Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1213

Hogy még mit titkolnak el, azt maguk sem tudják, ezért további kutatás szükséges.

A tudománynak a nyilvánosság a lényege. A tudósok munkái elérhetők a könyvtárakban, az egyetemeken. Ne várj bennük végső igazságokat, mint mondjuk egy vallásos könyvben (Biblia, Bhagavad Gita, Korán, stb.), de várj bennük őszinte válaszokat, amiket fáradságos vizsgálódással állítottak fel a szerzői. Menj és tanulj, használd a tudást arra, amire kedved tartja. De ez az üres fikázás elég rosszul néz ki és bántó is egyben.

 

Valójában az egész topik bántó, mert ellepték az olyan üzenetek, miszerint a tudós alapvetően egy csaló fajta lenne. Lehet, hogy szólok is egy moderátornak, hogy távolítsa el az egész cuccost, mert ez olyan, mintha zsidóznánk vagy nőgyűlölő kijelentéseket tennénk. Persze vannak csaló tudósok, de az arányuk igen csekély (és az ő válaszaik el is tűnnek a süllyesztőben, mert használhatatlanok).

 

Előzmény: Imagistro (1208)
Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1212

És miért mondják a (jobb) fizikusok, hogy maguk sem értik, hogyan ég a villanykörte?

Azért mert minden jelenség végtelenül bonyolult a mi világunkban. Klisével élve: minden mindennel összefügg. Tehát a villanykörtére lehet adni egy magyarázatot első megközelítésben, második megközelítésben, harmadik megközelítésben, és így tovább. Mindenki eldöntheti, hogy melyik válasznál nyugszik meg, de nem lenne őszinteni azt mondani, hogy pontosan értjük, miként ég a villanykörte. A tudósnak egyszerre kell tudnia, mit tud és mi mindent nem tud még.

 

Például arra, hogy mitől ég a tüzifa a bogrács alatt, lehet úgy válaszolni, hogy hát azért mert meggyújtottuk és megszoktuk, aztán bele lehet menni abba, hogy a levegőben oxigén van, a fában pedig szén, amelyek kémiai reakció útján széndioxiddá alakulnak és energia szabadul fel, aztán tovább lehet vinni, hogy mennyi minden van még a levegőben és a fában, továbbá a fizikai alkotóelemek (elektronok, protonok, kötések, yeah baby) miként teszik lehetővé a kémiai reakciót stb. stb. Másik klisével élve: cseppben a tenger, ha a világ egyetlen kicsiny jelenségét pontosan megérted, akkor megértesz mindent (hiszen minden mindennel összefügg....). Azt pedig hiába várod. (Talán ha mennybe megyünk és elbeszélgetünk az Alkotóval.)

Előzmény: Imagistro (1204)
aWay Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1211

Kedves Imagistro!


A (természet)tudományokban igen jól megférnek egymás mellett különböző elméletek. Olyan elméletek is vannak, amelyek ellentmondanak egymásnak, mégis mind a kettőt használjuk (de nem egyszerre!). Például van olyan elmélet, amiben vannak elektronok, meg van olyan elmélet, amiben nincsenek. Egy tudós azt az elméletet kapja elő egy konkrét problémához, amelyiket könnyen és jól tud használni. Ha van benne elektron, ha nincs.


Az, hogy melyik elméletet húzza elő a kalapból, csak attól függ, hogy mennyire jól lehet a segítségével jósolni. Ha az elektronos elmélet segít megjósolni, hogy mi történik, ha mondjuk két fémet egy békacombhoz érintek, akkor azt, ha egy olyan elmélet jósol pontosabban, amiben nincs elektron, akkor azt. De ezt mindig csak a konkrét probléma ismeretében lehet eldönteni. Egy tudós szempontjából eléggé lényegtelen, hogy van-e elektron a "valóságban" vagy nincs, bármit is jelentsen ez a valóság. Az, hogy mi van valójában, érdekelhet egy filozófust, vagy akár egy tudóst is magánemberként, de mint természettudóst, egy fikarcnyit sem érdekli, hogy most TÉNYLEG van-e elektron. Csak annyi érdekli, hogy ha felteszem, hogy van elektorn ilyen és ilyen tulajdonságokkal, akkor tu-e pontos előrejelzéseket készíteni. Egy tudós csak meg akar jósolni bizonyos jövőbeli eseményeket.

aWay

Előzmény: Imagistro (1208)
Threepwood Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1210
Ti értitek a "nem látom, tehát nem létezhet" logikát?
Előzmény: Imagistro (1208)
emp Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1209

a kedvemért összefoglalnád egy kerek mondatban, hogy hova is akarsz kilyukadni?

esküszöm, nem viccelek, nem gúnnyal kérdem, valóban érdekel, de úgy tűnik, tényleg elvesztettem valahol a fonal.

 

szóval én nem is látom, hogy itt vita folyna, csak azt, hogy akad néhány konkrét kérdés, akadnak konkrét válaszok, majd egy megjegyzés tőled, amivel nem tudok mit kezdeni. itt a hurok vége: hova is akarsz ...

 

és én nem is akarok meggyőzni senkit semmiről, csak érdekel ez a dolog.

Előzmény: Imagistro (1208)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1208

Foglaljuk tehát össze mindazt, amit megtudhattunk.

 

I. Nem elektronok futkároznak a dróton. A tudósok maguk sem értik, hogy mitől ég a villanykörte. De hogy mindezek alapján hogyan találták ki a sok csodatárgyat és a villanyt, misztérium.

 

II. Kvarkok, elektronok és társaik: ezek láthatatlan kicsi istenek. Felépítik a világot, sokan vannak, és feltehetően a törpék és koboldok leszármazottai. Mindenhol ott vannak, de még soha nem látta ezeket senki sem.

 

III. A bolygók nem is ellipszispályán keringenek, tudhattuk most meg Gergo73tól. Hogy mi a helyzet a valóságban, misztérium.

 

Ennyit lehet biztosan tudni a tudósoktól, legalábbis ennyi derült ki ezen a fórumon. Hogy még mit titkolnak el, azt maguk sem tudják, ezért további kutatás szükséges.

 

 

NevemTeve Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1207
Kérek engedélyt meghunyászkodni!
Előzmény: Imagistro (1206)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1206

Teve,

ezt a játékot veled már végigjátszottam itt, aminek a végén megfutamodtál! !! Csak nem képzeled, hogy az elejétől kezdem veled ugyanazt, amin már egyszer végigmentünk, és aminél a végső konklúzió előtt nem volt bátorságod?

Azonnal válaszolj erre:

2006.04.06 10:14:01 (1099)

 

Ha nem válaszolsz, akkor ne merészelj nekem többet írni!

 

 

Azért ez a rizsa nem megy le a torkomon:

"Szabad szemmel senki nem látott elektront (bár az kétségtelen, hogy a TV-képcső működését jól lehet elektronokkal magyarázni), tehát lehet (de nem érdemes) vitatni, hogy a 'valóságban' vannak-e elektronok."

Ha van olyan ember, akinek ez a vattacukor elég, megértem, éljen rajta sokáig.

De egy tudós ember NEM VÁLASZOLHAT ÍGY!

Felfogtad?

EGY TUDÓS NEM VÁLASZOLHAT EZZEL A KAMUVAL!

Előzmény: NevemTeve (1205)
NevemTeve Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1205
(Bocs hogy megszólalok, remélem nem gond)

én villanyt mondtam, de mindegy, nem is ez a lényeg.
Például Galvani észreveszi, hogy megrándulnak a békacombok, ha kétféle fém ér hozzájuk - ez felfedezés. Hogy milyen magyarázatot találunk hozzá, az már elmélet. Mindenkinek saját külön elmélete lehet.

Hanem hogy mit magyaráztok az elektronokról, amik hol vannak, hol nincsenek a dróton?
Van olyan modell, amiben vannak 'elektron'-nak nevezett komponensek, vannak olyanok, amiben nincsenek. Szabad szemmel senki nem látott elektront (bár az kétségtelen, hogy a TV-képcső működését jól lehet elektronokkal magyarázni), tehát lehet (de nem érdemes) vitatni, hogy a 'valóságban' vannak-e elektronok.

Hihetetlen, hogy erre senki nem válaszol egyenesen!
Inkább úgy mondanám, hogy a válasz nem illeszkedik a hétköznapi intuícióhoz.

És miért mondják a (jobb) fizikusok, hogy maguk sem értik, hogyan ég a villanykörte?
Mert tudják hogy amit tudnak az nem a valóság, csak modell... egy képzett ember egyszerre több modellt is ismert, és az adott probléma függvényében dönti el, hogy melyiket alkalmazza... ha azt kérdezed tőle, hogy mi a 'valóság', őszintén azt fogja mondani, hogy 'nem tudom'.
Előzmény: Imagistro (1204)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1204

Nem kitalálták, hanem felfedezték az elektromos áramot.

 

én villanyt mondtam, de mindegy, nem is ez a lényeg. Hanem hogy mit magyaráztok az elektronokról, amik hol vannak, hol nincsenek a dróton?

Hihetetlen, hogy erre senki nem válaszol egyenesen!

És miért mondják a (jobb) fizikusok, hogy maguk sem értik, hogyan ég a villanykörte?

Előzmény: Gergo73 (1200)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1203

Akkor hogyan találták ki? Hogyan is értsem a mondókádat, hogy "az igazság olyan hazugság, ami működik"? Szerinted itt mi a hazugság, ami működni kezdett?

Előzmény: pint (1198)
Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1202

De ti ezt valamikor megalkottátok!

Mi az a "ti", Szerencsétlen? Edison találta ki (ha jól emlékszem), váljék becsületére. Vagy gondolod, hogy az Úr hozta le neki tálcán a villanykörtét?

 

Valljatok, mágusok!

 

Beteg ember vagy.

Előzmény: Imagistro (1187)
egy mutáns Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1201

Azt gondolom, hogy a természet leírására használt fogalmaink valóságtartalmának a keresésére az ösztönöz bennünket, hogy a hétköznapi életben, szóhasználatban a valóságot és a leíró fogalmakat nem különböztetjük meg egymástól.

Pl. azt mondom: "A barátnőm csinos."

Ez mindenki számára tökéletes valóságtartalommal bír, senki sem keresi a csinos és a barátnő pontos filozófiai-tudományos definícióját, eszünkbe se jut, hogy a modellalkotás kérdéseit feszegessük, legfeljebb az állítás igazságtartalmát lehet elemezni egyéni ízlés alapján.

Ugyanezt várjuk el a tudományos fogalmak használatakor, akkor is, ha fogalmainkkal olyan jelenségeket akarunk leírni, amikről érzéki tapasztalataink, zavaink nincsenek.

A tudományos gondolkodásban többé-kevésbé egzaktul megfogalmazott modellek naív, hétköznapi módon megszokott valóságtartalmán elmélkedni szerintem kár.

A megfigyelések, tapasztalatok alapján fogalmakat (szavakat) alkotunk, a hétköznapi értelemben vett valósággal való körülbelüli többé-kevésbé pontos megfeleltetés alapján, ezeket modellekbe foglaljuk, ezt arra használjuk, hogy a valóság egyéb jelenségeire állításokat tegyünk. Ha ezek naív fogalmaink szerint jól-rosszul bejönnek, akkor OK, egyébként más modellt alkotunk, ha tudunk.

 

Miért kell ezt ettől bonyolultabban nézni?

 

Üdv: egy mutáns

 

 

 

 

 

Előzmény: pint (1198)
Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1200
Rábukkantak, mint egy egzotikus új növényre az őserdőben. Nem kitalálták, hanem felfedezték az elektromos áramot. A körtét meg kitalálták, kb. úgy, mint te itt kitalálsz egy csomó zöldséget. Csak a körte hasznos, a te filozofálgatásod meg idegesítő.
Előzmény: Imagistro (1197)
Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1199
Tegnap 16 fok volt, napsütés. Azelőtt pár nappal még csak kb. 4 fok (nappal).
Előzmény: Gézoo (1189)
pint Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1198
nem, a villamosság kitalálásánál még nem tudtak az elektron létezéséről. egy villamosmérnök ma is ritkán használja az elektron fogalmát. a maxwell egyenletrendszer, az elektrodinamika alapja nem feltételez elemi töltést.
Előzmény: Imagistro (1197)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1197

az igazság olyan hazugság, ami működik

 

Ezért kérdezem, hogy akik kitalálták a villanyt, hogyan hazudtak maguknak? "Elektronok márpedig vannak, elektronok márpedig vannak..." Így??????

Előzmény: pint (1192)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1196

miből gondolod, hogy te a 400 éven át élt több százezer tudósnál intelligensebb vagy?

 

 

Te talán olvasol a gondolataimban? Ki mondta, hogy intelligensebb vagyok bárkinél is?

 

 

 

Hogy van az, hogy az egész modern technológia nem működő, nem létező dolgokra alapszik, és működik?

 

Kérdezd meg Gergőt. (Én úgyis csak egy hülye vagyok, ha jól értem.)

Gergo73: "tudjuk, hogy a bolygók nem ellipszispályán mozognak (még képzeletben sem, még a newtoni modellben sem), mégis azt mondjuk, hogy ellipszispályán mozognak. És képzeld, ennek még értelme is van!"

 

Előzmény: Threepwood (1191)
gyurika31 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1195
Talán kár volt leírnom ezt... Az agyadig úgyse jut el a lényeg. Csak kiforgatod a szavakat.
Előzmény: Imagistro (1186)
emp Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1194
megint jobb lett volna olvasni előbb :)
Előzmény: Gergo73 (1178)
emp Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1193
szia! pár éve Szántódon volt alkalmam megcsodálni a teljes napfogyazkozást. képzeld, ezek a "csalók" másodpercre megjósolták a kezdetét meg a végét is. gondolom a hamis világképük alapján.
Előzmény: Ap0ll0 (1141)
pint Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1192
már mondtam, de akkor sem értetted meg, hogy

az igazság olyan hazugság, ami működik
Előzmény: Imagistro (1187)
Threepwood Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1191

Nincsenek atomok, elektronok, és egyéb részecskék, a föld valószínűleg lapos, és egy helyben van, a hold valami más, sokkal nyilvánvalóbb és egyben titokzatosabb dolog, mint aminek eddig gondoltuk.

 

Imagistro, igaz szerinted a fenti? Milyen világkép a helyes?

És most a bónusz kérdés: miből gondolod, hogy te a 400 éven át élt több százezer tudósnál intelligensebb vagy? Hogy van az, hogy az egész modern technológia nem működő, nem létező dolgokra alapszik, és működik?

Threepwood Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1190
Nem, a te nem értésed mélyebb...
Előzmény: Imagistro (1186)
Gézoo Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1189

Szia!

 

  Milyen most az idő ott? 

Előzmény: Gergo73 (1178)
Gézoo Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1188

Szia!

 

   "e pur se move" ??  talán?

Előzmény: Imagistro (1187)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1187

"Nyilvánvaló, hogy a villanykörtéről, mint ahogy bármiről is csak korlátos lehet a tudásunk. "

 

De ti ezt valamikor megalkottátok! A történet szerint a villanykörtével nem szembesült az ember, hanem megalkotta! Valljatok, mágusok!

 

"Pl. tudjuk, hogy a bolygók nem ellipszispályán mozognak (még képzeletben sem, még a newtoni modellben sem), mégis azt mondjuk, hogy ellipszispályán mozognak. És képzeld, ennek még értelme is van!"

 

És mégis mozdulatlan a Föld!

 

 

 

Előzmény: Gergo73 (1184)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1186
Hidd el, nálam is ugyanez a mély nem értés van, és tudom jól, hogy az igazi fizika értés olyan, mint egy koan értés: mély és magas nem értés. Éppen ezért akarom még tovább fokozni, hogy még jobban ne értsem, hogy értem, amit nem értek.
Előzmény: gyurika31 (1183)
Imagistro Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1185

Szerintem pedig te nem tudhatod, hogy én mit értettem meg abból, amit ő nem értett. Mert ugyanúgy nem értettem ahogy ő, mivel ugyanabból indultunk ki, és ebben biztos lehetsz, mert már régóta téma ez kettőnk között. A világot nem lehet atomantikkal magyarázni, még villanykörte szintem sem.

Előzmény: Dr.Feelgood (1182)
Gergo73 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 1184

Itt a fórumon jól visszakövethető, hogy az egyik tudós azt mondja, hogy nincsenek elektronok, de örüljünk annak, hogy működnek a dolgok, a másik tudós szerint vannak elektronok, a harmadik tudósnak meg teljesen mindegy, hogy vannak-e elektronok a dróton vagy nincsenek, mert azt mondja, hogy az igazság = működő hazugság.

 

Nem semmi.

 

Ugye? Mindegyik tudós nyomja a magáét. Ez tényleg így van és a tudományban ez a szép. Legalább nem tudunk összeesküdni, mert ellenkezik a természetünkkel. Valahogy azonban mégis csak szót értünk egymással, ha meg nem, hát alszunk rá 100 évet.

 

Nyilvánvaló, hogy a villanykörtéről, mint ahogy bármiről is csak korlátos lehet a tudásunk. Pl. tudjuk, hogy a bolygók nem ellipszispályán mozognak (még képzeletben sem, még a newtoni modellben sem), mégis azt mondjuk, hogy ellipszispályán mozognak. És képzeld, ennek még értelme is van!

Előzmény: Imagistro (1181)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!