és duplán jó, mert leirja külön hogy mennyi tojásból (és minden egyébből) mennyi kell egy -egy ilyen-olyan méretű tortaformához!
tehát minden méretű formához külön, komplett recept van!
sütöttem egy 3 tojásost, felvágtuk 3 felé (de lehetett volna 4 felé is). El is kellett egyből tennem fagyasztóba , mert egy hétvégi tortához sütöttem elő (férjem vidéken dolgozik, csak vasánap jön haza és van 2 kisgyerek).
a legtetejéből vágtam megkóstolni csak picit az izét.
aztán szép lassan forrjongott a levegő utána, mert mindeki ette volna.. igy pár órával késöbb, este fél 8 -kor csak neki kellett állnom sütni mégegyet... :-)
Papus nem hagyta tovabb hulni - igy megtoltottem. Nagyon finom a tesztaja, feltetlenul fogom maskor is sutni.
A krem is jo - de nem vajkrem, amihez szokva vagyunk, vagy ganache. Azt hiszem legkozelebb a tej helyett tejszint adok hozza, biztos javit az allagan. Nagyon kellemes csokolade ize van.
A recept ket fele kakaoport javasolt, az egyik a szokasos a masik a nagyon sotet kakao por.
A tortat a "normal" kakaoporral csinaltam, szep sotet szine lett, a kremet a sotettel, es mintha fekete lenne - vagyis teljesen keseru csokolade szine van. Meg nem tudom melyiket szeretem, izre mind a ketto finom, nem erezni melyik sotet, melyik vilagosabb.
Masik ... szornyen el szoktam bokni a teto levagast, most is. Aztan most jutott eszembe, hogy legkozelebb akkor fogom laposra vagni amig meg a sutoformaban van, igy az valamennyire fogja tartani az egyenletes szintet. Remelem! :))
A kepen a bal oldali az amivel a kremet csinaltam, a jobb oldalival sutottem a tortat.
Megsutottem a torta alapot, es elkeszitettem a kremet... lehet, hogy kedvenc recept lesz belole! :))
Nagyon konnyu... ahogy kostoltam a tesztat, finom! A krem szinten... es igazan nem "nehez" meg kaloriailag sem! ha a tortat 12 szeletre vagom, akkor egy szelet 375 kaloria korul van... boven elbir meg tejszinhabot a tetejere :)).
Ha kihult a teszta, megtoltom, kivancsi vagyok nagyon, milyen lesz belul!
Én nem pillecukros fondant használok, hanem magam gyúrom ( méz, zselatin,víz, margarin, porcukor ) Az eredmény függ a hozzávalók minőségétől. Ma már bármelyik porcukorból és mézből megcsinálom, de nem mindig tökéletesen egyforma. Pl. Rámát nem szeretek használni, sokkal jobb az olcsóbb margarin hozzá és szebb színe is lesz. Porcukrok is nagyon változóak, még ha azonos márkát is veszel.
Nem teljesen hófehér, kicsit tört színe van a méztől és a margarintól, de én szeretem használni.
ma készitettem éltetem 2. fondantját pillecukorból.
első tuti volt. a készitéskor úgy tünt ez is az lesz.
de ma elövettem és amikor félbehajtottam, hogy gyúrom, egyből visszahajlott. túl zselésnek tünt. melegitésre aztán jó lett, ki tudtam nyújtani de nehezebben mint az előzőt..
és a szerkezete i smás, nem sima hanem mintha kis buborékok/lyukak lennének benne, nem egyenletes a felszine..
mindent úgy csináltam ahogy az előzőnél..
tehát pillecukor, viz, porcukor, meg ami belekerül még közben margarin (doboz bekenés, kéz kenés, stb)
mit rontottam el?? (ugyanolyan lidl pillecukor volt mindkettő)
Ezek normál szeletek, szerintem lehet még többre is vágni, ha pl. gyerekeknek adják. A normál szeletnek az 5*2*2 cm felel meg. Az én tortáim átlag 10-11 centi magasak 3 piskóta között 2 krém.
A marcipánt és a többi bolti burkolót sokkal jobban megfogják a festékek, ezt én is észrevettem már. Marcipánnal én nem burkolok, mert mi nem esszük meg, így nem mindegy, hogy 2000 ft / kg vagy 600 ft / kg burkolót dobok ki. Csak díszítésre szolgál. Én jártam úgy az unideccel, hogy bár nagyon jól színezhető, szépen leheta tortára tenni, de a benne lévő mandulaaroma ízért átvette az egész torta és mivel nagyon hamar szárad nehéz javítani a hibákat rajta. Nem engedi ki a nedvességet, a piskóta teljesen bevizesedett tőle. A saját fondanttal soha nem jártam így.
Csak főzött csokikrémre teszem rá,nekem a lekvárról csodásan lecsúszott, a tejet tartalmazó krémek is egy idő után feloldják, amit én használok. Nekem ez nagyon jó, 2 nap után is olyan rajta a fondant, mint amikor rátettem. Inkább főzök 2 tojásról egy krémet, hogy be tudjam húzni vele a tortát.
Tegnap a rég megvásárolt pillecukorból összegyúrtam a nyújtható fondantot. Ma alig birtam magammal, hogy ki ne próbáljam. Nagyon jó lett az állaga. Tettem bele mandula aromát így olyan lett az íze, mint a marcipánnak, de mégis fehér. A lehető legvékonyabbra nyújtottam, hogy ne legyen nagyon tömény, ha majd a tortára teszem.
Ezután ismét összegyúrtam és fóliába és egy jól zárható dobozba tettem további felhasználásra.
Hétvégén megnézem, hogy ha hagyom száradni, mennyire lesz kemény. Formázni nagyon jó lehet.
Kár volt kísérletezni, ezután már csak pillecukorból fogok készíteni fondantot.
Marcipant meg nem hasznaltam, csak fondant vagy vajkremet, no meg csokolade ganache-t. Mi sem esszuk a bolti fondant, de meg a sajat keszitesut sem nagyon, nem igazan kedvelem az izet, ezert nem is keszitek sokszor.
Azt tanultam, hogy a fondant ala jo valami sima lekvart tenni, jobban lehet mozgatni a tesztan a fondant es konnyebb kisimitani. Nagyon vekonyan persze, hogy ne legyen sok ize. En a baracklekvart hasznalom erre, ami teljesen sima.
Én sem és a család többi tagja sem esszük/eszem meg a tortákon a bevonatot, inkább csak díszítésre használom. Emiatt nem szeretnék sokat költeni a fondantra.
Azt amit keszen lehet venni nagyon nem szeretem, nem lehet megenni. A pille cukros nagyon edes - de eheto. Csinaltam mar, es nem a fondtant hibaja volt, hogy nem lett tokeletes - nem sok gyakorlatom van benne, az az igazsag.
Most lesz egy szuletesnap a csaladban, lehet raszanom magam egy fondant bevonatu tortara...
Én eszterházy fondantot vettem a megyeri úti cégnél és abba kevertem még porcukrot ebből lett a nyújtható fondant és készítettem el a valentin napi torta borítását. Jó lett, de nem tökéletes. Sajnos mire eszembe jutott, hogy le kellene fényképeznem már csak egy cikk maradt belőle.
Valahol hallottam, hogy "frutti" nevű cukorból lehet egy kis melegítés után nyújtani és tetszés szerint formázni. Ki is próbáltam, de annyira nem szárad meg ha kinyújtom, hogy teljesen meg is tartsa a formát. Sajnos én hiába próbáltam meg nyújtható fondantot csinálni nem volt jó. Ragadt és tört. Kicsit sokallom az árát a boltokban kapható nyújtható fondantnak, de lehet, hogy rászánom magamat és veszek egy kis adagot kipróbálás céljából.
Bár előtte még kipróbálom a pillecukros fondantot is hátha az bejön.
Más: még nem sikerült tökéletes krémet készítenem, ami a fondant alá jó. Recepteket szívesen vennék Tőletek!
Most néztem, hogy a tejszínes eper még nincs fent csak fel akartam tenni. Majd sort kerítek rá ma valamikor.
Hogy jó legyen egyeseknek, válaszolok a kérdésedre is, 2 evőkanállal kell bele általában, és akkor kitalálhatőd, hogy mennyi túró meg eper és gesztenye kell hozzá....