Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Ha nem is könnyen, de kivehető, hogy miként is helyezkednek el a pici cellák. A jobboldali Michelozzo által tervezett háromhajós könyvtárban kiállítás van régi kódexekből, misekönyvekből.
A kolostor lakórészébe belépve rögtön Fra Angelico egyik legszebb, leghíresebb festményét láthatjuk, az "Angyali üdvözletet"
A lépcsőn felfele menet ez a látvány fogad... Nekem itt meg kellett álnom, mikor megláttam. :) Tudom, h. van róla számtalan jobb fotót a neten, de talán olyan kevésbé amin a helyszínből is látszik valami.
De igen, tudatos volt, csak eddig még nem próbáltam, h. milyen ha középre is teszek, azt hittem egy sorban maradnak, de nem :( Nem nehéz. Feltöltöd a képet, átváltasz kód módba és beírod, h. left vagy right Pl.: [image1: left] persze a kettőspont után nincs szóköz.
Ennek a kolostornak valóban a legfőbb értékei Fra Giovanni da Fiesole, vagy a neki adományozott és ismertebb nevén Beato Fra Angelico (1400-1455) freskói. Egyedülállóan szépek, de talán ennél is érdekesebb a helyük, a kolostor sivár celláinak falait díszítette velük főként szórakozásból. Fra Angelicóról már írtunk Fiesolénál, ott élt a San Domenicóban sokáig, ott avatták fel és egy ideig priorja is volt, de 1437-ben átköltözött ebbe a kolostorba. Festményeire az a jellemző, hogy a technikáját illetően már reneszánsznak tartják, de a témáját illetően még középkorinak.
Azt hittem direkt csináltad, éppen kérdezni akartam a technikádat:-) Tegnap is felraktál két képet, az egyik a bal. a másik a jobb oldalon volt. Az sem volt tudatos? Olyan kíváncsi vagyok hogyan lehet ilyeneket csinálni.
Az "Öreg" Cosimo Medici építtette Michelozzóval ezt a mostani kolostort egy régi helyére. A kolostorkert közepén kévő cédrusfa alatt álítólag már ő is üldögéltm más források szerint még Savonarola idején csak egy rózsabokor volt.
A Chiesa di San Marco barokk külső megjelenéseA XVIII. századból való, belseje pedig a Michelozzo féle 1437-es átépítését tükrözi az 1290-ben alapított templomnak.A képen még kicsik a téren álló fák. ma már nehéz lenne ilyen képet készíteni a templomról.
A San Marco templomhoz és kolostorhoz egy Firenzében szokatlanul széles, ezért persze forgalmas, de nagyon szép palotákkal szegélyezett út vezet, a Via Cavour, sajnos csak az én gyenge képállományomból tudok valamit mutatni belőle. A Via Cavour balodalán egykor végig a Medici palota mögötti kertek voltak, körülbelül a jobb oldalon lévő San Marco magasságában volt egykor az a szobrászudvara Lorenzo Medicinek, ahol egykor Michelangelo is tanult Bertoldo mestertől.
Az ötödik nap:
San Marco kolostor, Accademia, Archeológiai múzeum, Lelencház, SS. Annunziata templom, Bargello Múzeum, Dante ház, Badia templom, Piazza di San Firenze
Akkor ez sem titok többé:-) Emlékszel, ezt a képet Te tetted fel valamikor, akkor találgattuk, hogy az a felmagasodó sobor hol van. Azt hiszem most már nem kétséges, hogy itt, a Piazza Republikán:-)
Nagyon klassz nem tudni, hogy valamilyen eseményt is ábrázol-e, mert mintha valami katonák lennének jobbra. És ott a szobor is! Valamikor már beszéltünk róla, de elfelejtettem kit is ábrázol. Pedig láttam is, igaz, este volt már.