Tehát gyakorlatice! Nem látom, miért is írtad ezt. :-) Igazad van!!! :-)

zákaz Creative Commons License 2002.02.15 0 0 198

Ezt tegnap igertem, hogy beteszem:

08:51 13Feb2002 Poll dares to ask: Who will succeed Greenspan?

By Caren Bohan
WASHINGTON, Feb 12 (Reuters) - A panel of prominent economists this week pondered a question that many Wall Street investors find unthinkable: Who will take the helm of the world's most powerful central bank when Alan Greenspan leaves?
The closely watched newsletter Blue Chip Economic Indicators saw fit to broach the sensitive topic of Greenspan's potential successor in its February economic survey.
While the smart money is not on an early departure date for the Federal Reserve chairman, whose term does not end for more than two years, the group that conducted the survey said the question did raise some economists' eyebrows.
Asked who they thought would "eventually" be chosen to fill Greenspan's big shoes, Blue Chip's panel of 53 forecasters leaned heavily toward John Taylor, the renowned monetary economist who is now undersecretary for international affairs at the U.S. Treasury.
He was the top pick of more than 40 percent of the poll participants. Taylor was followed by New York Fed President William McDonough, who was selected by nearly 19 percent of the panelists, and then by former U.S. Treasury Secretary Robert Rubin, cited by 13.5 percent of the economists.
Others people who made it onto the Blue Chip list included Harvard economist Martin Feldstein, Fed Vice Chairman Roger Ferguson and Glenn Hubbard, chairman of the White House Council of Economic Advisers.
Princeton University economist Ben Bernanke -- who is believed to be in the running for one of two empty seats on the Fed's Board of Governors -- was also mentioned on the Blue Chip list for the top Fed job.
WHAT DO YOU KNOW?
Such a list may or may not have a bearing on President George W. Bush's decision-making process. Bush would get to pick a Greenspan successor if the Fed chief departed within the next three years or if Bush won a second term as president should, Greenspan leave after 2005.
The question from Blue Chip, a Kansas City, Missouri-based newsletter, was not a reflection of inside knowledge, however.
"It's interesting that the biggest question I've gotten about the Greenspan question is 'What do you know that we don't know?'" said Randell Moore, editor of Blue Chip Economic Indicators, which is based in Kansas City, Mo.
"The answer is, nothing," he added.
With the economy struggling to escape recession and corporate accounting worries weighing on the stock market, the last thing that many investors want to fret over is the potential departure of the venerated Fed chairman.
Wall Street can probably rest easy for a while, because Greenspan's exit doesn't appear imminent despite his advancing age.
Greenspan turns 76 in March. His current term as Fed chairman does not end until June 2004, although he could chose to retire early at any time. However, Washington insiders get the impression that he is in good health and does not plan to make an exit any time soon.
RUMOR MILL CHURNS
Yet the rumor mill about the Fed chief's potential successors has been churning quietly and the Blue Chip list reflects many of the most talked-about possibilities.
Pierre Ellis, economist at Decision Economics in New York, said that given Greenspan's near-mythic stature on Wall Street, anyone picked to succeed him could have a tough time living up to his reputation.
The mere length of Greenspan's tenure at the Fed -- 14 years and counting -- will make for an adjustment process for the markets, analysts said. His many accomplishments include building on former Chairman Paul Volcker's battle against U.S. inflation.
But his reputation ascended into the stratosphere amid the economic boom of the 1990s when he embraced the idea of a productivity-driven New Economy and became associated with the era of prosperity and a heady stock market.
The pop of the high-technology bubble, the ensuing bear market for equities and the U.S. recession took some of the luster off Greenspan's reputation, but he remains hugely popular and still commands every Wall Street ear.
Still, at least one analyst, Chief Economist Neal Soss of Credit Suisse First Boston in New York, said the transfer of power at the Fed -- when it happens -- need not be a particularly rocky one for the markets.
"It won't matter what markets do on the first day a new person takes office," Soss said. "The new chairman will either earn the credibility that Greenspan had on the job or they will lose it. It is the actions that person takes on the economy that will matter."
For his part, Soss, a participant in the Blue Chip survey, thought Fed Vice Chairman Roger Ferguson would be the most suitable Greenspan replacement. He praised Ferguson's "moral presence" and his able handling of the financial market turmoil in the aftermath of the Sept. 11 attacks on the United States.
September 11 was one of the first times of economic tumult when the markets could not immediately turn to Greenspan himself. The Fed chief was overseas, and with air traffic shut down, he could not fly back to Washington until the next day.
((Washington newsroom + 1 202 898-8310, fax 1 202 898-8383, washington.economic.newsroom@reuters.com))
For Related News, Double Click on one of these codes:
[E] [U] [D] [T] [NAT] [M] [MNI] [RNP] [DNP] [PTD] [US] [WASH] [POL] [MUNI] [FED] [FRX] [INT] [CEN] [MCE] [ECI] [LEN] [RTRS]
[NEWSYEAR 2000]
ENDS

manhattan Creative Commons License 2002.02.14 0 0 197
Kupa remekül tartotta a kézben az országot a legnehezebb transzformációs években. Takarékos, reális kvt-t tehát tud csinálni. Bár ide meg kell jegyezni, hogy az IMF-et nem lehetett kikerülni.
Amikor azonban az mdf-ben (vagy legalábbis az opinion leaderekben) kialakult a nézet, hogy az ország túljutott a nehezén, itt az idö egy expanzivabb gazd. pol-t csinálni, azt már Kupa csak félig-meddig merte vállalni. Az 1992-es priv. törvényeknél még ott volt (tehát amikor elhatározták, hogy a priv-ban már nem prioritás a deviza bevétel, a hazaiakat kell (mindenféle hitelkonstrukciókkal) támogatni).
Valószinü viszont, hogy kényelmetlen volt számára már ez az alacsony szintü expanziv kurzus is. Vagy nem tudott ilyen kurzust csinálni, vagy elöre megijedt. Mindenesetre a dolog még be se indult, de ö már 1993 januárjában ment is.

Előzmény: Fuly (196)
Fuly Creative Commons License 2002.02.14 0 0 196
:))
Azért szakmai vélemény is érdekelne. Vagy az értékelhetetlen? :))
Előzmény: gyrk (195)
gyrk Creative Commons License 2002.02.14 0 0 195
tőlem nagyon rosszat. de ez nem szakmai minősítés, egyszerűen nem szimpatikus.
Előzmény: Fuly (193)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.14 0 0 194
Kadar Belarol annyit, hogy o a hetvenes, nyolcvanas evekben elismert szakember volt, a latin-amerikai tersegrol szinvonalas munkakat irt. Kesobb sajnos a politika elvette az eszet.
Fuly Creative Commons License 2002.02.14 0 0 193
Hadd érdeklődjem meg mindezek fényében: Kupa milyen minősítéseket kapna tőletek?
gyrk Creative Commons License 2002.02.14 0 0 192
ja, kb. igazad van. somody a politika FELÉ simulékony, kérdés, hogy a politikáBAN mennyire lenne az. de nem elképzelhetetlen. nekem azért némi elméleti háttér nem jönne rosszul egy ilyen pofánál, de persze azt se tartanám szerencsésnek, ha valami "szobakukac" lenne. nevet sajnos nem tudok az elképzeléseimhez rendelni :(
Előzmény: hajek (191)
hajek Creative Commons License 2002.02.14 0 0 191
ha jol ertettem, itt valami gazd-ui csucsminiszter kerestetik. vagyis akinek van vizioja, bizonyitottan hatekony es ertelmes vezeto, a politikaban simulekony am megis hatarozott, es nem utolsosorban jol ismeri a magyar gazd-ot. abszolut nem kell tudosnak lennie (v. latszania), persze nem art, ha a fontosabb sugok kozott akad valami ilyen iranyban muveltebb pofa.
Előzmény: gyrk (190)
gyrk Creative Commons License 2002.02.14 0 0 190
volt is róla szó. de nem mint pénzügyminiszter, az azért túlzás lenne szerintem.
Előzmény: hajek (189)
hajek Creative Commons License 2002.02.14 0 0 189
vszeg somody sem lenne rossz.
Előzmény: krz (181)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!