Keresés

Részletes keresés

btamas70 Creative Commons License 2021.02.27 -1 0 1283

Kisapám, itt pont te vagy az, aki a Szent Mérés misztériumát hívná segítségül.

Előzmény: naiv_ (1282)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.27 -3 0 1282

"...hiszen az is előre borítékolható, hogy annak egy konkrét irányba előidézett változása vagy előnyös, vagy hátrányos lesz, 50-50% eséllyel."

Anélkül, hogy a "szent rezonánskör" elemzésébe belemélyednék, jelzem a fenti állítás  önmagában vitatható... Hiszen a feltett új, akár ötféle lemezalátétet ki lehet próbálni, amelyikből mind lehet jobb, mint az eredeti, vagy akár észrevehetetlen is az indukált különbség...
Ez igaz a "szentkörre" is, ott is lehetnek észrevehető, meg észrevehetetlen változások, a változás irányának érzékelése, ha már észrevehető - leszámítva az egyértelmű eseteket - valószínű erősen szubjektív - akárcsak a hangszínszabályozó gombok csavargatása, illetve a megszokottság...
Kétségtelen a 17 elemű felsorolt "szent rezonánskör" - kihagyva belőle a játszó állványt, a lakás akusztikáját, a hangfalalkat s mindezek elhelyezését - is komoly iparágat tart el...:), "... Vagy hagynám a francba az egészet;))" - talán ez a legjobb tanács...:)
Ha komolyan vesszük ezeket a dolgokat - akkor mérések esetleg mérések, netán mérések, vagy korrekten elvégzett vaktesztek tehetnének igazságot - a szubjektumon túllépve.

 

Előzmény: Mono SE (1281)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.27 -3 0 1281

"az üveglap dolog lemezalátét helyett érdekes dolog. Ki fogom próbálni."

 

Bármit piszkálsz bele a meglévő cuccba, legelőször fel kell írni, és kitűzni tacepaora az önmagába visszatérő, szent rezonánskör útvonalát, és ennek arányait (a tőmeg és rezonancia szempontjából) megvizsgálni:

 

barázda - tű - tűszár - rugalmas_tűbefogás - pickupház - fej - kar - karcsapágyak - kartartó_bak - kardeszka - szubsasszi - tányércsapágy - szubtányér - tányér - lemezalátét - lemez - barázda

 

Minden változtatás bármelyik ponton az egész körre hatással van, de nyilván nem azonos módon. Ahhoz, hogy az egyes építőelemek jellegzetességeit kitapasztaljuk, baromi sok zenét kell hallgatni, ami éppen attól nem fárasztó, mert a hallgatott lemezbe vasalt zenének más-más karakterét emeli ki, vagy fedi el - ennyit a hangzáshűségről és a hifisták által üldözött "valóságról". Egyetlen valóság létezik: a médiumok valósága!

 

A fenti rezonánskör talán legkönnyebben változtatható, ugyanakkor talán a legnagyobb különbségeket okozó modifikációját a lemezalátét cseréjével lehet előidézni. egyrészt - a tűt leszámítva -, a lemezalátét van a legközelebb a barázda-tű kapcsolat által keltett rezonanciához, aminek a továbbjutása és kezelése szempontjából talán legnagyobb jelentősége van.

 

A lemezalátét hatását azonban abszolút mértékben a tányér anyaga, tömege, csapágyazása is meghatározza, ezért nincs tuti megoldás és ajánlás az alátétre vonatkozóan. Tök felesleges bármilyen csodaszernek kikiáltott méregdrága alátétnek előre bedőlni, hiszen az is előre borítékolható, hogy annak egy konkrét irányba előidézett változása vagy előnyös, vagy hátrányos lesz, 50-50% eséllyel.

 

A saját cuccunk hangolásához különböző olcsón beszerezhető anyagok is kellő támpontot fognak adni ahhoz, hogy a különböző tulajdonságó, összetevőjű alátét mire képes. A szokásos kísérleti alátétek lehetnek: különböző vastagságú és keménységű filcek, kisebb-nagyobb szemcseméretű és vastagságú parafa lapok, impregnált anyagok stb. És vannak azok a tányérok, amik a rezonanciákat illetően kellően semlegesek alapból, ezért nincs is különösebben szükség ezek blokkolására, a zenei részleteket, dinamikát is maszatoló, alátéttel történő elcsatolásra. (Gondoltam én is, pl. a Townshend Avalon pörgettyűmmel, de a töksüket ebonit(?) tányér és a kis szubtányér közé tett írógéppapír is brutális lemezalátétként viselkedett!!!;)

 

Ami a rezgésmentes (najó, olyan nincs, legfeljebb más tulajdonságú) lemezjátszó házat, dobozt illeti, itt is a fenti rezonáns kör tulajdonságai lesznek a mérvadók. Hogy egy doboznak milyen tulajdonsággal kell bírnia, az meg a közvetlenül alatta lévő polctól, állványtól legalább annyira függ, mint attól, hogy függesztett, vagy fix kivitelű maga a komplett rezonánskör, ami a lemezjátszó mértékadó karakterét meghatározza. Szóval, lehet, hogy nem a legdrágábban kivitelezhető megoldásnak esnék neki rögtön... Lehet, hogy először csak kiszedném valahogy az eredeti dobozból a komplett mechanikát és kevésbé rezonanciára hajlamos közvetítéssel letenném valami rendesebb állványra... Vagy hagynám a francba az egészet;))

Előzmény: tibtiborkaba_new (1280)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2021.02.26 -2 0 1280

Érdekes cikk, szinte kedvet kaptam, hogy előbányásszam a 401-et, és csináltassak neki egy kávát kanderstégi palából. Van egy cég, amelyik gyönyörű intarziákat készít mindenféle színű kőből, többnyire címereket épületekre, na ők tizedmilliméter pontosan tudnak követ vágni, tetszőlegesen komplikált alakra. Nekik valszeg ujjgyakorlat kivágni egy kávát...

 

Mondjuk nem szólt a Garrardok legégetőbb problémájáról, hogy a motor alsó csapágya zárt, szegecselt, nem egyszerűen bontható, ezért általában nincs is felújítva. Ha pedig az kiszárad, akkor melegszik, ha pedig melegszik, akkor kilágyul a motortengely golyója alatti keményfém lap, berágódik, és a motor zajos lesz. Ki kell fúrni a szegecset, helyére menetet fúrni, szóval nem igazán a konyhaasztalon végezhető munka.

 

Ez az üveglap dolog lemezalátét helyett érdekes dolog. Ki fogom próbálni. Egyébként most az a gondolat is felötlött bennem, hogy hogyan szólhat a Garrardon az 1.2 kg-os Kenwood kerámia lemezalátét...

 

Ami az eddy féket illeti, az elég megosztó dolog. Van, aki a Thorensben is kiszereli, vagy az EMT-ben, bár ott nem is eddy van, hanem "felt brake". Sokak szerint viszont a kiszerelt fékes, és frekigenerátoros készülékekből kiveszik a varázs, erősen hasonlítani kezdenek egy direct drive-ra. Nekem pl az egyik TD 124, amiben Papst motor van, motorvezérlőről megy, de benne hagytam az eddy-t.

 

Az pedig, hogy az eddy "to allow adjustments in turntable speed and to adjust for slight variations in the size of the idler wheel", nem tudom hova tenni. Miért nem képesek a népek megtanulni, hogy az idler hajtás sebességének semmi köze nincs az idler átmérőjéhez? Sőt, sok esetben muszáj fogni az idlert, levinni a pinyóba, befogni a hobbymatba, és leköszörülni róla az évtizedek alatt felkeményedett részt. 

Előzmény: Mono SE (1279)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.26 -1 0 1279

Nem az az igazi probléma a hifiben, hogy mitől szól szarul valami, mert arra kisebb-nagyobb energiabefektetéssel rá lehet jönni. Az az igazi gond, ha valami kurva jól szól, és nem tudjuk, mitől... ;)

 

Kb. ezt gondolom a Garrardról is, amit csak képen láttam eddig, de ránézésre baromira nem izgatott fel soha, kb. annyira tartottam, mint egy lemezváltós automata philipset a zeneműtárban.

Miközben évtizedek alatt akkora tábora lett, ami a legmenőbb cuccokhoz mérhető.

 

Itt egy kis továbbképző, a hitetleneknek: 

 

>>> https://freewb.hu/_userfiles_/roxynews/Sound_garrard_x.pdf

 

Előzmény: tibtiborkaba_new (1278)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2021.02.26 -1 0 1278

Na, majd ha erre fúj a szél valami jóképű zsírcsapágyas 301-et, majd nem ugrom el előle...

Előzmény: Mono SE (1276)
btamas70 Creative Commons License 2021.02.26 0 0 1277

Erre magam is nagyon kíváncsi lennék;)

(Nem mondom, hogy az L75 hangján nem lepődtem meg, miután a sasszit kiszereltem a gyári fadobozból, és olvasztós ragasztópisztollyal négy darab samott tégla sarkaira rögzítettem...)

Előzmény: Mono SE (1276)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1276

"""Eladó egy gyönyörű állapotú Townshend Audio Elite Rock lemezjátszó teljes gyári felszereltséggel (doboz+plexi, Excalibur kar, Merlin táp, szilikon 'vájú'), valamint egy upgrade akryl tányér.
Hibátlanul működik, rendkívül neutrális, transzparens hang. Amióta szereztem Garrard 301-et, már nem hallgatom."""

 

itt xúrom le magam rögtön, miafaxom szól abban a Garrardban ennyire, hogy az elitrokkot is dobja miatta!!???

quad Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1275

Én csak a magyar gyakorlatot írtam le, más országokét nem ismerem.

Nem lennék meglepve ha kiderülne, hogy az odaszakadt magyarokat kényszerítették, hogy szerezzék be a "fogadó" állam  nyelvén készült dokumentumokat (is), és abban már írhatták a szlovák-szovjet-román-szerb helységneveket.  

 

De hagyjuk.

Előzmény: Mono SE (1274)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.25 -1 1 1274

Szerintem igen, megvan valahol, de nem szeretném keresni. Gondolod, hogy az eredetileg magyar nyelven kiadott anyakönyv érvénytelenné vált volna attól a pillanattól, hogy másik ország városa lett, és másik nyelv lett ott a hivatalos?

Előzmény: quad (1273)
quad Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1273

Ipolyság volt a csehszlovák dokumentumaiban is ? (Ha egyáltalán voltak ilyenek). 

Előzmény: Mono SE (1272)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.25 -1 1 1272

Ez így zavaros kicsit, szerintem a születés pillanatában és helyén készül az anyakönyvi kivonat, amiben törvényszerűen az akkor érvényes hivatalos helységnév kerül bejegyzésre, és ez kíséri végig egész életében, bárhova csatolják is az adott települést. Az öreganyám sem Šahy-ban születet, hanem Ipolyságon, és ez így is maradt haláláig.

Előzmény: quad (1271)
quad Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1271

A romániai szabályokat nem ismerem, de a magyar szabályozás pl olyan, hogy ha valaki nem a jelenlegi Magyarország területén született, de valamilyen oknál fogva Magyarországon anyakönyvezik, akkor az olyan városok esetében amelyeknek van elfogadott magyar neve, akkor a magyar név kerül be az anyakönyvbe, pl Szentpétervár, nem pedig "Szanktpeterburg".

Ha ezt az analógiát használjuk, akkor a románok is valószínűleg a román elnevezést használják, még azok esetében is, akik Erdély Romániához csatolása előtt, vagy visszacsatolása alatt születtek.

 

 

 

 

Előzmény: naiv_ (1269)
AudiJo Creative Commons License 2021.02.25 0 0 1270

Nem tudom, de ezen sztem nem fogunk összeveszni!:)))

AJ

Előzmény: naiv_ (1269)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1269

Igen, tudom. Már csak az a kérdés, hogy az 1940.09 - 45. között Kolozsváron születteteknek mi van beírva a személyigazolványába, vagy a CV-jébe, vagy méltatásába...?

Előzmény: AudiJo (1268)
AudiJo Creative Commons License 2021.02.25 0 0 1268

Sajnos ekkor már Erdély a királyi Románia része volt (csatolták vagy csatlakozott - vitatkozni lehet rajta), így "jogos" a román helységnév használata! :)))

AJ

Előzmény: naiv_ (1267)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1267

A discografát nézegetve azért erősen csípi a szememett a "born 26th December 1926 in Cluj-Napoca" szöveg, Kolozsvár helyett...

Előzmény: tibtiborkaba_new (1266)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2021.02.25 -1 2 1266

Az én kis szerény gyűjteményem semmi. Vannak itt nálam jóval nagyobb gyűjtők is...

 

Amúgy szerintem aki jazz-t hallgat, annak Körössy alap, és nem csak a magyarsága okán, szóval szvsz itt sok embernek megvan...

Előzmény: naiv_ (1265)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.25 0 0 1265

Komoly gyüjtő vagy...!

Előzmény: tibtiborkaba_new (1264)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2021.02.25 -1 0 1264

Banyek, két lemez még hiányzik...

Előzmény: naiv_ (1259)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2021.02.25 -1 1 1263

A discogs adatbázisom szerint ezek vannak meg...

 

Előzmény: quad (1257)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.25 0 0 1262

...úgy értem készíthetne a lemezről(szalagról?) egy filét.

Előzmény: naiv_ (1261)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.24 0 0 1261

200$ az már valami, de vannak olyan áruk, amelyek sosem kelnek el... - illetve ha valakinek az kell, s egy van, és pénz is van...
xxx

Viszont, ha valakinek megvan: Szállnak a darvak / Kiss Mártával, de nem abban a minőségben, ahogy a yt-on fenn van - elküldhetné file tolóval mp3-ban, maximális minőségben... 

Előzmény: quad (1260)
quad Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 1260

Ez érdekes:

Megkerestem az általam említett Jancsi Körösi lemezt a linken. 4-et árulnak a nálam lévő kiadásból, egyet Franciaországból, a másik hármat Oroszországból. (Úgy látszik a szovjetek annak idején forgalmazták ezt a lemezt.) Viszont az ára meglepő: a legolcsóbb 15$, míg a másik kettő 150 és 200!!! 

Én -ha jól emlékszem - kevesebb mint 1000 Ft-ot adtam érte.

Előzmény: naiv_ (1259)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.24 0 0 1259

Amiben viszont a net zseniális, pl. egy discografia Körössyről:

https://www.discogs.com/de/artist/828123-Iancsy-K%C3%B6r%C3%B6ssy

Előzmény: quad (1257)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 1258

Nem tudom, milyen nézet uralkodik az LP minőségről. Inkább fordítva mondanám, sokan azt gondolják, minden ami digitális, az nagyszerű, jó minőségű, ez ugyan úgy nem igaz, mint ahogy vannak gyászos minőségű LP-k is. Amúgy vannak ragyogó minőségű CD-k, is, sőt MP3-as jó minőségű anyagok, de az már változó...

Előzmény: btamas70 (1255)
quad Creative Commons License 2021.02.24 -1 0 1257

És Jancsi Kőrössy lemezed van?

Nekem az volt az egyik legszerencsésebb vásárlásom. Román EP lemez, és fillérekért vettem Oroszországban

 

Viszont sajnos nekem a magyar Antology nincs meg, de van helyette szovjet Antologija. 

Előzmény: tibtiborkaba_new (1253)
Mono SE Creative Commons License 2021.02.24 -2 0 1256

"A fél világ elkezdené felvásárolni a régi jó LP-ket..."

 

...és nem mellesleg az oszcilloszkópgyártás is felvirágozna

 

Előzmény: btamas70 (1255)
btamas70 Creative Commons License 2021.02.24 0 0 1255

"sok mindent feltesznek, de időnként rettenetesen ócska minőségben, vagy beállítási gondokkal (kivezérlés), vagy már az alap is gyenge"

 

Dehát hová jutnánk, ha nem egy téves, lesajnáló nézet uralkodna a cédéjátszón / számítógépes lejátszáson felnőtt korosztályok körében az analóg lemezek hangminőségét illetően? A fél világ elkezdené felvásárolni a régi jó LP-ket...

Előzmény: naiv_ (1254)
naiv_ Creative Commons License 2021.02.24 0 0 1254

Na, szuper.
Egy időben azt hittem, minden fenn van a youtube-on, file cserélőkön, fizetősökön. Hát messze nem. Másrészt sok mindent feltesznek, de időnként rettenetesen ócska minőségben, vagy beállítási gondokkal (kivezérlés), vagy már az alap is gyenge, a lemezt varrótűvel hallgatták -  coder meg ki tudja....
A lemezt még félévente, 3 évente meghallgatom, úgy szól, ahogy kell (Ezzel együtt a fizetős youtube-on egészen jó anyagok vannak - de még erősen foghíjas).

Előzmény: tibtiborkaba_new (1253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!