Keresés

Részletes keresés

karrier Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7323
Ez mind szép és jó, de mi köze van ahhoz, hogy Tőr a szívbe most szarfaszútróger-e vagy sem?
Előzmény: Professzor(SzG) (7321)
karrier Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7322
Régebben lányokat nem vettek fel az Akadémiára...
Előzmény: bányászkislány (7318)
Professzor(SzG) Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7321
Jó Szerencsét!

Csatlakozva a műszaki-mérnöki és a jogász-közgazdász szemléletbeli vitához, szerintem Szacsa jól közelíti meg a dolgokat. Azzal együtt, hogy a sok irodai, bürokratikus munka, meg a jog, közgazdaságtan sem ördögtől való.

Csak ugye az arányok meg a súlypontok...

Az olyan tevékenységeknél, amelyek valamilyen kézzelfogható végterméket állítanak elő, legyen az akár egy csille szén, egy sarang fa vagy egy kitűzött földrészlet, sokkal kevesebb helye van a mellébeszélésnek, és a szakmaiatlanság, hozzá nem értés sokkal hamarabb felszínre kerül. Már ahol.... :)
Ennek ellenére műszaki területen ( a kőművestől a tervezőmérnökig) is akadnak bőven kutyaütők és dilettánsok, legyünk nyugodtan önkritikusak, hiszen mindenkinek először a saját szakterületét kell kritikusan szemlélni, hiszen ahhoz ért a legjobban, és azon tud a legtöbbet javítani jó szándékkel, tettekkel.

A jog és a közgazdaságtan és a hozzájuk hasonló tudományterületek és szakmák feladata alapvetően az volna, hogy az emberi termelőtevékenységet és magát a társadalmi életet TÁMOGASSÁK, SEGÍTSÉK. Értékük csak és kizárólag azon volna lemérhető, mennyiben járulnak hozzá tegyük fel a jog esetében egy működő társadalom rendjéhez. Tény, hogy mind a közgazdaságtanban, és ahogy jogász barátommal átbeszéltük, a jogban is "sok a duma", hogy egyszerűen fejezzem ki magam. Mindkettő kevésbé kézzelfogható és sokkal több lehetőséget ad a csűrésre-csavarásra, mellébeszélésre, anélkül, hogy azt egy hozzá nem értő "szakember" észrevenné. Csak egy újabb példa:

A közgazdaságtan mindenféle modellekkel dolgozik, és mára azért már nyilvánvaló tény, hogy szinte bármilyen állítást, elméletet gond nélkül lehet igazolni, akár egymásnak teljesen ellentmondó alaptételeket is. Csak megfelelően meg kell indokolni, a megfelelően megválasztott és egymás mellé helyezett tényekkel, adatokkal, kihagyva esetleg más tényeket, adatokat. Ennyi. A jogban is azért gyakori az ilyesmi, ha jól sejtem, bár ahhoz nem értek annyira, csak kicsit foglalkoztam vele. Kívülálló, hozzá nem értő pedig nem veszi észre egykönnyen a kihagyott információt, vagy a kis ferdítéseket, logikai bukfenceket, pont az összetettség és a bonyolultság miatt. (Ezért is jó, hogy tanultam közgazdaságtant, legalább sokszor látom, hol akarnak átverni... :)
Tőr a Szívbe! Te jobban látod a jogot belülről, cáfolj meg, ha nem így van!

Sajnos ezért van, hogy ezeken a területeken sokkal több olyan ember "lakik" aki bár nagyon szépeket és nagyokat tud mondani, tökéletesen alátámasztva, hibátlan retorikai stílussal, mégsem mond igazából semmit. Sokszor ez talán cél is. Ez egy mérnök, műszaki, pragmatikus hozzáállású embernek bosszantó és sokszor jogosan okoz felháborodást.

Sajnos mind a közgazdaságtan mind a jog részben elvált az általuk támogatni hivatott szakterületektől és magától az emberi társadalomtól is. Önmagukért valók lettek, önálló életre keltek, ahol a létezésük sokszor már önmaguk oka és célja.
Újabb példa! Vajon érdeke-e a jogásznak vagy az adótörvényeket összeállító közgazdásznak, hogy minél egyszerűbbre alkossa az adott jogszabályt és a rendszert? Hiszen az ő munkája és hivatása az, hogy a hozzá nem értőknek elmagyarázza, a gyakorlatban pedig alkalmazza azokat! Ha egyszerűek lennének sokkal kevesebb kiskaput lehetne találni, és sokkal kevesebb ember is kéne, aki ért hozzá???

Ez persze csak kiragadott példa, de talán jól érzékelteti a különbséget. (Egy minél bonyolultabb gép is lehet cél, ha azt akarjuk, hogy csak mi értsünk hozzá, de azért ez nem annyira jellemző)

Nincs semmi baj a joggal és a közgazdaságtannal sem, amíg az értékteremtést és a társadalmat szolgálja, mégpedig jól. Amikor önmagát kezdi el visszaigazolni, és a "gyakorlattól" teljesen elszakadva valamiféle fellegvárban kezd el működni, akkor jönnek a mostanihoz hasonló válságok...


Végső gondolatként egy nagyon bölcs embert idéznék, aki valamikor ezt mondta nekem: "Amit megtanulsz, attól mindig csak több leszel, kevesebb sosem. A józan paraszti eszedet viszont soha ne felejtsd el használni!

... Ha jól emlékszem az Édesapám volt az...."

Szabó Gábor a. Professzor
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7320

jó szerencsét!

 

Nem beszélhetünk azonos értékekről, ha a beszédben alapvető különbség van.

A műszakisnál az egyenesbeszéd a járható és elfogadott út. Itt nincs mese, a kiadott határidőre meg kell lennie x db működő valaminek.

A nem műszakisnál a körmönfont mondatok, a mellébeszélés, a guminyelven fogalmazás a járt és elfogadott út (nézzetek körül). Itt van mese, itt lehet megmagyarázni, mert amit "alkotnak" azt nem lehet bekapcsolni, mindig lehet utólagos és jól megfogalmazás esetén elfogadható magyarázat. A műszakisnál nincs ilyen, a gyártott alkatrész, számítógépes rendszer, könyvelőprogram, kakóbiztos számítógép, búvárpalack, stbstbstb vagy működik, vagy nem.

Ennyi a különbség.

Ezen különbségek okán a képviselt értékek sem lehetnek azonosak.

 

Szacsa

Előzmény: Tőr a Szívbe (7315)
bányászkislány Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7319
A közös honlapot támogatom, mert ezt nagyon kevesen ismerik, ami nem baj mert nincs sok kedvem egy iwiwes fórumhoz hasonlóhoz! Annyiban tudok segíteni a terjesztésben, hogy én csinálom a bányász kar klubját az iwiwen ahol jelenleg 1100 volt és jelenlegi bányász van, tehát egy körüzenet és ők tudni fognak róla, sőt kedves tanárunk Morvai Tibor tanárúr is biztosan feltenné a bányász és ombke-s listára amin nem csak bányászok vannak!
bányászkislány Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7318
Jó Szerencsét!

hát nem tudom van e nálam törékenyebb lányka, épp egy cementeszsák súlyával egyezek meg! a ködvágóm pedig a legkisebb méretű és legutóbb esőben mentem szakestezni és nagyon jól jött igaz a buszmegállóban este sztem gárdistának néztek mert egyszer csak azt vettem észre hogy egyre távolodnak tőlem a romák....

b.
Előzmény: Antenna (7316)
Antenna Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7317
szerintem tévedsz Szacsa!
Egy bölcsész tetteinek sokkal nagyobb következménye lehet és sokkal több felelőséget kell/kéne vállalnia.

Pl törvényalkotás. Egy tollvonással el tud intézni egy egész céget, holott csak papírt tologat.
A bölcsész és a műszaki oldal szorosan együtt kell működjön.
Neked fájó pont, és mindig előhozod hogy az nem végez rendes és hasznos munkát aki NEM termel, vagy termelésben dolgozik.

Részben igaz, részben meg marhaság. Kell a gyártó, a szolgáltató és az irányító réteg is.


Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7314)
Antenna Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7316
Jó szerencsét!


Karrier itt nagyon szépen tudna működni a fórum. ENNYI. Semmi több.
A bursch.hu tudna működni jóval több szolgáltatással. Persze ez mind bláblá ha nincs rá igény. Manapság a fő kommunikációs forma Újvárosban az iwiw. Ott terjednek az infók, plakátokat oda "tesznek" fel stb. Nem biztos hogy jó ez így mivel sokan nem használják. Van olyan aki van annyira őskori rendszerfélő és összeesküvés gyártó hogy nem meri nemhogy az adatait, de még csak a nevét se megjelentetni ott.

A többiek itt a jog alatt arra gondolnak hogy a régi bányajog tanoncok lementek a bányába és szembesültek azzal a hierarchiával amivel a többi bányamérnök is. Sokkal közelebb voltak a műszaki dolgokhoz, lévén maguk is félig műszakiak voltak.
A mai jogászok annyira nem...
Ettől ők is emberek, ettől nekik is van helyük a világban.
Mégis "Köszönöm Istenem hogy nem lettem bölcsész"... ergo élcelődni lehet, ahogy Professzor is mondta, de csak az egészséges mértékig.


Bianka: miért baj az hogy valaki a "öltsd fel a legszebb gúnyád" felszólítást ami az invitáción szokott lenni, úgy értelmezi hogy neki a legszebb a báli ruhája... Neked a gruben! Bár gondolj bele egy olyan törékeny kis szöszi lányka el se bírná a nehéz grubened. :)
Meg elég nehéz olyan kis sapkát készíteni ami a fejüket nem bukósisak módjára teríti be.
Ennek ellenére örülök hogy te a gruben mellett döntöttél, jól áll az! Talán jobban is mint egy abroncsos ruha.


Antenna
Előzmény: karrier (7313)
Tőr a Szívbe Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7315
Nyugodtan mindenki kiélheti magát a jogászokon. Ismerek pár műszakist és szerintem nem különbözik tőlem egy szemernyit sem, annyi hogy mást tanul, de attól ugyanazokat az értékeket képviseljük.

A portált jó ötletnek tartom, bár hogy jogász szakestély hírdetése bármikor felkerülne, azt kétlem.

Olvasta valaki Mikszáth Tót atyafiak című novellafüzér nyitó novelláját, Az arany-kisasszonyt? Az egyik főszereplő Mirkovszki Miklós selmeci illetőségű srác először elvégezte a jogot, aztán visszatért Selmecbányára, hogy beálljon a bányászok közé. Nem tudom, biztos őt is érte egy pár támadás, de valószínűleg jogosan, mert ő hazug volt. Ezt bizonyítja, hogy miután a párjának adott egy gyűrűt, amibe belevéste a Tempus-t és elment Amerikába kurvapecérnek. Szerintem tényleg jó kis novella, bár ez elmondható a Tót atyafiak és A jó palócok egészéről.
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7314

Nem értitek.

 

Persze, hogy van papírmunka, vannak hivatalok. Nem erről beszélek. A gondolkodásmódbéli különbségről beszélek.

A műszakinál van kézzelfogható, számonkérhető eredmény, ami valamilyen tárgy (korsó, épületterv, vagy székláb, bármi). A nem műszakinál nincs ilyen, ott szavak vannak, szóban, vagy írásban. Persze egy könyvet is meg lehet fogni, de a felelősség valahogy más. Ha egy könyv rosszul (ki szerint) van megírva, az kevésbé gond, mint egy billegős szék.

Egy jogásznál, vagy gazdásznál, bölcsésznél a szó szót követ, a műszakinál a szavakat tettek, azokat kézzel fogható eredmény kell, hogy kövesse.

Nem baj, hogy így van, sőt. De igenis van, nagy különbség van a két gondolkodásmód között.

 

Szacsa

 

ui: pl. abban az időben olyanok bányajogászkodtak, akik láttak közelről bányát, talán még le is húőztak egy-két műszakot, kvázi volt kötődésük ahhoz az ügyhöz, amiben a jogot próbálták meg használni. Manapság nincs ilyen. Megfordultunk a lovon. Akkoriban, vélhetően a jogot igazították a tettekhez, manapság a tetteket igazítjuk a joghoz. Ahhoz a joghoz, amelyet olyanok fogalmaznak, vitatnak, akik még fényképen sem láttak olyat.

karrier Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7313
A hangsúly nem az Ésen van! Tévedés volna azt hinni.
A hangsúly a KÉPZÉSEN van!!!
És az is tévedés hogy csákányosok lettek volna azok akiket képeztek. Hiszen pont az irányító, szervező és tervező személyzetet képezték ki. És naná hogy még a vezetők is lementek a föld alá. Minden vezető ha ránéz a cégére akkor oda is megy (kivéve egy barátom, akinek szoláriuma van Londonban és webkamerával figyeli az alkalmazottait, de ez már a modern kor vívmánya). És miután a "cég" a föld alatt van, a mérnöknek is oda kellett menni - ez egy logikus dolog.
De ettől még értenie kellett a joghoz, hiszen a bányajog az egy különös és nagyon fontos ága annak.
A mai "vállalkozási ismeretek", vagy a korábban oktatott "nemzetgazdaságtan" - és itt most remélem mindenki előtt az óráját zaciba vágó Firma képe merült fel a képeslapokról - mind azt a célt szolgálta, hogy ne csak a termelésben, de az értékesítésben is nagyon pengék legyenek eleink.
Minden tárgy, a bányaműveléstől a bányajogig, a kémlésztől a pénzváltóig ugyanolyan jelentőséggel bírt. Így ezeket kiragadni és mai kontextusba hozni a hiba! Akkor más volt a helyzet!

És azt se felejtsük el, hogy Magyarország nemcsak a tízmillió szegény országa, de a jogászoké is! Mindig is az volt. Úgy látszik ezt a terhet kell cipeljük magunkkal.

Zdar Boh!
Előzmény: öntőszacsa (7308)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7312

Jó szerencsét!

 

Ha már idézel akkor ne hagy ki belőle!

"...értő hivatalnokokat is."

Irodában ülő, papír tologató, "mihaszna" embereket. Akik esetleg működésben tartják a dolgokat. Nem a kőkorszakról beszélünk, ahol a megoldás a furkósbot. Az egyéni sérelmeket, meg nem a diákokon kell leverni. Én is a termelési oldalon vagyok, és elég sokat dolgozom a két kezemmel, de mellete papírmunkám is akad. A világ sajnos már nem működik a hivatalnokok nélkül, lehet őket utálni, de szükség van rájuk.

 

 

Bástya

Előzmény: öntőszacsa (7308)
karrier Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7311
Szeretem és szívből örülök annak, amikor nálam rátermettebbek tudják közvetíteni azt amit én sose fogok tudni. :)
Üdv Professzor! Mindig jó hallani a hangod! Hallathatnád többször is!

Üdv az "öregerdésznek", "fiatalközgazdásznak"!
Előzmény: Professzor(SzG) (7306)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7310

Jó szerencsét!

 

A vershez adok inkább linket, mert az éter már megint elnyelte jó részét. :(

Mindehez képzeljetek hozzá egy Selmecen tartott szakestélyt, és egy elsős közgazdász lánykát.

http://www.spek.hu/index.php?page=selmec

 

Lennék én...

 

Bástya

Előzmény: ZHmen (7303)
Professzor(SzG) Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7309
Jó Szerencsét!

Bár Bástya Barátom az alábbi felszólalásomat a Szakesély szünetében, amelyen elhangzott, szakrális keretek között a tűz martalékává tétette velem, sikerült előásnom a winchesterről.

Egy kis adalék a reform-nem reform gondolatokhoz.

A felszólalás a 2008-as Közgazdász Havas Selmeci Túra alkalmával tartott Szakestélyen hangzott el, és nagyon nagy csend követte.....

Kéretik a kellő iróniai érzékkel felvérteződni, mielőtt az olvasásnak nekilátsz! ---



A Selmeci Diákélet reformja… Kis útmutató balekoktatáshoz, burschuláshoz
„az új évezred jegyében”

Úgy tűnik, hogy a nagy reformhullám elér minket is, elengedhetetlen, hogy a kor szelleméhez igazítsuk hagyományainkat, hogy azok „méltóképp” megállják helyüket az új évezred küszöbén!

Programpontok:

Alapok:

1. Mától kezdve Firma, Veterán, Filiszter köteles hangosan, előre köszönni a balekság és pogányság jeles képviselőinek. Eltöröltetik az évszázados hagyomány, miszerint a fiatalabb megtiszteli az idősebbet, balek pedig a Firmát azzal, hogy előre köszön.
2. Mostantól, hogy a félreértéseket és az egész köszöngetős mizériát elkerüljük, ha találkozol valakivel az Egyetemen, ismerőssel vagy akár ismeretlennel, na adj’ Isten Tanárral, lehajtott fejjel vagy ízlés szerint „laza vagyok” testtartással köszönés nélkül somfordálj el a másik mellett. Ha a városban találkozol ismerős arccal az Egyetemről, eszedbe se jusson ráköszönni!
3. Kalapot viselők figyelmébe! Ha netán köszönnél, még véletlenül se emeld meg a tökfödődet, hiszen micsoda elavult szokás ez? Itt az új generáció!
4. balek! Ha a Firmád beszél, nyugodtan vágj a szavába, úgyis okosabb vagy nála, minek végighallgatni, amit összehord. Tégy ugyanígy nyugodtan diáktársaiddal, és megérdemelten vívod ki el nem múló megbecsülésüket és tiszteletüket.
5. balek! Ha netán egy Firma arra a botorságra vetemedne, hogy rád szól, vagy rendre int, nyugodtan ugasd csak le, a visszapofázás majd megmutatja mindenkinek, hogy ki is itt a főnök. Végtére is szabad véleménynyilvánítás van, és nehogy má’ Ő jobban tudja!
6. A tudás szégyen! Ha valaki többet tud nálad, nyugodtan vesd meg, ugyan miért tanulnál tőle bármit is, hiszen úgyis tudsz mindent! Aki a Firmák vagy idősebek tanácsát kéri, az vesztes! Oldj meg mindent egyedül, ezzel teljesíted az új selmeci hagyományok egyik alapkövetelményét!
7. Még véletlenül se jusson eszedbe, hogy önzetlenül segítesz diáktársaidnak!
8. Fontos! A pogány, aki az egyetemre jön, de még a balek is: nem azért sötét, mert tudatlan… neeem. Ő úgy érkezik ide, hogy mindent tud az Alma Materről, Hagyományainkról és a Selmeci Diákélet Szépségeiről. Így született. Ez Factum! Firmaként nem kell mást tenned, mint hogy üvöltözöl vele nagyokat, és amint tudod, leitatod a sárga földig.
9. Ha gyenge és szerencsétlen a pogány, akkor gyorsan rúgni kell még bele kettőt, még véletlenül sem felemelni és bátorítani, és ha netán nagypofájú Kiskirályfi vagy Kiskirálylány érkezett, akkor Firmai kötelesség őt felkarolni és ekssel jutalmazni, erősítve ezzel énjének öntelt és kicsinyes oldalát!
10. Megreformált hagyományaink szerint az Eks! az egyetlen baleknevelésre alkalmas eszköz. Egymás megismerése, a beszélgetések, anekdotázások, élmények elmesélése ódivatú, idejemúlt dolog. Ha balekot kívánsz okítani, elegendő a „KUSS” és „EKS” szavak artikulált vagy artikulálatlan formáinak elsajátítása.
11. Mostantól kezdve a Firma és Selmeci Diák elnevezésekhez NEM kapcsolódnak elvitathatatlanul az alábbi fogalmak:
- Példamutatás
- Az idősek és Firmáink tisztelete
- Hagyományaink szeretete és gazdagítása
- Bajtársiasság és önzetlenség
- Szakma- és Hazaszeretet
- A tettekért való felelősségvállalás
Mától Firmának, Burschnak tekintendő mindenki, aki ezt önmagáról minél többször és minél hangosabban kinyilatkoztatja. Eltöröltetik a hagyomány, miszerint Firmává csak Firma fogadhat, avathat bárkit is.
Mivel általános gyakorlat manapság, hogy vannak a magyarnál magyarabbak, következésképpen természetes, hogy a Firmánál is vannak Firmábbak. Erre a posztra napjainkig a közösség emelhetett valakit, de leszámolva ezzel az ócska gyakorlattal, mától az tekintendő Kiemelkedő és a közösség felett álló Firmának, aki ezt magáról kijelenti!

Szakestélyre!

12. Alapelv! Ha Szakestélyen vagy, idd magad a lehető leghamarabb öntudatlanra, megreformált hagyományaink szerint a Szakestély legfőbb célja úgyis a totális lerészegedés és a bulira való alapozás. Még véletlenül se írj felszólalást, minek az, amíg van sör, másvalaki úgyis készül majd.
13. A szakestély Tisztségviselőinek feladata, hogy a szakestély résztvevőit szórakoztassák! (CopyRight: Heves Népe Napilap)
14. Nótáinkat azért éneklik a Szakestélyen, hogy a résztvevők csendben végighallgathassák, vagy kimehessenek közben csocsózni, felesezni.
15. A Selmeci Nótakincset tanulni elavult dolog, ha valaki mégis nótát tanulna, válogasson a szintipop és lakodalmas technó vonalról!
16. A reformintézkedések fő pontjaként kiemelt tisztelet övezze az ún. „Háromszakestes” Firmákat (balekkeresztelő, Firmaavató, Szalag- és Korsóavató Szakestély), akik maradéktalanul teljesítik a modernizált diákélet feltételeit.
17. Ha valaki invcetlit váltott a Szakestélyre, a dolga annyi, hogy kezdéskor megjelenik, ahány sört tud, legurít, majd angolosan távozik. Az olyan idejemúlt szokások, mint a terem közös berendezése vagy az előkészületekben való segítség, netán a Szakestély utáni rendrakás kizárólag a Major Domusok feladata. Hiszen (idézem): „Ez benne van az invicetli árában, nem?”
18. Ha valaki botor módon felszólalással zavarná meg a beszélgetést és a csendes iszogatást a Szakestélyen, a résztvevők kötelesek a felszólalás alatt végig beszélgetni, meghallgatni egymást már úgysem divat. Az új jelszó: „Az elnök szava szent és érthetetlen!”. Ha tényleg igazi reform-diák akar valaki lenni, időzítse erre az időpontra a terem elhagyását és a ki-be mászkálást.

A diákélet-reform lényeges eleme, hogy a külsőségekre helyezzük a hangsúlyt! Az emberi értékek: barátság, önzetlenség, tisztelet, udvariasság az új évezred szellemiségével teljesen ellentmondóak, eltörlésük folyamatban van.
A walden és a veblen felhasználható egyetemi marketing-célokra a hallgatói létszám növelése érdekében. Az egyenruha viselésének ezentúl nem kell maga után vonnia az ahhoz méltó viselkedést, új célkitűzésként említhető, hogy aki egyenruhában megy bulizni, a belépőből 50% kedvezményt kapjon.
Végezetül ép itt az ideje, hogy átfogó programot hirdessünk a magyar Egyetemeken, hogy amelyik kar lát fantáziát a selmeci hagyományok részben vagy teljes egészében törtnő átvételében, azt minden erőnkkel támogassuk, az felbukkanó újításokra, torzításokra, a külsőségeket majmoló selmecieskedésre úgy tekintsünk, mint hagyományainkat gazdagító és színesítő motívumokra.

Szabó Gábor a. Professzor
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7308

Jó szerencsét!

 

A 4. pont érdekes:

"- bányaművelő és bányajog --- a hangsúly az ÉS-en van, akkoriban a csákányos ember rendezte a jogot, olyan ember, aki maga is lejárt a tárnákba bármikopr meghalni. Manapság a jogászok cseppet másként viselkednek, valamelyest mást tanítanak nekik (az észlelhető mindennapi tevékenységük alapján). Így erre hivatkozni jelenleg hiba.
- bányamérő --- egyértelmű
- érckészítő --- egyértelmű
- kémlész és kohász --- egyértelmű
- pénzverő és aranyváltó --- a hangsúly az ÉS-en van, az váltotta az aranyat, aki készítette a pénzérmét. Nem haszonlesőként tekintett a darabokra, hanem a munkájának kézzel fogható gyümölcsére. A tisztességes munkáért megkérte a tisztességes ellenértéket. Manapság a pénzverő a tisztességes munkájáért alamizsnát kap, az aranyváltó meg rojtosra keresi magát. Így, erre hivatkozni jelenleg hiba.

 

Szacsa

Előzmény: ZHmen (7303)
karrier Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7307
Ez az ami ez a fórum lehetett volna, de oly kevés az érdeklődés. :)
Nem hiszem, hogy széles körben elfogadásra találna, de egy próbát megér.
Alapvetően, egy "talpas" bursch, aki nem tartozik a megmondó emberek táborába, fikarcnyit sem törődik más testvérvárosok rendezvényeivel. Jó ha tízből egyszer eljut "külföldre" (Fehérváron soha nem voltam), hogy megnézze mások hogyan csinálják (pl. a jogászok Miskolcon).
(személyeskedés/tanulság végett pedig voltam én Miskolcon bányász szakesten. Biankához hasonlóan lepődtem meg a végzősök estélyiségén, egyenruhanélküliségén -fiúklányokvegyest- hogy nem töltötték meg a kupát gyűrűavatáskor, hogy el sem készültek a diszkorsók és csak hónapokkal később kaptuk meg, stb. stb.- szar szakest mindenhol van, itt is ott is)

Szacsa!
A kultúrált viselkedés alól nem ment fel az önként vállalt stresszhelyzet. Teljesen mindegy, hogy mi történik. Én is kaptam már itt nem idevaló viselkedésért, annak idején Antennát is jól leoltottuk, hogy próbáljon meg viselkedni - azóta többé-kevésbé sikerül is neki, most sem teszek senki kedvéért kivételt.

Jó szerencsét!
Előzmény: Antenna (7304)
Professzor(SzG) Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7306
Jó Szerencsét!

Örömmel olvasom a néhány hete főnixmadárként feltámad fórumunkon kibontakozott vitát, ami szerintem (tekintet nélkül arra, hogy milyen formában) már önmagában is építő. Legalább végre van kommunikáció és információcsere. (ha már egy közös Szakestélyen nincs módunk megvitatni a problémákat).

Mint a fórum rendszeres és olvasója, néha írásra is ragadtatom magam, hátha a gondolataimmal hozzá tudok tenni a vitához, amitől épülünk és fejlődünk, hiszen mi más volna a cél.

Kicsit az ösi-új szakok "ellentétéről, vitájáról: Erdőmérnökként és egyben (remélem) rövidesen államvizsgázó közgazdászként módom volt látni belülről mindkét szak életét, hagyományőrzését, szemléletét. Főleg a párhuzamosan futó szemeszterekben kaptam is rendszeresen mindkét oldalról, de sikerült ezeket mindig mosolyogva és humorral fogadnom (arról nem is beszélve, ha a fás cimborák beszállnak még egy kis szurkálódásra - igaz Karrier?) :)
A szakok közötti "ellentét", versengés, rivalizálás talán még hagyományainknál is ősibb jelenség, és ha egészséges mederben folyik, akkor még színesíti is a Diákéletet. Ha viszont ez átmegy gyűlölködésbe, árja-szemléletbe, az nem vezet sehova, maximum külön tartott bálokhoz és meddő vitákhoz, hogy kik az egyenlőbbek?

Volt szerencsém Diáknapokat szervezni, betölteni a Selmeci Társaság Alelnökségét, és ha ma a Waldenomra nézek, akkor az ST folt mellett ott van a Közgazdász évfolyamcímer és most már a Valétaszalag is. Néha elmosolyodok, ha belegondolok, másodévesen milyen vérmesen védtem az erdész szakot a közgazdász ellenében, és hogy tessék "hova jutottam". (fejlődés vagy nem, ki-ki döntse el maga, én úgy érzem, csak csak több lettem mindentől, amit kaptam :)

Mégis: ha jó példa kell, akkor van bőven! Mindig azt mondtam, és tanítottam a balekjaimnak is, hogy Nézd az EMBERT!, mert mindenhol találsz belőle. Jót is rosszat is, szaktól kartól, bőrszíntől és még tudom is én mitől függetlenül. Ezeket a Selmeci Hagyományokra érzékeny, azt szívből megélő és művelő embereket összegyűjtve szinte elképzelhetetlen egységet lehet kovácsolni. Ahogyan sikerült is ez a 2003-as soproni fás, üzemes, közgazdász és erdész Firmaévfolyamoknak, akik szinte teljes egyetértésben vezényeltek le a balekhéttől kezdve a balekoktatáson keresztül a végső búcsút jelentő Valétálásig 2 évet, és a barátság azóta is tart, ha ritkábban is találkozunk. Csak akarni kellett, és a felszínes ellentétek helyett arra figyeltünk, hogy mi az ami összeköt minket. Csak meg kell találni mindenhol azokat az EMBEREKET és SELMECI DIÁKOKAT, akik akarnak tenni, ismerik és élik a hagyományokat, ki ki vérmérséklete szerint, és képesek elfogadni a másikat minden hülyesége ellenére. Városok, szakok között is néha nagyon nagy különbségek vannak hagyományőrzés tekintetében, az alap mégis egy. Ez szükségszerűen együtt jár kompromisszumokkal és és az erre való képességgel. Csak egy egyszerű példa, hogy mire is gondolok:

Többször voltak Szakestélyeinken gépész vendégeink, és noha nekik megszokott volt, hogy a szakestélyeik hivatalos itala a bor, nem csináltak belőle szakok közötti háborút, hogy egy erdész szakesten sörimpotenciát kellett kérniük, sőt frappánsan megoldották (ebben valószínűleg segítette őket a hosszú vonatút alatt elfogyasztott tetemes mennyiségű alkoholos nedű is.. :)

A lényeg szerintem annyi, hogy mindenhol lehet találni igaz Selmeci Diákokat, és nagyon nagy hiba, ha valakit csak a passzomány színe vagy a szakja miatt löknek félre. Ezzel nem vitatom a konzervativizmust és azt, hogy Hagyományaink igenis szigorú de annál szebb alapokon nyugszanak, ami elvárás minden magát Selmeci Diáknak nevezőtől.

Kedves Erdélyi Kopó! Bár már bőven a szervezés hajrájában vagytok, az SDN-el kapcsolatban az utolsó napokban is elkelhet a segítség. Ha bármiben kérdésed volna, vagy tudok valamiben segíteni, akár a korábbi szervezési tapasztalatokkal, lehetséges buktatókkal, vagy akár ötletekkel, akkor egy "öreg" erdész Firma nyújtja a segítő jobbját! Kitartást és türelmet a következő hetek teendőihez!

Erdész és Baráti Üdvözlettel!

Szabó Gábor a. Professzor
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7305

Jó szerencsét!

 

A műszaki és nem műszaki gondolkodásmód jobban különbözik, mint azt hihetnéd.

Alapvetően a tevékenységben van a difi:

műszakinál: a tetteknek, a kézzelfogható tárgyaknak (mérettől és anyagtól függetlenül) van meggyőző ereje, az a kérdés, hogy "hány darab készült?",

nem műszakinál: a szavaknak van jelentősége, ki-mikor-kinek-milyen módon-mit mondott, vagy írt.

Az egyik oldalon tárgyak készítése a folyamat, a másik oldalon papír tologatás. A jogászoknál ez kiegészül még jó adag hazugsággal, számítással, szinészkedéssel, többértelműséggel (a jogászt a jog érdekli, nem pedig az igazság).

A műszakiaknál a készíytőnél van a felelősség, a nem műszakinál nincs ilyesfajta felelősség.

A műszakinál be lehet a tevékenységet valami paraméter alapján "normázni", a nem műszakinál nem csinálnak ilyet.

Nagy különbségek vannak, így kerek a világ. Viszont, valamelyest előrébb tartanánk, ha az újérték, fizikailag új érték előállításnak legalább akkora becsülete lenne, mint a dumagépeknek.

 

Szacsa

Előzmény: Tőr a Szívbe (7298)
Antenna Creative Commons License 2009.03.31 0 0 7304
Jó szerencsét!

Barátok közt ( nem a brazil-magyar koprodukcióba ) felmerült az ötlet hogy egy selmeci portált hozzunk/hozzanak létre. Egy közös felületet amit nem csak mi hanem testvér karok, szakok, asztaltársaságok használhatnak akár szakestély meghirdetésre, rendezvények hirdetésére, beszélgetésre, fórumra, élmények megosztására stb.
Én nem láttam értelmét csak abban az esetben ha széles körben elfogadott, meghirdetett lenne, valamint ha már elsős korban oda szoktatnák a balekokat.

Mi a véleményetek, van értelme az ilyennek? Ti támogatnátok, valamint elősegítenétek az elterjedését ha abban a pozícióban lennétek?
A tartalom nagyrészét diákok tennék fel, hiszen nekik és róluk szól.


Antenna
ZHmen Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7303

Jó szerencsét!

 

A hangulat annak idelyén tényleg jobb volt. Az új idők szele... :(

Nekem is egyre ritkábban van kedvem az olvasgatásnál többet is tenni a fórumon, de most néhány gondolat:

 

1. A Firmáim annak idelyén azt tanították, hogy a hagyományikat nem tisztelni kell, arra ott van a nagyapád, nem ápolni, mert nem temetői síremlék, hanem a hagyományokat élni, éltetni kell!

 

2. Sopronban a dohányzás igen egyszerű kérdés, a kiszházban egyébként sem szabad, így a vita eldöntve.

 

3. Szacsa szépen idézett Charlie-tól. Megfontolandó!

 

4. "A Bergscholanak nem csak a bányák és kohók számára szükséges szakembereket kellett kiképeznie, hanem banyaigazgatáshoz, bányajoghoz, banyagazdaságtanhoz. kohászathoz és pénzveréshez értő hivatalnokokat is.

A tanulók öt szakon folytatták tanulmányaikat:
- bányaművelő és bányajog
- bányamérő
- érckészítő
- kémlész és kohász
- pénzverő és aranyváltó"

 

Mindez anno 1735-ből.

Fúj undórító jogászok és gazdászok, már akkor is furakodtak, de szerencsére sikerült őket eltüntetnünk pár száz évre. :S

 

5.Végül egy engedély nélküli idézet, ami talán rávilágít, hogy nem kari (faji) kérdésről kellene beszélnünk, hanem emberekről, ember tipusokról.

Egy akkor elsős közgazdász tollából:

"

Szittya Anita a. Szivvel-Lelekkel:

Lennek én…

Lennék én egy Selmeczi leany,

Kinek szivere egy banyaszfiú var.

A Tempus foltot Neki tiszta szivből adnám,

Ő boldogan viselné, és gondolna énram.

Vagyok én egy Soproni leány!

Kinek szivét Selmecz járja át.

Gondolatban százszor jartam erre!

De most itt vagyok, és visszatérek, ha érdemes leszek erre!

Sopron, 2005. aprilis 12."

 

Kun Imre a. Bástya

 

 

 

 

ZE Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7302
Jó Szerencsét!

Erre inkább nem mondok semmit, bár a 6. vezér neve elég komolyan felmerült... (Meg a viccben szereplő elfeledett nyolcadiké is, pont úgy ahogy a viccben Árpád apánk megszólitja őket...)

Zeller a. TurmXgép
Előzmény: bányászkislány (7299)
bányászkislány Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7301
Jó Szerencsét!

Az nem szánalmas volt hanem ciki! És neki nem nekem balekjának:D

b.
Előzmény: Antenna (7300)
Antenna Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7300
Miért, az jobb ha egy "megmondó" ember aki testvér intézményből jött, kérdőre von hogy mit keres rajta gruben hiszen azt végzősök hordanak?

Antenna
Előzmény: bányászkislány (7299)
bányászkislány Creative Commons License 2009.03.30 0 1 7299
Jó Szerencsét!

Már régen írtam, de ez nem jelenti azt hogy nem követem az eseményeket! Terveztem többször is hogy elmondom a véleményem bizonyos dolgokról, de a 2. sor után inkább töröltem, rájöttem mostanság a fórumon nem eszmecsere folyik (amiből tanulhattam) hanem harc hogy ki tudja jobban "megmondani" és kössünk bele mindenkibe. Én inkább nem mondtam semmit mert ha véletlenül "rosszat" mondok lehurrognak a "bölcs" Firmáim! Akinek nem inge.....Valahogy jobban szerettem a fórumot kb 1-2 éve amikor újdonsült balekként idetévedtem! Akkor örömmel fogadták ha újként írtam!

Azért hogy a témához is írjak vmit:

Nem az a felháborító ha a cicababák visonganak, mert ha iszik az ember kijöhet belőle az állat na most cica, oroszlán, vagy csirke.....hát embere válogatja... Inkább nézzük meg a ruhákat. Egyszer elindultam gépészekhez szakestre természetesen grubenben. A rocky-ban indítottuk az estét és elmentem a wc-re. Kerekre nyitottam a szemem a látványtól. Bent 6 lányt pillantottam meg nem túlzás ABRONCSOS nagyestélyiben. Majd megkérdeztem bál lesz az egyetemen? Nem is tudtam. Mire lenézően végigmérve megkaptam a választ: Hát pont én nem tudom aki egyenruhában van hogy szakestély lesz a menzán? Elkezdtem mosolyogni erősen és kijöttem.....Nem tudtam mert én egy másikra voltam hivatalos, talán a színházterembe.....

Üdv. bányászkislány

Előzmény: ZE (7295)
Tőr a Szívbe Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7298
Én, mint jogász balek tényleg szívesen találkoznék, azokkal akik rühellnek minket, lehet kiderülne, hogy nem vagyok én annyira különböző egyik műszakis diáktól sem, talán még a selmeci hagyományok témájában is megütöm az elfogadható szintet.

Ez nem az ELTE, meglehetősen kicsi a pökhendik tábora, többségben vannak a vidéki és felvidéki iskolák tanulói. Persze nálunk is van egy két saját magát emberfelettinek képzelő figura, de ők vannak kisebbségben. Nem létezik humán és reál beállítottságú ember, meghatározó lehet a tanár, illetve szülők abban, hogy melyik tantárgyakra fektetünk nagyobb hangsúlyt. A bányászok és jogászok gondolkodása nem különbözik, oly nagyon, mint ahogyan azt páran hinni szeretnék.
ZE Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7297
Jó Szerencsét!

Hogyúgyvan... Vagy ha annyira a "sárga fődig", akkor meg a Fuhrwerk tegye a dolgát... (A "kotta" kifejezést szerintem ne használjuk, mert a zenészek esetleg zokon veszik... :-))

Zellera. turmXgép
Előzmény: öntőszacsa (7296)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7296

Jó szerencsét!

 

Mondjuk a megmondóember szakestélyelnök kérje meg a résztvevőket, hogy méltósággal viselkedjenek. Nem baj, ha valaki kotta, csak tudjon viselkedni.

 

Szacsa

Előzmény: ZE (7295)
ZE Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7295
Jó Szerencsét!

"bölcsész-jogász-gazdász szakestélyeken annyi bebaszott visítozott picsát lehet látni, mint égen a csillag."

Akkor ez már hagyomány náluk :-)) Egyébként meg mit lehet tenni, ilyen a nemek aránya...

Zeller a TurmXgép
Előzmény: öntőszacsa (7287)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.30 0 0 7294

Jó szerencsét!

 

Ne légy kioktató! Ő is alkot, most éppen a SDN-at. Valószínűleg a tudata tele lehet már a sok mellébeszélő, álszent, selmecieskedő ám felelősséget véletlenül sem vállaló kibiccel. Megérthető a feszültsége, ha nincs benne, akkor is megérthető a mondandója, biztos van alapja. Kellemesebb leülni és személyesen átbeszélni a dolgokat. Gyere el SDN-re, vagy akár csak egy napjára. Biztosan meg lehet találni azt a 3 órát, amikor mód nyílik beszélgetésre.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7291)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!