Csak tájékoztatásul közlöm, hogy az Ultra II valójában Class 4 és 15MB/s az írási és olvasási maximuma. Tökéletesen megfelel bármelyik Pentax DSLR legjobb minőségű videójához is.
Ami pedig a márkát illeti, itt nem lennék különösen válogatós. Ez nem az a cucc, ahol sokat számítana a kivitelezés minősége. Nekem sohasem volt még bajom SD-kártyával. Egészen konkrétan ezt vettem:
Szia! SanDisk Ultra II-t nem érdemes venni K-x-be, mert nem elég gyors. Ahhoz, hogy a K-x legjobb minőségű videóját rögzíteni tudjad, legalább 6 MB/s (megabájt/másodperc) írási sebességre van szükség, a SanDisk Ultra II pedig csak 2 MB/s-ot garantál.*
Az SDHC kártyákat sebességosztályokba sorolják a garantált "fenntartható" (sustained) írási sebesség alapján:
Class 2 2 MB/s
Class 4 4 MB/s
Class 6 6 MB/s
Class 10 10 MB/s
A K-x-hez legalább Class 6 kell, ha videózni is akarsz, a SanDisk Ultra II pedig Class 2. Mivel ma már nagyon kicsik az árkülönbségek a különböző sebességosztályok között, nem érdemes itt lejjebb adni. Én nemrégiben 8G-s Class 10 kártyát vettem. Az Aquánál szoktam venni az ilyesmit, mert kényelmes helyen van nekem (aqua.hu).
Végülis ha az összeszerelés minőségével nincs gond (a DA-L-eseknél lehet nem olyan szigorú a minőségbiztosítás sem), akkor tulajdonképpen képminőség szempontjából nem lehet különbség!
"Szóval igazából a K5 az első Pentax, amin hasznos, és a K-x az első, amiről tényleg kár, hogy hiányzik... :)"
minden szavaddal egyetértek, bár én azért korlátozottan (iso100-iso1600) már megkockáztattam a használatát a K-7-tel is és nem volt ám rossz, csak amikor iso800 fölé ment :D
(3 blende pedig kutyafasza, a K-5-tel elérhető picit több mint 5 blendényi (iso100-iso4000) viszont már valóban használható)
Az utolsó résszel egyet tudok érteni, a manuális módba én viszont továbbra sem raknám bele az auto ISO-t :), hiszen onnantól nem manuál mód az M mód ;), akkor inkább radírozzák le azt az Sv feliratot és rakják oda a TAv-t ;).
Minden újabb gomb és mód nélkül működhetne értelmesen az auto ISO manuál módban. Erre inkább kitiltják.
Ha én akarok kontrollálni mindent, akkor nem az auto ISO-t választom. Ha csak a blendét meg az időt akarom kontrollálni, akkor meg az auto ISO-t választom. Igen, ez lenne a TAv mód, de nincs rá szükség, mert jelenleg is tudná a váz, ha nem lenne mesterségesen lebutítva. Sokkal több értelme lenne, mint az Sv módnak.
Vagy éppen mindkettőt. Láttam Nikonosokat panaszkodni, hogy szemben a Pentaxszal, nekik nincs TAv mód. Gondolom ezért, hogy ez nem csak szoftverkérdés, hanem valami komolyabb extrát igényel. Bár nem igazán értem, miért.
Ahham, értem, köszi! Szóval akkor semmi különösebb funkciója nincs, csak kirakja a "tárcsára" az ISO-t! Hááát ehelyett tényleg berakhattak volna egy TAv módot :).
Látom nem érted a "problémám" :)! Manuális módban szerinted mihez állítana a gép magától ISO-t??? Szóval a gép honnan tudja szerinted eldönteni, hogy te milyen expót álmodtál meg? Ha a gép által gondolt helyes expozícióhoz állít ISO értéket, az egész egyszerűen már nem manuális mód, hanem a TAv mód lenne!!!
Sv módban gyorsan tudod állítani az ISO-t a tárcsával. Nem kell mindig egy plusz gombnyomással belemenni az ISO menübe, beállítani a tárcsával, aztán leokézni.
Egészen konkrétan arra gondoltam, hogy kézzel rögzítem mind a rekeszt, mind a zársebességet és ezek után a szoftver beállítja azt az ISO-t, ami megfelelő exponálást ad.
Ugyebár az auto ISO módban az Av-nál és Tv-nél két szabad paraméter marad (egyrészt ISO, másrészt vagy rekesz, vagy zársebesség), és a szoftver valamilyen általam nem kontrollált és még csak nem is ismert módon kiválasztja mind a kettőt. Lehet manuális ISO-t használni, akkor már csak egy szabad paraméter marad az Av és Tv módban. Végül lehet M módot használni, de itt a szoftver nem állít semmit még auto ISO módban sem, hanem az utoljára beállított ISO-t használja és jelzi, hogy az általad beállított A és T megfelelő exponálást ad-e. Ami ezzel szemben hasznos lenne, a TAv mód, amikor kézzel beállítod mind a zársebességet, mind a rekeszt, és a szoftver ezekhez hozzáállítja az ISO-t úgy, hgoy megfelelő legyen az exponálás.
Persze kézzel-lábbal meg lehet csinálni M módban, hogy mind a három tényezőt állítod és ez hasznos lehet mondjuk tájképnél, de éppen az lenne a pláne, hogy beállítok egy T-t, ami biztosan jó lesz, beállítok egy A-t, ami biztosan jó lesz és lövöldözök valamilyen gyorsan mozgó témát.