Kaptam egy kavicsot (vagy nem tudom mit) a szélvédőbe. Egy ujjbegy méretű kör, benne középen egy apró repedés, kb mintha egy tűt kicsit belenyomtak volna. Csak a repedés tapintható, a kör nem. A szélvédő szélétől kb fél centire van.
Ha fékbetét-cseréig eljutsz egyedül, onnan a csúszócsapok nem nagy valami, némi csavarozás-csiszolás-tisztítás-zsírzás, esetleg csere, ha nagyon rozsdás.
Visszaviszem a szerelőhöz és kérem, hogy csinálja meg. Fél év garanciát vállal egyébként a munkákra, sajnos ez már bőven letelt, így a kevés kilométer ellenére ez fizetős lesz valószínűleg. Aztán ha mégsem lesz jó, az szerintem 1-2 hónapon belül úgyis kiderül és viszem vissza, hogy csinálja meg garanciában. Azért egy fék javítás nehogy már olyan bonyolult meló legyen, egy szakember meg kell, hogy tudja állapítani mit kell rajta cserélni vagy javítani. Ha nem, akkor vele végeztem, nem viszem hozzá többször. Nyilván nem ritka eset, hogy megy a kapkodás, csúszás van a munkákban stb. Na meg mindenki hibázhat, egy ilyen eset miatt nem írnám még le.
Egy fékbetét-cserélt még meg tudnék csinálni, de a többit nem vállalnám be, inkább szakemberre bízom.
Ha nem a gyakorlatban semmi gondot, akkor nem foglalkozok vele, az autóm esztétikai problémái lényegtelenek számomra, a rozsda is csak akkor érdekel, ha a karosszérián van, viszont igyekszem jó műszaki állapotban tartani. Azért kíváncsi lennék, hogy egy fékhatás-mérésen milyen eredmény jönne ki. Nem lehet ilyenkor olyan, hogy túl nagy a különbség a bal és a jobb hátsó fék között?
Nagyjából így is képzeltem el,így a válaszomat nem módosítanám. :) Az előtted hozzászóló említette a féknyergeket,úszókat,stb.,mivel azt írtad,mindent megtisztított,kipucolgatott,így azt azért nem írtam bele a válaszomba. :)
A négy fék szabályzása 35.000 Ft volt (tapasztalataim alapján az átlagnál kicsit drágábban dolgozik, de nem tudom mi a rendes ára ennek a munkának). Mondta is, hogy sokat dilemmázott mit csináljon vele, végül ezt a megoldást választotta. Már nem emlékszem pontosan mivel indokolta, de sokat panaszkodik a manapság gyártott rossz minőségű féktárcsákra, talán úgy gondolta, hogy ez tartósabb megoldás lesz. Most megnéztem és tényleg meglepően olcsóak a féktárcsák, még kedvezmény nélkül is.
Lehet, hogy eltévesztette a pontos típust, nem láttam most élőben a tárcsát, csak fotót küldtem neki. Talán ezért javasolhatta a kézifékes módszert...
Nem írta le senki neked, hogy mit kellene még ellenőrizni: a féknyerget. Csúszócsapok, fékdugattyú. Csúszócsapokat tisztítani, zsírozni, vagy ha kell, cserélni. Fékdugattyú tud ferdén befeszülni, megszorulni, ha megkopott, vagy a furata kopott. A fékdugattyú cseréje, kvázi féknyereg részleges felújítása tudhat segíteni.Rosszabb esetben féknyereg csere lehet szükséges. Ezzel együtt féktárcsa szabályozása, vagy cseréj, új betétekkel értelemszerűen.
A megoldás attól is függ, mik a lehetőségeid. Ha magadnak meg tudsz oldani dolgokat, vagy van hozzáértő rokon, haver, akivel egy laza sörözgetés-zenélés mellett lehet 2-3 órát bütykölni, akkor végig lehet venni sorban a dolgokat, ha viszont csak fizetős szerviz van, akkor érdemes a végén( féknyereg cseréje) kezdeni. Sok pénzért nem érdemes kísérletezni.
Az elsőket lehet,a hátsókat nem,vagy nehezen,mert nem fér rá az esztergafej.Viszont a fékrázást inkább az elsők szokták okozni,ahol igen,a fent szabályozás jobb megoldás,mint az esztergapadon. :)
Én az elmúlt 30 évben sokszor próbáltattam az exotikus autóimra a féktárcsákat felszabályoztatni. Csak és kizárólag a Toyota szervizes megoldás működött, ahol a féktárcsát leszerelése nélkül magán az autón szabályoztak.
Én nem tudom megnyitni a képet,nincs Microsoft fiókom,így csak látatlanban írom. Szerintem amikor a féktárcsát leszabályoztattad,és a fékbetét nem lett kicserélve,ez okozhatja ezt.Hiába csiszolod meg a betétet,és egyenesnek tűnik,az sajnos a régi tárcsa-felületre van rákopva,vagyis nincs párhuzamban a féktárcsával a fékbetét,ahol nem ér hozzá,ott hagyja a csíkot,és be is rozsdásodik.
A kéziféket hiába húzgálod menet közben,a 120-as corollákon belső fékpofa látja el a kézifék feladatát,az nincs hatással az üzemi betétekre.A 150-eseken már a sima betétre hat a kézifék is.
Nem tudom,mennyiért szabályozták le neked,de nagyon kíváncsi lennék.
Csak hirtelen rákeresve,nekem elég kedvezményesen az új nipparts féktárcsa a 2 db 13ezer ft,a fékbetét 5ezer ft.Tehát munka nélkül 20-ból kijön,de csak a legolcsóbbat néztem a Bárdinál.Nyilván a szerelőd keres rajta,de a legjobb megoldás a csere lenne,vagy így használod tovább,mert gondot nem fog okozni.
Köszönöm neked és t.lantosnak is, akkor nem viszem el beállíttatni. Közben felmerült egy másik probléma, amikor felraktam a téli kerekeket: hátsó féktárcsa félig rozsdásodás.
Komplett javítás (féktárcsa-szabályozás, teljes szétszedés és takarítás stb., de fékbetét csere nélkül) 8 hónap és 4000 km után: a tárcsa belső részén teljes, szabályos körben kb. 1,5 - 2 cm szélességben rozsdás. A fotó készítése előtt elég erősen fékezgettem elég sokat, így egész biztos, hogy le kellett volna kopnia a rozsdának. Egyébként garázsban áll az autó (Corolla 2005), de van amikor csak 2-3 hetente veszem elő és szinte mindig hosszabb utakra megyek vele, minimális városi használattal, takarékosan vezetve, értsd keveset fékezve, 95%-ban Alföldön). A másik 3 tárcsa normálisan néz ki, érzésre rendben működik a fék, semmi rendelleneset nem tapasztalok menet közben, fékezéskor sem. Kézzel megforgatva érzésre a kerék nem szorul.
Vajon mi lehet a gondja? Mi okozhatja ezt? Fogalmam sincs, mióta néz ki így, március óta csak most néztem rá, amikor kerekeket cseréltem. A betét nem ér hozzá a tárcsához azon a részen, de vajon ez mennyire rontja a fékhatást?
Ennek a problémának lehet bármi köze a kézifékhez (mondjuk azt nem néztem mennyire jól fog a kézifék, errefelé nem sok emelkedő van...)? Most azt javasolta a szerelő, hogy 30 körüli tempónál húzzam be a kéziféket párszor (biztonságos körülmények között), hogy megfelelően fel tudjon melegedni több 100 fokra (azt is mondta, hogy a hátsó fék nehezen tud igazán jól felmelegedni). Majd utána vigyem el hozzá, hogy megnézhesse jobb lett-e a helyzet. Én azért szkeptikus vagyok, nem tűnik jó ötletnek menet közben húzogatni a kéziféket. Biztos nem csinálok ezzel kárt? Egyáltalán mi köze lehet ennek ahhoz, hogy az egyik hátsó féktárcsa félig rozsdás (a belső íven, összesen kb. 50%-ban teljes körben). Őszintén szólva én ezt hülyeségnek tartom. Egyáltalán mi köze van ennek a kézifékhez? A kézifék ennél a típusnál nem külön van? De ha az üzemifék tárcsája egyben a rögzítőfék is, akkor mi fog javulni? Elvileg most hozzá se ér a fékbetét azon a részen a tárcsához, azért tud ennyire berozsdásodni.
Mivel fix csavarok lettek megbontva,így én nem állíttatnék rajta.Csak a kerékösszetartás állítható,az meg nem lett bántva.Ha menet közben nem érzel elhúzást,és a kormány is egyenesen áll,akkor maradhat. :)
A kezelési kézikönyben első szélvédő párátlanító a neve. Típusfüggő melyikben mekkora teljesítményű a fűtőszál. Én így használom, az első 10km-en bekapcsolom télen.
Nem jól érted. kb. 2005 körül abbahagyták a szélvédőbe tett fűtőszálakat, mert nagyon rontotta a látást sötétben és esőben.
Amikor még hideg a motor, akkor a Toyotákban a szélvédő párátlanító egy keremia fűtőszálat is bekepcsol, ami kb. 800-1000W-os és ezért hatékonyan fűti az utasteret is az indítás pillanatától.
Én nem a kocogós tempóra vonatkozó felhasználói fogyasztási adatokat vontam kétségbe pár éve, hanem kifejezettem a az autópályás 140-150-es tempókra a felhasználók által adott adatokat. A felhasználók átlag emberek és nem tudják felmérni, hogy ha leautóznak Balatonföldvárra és 140-et mutatott az óra, amikor szabad volt az út, akkor a valóságban mennyi volt az átlagsebességük, ha párszor az utolérés miatt lassítani kellett. Az átlagember, ha a kocsi órája szerinti 140-re van beállítva a tempomat és csak akkor lassít, amikor utolérés van -- akkor azt mondja, hogy 140-el ment le és ehhez ad egy fogyasztási adatot, amit benzinkútnál történt teletankolás után számol ki.
E12-es Corollámmal kapcsolatos kérdésem lenne hozzád: az első lengéscsillapítókat leszedték egyben, mert a fészküket lekezelték alvázvédővel. Mielőtt visszatették, stabpálcákat is cseréltek. De semmi máshoz nem nyúltak hozzá. Azt mondták a szervizben, hogy nem szükséges futóművet állítani, mert ez így ettől nem tud elállítódni ezen a típuson. Szeirnted igazuk van, valóban felesleges összerakás után futóművet állítani ebben az esetben? Fél éve volt utoljára, nem akarom most ismét állíttatni, ha nem szükséges.