Keresés

Részletes keresés

bolond,) Creative Commons License 2008.06.16 0 0 103
akkor már értem honnan fakad ez a beteges hajlam...
Előzmény: Iván Gábor (102)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.16 0 0 102
A keresztényég végül is zsidó gyökerű
Előzmény: bolond,) (101)
bolond,) Creative Commons License 2008.06.16 0 0 101

pedofil rabbik esete?

 

tudsz róla valamit..?

Előzmény: Iván Gábor (100)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.16 0 0 100
Egyházi szexbotrányok: megdől egy tabu
2001-05-04 (a nyomtatott MH cikke)
Áprilisban az Európai Unió parlamentje nyilatkozatot szavazott meg, melyben elítélte a római katolikus egyházban tapasztalható, a papok és sok esetben püspökök által elkövetett szexuális bűncselekményeket. A nyilatkozat kimondja, hogy a Vatikán már régóta tud ezekről a tettekről, és nem tesz érdemben semmit az elkövetők ellen. Sőt igyekszik elmosni a problémát, és nem működik együtt a tettesek felelősségre vonásában.
A nyilatkozat példa nélküli az EU és a Vatikán kapcsolatában, amit az tesz különösen érdekessé, hogy II. János Pál pápa a közeljövőben készül az Európai Parlamentben beszédet mondani.
A szexuális visszaélésekről nemrégiben egy liberális szellemiségű, tekintélyes katolikus hetilap, a National Catholic Reporter jelentetett meg leleplező írást, melynek nyomán néhány hete az olasz La Republica szellőztette meg az ügyet. Erre már a vatikáni szóvivő is kénytelen volt néhány mondatban reagálni. A Vatikán tud ezekről a problémákról, de ez csak elszigetelt, sajátos kulturális meghatározottságokkal rendelkező területeken jelentkezik - mondta az egyházi állam szóvivője.
Az elmúlt mintegy hét év során azonban több egyházi személy által készített jelentés is felhívta a figyelmet arra, hogy a világ 23 országában, így például Írországban, az Egyesült Államokban vagy Olaszországban rendszeres, tömeges jelenség az apácák szexuális zaklatása, melyet papi személyek, több esetben püspökök követnek el. Számos esetben ez megerőszakolást jelent. Ezután az elkövető papok abortuszra kényszerítik az apácákat, akiket - mivel teherbe estek - elbocsátanak a rendből. A papokat ezzel szemben csupán annyival büntetik, hogy két hét szabadságra elküldik őket, vagy más egyházközségbe irányítják - számol be erről, a jelentések alapján az amerikai katolikus hetilap.
A jelenség egyik fő oka a jelentések szerint az, hogy az AIDS miatt az apácák "biztonságos" alanynak tűnnek. Ma már például a pappá szentelés előtt sok helyen AIDS-tesztet végeznek a jelölteken.
Az Egyesült Államokban a katolikus papok között átlagon felüli a magukat homoszexuálisnak vallók száma, és a HIV-fertőzötteké is. A legóvatosabb becslések szerint is már legalább 750 pap halt meg AIDS-ben a '80-as évek óta. Thomas Reese, az America című jezsuita havilap főszerkesztője a homoszexualitás kérdésének szőnyeg alá söpréséről így ír: "A problémáról való hallgatás megvilágít egy komoly feszültséget az egyházban: a hivatalos tanítás a homoszexualitást erkölcsileg helytelennek tartja, de nagyon sok esetben homoszexuális emberekre támaszkodik a szentségek ünneplésének és az egyház munkájának szolgálatában."
Magyarországon szintén ismert ez a probléma. A Budapesti Rendőr-főkapitányság két éve indított egy szerzetes ellen eljárást, aki tudatában volt annak, hogy HIV-pozitív, mégis megfertőzte fiatalkorú partnerét. A rendőrségnek mind ez ideig nem sikerült alátámasztani a szerzetes bűnösségét, ezért a BRFK végső lépésként egy tengerentúli laboratóriumhoz fordult segítségért. A Magyar Hírlap erről március végén számolt be.
A 23 országban készített, az említett amerikai lap által idézett jelentés beszámol például egy olyan esetről, amikor egy püspök arra kérte egy női rend elöljáróját, hogy bocsásson a papok rendelkezésére apácákat szexuális célra, mivel egyébként a papok az AIDS-veszélyének tennék ki magukat, ha prostituáltakat keresnének föl. Miután az elöljáró ezt megtagadta, a rend teljes vezetését elbocsátották. Az egyébként rendszeres jelenség, hogy a zaklatás miatt tiltakozókat elbocsátják, és ezek az esetek nem nyernek jogorvoslást.
Az egyházi személyek által készített jelentések szerint mind az öt kontinensen létező jelenségről van szó. Hozzájárul az is, hogy a papok tekintélyes személyek, akinek mindenképpen engedelmeskedni kell. Az apácák nem mernek ellentmondani vagy később panaszkodni. Sok helyen a papok a helyi lakosok feleségeire is igényt tartanak, és főként az afrikai társadalmakban ezt meg is tehetik, olyan tekintélyük van. Rendszeres az, hogy a pap más feleségét erőszakolja meg.
National Catholic Reporter szerint ezen felül a pedofília is tömeges probléma Európában és az Egyesült Államokban, ahol az egyik egyházmegyében egyenesen a helyi klérus által elkövetett pedofil visszaélések jóvátételéért tartottak még tavaly misét. Ugyancsak az USA-ban létezik egy olyan szervezet (Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP)), mely kifejezetten a papok "szexuális áldozatait" fogja össze.
,A katolikus egyház vezetői adósak szembeszállni a visszaélésekkel, adósak az elkövető papok aktív szolgálatból való elmozdításával, és az áldozatok felkarolásával. Ez az egyház legújabb történetének egyik legválságosabb apsektusához tartozik." - írja John S. Cummins amerikai püspök.
Kunstár Csaba
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.16 0 0 99

- Az EU parlamentje határozatban ítélte el Vatikánt az egyház belső nemi erőszakaiban elkövetett bűnpártolás miatt. Apácákat megerőszakoló papok esete.

- A pápa kénytelen volt bocsánatot kérni a katolikus egyház a múltban elkövetett emberiség ellenes bűneiért.

- Amerikában és szerte európában büntetőperek sokasága indult katolikus egyháztatok és vezetők szexuális bűncselekményei miatt.

- A katolikus egyház a kondom használata ellen propagál, miközben saját egyházának papja (Amerikában legalább 750 pap) halt meg aidsben.

- A pápa nem kapta meg a Nobel békedíjat

- Az EU nem vette be az alkotmányába a kereszténység és a katolikus egyház megemlítését.
Előzmény: schpenoth (94)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.16 0 0 98
Egyszer sem.Mint mondtam nyakas kálvinista vagyok,mi nem bérmálkozunk.
Előzmény: Törölt nick (88)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 97
"Maradva Gergelynél: "Aki gazdaggá tesz, az koldul, az én testem koldusa, hogy én az ő...."



Én becsülöm Gergelyt (is).
Előzmény: st.s (81)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.16 0 0 96
Ja. Csak az igazságtól ne tartózkodjatok....
Előzmény: schpenoth (90)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 95
És neked hány ilyen ócska érved van még?
Előzmény: Törölt nick (88)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 94
Gondolom tudod, hogy egy példa kevés?
Előzmény: Iván Gábor (86)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 93
Miből gondolod, hogy gyűlöli a kereszténységet? Ez a tipikus jobbik duma. :(
A kereszténység (mint ahogy a vallások többsége) a legkevésbé hit kérdése. Ha csak a hívőkre bazírozhatnának az egyházak, mind lehúzhatnák a rolót. Ez túlnyomó többségben vallásosság kérdése, az pedig társadalmi aktus, gyakorlásához szükségtelen a hit.
Előzmény: Törölt nick (83)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 92
"...szerintem ezek kioltják egymást..."

Vagy összeadódnak. :(
Előzmény: Iván Gábor (82)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 91
Persze. Kurzuskeresztények, állami katolikusok.
Előzmény: Törölt nick (80)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 90
"...helyesen megítélni tudni, mi is az igazság..."

"Tiszteljétek azt, aki keresi az igazságot, de tartózkodjatok attól, aki azt állítja, hogy ő megtalálta." (ismeretlen)
Előzmény: prophet1 (74)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.16 0 0 89
Először azt hittem, poétikusan ifjú vagy, de adalapod látva, inkábbn naiv.
Majdnem biztos, hogy kezdetben az illetékes akar pap lenni, de ez az idő múltával sok esetben módosul. Ezt a foglalkozást (is) nehéz néhány sommás megjegyzéssel helyre tenni, de nem véletlen, hogy hosszú pályályuk során jelentős részük szemilyégzavaros lesz.
Előzmény: szenyor Lakatos (71)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.15 0 0 87
Egyébként az elmult 2o,illetve inkább kb. 10 éve a különböző klérusokat illetően,bizony minden kereszténynek,vagy keresztyénnek (már ez a megkülönböztés sem semmi) van szégyellni valója.

Magam például nem fizetek adót, mig a lelkészek igehirdetés helyett politizálnak.
A tájékozatlan és jámbor hivek pedig azt hiszik isten igéjét hallják,pedig csak egy uszitó ember prédikál,igaz isten nevében.
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.15 0 0 86
Ez csak a legfrissebb egyik példa:


A virtus.hu például egy közösségi újságírási hely, ahol a Valláskritika Virtus főszerkesztője vagyok. Az íróink sokat vitáztak az ezotérikus lapok szerzőivel és a keresztény virtus lap szerzőivel is. A keresztény virtus lap néhány hete viszont megszűnt. Valamiért égőnek, vagy cikinek találták az elnevezést és közös döntéssel megsűnteték és exodus virtus néven indították újra.



Előzmény: Törölt nick (83)
Iván Gábor Creative Commons License 2008.06.15 0 0 82

Én vállalom azt amiről nem tehettem. Igen is megkereszteltek csecsemő koromban és így kényszerkeresztény vagyok. Eszem ágában sincs kikeresztelkedni, mert korrekten nem is lehet.

A kisdobos, úttörő és a KISZ múltamat is vállalom, bár abban az időben már vagy kezdett megjönni az eszem, vagy éppen elment mert jó zsíros rendezői pénzeket is hozó kisz titkári felkérést már nem fogadtam el.

Csak, hogy mivel részt vettem, mind a keresztelési, mind a kisdobos, úttörő, kisz felavatási ceremóniákon, szerintem ezek kioltják egymást. Így gyakorlatilag sem megkeresztelt bibliai istenhívő keresztény, sem ateista úttörő nem lehetek, bármennyire is szeretne egyik vagy másik társaság fejpénzt szedni utánam az államtól.

Szerintem tőlem függetlenül, ma már sokaknak éppen annyira égő kereszténynek lenni, mint bevallani, hogy a pártállamban Kisz, vagy párttag volt.

Előzmény: szenyor Lakatos (7)
st.s Creative Commons License 2008.06.15 0 0 81

Maradva Gergelynél: "Aki gazdaggá tesz, az koldul, az én testem koldusa, hogy én az ő istenségével gazdagodjam. A teljesség kiüresedett; kicsinnyé üresedik ugyanis saját dicsőségéből, hogy megkaphassam én az ő teljességét. A jóságnak micsoda gazdagsága! Mi ez az érettem történt misztérium?"

Megkaptuk az esélyt,  a segítséget és  "ez a segítség pedig maga Isten Igéje volt". Korában a "jobbat adta át nekünk, most viszont a rosszat veszi fel", de csak akkor, ha levetjük magukról. Mert "a Lélek azokat tudja szülni, akik eltávolodnak a testtől".

Előzmény: prophet1 (79)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 79
"..egészen szelíd, lágy szóval bocsájtotta el gyalázóit.." Az igaz, hogy Ő "szelíd volt és alázatos", de ez nem azt jelentette, hogy "egészen szelíd, lágy szóval bocsátotta el gyalázóit", mert akkor az igazságot tiporta volna sárba....hanem Ő határozott is volt, és kemény is tudott lenni, amikor kellett....de sohasem igazságtalan...és szeretetlen....hanem azt akarta, hogy "a bűnös megtérjen és éljen"...
Előzmény: st.s (76)
prophet1 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 77
Kálvinista vagyok, aki a Krisztusé.
Előzmény: Törölt nick (75)
st.s Creative Commons License 2008.06.15 0 0 76

"... a mindenség Üdvözitője és Ura, ennek a világnak teremtője és kormányzója, a hatalmas Atyának Fia és Igéje, aki bennünket hozzá elvezet, mint főpapja és trónjának részese, érettünk, akik képmását megbecstelenítettük, a porba rántottuk, ... , nemcsak leereszkedett szolgai alakban, de fel is ment a keresztre, s vétkeimet magával vitte, hogy ott megsemmisítse, ... ő nem szégyellte és gyalázóinak nem hányta szemére azt, hogy szamaritánusnak nevezték, de még rosszabbat sem, nevezetesen azt, hogy megszállottsággal vádolták meg, noha angyalai seregével, sőt egyetlen szavával is könnyen bosszút állhatott volna rajtuk, hanem egészen szelíd, lágy szóval bocsájtotta el gyalázóit, megsiratta keresztre feszítőit..."

nazianzoszi szent Gergely

Ez jutott eszmebe - nemrég olvastam -  a topik címéről.

prophet1 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 74
Ha valaki hívő keresztyén, annak van lehetősége "hasznosabb lelki ajándékra igyekezni", azaz helyesen megítélni tudni, mi is az igazság...(egyébként én is kálvinista vagyok..., ha nem vetted volna észre...)
Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.15 0 0 73
Krisztus maga a szeretet. Vigyázni kell mit adnak szegény Krisztus szájába az emberek,palástal vagy anélkül.
Az nem szeretet,hogy magamat,meg a fajomat szeretem,más meg feketeseggü,de ha nem is, én mondom meg mit kell tenie,hogy ne legyen feketeseggü.

Lehet,hogy én magam vagyok minden feketeseggü legfeketebbje.
Erre mindig gondolni kell,bármily ájtatosan szép az ige,illetőleg amit annak hiszünk.
Előzmény: prophet1 (45)
szenyor Lakatos Creative Commons License 2008.06.15 0 0 72
ezért vagyok én még katólikus is az új vallásom mellett. Aféle maradék, meg még hiszek is belőle néhány dolgot.
Előzmény: schpenoth (70)
szenyor Lakatos Creative Commons License 2008.06.15 0 0 71
Nem hinném, hogy másvalaki jobban tudná, hogy ő akart-e pap lenni mint ő maga. Te kit kérdeznél meg erről? Az anyukáját?
Előzmény: schpenoth (68)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.15 0 0 70
Annyira nem fontos. :)
A rom. kat kánonjog szerint, ha valakit megkeresztelnek, az isten (ha már itt tartunk) se vakarja le róla... Mondják ők, ez meg engem hidegen hagy. :S
Előzmény: szenyor Lakatos (65)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.15 0 0 69
Bocsi,de nyakas kálvinista vagyok.

Hitem,anyám-apám ,sőt nagyanyám is azt mondta,ne térdepelj isten gyermeke előtt akkar sem,ha reverendát hord és akkor sem, ha tetszik neked,amit mond.

Amit én az elmult 2o évben láttam isten felkent (REF,KAT,EVANG,STB.) papjaitól,az nem segit kereszténynek maradnom.

Az öregem nem szerette a papokat,l974-ben - mert kérdeztem - figyelmeztetett rá, hogy isten papjai is emberből vannak, és amikor elnyomottként élnek, mankót adnak a jámbor hivőknek, de ha a hatalomhoz közelkerülnek rögvest kard lesz a ő igéjükből.Amen
Előzmény: prophet1 (45)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.15 0 0 68
"A legjob erről katólikus papokat megkérdezni mer az a hiteles."
Erre ne vegyél mérget...
Előzmény: szenyor Lakatos (56)
schpenoth Creative Commons License 2008.06.15 0 0 67
"Ha hallgatnád a katolikus miséket (igehirdetéseket), azért ennél jobb kellene, hogy legyen a véleményed... "
Ízlés dolga. :(
Előzmény: prophet1 (45)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!