Kezdőként atka diagnosztizálásra és gyérítésre használtam a múlt évben júliusban és augusztusban egy nagy boconádi kaptárnál és egy Hunor kaptárnál. Az utóbbiban egy kis családot rajzásból nevelgettem.
Októberben volt egy Varratrazos kezelés, amivel az évet zártam. Ekkor volt atkahullás bőven, de nem vészes.
Elolvastam. ha te is elolvastad volna, akkor nem próbálnád Tóth Pétert lejáratni. Abban az ügyben egyvalakit figyelmeztettek, és az nem Tóth Péter, nem Bross Péter, hanem Mészáros József hivatalvezetö.
Felejtsd el. Nem én mondom, hanem Tóth Péter. Rezisztenciproblémák... Volt valaki, akinek elment az állománya az elöírás szerinti használat mellet, de hiába perelte a Bayert, egyszerüen túl nagy cég, hogy jogi úton elégtételt lehessen rajtuk venni.
Tudok olyan méhészről, aki a Péntek-féle kaptárat vette alapul, csak visszafordította a keretek irányát, és megnövelte a keretszámot 19-20-ra. Szerinte ugyanis a 15 kevés, és simán meghordják az ekkorát is. De gondolom, ha épp meg is állnának a 15-16. környékén, viszont ezek talpig mézesek lennének, nem sokból tartana hátratolni a mézeseket a kaptár végébe, pergetésig. Mint amikor a rakodónál megközölik a fiókokat.
A melegépítményes kaptár, szerintem jó, hozta az elvárásokat. Gyakorlatilag jobban érzi magát benne a méhcsalád. Kevesebb beavatkozás szükséges, mint a hidegépítményűben, mivel a méz elhelyezése természetesebb hátul, mint oldalt. Ez a kaptár eleve csak alsó kijárós lehet, így ennek az előnyei is jelentkeznek, bár az alsó kijáró hidegépítményben is jól működik. Ami észrevételm van, az a kaptár átalakítására vonatkozik, jobb ha a tető is hagyományosan nyílik, mert kissé zavaró ha oldalra. Mert így ezen az oldalon, nem használható ki, a szomszéd kaptár teteje pakoló felületnek, de ez, ha eleve melegépítményűnek készül a kaptár vagy a kaptár tetejét is át zsanérozzuk ez a probléma nincs.
Ha még építek kaptárt, az melegépítményű lesz. Természetesen ebbe a kaptárba is kell a jó család, mert az a legjobb technológia.
Amit lepecsételtek, azt ilyenkor csak az éhhalál elkerülése érdekében fogják kirágni.
hordástalan idöben mindig vadak, a napraforgóméznél ehhez hozzájön, hogy jellegzetesen erös az illata, nagyon óvatosnak és gyorsnak kell lenni a pörgetésnél, mert fennál a rablásveszély. Én úgy tudtam 16,8-as napraforgót pörgetni, hogy volt még valami hordás, de mivel kora reggel (6-kor) kezdtem a tényleges elszedést, 11-re elszedtem mind, ha hordtak is valamit, a legfelsö fiókba, amit elszedtem, nem tudtak semmit felhordani. Ami a legfontosabb, elszedéskor már nem kellett azzal foglakoznim, hogy van-e fias a keretekben, mert a megelözö napokban leraktam a fias kereteket. napraforgónál minden perc számít.Annak jó, aki szöktetövel tud pörgetni, az nagyon meg tudja gyorsítani az elszedést, lecsökkentve a rablásveszélyt.
Tudna valaki ajánlani egy olyan automata itatót, mellyel egy hétre magukra lehetne hagyni a méheket? Egy-két házi megoldás már eszembe jutott, de hátha valaki tud jobbat.:-)
1.Egy 60 literes vagy nagyobb csapos hordó fél méter magasba, ez pedig becsatlakozik egy úszós itatóba. 2.Ugyancsak úszós itató, de rákötve a hidroforra időzítővel.(ezt annyira nem preferálom, mert ha történik valami műszaki hiba, ne follyon a víz világnak)
Jelenleg vödrözök, de minden nap fel kell önteni, mert egy nap elhordanak egy vödörnyi vizet akkora a szárazság.
A szeptember 10 lényege az, hogy onnantól kezdve az éjaszakai hőmérsékletek álltalában alacsonyak. De! ha kell szeptember 20-ig lehet etetni. Nem részletezem az okokat, és a miérteket olkvassatok utánna, Zsidei Barnabás könyveiben! Nem vagyok gépíró. :)
Ha benn hagyok mondjuk 5 mezkoszorus fedett fias keretet es szeptember10re keszkell lennie akkor mikor kezdjem es mennyi idelyig, milyen adagban. Monjuk ha 8-10 keretre szukitek.
Felénk húsz éve még Lajos napkor (aug. 25) virágzott a napraforgó, ma meg már az árokpartokon virágzik a solidago... Én idén tegnapelött és tegnap pörgettem, szigorúan csak a legfelsö fiókból és csak fiasítás nélküli kereteket, amikert akác után úgy válogattam, hogy lehetöleg szüz lépek legyenek, mert a nyári napforduló után, ahogy a család elkezd felkészülni a télre, az anya már nem szívesen petézik szüz lépbe. Amúgy, ha szeptember 10-re nincs kész a telelöélelem, akkor megb...od, mert az áttelelö méheknek kellene besüríteniük, ami ugyancsak megviselné öket, pedig a telelöméheket kímélni kell, amennyire csak lehet.
Jelenleg a telelő élelem feletetése még korai volna, max serkentés ha szükséges. A következő a helyzet, most a napraforgó után. már aki utánna van, mert átlagos években augusztus elején pergetjük le a napraforgót. Szóval most hogy a méhek azért kicsit meg is koptak, és meg fogyatkoztak a hordásban, no meg a fiasítást is kiszorították a mézzel, ha kiakartok b...ni velük, csak akkor toljátok nekik ezerrel a téli eleségnek valót. Most kímélni kell a méheket hagy szedjék magukat kicsit össze, helyt kell hagyni a a fiasítás számára, a hordásban elkopott méheket is kímélni kellene, hogy legalább kitartsanak az új generáció tömeges keléséig. De ti tudjátok, mindenki a saját csalánjával veri a sajátját.
Én áltaában benthagyom a napraforgót, mert nem érdemes/lehetséges kipörgetni, olyan kevés, ill csak a fias kereteken van, amit meg nem pörgetünk. Idén kivételes év volt, tudtam pörgetni, söt leadásra is kerül, ha lesz aki megveszi. A napraforgótól semmi bajuk nem lesz, pláne, ha ráetetsz. Amúgy Ludányi is azt tanította a tanfolyamon, hogy bent lehet hagyni nyugodtan. (Tavaly volt novemberben mustár meg valami fehér virágú vegyesen zöldítésnek az egyik helyi paraszt földjén, a méheim azt járták, de még attól se lett semmi bajuk.) A napraforgó nagy kristályokkal kristályosodik, de nem az egész méz, szemben pl. a repcével, így kidobálva a kristályokat, a többit simán megeszik, de esetleg a kristályokat is fel tudják oldani.
Minden családot addig kell etetni, amíg nincs kellö telelö élelmük (1/2 NB rakodónál tele felsö fiók). Napraforgó végén már nem serkenteni kell, hanem elkezdeni a telelö élelmet beadni, hacsak nem akarsz még solidagoról/mustárról/tetütöl pörgetni.
Vicze Ernő. valóban ilyesmit írt, de szerintem ha tudsz melléetetni majd cukorsziruppal, akkor nem lehet(ne) ebből gond.
A serkentő etetés és az időpont SINCS kőbevésve. Ha nincs leterhelhve a méhlegelőd, illetve, egyátalán: VAN, akkor nem igazán szükséges ilyen korán doppingolni őket. Nyugodtan várd meg a 2. naprád pergetését, bőven elég lesz, ha augusztusban nekilátsz etetni. Hogy ez kisadagú, elhúzódó jellegű lesz-e, vagy nagyadagú, "dömpingszerű", az tőled függ. Mindkettő mellett szól érv és szól ellene is.
Viszont ha kifejezetten telelőelelmet akarsz nékik beadni, azt jobb, ha szűkített fészek keretekre adod.
Most olvasom egy könyvben, hogy a napraforgo méz kimondottan rossz telelő méznek és hogy teljesen pergessuk ki. (En azt terveztem, hogy benn hagyom nekik). Ezt eleg nehez megvalósítani nyitott fiasításos kerettel. Vagy legyen meg egy tisztito pergetes?
Ez a konyv azt is írja, hogy július 20-25 között kell megkezdeni a serkentő etetést, ha van hordás ha nincs, de nekem még a naprám sincs kipergetve a 2. mert meg nem fedték le teljesen.
Ki mikor kezd etetni, mivel és hogy kesziti elő rá a családokat? Mar telelésre összeszűkített csaladot kell etetni?
Engem is zavar, amikor összeragad a kesztyű két ujja, de annyit tudok tenni akkor és ott, hogy a következő kaptár bontása előtt a kulimászt lekapargatom a kaptárvassal (meg persze nap végén, vagy ha elfelejtettem, akkor a következő nap elején is, addigra általában könnyebben lepergethető a propolisz, mint kaptármelegen).
És igen, én is azután váltottam bőrkesztyűre, miután mindkét kezemből pampuska lett egy-két hétre :)
Ennek három éve, azóta gyakorlatilag nincs gondom ezzel, és évente egy kesztyű elegendő. Igyekszem ott megfogni a kereteket, ahol nincs propolisz (vassal alányúlok, aztán a keretvállak fölötti résznél emelem meg, illetve átnézéskor a felső- és alsóléc közepénél tartom).
Lehet, hogy nincs szukseg meg a mosasra, de engem zavar. Lyuk meg egyaltalan nincs rajta. Szeretnem ha jovore is jo lenne, bar sokan preferaljak a vastagabb gumikesztyut olcsobb is es tisztithatobb is vagy akar konnyebben kidobja az ember