üdv. A liba gyorsan fejlödö madár, 10-12 hetesen pecsenyének vágható 3,-3,5 kg sulyban ekkora kitollasodik. Ideny jellegü tojó,tavasz elejetöl nyár elejéig tojik,15-50 tojást tehát nem tul szapora. Ha kis területen van mindent lelegel de szakaszos legeltetéssel ez kikerülhetö. Olcsón nevelhetö mert fö tápláléka a fü de jól hasznositja a tápot,abrakot is. / igen a némakacsa is mint más kacsák is megeszik a csigákat
Van egy pár zöldfülű kérdésem a libaneveléssel kapcsolatban.
Mennyire szapora jószág, mennyi időnként tojik? Mennyi idő alatt lesz vágásérett, ha pecsenye libában gondolkodunk, megfelelő táplálás mellett? Mekkora a helyigénye? Megsínyli-e, ha nem tud lubickolni? Szétfossák a libalegelőt?
Csak mellékesen, a néma kacsa tényleg megeszi azokat agresszív hatalmas barna meztelen csigákat?
Konkrétan én nem ismerem azt a tipust,de ha nimcs benne páramérő akkor mindenképp vegyél bele szerintem legalább egy analogot.Mert a kelési időszakben több pára kell nekik.
pl machine sk140 keltetőgépet szeretném elindítani a hétvégén, mert összejött egy keltetőre való libatojás. Mit javasoltok hány tartályt töltsek fel vízzel, illetve mekkor hőfokot javasoltok? köszi előre is.
Olyat nem mert le szoktuk vágni a szaporulatot,és csak a törzsállományban lévő 1 gácsér marad.Amúgy simán kinézem belőlük.Mint ahogy írtam is az enyém is ugrott csirkére tyúkra mindenre,ha maradt volna a többi gácsér tuti bealázza azokat is.Viszont a libáim teljesen boldogan lubickoltak a vízben (a 2 gúnár) ott nem volt semmilyen erőszak..Mondjuk azt nem láttam hogy berakták volna egymásnak..csak udvaroltak..Én erőszakoskodtam a késsel az egyikkel miután szemtelenek voltak a tojások,a tojókat le sem tojták.. :)
A libák nem ennyire buzisok :) (na mindjárt erre is rácáfolok) Legalább is az enyém nem,sőt volt hogy 2 tojó közül csak az egyiket kezelte..Viszont addíg míg 2 gúnárom volt együtt hancúroztak a pancsolójukban,szóval kicsit buziskodtak :-) Egyik le lett vágva azóta helyre állt a rend.Nem ugrik rá más fajtájú egyedre mint a néma gácsér kissebb a libidójuk.
Ne foglalkozz vele,az én néma gácsérom is mindent megdug ami mozog :-)
Most télre különraktam 3 tojót hagytam neki,attól nem félek hogy nem lesznek szemesek a tojások.. :)
A libàkban is túlteng a párzàsi ösztön mint a kacsákban?
A dominans gàcsér a gyengébet is megpetéli időnként mert normális dolog? Nekem néma kacsàim vannak a magyar kacsa és a tőkés réce is hasonlóan agresszív?
Tavaly a gàcsér a szomszéd néma gàcsérjàval viaskodtak a kertben miután legyőzte nem hagyta elmenekülni addig gyötörte amíg meg nem erőszakolta. Nem csak imitáló mozdulat volt oldalra is fordult a végén. Gyakori viselkedés ez a néma gàcsérok között ?
A mi kakasunkat nagyon megtépte, de az nem hagyta magát viszont a másik szomszéd kevésbé domináns kakasàt is petélte már.
Undorító ez a buzis része már gondoltam rá, hogy le vágom, de ugyanakkor amiket itt olvasok nagyon jó tenyész állat mert
Igen nagy a phallusa, és a buzulàs mellett nagyon sok tojót is petél.
Sziasztok! Keresek KELTETÉSRE ALKALMAS liba tojást, korrekt áron! 5-10 db érdekelne. Az egyik libám már tojik, de 10 nap alatt nem gyűlik össze elég tojás.
Nekem a júniusi libám február elsején tojta az elsőt,azóta minden másnap tojik,de gunarat sajna csak vasárnap tudtam szerezni.A másik lúd még nem tojik.
Érdeklődnék, hogy somogy megyében nincs valakinek eladó ősmagyar kacsa gácsérja???? Sajnos 7 tojóra csak egy gácsérom van, és szükségem lenne még egyre hogy tudjak keltetni! :)
szia. 90-120 at is tojhat. Ezt a vadas magyar kacsára értem. A pekingi tipusu fehér kacsák 150et is tojnak évente. 6 hónapos koruk körül kezdik a tojást ,fö ciklusuk a kora tavasz- nyár. Ritkán kotlik el de van kivétel. Idösebb kacsák nagyobbat tojnak.
Lenne egy kérdésem. Magyar kacsa után akartam olvasni a neten és sikerült is, de olyan adatot nem találtam, hogy mennyit tojik egy évben illetve, hogy mikor kezd el tojni (akár több éves is, mert ugye az már nem a keléstől függ). Ezekre szeretnék választ kapni.
Szia , nagy ott az étvágy akkor ?... ,-))) A lúdak növényevők alapból és simán bepucolnak kiló felett naponta ,ha tehetik. Télen városban ??...hmm.. Alapnak a búza és árpa jó, egy kiadós marék kukorica is mehet. Jó volna olcsó almához jutni, néha vagy egy fél fej saláta, (annak megfelelő menyiségű zöld) is néha napján. A főt krumpli hízlal, tehát csinnyán vele. A Pommeránerek nálunk 20 deka alap szemest kapnak 1/3 árpa és 1/3 búza valamint egy marék kukorica. Kavics mészgritt és konyhai maradék egy fél selejtes almával. üdv.
A fiatal fában a liba is szép károkat tud ám okozni! Mondjuk pár évig a törzset védő sűrű háló megoldás lehet. Ha megerősödik a kéreg, a liba nem bántja. A kecske valóban megrágja a kérget is, de a bárány is? Azzal nincs tapasztalatom, de sztem az nem egy kéregevő.
Nekem a krumpli se ment, alma se nagyon, a répa is csak néha. Egyed függő, hogy ki mit eszik meg. Régen pl a káposztát nem nagyon ették, a mostaniak viszont igen.
Ez nem szakmai fórum, szakértők itt nincsenek. (Vagy ha vannak is nem írnak)
Télen azért én a több tengerit részesíteném előnyben, hiszen nem árt a felszednek egy kis zsírt. Persze most jó idő van, de a február még hozhat bármit.
Télen a liba telepeken bevált szokás a fűszéna etetése, a rostigény kielégítése miatt. A liba kényes a fűfélékre, nem minden fajtát eszik meg. Nálam a szálas fűszéna vált be, ezt eszik főként. A lucernát nem olyan szívesen.
Ha van káposzta vagy karalábé, sárgarépa azt is adhatsz nekik. (nem tescosat!)