Keresés

Részletes keresés

Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.19 0 0 134

"Az az erdekes gallikuszznal , hogy o eredendoen baloldali-liberalis ujsagiro volt,aztAN VALAMI BEKATTANT NALA"

Csodálkozol?

Ilyen volt a Londonba élő Mikes György, és Artúr Koestler is.

A tisztességesebbje mind tudta és hirdette, hogy a kommunizmus bűnös, és embertelen.

(csak a hasznos idióták nem )  

Előzmény: Derek (128)
Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.19 0 0 133

Azért a magyar kémelhárítás is dolgozott az ügyön...

Sőt, poltikai értekezleteken is foglalkoztak, a rádió hatásával.

Előzmény: méregkeverő (120)
máriskó Creative Commons License 2009.10.19 0 0 131
http://www.hullamvadasz.hu/index.php3?archiv=1&gyujtemenyid=11

Ennyi év után belehallgatni..
máriskó Creative Commons License 2009.10.19 0 0 130
Még visszaemlékszem. Azok a 80-as évek, ceausescu romániájába Szabad Európa rádió, forgószinpad... mennyit hallgattuk a régi rádiót, apám minden este csak azt hallgatta, most is megvan a régi készűlék, annyian kérték de soha nem adom el.
Törölt nick Creative Commons License 2009.10.19 0 0 129

Nekünk csak ez az egy volt, de jól szuperált, rövidhullámon is, de a Luxit is kiválóan vette.

Előzmény: lujo2 (56)
Derek Creative Commons License 2009.10.19 0 0 128

Az az erdekes gallikuszznal , hogy o eredendoen baloldali-liberalis ujsagiro volt,aztAN VALAMI BEKATTANT NALA

Előzmény: StarsnStripes (125)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.19 0 0 125
Még 1 Gallicus kép (Reflektor c. rovat Győri Mikes Imre)

Egyébként érdemes megjegyezni hogy G. László magyar újságiró akit börtönbüntésre itéltek Magyarországon az 1960-as években Izgatásért és a Szabad Európa Rádióval fenntartott kapcsolata miatt, ez az újságiró 1989 után a SZER tudósitója lett.

A SZER egy MNK propaganda és oktatófilmben
Előzmény: Villágosító (121)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.19 0 0 124
A Szabad Európa Rádió Központi Hirirodája. A világ legnagyobb hirügynökségeinek hirei ebbe az irodaba érkeztek amelyet aztán a forditók leforditottak és a hiranyagot továbbitották a szerkesztőségeknek (magyar, lengyel, román, csehszlovák és bulgár hirszerkesztőknek).

(Legközelebb folytatom a Teenager Party történetét ott ahol abbahagytam.
Köszi mindenkinek aki válaszolt és kifejezte érdeklődését.)
Előzmény: Törölt nick (122)
kristo_f Creative Commons License 2009.10.18 0 0 123

Egy haverom emlegetett egy lemez cimet,hogy majd megveszi ott az udvarban

Emlékszik valaki ilyen cimre?

"snoopy a repülő kutya és a vörös báró légi harca"

Villágosító Creative Commons License 2009.10.18 0 0 121
Szia!

Én érdeklődtem utánna pár napja emilben. Válaszoltál is. Szerintem sem kellene abbahagynod...
Előzmény: StarsnStripes (113)
méregkeverő Creative Commons License 2009.10.18 0 0 120
CIA irattárak?

A SZER-rel kapcsolatos döntések ott találhatók!
Előzmény: Réz Gál Ica (115)
Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.18 0 0 118
Nem a szépségéért szerettük....
Előzmény: Törölt nick (117)
Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.18 0 0 115

Ne csinád' má!!!!!

Nagyon nagyon érdekel, és nem jutunk semilyen információhoz.

Most titkosították a párttörténeti intézet, minden olyan dokumentumát, ahol nyomára lehetne jönni, hogy a politikai döntéseket kik hozták meg  az elmult időkben a Szabad Európára vonatkozóan...

Előzmény: StarsnStripes (113)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.18 0 0 114
itt megálltam
Előzmény: Réz Gál Ica (112)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.18 0 0 113
Még van rengeteg anyag amit fel tudnék tenni de mivel nem sokan reagáltak erre a topikra azt gondoltam nincs érdeklődés iránta és itmegálltam. (Magamnak nem irom le).
De folytathatom ha mégis érdekel néhány olvtársat. Üdv.
Előzmény: Réz Gál Ica (112)
Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.16 0 0 112

Nagyon szépen köszönöm. :-)

Igazán érdekes!

Előzmény: StarsnStripes (111)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.05 0 0 111
Forrás: A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ ÉS SZABADSÁG RÁDIÓ GYŐZELME A HIDEGHÁBORÚBAN, 136, 137 oldal
Ekecs Géza (Cseke Lászlóval Sopronban készült interjú)

Charles Andras, András Károly New Yorkból települt át Münchenbe 1956 után.
Két fontos feladattal bizták meg:

1. Lenditse fel a SZER Magyar Osztály szerkesztőinek és munkatársainak a munkájukba vetett bizalmát és lelkesedését ami a forradalom leverése után mélypontra süllyedt

2. Állitsa vissza és szilárditsa meg a SZER szavahihetőségét Magyarországon -ami a forradalom után szintén mélypontra süllyedt- valamint növelje a magyarországi hallagtók számát

Ekecs Gézát 1951 Decemberében szerződtette gróf Dessewffy Gyula a Magyar Osztály akkori igazgatója a rádió Kultúrális Osztályához ahol film kritikai feladatokkal bizták meg. Ekecs később saját kérésre átkerült a Monitoring Osztályhoz mert nem birta elviselni a Kulturális Osztályon tapasztalt intrikákat.

Egy alkalommal András -aki jözan életet élő konzervativ beállitottságú ember volt, nem dohányzott, alkoholt nem fogyasztott- egy Ekeccsel történő magánbeszélgetés alkamával elpanaszolta, hogy a lánya elhanyagolja a tanulást, minden idejét az AAFN (AMERICAN ARMED FORCES NETWORK) rádióállomás által sugárzott rock and roll zenehallgatással tölti és ez a zene az idegeire megy. Beszégetésük alatt rádöbbentek hogy milyen mély hatással van a rock and roll a nyugati ifjúságra és hogy ez a zene hogyan képes hatalmába keriteni a rock and roll kedvelóit. Valószinű hogy ugyanilyen hatással lenne a magyarországi fiatalokra is ha a SZER sugározna rock and roll-t a magyar fiataloknak.

Ötletüket hamarosan felterjesztették a SZER Magyar Osztályának a vezetőségéhez ami az idősebb maradi beállitottságú szerkesztők részéről erős ellenállásba ütközött mondván hogy a SZABAD EURÓPA RÁDIÓ ne sugározzon "nigger" és "zsidó" zenét. Végül az amerikai vezetőség döntötte el a vitát amelynek tetszett a gondolat. Igy indult el az első Délutáni Randevú műsor 1958-ban heti 35 perces adással és kétszeri ismétléssel hetenként. Ekecs Géza prezentációs tehetsége egyedi beszédstilusa és hanghordozása átütő siker lett Magyarországon.

A kezdeti nehézségek után mint pld. Cseke László bekonferálta a szám cimet és az üvegfal mögötti német anyanyelvű technikus a lemez másik oldalát játszotta le Ekecs rábeszélte az amerikai vezetőséget hogy adjanak neki egy stúdiót ahol ö maga konferálja be a zenét és kezeli a lemezjátszót és egyedül vezeti a műsort.
Az amerikaiak beleegyeztek a kérésbe és igy kapta meg a 16-os stúdiót ahol aztán 30 évet töltött el. A magyar müsortálalás sikerén felbuzdulva az amerikai vezetés rövidesen -magyar mintára- meginditotta a cseh, román, lengyel és bolgár müsort is és sugárzott rock and rollt ezekbe az országokba.

Igy született egy magánbeszélgetésből, egy véletlenből a legendás hirű
Délutáni Randevú (aka Teenager Party)

Folytatása következik..de most ennyire volt időm. Üdv minden olvtársnak.
Előzmény: Réz Gál Ica (109)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.05 0 0 110
Bálint gazda valódi neve Zupi Bálint volt. MO-n FKGP képviselő volt.
Agrárszakértő és szerkesztő volt a SZER-nél. 1975 tavaszán hunyt el és ezzel nagy veszteség érte a rádiót. Lágy de kellemes tájszólással beszélt és sok hallgató kedvelte műsorát.

A mai napig is emlékszem egy fél mondatára..."amikor a bajor paraszt megtermel"...:)

Előzmény: Fine Tune (108)
Réz Gál Ica Creative Commons License 2009.10.04 0 0 109

Volt két szerkesztő, vagy talán munkatárs(?)

András Károly, Ikvai László. róluk lehet-e valamit tudni?

Előzmény: StarsnStripes (104)
Fine Tune Creative Commons License 2009.10.04 0 0 108
Tényleg, Bálint gazda. Nagyon szerettem, pedig biztos nem városi gyerekeknek szánták a műsorát.
Előzmény: StarsnStripes (83)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.04 0 0 107
Molnár József Belpolitikai szakértő, szerkesztő
Előzmény: Pató Pál Úr (102)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.04 0 0 106
A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ Europai Szervezete II.
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.04 0 0 105
A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ Szervezete I.
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.04 0 0 104
Kovács K. Zoltán agrárszakértő, szerkesztő
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.04 0 0 103
Borsányi Júlián Katonai Szakértő, rádiós nevén Bell Ezredes
Pató Pál Úr Creative Commons License 2009.10.03 0 0 102
Sárközi Mátyást nem kellett volna kihagyni.
Előzmény: Derek (29)
sajatvektor Creative Commons License 2009.10.03 0 0 101
80-as evek kozepen voltam gyerek es epitkeztunk, es rohangaltam a haz korul es allandoan a szbad europa ment, apam semmi mast nem hallgatott. Ez a szignal, hogy "Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon." tobbezerszer hallottam, a felkesz hazban ultunk a konyhaban es ettuk a levest egy nyari napon, akkor is a Szabad Europa szolt Szecsi Paltol az Egy szal harangvirag, rengeteget adtak ezt a szamot, ez az egyetlen allando emlekem, hogy esszuk a levest es szol a harangvirag, es mondom apamnak, hogy allitsa mar be rendesen, mert olyan vinnyogos a vetel, es mondta apam, hogy ezt a radiot nem lehet beallitani, persze akkor meg azt hittem a keszulekunk rossz, semmi fogalmam sem volt a vilagrol de ez az emlek nagy melyeb bevesodott.
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.03 0 0 100
"Én bizony -eléggé el nem ítélhető módon- katonai rádión hallgattam... Előbb egy NV-1 típusú "Egységes nehézvevő", később szép cirillbetűs R310 szovjet rádió volt, amin szólt az ellenség. A vétel minőségével nem volt problémám :-)"

Ne érezd rosszul magad, nem te voltál az egyetlen :), itt van egy részlet egy Belügyminiszteri Jelentés-ből a SZABAD EURÓPA RÁDIÓ magyarországi hallgatottságával kapcsolatban:

"....A tapasztalatok azt mutatták, hogy a középiskolákban még a tanítási órák alatt is hallgatják a tanulók zsebrádiókon a Szabad Európa Rádió műsorait.

Hasonló tapasztalataink vannak a honvédség területéről is, ahol a különböző csapattesteknél a sorozott állomány tagjai hallgatják a "Teenager Party"-kat, de a Szabad Európa Rádió egyéb adásait is. A hatás lemérhető, egyes tiszti iskolák hallgatói körében a nyugat dicsőítése tapasztalható...."
Előzmény: schlumberger (87)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.03 0 0 99
Örülök hogy újra fellendült ez a fórum és hogy megtiszteltek a figyelmetekkel.
Már érdekődés hiánya miatt majdnem abbahagytam a további képek feltevését.

Legközelebb leirom milyen véletlen folytán kezdett a SZABAD EURÓPA RÁDIÓ tánczenét sugározni, hogyan született a Teenager Party és hogyan lett Cseke Lászlóból disc jockey. Üdv.

Előzmény: Degeczi (93)
StarsnStripes Creative Commons License 2009.10.03 0 0 98
A München melletti Monitoring Station (Lehallgató Állomás)
A Lehallgató Állomás rádiói

Lehallagtó munka közben
Előzmény: Degeczi (93)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!