Keresés

Részletes keresés

Senor Creative Commons License 2000.08.01 0 0 123
mégeccer: 3000 FIM/hónap akkor elég lesz, ugye?

Boven eleg, ha esszel el az ember! Meg meg is tudsz takaritani vmennyit.

Előzmény: zsosz (121)
KuBa Creative Commons License 2000.08.01 0 0 122
Sziasztok!
Tegnap elott tértem haza egy kellemes lappföldi kirándulásról, gondoltam megosztom veletek élményeimet!
A legmeghökkentobb az idojárás volt: Kittilában, az Északi Sarkkörtol kb. 100-150 km-rel északra egy homéro 30(!!!) fokot mutatott! Na jó, nem árnyékban, de ott is 25-26 fok volt. Viszont szúnyogból ilyen sokat még életemben nem láttam egy helyen! Elképeszto, most is folyton vakargatom a csípéseket, nem mertem megszámolni mennyi van belolük. Ha valaki arrafele megy, foleg erdobe, az feltétlenül szerezzen be fejre húzható szúnyoghálót, kapható a boltokban!
Láttam rénszarvast kószálni az autóút kellos közepén, majd az erdoben, majd a tányéromon... Kicsit száraz, de finom, foképp áfonyalekvárral.
Állítólag két Északi Sarkkör létezik: egy a valódi, egy pedig a túristáknak a Santa Claus Village kellos közepén... Micsoda véletlen! :) Ez a környék úgy tonik, hogy a túrizmusból él, engem a Váci utcára emlékeztetett kísértetiesen: népviseletbe öltözött emberkék, mindenfele szuveníreket árusító boltok, a szokásos giccses képeslapok. Dehát ez a túrizmus! Aki szeret túrázni az viszont megtekintheti a (szerintem) igazi Lappföldet, hatalmas élmény. Azt hittem, hogy ilyen tájak csak a természetfilmekben vannak...
Bocs, ha hosszú voltam.
Üdv mindenkinek:
KuBa
szaunax: a tamperei magyaroknak van egy levlistájuk, a honlapról elérheto. Állítólag szoktak együtt focizni Hervantában, de az elmúlt egy hónapban még nem sikerült csatlakoznom hozzájuk...
zsosz Creative Commons License 2000.07.31 0 0 121
én most leszek 22 novemberben, de kinézetre jó ha 18-nak néznek általában :((( najó, ellensúlyozom értelmiségi okkkkkuláréval :) szóval ezeket remélem nem veszik komolyan.

más: baromi kíváncsi vagyok, hogy az általatok leírtakból mi jön be és mi nem. szóval úgy értem itt írattok hideget is, meleget is. remélem csak a meleg jön be :) (bár tudom az pont nem :)

zsosz

mégeccer: 3000 FIM/hónap akkor elég lesz, ugye?

Előzmény: szalka (119)
Ilmarinen Creative Commons License 2000.07.31 0 0 120
saunax, hogyan tudtad elkerülni a magyarokat Tamperében? Van olyan lány itt, aki nemcsak hogy finnül nem tud egy szavat sem, de angolul is elfelejtett, mert csak magyar beszédet hall éjjel-nappal :)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 119
Zsosz:
Az eletkor limit meg bulihelyenkent valtozik. Tambereben pl ha jol tudom az egy hely van ahol mar 18 ev tol beengednek(ennel alacsonyabb sehol sem lehet torvenyileg!), de tudtommal csak egy van ahol 24 . Ugy nagyatlagnam 21 neha 23 ev korul vannak, helye valogatja. Azert, aki egyetemi osztondijjal van kint, az altalaban beleesik mar ezekbe. Nem mindig kerik el az utleveled, velem tortent mar olyan holy ugyanazon a helyen egyszer siman beengedtek , legkozelebb elkertek az utlevelem.
Előzmény: zsosz (109)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 118
Kedves PACUHA !
Teged is megkernelek ugyanerre mint Zsoltot , hogy politikai velemenyeteket ne ebben a topicban fejtsetek ki ha lehet.
Elhiszem, hogy szar szerinted, de ez a topic, nem az a topic. Ha erdekel szivesen ajanlok neked erre megfelelot hidd el rengeteg van ahol nagyon szivesen vennek a hozzaszolasodat, meg akkor is ha mint az elozo nem a legkulturaltabb.
Előzmény: PACUHA (117)
PACUHA Creative Commons License 2000.07.31 0 0 117
Az MSZP akkor is sz*r
Előzmény: szalka (116)
szalka Creative Commons License 2000.07.31 0 0 116
Kedves Zsolt!
Ezt a topicot azert nyitotta valaki mert finnorszagba jon osztondijjal tanulni hosszabb-rovidebb idore es erdeklodott, hogy milyenek itt a viszonyok stb.
Mar azota en is iranyitottam ebbe a topicba hasonlo indittatasbol finnorszagrol tolem erdeklodo egyetemistakat, hogy minnel tobb ember velemenyet olvashassak, ne csak en meseljek nekik a sajat benyomasaimrol.
Ezek az emberkek arra kivancsiak, milyen itt , a jo es rossz tapasztalatokra egyarant.
De szerintem biztos nem a te politikai meggyozodesedre es mszmp utalatodra kivancsiak.
Van politikai topic rengeteg abban vitasd meg az eziranyu nezeteid. Biztos talalsz rokonlelkekre es remek vitapartnerekre, de ez a topic nem arrol szol, kerlek ezt probald szem elott tartani.
Koszi

Előzmény: Werner Zsolt (115)
Epoxi Creative Commons License 2000.07.29 0 0 114
Sziasztok,

Úgy látom megoszlanak a vélemények a finnekről. Én igyekszem elkerülni hogy szélsőséges legyek. Hátam mögött 2 év norvégia néhány hét svédország és fél év Helsinki. Finnország nekem nem jött be. Felsorolnám az általam tapasztalt előnyöket, hátrányokat és az emberekől kialakult véleményemet.

Előnyök:
-rend, tisztaság,
-nyugalom, no stressz
-nincs korrupció, gyorsan megy az ügyintézés
-az emberek tisztességesek, segítőkészek
-jó közbiztonság
-magas életszínvonal, minden van, meglehetősen jó infrastruktúra

Hátrányok:
-kevés az élet, nekem túl nagy a csend, az élet kissé unalmas hacsak nem keveredsz különösen jó társaságba
-a kaja, a pia (a nőkről később)
-a hideg
-szórakozóhelyekből nem túl jó a kínálat (persze ez relatív ebbe ne menjünk bele)
-a Helsinki szerintem unalmas (elnézést de ez a véleményem mint magyar)

Szóval az emberek. Becsületesek, segítőkészek, számíthatsz rájuk. De én nem bírtam velük egy hullámhosszra kerülni, nagyon nem. Nem tudtam felvenni a finn életritmust. Én a budapesti pezsgéshez vagyok szokva és már nem bírok másképp élni. Majd ha öreg leszek talán. A finnek baromira le vannak lassulva, még saját magukat is unják. Pénzük van bőven és már nem tudják mire költsék. Mű izgalmakat keresnek magunkak mert igazi nincs. Nyáron menekülnek finnországból mert a meleg és az élet nem ott van. Elmentem egy táncklubba, az volt a neve hogy hot dance club. Hát kiröhögtem őket (bocs), mert fogalmuk nincs arról mit jelent az hogy hot dance. Én a mérsékelt latin tánctudásommal abszolut kuriózumnak számítottam, de még rockn rollozni is alig tudott valaki. Aki (lány) tudott azonnal rámvetette magát, mert én tudtam egyedül jól táncolni. Discoban is ez volt a helyzet. Általában semmi nincs amivel be lehet indítani őket. Nem érdekli őket ez sem. Mintha semmi nem érdekelné őket. A köszönés is nehezen megy néha. Hétköznapi kedvességek, beszélgetés, viccelődés nem nagyon van. Időnként kinyílnak, aztán megint magukba zuhannak. Nem érdekled őket, szarnak rád, noha azonnal segítenek ha baj van. Kivételek is vannak, akik természetesen a barátaim. Ők a másik véglet, tudják mi az hogy élet, buli, nők, humor. És ilyen finnek is vannak, ők nagyon vendégszeretők, kedvesek, bármit szó nélkül megtesznek érted anélkül hogy viszonzást várnának. A finnek szerintem egyáltalán nem beképzeltek. Ezt inkább lehetne mondani a svédekre meg a norvégokra. Sajnos északon általában jellemző hogy zárkózottak, magunak valók ami - egyik finn barátom szavaival élve - szégyen. Szégyen hogy így kibasznak magukkal és megfosztják magukat egy csomó mindentől. Ez van és én sokat gondolkoztam ezen. Ennek történelmi okai vannak. Nem is hibáztatom őket inkább sajnálom mert nyilvánvalóan nem tudnak változtatni hiszen egy társadalomról egy népről van szó (persze a magyarokat is lehetne miért sajnálni meg szidni, de most a finnekről van szó).
A finn csajok nyitottabban mit a faszik de ez nem finn jelenség. De ők is zárkózottabbak. Ritka a belevaló jó csaj aki érti hogy miről van szó és nem bámul rád mint egy birka ha elnyomsz egy poént (ez a fiukra még inkább érvényes). Amúgy Helsinkiben is vannak gyönyörü lányok. Szépek, ápoltak, és nem a suttyó plázacica típus egyik sem. Egy szép finn lány sokkal kevésbé beképzelt mint egy magyar és nem öltözik úgy mit egy szajha.
A finnekre sokszor jellemző a gátlásosság is, nem tudják hogyan közeledjenek, zavarban vannak, így inkább kerülik a kontaktust. Elég kellemetlen mondhatom.

Az angollal mondhatom hogy csak kivételes esetben nem lehet zöldágra vergődni. A svédeket általában szidják de szerintem ez csak afféle hagyomány. A nyelv nem könnyű, ne becsüljétek le. Nekünk magyaroknak nyilván könnyebb de én nem vagyok rossz nyelvekből és szerintem a német sem nehezebb mint a finn. Sok a kivétel meg van egy csomó olyasmi ami a magyarban nincs. A magyar is köztudottan nehéz nyelv, a finn is az. Az tény, hogy a kiejtés baromi egyszerű. Nekem őszintén a nyelv sem tetszik olyan baromira, de ez szubjektív dolog.

Szumma szummárum, én nagyon hiányolom a közvetlenséget és a mindennapi élet azon barátságos oldalait amik itt magyarországon megtalálhatók. Amik valami melegséget visznek a mindennapi életbe. A barátságosságban is van valami furcsa. Időnként mintha szakadék lenne köztünk. A finn élet olyasmi mint egy rakás főtt krumpli, amiből kifelejtették a sót. Még tudnék mesélni sokat de már így is túl hosszú voltam.

BZoltan: nem találkoztunk mi a Bakersben véletlenül úgy egy másfél hónapja? (lehet hogy baromságot mondok)

Én nem fikázom a finneket én csak nem szeretek ott élni. Igaz kevés volt a pénzem is és szar helyen is voltam. Talán az élet jobb ha van pénzed és jó a társaság. De én egyelőre nem akarok újra próbálkozni. A finnek eledelét pedig azért nem eszem, mert a magyar jobb. A magyar konyha azért legyen már jobb mint a finn ok? Erről nem érdemes vitát nyitni. Akkor sem ha más kaják vannak és van ami itt nincs. A magyar borokról nem is beszélve.
A finnek kultúráját pedig jó ha megismered, de az én kultúrám a magyar és semmi szín alatt nem akarom lecserélni a finnre.

"Vagyis hibatlan ez a hely..."

Ilyen hely nincs.

PACUHA Creative Commons License 2000.07.29 0 0 113
Üdvözlet mindenkinek! Én Ilmajokiban voltam, amihez Koskenkorva is tartozik (láttam az italgyárat is) Nekem nagyon tetszik, hogy nem vesznek mindent olyan komolyan, mint Mo-on. pl vizsga előtt a gyerek egész nap a dobot verte :) Az árak magasabbak, de azért szerintem nem 5-ször, olyan max 3-szor. De a tej is van, ahol ugyan annyi, mint itt. Nem tudom, nekem valahogy a finn kaja nem jött be. Akárkit megkérdezel, aki már járt Mo-on és külföldi, az azt mondja, hogy a magyar kaja tuti (nekem se ízlik az a fajta kenyér). Én láttam gerendára húzott kenyeret is ilyen múzeumfélében. Voltam Vaasaban és 2000Ft-ért !!! vettem farmert boltban. Meg Tamperében, Helsinkiben. /Nekem azért nem szebb, mint Budapest/ Külföldön élő magyaroknak: hozzászoktatok már a saunához, ahová mindenféle fürdőruha nélkül mennek? Ez nekem furcsa volt...
Előzmény: Senor (112)
Senor Creative Commons License 2000.07.29 0 0 112
T. TAsztaltarsak!

En is voltam Finnorszagban, 2x2 honapot toltottem Turkuban. Az az igazsag, hogy nem ereztem tul jol magam. Engem nagyon zavart, hogy nem tudok az emberekkel normalisan elbeszelgetni, nem koszonnek, abszolut zarkozottak stb. Hozza kell tennem, ha van egy-par ismerosod (az utolso hetekben talalkoztam magyar diakokkal), akkor mar sokkal egyszerubb a dolog.

Alkohol: En ugyan elmultam 24 de sosem kertek igazolvanyt az ALKO-ban. Igaz nem sokszor mentem oda. Vmennyi tomenyet vittem ki es emellett megvoltam a sorokkel (mondjuk a Lapin Kulta eleg rossz szerintem).

Penz: A kolesz 1100 marka volt egy honapra. Ha foz magara az ember, akkor ki lehet napi 25-30 markabol jonni kajailag. A kenyerek kozul a (Francia kenyeret - Ranska..) vettem, ebbol 400g 2.90 M. Az en osztondijam 5000 marka/ho volt es tobb mint a felet haza tudtam hozni.

Nagyon szep orszag, gyonyoru tajakkal, de en nem tudtam egy hullamhosszra kerulni az emberekkel. Engem nagyon zavart, hogy napokig nem szolt hozzam senki es en hiaba probaltam beszelgetni az emberekkel, nem ment. Erdekes az masodik honap vegere, mivel eszrevettek, hogy velem mas dumalni, neha odajottek, mar kezdtem megorulni, de amikor a masodik ket honapra ujra kijottem, olyan volt mintha ismeretlenek koze csoppentem volna.

Nyelv: Az angollal en elboldogultam, nagyon keves emberrel talalkoztam akivel ilymodon nem tudtam zoldagra vergodni. Angol es nemet tudassal az irott sved 70%-a ertheto. Erdekes, hogy a finnet is valahogy sejteni kezdi az ember (a beszedet), ha mar nehany szot megtanul. Nekem is mondtak, hogy mikor magyarul beszelek, olyan mint a finn, csak nem ertenek egy szot sem.

A magyarokat tisztelik, erdemes rogton az elejen elejteni, hogy magyar vagy. Az oroszokat ok sem csipik nagyon.

Udv
Senor

szaunax Creative Commons License 2000.07.29 0 0 111
Vannak eletkori hataarok. Alko shopban elkerhetik a szeelyi iratokat, hogy megnezzeek, hany eves vagy (tölem nem kerteek, de valoszinuleg kineztek belölem a kellö eletkort).
Van olyan szorakozohely Tampereeben (egyröl tudok), ahova lakotarsamat nem engedteek be, mert 23 evesneel fiatalabb volt.

Ja, es egy megjegyzes: Hiaba van rengeteg magyar itt kint, een eggyel nem talalkoztam Tampereeben feel ev alatt (Szia Szalka, szia KuBa...). De tenyleg sokan vannak, peldaul a tamperei magyaroknak kulön honlapja is van.

Előzmény: zsosz (109)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.29 0 0 110
Iso terve,

probalok osszeszedni magamat, mivel ez a" finn tema" elegge ismeros, a vegyes hazassagban, s mar-kicsit unom, bocsanat. Elegge sok magyarral talalkoztam elmult 8-10 evben. Valaki tud itt eletben maradni (a nyelvtudas sokat segit), egyeseknek rosszul esik. Nekem se konnyu :), Gilbert baratom inkabb Spanyolorszagban elne, Markku pedig Afrikaban. Vegul is nekem tetszik az orszag ugy altalaban, persze nehany dolog zavaros.

Zsolt, en se tudjak apolono lenni Norvegian. Stockholmban kertem metrojegyet svedul, kavezoban teat, ilyen sokat altalaban kell hasznalni a nyelvet. Neha nezem a svednyelvu hireket.
Most kicsit leveleztem a sved szocialdemokrata parttal (udvozlom) s a Samlingsparttal (?, forro udvozlet a polgari oldalra is :)
Amikor en tanultam, semmi kulones a "sved nyelv tanulasa" elleni mozgalmat nem lattam, ereztem, inkabb az orosz nyelv ellen volt ilyen erzelmi dal. Igaz, most a "pakkoruotsi" ellen tobben beszelnek, de a kormany velemenyje nem valtozott, csak oktasiugyi miniszter Rask szerint a kotelezo sved tanitasast kene abbahagyni. Egyetertek Rask-val. Lehet hogy a mostani fiatalsagnak nem tetszik a sved, de imho gimnaziumban eleg komolyan tanultunk a svedet.

Előzmény: zsosz (109)
zsosz Creative Commons License 2000.07.29 0 0 109
oppá, ez aztat jelenti, hogy be se lehet menni alatta (mean: életkor) vagy csak mondjuk nem ihatok alkohol vagy ijesmi?

zsosz (under 24)

taksi Creative Commons License 2000.07.28 0 0 107
>Sok finnek van eleg furcsa erdekes kiejtese, de ez mas teszta.
;-) mit kerteljunk?! az anyanyelvvel egyutt szerzik be a poszeseguket! de neha jol all nekik ;-)
(bocs, jyrki, ez is altalanositas, persze)
Előzmény: szalka (105)
szalka Creative Commons License 2000.07.28 0 0 105
Szerintem igen is jol beszelik az angolt barmelyik skandinav allamban. Sok finnek van eleg furcsa erdekes kiejtese, de ez mas teszta.
Teny, hogy az utobbi jopar evben magyarorszagon is nagyon megnott az angolul es mas nyelveken valo jartassag, abbol adodoan, hogy egyszeruen nem a kotelezo oroszt tanuljak a rendszervaltas ota az iskolaban.
De itt finnorszagban nem csak a 30 even aluliak es a magasan iskolazottak tudnak angolul.
Termeszetesen nem mindenki tud, de meg egyszer sem talalkoztam olyannal, hogy barmilyen boltban,bankban,patikaban,postan, kocsmaban, konyvtarban, konditeremben, vagy barhol ne talaltak volna valakit aki beszel valamennyire angolul!!!! Aki nem feltetlenul az elso elado, de legalabb kerestek egy angolul beszelot es talaltak is.
Masfel eve elek Tampereben, ami nem olyan pici varos es noi mivoltombol kovetkezoen a legtobb uzletben jartam a varosban a hifistudiotol kezdve a jatekbolton at a fehernemu uzletig es nem akad olyan hely ahol ne tudtak volna angol segitot keriteni.
Pontosabban apro kulvarosi elelmiszerboltban talakoztam olyannal, hogy nem volt angolul tudo elado, de egy onkiszolgalo lakotelepi elelmiszer boltban egyaltalan nem is volt szukseges.

Mo-n meg rengetegszer lattam olyat, hogy egy boltban , ahol epp vasaroltam bejott egy kulfoldi es az angol szovegere az eladonak annyi volt a valasza , hogy He?

Törölt nick Creative Commons License 2000.07.28 0 0 103
Kedves zsosz,
igy baratsagosan egyet mondok - bocs, lehet hogy durvan hangszik:
kefelni kell, nem felni. ;-)

Köszfinnkent a nyelvtudasrol meg mondanek, ovatosan kene altalanositani. A svedet tanultam altalanos iskolaban, gymiben, egyetemen, s nem talalkoztam kulonos a sved nyelv ellenessegevel. Valakinek tetsztett, valakinek ne a dolog, mint valakinek valami mas tantargy. Az egyetemen kell csinalni - azt hiszem mindenkinek - a sved nyelviszgat, a legrosszabbat kaptam (1). Vegul is ugy olvasom a svedet nyelvet, mint a magyart. A nyelvet eleg hasznalom, ugy mint a finnek tobbsege.
Igaz, hogy a kotelezo sved tanitasa - azert hogy jobban lehetne valasztani - ellen vagyok s nagyon rosszul beszelek, nem kell hasznalni,neha olvasom sved nyelvu ujsagokat.

Barataim kozul Gilbert spanyolul jol tud, Vesa s Anne oroszul, (igaz Vesa angolul, svedul s nemetul jol tud, de o nyelvzeni), Markku s Sofia viszonylag jol franciaul, Kaia pedig olaszul. Anne s kulon Sofia nagyon jol tudnak svedul, ok a tanarok. Nem mondom, hogy a finnek nagyon jol nyelveket tudnak, csak azt hogy nem kene altalanositani. Sajna nincs kedvem kulonesen "vitatkozni", pedig lehet hogy valaki szeretne kicsit provokalni errefele, a magyar felesegem eleg :), na viccbol mondtam.

Jyrki

Előzmény: szaunax (102)
szaunax Creative Commons License 2000.07.27 0 0 102
Azt kell, hogy mondjam, az öregebb finnek angolul beszelnek alig, nemetul viszont eleg sokan (oke, eleeg pocsekul, de akkor is)
Előzmény: Werner Zsolt (101)
szaunax Creative Commons License 2000.07.27 0 0 99
Nem tudom, Tampereeben is egy kicsit dialektust beszelnek, de itt az ä szinte teljesen aa-nak (bocs, itt nincs ekezet) hangzik, ugyhogy össze se lehet teveszteni.
BZoltan Creative Commons License 2000.07.27 0 0 98
Nemzetkozi diakod mindenkepen legyen, ha nem is azert, hogy kedvezmenyt kapjal ra, hanem azert mert a legtobb helyen elfogadjak ID-kent. Vagyis ha mododban all akkor csinaltass meg otthon olyan diakigsit amiben a szuletesi eved legkesobb 75-os. Ugyanis a legtobb popularis szorakozohelyre illetve faja kocsmaban 22/24 ev a korhatar es ha tortenetesen nem vagy annyi akor praktikus ha van ilyen kartyad.

Az iszakossagrol meg annyit, hogy valoban isznak, de korantsem annyit mint a magyarok othon. Itt legalabb vallaljak azt, hogy isznak, magyarorszagon meg van nehany millio zugalkesz.

no hajra,
z

Előzmény: zsosz (96)
MZ per X Creative Commons License 2000.07.27 0 0 97
Szia Zsosz!

A diákigazolványra egy rakás kedvezményt igénybe lehet venni a múzeumokban, a közlekedésben, meg az egyetemi menzákon. Egy helyben kiállított diákigsivel féláron kajálhatsz, lehalábbis itt Lappeenrantában így van. Azért a nemzetközit se hagyd otthon.

Más, elsősorban nem nyelvészeknek... Nem tudom ti hogy vagytok vele, pl. ha nem ismerek konkrétan egy finn szót, csak hallom valahol, amiben "e", vagy "ä" szerepel, bizony gondban vagyok, mert nehezen hallom meg a különbséget. Csak az én fülem bot, vagy másnak is gondja van ezzel? ;-)

Egyébként nagyon jó kis topic ez. Nem is hittem volna, hogy ennyien kerültünk kapcsolatba Fin/FunLandiával. A finnekről korább leírt vélemények nagy részét én is csak megerősíteni tudom. A pozitívum, hogy rend van és tisztaság (a környezetben éppúgy, mint az emberi gondolkodásban). Az adott szónak itt még van becsülete. Negatívum? Hát, hogy isznak, mint a gödény? Istenkém, mi más örömük lenne... ;-) Itt, ahol a klímát azzal szoktam jellemezni, hogy május elsején (=vappu) a tó jegén (mert, hogy akkor még szokott lenni olyan 20 cm! normál esetben) hatalmas léket vágnak és az első éves diákok beavatási szertartásaként alá kell merülniük (ruhástól) az egész város szemeláttára... Szóval a tél durva tud lenni, sötét és hosszú. Ez az ára a nyári éjféli napfénynek...

No, heippa!

Üdv: --Köbüki--

Előzmény: zsosz (96)
zsosz Creative Commons License 2000.07.27 0 0 96
mégegy kérdés: múzeumokba meg ijesmikre érvényes-e a nemzetközi diákom vagy az ottani diákom, amit majd kapok vala? szóval félár, ijesmi.

zsosz

BZoltan Creative Commons License 2000.07.26 0 0 95
Udv,

elolvastam a topicot es szet rohogtem az agyamat :) amugy szerintem egy-ket ember a hozzaszolok kozlul ismeri a nevemet.

Szoval a laikusoknak meg torpe kalozoknak a kedveert azert alljon itt egy kicsit vidamabb velemeny.
Ket es fel eve vagyok Helsinkiben es hihetetlenul meg vagyok elegedve mind az orszagal mind az emberekkel. Bar ellentetben a sok ideszkadt magyarral nekem alig van magyar ismerosom (ugy 5-6) akikel napi/heti szintem tartanek kapcsolatot. Viszont tobb tucat hetkoznapi finn embert ismerek, rendort, hentest, katonat, taxisofort egyetemi tanart, diakot etc... keves olyan kocsma van Helinkiben ahol meg nem jartam es keves olyan bulihely van ahol meg nem toltam bulit. Igy ezek alapjan asszem van alapom azt mondnai, hogy a finnek jo fejek, kedvesek es a magyarokhoz kepest sokkal tobb idegen nyelvet beszelnek. A taplalkozasi kulturajuk valoban mas mint a magyaroke, de szerintem semmikeppen nem rosszabb. A kenyeruk tartos es egeszseges a soruk joizu es nagyon jok a halkajak. A finn lanyok kozvetlenek es kedvesek, szerintem tisztabbak es apoltabbak mint a magyarok.
Vagyis hibatlan ez a hely...

Talan csak egy gond van vele... tul sok az olyan magyar aki nem ismer helybeli embereket, nem eszi az o eledeluket, nem ismeri a kulturajukat es legtobbszor ki sem szakad az alberletbol.. de azert boszen es agresszivan fikaz mindent es hihetetlenul tajekozott mindenben :) De ez mar csak magyar szokas... egyet viszont nem ertek... ha sokaknak ennyire nem teccik a hely akkor mi a turoert nem huznak el innen?

Na hajra.

Zoltan

jkarhu Creative Commons License 2000.07.26 0 0 92
A jogi kart nem értem (j.kar.hu?:) ). Eredetileg jääkarhu volt, csak eltűnt a két ä.
Előzmény: szaunax (91)
szaunax Creative Commons License 2000.07.25 0 0 91
Zsosz, KuBa:

Tampereeben.

Az esztröl csak annyit, hogy egyszer Norvegiabol hazatelefonaltam, es odajött valaki, aki ismerhette a finn nyelvet, es megkerdezte, milyen nyelven gagyogtam a telefonba, mert ugy hangzott, mint a finn, csak egy szot se ertett, talan esztul beszeltem?

A kenyeret mondjuk hianyolom otthonrol. egesz finom francia tipusu kenyereket lehet esetleg neeha kapni, de azert megiscsak...a fekete kenyer vagy mi...

Egyebkent a moi nem csak tamperei nyelvjaras? Mert a morjens, moro, moi, moi-moi közul egy-kettö biztosan az.

(Jkarhu - van közöd valami medvehez (=karhu finnul), vagy inkabb jogi kar? )

jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 90
Remélem velem is beéred.

Az észt meg a finn olyannyira rokon nyelvek, hogy nem kell nekik tolmács, ha beszélgetni akarnak. (Az észtek egyébként mindig a finn tévét nézték a szovjet helyett.) Ilyenformán pedig abszolút rokonságban állunk velük is.

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 89
Zsolt:

Te tudsz esetleg észtül is? Amikor voltunk Észtországban azt vettük észre, hogy az észt nyelv elég hasonló a finnhez. Jól látjuk? Van esetleg rokonság is a kettő között? Ha igen, akkor az észtekkel is nyelvrokonok vagyunk valamennyire?

Előzmény: Werner Zsolt (79)
jkarhu Creative Commons License 2000.07.25 0 0 88
Arra gondolok bizony. Lehet, hogy nem szeretném annyira, ha életem végéig csak azt kellene ennem, de olyan ritkán jutok hozzá, hogy nem tudom megunni. Egyébként szerintem egyáltalán nem ízetlen, sőt. A különböző márkák között lehet különbség, nekem legjobban a Talonpoika nevű jött be.
Hogy nem puha, azt elismerem, de az eredetijét hónapokig tárolták a gerendára húzva. Azt képzeld el, milyen lehetett.
Előzmény: Törölt nick (87)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 87
jkarhu!

Ha a középen lukas kenyérrel arra a sötétbarna malomkőszerű dologra gondolsz, akkor csodállak! :-)
Én nem szeretek semmiféle kemény, számomra ízetlen barna kenyeret. És ahogy látom az itteni kávézó automatájában amikor már a finom fehér zsömlés szendvicsek mind kifogytak, pár ilyen fekete péter még mindig ott csücsül...

Előzmény: jkarhu (85)
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.25 0 0 86
Szerintem van rendes kenyerük. Amennyiben a rendes szó alatt azt érted, hogy majdnem olyan friss ropogós, mint otthon. Az igaz, hogy a legtöbb kenyér előrecsomagolt viszont sok élelmiszerboltban láthatsz olyat, hogy a kenyeret helyben sütik. Ott lehet venni olyat, ami hasonlít az otthonira. Sajnos csak hasonlít. Ezt is berakják zacskóba de nem vészes.

Mi vettünk egy kenyérpirítót, így egész jól elvagyok most már a finn kenyerekkel.

Előzmény: KuBa (84)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!