A szeptemberi UFO magazin (ez a 300 száma) és a Hihetetlen nem tartalmaz olyan cikket, ami a témánkba vágna. Ez utóbbiban van egy cikk a vendigóról, de értelmezésem szerint ez inkább mítikus lény, mint valami állatfajta.
Találtam egy Titkok és talányok című, 1958-ban kiadott vékony füzetecskét. A szerkesztők között Ráth-Végh István is szerepelt, ez mindjárt felkeltette az érdeklődésemet. Nos, pár oldalon keresztül foglalkozik a jetivel, illetve mindannyiunk kedvenc Nessie-jével. Sok újat nem tudtam meg belőle, de elég érdekes volt az összefoglalás.
Nagyjából fél órával ezelőtt véletlenül belenéztem egy műsorba a Nat. Geo-n, ahol az oljon-orhojjal foglalkoztak. A történet szerint egy cseh kriptozoológus odautazott, és megpróbált utánajárni a dolognak. Viszont a pásztorok nem nagyon beszéltek vele, főleg nem erről. Az egyik sámán pedig egyenesen eltanácsolta őt és a vele lévő fiát a kereséstől, mert ez a lény a sivatag démona, nem jó találkozni vele. Aztán állt neki a kutató lyukakat ásni és robbantani, hátha megijesztik és ezzel előcsalogatják a férget. Ez számomra kissé furcsa, elvégre a Góbi vagy egymillió négyzetkilométer, honnan tudják, hol kell piszkálódni? Nem is került elő semmi. Viszont kissé később furcsa dolog történt. Az illető cseh kutató nagyon rosszat álmodott, éspedig azt, hogy az oljon-orhoj a hátába harapott. Amikor felébredt, a zúzódások tisztán látszottak a bőrén. Aztán nagyon rosszul lett, haza kellett utaznia, ott rendbehozták.
Az egyik zoológus szerint előfordulhat, hogy egy állat tényleg mérget köp, lásd a köpködő kobrát. Viszont amíg legalább le nem fényképeztek vagy filmeztek ilyen élőlényt, pláne nem fogták el élve, addig persze mindez csak találgatás.
Nagy szerencsémre megkaptam az Arszenyev-könyvet, a Távol-Kelet őserdeiben címűt, méghozzá az 1960-as kiadást. Nos, ennek a könyvnek a 312 oldalán van egy rövidke történet. Az előzményekből kiderül, hogy valahol a Vituho folyó közelében lévő tónál játszódik.
Ezek szerint egy férfi kiment a tóhoz egy éjjel, és vízcsobogást meg valamiféle szipákolást hallott a tóból. Közelebb ment, és egy északi oroszlánfókához hasonló, nagy állatot pillantott meg a vízben. A tó nem állt összeköttetésben sem a tengerrel, sem a folyóval. Az udege rémülten rohant a házba, és elmesélte, hogy az ördöggel találkozott.
Ez annyira rövid történet, hogy nem érdemes találgatni, mi is lehetett az. Mint kiderült, éjszaka volt, nem tudni, mennyire sütött a Hold, volt-e pára, vagy hasonlókat. Viszont az élőlény szuszogott, ami arra vall, hogy tüdővel lélegzik, ezek szerint nem lehetett valami óriási hal.Egy vadászatból élő férfiról van szó, aki nem egykönnyen ijed meg egy, általa jól ismert élőlénytől.
Igen, ebbe a témakörbe is besorolható, de fedi a mítikus lények kategóriát is. A nyúlőzbak egyértelműen hamis, de jópofa ötlet. Úgyhogy aki az újságosnál belenéz a lapba, jól teszi, ha ezt is sorra veszi.
A Hihetetlen különszáma és az augusztus havi UFO magazin a mi témánk szempontjából érdektelen.
Viszont az augusztus havi Hihetetlen 92 oldalán van egy cikk , Montauk-projekt címmel, ebben szerepel egy kép, amin egy roppant furcsa állati tetem látható. A cikk szerint 2008 júliusában Ne w York külvárosának, Long Islandnak a partján találták. Gyanítom, hogy a kép csak illusztráció. A rajta látjató kép leginkább kutyára hasonlít, viszont a hátsó láb térdizülete pont az ellenkező irányba hajlik. Nekem kissé valószínűtlennek tűnik, de ez már előfordult máskor is.
Ezek egy-két pillanatba eső "megfigyelések". Lehet pár másodperc, vagy akár pár perc is.
A lényeg a megfigyelés minősége. A mefigyelők rendszerint nem biológusok, abszolút laikusok és az észlelt lény rosszul vehető ki. Azonosíthatatlan vagy nehezen azonosítható a hozzánemértés és rossz környezeti körülmények miatt. Egy a köztudatban nem ismert és nehezen kivehető fajt egy laikus könnyen nézhet valami fura izének amit aztán elnevezhet csupakabrának vagy akárminek. Pláne ha az valamilyen külső feltűnő születési rendellenesség jegyeit is viselhet, mert ezzel is számolni kell. Így születnek a legendák szájról-szájra amiken a közösség vallási,szocio-kultúrális mémjeik tovább torzíthatnak az eredeti észlelő amúgy is bizonytalan beszámolóján.
És ezt a "egy másodperc tört része alatt elsuhanó, homályos árny"-t mégis honnan a fenéből vetted, amikor a legtöbb "anekdotában", beszámolóban az van, hogy több ideig is megfigyelték az állatokat?
Érdekes hogy egy átlagos ember segítség nélkül mennyire pontosan tudna leírni még egy közismert állatot mint például az zsiráf (alfajoktól eltekintve). A tesztben valahogy így szerepelne: hosszú nyakú, Afrikában élő, négylábú, hosszúkás fejű emlős izé. Mondanom se kell, hogy egy másodperc tört része alatt elsuhanó, homályos árny alapján egy "fantasy lényt" anekdotákból leírni mennyire pontos.
Az a kiránduló, vagy vadász, pásztor, stb. aki megpillant valami hüllő - vagy kétéltűfélét, általában nem járatos a herpetológiában. Azt gondolja, hogy gyík, vagy gőte, vagy szalamandra, és eszében sincs közelebbről megvizsgálni. Nem hiszem, hogy egy-két méteres példány lehetne, de idmeretlen állatfaj ilyen, sűrűn lakott területen is előfordulhat.
Egyreszt nem naponta, masreszt vegkepp nem Europaban. Szerintem elöbb talalnak valahol yetit/big foot-ot, mint nagytestü ismeretlen gyikfelet (Tatzelwurm) az Alpokban
Hát, azért az Alpokban sok eldugott völgy és barlang található, amiben meghúzhatja magát az állat. Viszont adtatok egy ötletet, hogy mi legyen a kövi bejegyzésem témája a blogomon. Ott majd részletesen kifejtem. ;)
A Tatzelwurmrol mint olyan mitikus leny amiröl kvazi hiteles fenykep is keszült mar (legalabbis nem olvastam hogy hamis lenne a 30-as evekben keszült hires kep) erdemes beszelni.
De mar 50 eve megjelent könyvekben is szerepelt, mar akkor vitaztak rola, viszont elgondolkodtato hogy azota sem fordult elö. Es hogy egy olyan regioban mint az Alpok, ahol igen nagyszamu ember fordul meg evente, turistak, hegymaszok, geologusok stb. jarnak mindenütt, kb. eselytelen egy ekkora meretü hüllö fennmaradjon szaporodokepes populacioban felfedezetlenül…
Szoval vagy legenda volt mindig is es az a foto is ügyes hamisitvagy, vagy sikeresen kipusztult az elmult 80 evben ugy, hogy maradvanyaira sem talalak ra sehol.
"Ha belegondoltok, akkor nap mint nap fedeznek fel új állatfajokat, és miért ne lehetne a tatzelwurm valamiféle nagytermetű, alpesi gőte, ami a hegységek hasadékaiban való vadászathoz alkalmazkodott? "
Leginkább rovarokat,növényeket és baktériumokat fedeznek fel nagyobb számban.
Orosz István vagyok, a "Kriptozoológia-Rejtett állatok" című blog gazdája és egyben főszerkesztője. Hatalmas örömömre szolgál, hogy találtam egy kriptozoológiával foglalkozó fórumot az indexen. Látom, hogy a tatzelwurmról van a téma.
Ha belegondoltok, akkor nap mint nap fedeznek fel új állatfajokat, és miért ne lehetne a tatzelwurm valamiféle nagytermetű, alpesi gőte, ami a hegységek hasadékaiban való vadászathoz alkalmazkodott? Esetleg a mellső lábai a zsákmány megragadására fejlődtek, míg a hátsók lassan elcsökevényesedtek. Legalábbis én erre tudok gondolni, hogy ha tatzelwurmról van szó.